1. Markten Live
 2. Live blog

Nasdaq duikt 2,8 procent in het rood

De stijgende rente en zorgen over China zetten de Europese beurzen 2,6 procent lager. In Brussel beperkten Solvay, Umicore en KBC de schade voor de Bel20. Lotus kreeg een opdoffer nadat de familie Boone met stevige korting aandelen verkocht.
 • Slechtste beursdag sinds mei in New York

  De Amerikaanse beurzen beleefden dinsdag hun slechtste dag sinds mei. De Dow Jones verloor 1,6 procent, de S&P500 2 procent en de Nasdaq Composite 2,8 procent.

  De stijgende Amerikaanse rente haalde de technologiewaarden onderuit en minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde dat de VS tegen 18 oktober zonder geld dreigen te vallen, tenzij het Congres het plafond voor de overheidsschuld opschort of optrekt.

 • Global Graphics wil naam wijzigen in Hybrid Software Group

  Begin dit jaar rondde Global Graphics de overname van Hybrid Software af, waardoor zijn omzet verdubbelde. Nu stelt de raad van bestuur voor om de bedrijfsnaam te wijzigen in Hybrid Software Group.

  Volgens de raad van bestuur weeerspiegelt de huidige naam niet duidelijk meer 'de huidige missie en focus' van het in het Britse Cambridge gevestigde printsoftwarebedrijf. De raad wijst erop dat de samenstelling van het bedrijf en zijn producten en diensten veranderd zijn, dat de sectoren die het bedrijf bedient ook significant veranderd zijn en dat het grootste deel van de omzet en winst komen van de verkoop van software, gerelateerde producten en diensten. Dit komt allemaal niet tot uiting in de huidige naam.

  Hybrid Software Group zou volgens de raad van bestuur de missie van het bedrijf meer accuraat omschrijven. Er zijn geen operationele of structurele wijzigingen voorzien als gevolg van de naamswijziging en het bedrijf blijft op Euronext Brussel noteren. De ticker zou wellicht HYSG worden, mits Euronext daarmee instemt.

  De aandeelhouders zullen zich over de naamswijziging moeten uitspreken tijdens een algemene vergadering. Minstens 75 procent moet groen licht geven. Dat zal geen probleem zijn aangezien voorzitter Guido Van der Schueren 81,88 procent van de aandelen van Global Graphics in handen heeft.

 • Europese beurzen eindigen stevig in het rood

  De Euro Stoxx 50 verloor 2,6 procent, de breder samengestelde Stoxx Europe 600 sloot 2,2 procent in de min.

  De Bel20 kon het dagverlies beperken tot 1,3 procent op 4.124,07 punten. Solvay (+0,4%), Umicore (+0,35%) en KBC (+0,1%) zorgden voor wat tegengewicht. De grootste dalers waren chipontwikkelaar Melexis (-5,8%) en de vastgoedbedrijven Cofinimmo (-5%) en WDP (-3,3%) voor wie een hogere rente geen goede zaak is.

 • Onze Wall Street-spiegel...

  ... ziet er nogal mat uit vandaag, met heel wat negatief nieuws en stevige klappen voor de technologiewaarden. Alhier te lezen.

 • Amerikaanse consument onverwacht somberder

  Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is deze maand onverwacht gedaald. De index van de Conference Board belandde op 109,3 punten tegen 115,2 punten (herzien cijfer) in augustus. Economen hadden volgens Bloomberg een stijging tot 115 verwacht. De daling heeft vermoedelijk te maken met zorgen over de deltavariant en hogere prijzen.

 • AMD ziet chiptekort volgend jaar afnemen

  Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders zal in 2022 beginnen afnemen. Dat zei Lisa Su, de CEO van Advanced Micro Devices (AMD), maandag op een conferentie in Beverly Hills. Ze ziet de toestand stap voor stap verbeteren naarmate meer productiecapaciteit beschikbaar wordt.

  De boodschap van de AMD-topvrouw is mogelijk een (bijkomende) verklaring voor de stevige koersverliezen die ASMI en ASML vandaag moeten slikken.

 • Lagarde: 'ECB mag niet overreageren op tijdelijk hoge inflatie'

  Christine Lagarde ,de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), beklemtoonde dinsdag dat de inflatie niet ontspoort. 'Er ijn geen tekenen dat de de stijging van de inflatie een brede basis heeft in de hele economie', zei ze in een toespraak op een conferentie van de ECB. 'De belangrijkste uitdaging is dat we niet overreageren op tijdelijke aanbodschokken die geen gevolgen hebben op middellange termijn.'

 • Recordklim voor Amerikaanse huizenprijzen

  De woningprijzen in de VS zijn jaar op jaar met 19,7 procent gestegen in juli. De prijzen blijven dus verder de hoogte ingaan doordat duizenden Amerikanen wanhopig op zoek zijn naar een woning en het aanbod niet kan volgen door logistieke problemen en een gebrek aan werkkrachten. In juni bedroeg de stijging van de S&P CoreLogic Case-Shiller U.S. National Home Price NSA Index reeds 18,7 procent.

  Onder de grootsteden lieten Phoenix (+32,4%), San Diego (+27,8%) en Seattle (+25,5%) de sterkste prijsstijgingen optekenen.

 • Ook op Nasdaq is ASML het duupje

  Niet alleen in Amsterdam, ook in de VS is ASML  vandaag de grootste indexverliezer. Binnen Nasdaq is de Nederlandse chipvedette met een verlies van 5 procent de grootste daler na de Chinese landbouw-app Pinduoduo  en Applied Materials , net als ASML een toeleverancier voor halfgeleiderfabrikanten.

 • Evergrandes voetbalstadion komt er

  Of Evergrande nu omvalt of niet, de werken aan het reusachtige voetbalstadion in Guangzhou gaan gewoon door.

 • Yellen waarschuwt voor lege schatkist

  Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, waarschuwt in een brief aan de leden van het Congres dat de VS  tegen 18 oktober alle uitzonderlijke maatregelen om de begroting te financieren zullen hebben opgebruikt. De overheid dreigt dan op droog zaad te zitten, tenzij het Congres het plafond voor de overheidsschulden optrekt of opschort.

 • Nationale Bank maant aan tot sober dividendbeleid

  De Nationale Bank vraagt dat de Belgische banken nog altijd voorzichtigheid aan de dag leggen in hun dividendbeleid, ook al laat de ECB vanaf 1 oktober toe dat ze weer cash naar hun aandeelhouders laten vloeien.

 • Rode start in New York

  De Amerikaanse beurzen duiken bij de openingsbel in het rood. De Dow Jones verliest 0,3 procent en de SaP500 0,6 procent. De Nasdaq Composite maakt een uitschuiver van 1 procent.

 • TotalEnergies plant aandeleninkoop

  De Franse energiegroep is van plan om in het vierde kwartaal voor 1,5 miljard dollar eigen aandelen in te kopen. TotalEnergies gaat ook de investeringen in hernieuwbare energie opdrijven gebruikmakend van de opbrengst van de hoge olieprijzen. Dat raakte bekend op de tweede dag van een analistentweedaagse.

  ‘TotalEnergie heeft er alle vertrouwen in energietransitie en aandeelhoudersrendement te kunnen combineren, en zo langetermijnaandeelhouderswaarde te creëren’, klonk het.

  De groep verwacht dat haar olieproductie dit decennium zal pieken en vervolgens gaat afnemen. Tijdens de periode 2022-2026 zullen de exploratie- en productie-activiteiten jaarlijks meer dan 5 miljard dollar netto cashflow opleveren bij een olieprijs van 50 dollar. Voor elke 10 dollar extra zal de netto cashflow met 3,2 miljard dollar toenemen.

  Tegelijk wil TotalEnergies een van de vijf grootste producenten van hernieuwbare energie worden. Tegen 2025 moet de stroomproductiecapaciteit stijgen tot 35 GW, van meer dan 10 GW eind dit jaar.

 • Animalcare geeft positieve winstwaarschuwing

  Een lustige klimmer op de Londense beurs is Animalcare Group . De maker van dierengeneesmiddelen, die voor 24,2 procent in handen is van Marc Coucke en Lotus-topman Jan Boone als voorzitter heeft, schiet 4,2 procent hoger na de publicatie van goede halfjaarcijfers en een positieve winstwaarschuwing.

  In de eerste helft van het boekjaar 2021 steeg de omzet met 13,3 procent tot 39,1 miljoen pond, vooral dankzij de goede verkoop van huisdierenproducten. De onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) trok 28,3 procent hoger naar 8,5 miljoen pond, wat zowel aan de hogere omzet als een betere product mix toe te schrijven is. De onderliggende winst per aandeel (wpa) bedraagt 8 pence, een stijging met 35,6 procent. Animalcare gaat een interimdividend van 2 pence per aandeel uitkeren.

  ‘Hoewel we nog steeds verwachten dat de groei in omzet en onderliggende ebitda zal doorwegen in de eerste helft van 2021, geeft het marktvraagpeil dat we tijdens het derde kwartaal hebben gezien, ons het vertrouwen dat de onderliggende ebitda en onderliggende basis-wpa de huidige marktverwachtingen voor het hele jaar zullen overtreffen’, zegt voorzitter Jan Boone.

 • Futures: Wall Street opent lager

  De Amerikaanse beurzen gaan straks lager openen volgens de futures. De Dow Jones zou 0,4 procent lager openen, de S&P500 zou 0,8 procent zakken en de Nasdaq zou zelfs een stevige 1,4 procent lager gaan. Ook hier zien we weer de sectorrotatie die lijkt te spelen

 • Brussels beursoverzicht

  Snel naar HIER

 • Europese techaandelen op laagste peil in zes weken

  De langetermijnrente kruipt almaar hoger. Vooral techaandelen krijgen hierdoor tikken.

  >>> hierheen <<<

 • Maersk verkoopt koelcontainerdochter aan Chinezen

  A.P. Moller-Maersk, het moederbedrijf van ’s werelds grootste containerrederij, verkoopt zijn dochterbedrijf Maersk Container Industry, een vooraanstaande fabrikant van koelcontainers, aan China International Marine Containers (CIMC). De verkoopprijs bedraagt 987,3 miljoen dollar. Dat bedrag zal de recordresultaten waar Maersk dit jaar op afstevent nog wat doen aandikken.

  CIMC neemt de volledige organisatie van Maersk Container Industry over, waaronder een koelcontainerfabriek in het Chinese Qindao en de O&O-vestiging in het Deense Tinglev.

  Maersk Container Industry stond al een tijd te koop. Met deze desinvestering wil de Deense groep zich nog meer toespitsen op zijn kernactiviteiten: geïntegreerd containertransport en logistiek.

  Volgens de maritieme website Splash247.com is de productie van containers nu bijna volledig een Chinese aangelegenheid geworden. De Volksrepubliek heeft meer dan 96 procent van de productie van ‘dry cargo containers’ in handen en 100 procent van de productie van koelcontainers.

  Het aandeel Maersk deelt in de algemene malaise op de beurzen en verliest 2,05 procent in Kopenhagen.

 • Aperam rondt inkoopprogramma af

  Inoxproducent Aperam , lid van de Bel20, laat in een persbericht weten dat het aandeleninkoopprogramma dat op 30 juli werd aangekondigd, is voltooid. In totaal werden tussen 17 augustus en 24 september 1.959.592 aandelen aangekocht voor 99,96 miljoen euro. Het plafond voor het inkoopprogramma was vastgelegd op 100 miljoen euro.

  De ingekochte aandelen zullen deels dienen om werknemers te vergoeden. Het grootste deel zal echter worden vernietigd zodat het aantal aandelen vermindert.

  Een merkwaardige bepaling bij het afgeronde inkoopprogramma was dat er niet alleen aandelen op Euronext Amsterdam (en andere beurzen) zouden worden ingekocht, maar dat er bij elke aankoop tegelijk een proportioneel aantal aandelen tegen dezelfde prijs zou worden overgekocht van de familie Mittal. De bedoeling van deze werkwijze was het belang van de familie op 40,96 procent te houden.

  Dat is ook effectief gebeurd: 1.156.942 aandelen werden op de beurs gekocht, 802.650 van de familie Mittal.

 • 'Nieuwe prognoses ASMI in lijn met consensusverwachting'

  Degroof komt terug op de nieuwe langetermijnprognoses van ASMI (post 9u27). 'De groeiprognose voor de omzet van 16 tot 21 procent, ligt 10 procent hoger dan onze voorspelling, maar is wel in lijn met de consensusprognose', zegt analist Michael Roeg.

  'We herbekijken onze prognoses en ons koersdoel, normaal in opwaartse zin', zegt Roeg nog die een koopadvies hanteert en een koersdoel van 350 euro.

 • Marktenchat | Inflatie en uw beleggingen

  Binnen enkele minuten verwelkomt Serge Mampaey u op een nieuwe marktenchat. Thema van de week: hoe beschermt u uw portefeuille tegen de opstoot van de inflatie?

 • Hans De Cuyper (Ageas): '1.298 procent rendement voor aandeelhouder' (De Belegger on Tour)

  Vorige week maandag vond een nieuwe editie plaats van De Belegger on Tour. Ook CEO Hans De Cuyper van Ageas  was van de partij. Hij had het onder meer over Azië als groeimarkt en keek ook terug op het track record. Dankzij een stijging van de koers en de uitkering van dividenden, realiseerde de aandeelhouder van Ageas sinds 21 november 2008 een rendement van 1.298 procent, of 23 procent jaar. 

  Volg hier de pitch van De Cuyper: 

  De Belegger on Tour

 • 'Bekaert is een aantrekkelijk koopje'

  Analist Frank Claassen van Degroof Petercam zegt dat Bekaert een 'aantrekkelijke koopkans' is en verhoogt daarom zijn koersdoel van 53 naar 57 euro waarbij hij zijn koopadvies laat staan. Het nieuwe advies geeft meer dan 50 procent opwaarts potentieel ten opzichte van de slotkoers van maandag. 'De waardering van Bekaert is historisch gezien zeer laag, terwijl dit in contrast is met de structureel verbeterende marges en de hogere cashflows.'

  'Door de sterke kasstroomgeneratie is de schuld gezakt van 2,7 keer de ebitda eind 2018 naar onder de 1 keer de ebitda nu', vervolgt Claassen. 'Wanneer Bekaert de schuld op laat lopen tot 1,5 keer de brutobedrijfswinst zou dat 0,6 miljard euro opleveren. Dat is 25 procent van de beurswaarde van Bekaert. Die 0,6 miljard euro kan de onderneming gebruiken om overnames te doen, hogere dividenden uit te keren of inkopen van eigen aandelen te doen.'

  De analist wijst op de aanzienlijke margeverbetering: 'De marge ging van 7,2 procent over het jaar 2020 naar 12,7 procent in het eerste halfjaar van 2021. De belangrijkste aandrijvers zijn de organische groei, het beter kunnen doorrekening van hogere grondstoffenprijzen, een verbeterende productmix, structurele kostenbesparingen en een goed management van de portfolio die de groei en marges verhogen.'

  Het aandeel wint 0,2 procent. 

  De onderneming kan de extra cash gebruiken om overnames te doen, hogere dividenden uit te keren of inkopen van eigen aandelen te doen.
  Frank Claassen

 • ASML: zeldzame keer niet op het appel

  Het is zeldzaam maar ze zijn er: beroerde beursdagen voor de Nederlandse supervedette ASML . De toeleverancier voor de chipsector  staat helemaal onderaan de Amsterdamse tabellen met een verlies van 5,6 procent. Voor een klap van die grootorde moeten we terug naar 27 maart 2020 toen het bedrijf uit Veldhoven in de nasleep van de coronapaniek 7,8 procent inleverde.

  Sectorgenoot ASMI kwam vandaag met resultaten waarbij het dubbelcijferige groei voorspiegelt in de komende jaren (zie post 8u35). Internationale chipbedrijven staan sinds vrijdag onder druk, samen met de bredere techsector. Het zicht op hogere rentes triggert een verschuiving naar minder rentegevoelige aandelen. Ook Melexis  deelt in Brussel in de klappen met een verlies van 5 procent.

 • Fed-bestuurders met pensioen na controverse

  De voorzitter van de de Fed in Boston, Eric Rosengren en de voorzitter van de Fed in Dalles, Robert Kaplan, kondigden maandagavond hun ontslag aan. Eerder deze maand meldden media dat dat uit financiële documenten bleek dat beide voorzitters actief handelden in aandelen en andere beleggingen toen ze het monetaire beleid bepaalden ten tijde van de coronacrisis. Daarbij zou er een belangenconflict zijn geweest. 

  'Jammer genoeg is de focus op mijn persoonlijke financiën een afleiding geworden voor het vitale werk dat de centrale bank doet', zegt Kaplan. 'Daarom heb ik besloten om met pensioen te gaan.' Het gaat hier om twee zeer belangrijke Fed-bestuurders. 

  Jammer genoeg is de focus op mijn persoonlijke financiën een afleiding geworden
  Robert Kaplan
  Voorzitter Fed Dalles

  Maar de positie van de twee werd onhoudbaar. Kaplan handelde in 27 individuele aandelen, fondsen of andere aandelenbeleggingen die elk elk meer dan 1 miljoen dollar waard waren. Rosengren had kleinere posities, zijn investeringen hadden een waarde tussen tienduizenden en honderdduizenden dollars waarbij geen enkel activum meer waarde had dan 250.000 dollar. 

  Vooral de vastgoedbeleggingen vielen in verkeerde aarde. Vorig jaar deed Rosengren een aantal publieke toespraken waarbij hij zijn zorgen uitte over commercieel vastgoed tijdens de coronacrisis. 

 • Lotus herstelt weer wat

  De koekjesbakker Lotus Bakeries ging bij opening 9 procent lager (zie post 9u02), maar inmiddels noteert het aandeel nog met een verlies van 6 procent. Het aandeel krijgt een tik doordat de familie Boone 65.303 aandelen heeft verkocht tegen een korting van 11 procent. Dat laatste laat zien hoe institutionele beleggers het aandeel waarderen.

  'Al is het gebruikelijk dat grote investeerders een hogere korting vragen bij een koers die zo fors opliep', zeggen betrokkenen bij de operatie. Lees hier meer.

 • Retail Estates krijgt hoger koersdoel

  ING-analiste Francesca Ferragina verhoogt het koersdoel voor de vastgoedspeler Retail Estates van 60 naar 68 euro en laat haar houdenadvies staan. 'Het bedrijf kwam met stevige kwartaalresultaten. De netto-huurinkomsten en de winst per aandeel zijn alweer hoger dan voor de pandemie en de bezettingsgraad is 98 procent. Daarbij is de waardering van de portefeuille stabiel en ziet de toekomst er zonnig uit nu de vaccinatiecampagnes in België en Nederland vooruitgang boeken.'

  'Onze nieuwe verwachtingen voor het boekjaar 2022 zijn in lijn met die van het management', vervolgt Ferragina die haar prognoses naar beneden heeft bijgesteld. 'We voorzien dat de netto-huurinkomsten met 13,4 procent stijgen tot 113,9 miljoen euro. De winst per aandeel zien we 12,5 procent klimmen tot 5,59 euro. We zien de schuldgraad wel uitkomen op 51,5 procent, waardoor de groeivooruitzichten beperkt zijn.' Door dat laatste denkt de analiste dat het bedrijf vers kapitaal nodig heeft, 'maar dat is niet dringend en zonder een intentie om aandeelhouders te verwateren'.

  Maar ondanks de lagere verwachtingen krijgt het aandeel dus toch een hoger koersdoel. Dat komt mede door een lagere verdisconteringsvoet. Het nieuwe koersdoel geeft 3,7 procent opwaarts potentieel. Beleggers zijn nog niet overtuigd want Retail Estates zakt 0,8 procent. 

  De netto-huurinkomsten en de winst per aandeel zijn alweer hoger dan voor de pandemie.
  Francesca Ferragina
  Analist

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  Ondanks positieve futures, noteert de Euro Stoxx 50 met een verlies van 0,4 procent. 

  Voor de tweede dag op rij zit technologie in het defensief, met een gemiddeld verlies van 2 procent. In Amsterdam verliezen BESI en ASML  respectievelijk 3 en 4 procent. 

  Ook ASMI verliest ruim 2 procent ondanks de sterke groeiprognoses die de groep op de analistendag uit de doeken doet (post 8u35).

  De energie-aandelen gaan hoger, met dank aan de florerende olieprijs. Royal Dutch wint bijvoorbeeld 2,3 procent. 

 • Bel20 start met verlies

  De Brusselse hoofdgraadmeter begint de dag met een verlies van 0,1 procent. 

  Lotus zakt een forse 9 procent. De familie Boone heeft 65.303 aandelen verkocht tegen een korting van 11 procent (zie post 8u05)

  Bone Therapeutics veert 2,1 procent op. De botspecialist tekent een onderzoekssamenwerking met Implant Therapeutics (zie post 7u37)

  KBC stijgt 0,5 procent. De bank profiteert van de hogere langetermijnrentes. 

 • Adidas krijgt lager koersdoel

  Deutsche Bank verlaagt het koersdoel van sportkledingfabrikant Adidas van 360 naar 350 euro en laat het koopadvies staan. 'Naar aanleiding van de zwakke kwartaalcijfers van concurrent Nike vorige week en de verlaging van zijn omzetprognose door aanbodproblemen, herbekijken we de vooruitzichten voor Adidas', zegt analist Adam Cochrane. 'Terwijl Adidas zijn prognoses bevestigde in de afgelopen weken, verlagen wij onze omzetverwachting voor 2021 met 1 procent door aanbodproblemen.' 

  'Daardoor zakt de verwachte bedrijfswinst met 4 procent', vervolgt Cochrane. 'Mogelijk zijn we te conservatief maar we laten onze lagere groei ook doorwerken in 2022 en 2023 door de voorziene bedrijfswinsten daar met 4 procent te verlagen.'

  Er blijft ook bij het huidige koersdoel een fiks opwaarts potentieel van ruim 25 procent. 

  Mogelijk zijn we te conservatief over Adidas.
  Adam Cochrane
  Analist bij Deutsche Bank

 • ASMI verwacht forse groei tot 2025

  ASMI , de leverancier aan de chipsector, verwacht in het huidige kwartaal voor meer dan 600 miljoen euro aan orders. Dat is meer dan de vorige prognose van 510 tot 530 miljoen euro. De chipgroep laat dit voorbeurs weten via een persbericht op de dag van de analistendag, waarin de lange termijn centraal staat.

  En die lange termijn ziet er ook goed uit. In 2025 wil ASMI een omzet realiseren van 2,8 tot 3,4 miljard euro, goed voor een jaarlijkse toename tussen 16 en 21 procent. 

  ASMI verwacht verder in de periode 2021-2025 een brutomarge tussen 46 en 50 procent en een operationele marge tussen 26 en 31 procent.

  Ik ben zeer verheugd om sterke vooruitzichten voor ons bedrijf te kunnen delen tijdens onze eerste Investor Day.
  Benjamin Loh
  CEO ASM International

 • Aandelen Lotus geplaatst tegen 5.000 euro per stuk

  Lotus  bevestigt in een persbericht dat 65.303 aandelen van de familie Boone geplaatst zijn tegen 5.000 euro per stuk. Dat is een korting van 11 procent op de slotkoers van gisteren. 

 • SES krijgt fanmail

  Het beurshuis Berenberg geeft de Franse satellietuitbater SES een koopadvies, terwijl het eerder een houdenadvies voor het aandeel had. Het koersdoel stijgt ook stevig van 6,80 naar 10 euro. Reden van het hogere koersdoel is de C-band, een nieuwe groep aan bandbreedtes die onder andere 5G mogelijk moet maken in de VS. 

  'De opbrengsten die SES krijgt uit C-band zullen de komende 2,5 jaar waarschijnlijk 80 procent van de marktwaarde bedragen', zegt analist Carl Murdock. 'Wij geloven dat dit significante kasstromen naar aandeelhouders kan brengen. Daarnaast kunnen de inkomsten de balans verbeteren. We erkennen de problemen die satellietspelers hebben en verwachten dat de inkomsten uit video zullen dalen op de lange termijn. Maar de kapitaaluitgaven voor 2021 en 2022 moeten een versnelling geven in de netwerkinkomsten, in combinatie met de afnemende coronakopwinden.'

 • 'Société Générale lonkt naar ING Frankrijk'

  Volgens de Franse zakenkrant Les Echos heeft Société Générale  interesse om de retailactiviteiten van ING  in Frankrijk over te nemen. Ook de online bank Boursorama toont interesse, aldus nog de krant. 

  ING telt 1 miljoen klanten in Frankrijk. Geïnteresseerde partijen moeten deze week een bod indienen. 

 • Olieprijs gaat boven 80 dollar

  De Londense olieprijs gaat voor de zesde opeenvolgende dag hoger en gaat boven de kaap van 80 dollar. Dat is voor het eerst sinds oktober 2018. 

  De heropening van de wereldeconomie - met dank aan de toenemende vaccinatiegraad - zorgt voor een fors herstel van de olievraag, met dalende voorraden tot gevolg. Daarnaast kan olie profiteren van de aanhoudende stijging van de aardgasprijs, door afnemers naar alternatieven op zoek zijn. 

 • Europese beurzen op weg naar licht hogere opening

  De Euro Stoxx 50 zou openen met een winst van 0,2 procent, dat voorspellen althans de futures. 

 • Bone tekent onderzoekssamenwerking

  De botspecialist Bone Therapeutics heeft een onderzoekssamenwerking getekend met Implant Therapeutics, een bedrijf dat stamcellen kan maken uit niet-geslachtscellen. Woordje uitleg: stamcellen zijn cellen die nog geen specifiek doel hebben en dus nog in alles kunnen veranderen. Zo zou je in theorie ieder orgaan kunnen maken wanneer je stamcellen hebt. Normaal worden stamcellen bijvoorbeeld uit embryo's gehaald, maar Implant kan dat dus uit cellen halen die al een doel hebben. Voor de duidelijkheid: de stamcellen uit een embryo kunnen nog in meer veranderen dan de stamcellen van Implant. 

  Maar Bone heeft hiermee dus een samenwerking gesloten waarin het onder andere inzicht krijgt in de expertise van het bedrijf.

 • Sequana presenteert...

  ... op het achtste jaarlijkse HealthTech Investment Forum. CEO Ian Crosbie zit in een paneldiscussie. De virtuele bijeenkomst vindt plaats op 5 en 6 oktober. 

 • Groeiknip voor China

  Door de problemen rond de wankelende Chinese vastgoedreus Evergrande zijn steeds meer economen ervan overtuigd dat de economische groei in de Volksrepubliek een knauw zal krijgen.

  En dus verlagen de economen van Goldman Sachs hun prognoses voor de economische groei van 8,2 naar 7,8 procent in 2021. En het Japanse Nomura verwacht dat de economische expansie dit jaar uit zal komen op 7,7 procent, terwijl het eerder uitging van 8,2 procent.

  Het is overigens niet enkel de dreigende vertraging van de Chinese vastgoedmarkt die de verwachtingen drukt. 'Markten zijn zo verrast door de vastgoedsector dat ze vergeten dat China ongekende beperkingen doorvoert op de energieconsumptie', zegt Nomura's hoofdeconoom Ting Lu.

  De vraag naar elektriciteit neemt toe in het land, terwijl de prijzen voor olie en gas de pan uit rijzen en Peking de uitstoot van centrales tracht te beperken. De industrie lijkt het eerste slachtoffer te worden. Fabrieken kregen de opdracht hun activiteit te verminderen of – in sommige gevallen – gewoon te sluiten.

  China voert ongekende beperkingen door op de energieconsumptie.
  Ting Lu
  Hoofdeconoom Nomura

 • Familie Lotus verkoopt groot pakket aandelen tegen forse korting

  De familieaandeelhouders van Lotus Bakeries hebben via een private plaatsing 65.303 aandelen Lotus Bakeries verkocht tegen ongeveer 5.000 euro per stuk. Het gaat in totaal om 8 procent van het huidige kapitaal.

  De verkoopprijs impliceert een korting van meer dan 10 procent onder de slotkoers van maandag.

  Door de operatie stijgt het percentage vrij verhandelbaar aantal aandelen van 42 naar 50 procent. De private plaatsing wordt georganiseerd door Berenberg, BNP Paribas en KBC Securities.

 • It's BAAAaaaaack!

  Hij is helemaal terug hoor: de Amerikaanse rente. Begin dit jaar was de oplopende rente al de grote schrik voor technologiewaarden, maar deels omdat de Amerikaanse centrale bank (Fed) steeds beloofde de omvangrijke monetaire stimulus in stand te houden piekte de rente eind maart op 1,74 procent om vervolgens terug te vallen naar 1,18 begin augustus. 

  Maar inmiddels is hij dus back. Dat lijkt vooral te maken te hebben met een aanhoudend hoge inflatie en de aankondiging van de Fed om het opkoopprogramma van 120 miljard dollar aan aankopen per maand af te bouwen. Tijdens de laatste persconferentie die standaard volgt op een Fed-vergadering zei voorzitter Jerome Powell dat een verlaging al mogelijk is vanaf de eerst volgende vergadering in november. Daardoor zien we ineens dat de rente in rap tempo oploopt en ook vandaag weer met 2 basispunten klimt tot 1,5044 procent. 

  De vraag voor u als belegger is nu: hoe gaat dit de beurs beïnvloeden? Om die te beantwoorden hoeven we alleen maar te kijken naar wat de impact was eerder dit jaar, toen de rente dus ook al flink steeg. En toen zagen we een sectorrotatie van technologie-aandelen naar aandelen van de oude economie. Ook nu zien we weer zo'n beweging, want terwijl de industriegraadmeter Dow Jones gisteren 0,2 procent hoger afsloot, moest de techbeurs Nasdaq afsluiten met een verlies van 0,5 procent. Ook de S&P500 - voor meer dan een vijfde Big Tech - leverde 0,3 procent in. 

  De verklaring hiervoor is dat een hogere rente de huidige waarde van toekomstige winsten verlaagt. Dat is met name een probleem voor techaandelen, omdat hierbij de grootste winsten vaak ver in de toekomst liggen. En daarom stappen beleggers in dat geval liever in aandelen van de oude-economie die vaak goedkoper zijn en waarvan de huidige cashflows hoog zijn. 

 • Hogere rente drukt sentiment

  Goedemorgen! De stijgende rente zet neerwaartse druk op de technologiewaarden. Terwijl de industriegraadmeter Dow Jones in New York gisteravond 0,2 procent hoger sloot, gingen de S&P500 en de Nasdaq respectievelijk 0,3 en 0,5 procent lager. Door de hogere inflatiegraad in de VS en door de snel oplopende energieprijzen verwacht de markt dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) snel zal beginnen met de afbouw van de monetaire stimulus

  En dat zorgt voor een stijging van de Amerikaanse tienjaarsrente die rap klimt en inmiddels boven de 1,5 procent noteert. Vooral groeiaandelen hebben last van de stijgende rente, omdat deze de huidige waarde van toekomstige winsten verlaagt. En juist technologiebedrijven hebben het grootste deel van hun winsten in de verre toekomst liggen. 

  De Japanse Nikkei225 levert 0,4 procent in en de Koreaanse Kospi zakt 1 procent. In China gaan de beurzen juist hoger doordat de Chinese centrale bank heeft gezegd dat het passend zal reageren om de schade aan de woningmarkt - door het Evergrandedebacle - te beperken. De CSI300 wint 0,4 procent en de Hongkongse Hang Seng veert zelfs 1,5 procent op. Vooral vastgoedaandelen winnen terrein. 

  ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud