1. Markten Live
 2. Live blog

Nasdaq en S&P500 sluiten stevig hoger

Wall Street ging stevig hoger de dag uit. De Europese beurzen schudden toegenomen inflatiezorgen van zich af en sloten op het hoogste peil in twee weken. Umicore kreeg een lauwe nieuwe volger. MDxHealth werd beloond voor zijn Amerikaanse beursplannen.
 • Nasdaq en S&P500 sluiten fors hoger

  De technologiebeurs Nasdaq en de brede graadmeter S&P500 sloten met een forse plus van 1,7 procent. De Dow Jones deed het iets minder met een groen cijfer van 1,6 procent. 

  Lees hier ons overzicht van Wall Street!

 • Atenor gaat met partners CCN (Brussel) herontwikkelen

  Atenor laat weten dat het nu officieel mede-eigenaar is van de site die momenteel bekend staat onder de naam CCN (Communicatiecentrum Noord, Brussel). De andere eigenaar is nu AG Real Estate. Samen met AXA IM - Real Assets gaan de nieuwe eigenaren de site van CCN herontwikkelen. 

  Het project ligt in de Brusselse Noordwijk die nu ingrijpende veranderingen ondergaat en een uitbreidingsas moet vormen voor het stadscentrum. Het doel van het project is om 'leven te brengen' in de openbare ruimte door een gemengd project van kantoren, winkels, woningen, voorzieningen en mobiliteitsknooppunten aan te bieden. 

  Het project leeft strenge criteria rond duurzaamheid na. 

 • Flinke winsten in Europa

  De Europese beurzen hebben een prima sessie achter de rug. De Euro Stoxx 50 won 1,6 procent, de Stoxx Europe 600 steeg 1,2 procent.

  In Brussel dikte de Bel20 0,9 procent aan tot 4.203,02 punten. Sofina (+1,9%) nam de Bel20 op sleeptouw, op de voet gevolgd door KBC (+1,7%) en AB InBev (+1,4%). Slechts vier aandelen sloten met verlies, waaronder Colruyt (-0,4%) en Ageas (-0,3%).

 • Hoe gaat het op Wall Street???

  Dat leest u HIER!

 • Nieuw probleem bij Dreamliner: Boeing en Leonardo onder druk

  De problemen met de Boeing 787 Dreamliner zijn nog niet voorbij. De Amerikaanse vliegtuigbouwer bevestigde donderdag dat een productiefout is ontdekt bij het langeafstandsvliegtuig. Onderdelen in titanium zouden niet aan de sterktevereisten voldoen.

  ‘We hebben van een van onze leveranciers een melding gekregen over onderdelen die niet op de juiste wijze zijn vervaardigd’, zei een Boeing-woordvoerder aan het Franse persagentschap AFP.

  Boeing heeft een onderzoek geopend maar benadrukt dat er geen onmiddellijk gevaar is voor de veiligheid van de B787’s die in dienst zijn. Toestellen die nog niet geleverd werden, zullen herwerkt worden.

  Welke bedrijf de titanium onderdelen produceerde, maakte Boeing niet bekend. Het Italiaanse Leonardo levert heel wat onderdelen voor de B787 – ongeveer 14 procent van de vliegtuigstructuur -en beleggers zijn er niet gerust op. In Milaan duikt het aandeel Leonardo 6,9 procent lager. Boeing staat onder druk in New York.

  Een Boeing 787-9 Dreamliner van Etihad Airways landt op de luchthaven van München. ©REUTERS

 • ... maar Morgan Stanley profiteert wel

  Waar we even moesten gapen bij de koersreactie van Citigroup , was onze reactie bij Morgan Stanley al wat beter want het aandeel wint 1,4 procent. Net als zijn concurrent kwam Morgan Stanley met beter dan voorziene kwartaalresultaten. 

  In het derde kwartaal zag de zakenbank de winst per aandeel klimmen van 1,66 naar 1,98 dollar. Analisten gingen maar uit van een cijfer van 1,69 dollar. De bank presteerde zeer sterk bij het beheren van de vermogens van de rijkste Amerikanen, want de divisie Wealth Management groeide met 10 procent. Daarbij deed de tak vermogensbeheer het goed dankzij een verhoging van de fees.

  De voorziening voor probleemleningen daalde van 111 miljoen naar 24 miljoen dollar. 'We zagen een recordinstroom bij Wealth Management', zegt CEO James Gorman.

 • Koersreactie Citigroup: snore

  'Boring', zo kunnen we de koersreactie op de cijfers van de Amerikaanse zakenbank Citigroup noemen. Want het aandeel trappelt ter plaatse, ondanks beter dan verwachte resultaten voor het derde kwartaal. 

  De kwartaalwinst per aandeel kwam uit op 2,15 dollar, een stijging van 58 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Analisten gingen maar uit van en winst per aandeel van 1,65 dollar. Dat was onder meer te danken aan het vrijvallen van 1,16 miljard dollar aan reserveringen voor mogelijke verliezen op leningen. 

  'Het herstel van de pandemie blijft het vertrouwen van consumenten en bedrijven aandrijven', zegt CEO Jane Fraser. 'We zagen ook aan onze sterke resultaten bij onze zakenbank-poot en de beleggingstak dat klanten zeer actief bezig zijn met ons.' Beide divisies zagen een groei van ongeveer 40 procent jaar op jaar. 'Daarnaast helpen we onze klanten met het herpositioneren van hun aanvoerketens, waardoor ook onze afdeling handelsoplossingen met dubbele cijfers groeide.' 

  'Ook de consument doet het goed', vervolgt Fraser. 'Deze heeft een sterke balans, waardoor we meer mensen zien lenen. We zien grotere consumentenuitgaven bij onze kaartproducten.' De verbetering in de balans die de CEO noemt is het gevolg van het stimulusbeleid van de Amerikaanse overheid. Wanneer de overheid schulden aangaat, kan de private sector (burgers en bedrijven) spaargeld opbouwen waardoor de balansen van consumenten verbeteren. 

  De Amerikaanse consument staat er financieel sterk voor.
  Jane Fraser
  CEO Citigroup

 • Sloop van olietankers maakt inhaalbeweging

  De interesse van beleggers in de tankersector neemt toe. Dat blijkt niet alleen uit de instap van John Fredriksen in het kapitaal van Euronav, maar ook uit positieve reacties op de toegenomen sloop van oude olietankers. De tankermarkt heeft nog steeds te lijden onder een onevenwicht tussen vraag (naar transportcapaciteit) en aanbod (van supertankers). De verlaagde olieproductie van de OPEC+ - die nu weer maand na maand toeneemt – is daar debet aan, maar ook overcapaciteit: een teveel aan tankers op de markt.

  In september is het verschroten van olietankers in ieder geval een versnelling hoger geschakeld. Niet minder dan 15 olietankers werden toe naar de sloopwerven gestuurd, samen goed voor 1,9 miljoen ton. Er werden ook drie productentankers en twee kleine bulkschepen ontmanteld, maar geen containerschepen aangezien die sector nog steeds boomt.

  De verwachting van sectorspecialisten is dat er ook in oktober flink wat olietankers zullen verschroot worden. Naarmate de winter op het noordelijk halfrond nadert en de vraag naar olie toeneemt, zal de sloopactiviteit van tankers vermoedelijk wel afnemen.  

 • ‘Tijd om Avis Budget te verkopen'

  Terwijl de Amerikaanse beurzen gezwind hoger trekken, krijgt Avis Budget Group op zijn donder. Het aandeel verliest 3,8 procent op Nasdaq nadat Morgan Stanley de autoverhuurder op verkopen zette. Analist Billy Kovanis verlaagt zijn advies van ‘equal weight’ (houden) naar ‘underweight’ (verkopen). Volgens hem zijn beleggers te optimistisch over de vooruitzichten voor de autoverhuurmarkt.

  Het is ook tijd om te verkopen na de fantastische rally die Avis Budget reed. Sinds midden september was de koers met ruim 50 procent gestegen, sinds begin dit jaar zelfs met meer dan 300 procent.

 • Maccie test BeyondMeat-burger

  De maccie (McDonalds) gaat komende maand de plantaardige burgers van nepvleesproducent Beyond Meat uitproberen. Dat meldt de Amerikaanse zakenzender CNBC. De McPlant-burger zal aangeboden worden aan klanten in acht Amerikaanse restaurants. In Europa en het VK heeft de fastfoodketen al een vegan-aanbod. 

  De deal met McDonalds volgt op recente overeenkomsten met dranken- en snackfabrikant PepsiCo en de fastfoodketen YUM! Brands , waarmee de groep hoopt zijn omzet te verhogen. Dat is nodig want de resultaten over het tweede kwartaal stelden beleggers teleur. Toen rapporteerde het bedrijf een groter dan verlies per aandeel van 31 dollarcent op een omzet met 149,4 miljoen dollar. Daarbij was ook de omzetverwachting voor het derde kwartaal tussen 120 en 140 miljoen dollar een tegenvaller nu restaurants voorzichtiger groeien door de opkomst van de deltavariant in de VS. 

  'Wij geloven dat het voorzichtig is om te zeggen dat we door de recente toename in de besmettingen tekenen zien van meer voorzichtigheid in meerdere segmenten van de voedingssector', zei financieel topman Philip Hardin op 6 augustus tegen beleggers. 

  Het aandeel wint 1,9 procent. 

  Door de recente toename in de besmettingen zien we tekenen van meer voorzichtigheid in meerdere segmenten van de voedingssector.
  Philip Hardin
  CFO Beyond Meat

 • Rode vlag voor e-commerce-aandelen?

  Markten-Live-collega Bas van der Hout ziet het beursklimaat voor online retailers sterk verslechteren. Welke bizarre taferelen zichtbaar zijn op de beurs en hoe dat komt zegt hij in zijn vlog:

  Rode vlag voor e-commerce-aandelen?

 • Wall Street op winst

  De Dow Jones  opent 1,1 procent hoger, de Nasdaq  trekt 0,9 procent hoger.

 • Scheepsmagnaat Fredriksen plots grootste aandeelhouder in Euronav

  Scheepvaartmagnaat John Fredriksen heeft in alle stilte de voorbije maanden 19,85 miljoen aandelen Euronav  gekocht. Dat is goed voor bijna 10 procent van de Antwerpse tankerrederij.

 • Wunsch: 'Tijdelijk karakter hoge inflatie niet teveel beklemtonen'

  De bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) beklemtonen iets teveel het tijdelijke karakter van de hoge inflatie. Dat zegt Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank en Belgische ECB-bestuurder, in een interview met het nieuwsagentschap MNI Market News.

  'Ik ben een klein beetje bezorgd over onze communicatie. We hebben zo veel beklemtoond dat het tijdelijk is dat het de indruk kan doen ontstaan dat we de inflatie niet naar 2 procent willen duwen', signaleert Wunsch. 'Ik ben het eens met het argument dat wat we vandaag zien een grote tijdelijke component heeft. De grote vraag is of een opeenvolging van schokken in combinatie met een krappe arbeidsmarkt op een bepaald moment zal leiden tot tweederonde-effecten.'

  Met tweederonde-effecten bedoelt Wunsch een snellere stijging van de lonen die leidt tot een duurzaam hogere inflatie. Hij merkt op dat er anecdotische aanwijzingen zijn van beginnende loondruk. 

 • Adidas koopt opnieuw voor half miljard eigen aandelen

  Adidas  kondigt een nieuw aandeleninkoopprogramma aan voor 450 miljoen euro. De aankopen starten vanaf maandag en duren tot het einde van het jaar. 

  Rekening houdend met de eerdere aankopen dit jaar, zal Adidas dit jaar voor 1 miljard euro eigen aandelen hebben ingekocht. Als we ook rekening houden met het dividend, keert de groep dit jaar 1,6 miljard uit. 

  Adidas is een belangrijke deelneming van GBL

 • Citigroup ziet winst de helft stijgen

  Citigroup  zag de nettowinst in het derde kwartaal met 48 procent stijgen tot 4,6 miljard dollar, of 2,15 dollar per aandeel. De bank draaide voor 1,1 milljard dollar aan slechte leningen terug. 

  Analisten dachten aan een winst van 1,71 dollar per aandeel. 

  Het aandeel gaat voorbeurs 1,5 procent hoger. 

 • Ook Morgan Stanley gaat ruim boven de lat

  Morgan Stanley  verdiende in het derde kwartaal 3,71 miljard dollar of 1,98 dollar per aandeel. Dat is ruim boven de verwachtingen van analisten (1,69 dollar per aandeel). Ook de omzet kwam met 14,75 miljard dollar (+26%) boven de verwachtingen uit (13,93 miljard). 

  Morgan Stanley profiteerde van hogere commissies op fuisies en overnames en op de beurshandel. 

  Het aandeel wint voorbeurs 1,9 procent. 

 • Bank of America klopt prognoses

  Bank of America verdiende in het derde kwartaal 0,85 dollar per aandeel. Analisten mikten op 0,71 dollar. De grootbank profiteerde onder meer van hogere commissies op vermogensbeheer.

  We zien het aandeel voorbeurs ruim 2 procent stijgen.

   

 • Amerikaanse beurzen op weg naar winst

  De Dow Jones en de Nasdaq gaan straks respectievelijk 0,6 en 0,8 procent openen, leren de futures. 

 • Publicis uitblinker in Europa

  Op de beurs van Parijs trekt Publicis  3 procent hoger. Het Franse reclameconcern trekt de vooruitzichten voor 2021 op. De organische groei in het derde kwartaal lager hoger dan verwacht. Publicis plukt de vruchten van de verschuiving naar digitale media en e-commerce.

  In Amsterdam opende het digitale navigatie- en kaartenbedrijf TomTom   met een verlies van liefst 6 procent. De groep waarschuwde dat de problemen in de toeleveringsketen van de automobielsector tot de eerste helft van volgend jaar kunnen aanhouden. Intussen is het aandeel hersteld en noteren we zelfs 1 procent hoger. 

 • Ons Brussels beursverslag...

  ... staat stil bij de impact van enkele Amerikaanse analistenrapporten. Hier terug te vinden.

 • ‘Energiecrisis kan economisch herstel bedreigen’

  Een wereldwijde energieschaarste zal naar verwachting de vraag naar olie met een half miljoen vaten per dag doen toenemen. Dat zou de inflatie kunnen aanwakkeren en het herstel van de wereldeconomie van de Covid-19-pandemie kunnen vertragen, zegt het Internationaal Energie Agentschap.

  ‘Recordprijzen voor steenkool en gas evenals opeenvolgende stroomuitval dwingen stroomproducenten en energie-intensieve bedrijven om over te schakelen op olie teneinde het licht aan te houden en de activiteiten draaiende te houden’, aldus het IEA in zijn maandelijks olierapport. ‘Hogere energieprijzen zorgen voor bijkomende inflatoire druk wat, samen met stroomuitval , tot lagere industriële activiteit en een vertraging van het economisch herstel zou kunnen leiden.’

 • Melexis herstelt van adviesknip JPMorgan

  JPMorgan verlaagde eerder deze week het advies voor Melexis  van outperform naar neutraal, wat het aandeel een moeilijke tweedaagse opleverde. Maar in tweede lezing van het rapport zijn beleggers minder somber. Met een winst van 2 procent leidt Melexis in de Bel20 in de ochtendhandel.

  De adviesknip ging dan ook gepaard met verhoging van de prognoses van JP Morgan voor het Belgische techaandeel. 'We geloven dat Melexis een omzetgroei kan neerzetten die aan de bovenzijde ligt van zijn doelstelling tussen 24 en 27 procent', schrijft analist Varun Rajwanshi. 'We verwachten een aanhoudende gezonde orderintake gedreven door de huidige chiptekorten waardoor ook 2022 een jaar van dubbelcijferige groei kan worden'.

  Toch is voor het aandeel het vet wat van de soep denkt Rajwanshi. 'We denken niet dat het aandeel na een sterke run makkelijk uit de huidige range kan uitbreken'. Het koersdoel blijft ongewijzigd op 100 euro.

 • Vers koopadvies voor Retail Estates

  Na de instap van de familie Kaesteker (E5-mode) via een inbreng in natura, mag Retail Estates  weer op de kooplijst bij KBC Securities. Het advies gaat van houden naar kopen en het koersdoel stijgt naar 76 euro. 'We zijn geen fan van de deal alsdusdanig', zegt analist Wido Jongman die vindt dat de inbreng van panden actief in kledingretail niet de meest begeesterende zet is. 'Maar hij bewijst wel dat Retail Estates zijn Covid19-malaise achter zich heeft gelaten en zijn portfolio en kapitaalbasis kan doen groeien'. 

  Confectieketens zijn goed voor 20,5 procent van de jaarlijkse huurinkomsten van Retail Estates. Die blootstelling zal stijgen. 'Voor ons is het zakenmodel van hoofdhuurder E5-mode verre van bewezen', aldus Jongman. 

  Retail Estates is na een kwartiertje handel de best presterende vastgoedspeler du jour in Brussel met een winst van 2,4 procent. 

 • Brussel start lichtgroen | Solvay | Umicore | Retail Estates

  De Bel20 start met een winst van 0,4 procent naar 4.182 punten.

  Solvay  wint 0,3 procent. Jefferies schrapt het koopadvies voor het chemiebedrijf en ziet een tragere winstontwikkeling dan bij sectorgenoten.

  Umicore   noteert stabiel. Jefferies start de opvolging met een houdadvies door de hevige concurrentie op vlak van kathodematerialen.

  Retail Estates wint 2,7 procent. KBC Securities verhoogt het advies naar kopen na de instap van de familie Kaesteker vorige week.

  Cofinimmo  wint 0,4 procent. De vastgoedvennootschap doet een zorgovername in Oudenburg.

  MDxHealth  wint 4,9 procent. De ontwikkelaar van prostaatkankertests kiest voor een notering op Nasdaq.

  Vastned Belgium  heeft nog geen koers. De verhuurder van winkelpanden neemt afscheid van CEO Rudi Taelemans.

 • Immo Moury onthecht dividend

  Immo Moury  is de kleinste gereglementeerde vastgoedvennootschap (gvv) in Brussel. Maar de omvang van de portefeuille - die een mix van woningen, kantoren en magazijnen bevat - zegt niets over de omvang van het dividend. Vandaag onthecht de vastgoedspin-off van bouwbedrijf Moury Construct  een stevige coupon.

  Het knipt een brutocoupon van 1,26 euro per aandeel betaalbaar op 18 oktober. Uit de totale dividenduitkering van vorig jaar leren we dat Immo Moury een dividendrendement heeft van 3,8 procent op de huidige koers van 47,6 euro.

 • Groene start op til in Europa

  De futures wijzen op een openingswinst van 0,4 procent voor de Euro Stoxx 50.

 • Zeg niet langer GLOG tegen HYSG

  De aandeelhouders van Global Graphics  hebben ingestemd met de aangekondigde naamsverandering van de printspecialist. Daardoor wordt het bedrijf van grootaandeelhouder Guido Van der Schueren op 20 oktober officieel omgedoopt tot Hybrid Software.

  De beursticker wijzigt van GLOG in HYSG.

 • Jefferies lauw over Umicore...

  Jefferies start de opvolging van Umicore met een koersdoel van 48 euro en een houdadvies. 'De hoge concurrentie op vlak van kathodematerialen vormen een uitdaging', schrijft analist Chris Counihan. Daarnaast ziet de analist bedreigingen en risico's voor andere inkomstenstromen.

  We verwachten dat - eens de productiecapaciteit is opgevoerd - de marges zullen verbeteren. Maar ze zullen ruim onder hun historische piekniveaus blijven.
  Jefferies


  De analist ziet 3 thema's die Umicore structureel rugwind, 1) een toegenomen regionalisering van de toeleveringsketen naarmate de EU probeert de kathodeproductie op het eigen grondgebied te houden; 2) de trend naar milieuverbetering en een circulaire economie; en 3) een relatieve immuniteit voor grote schommelingen in de grondstoffenprijzen.

  Daarnaast zijn er drie potentiële risico's, schrijft Counihan, in een markt die kampt met een overaanbod: 1) de matigende prijzen van edelmetalen; 2) een zwakkere verkoop van autokatalysatoren als gevolg van productieverlagingen en 3) stijgende aargasprijzen die tornen aan de marges in de recyclagetak.

   

 • ... en lauw over Solvay

  Ook Solvay  moet het bij Jefferies met een houdadvies doen. Het Amerikaanse beurshuis schrapt de chemiegroep van de kooplijst en verlaagt het koersdoel van 140 euro naar 115 euro. Op korte termijn denken wij dat de inkomsten van Solvay zullen achterblijven op de bredere Europese chemiesector, klinkt het.

  Analist Chris Counihan ziet daar twee belangrijke redenen voor. In zijn energie-intensieve basischemiesegment is Solvay gevoeliger voor hogere stroomprijzen. 'Ten tweede is er sprake van een trager herstel in Solvay's eindmarkten, zoals de vliegtuigbouw waardoor de organische winstverbetering zal achterlopen op concurrenten', aldus Counihan.

  Door een trager herstel in Solvays eindmarkten als de luchtvaart en de vliegtuigbouw zal de winstgroei achterblijven op Europese concurrenten.
  Jefferies

  De analist wijst wel op het feit dat Solvay al een stuk goedkoper is dan veel concurrenten. Het handelt met een korting van 38 procent op wereldwijde concurrenten, historisch ligt die discount eerder rond 25 procent.

 • 'Coolblue kreeg niet de prijs die het wilde'

  Gesprekken met investeerders werden een ontnuchtering voor Coolblue dat zijn plannen voor een beursgang gisteren prompt introk. De afgeblazen beursgang kadert in een bredere beursmalaise voor e-commercebedrijven.

 • Veteraan vertrekt bij Vastned Belgium

  Vastned Belgium  slaat binnenkort een bladzijde om. Topman Rudi Taelemans heeft de raad van bestuur laten weten dat hij bij de volgende algemene vergadering - op 27 april 2022 - zijn mandaat van operationele CEO en lid van het 'executive committee' zal neerleggen. Taelemans was 22 jaar aan de slag bij het vastgoedbedrijf en vindt dat het tijd is om de fakkel door te geven 'teneinde de persoonlijke work-life balans te herschikken'.

  Vastned Belgium heeft nu ongeveer zes maanden tijd om een opvolger te zoeken.

  Pro memorie: samen met kompaan Taco De Groot probeerde Taelemans Vastned (toen met tussenwerpsel Retail) Belgium in 2016 van de beurs te halen. Het mislukte bod bedroeg toen 57,5 euro. Huidige koers: 29,4 euro.

 • Bijltjesnacht bij centrale bank zet Turkse lira op dieptepunt

  De Turkse lira glijdt donderdag af naar een - zoveelste - diepterecord tegenover euro en dollar. Eén euro kost nu 10,62 lira. Om een idee te geven: vier jaar geleden gingen er nog minder dan vier lira in één euro (zie grafiek).

  Aanleiding: een nachtelijke defenestratie van centraal bankiers in Ankara door president Erdogan. Meer over de Turkse bijltjesnacht in dit stuk.

 • Cofinimmo breidt zorgportefeuille uit met West-Vlaamse overname

  Cofinimmo  heeft alle aandelen verworven van een vennootschap die in Westkerke, een deelgemeente van Oudenburg (West-Vlaanderen) een woonzorgcentrum zal bouwen, laat de vastgoedgroep weten in een persbericht. Het wzc zal 68 bedden tellen en is reeds voorverhuurd aan zorguitbater Korian Belgium.

 • MDxHealth trekt naar Nasdaq

  Begin september kondigde de Waalse specialist in prostaatkankertests MDxHealth  het voornemen aan ook een notering in de Verenigde Staten aan te vragen. Toen was nog niet duidelijk of MDxHealth een notering op de New York Stock Exchange of Nasdaq ambieerde. De keuze is nu gemaakt: het wordt Nasdaq. De ADS'en - Amerikaanse effecten waarachter een buitenlands aandeel schuilgaat - zullen de ticker MDXH meekrijgen.

  MDxHealth heeft bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC een aanvraag tot notering ingediend. Hoeveel ADS'en zullen worden aangeboden, wanneer het aanbod zal lopen en wat de omvang zal zijn, is nog niet bepaald.

 • Fed-minuten: 'Tapering start medio november of medio december'

  Uit de zogenaamde Minutes, de notulen van de rentevergadering van de Federal Reserve van 21/22 september, blijkt dat er brede overeenstemming over het geschikte startpunt van de zogenaamde tapering, het verstrakken van het beleid. Midden november of midden december willen de beleidsmakers beginnen met het terugschroeven van de pandemiesteun voor de economie. Dit op voorwaarde dat het economisch herstel zich in grote lijnen voortzet.

  Vorige maand maakten Fed-bestuurders al duidelijk dicht te staan bij een geleidelijke vermindering van de 120 miljard dollar aan maandelijkse obligatieaankopen. Fed-voorzitter Jerome Powell had toen aan journalisten gezegd dat het proces al in november zou kunnen starten, om midden 2022 te zijn voltooid. Uit de Minutes bleek ook dat de Fed-bestuurders hun groeiverwachting voor de economie wat naar beneden bijstelden door de knelpunten in de aanvoerketen.

 • Hoge inflatie deert beurzen (even) niet

  Goedemorgen! Een hoger dan verwacht Amerikaans inflatiecijfer (5,4% in september) weerhield Wall Street woensdag niet van winst. De Amerikaanse beurzen doorbraken een driedaagse verliesrally waarbij techindex Nasdaq outperformde. Eerder sloten ook de Europese beurzen met winst.

  In Azië zetten de beurzen met dezelfde tred door met winst in Japan en Zuid-Korea. In China noteren de beurzen vlak na nieuwe gegevens die de hoogste fabrieksinflatie in bijna 26 jaar laten zien. De Amerikaanse en Europese futures staan op winst.

  3.000 keer
  Aanvoerketen
  In het pas begonnen resultatenseizoen gebruikten bedrijven volgens Bloomberg al 3.000 keer de term 'supply chain'.

  Beleggers evalueren de veerkracht van de economie ten opzichte van aanhoudende problemen in de leverketen. Volgens Bloomberg viel het woord 'supply chain' al ongeveer 3.000 keer bij bedrijven in het pas begonnen resultatenseizoen.

  Dit is geen stagflatie. Daarvoor groeien we nog steeds ruim boven de trend.
  Virginia Martin Heriz
  JP Morgan Asset Management

  'De huidige omgeving verkiest duidelijk nog altijd aandelen, hoewel wat minder dan voorheen', zegt Virginia Martin Heriz, fondsbeheerder bij JP Morgan Asset Management. 'Er is mogelijk een zachte groeivertraging in de VS en Europa maar er is geen stagflatie. Daarvoor groeien we nog steeds ruim boven de trend'.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud