1. Markten Live
 2. Live blog
live

Nieuwe overname Sioen

Nabeurs laat de specialist in technisch textiel Sioen weten dat het James Dewhurst overneemt. Dit jaar moet dat Britse bedrijf zo'n 40 miljoen pond omzet halen.
 • Tot morgen!

  We ronden stilaan af, maar berichten zo dadelijk wel nog over (alweer) een overname van Sioen. Het is wachten tot de openingsbel om te weten wat de koersreactie morgen wordt. Hier zijn nog enkele agendapunten die de boel in beweging kunnen zetten.

  ECONOMIE/FINANCIEN
  Belgie: Ondernemersvertrouwen (conjunctuurbarometer Nationale Bank) mei, 15 uur

  Verenigde Staten: Federal Reserve: notulen vergadering van 3 mei, 20 uur

  BEDRIJVEN
  Belgie:

  • Iep Invest: gewone en buitengewone algemene vergadering, 15 uur
  • Immobel: algemene vergadering 
  • Ontex: algemene vergadering
  • Ter Beke: gewone en buitengewone algemene vergadering, 11 uur
  • Zetes: verplicht overnamebod aan 54,50 euro per aandeel door Panasonic. Tot 16 juni. 

  Duitsland: Curetis: resultaten eerste kwartaal, 8 uur
  Nederland: Delta Lloyd: tussentijdse verklaring eerste kwartaal, 7.30 uur

 • Brusselse beurs wint dagwinst terug

  Na een dipje in de namiddaghandel, klokt de Bel20 alsnog af op een dagwinst van 0,5% tot 3915 punten. Het bankaandeel van KBC trekt stevig aan de kar, met een stijging van 1,6 procent. Dankzij de grote weging in de aandelenkorf levert dit bijna 8 van de 19 punten winst van de dag op. De verliezers van de dag zijn in vergelijking daarmee kleine garnalen. Aperam, UCB, Colruyt, Telenet en Cofinimmo konden elk afzonderlijk maximaal een puntje van het totaal afschrapen.

 • Sjoemelend Fiat Chrysler voor de rechter gesleept

  Wat al een tijdje in de lucht hing is nu officieel. Een Amerikaanse procureur dwingt Fiat Chrysler ertoe om zich te verantwoorden voor de rechter. Het autoconcern zou gesjoemeld hebben met de uitstoot van zo'n 100.000 dieselwagens.

  ©EPA

  Er was al uitgelekt dat de gesprekken over een schikking op een slecht spoor zaten, dus blijft de koersreactie vandaag binnen de perken.

  De Amerikaans-Italiaanse autofabrikant spreekt tegen dat het valsspeelde bij emissietest, zoals het schandaal waarbij het Duitse Volkswagen uiteindelijk schuld bekende en een miljardenboete betaalde. Toch stelde het tijdens de onderhandelingen al voor om het 100.000-tal wagens terug te roepen om de toestellen in regel met de wet te krijgen. Het gaat over voertuigen van het merk Jeep en de RAM-pickup trucks.

 • België leent 3 miljard op 20 jaar

  De Belgische staat heeft 3 miljard euro opgehaald bij de uitgifte van een 20-jarige lineaire obligatie (OLO). De coupon bedraagt 1,45 procent en de uitgifteprijs 99,396 procent van de nominale waarde. Daardoor beloopt het rendement 1,485 procent. 'De uitgifte was bijzonder succesvol', zegt Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld. Hij merkt op dat investeerders voor meer dan 15 miljard euro obligaties wilden kopen.

 • UCB-concurrentie zorgt voor beursevenwicht

  De koers van UCB kreeg gisteren een pandoering na het slechte nieuws over z'n osteoporosemiddel Evenity (of romosozumab). De koers van het farma-aandeel ging uiteindelijk meer dan 18 procent lager. Dat is de grootste daling in dertig jaar.

  Op Wall Street kreeg grote concurrent Radius Health gisteren een quasi even grote stroomstoot. Radius Health heeft Tymlos in portefeuille, het 'andere' osteoporosemiddel dat op weg is naar commercialisatie in de cruciale Amerikaanse markt. Het aandeel ging tot 20 procent hoger, en sloot uiteindelijk 6,6 procent boven de koers van eind vorige week. Vandaag stijgt het aandeel niet door.

  Amgen , de commerciële partner van UCB in de VS voor romosozumab, raakte gisteren ook van de rails, het aandeel verloor maandag een dikke twee procent. Vandaag volgt een klein herstel.

 • Tussenstand

  De Bel20 laat in de laatste twee uur handelen lichtjes van zijn pluimen. De dagwinst daalde tot 0,3 procent. Hieronder de grootste winnaars en verliezers van het moment.

  Top Flop
  Iep Invest+6,61%Texaf-1,44%
  4Energy Invest+6,36%Roularta-1,68%
  Campine+4,56%Cofinimmo-1,71%
  Curetis+3,61%Exmar-1,79%
  Celyad+3,29%Keyware-2,33%
  Leasinvest+2,48%Argen-X-2,86%
  Sipef+2,24%Sapec-3,73%

 • Wall Street hoger

  De grote indexen in New York winnen een bescheiden 0,2 procent. De recente terreurdaad in Manchester blijkt niet voor paniek te zorgen. De S&P500 heeft nu bijna zijn verlies van vorige week gecompenseerd. Vorige woensdag ging er 2,6 procent van de aandelenkorf met daarin de 500 grootste genoteerde bedrijven. De stijgende koersen volgen de trend in Azië en Europa.

 • UCB-directeur casht miljoenen één week voor slecht nieuws

  De wetenschappelijk directeur van UCB Quotation cashte vorige week ruim 2 miljoen euro door de verkoop van UCB-aandelen. Een goede timing na het slechte nieuws van gisteren. De FSMA is de transacties al aan het onderzoeken. Meer uitleg hier.

 • Sterke economie zet Europese beurzen hoger

  Ook in de namiddaghandel blijven de Europese beurzen op winst. Het sentiment zit goed nadat uit Duitse en Franse cijfers bleek dat de economie in de eurozone op hogere toeren geraakt. De EuroStoxx50 en de Bel20 winnen allebei 0,8 procent. Een opvallende stijger in Europa is Nokia (+6,3%) dat volop profiteert van de deal met Apple.

  Een uitgebreid verslag van wat er op Euronext Brussel gebeurt, leest u hier.

 • Perrigo herberekent resultaten

  De Amerikaanse farmareus Perrigo stelde de publicatie van zijn jaarresultaten 2016 en die van zijn kwartaalresultaten uit, omdat het al wekenlang bezig is met het herzien van zijn boekhoudregels, meer in het bijzonder met betrekking tot de inkomstencijfers van Tysabri, een middel tegen multiple sclerose, waarvan het de rechten verkocht. De publicatie is vertraagd doordat de farmareus en zijn auditor de resultaten over de voorgaande jaren aan het herberekenen zijn.

  Gisterennacht liet Perrigo weten dat zijn omzet voor 2016 na het herbekijken van de boekhouding uiteindelijk uitkomt op 5,2 miljard dollar - tegenover 5,6 miljard dollar in de voorlopige cijfers over het boekjaar 2016. Perrigo, sinds eind 2014 eigenaar van het Vlaamse Omega Pharma, slikte over 2016 uiteindelijk een nettoverlies van 4 miljard (28,01 dollar per aandeel). Dat monsterverlies heeft hoofdzakelijk te maken met de waardeverminderingen op de goodwill (de meerprijs) die betaald werd bij de overname van de rechten op Tysabri en op het merk zelf. Zonder die last, zou het nettoresultaat voor 728 miljoen dollar positief zijn geweest.

  Voor het lopende boekjaar gaat Perrigo uit van een omzet van 4,6 tot 4,8 miljard dollar - analisten rekenden gemiddeld op 4,82 miljard. De farmareus is ook qua winst per aandeel pessimistischer dan de analisten. Die gaan uit van 4,55 dollar, Perrigo verwacht 4,15 tot 4,50 dollar.

  Ter herinnering: Marc Coucke is sinds de verkoop van Omega Pharma aan Perrigo aandeelhouder van de Amerikaanse groep. Hoewel hij niet meer bij Perrigo werkt, bezit hij nog 5,4 miljoen aandelen. Die kreeg hij samen met 600 miljoen euro in cash naar aanleiding van de deal.

 • ‘Vivendi sluit beursgang Universal Music niet uit'

  Mediagroep Vivendi sluit niet uit dat vroeg of laat een minderheidsbelang van dochter Universal Music Group naar de beurs wordt gebracht. Dat zegt topman Arnaud de Puyfontaine in een gesprek met de Wall Street Journal. Dergelijke operatie zou een U-bocht betekenen want Vivendi stond de voorbije jaren bijzonder weigerachtig tegenover een (gedeeltelijke) verkoop van zijn muziekdochter.

 • Het recordspurtje van de Ifo-index in beeld

  Klik hier indien de afbeelding niet zichtbaar is.

 • LVMH lanceert bod op Christian Dior

  De Franse luxewarengroep LVMH heeft bij de marktenautoriteit AMF zijn voorstel voor een openbaar overnamebod op het modehuis Christian Dior ingediend. De bedoeling van de operatie is de structuur van LVMH te vereenvoudigen.

  Semyrhamis, het vehikel van de familie Arnault, heeft al 74 procent van Christian Dior in handen en wil via het overnamebod de volledige controle verwerven. De raad van bestuur van Dior beveelt het bod aan bij zijn aandeelhouders.

  Eind april kondigde LVMH al aan voor 6,5 miljard euro het dochterbedrijf Christian Dior Couture over te nemen van Christian Dior.

 • Duitse ondernemers optimistischer

  Het Duitse ondernemersvertrouwen is in mei duidelijk verbeterd. De Ifo-index steeg van 113 tot 114,6 punten. Economen hadden een veel kleinere klim tot 113,1 punten verwacht. ‘De Duitse conjunctuur laat een hoog toerental zien’, zei Ifo-voorzitter Clemens Fuest. Duitsland profiteert van een boom in de bouwsector, een goede consumptie en een export die voordeel haalt uit de robuustere wereldeconomie.

  Op de Hannover Messe schenkt een robot een glas bier in. ©AFP

 • Europese beurzen kiezen voor winst

  Na een weifelende start kiezen de Europese beurzen resoluut voor winst. De terreur in het Verenigd Koninkrijk brengt beleggers niet van de wijs. De EuroStoxx50 winst 0,7 procent rond 10 uur. Euronext Brussel doet dapper mee met 0,5 procent winst voor de Bel20 . Die is vooral te danken aan de bankwaarden KBC en ING en aan UCB , dat na de mokerslag van gisteren (-18%), enkele procenten herstelt - alle advies- en koersdoelverlagingen ten spijt.

 • Nokia en Apple leggen patentgeschil bij

  Nokia en Apple zetten alle juridische procedures rond hun geschil inzake intellectuele eigendom stop en sluiten een licentieovereenkomst van meerdere jaren, blijkt uit een persbericht. De tegenstanders worden dus partners, zoals Maria Varsellona, hoofd van de juridische dienst van Nokia, opmerkt.

  Nokia zal voortaan bepaalde netwerkinfrastructuurproducten en - diensten leveren aan Apple. Apple zal verder de digitale gezondheidsproducten van Nokia - die vroeger werden aangeboden onder het merk Withings - verkopen in zijn winkels, zowel bakstenen als online. Daarnaast bekijken Apple en Nokia verdere samenwerking in digitale gezondheidsinitiatieven.

  Nokia zal een cashbetaling van Apple ontvangen en ook verdere inkomsten tijdens de looptijd van het contract. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

 • AvH bezit 30,25 procent van Sipef

  In het kader van de kapitaalverhoging met voorkeurrecht bij Sipef heeft Ackermans & van Haaren ingeschreven op 629.268 nieuwe aandelen en 35,7 miljoen euro geïnvesteerd, blijkt uit een persbericht. Daardoor is het belang van de Antwerpse investeringsmaatschappij gestegen tot 30,25 procent.

  Volgens de website van AvH bedroeg het belang vóór de kapitaaloperatie 27,8 procent. Hoe AvH is te werk gegaan om zijn belang te verhogen, zegt de groep niet. Mogelijk had AvH al vóór de kapitaaloperatie van start ging, aandelen bijgekocht op de beurs (tot iets minder dan 30 procent). Een tweede mogelijkheid is dat AvH tijdens de inschrijving bijkomende rechten heeft verworven en daardoor meer nieuwe aandelen Sipef heeft kunnen kopen dan de maatschappij krachtens haar belang toekwamen. Het kan ook een combinatie van beide zijn geweest.

 • Ook Credit Suisse zet het mes in UCB

  Bij het Zwitserse beurshuis zakt het advies van 'outperform' naar 'neutral'. Het koersdoel gaat van 78 naar 68 euro.

  Maandag had JPMorgan al de rating voor UCB teruggeschroefd van 'overweight' naar 'neutral' en het koersdoel verlaagd van 80 tot 65 euro.

  Collega Jan De Schamphelaere maakte een volledig overzicht van alle advies- en koersdoelwijzigingen voor UCB.

 • Vlakke opening op til

  De Europese beurzen zullen vlak tot licht lager van start gaan, geven de futures aan. Wall Street eindigde maandag positief, met 0,4 procent winst voor de Dow Jones, en de Aziatische beurzen bleven dicht bij huis. De aanslag in Manchester kan wel op het sentiment wegen.

  Traders aan het werk bij ETX Capital in Londen ©AFP

 • Dodentol in Manchester loopt op

  De politie spreekt nu van 22 doden en gaat uit van een zelfmoordaanslag.

 • Lagere kredietrating dreigt voor Brazilië

  Standard & Poor’s gaat mogelijke de kredietrating voor Brazilië verlagen wegens de toenemende politieke onzekerheid. Het lot van president Michel Temer is onzeker geworden door beschuldigingen over zijn medewerking aan omkoperij. S&P heeft momenteel voor Brazilië een BB-rating, twee stappen lager dan ‘investment grade’, maar heeft die rating nu op ‘credit watch’ gezet met negatieve implicaties. Dat betekent dat de rating binnen de drie maanden kan verlaagd worden.

 • Mithra mag anticonceptiering produceren

  Mithra , de Luikse specialist in geneesmiddelen voor vrouwen, heeft van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) de GMP-goedkeuring gekregen voor de productie van de anticonceptiering Myring in zijn CDMO (gecombineerde onderzoeks- en productievestiging).

  ©Mithra

  Dat betekent dat de productie en verzending van het product van start kan gaan zodra Mithra groen licht heeft gekregen om de ring op de markt te brengen in de Europese Unie en de VS. Het bedrijf zit met zijn aanvragen op schema en verwacht de Europese en Amerikaanse goedkeuring in het tweede kwartaal.

  Myring is een generieke variant van de NuvaRing van Merck, waarop het patent in april 2018 vervalt. De markt voor vaginale anticonceptieringen wordt in Europa geraamd op 143 miljoen euro en in de VS op 740 miljoen euro.

 • Mongolië wordt één grote mijn

  Het Aziatische land gaat bijna 21 procent van zijn territorium openstellen voor mijnbouw. In de Mongoolse ondergrond zit onder meer steenkool, koper en goud.

 • Biocartis lanceert bijkomende darmkankertest

  De specialist in moleculaire diagnostiek Biocartis brengt een nieuwe darmkankertest uit. Het gaat om de Idylla(TM) NRAS Mutatie Test, die op basis van een stukje tumorweefsel mutaties in het NRAS-oncogen opspoort. Voor een goede en snelle behandeling is het essentieel om te begrijpen welke specifieke genmutaties kankers veroorzaken. Zo'n vijf procent van alle uitgezaaide colorectale (darm)tumoren worden veroorzaakt door mutaties in het NRAS-oncogen, zegt Biocartis in een persbericht.

  Biocartis had eerder al de Idylla(TM) NRAS-BRAF Mutatie Test (CE-IVD) op de markt gebracht voor patiënten met uitgezaaide colorectale (darm)kanker. Die test, die BRAF-testing uitvoert, wordt echter in sommige landen niet terugbetaald.

  Het aanbod darmkankertesten van Biocartis is nu toegenomen tot vijf: drie vaste weefseltesten en twee vloeibare biopsietesten. Al deze testen draaien op het Idylla-platform, het minilabo van het Mechelse bedrijf.

 • Citi verlaagt koersdoel UCB tot 65 euro

  Na de gemengde onderzoeksresultaten voor het osteoporosemiddel van UCB (en Amgen) heeft Citi zijn advies voor de Belgische farmagroep verlaagd van 'kopen'naar 'neutraal'. Het koersdoel zakt met een derde, van 98 tot 65 euro. We hopen later vandaag het rapport te bemachtigen en dan meer uitleg te kunnen geven.

 • Trump en de doofpot

  Goedemorgen! Het ziet er naar uit dat er opnieuw een terreuraanslag heeft plaatsgevonden in Europa, dit keer in het Verenigd Koninkrijk. Zekerheid is er nog niet, maar de politie houdt rekening met een zelfmoordaanslag. De nieuwe daad van geweld zal ook een impact hebben op het beurssentiment: het maakt beleggers risicoschuw.

  ©AFP

  Daar kan ook nieuwe herrie rond president Trump toe bijdragen. De zorgen rond zijn onorthodoxe manier van handelen waren wat geluwd tijdens zijn Midden-Oostenreis, maar laaien nu weer op. Volgens de Washington Post vroeg Trump de bazen van de inlichtingendiensten om in het openbaar te ontkennen dat er enige heimelijke verstandhouding was tussen zijn campagne en Rusland.

  De Aziatische beurzen houden voorlopig het hoofd koel. De beurzen van Seoel en Hongkong gaan hoger, maar Tokio trappelt ter plaatse. De onzekerheid doet sommige beleggers vluchten in goud en de yen. De klim van de Japanse munt is niet gunstig voor exportgerichte bedrijven. De Chinese beurzen kleuren rood, opnieuw door vrees dat de overheid strenger zal optreden om financiële risico’s in te perken.

 • Londense Belg investeert in MDxHealth

  Valiance Asset Management, het investeringsfonds opgericht door de Belg Jan Pensaert, heeft de voorbije weken voor zo'n 750.000 euro aandelen van MdxHealth  ingekocht.

  Pensaert zetelt in de raad van bestuur en heeft 12,75 procent van het bedrijf in handen. Daarmee is hij – na Rudi Mariën – de op één na grootste aandeelhouder. 

  Dat Valiance aandelen bijkoopt, is opmerkelijk. Twee jaar geleden bleef het fonds nog aan de kant staan bij een kapitaalverhoging waardoor diens belang verwaterde. Dat wees erop dat het fonds, na vele jaren investeren, stilaan de tijd rijp achtte om te beginnen oogsten. Valiance is ook aandeelhouder van Biocartis.

  Pensaert richtte Valiance op in 2008 en heeft nu meerdere honderden miljoenen euro onder beheer. Pensaert maakte carrière bij Lazard als adviseur van enkele grote fusies en overnames. Hij was onder andere betrokken bij de fusie van Guinness en Grand Metropolitan tot Diageo. Later, als CEO van het hedge fund La Fayette Investment Management, had hij voor 5,5 miljard dollar activa onder  beheer.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud