1. Markten Live
 2. Live blog

Nieuwe records op Wall Street

De Amerikaanse en Europese beurzen gaan fluks hoger door optimisme over het NAFTA-handelsakkoord. Greenyard lijdt onder de droogte en een prijzenslag, wat resulteert in een stevige winstwaarschuwing. Balta bedankt zijn topman na een zwak halfjaar.
 • Tot morgen!

  De agenda voor morgen:


  ECONOMIE/FINANCIEN
  Eurozone:
  - Geldhoeveelheid en kredietverlening juli, 10 uur
  Verenigde Staten:
  - Huizenprijzen (Case-Shiller) juni, 15 uur
  - Consumentenvertrouwen (Conference Board) augustus, 16 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Celyad: halfjaarresultaten, 7 uur

 • Stijgers en dalers

  De Bel 20 sluit 0,4 procent hoger af op 3821 punten en hinkt daarmee achterop tegenover het Europees gemiddelde. De Eurostoxx 50 neemt een winst van 0,9 procent. 

  Grootste stijgers:

  - Kinepolis: +3,8%

  - Celyad: +3,5%

  - Jensen: +3,3%

  Grootste dalers:

  - Greenyard: -7,5%

  - Option: -4%

  - Econocom: -3,9%

 • Albanië wil obligaties uitgeven

  Albanië organiseert een roadshow om beleggers te overtuigen voor 500 miljoen euro obligaties te kopen. Voor een van de armste landen in Europa is dat geen evidentie. S&P geeft Albanië de rating B+, vier stappen onder kwaliteitsrating. Albanië volgt het voorbeeld eerder dit jaar van andere Balkan-landen Montenegro (zelfde rating) en Macedonië (hogere rating), die obligaties hebben verkocht. ‘We hopen op een looptijd van langer dan vijf jaar’, klinkt het in Albanië.

 • Amerikaanse autosector veert op door handelsakkoord

 • Een blik op Wall Street...

  vindt u hier.

 • Ronaldo zegen voor Juve

  Op het veld breekt hij nog geen potten. Maar op de beurs is het wel prijs. Vandaag stijgt het aandeel van de voetbalclub Juventus 16,5 procent. Een Italiaanse krant maakte bekend dat Juventus een stuk meer inkomgeld ophaalt tijdens thuismatchen door de aanwezigheid van voetbalster Cristiano Ronaldo.

  De openingsmatch tegen Lazio Roma bracht 2,7 miljoen euro in het laatje. 40.173 fans aanschouwden Ronaldo in het Allianz Stadium in Turijn. Voor een dezelfde match vorig jaar daagde maar de helft van het aantal supporters op. Ronaldo heeft wel al gescoord voor zijn club op de koerstabellen. Sinds begin dit jaar is het aandeel met 50 procent gestegen. Onlangs bereikte de club een beurswaarde van 1 miljard euro.

  ©AFP

 • Big deal

  President Trump maakt binnenkort waarschijnlijk nieuw handelsakkoord met Mexico bekend. Om Nafta te laten herleven moet wel nog heronderhandeld worden met Canada.

 • Turkse lira zakt weer weg na uitspraken Albayrak

  De Turkse lira geeft weer 2,3 procent prijs tegenover de dollar. De munt zakt verder weg na nieuwe uitspraken van Turks minister van financiën Albayrak. Die zei onder andere dat de Amerikaanse sancties politiek gemotiveerd zijn en de regio in brand kunnen steken met terreurdaden als gevolg.

  Hij zei nog dat handel met Frankrijk en de EU op dit moment belangrijker is en dat de dollar aan status inboet. 

 • Tesla: -2%

  Het aandeel van Tesla zakt zowat 2 procent op de Nasdaq. Beleggers reageren daarmee op het feit dat de bouwer van elektrische wagens niet van de beurs gaat.

 • Hoe lang blijft Blackrock 's werelds grootste beheerder?

  Vanguard, bekend van passieve indexfondsen, behaalde over het eerste halfjaar 112 miljard dollar netto-instromen. Blackrock bleef steken op 77 miljard dollar. Het vlakblad Pensions & Investments voorspelt dat Vanguard Blackrock zal onttronen in 2021. Eind juli zat de teller op 5.200 miljard dollar bij Vanguard, en 6.300 miljard bij Blackrock. ‘Beide doen hetzelfde. Mogelijk heeft Vanguard een nog iets betere reputatie in lage kosten’, zegt een expert aan Financial Times

 • Wall Street opent met nieuw record

  Het optimisme rond de heronderhandeling van het NAFTA-handelaskkoord duwt Amerikaanse aandelen fluks hoger.

  De S&P 500 en de Nasdaq bereiken beide een recordhoogte.

 • Naar positieve start in New York

  De Amerikaanse futures staan zonder uitzondering in de plus, wat op een positieve start van de beurzen in New York wijst. De future op de Dow Jones staat 0,5 procent hoger, die op de S&P500 0,4 procent en die op de Nasdaq 100 0,5 procent.

 • Tesla rijdt plat

  Het aandeel Tesla zakt enkele procenten weg in Frankfurt nadat CEO Elon Musk vrijdagavond liet weten de producent van elektrische wagens toch op de beurs te houden. Drie weken eerder had hij in een tweet zijn voornemen geopperd Tesla van de beurs te halen. Hij zou daarvoor al het geld binnen handbereik hebben. 

  Na een rondvraag, waarbij Goldman Sachs en Morgan Stanley een handje toestaken, bleek dat het merendeel van de aandeelhouders geen voorstander is van dergelijke deal.

  Sommige analisten suggereren intussen dat Tesla een andere topman zou moeten zoeken, of Musk zou moeten laten bijstaan door een andere sterke topmanager.

  ©BELGAIMAGE

 • Metro schiet omhoog door overnamespeculatie

  Blikvanger in Frankfurt is de Duitse retailer Metro . Een herschikking van de aandeelhoudersstructuur leidt tot overnamespeculatie.

  Het Duitse familieconcern Haniel verkoopt een belang van 7,5 procent in Metro aan de Tsjechische zakenman Daniel Kretinsky en de Slowaakse investeerder Patrik Tkac. Daarop kondigde Ceconomy, dat een belang van 10 procent heeft in Metro, aan mogelijk ook zijn belang aan beide mannen over te laten. Ceconomy is de consumentenelektronicatak van Metro die vorig jaar werd afgesplitst.

  De aankondiging van Ceconomy wakkert de speculatie aan dat Kretinsky en Tkac een overnamebod op heel Metro zouden kunnen uitbrengen. Het aandeel veerde tot 18 procent op en noteert nog steeds 11 procent hoger.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... vindt u hier terug.

 • Onder de mat

  Analisten kunnen hun zorgen over Balta niet langer onder de mat vegen. Collega Sven Watthy vatte hun bedenkingen bondig samen.

 • Over de goedgemutste Duitse ondernemers...

  ... leest u hier meer.

  ©Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dp

 • Degroof Petercam laat koersdoel KBC zakken

  Analist Bart Jooris van Degroof Petercam is vol lof over de tweedekwartaalcijfers van KBC Groep , die (op 9 augustus) iets beter uitvielen dan verwacht. Het management liet bovendien verstaan dat overtollig kapitaal bestemd is voor de aandeelhouders. Hij raamt dit overtollig kapitaal op een kleine euro per aandeel. Hij verwacht ook een pay-out ratio van 58 procent over 2018, die in de komende jaren nog zou kunnen stijgen.

  Jooris behoudt zijn 'bijkopen'-advies gelet op de sterke kapitalisering, de superieure netto rentemarge en rendement op eigen vermogen. KBC blijft zijn favoriet onder de Benelux-banken. Een lagere waardering voor de sector en een toename van de ERP tot 8,5 procent nopen hem ertoe zijn koersdoel te verlagen van 81,50 tot 70 euro.

 • Koerdoel ING zakt bij Degroof Petercam

  Analist Bart Jooris van Degroof Petercam reageert nog op de tweedekwartaalresultaten van ING Groep (die van begin augustus dateren) en ook op de blootstelling aan Turkije. Het grootste risico voor ING in Turkije is volgens hem niet de zuivere kapitalisering maar de provisie voor verliezen op leningen, mochten klanten in de problemen komen.

  Jooris laat zijn koersdoel zakken van 16 tot 13 euro, maar dat heeft te maken met de sectorwaardering. Mocht de Turkse crisis zoetjes eindigen, zal hij mogelijk positiever worden over de Nederlandse bank. Zijn advies blijft 'houden'.

 • Ook Balta 'under review' bij Degroof Petercam

  Analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam gaat haar advies en koersdoel voor Balta herbekijken na de met een dag vervroegde, zwakke halfjaarresultaten en het aftreden van topman Tom Debusschere.

  Haar raming voor de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) was al lager dan de guidance van Balta zelf omdat ze het erg uitdagend vond om die in de huidige moeilijke marktomstandigheden te halen. Ze gaat haar raming voor de tweede jaarhelft nog lichtjes verlagen en verwacht dat ze voor hele jaar op een rebitda rond 75 miljoen euro zal uitkomen.

  De waardering van Balta is laag, zegt Debruyne, maar daar zijn goede redenen voor - de visibiliteit blijft immers laag. Het ergste is volgens haar echter achter de rug. Zij houdt haar advies en koersdoel in beraad tot na de conference call van dinsdagochtend.

 • Degroof Petercam gaat Greenyard herbekijken

  Analist Fernand de Boer van Degroof Petercam had tot dusver een 'bijkopen'-advies en een koersdoel van 12 euro voor het groente- en fruitconcern. Na de winstwaarschuwing van vanmorgen en vermits de portfolio tegen het licht zal worden gehouden, gaat hij beide opnieuw bekijken.

  Hij is niet helemaal verwonderd dat Greenyard zijn winstprognose niet zal halen, maar wel over de omvang van de misser. Dit 'plaatst een vraagteken bij het businessmodel', meent hij. Het is tevens onduidelijk wat de winstvisibiliteit op middellange termijn is.

  De verslechterende schuldgraad impliceert volgens De Boer dat het management drastische maatregelen zal moeten treffen. Tijdens een telefoongesprek vernoemde het management onder meer de verkoop van niet-kernactiviteiten, verbetering van het werkkapitaal en lagere kapitaaluitgaven.

  De Boer merkt nog op dat de winstwaarschuwing tot 'interessante scenario's' inzake bedrijfsingrepen kan leiden, wat de koers van het aandeel zou moeten ondersteunen. 

 • Turkse lira zakt weer weg

  De Turkse munt kreeg een week respijt door vakantie, maar nu die voorbij is, zakt de lira weer met 3 procent tegenover de Amerikaanse dollar. De markten blijven bezorgd over het geschil met Washington rond een Amerikaanse dominee en de stevigere grip van president Erdogan op het monetair beleid.

 • Matige winsten in Europa

  De Europese beurzen stijgen gemiddeld 0,25 procent. De handel is dun en dat heeft grotendeels te maken met de Londense beurs, die vandaag dicht is. De trend is positief, in lijn met Wall Street vrijdag dankzij de optimistische geluiden van Fed-voorzitter Jerome Powell over de Amerikaanse economie, maar de indexwinsten zijn wel een stuk kleiner.

  ‘De Europese aandelenmarkt steekt bleek af tegenover de Amerikaanse markt, waar de economische groei beter is en de winstgroei sterker’, zei William De Vijlder, hoofdeconoom van BNP Paribas, aan Bloomberg. Hij merkt ook op dat Europa gevoeliger is voor externe schokken, zoals deze zomer bleek met de Turkse crisis.

 • Duitse ondernemers optimistischer

  De Duitse bedrijfsleiders zijn in augustus optimistischer geworden over de toestand van de economie. De Ifo-index van het businessklimaat kwam uit op 103,8. Dat is niet alleen dik twee punten meer dan in juli (101,7), maar ook merkelijk beter dan verwacht (101,8).

 • Koersdoel Balta zakt bij KBCS

  Na de zwakke halfjaarcijfers en het vertrek van CEO Tom Debusschere verlaagt KBC Securities zijn koersdoel voor Balta van 9 tot 7,5 euro. De waardering blijft volgens het beurshuis evenwel aantrekkelijk en daarom blijft het koopadvies behouden.

  De omzet van Balta kromp met 3,6 procent in het eerste halfjaar in absolute cijfers en met 8,8 procent organisch. Bovendien verslechterde de winstgevendheid aanzienlijk: de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) zakte met 26,6 procent, vooral door lagere volumes en duurdere grondstoffen.

  Balta trekt zijn winstprognose voor het hele jaar - een rebitda tussen 82 en 87 miljoen euro - in. Het bedrijf rekent nu enkel nog op een rebitda voor het tweede halfjaar die hoger is dan die voor de overeenkomstige periode van 2017. Dat betekent volgens analist Wim Hoste dat Balta voor het hele jaar op een rebitda van meer dan 72 miljoen euro rekent.

  De halfjaarcijfers van Balta waren iets lager dan Hoste had verwacht en de guidance voor 2018 werd dus verlaagd. De analist hield daar tot dusver geen rekening mee in zijn model, maar de koersevolutie van de voorbije maanden wees erop dat heel wat beleggers zo iets wel vreesden. Hoste blijft de waardering echter aantrekkelijk vinden en behoudt daarom zijn koopadvies. 

 • KBCS verlaagt advies en koersdoel Greenyard

  Na de zware winstwaarschuwing verlaagt KBC Securities zijn advies voor Greenyard van ‘kopen’ naar ‘houden’. Het koersdoel zakt van 13 tot 9,5 euro. Het beurshuis blijft aan de zijlijn wegens onzekerheid en het gebrek aan zichtbaarheid op de evolutie van de markt.

 • Klappen voor Greenyard en Balta

  De Europese beurzen gaan voorzichtig hoger. De EuroStoxx50 wint 0,2 procent bij opening, de Bel20 0,3 procent. Greenyard (-5,2%) en Balta   (-6,3%) krijgen zoals verwacht rake klappen.

 • Netwerkproblemen

  Door netwerkproblemen krijgen wij momenteel geen koersen binnen, waarvoor onze excuses. De bevoegde diensten proberen de problemen zo snel mogelijk te verhelpen. Even geduld dus.

 • Hogere beurzenstart op komst

  De Europese beurzen zullen hoger van wal steken, geven de futures aan. De future op EuroStoxx50 staat 0,4 procent in de plus.

  De Aziatische beurzen presteerden eerder vandaag al goed nadat Wall Street vrijdag met nieuwe records eindigde. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, had vrijdag goed nieuws voor beleggers. In zijn openingstoespraak op de jaarlijkse vergadering van centraal bankiers in Jackson Hole zei hij dat de Fed de rente verder geleidelijk zal optrekken en benadrukte hij de gezondheid van de Amerikaanse economie.

 • Beurs van Londen dicht

  De London Stock Exchange houdt vandaag de deuren gesloten. De Britten genieten van hun Summer Bank Holiday.

  Het financieel district van Londen ©REUTERS

 • Aziatische beurzen beginnen handelsweek met winst

   In het zog van Wall Street, waar de indexen vrijdag nieuwe records aantikten dankzij een geruststellende en weerstand biedende Fed, gaan ook de Aziatische beurzen hoger. De beurs van Tokio wint bijna een procent, Hongkong meer dan 2 procent, Shanghai ruim anderhalf procent. In Australië en Seoel zit er minder vaart; daar zijn er kleine winsten.

  De Chinese beurzen staan op het hoogste niveau in twee weken. De yuan zit in de lift tegenover de dollar na steunmaatregelen van de Chinese centrale bank. Stevige koerswinsten zijn er onder meer voor luchtvaartmaatschappijen. Beleggers gaan er van uit dat een sterkere yuan hun winst zal opkrikken.

 • Balta bedankt Debusschere

  Voor het tweede grote nieuws van de ochtend moeten we bij Balta zijn. De tapijtenproducent zet zijn CEO, Tom Debusschere, aan de deur. Als interimtopman treedt voorzitter Cyrille Ragoucy aan.

  De ingreep valt samen met een winstwaarschuwing. Door aanhoudend moeilijke marktomstandigheden verwacht Balta voor 2018 nu een brutobedrijfswinst (ebitda) onder de eerdere verwachting. In het eerste halfjaar kwam de omzet 3,6 procent lager uit en was de aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) ruim een kwart lager (-26,6%). De schuldgraad is ook flink opgelopen (van 2,9x eind 2017 tot 3,8x eind juni).

 • Droogte, listeria en een prijzenslag

  Goedemorgen! We beginnen de week met een stevige winstwaarschuwing van Greenyard . Door de combinatie van factoren - de terugroepactie van diepvriesproducten wegens mogelijke listeriabesmetting , de aanhoudende droogte en de wisselvallige aanvoer daardoor, en een prijzenslag in verse producten in Duitsland en België - verwacht Greenyard dat de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) in het lopende boekjaar 2018/19 zowat een kwart lager zal liggen dan in het voorgaande boekjaar.

  Droogte op Vlaamse akkers ©Photo News

Meer uit Markten Live

Tijd Connect