1. Markten Live
 2. Live blog
live

Nieuwe verkoopgolf rolt over beurzen

De Europese beurzen beleefden door de escalerende Chinees-Amerikaanse handelsoorlog voor de tweede dag op rij een dieprode dag. In Brussel ontsnapte Fagron aan de sombere trend, met dank aan een geruststellend halfjaarrapport.
 • We sluiten de dag af met de karige agenda voor morgen. Hopelijk voor een iets betere beursdag.

  ECONOMIE/FINANCIËN 

  Duitsland:Fabrieksbestellingen juni, 08.00 uur

  BEDRIJVEN 

  Verenigde Staten:

  Walt Disney: resultaten derde kwartaal 2018/2019, 22.15 uur

 • Bel20 sluit 2,4 procent in het rood

  De Bel20-index is afgesloten met een verlies van 2,4 procent op 3.526 punten. Dit zijn de voornaamste stijgers en dalers. Onnnodig te zeggen dat de eerste categorie erg zeldzaam was:

  Fagron: +5,7%

  Lotus Bakeries: +1,7%

  Leasinvest: +1,4%

  Crescent: +0,8%

  Jensen: +0,6%

   

  Ter Beke: -5,3%

  Euronav: -5,4%

  Argenx: -6,6%

  Celyad: -7,2%

  Hamon: -8,1%

 • Xior herhaalt winst- en dividendbeloftes

  Xior , de specialist voor studentenhuisvesting, publiceerde na de slotbel iets beter dan verwachte resultaten. Het is mooi op weg om de jaardoelstellingen van 1,60 euro winst per aandeel en een dividend van 1,30 euro te halen.

 • Trump velt aandelen computerspelmakers

  De makers van computerspelletjes krijgen een extra groot oplawaai op Wall Street. AcvtivisionBlizzard en Electronic Arts verliezen 5 à 6 procent, nadat de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een persconferentie had verklaard dat de VS een eind zullen maken aan de gewelddadige cultuur, met inbegrip van die in videospelletjes.

  Het spel Call of Duty van Activision is een van de populairste videogames. ©DOC

 • Filmkijkers lusten geen maaltijd in bioscoop

  De grootste pineut op Wall Street is de bioscoopuitbater iPic Entertainment , die een pandoering krijgt van 60 procent tot 0,63 dollar. iPic vraagt bescherming tegen zijn schuldeisers, en zoekt intussen een koper. Het bedrijf onderscheidt zich van andere cinemagroepen door lunches en diners met tafelbediening te serveren tijdens de film, en door erg luxueuze zetels aan te bieden. Het publiek loopt er echter niet storm voor. iPic leed vorig jaar een verlies van 57 miljoen dollar, en kan zijn schulden van 220 miljoen dollar niet meer aflossen. Begin vorig jaar trok het bedrijf nog naar de beurs tegen 18,50 dollar per aandeel.

 • Amerikaanse dienstensector koelt af, of is het omgekeerd?

  De ISM-indicator van de Amerikaanse dienstensector is in juli met 1,4 punt gedaald naar 53,7 punten, het laagste peil in drie jaar. Economen hadden een stijging van de indicator naar 55,5 punten voorspeld. Een score boven 50 punten wijst op groei van de dienstensector, en omgekeerd.

  De PMI-indicator, een vergelijkbare indicator van de dienstensector in de VS, is echter met 1,5 punt gestegen naar 53 punten. Economen hadden een kleinere verbetering tot 52,2 punten voorspeld.

  Beide graadmeters spreken elkaar dus tegen. Volgens de ene indicator versnelt de groei in de dominante sector van de Amerikaanse economie en volgens de andere vertraagt de expansie. De ISM-indicator bestaat al het langst en krijgt daarom soms meer aandacht van beleggers.

 • Webhelp grootste investering voor GBL na Adidas

  De analisten reageren vandaag positief op het nieuws waarmee GBL nog vrijdagavond laat kwam. De holding legt uiteindelijk 800 miljoen euro cash op tafel om een belang van 61 procent te verwerven in de Franse outsourcingspecialist Webhelp. De deal, die al op 9 juli was aangekondigd, is groter dan verwacht. Analisten hadden op een investering van 600 miljoen euro gerekend. De ondernemingswaarde van Webhelp, waarin ook de nettoschulden zitten, komt neer op 2,4 miljard euro.

  Voor GBL gaat het om de grootste investering in een bedrijf sinds de geleidelijke instap in de Duitse maker van sportartikelen Adidas in 2015. Webhelp maakt meteen 4,6 procent van de intrinsieke waarde van de Brusselse holding uit. De medeoprichters Frédéric Jousset en Olivier Douha blijven, samen met het managementteam, aandeelhouder van Webhelp. 

  In een reactie herhaalt zowel KBC Securities als ING het koopadvies voor GBL. ‘Volgens onze berekeningen stijgen de niet-genoteerde deelnemingen (private equity) naar 12 procent van de portefeuille. Het doel is die tot een derde of een vierde te doen groeien. Samen met de toegenomen transparantie moet dat leiden tot een lagere korting’, stelt KBC.

 • Wall Street opent fors lager

  De Amerikaanse aandelenmarkten duiken bij de opening in het rood. Ze volgen daarmee de koersdalingen op de Europese beurzen. De Dow Jones noteert één minuut na de opening van de beurs van New York 1,5 procent lager. De technologieaandelen krijgen nog zwaardere klappen, want Nasdaq noteert met een verlies van 2,2 procent.

 • Spaarboekjes dikken aan tot 278 miljard

  De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes zijn in juni met 1,3 miljard euro gestegen naar een recordbedrag van 278,4 miljard. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De spaarinlagen  stegen sinds begin dit jaar al met 8,2 miljard, hoewel de spaarrente historisch laag is en veel lager dan de inflatie.

  Er zijn weinig vergelijkbare alternatieven voor het spaarboekje, omdat de rente op korte en lange termijn uitzonderlijk laag is. Kasbons, termijnrekeningen en staatsobligaties brengen niet of niet veel meer op dan een spaarboekje.

 • KBCS hakt in koersdoel Melexis

  De blijvende zwakte in de autoverkoop doet KBC Securities het koersdoel voor Melexis verlagen. Dat zakt van 78 naar 70 euro, maar de analisten Marcel Achterberg en Cédric Duinslaeger behouden wel hun koopadvies voor de chipontwikkelaar wiens producten vooral in wagens zitten.

  Ze verwachten dat de autobouwers hun voorraden blijven afbouwen om zich aan te passen aan de wereldwijd lagere verkoopcijfers, met name in China. Ze schroeven hun winstverwachtingen voor dit jaar met 10 procent terug, en met 8 en 5 procent voor de jaren nadien. Op lange termijn blijven ze positief voor het bedrijf omdat er steeds meer halfgeleiders per auto nodig zijn om ze schoner, veiliger en comfortabeler te laten rijden.

 • Trump: 'China is muntmanipulator'

  Donald Trump is wakker, en zijn reactie op de Chinese vergeldingsmaatregelen valt nogal mee. Hij zegt dat China een muntmanipulator is, maar dat heeft hij al meermaals verkondigd. Hij roept ook de Federal Reserve op om tegengewicht te bieden. Zijn ontwaken doet de futures alvast niet nog lager bewegen.

   

  Nochtans hadden veel strategen voor onheil gevreesd wanneer de Amerikaanse president zijn bed zou uit komen. 'Sell before he wakes up', luidde het bij Deutsche Bank. Of: 'Op een schaal van 1 tot 10, is de Chinese vergelding een 11', zei Chris Krueger van Cowen. 'Benieuwd naar wat Trump gaat doen.'

 • Varkenspest is zegen voor Tyson Foods

  Een van de schaarse aandelen op Wall Street die zich opmaken voor een rally, is Amerika's grootste vleesproducent Tyson Foods . De groep uit Arkansas rapporteerde een omzetgroei van 8,3 procent tot 10,89 miljard dollar in haar derde kwartaal. De winst per aandeel lag met 1,47 dollar iets boven de verwachtingen. Tyson behoudt zijn prognoses voor het volledige jaar.

  Het bedrijf profiteerde van een fors hogere verkoop van rundsvlees, dat bovendien duurder werd, en kon zo de prijsdaling van kip compenseren.

  Tyson Foods won dit jaar al 50 procent op de beurs. Beleggers gaan ervan uit dat de groep zal profiteren van de Afrikaanse varkenspest die China hard treft, waardoor de Chinezen meer zullen moeten invoeren.

 • Aandeleninkopen sturen winst Loews fors hoger

  Het Amerikaanse conglomeraat Loews zag in het tweede kwartaal zowel de omzet als de winst licht toenemen. De nettowinst steeg van 230 naar 249 miljoen dollar, de omzet dikte 0,9 procent aan tot 3,62 miljard. Omdat de groep ook fors eigen aandelen inkocht, spurtte de winst per aandeel van 0,72 naar 0,82 dollar. Analisten maken zich wel zorgen over de oplopende kosten.

 • Futures hinten op fors lagere opening Wall Street

  De futures suggereren dat de Dow Jones over een uur 1,4 procent lager opent. Wall Street volgt daarmee de daling op de Aziatische en Europese aandelenmarkten.

  De beurzen krijgen wereldwijd klappen, omdat de handelsoorlog tussen China en de VS escaleert. China laat zijn munt zakken en verbiedt de aankoop van Amerikaanse landbouwproducten. Het reageert op de verhoging van de Amerikaanse importtaksen op Chinese producten die vorige week is aangekondigd.

 • 94 procent van Europese aandelen in het rood

  Even de verkoopgolf in een statistiekje vatten: van de aandelen in de brede Europese beursbarometer DJ Stoxx600 noteren er 566 met verlies. Dat is 94 procent. 2 noteren stabiel, 32 met winst. 

 • Duitse tienjaarsrente zakt naar minus 0,51 procent

  Beleggers blijven middenin de escalerende handelsoorlog en rode beurzen veilige havens opzoeken: de koopgolf in Duits staatspapier stuurt de tienjaarsrente naar een zoveelste diepterecord: minus 0,51 procent. De Belgische tienjaarsrente stabiliseerde op het diepterecord van vrijdag: minus 0,17 procent. 

 • Opluchtingsrally bij PostNL

  Op de Amsterdamse beurs is de uitblinker PostNL , met dank aan iets beter dan verhoopte resultaten in het tweede kwartaal (zie post van 8.55 uur). De iets betere bedrijfswinst komt vooral door lagere pensioenbetalingen in de Nederlandse brievenpost en wijzen dus niet echt op structurele verbetering.

  ING-analist Marc Zwartsenburg toont zich echter tevreden dat het management van de postgroep de prognose voor het volledige boekjaar - een bedrijfswinst van 170 tot 200 miljoen euro - intact liet. 'Die prognose lijkt nu ons veilig', klinkt het.

  Veel marge was er niet voorafgaand aan het halfjaarrapport, aangezien de ING-analist voor 2019 op 175 miljoen bedrijfswinst rekent. Dicht tegen de onderkant van de vork dus. Eenzelfde verhaal met het dividend: PostNL keert 8 cent interim-dividend uit en ook dat was op voorhand niet verzekerd. 

  Maar misschien wel de belangrijkste meevaller is de verkoop van de Duitse dochter Postcon. Niet de verkoop op zich, wel de mededeling dat die inclusief een belastingkrediet van 60 miljoen is. En dankzij dat tot nog toe onbekende krediet valt de verkoopprijs waarschijnlijk een stuk boven de verwachtingen van analisten uit. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Europese economie sombert voort

  De definitieve barometer van het Europese ondernemersvertrouwen in juli bevestigt het beeld van de voorlopige data: een Europese economie die stevig afkoelt, vooral in de verwerkende nijverheid. 

 • ING tuimelt naar laagste peil in drie jaar

  ING  tuimelt 4,4 procent of 41 cent naar 8,84 euro, de laagste koers sinds juli 2016. Vandaag zorgt het interim-dividend van 24 cent bruto voor extra verkoopdruk, maar de Nederlandse grootbank (en Bel20-zwaargewicht) staat onder druk sinds CEO Ralph Hamers vorige week bij de niet echt overtuigende halfjaarcijfers waarschuwde voor de impact van de lage rente op de rendabiliteit. 

 • Koersproblemen van de baan

  De koersen en de indexevoluties zijn weer realtime.

  Mochten er opnieuw problemen opduiken, houden we u op de hoogte.

 • Degroof Petercam over Fagron: 'Instapkans'

  Fagron  koerst 1,2 procent hoger naar 15,08 euro, wat in het huidige beursklimaat een stevige prestatie mag genoemd worden. 'De recente koerszwakte vormt een aantrekkelijke koopgelegenheid', stelt Degroof Petercam-analist Frank Claassen in een reactie op het halfjaarrapport.

  Hij benadrukt dat Brazilië 'een succesverhaal blijft', al valt de groei in de Verenigde Staten wat tegen. 'Het management bevestigt echter dat Wichita (de megafabriek voor steriele bereidingen, red.) op koers zit om tegen 2022 100 miljoen dollar omzet te halen', merkt Claassen op. 

  'Fagron biedt een voorspelbare omzetgroei met weinig impact van de economische cyclus', vat de analist samen. Dat laatste is gelet op de onzekerheid over de impact van de handelsoorlog op de wereldeconomie zeker een opsteker. 

  ING-analist Stijn Demeester blijft bij zijn houdadvies. Hij stipt aan dat Wichita op dit ogenblik 80 producten in voorraad heeft, terwijl de lat voor halverwege 2019 initieel op 110 tot 130 lag. 'Mogelijk vertraagde een recordaantal audits in het tweede kwartaal de opstart', oppert Demeester. Hij voegt er wel aan toe dat een positieve koersreactie logisch is, gelet op de koerszwakte in de week vóór de publicatie. 

 • Bel20 meer dan 2 procent in het rood

  Na een relatief goede start gaat de Bel20 nu toch weer meer dan 2 procent in het rood, voor de EuroStoxx50 beloopt de schade 1,4 procent. Eens te meer krijgen bij de escalatie van het handelsconflict alle bedrijven die de autosector als belangrijke klant hebben rake klappen. Melexis zakt 3,4 procent, Umicore en Recticel 3 procent en bij Solvay en Bekaert gaat er dik 2 procent van de koers af. 

 • Brekend: een lauw advies voor Barco

  Barco, de Brusselse beurskampioen van de eerste jaarhelft, duikt 2,9 procent lager naar 177 euro. Eerder beliep het verlies zo'n 6 procent. 

  Het was dan ook even schrikken voor de beleggers in de beeldvormingsgroep: Kempen verlaagt na de sterke recente koersstijging het advies van 'kopen' naar 'houden'. Tot nog toe hanteerden alle zes de analisten die het aandeel volgen een koopadvies. 

 • Problemen bij koersenleverancier

  We hadden het liever anders gezien, maar door problemen bij onze koersenleverancier worden niet de juiste procentuele verschillen weergegeven. Onze excuses daarvoor. 

  Een overzicht met de (juiste) koersverschillen op dit ogenblik:

  • Bel20 minus 1,5 procent op 3.557 punten
  • Euro Stoxx50 minus 0,8 procent op 3.350 punten

  Grootste stijgers in Brussel:

  • Crescent +5,5%
  • Fagron +4,8%
  • Genkyotex +2,2%
  • Leasinvst +1,9%
  • Smartphoto +1,9%

  Grootste dalers in Brussel

  • Hamon -6%
  • Barco -3,9%
  • Aperam -3,7%
  • Biocartis -3,2%
  • Argenx -2,9%
 • ING-coupon zet Bel20 op extra verlies

  De openingsbel: de Bel20 en de EuroStoxx50 starten zoals verwacht de beursweek met vers verlies, al is dat minder uitgesproken dan vorige vrijdag. Het verlies is voor de Bel20 wel meer uitgesproken door het interim-dividend van bruto 24 cent dat vandaag van de koers van ING gaat. 

 • Pakjesafdeling PostNL ontgoochelt

  PostNL boekt over het tweede kwartaal een omzet van 681 miljoen euro, 2 meer dan een jaar eerder maar wel iets minder dan de 686 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten. Vooral de pakjesafdeling stelde teleur met 8 procent groei naar 402 miljoen, terwijl de lat hier door analisten op 415 miljoen werd gelegd. 

  De recurrente bedrijfswinst verbeterde wel van 33 naar 41 miljoen euro, maar ook hier stelde de pakjesafdeling met 30 miljoen winst teleur. De Nederlandse brievenpost scoorde dan weer beter dan verwacht, met 13 miljoen euro winstbijdrage. Dat laatste was echter in belangrijke mate te danken aan kleine provisies voor pensioenlasten. 

 • IBA verkoopt zeldzame cyclotron in Zuid-Korea

  IBA, de wereldmarktleider in protontherapiesystemen voor kankerbestrijding, kondigt een nieuw contract aan. Let wel: het gaat niet om een duur protontherapiesysteem. Het gaat om een Cyclone 70-deeltjesversneller van 13 tot 16 miljoen dollar. De Cyclone 70 laat toe om constant radioactieve isotopen te produceren, die gebruikt worden bij de diagnose van cardiovasculaire en andere ernstige aandoeningen.

  IBA heeft tot op vandaag nog maar vier van die deeltjesversnellers verkocht: in Frankrijk, in Rusland en twee in de Verenigde Staten.

  Op de halfjaarcijfers van de groep is het nog even wachten: die komen er pas op 22 augustus. 

 • Europese beurzen op weg naar rode start

  Nadat ze vrijdag al de slechtste dag sinds december hebben beleefd, lijkt er voor de Europese beurzen maandag niet meteen hoop op beterschap. De reden blijft hetzelfde: de escalerende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, waarbij Peking maandag de renminbi onder de grens van 7 per Amerikaanse dollar liet zakken (zie post van 6.44 uur). 

  De futures wijzen alvast op een verlies van zo'n 1 procent voor de EuroStoxx50, de korf steraandelen uit de eurozone, en de Bel20, de Brusselse barometer. 

  ©REUTERS

 • Amerikaanse schikking weegt op nettowinst Fagron

  Fagron zag over de eerste jaarhelft de nettowinst bijna een derde zakken naar 12,71 miljoen euro of 0,18 euro per aandeel. De belangrijkste reden is niet operationeel, wel de schikking van net geen 20 miljoen euro die de specialist in magistrale bereidingen in juni trof om een onzalige Amerikaanse erfenis af te sluiten.

  Fagron verkeerde na enkele faliekant uitgedraaide Amerikaanse overnames begin 2016 op de rand van de afgrond. Twee financiers - de textielondernemer Filip Balcaen en de private-equitygroep Waterland - hielden de groep met een kapitaalinjectie van 220 miljoen boven water. De twee redders cashten begin juli met een forse winst een belangrijk deel van hun participatie, een extra toevloed van aandelen die deze zomer stevig op het aandeel woog. 

  Operationeel blijft Fagron wel op koers: de omzet steeg met goed 10 procent naar 256 miljoen euro. Een deel van die sterke groei is te danken aan de overnames die de groep weer mondjesmaat aandurft - onlangs nog in Mexico - en aan de sterke dollar, aangezien Amerika via de opstart van de megafabriek voor steriele bereidingen in de stad Wichita de komende jaren een belangrijke groeimotor wordt.

  Exclusief de impact van wisselkoersen en overnames kwam de organische groei uit op 6,6 procent. Dat is iets minder dan de 7,1 procent groei over het eerste kwartaal. Ook in Wichita vertraagt de groei: tot 42 procent in de eerste jaarhelft, van 73 procent in de tweede helft van 2018. 

  De brutobedrijfswinst steeg 6 procent naar 56 miljoen euro. Een minder sterke groei dan de omzet dus, waardoor de marge met 80 basispunten afbrokkelde tot 21,8 procent. Een verrassing is die lagere marge niet: het beurshuis Berenberg stipte eerder al aan dat de opstart van Wichita - met flink wat extra personeel dat meteen ten volle rendeert - en de intussen opgeloste kwaliteitsproblemen bij een Nederlandse bereidingsfaciliteit tijdelijk op de marge zouden wegen. 

 • Jefferies haalt AB InBev van de verkooplijst

  Jefferies, lang een criticus van AB InBev, haalt de bierreus van de verkooplijst. Het advies gaat van 'underperform' naar 'houden'. Volgens analist Edward Mundy pakt CEO Carlos Brito overtuigend de twee grote problemen van de voorbije jaren aan.

  Eén: het uitblijven van omzetgroei door de merken beter uit te spelen. Twee: de grote schuldenlast, met dank aan de schuldherfinanciering en de lucratieve verkoop van de Australische dochter

  AB InBev-CEO Carlos Brito ©REUTERS

 • Op de beleggersagenda deze week

  Deze afspraken mag u rood omcirkelen in uw agenda deze week:

  Vreet de lage rente aan KBC?

  Donderdag is het uitkijken of KBC standhoudt in de lagerenteomgeving en of er na de aankondiging van de sluiting van kantoren en managementlagen nog ingrepen staan gepland. De bank is dankzij haar verzekeringstak en de activiteiten buiten de eurozone erg gediversifieerd. Toch vrezen analisten dat KBC ondanks hogere inkomsten een lagere winst zal rapporteren.

  Kon Ageas zich staande houden in de storm?

  De verzekeraar Ageas komt woensdag voorbeurs met cijfers. Analisten verwachten een stijging van de nettowinst in het eerste halfjaar met 22 procent naar 541 miljoen euro. Daarin zit een positieve impact van de Britse rekenrente van 20 miljoen euro en een eenmalig belastingvoordeel in China van 50 miljoen. De solvabiliteit moet blijven verbeteren. Voorts is het afwachten wat de impact van de voorjaarsstormen zal zijn. Analisten verwachten ook dat Ageas opnieuw een inkoopprogramma van eigen aandelen aankondigt.

  Wat brengt Bpost?

  Woensdag, na de slotbel, publiceert Bpost zijn resultaten. De markt rekent op een omzetgroei van 2,2 procent naar 930 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 144,7 miljoen (+3,2%). De bedrijfswinst (ebit) zou 19 procent kelderen naar 84,9 miljoen euro. Het is uitkijken of er beterschap is bij de Amerikaanse probleemdochter Radial, of de crash van de brievenpost (-9,2% in het tweede kwartaal) aanhoudt en of de prijsdruk bij het pakjesvervoer voortduurt.

  Drukt de brexit de groei van de Britse economie?

  Londen publiceert vrijdag cijfers over de groei van de Britse economie in het tweede kwartaal. Economen voorspellen een nulgroei, tegenover 0,5 procent groei in het eerste kwartaal.

  De expansie is begin dit jaar opgekrikt door een grote opbouw van voorraden. Bedrijven legden extra stocks aan omdat ze eind maart een no-dealbrexit vreesden. Sommige bedrijven hebben die dure voorraden in de lente afgebouwd omdat de brexit is uitgesteld tot eind oktober. Nu de nieuwe deadline nadert, zullen de stocks wellicht weer toenemen.

 • China laat renminbi tot laagste peil sinds 2008 zakken

  Het ziet ernaar uit dat Peking het stilaan moe is het spel zachtjes te spelen in het handelsconflict met de Verenigde Staten. Na het nieuwe salvo sancties dat de Amerikaanse president Donald Trump donderdagavond aankondigde, lijkt Peking meer en meer zijn munt - de renminbi - als wapen in te zetten.

  De centrale bank liet de munt maandag voor het eerst sinds 2008 onder de grens van 7 per Amerikaanse dollar zakken. Bovendien heeft China aan alle overheidsbedrijven gevraagd de invoer van Amerikaanse landbouwproducten op te schorten. 

 • Beursweek start zoals vorige eindigde: met stevig verlies

  Goedemorgen! Wie dacht dat het weekend beterschap zou brengen, heeft het mis: nadat de Amerikaanse president Trump in de nacht van donderdag op vrijdag extra sancties heeft afgekondigd, gingen de beurzen vrijdag al onderuit. De Bel20 incasseerde toen zijn grootste eendagsverlies sinds december

  Wall Street beperkte bijna traditiegetrouw vrijdag veel beter de schade, maar dat kan de Aziatische beurzen deze ochtend niet helpen: zowat alle beursbarometers noteren op 1 tot 2 procent verlies. 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud