1. Markten Live
 2. Live blog

Nieuwjaarsrally stokt op tweede dag van 2020

De Bel20 zakte weer onder 4.000 punten. Beleggers schrokken van de escalatie van het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran, goud en olie trekken een spurtje. Op Wall Street steeg Tesla naar een record.
 • De 'grijze zwanen' voor 2020

  We sluiten af met warm aanbevolen lectuur: een overzicht van mogelijke gebeurtenissen die in 2020 een impact kunnen hebben op de markten. De kans is klein dat 'grijze zwanen' zich voordoen, maar als ze voorschijnen is de impact groot. 

  Fijn weekend !

 • Bel20 sluit halve procent in het rood

  Toppers in Brussel: Montea (+6,7%), WDP (+2,8%), Intervest Offices & Warehouses (+2,3%). 

  Floppers: Spadel (-4%), Picanol (-4,4%), Celyad (-5,4%).

 • Wall Street: Tesla op recordkoers

  Voor het Wall Street-overzicht, graag hierheen.

 • Amerikaanse industrie krimpt meest in tien jaar

  De ISM-indicator van de Amerikaanse industrie is in december 0,9 punt gedaald naar 47,2 punten, het laagste peil sinds juni 2009. Een score onder 50 punten wijst op een daling van de industriële activiteit. Economen hadden een stijging van de indicator naar 49 punten voorspeld. Het is al de vijfde opeenvolgende maand dat de Amerikaanse industrie krimpt.

  De daing van de industriële activiteit is te wijten aan de terugval van de bedrijfsinvesteringen in de VS, de afkoeling van de wereldeconomie en de handelsoorlog tussen de VS en China.

 • Paul D'Hoore geeft Montea een boost

  Montea  is vandaag met een klim van 6 procent de grootste stijger op de Brusselse beurs. De specialist in logistiek vastgoed was gisterenavond een van de vijf tips voor 2020 die beursexpert Paul D'Hoore in het VTM Nieuws naar voren schoof. 'De vraag naar magazijnen stijgt door de opmars van e-commerce. En met Montea heb je een nettodividendrendement van 2 procent. Veel meer dan een spaarboekje', zei D'Hoore.

  De andere tips die D'Hoore gaf op basis van een rondvraag bij zes grootbanken, waren Fagron , Barco , UCB  en Umicore

 • Wall Street opent in het rood

  De Dow Jones  is zonet 0,8 procent lager geopend, de Nasdaq Composite  geeft 1,1 procent prijs. 

 • 'Double whammy' voor Lufthansa en Air France-KLM

  In Frankfurt neemt Lufthansa  een duik van 7 procent. Vliegtuigmaatschappijen liggen niet goed in de markt op een dag dat de olieprijs een flinke opstoot kent na de Amerikaanse aanslag op een Iraanse topgeneraal.  Bovendien verlagen bij Lufthansa verschillende brokers hun advies en koersdoel, na een nieuwe stakingsgolf bij de dochter Germanwings. In drie dragen moesten 180 vluchten geannuleerd worden tijdens het drukke vakantieseizoen. Germanwings is de budgetvlieger van Lufthansa. Het cabinepersoneel wil betere werkomstandigheden voor deeltijds werk. 

  Ook Air France-KLM krijgt een tik van 7 procent. Twee vakbonden willen maandag en dinsdag het werk neerleggen uit protest tegen de pensioenplannen van de Franse president Macron.

 • Tesla klopt productieverwachtingen ...

  De bouwer van electrische auto's Tesla  heeft in het vierde kwartaal 112.000 auto's afgeleverd. Dat is meer dan verwacht door analisten (106.000). Over heel 2019 leverde Tesla 367.500 wagens af, een stijging met 50 procent tegenover 2018.

  Het aandeel gaat voorbeurs 2 procent hoger. 

 • Onthult Samsung een tv zonder schermranden op CES 2020?

  Dinsdag start in Las Vegas de jaarlijkse electronicabeurs CES 2020. Een van de blikvangers kan een 8K QLED tv van Samsung worden, zonder schermranden. Voorlopig enkel nog een gerucht. 

 • Duitse inflatie hoger dan verwacht

  De Duitse inflatie is in december gestegen naar 1,5 procent, tegenover 1,1 procent in november. Economen hadden 1,4 procent inflatie voorspeld. De versnelling van de inflatie is vooral te wijten aan de evolutie van de olieprijzen. De energieprijzen bleven ongeveer stabiel na een sterke daling in november.

 • Wie doet wat bij de ECB?

  De Europese Centrale Bank maakte net de bevoegdheden bekend van de vernieuwde directie in 2020. Zoals verwacht krijgt de Duitse Isabel Schnabel stevige bevoegdheden, zoals marktoperaties (belangrijk in het licht van de hervatte en in Duitsland nog altijd controversiële bulkaankopen van staatspapier). 

 • Mattel bespaart...op Barbiekleurtjes

  Speelgoedfabrikant Mattel  neemt zijn zoektocht naar kostenbesparingen duidelijk ter harte. Alle bedrijfssegmenten worden onder de loep genomen, nu ook de productietak die zich bezighoudt met de kleuren van Barbiepoppen.

  Ontwerpers van Barbie konden tot dusver kiezen uit 150 tinten rood om de outfits, schoenen en accessoires van 's werelds bekendste kinderpop te kleuren. Die opties worden nu met een derde teruggeschroefd. Ook de andere kleuren moeten het met een veel beperkter palet stellen.

  'Onze handicap is dat we te groot, te traag, te log en te complex zijn om te beantwoorden aan de snel wisselende trends van vandaag.' liet CEO Yvon Kreiz zich recent nog ontvallen. Mattel is aan een ingrijpende herstructurering bezig waarbij het zijn productieproces wil stroomlijnen, verlieslatende fabrieken wil sluiten of verkopen en waarbij het productaanbod sterk wordt teruggeschroefd.

  In 8 van de 11 jongste kwartaalrapporten moest Mattel een operationeel verlies opbiechten. Het aandeel verloor sinds 2017 meer dan de helft van zijn waarde.

  De garderobe van Barbie zal voortaan minder kleuren tellen. ©MATTEL

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Europese beurzen dik 1 procent in het rood

  In het spoor van de Amerikaanse futures - die een steeds meer negatieve opening van Wall Street suggereren - diepen ook de Europese beurzen op de tweede dag van het jaar de verliezen uit. De Bel20  gaat 0,8 procent lager naar 3.985 punten (yup, daar gaat die 4.000 punten weer ...), de Euro Stoxx50  gaat ruim 1 procent in het rood. 

 • Recticel: quid autotak?

  Recticel  noteert 1,1 procent lager op 8,20 euro. Het eindejaar ligt intussen achter ons, zonder nieuws over de intussen ruim anderhalf jaar geleden te koop gestelde auto-afdeling. Nochtans beloofde CEO Olivier Chapelle zowel bij de halfjaarcijfers als bij de update over het derde kwartaal tegen het jaareinde een update voor de kapitaalintensieve business die vooral dashboardbekleding maakt. We citeren Chapelle deze zomer: 'Geïnteresseerden zijn de auto-afdeling aan het evalueren en we verwachten tegen het jaareinde het resultaat te kunnen bekendmaken'. 

 • Van de Velde gaat even op de rem staan

  Na de stevige rally met dik 20 procent sinds het koopadvies van KBC Securities eind november, lijken beleggers in Van de Velde  het nu even welletjes te vinden. De lingeriegroep noteert 2,8 procent lager op 30 euro. 

  Merk op dat CEO Marleen Vaesen vanaf dit jaar niet langer meteen na nieuwjaar omzetcijfers publiceert. Bijgevolg moeten beleggers om zicht te krijgen of de groeimotor eindelijk weer aanslaat nu geduld oefenen tot de publicatie van de volledige jaarcijfers, waarschijnlijk eind februari. 

 • Analist: 'FNG en e5-mode? Makes sense!'

  Hoewel FNG  de berichten ontkent, houden analisten er toch rekening mee dat het Mechelse modebedrijf de macht zal grijpen bij e5-mode.

  De handel in FNG is sinds gisterenmiddag geschorst toen de geruchten over een overname de kop opstaken en FNG een kwart hoger koerste. E5-mode, een Belgische confectieketen met 70 winkels en 400 personeelsleden, kwam in handen van Feniks, de holding van Frédéric Helderweirt, een voormalig manager bij FNG en Brantano. 'Dat voedt natuurlijk de geruchten', stelt ING-analist Hans D'Haese. 'Het is ook wel erg toevallig dat FNG en e5-mode quasi gelijktijdig een commercieel samenwerkingsakkoord sloten om het inkoopplatform van FNG te delen.'

  D'Haese ziet gelijkenissen met de overname van Brantano. Begin 2016 nam FNG-topman Dieter Penninckx samen met retailondernemers Wouter Torfs en Rens van de Schoor, het noodlijdende schoenenmerk over. Het drietal herstructureerde de keten en FNG lijfde het merk minder dan een jaar later volledig in. 'Met e5-mode lijkt een gelijkaardig scenario in de maak', schrijft D'Haese in zijn rapport.

  Het hoeft niet te verrassen dat FNG de deal onder de radar probeert te sluiten. 'Het bedijf heeft een geschiedenis van een nogal troebele communicatie met de markt', merkt D'Haese op.

 • 'WDP van Frankrijk' krijgt fanmail

  Argan  is niet alleen de naam van een heilzame plantaardige olie uit Marokko, het is, volledig ongerelateerd aan de olie, ook een sterkgroeiende vastgoedvennootschap in Frankrijk. Argan maakt indruk met straffe jaarcijfers. De specialist in logistiek vastgoed zag zijn huurinkomsten in 2019 met 17 procent toenemen. De waarde van de vastgoedportfolio verdubbelde naar 2,9 miljard euro (+93% jaar-op-jaar) dankzij de overname van Cargo, de magazijnenafdeling van Carrefour.

  De florissante resultaten maken indruk op Degroof Petercam. Analiste Amal Aboulkhouatem trekt haar koersdoel voor Argan stevig op van 65 euro naar 85 euro. Het advies blijft 'opbouwen'. 

  In 2019 verdubbelde de koers. Beleggers grijpen de goede resultaten aan om winst te nemen, het aandeel verliest 0,5 procent in Parijs.  De Belgische sectorbroertjes Montea en WDP  hebben op deze mindere beursdag wel de wind in de zeilen met koerswinsten tot 2,5 procent. Montea is de sterkste klimmer in Brussel.

  Een magazijn van Argan voor L'Oréal in de Franse Auvergne. ©Argan Corporate

 • En de winnaar is? Goud!

  Met dank aan de escalatie aan het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten zet de goudprijs de sterke prestatie van 2019 onverdroten voort. Een ounce kost nu 1.544 dollar, waarmee het edelmetaal nog een zucht verwijderd is van de piek van september vorig jaar (1553 dollar). Voor het absolute record, 1.900 dollar in september 2011, is er wel nog even te gaan. 

  ©Bloomberg

 • Het is wat saai zonder FNG

  Nu de handel in FNG geschorst is, zijn er niet echt grote koersbewegingen op te tekenen. Oliederderij Euronav  doet de klim van gisteren wel nog eens dunnetjes over met 1 procent winst naar 11,50 euro, en bij de kleine biotechbedrijven gaan Curetis  en Genkyotex  in het rood. 

 • Aedifica: is de Finse buit binnen?

  Vandaag om 16 uur in Helsinki, 15 uur in Brussel, loopt het bod van Aedifica  op de Finse zorgvastgoedspecialist Hoivatilat af, herinnert KBC Securities. Pro memorie: de Belgische rusthuizenreus ging diep om de rivaal binnen te halen, door eerst de minimumdrempel tot 50 procent te verlagen en vervolgens ook de biedprijs te verhogen

 • Nieuwjaarsrally last pitstop in

  De openingsbel: zoals verwacht lassen de Europese beurzen na het sterke jaardebuut gisteren een pitstop in. De Bel20  opent 0,4 procent lager op 3.999 punten, de Euro Stoxx50  noteert 0,6 procent lager op 3.772 punten. 

 • De Ghosn/gone-mopjes mogen nu stoppen

  Zeg dat Bloomberg het gezegd heeft. 

 • Europese beurzen op weg naar lagere start

  Na het euforische debuut van 2020 gisteren, lijken beleggers even de voet van het gaspedaal te halen. Op basis van de belangrijkste futures zouden Bel20  en Euro Stoxx50  zo'n half procent lager openen. 

 • Toch even Iran in de juiste context plaatsen

  Iran is niet meer echt een grootmacht in de oliewereld. De dagelijkse productie is naar 2 miljoen vaten per dag gezakt, zo'n 2 procent van de wereldproductie. 

 • Amerikaans-Iraans conflict jaagt olieprijs hoger

  De Amerikaanse luchtaanval die in Irak een Iraans generaal uitschakelde, vertaalt zich in een stijging van de olieprijs. De prijs van een vat Brent-Noordzeeolie gaat een kleine 3 procent hoger naar 68,19 dollar. Dat is naar Brent-standaarden geen spectaculaire beweging, maar sinds begin december is een vat niettemin zo'n 13 procent duurder geworden. Een stijging die zich in België al aan de pomp laat voelen

 • FNG: even geduld aub

  Sinds gisteren 16u35 is er geen handel in FNG . De beurswaakhond FSMA schorste handel, 'in afwachting van een persbericht'. De voorbije twee handelsdagen maakte het aandeel van de kledingretailer bokkensprongen, door berichten over een potentiële instap - via de achterdeur - in E5 Mode

 • ... maar wapengekletter noopt tot adempauze

  De Aziatische beurzen staken vrijdag even de rally. Dit als gevolg van het escalerende conflict tussen Iran en de Verenigde Staten. Vlak voor nieuwjaar was er de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad, deze ochtend schakelden de Amerikanen met een luchtaanval een Iraanse generaal uit

 • Wall Street doet mee aan de nieuwjaarsrally ...

  Goedemorgen! De nieuwjaarsrally die de Bel20  op de eerste handelsdag van 2020 voor het eerst in anderhalf jaar boven 4.000 punten tilde, hielp ook Wall Street  aan de eerste records van 2020. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud