Noren kopen Telenet-aandelen bij

De Europese beurzen wonnen dinsdag terrein. Alleen de Brusselse Bel20 verloor terrein, door het interimdividend van GDF Suez. Volgens Caterpillar, een barometer voor de wereldeconomie, liggen er zeker drie jaar van matige groei voor de boeg.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. We werken de informatie voortdurend bij. Vandaag zijn uw livebloggers Koen Lambrecht, Sebastien Rousseau en Elke Mussche. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.25 uur: We gaan eruit met deze hit van discogroep Tavares. Vandaag bleek dat het investeringsvehikel Tavares 66 procent van de aandelen van Transics in handen heeft. Mogelijk krijgen we morgen te horen of de groep rond Transics-topman Walter Mastelinck het bod al dan niet heropent. Bedankt voor het lezen en tot morgen!

17.51 uur: De op één na grootste producent van chips of halfgeleiders in Europa, Infineon, sloot in Frankfurt 6,1 procent lager. De Duitse groep verwacht dat zowel de omzet als de winst in het laatste kwartaal zal dalen, omdat bedrijven minder investeren. De nummer één, het Nederlandse ASML, lijkt daar geen last van te hebben, want het won 2,4 procent. Ook ’s werelds nummer één, Intel, staat voorlopig op winst in New York. 

17.49 uur: Opmerkelijk nieuws bij Telenet. Norges Bank heeft zijn belang in het Mechelse kabelbedrijf opgekrikt tot 3,15 procent. En dat nadat de Amerikaanse hoofdaandeelhouder van Telenet, Liberty Global, zijn bod van 35 euro per aandeel heeft gelanceerd. Telenet sloot vandaag nagenoeg onveranderd op 34,89 euro.

17.46 uur: De andere Europese beurzen trokken zich op aan de goede start van Wall Street. De pan-Europese Stoxx 600-index won 0,4 procent.

17.43 uur: Nog in Brussel beleefde TiGenix een topdag: +24% tot 0,93 euro. Dat is het hoogste peil sinds eind juni 2011.

17.41 uur: De Brusselse beurs is 0,4 procent lager gesloten. De daling was ingegeven door de uitkering van GDF Suez van een interdividend - daardoor zakte dat aandeel 6,1 procent tot 18,29 euro.

17.36 uur: Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) ziet tekenen voor optimisme over de toekomst van de eurozone. Dat zei Draghi in Berlijn op een bijeenkomst van de Duitse Industriefederatie. Hij verwees naar de hervormingen die in verscheidene landen zijn doorgevoerd. Draghi zei ook dat hij erop vertrouwt dat de Europese lidstaten het eens zullen worden over de vorm die de bankenunie zal krijgen. Nu heerst er nog onenigheid over bepaalde modaliteiten.

16.50 uur: Petercam-analist Jan van den Bossche over de koershausse van Tigenix: 'Veel mensen zitten misschien nog met het oude Tigenix in hun hoofd, het Tigenix van de ontgoochelingen. Maar stilaan heeft het bedrijf opnieuw een positief verhaal dat ze in de kijker mogen zetten en dat trekt speculatieve beleggers aan.' De verkopen van ChondroCelect beginnen te lopen en de komende 6 à 9 maanden mogen beleggers zich aan enkele aankondigingen verwachten, onder andere over een partnerschap in de VS en over testresulataten van hun stamcelbehandeling om reuma te genezen. Het aandeel steeg de voorbije vier dagen al met meer dan 50 procent.

16.37 uur: Wat kan de opmars van de beurzen tegenwerken? Volgens Belfius:

  • de neerwaartse herziening van de groeiprognoses voor 2013
  • de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen: een overwinning van Obama kan nefast zijn om de noodzakelijke sanering van de staatsfinanciën snel te beslissen - als Romney het haalt, kan het vlotter gaan maar zijn recepten leveren dan weer geen structurele verbetering op.
  • de oplopende grondstoffenprijzen door geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten

16.16 uur: De dure huizen en het groeiende consumentenvertrouwen in de VS duwen Wall Street na een uur handel 0,3 procent hoger. En doen de Europese beurzen hun ochtendverliezen vergeten. De pan-Europese Stoxx 600-index stijgt met 0,3 procent.

16.12 uur: Joe Sixpack wint aan vertrouwen.

U.S. consumer-confidence gauge climbs to seven-month high on.mktw.net/SiUSPL... — MarketWatchVerified (@MarketWatch) 25 Sep 12


15.38 uur: Wall Street start de handelsdag optimistisch. De huizenprijzen stegen in juli voor de zesde maand op rij, zo blijkt uit de S&P/Case Shiller index. De stijging van 0,4 procent was wel minder sterk dan de 0,9 procent die economen hadden verwacht.

15.21 uur: Dat beleggers Zwitserland als veilige haven beschouwen, is ondertussen meer dan bekend. De Zwitserse centrale bank handhaaft al meer dan een jaar een plafond om de dure Zwitserse frank onder controle te houden.

Dat plafond zadelt de Zwitserse centrale bank wel op met een enorme valutaberg. De SNB moet iets aanvangen met al dat geld. En hier wordt het cynisch. Het geld dat in Zwitserland toestroomt, komt vooral van uit de europeriferie vluchtende beleggers. De Zwitserse centrale bank belegt dat geld massaal in staatspapier van kernlanden van de eurozone. En draagt dus op die manier eigenhandig bij aan de hoge renteverschillen tussen de eurolanden.

De SNB geeft niet vrij in welke buitenlandse activa het belegt, maar de onderzoekers van Standard & Poors visten uit dat Zürich in de eerste zeven maanden van dit jaar alleen al voor ongeveer 80 miljard euro staatspapier uit Duitsland, Frankrijk, Nederland, Finland en Oostenrijk heeft gekocht. Op die manier financierde Zwitserland bijna de helft van de begrotingstekorten van 2012 van die kernlanden. In 2011 was dat nog maar 9 procent. De euroreclyclage via Zwitserland legt de kernlanden dus duidelijk geen windeieren… 

14.32 uur: De Amerikaanse beurzen gaan een hogere opening tegemoet, zo geven de futures aan. Beleggers verwachten goed nieuws over de vastgoedmarkt en het consumentenvertrouwen.

13.48 uur: Silvio Berlusconi doet het weer. De voormalige Italiaanse premier heeft een interview gegeven aan de onlinekrant Huffington Post, die dinsdag in het Italiaans werd gelanceerd. Il Cavaliere vindt dat zijn opvolger, Mario Monti, minder toegeeflijk moet zijn ten opzichte van de besparingsmantra van Duitsland. Dat is volgens Berlusconi 'een naar hegemonie strevend land, dat andere Europese lande de regels dicteert met de bewering dat het begrotingstekort met sparen teruggedrongen kan worden'. Hij ziet drie opties:

  • Duitsland moet overtuigd worden 'dat we niet enkel met sparen kunnen verdergaan'
  • Duitsland moet uit de euro treden
  • Alle andere landen moeten uit de eurozone stappen, wat het einde van de eenheidsmunt en de ineenstorting van Europa met zich meebrengt.

Voor u zich al te veel zorgen begint te maken: Berlusconi heeft een voorkeur voor de eerste optie.

12.34 uur: Rabobank trekt zijn koersdoel voor Fugro op van 62 tot 70 euro, het advies blijft 'kopen'. De Nederlandse bodemonderzoeker verkocht gisteren zijn Geoscience-divisie voor 1,2 miljard euro.

12.00 uur: Vandaag geen chat, morgen terug!

11.53 uur: Nieuwe vooruitzichten van S&P voor de economische groei van de eurozone:

S&P's says it now expects -0.8% GDP growth in the eurozone in 2012 and flat growth in 2013. For Spain, a 1.4% contraction nxt year- rtrs— Eleftheria Kourtali (@EKourtali) September 25, 2012

11.25 uur: Waarschuwing van beurswaakhond FSMA. 'Ga niet in op financiële diensten die Central & Eastern European Markets Asset Management aanbiedt en stort geen geld op een rekeningnummer dat het opgeeft.' De vennootschap heeft geen vergunning om beleggingsdiensten in of vanuit België aan te bieden.

11.12 uur: Nieuws over het bod op Transics. Volgens onze informatie heeft Tavares, het investeringsvehikel rond Transics-topman Walter Mastelinck en Creafund, na de eerste fase van zijn bod ongeveer twee derde van de telematicagroep in handen. Het aandeel is geschorst in afwachting van een communiqué over hoe het nu verder moet met het bod.

10.55 uur: De fabriek in Midden-China die Foxconn maandag had gesloten na zware rellen, is dinsdag weer heropend. In de fabriek in Taiyuan in de provincie Shanxi waren 2.000 werknemers slaags geraakt. De overheid stuurde er 5.000 politiemensen op af. In de fabriek werken 79.000 mensen. Ze maken elektronische onderdelen voor mobieltjes en auto’s.

10.50 uur: Spanje veilt met succes kortlopend papier.

*SPAIN SELLS EU4 BLN 3 & 6-MTH BILLS VS EU4 BLN MAX TARGET - b/c 3.29 + 1.83, ylds 1.203% + 2.213% - that 3mth 50-60bps over Ireland tbills.— Owen Callan (@OwenCallan) September 25, 2012

10.07 uur: De Italiaanse consument - ook wel bekend als Mario Rossi - is een tikkeltje optimistischer geworden.

Italian consumer morale slightly higher in September. ISTAT index up to 86.2 (Aug: 86.1). Reuters consensus was for 86.0.— Markit Economics (@MarkitEconomics) September 25, 2012

10.00 uur: De Aziatische markten waren behoorlijk wispelturig. De Japanse luchtvaartmaatschappijen hebben last van massale afzeggingen van reizen naar China, vanwege het eilandenconflict.

09.44 uur: Even iets rechtzetten. De forse daling van GDF Suez is te wijten aan het interimdividend van 0,83 euro per aandeel. Dat wordt op 25 oktober uitbetaald, maar het aandeel noteert vanaf vandaag al zonder het recht op dat dividend.

09.30 uur: De crisis heeft in Spanje de centrifugale krachten aangewakkerd. Maar Soraya Saenz  de Santamaria, de Spaanse vicepremier, wijst Catalonië terecht.

*SAENZ SAYS CATALONIA DAMAGING SPAIN'S INTERNATIONAL IMAGE - while the rest of Europe fighting w/ each other, Spain is fighting with itself

*SAENZ SAYS SPAIN TO RAISE PENSIONS IN NOMINAL TERMS - austerity what? This guy better be a poker champ...— Owen Callan (@OwenCallan) September 25, 2012

 

09.13 uur: Het aandeel TiGenix reageert euforisch op het nieuws dat de fabriek die ChondroCelect gaat produceren, de goedkeuring heeft gekregen van de Europese geneesmiddelentoezichthouder EMA. Het schiet 22,7 procent hoger tot 0,92 euro.

09.06 uur: GDF Suez dondert 4,7 procent lager en is daarmee de oorzaak van het forsere verlies van de Bel20. UBS heeft het aandeel geschrapt van zijn 'European key call list', meldt Bloomberg. Het advies is blijkbaar verlaagd - dat is nog niet helemaal duidelijk - en het aandeel is volgens het beurshuis niet langer 'uitzonderlijk dwingend'.

08.59 uur: De Chinese centrale bank pompte een recordbedrag van 290 miljard yuan (35 miljard euro) cash in de economie, maar de geldmarkten haalden de schouders op. De vraag naar liquiditeiten in de aanloop naar een week vakantie compenseerde de injectie.

08.56 uur: De notering van Transics is opgeschort tot de resultaten van het overnamebod van Tavares officieel zijn bekendgemaakt.

08.54 uur: De beurzen in Europa gaan een stabiele opening tegemoet, geven de futures aan. 

In Frankrijk kwam het ondernemersvertrouwen in september uit op 90, dat is een puntje beter dan verwacht maar wel hetzelfde cijfer als in augustus en het laagste sinds begin 2010.

08.52 uur: De beurstoezichthouder meldt dat de handel in het aandeel Transics in Brussel wordt opgeschort tot er nieuws is over het overnamebod.

08.48 uur: Heineken meldt dat het voor het belang van 8,6 procent in de Thaise brouwer Asia Pacific Breweries dat het overneemt van de holding Kindest Place, een prijs neertelt van 53 Singaporese dollar per aandeel. Vorige week bereikten Heineken en de Thaise miljardair Sirivadhanabhakdi, eigenaar van Kindest Place, een overeenkomst waardoor Heineken APB in handen krijgt (bekend van het Tiger-bier) en in ruil geen bod uitbrengt op de holding Fraser & Neave van dezelfde miljardair.

08.41 uur: Glencore heeft zijn notering in Hongkong laten opschorten. Even later raakte bekend dat het handelsconcern zijn plan om zijn meerderheidsbelang in de Kazakse zinkproducent Kazzinc op te trekken, heeft bijgesteld. Glencore neemt aandelen over van Verny Capital en vergroot zijn belang in Kazzinc aldus van 50,7 tot 69,61 procent. Glencore betaalt hiervoor in cash en aandelen.

08.34 uur: Bekijken we even het bedrijfsnieuws dat onze eigen krant bijeen heeft gesprokkeld. Electrabel is in hoog tempo klanten aan het verliezen en dat zal ook gevolgen hebben voor de gemeenten, schrijft collega David Adriaen. De financieringsintercommunales, waarachter vier op de vijf Vlaamse gemeenten schuilgaan, ontvingen vorig jaar dankzij hun participatie in Electrabel Customer Solutions 50,5 miljoen euro, maar dit jaar zal dat een pak minder zijn.

Bij KBC wordt de strategie bijgestuurd, wat gepaard gaat met ingrepen in de organisatie en dus banen zou kunnen kosten. Het personeel wordt meer en meer ongerust.

08.28 uur: De euro verzwakt vanmorgen voor de tweede dag op rij tegenover de dollar en bereikt zijn laagste peil in twee weken. Tegenover de yen is de euro al een hele week lang terrein aan het verliezen, maar dat heeft er ook mee te maken dat beleggers de Japanse munt in deze tijden als een veilige haven zien.

Vandaag moet uit diverse rapporten duidelijk worden hoe het Europese sentiment reageert op de aanhoudende crisis in de eurozone. Door Bloomberg gepolste economen verwachten dat het Franse ondernemersvertrouwen is verslechterd en het Italiaanse consumentenvertrouwen gestagneerd. Eerder vandaag bleek al dat het Duitse consumentenvertrouwen, zoals gemeten door GfK, stabiel is gebleven.

08.11 uur: Goedemorgen! We beginnen de dag met een waarschuwing die kan tellen. Caterpillar, producent van grondverzetmachines en mijnbouwmaterieel, denkt dat de komende jaren maar een zwakke groei zullen te zien geven. Door de combinatie van een zwak economisch herstel (waarbij vooral de crisis in de eurozone voor tegenwind zorgt) en lagere grondstofprijzen zullen de grote mijnbouwers de volgende jaren minder investeren. Caterpillar verlaagde daarom zijn winstprognose voor 2015.

Het Amerikaanse concern geldt als een kanarie in de steenkoolmijn. Wat Caterpillar zegt, is dus van toepassing op de hele wereldeconomie. Er liggen dus enkele flauwe jaren voor de boeg. Alsof we dat al niet wisten...

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud