Novartis licht Thrombogenics voetje

De Bel20 boekte net als de meeste Europese beurzen lichte winst. Thrombogenics ging daarentegen stevig onderuit, nu het bedrijf niet meer hoog op de prioriteitenlijst van Novartis lijkt te prijken.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee

17.50 uur: We ronden hier af. De Bel20 tikte 0,4 procent hoger af, maar Thrombogenics ging 6,4 procent onderuit. Tot morgen!

17.45 uur: De aandeelhouders van AstraZeneca morrren, nu de Britse farmareus maandag ook het verbeterde bod van het Amerikaanse Pfizer afketste. AXA Investment Managers, één van de grootste vermogensbeheerders in de City, stuurde zelfs een uitzonderlijk persbericht uit. We citeren even:

AXA IM vindt dat de raad van bestuur van AstraZeneca niet mag verhinderen dat een aanbod van 55 pond per aandeel aan de aandeelhouders van het bedrijf wordt voorgelegd. Veel aandeelhouders, maar niet noodzakelijk allemaal, zullen dit een aantrekkelijk bod vinden. Bijgevolg denken we dat de raad van bestuur mogelijk fout zat en te snel het jongste bod van Pfizer afwees.

17.30 uur: Thrombogenics diept het verlies uit, nu een kans op een overname door gedoodverfd kandidaat Novartis een stuk kleiner lijkt geworden. De speculatieve opflakkering van midden april is alleszins weer volledig uit de 

17.05 uur: Waarnemers vragen zich af hoe ver de gevolgen reiken van het hackingschandaal bij eBay. Het pleit al niet voor de veilingsite dat die pas 2 weken geleden lucht kreeg van de diefstal van paswoorden, hoewel die eind februari of begin maart had plaatsgevonden. En dat het dan nog eens 2 weken duurde vooraleer eBay zijn gebruikers waarschuwde, oogt ook al niet zo fraai.

Het doet wat denken aan een gelijkaardig schandaal bij de Amerikaanse supermarktketen Target. Daar werden eind vorig jaar ook gegevens van miljoenen klanten gestolen, en het bedrijf zweet dat schandaal nog steeds uit. Het kostte de CEO zelfs zijn baan. Toen ging het wel om betaalkaartegegevens, wat het vertrouwen van klanten zwaar schond. Maar de vraag is of eBay-gebruikers nu ook massaal de site de rug zullen toekeren:

 

Will @eBay users react the same way customers did to Target -- lose my data and you'll lose my business? http://t.co/di6FkKNFDi— Priya Anand (@Priyasideas) May 21, 2014

 

16.29 uur:Bij McDonald’s vindt donderdag de algemene vergadering plaats. Om wat druk te zetten zakken vandaag werknemers uit meer dan 30 Amerikaanse steden af naar het hoofdkwartier om er een stevige loonsverhoging te eisen. Zij vragen grofweg een verdubbeling tot 15 dollar per uur en eisen ook het recht om aan te sluiten bij een vakbond. Donderdag moeten de aandeelhouders van McDonald’s zich onder meer uitspreken over de verloning van topman Don Thompson, die vorig jaar een slordige 9,5 miljoen dollar mee naar huis nam.

16.09 uur: Uitblinker op Wall Street is Tiffany & Co. ’s Werelds op een na grootste verkoper van chique juwelen zorgde voor een positieve verrassing met zijn kwartaalresultaten en schuiet 9,4 procent hoger. De nettowinst steeg in de periode februari-april met 50 procent tot 125,6 miljoen dollar. Per aandeel bedroeg de nettowinst 97 cent, gevoelig meer dan waar analisten op rekenden (78 cent volgens Bloomberg). De forsere winst is onder meer te danken aan prijsverhogingen en nieuwe producten.

De omzet kwam 13 procent hoger uit op 1,01 miljard dollar, ook meer dan verwacht. De groei deed zich op alle markten voor: op het Amerikaanse continent was er 8 procent omzetgroei, in de regio Azië/Stille Oceaan 17 procent, in Europa 9 procent en in Japan 20 procent. In winkels die minstens een jaar open zijn, nam de verkoop met 11 procent toe; analisten hadden slechts 4,8 procent verwacht.

15.52 uur: Problemen bij eBay en dat uit zich in de koers van het aandeel, dat 2,3 procent zakt. De internetveilingsite is het slachtoffer geworden van hacking in de periode eind februari – begin maart. Daarbij is niet-financiële informatie van klanten gestolen: namen, paswoorden, email-adressen, geboortedata, gewone adressen en telefoonnummers. eBay gaat daarom zijn klanten vragen hun paswoorden te veranderen. Eén troost: de internetschurken zouden geen financiële informatie of kredietkaartgegevens te pakken hebben gekregen.

15.35 uur: Wall Street is zonet stevig hoger geopend, de Dow Jones wint 0,6 procent, de Nasdaq 0,5 procent. De Bel20 staat nog steeds op een winst van een half procent.

14.57 uur: De druk op AstraZeneca neemt toe om toch opnieuw onderhandelingen aan te knopen met Pfizer. AstraZeneca veegde eerder een bod van 86 miljard euro van tafel. Vandaag raakte bekend dat Legal & General, de op 5 na grootste aandeelhouder, de raad van bestuur van Astrazeneca vraagt om opnieuw rond tafel te gaan zitten. Eerder drukten ook al AXA, Schroders en Jupiter Fund Management, samen goed voor 7 procent van het aandelenkapitaal, hun ongenoegen uit. 

Anderzijds krijgt Astrazeneca wel de steun van grootaandeelhouders Aberdeen en Fidelity.  

14.37 uur: Uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Bank of England blijkt dat de kans op een renteverhoging - de eerste sinds 2007 - dichterbij komt. 'for some members, the monetary policy decision was becoming more balanced', klinkt het in een mededeling. Maar toch was de beslissing twee weken geleden om het soepele beleid voort te zetten unaniem. 'Alle leden zijn van oordeel dat meer bewijs nodig dat de economie herstelt.' Dat bewijs kwam er eerder vandaag. (zie 11.20 uur). De retailverkopen in het VK stegen in april met meer dan 6 procent, de snelste groei in tien jaar tijd. 

14.25 uur: Nog meer slecht nieuws voor BNP Paribas. Volgens Bloomberg hangt BNP Paribas in de VS niet alleen een boete van meer dan 5 miljard boven het hoofd. De bank zou, volgens een bron van Bloomberg, ook nog eens tijdelijk beperkt worden in zijn activiteiten.

BNP Paribas could be barred from transferring money in and out of the US. Astoundingly harsh. businessweek.com/news/2014-05-2...— financial acrobat (@finansakrobat) 21 May 2014

 

14.15 uur: Terwijl de beleggerswereld de mond vol heeft van 3D-printing, wordt er in academische kringen al volop geëxperimenteerd met 4D-printing. Skylar Tibbits van het Self-Assembly Lab in het MIT doet vandaag zijn visie uit de doeken op de MIT Europe Conference in Brussel. Hier alvast een recente Ted Talk van de man. 

4D Printing? Als voorbeeld geeft Tibbits vaak een geprinte adaptieve waterleiding die zelf kan aanvoelen of ze groter of kleiner moet worden om meer of minder water door te laten. Science Fiction? Niet volgens Tibbits.

Skylar Tibbits over de toekomst van 4D Printing

14.12 uur: Spotify heeft de kaap van 10 miljoen gebruikers genomen. Spotify werd opgericht in Zweden maar is intussen al in meer dan 50 landen actief. Spotify zou zich ook aan het klaarmaken zijn voor een beursgang

13.33 uur: De aandeelhouders van de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena hebben het licht op groen gezet voor een kapitaalverhoging van 5 miljard euro. Dat bedrag, 2 miljard euro meer dan aanvankelijk voorzien, moet de oudste bank ter wereld toelaten om een deel van zijn staatssteun terug te betalen, een nadrukkelijke eis van Europa.

 

Monte Paschi Shareholders Approve 5 Billion Euro Capital Increase— cigolo (@cigolo) May 21, 2014

 

13.27 uur: Toeval of niet, maar op dezelfde dag dat Netflix ons land laat weten dat het zijn diensten dit jaar in België zal lanceren, kondigt de grote Amerikaanse concurrent van de videostreamingdienst, Amazon, een grote deal aan. Betaalzender/productiehuis HBO, bekend van topreeksen als Game of Thrones, gaat zijn programma's aanbieden via Amazon, tegen een maandelijkse vergoeding

Het gaat wel om reeksen die minstens 3 jaar oud zijn. De kaskraker Game of Thrones zit daar dus niet bij, maar wel andere topreeksen zoals The Sopranos en The Wire:

 

HBO reveals it is partnering with Amazon to stream content online for the first time through a subscription http://t.co/Dxo89aFY9c— Telegraph News (@TelegraphNews) May 21, 2014

 

12.41 uur: 'De kans op een overname van Thrombogenics is kleiner geworden', meldt Petercam-analist vandaag. Waarom? Lees het hier.

12.08 uur: Als je al tien (!) jaar onderhandelt, is een dag vertraging niet echt een punt. Peking en Moskou zetten alsnog hun krabbel onder 's werelds grootste gasdeal. Dat bevestigt nu ook het officieel Chinees persbureau Xinhua:

CHINA,RUSSIA INK GAS DEAL— China Xinhua News (@XHNews) 21 mei 2014

 

11.48 uur: Petercam verlaagt zijn advies voor Thrombogenics (18,82 euro, -3,6%) van 'bijkopen' naar 'houden', het koersdoel gaat naar 21 euro. Het beurshuis reageert op het nieuws dat Thrombogenics-partner Novartis in zee gaat met een andere oogmiddelspecialist. Novartis lijkt met de nieuwe alliantie vooral te willen inzetten op het versterken van het eigen oogmiddel Lucentis. Lucentis, waarvoor Roche de Amerikaanse rechten bezit en Novartis de rechten in de rest van de wereld, krijgt op dit ogenblik stevige concurrentie van Elyea van Regeneron. Met andere woorden: Jetrea lijkt op dit ogenblik niet echt een speerpunt in de productportefeuille van de Zwitserse gigant. We citeren Petercam:

Het is nu duidelijk dat Novartis focust op zijn eigen Lucentis-franchise in de rest van de wereld. En dus hebben we minder vertrouwen in de uitkomst van Thrombogenics' 'strategische denkoefening'. De risico/return-analyse is nu weinig aantrekkelijk met beperkt opwaarts potentieel en flink wat neerwaarts potentieel zonder overname of met een minder gunstig commercieel akkoord.

 

11.22 uur. Netflix komt maar wat betekent dat voor Telenet en Belgacom? Een analyse van Ben Serrure. De echte angst voor Netflix.  'Meer nog dan van weglopende klanten, ligt Telenet wakker van file op het net wat extra investeringen in het netwerk noodzakelijk maken.'

11.20 uur: Slecht nieuws voor de anglofielen onder ons: die Londense citytrip is net weer een stuk duurder geworden. Na de verrassend sterke kleinhandelsverkopen gaan steeds meer economen er van uit dat de Bank of England als eerste westerse centrale bank de rente optrekt. Het Britse pond klimt meteen fors. En de euro zakt tegenover de Britse munt naar iets meer dan 81 pence, het laagste peil in anderhalf jaar:

11.10 uur: Exmar was gisteren vooruitlopend op de potentiële grote deal in India al stevig gestegen, maar vandaag klimt de gastankerrederij nog eens 3,8 procent naar 11,90 euro. 

11.03 uur: Het moge nu wel duidelijk zijn dat de Britten als eerste in het westen op een renteverhoging afstevenen. Later in 2015 gevolgd door de Amerikanen. En de Europese Centrale Bank? Hmm, ergens in 2018?

The first UK rate hike will probably come in February, but... the risks are skewed towards a slightly earlier move - ING— Chris Adams (@chrisadamsmkts) 21 mei 2014

 

10.43 uur: De Britse retailverkopen zijn in april met bijna 7 procent gestegen. De snelste groei in tien jaar tijd. 

Rate hike this year, anyone? UK retail sales surge 6.9% annual rate in April, the strongest growth in a decade.— Jamie McGeeverVerified account (@ReutersJamie) 21 May 2014

 

9.57 uur: Grote tegenvaller voor de Amerikaanse oliesector. De Energy Information Administration heeft zijn prognoses voor de schalieolieproductie in het Monterey-bekken in Californië met zomaar even 95 procent verlaagd. De EIA ging er in 2011 vanuit dat het bekken een potentieel van 13,7 miljard vaten olie had. 

Na de eerste proefboringen en testen blijkt nu dat slechts een kleine fractie daarvan met de huidige technologie tegen een aanvaardbare kost gewonnen kan worden, 600 miljoen vaten om precies te zijn.

Een serieuze tegenvaller voor de VS, die dankzij de schalieolieboom steeds minder afhankelijk hoopt te worden van olie-import. In 2013 produceerden de VS al 7,8 miljoen vaten per dag (meer dan 10% van de wereldwijde productie). Schalieolie wordt nu vooral in Dakota (Bakken-formatie) en Texas (Eagle Ford) opgepompt, maar het Monterey-bekken zou die twee bekkens in de toekomst voorbijsteken. De IEA becijferde 2 jaar geleden nog dat Monterey goed was voor twee derde van de beschikbare schalieoliereserves in de VS. Niet dus. 

U.S. cuts estimate of recoverable Monterey Shale (which contains 2/3 of nation's shale reserves) by 96%. latimes: ow.ly/x5p5p...— InsideClimate News (@insideclimate) 21 May 2014

 

9.35 uur: Patrick Kron, CEO van Alstom, vraagt de Franse regering om het overnamebod van GE op de energiedivisie van Alstom te steunen. GE biedt daarvoor 17 miljard dollar. 'Het voorstel van GE is een excellente optie', klinkt het. Het overnamebod heeft in Frankrijk heel wat stof doen opwaaien en de minister van economie Montebourg ziet liever een krachtenbundeling tussen Alstom en Siemens. 

'De huidige onzekerheid moet niet lang meer duren', zei Kron. 'Het is momenteel namelijk niet gemakkelijk om orders te winnen.' Volgens Bloomberg zou Siemens deze week nog een concreet overnamevoorstel op tafel leggen. 

9.31 uur: BNP Paribas verliest meer dan 2 procent. 

'BNP Paribas riskeert 5 miljard dollar boete in VS' bit.ly/1m2A1me...— De Tijd (@tijd) 20 May 2014

 

9.18 uur: Jamie Dimon doet er nog zeker vijf jaar bij als topman van bankgigant JPMorgan, weet The Wall Street Journal van goedingelichte bronnen.

After a year of ups and downs, JP Morgan's CEO James Dimon says: "I'm going nowhere." http://t.co/uCye1IlJuO pic.twitter.com/7wCFbcX5US— WSJ Markets (@WSJmarkets) May 21, 2014


9.16 uur:
De grootste stijgers en dalers op de Brusselse beurs:

9.00 uur: Openingsbel. Brussel zakt 0,1 procent, de andere Europese aandelen zakken gemiddeld met 0,3 procent.

8.57 uur: Gisterenavond was er heel wat bedrijfsnieuws:

  • Elia maakt zich zorgen over de stroombevoorrading voor de komende winters. De beheerder van het hoogspanningsnetwerk werkt samen met de CREG aan een simulatie om de problemen in kaart te brengen.
  • Montea heeft 30 miljoen opgehaald met de uitgifte van obligaties die bij institutionele investeerders werden geplaatst. De operatie was zo’n groot succes dat de inschrijving al na een dag werd afgesloten.
  • Exmar is in de running voor een reuzencontract voor het transport van ethaan van de VS naar India. Daarbij zouden vier tot zes grote VLEC’s (grote ethaantankers) moeten gebouwd worden aan een kostprijs van 120 tot 140 miljoen dollar het stuk. Rond de zomer wordt uitsluitsel verwacht.
  • De groentenverwerker Greenyard Foods heeft een jaarwinst geboekt van 61,8 miljoen euro, 5 keer meer dan een jaar eerder. Dat is te danken aan de meerwaarde op de verkoop van aardappeldivisie Lutosa. De resterende divisies groeiden ook, maar door fors hogere belastingen boekten ze wel een nettoverlies.


8.54 uur:
Vandaag staan overigens ook de notulen van de vergadering van 8 mei van de Bank of England vrijgegeven. Qua economische data staan de Japanse handelsbalans en het consumentenvertrouwen in de eurozone op de agenda.

8.46 uur: Het nieuws van de dag is dan weer dat Netflix naar ons land komt. Volgens Bank Degroof is de negatieve impact van die komst het grootst voor Telenet, 'maar het kabelbedrijf heeft zich het best voorbereid op Netflix'.

8.43 uur: Goedemorgen beste lezers. De gebeurtenis van de dag is vanavond de publicatie van de Fed-notulen van de rentevergadering van 30 april. Toen ging de Fed weer een stap verder in het afbouwen van het stimulusprogramma. De maandelijkse inkopen van staatsobligaties en herverpakte hypotheken werden toen teruggebracht van 55 tot 45 miljard dollar. Die beslissing, die unaniem werd genomen, stoelde op goede signalen voor de Amerikaanse economie.

De Fed herhaalde ook dat het voornaamste rentetarief nog ‘aanzienlijke tijd’ op nagenoeg nul zou blijven, ook als de afbouw van het stimulusprogramma zal zijn afgerond.

Maar dinsdag zaaiden uitspraken van Charles Plosser, president van de Federal Reserve Bank of Philadelphia, twijfel over hoe lang de rente op dat ultralage niveau wordt gehouden. Plosser verklaarde in Washington dat door de sterke Amerikaanse economie de werkloosheidsgraad tegen het einde van het jaar onder 6 procent zou kunnen zakken. De geleidelijke afbouw van de stimulus zou ook te traag kunnen verlopen mocht de economie blijven versnellen. Daarna zal het monetair beleid nog steeds erg soepel blijven. De Fed zal dan echter, ‘eerder vroeger dan later’, de rente moeten beginnen verhogen, zei Plosser.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud