Advertentie
Advertentie

Numericable, de nieuwe junk bond king

De beurzen beleefden een matte dag, met verlies voor het gros van de Europese beurzen. 'Mat' staat echter niet in het woordenboek van Melexis, dat na recordcijfers weerom een recordkoers liet optekenen.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.50 uur: We ronden af met de boodschap dat u straks op de webstek nog over de kwartaalrapporten van Euronav, Apple en Facebook kunt lezen. En uiteraard de koersreactie op die cijfers morgen, in de MarktenLive. Tot dan!

Advertentie

17.40 uur: De slotbel: de Bel20 leverde 0,6 procent in. Mobistar dook aan de vooravond van de kwartaalresultaten 4,8 procent lager. De telecomoperator was dankzij hernieuwde speculatieve koorts de voorbije weken bijna 20 procent gestegen, maar de cijfers beloven afgaand op de sombere analistenpreviews een realiteitscheck te worden. De analistenconsensus rekent voor het eerste kwartaal op een inkomstendaling van 17 procent.

Melexis, daarentegen, schoot na weerom bijzonder sterke omzet- en winstgroei over het eerste kwartaal 9,2 procent hoger naar 28,41 euro.

17.00 uur: U leest alles over Wall Street via deze link. Op Nasdaq levert Netflix het gros van de winst van dinsdag weer in. En dat is vooral te wijten aan onvolprezen Italiaanse of Ierse keikoppen als Tony Soprano en deze 'McNulty' uit The Wire:

 

16.30 uur: De Franse kabelgroep Numericable bereidt voor de overname van de mobilofonieoperator SFR een junk bond emissie van zo'n 8 miljard euro voor. Daarmee zou Numericable voor de grootste rommelobligatie aller tijden tekenen. Het record stond tot nog toe op rekening van het Amerikaanse Sprint met 6,5 miljard dollar.

Wow. Investors really yield hungry! €7.9bn Numericable debt more than 10x subscribed & €4.15bn of Altice 7x covered http://t.co/JgkWmh2omr— Hysni Kaso (@hysnik) 23 april 2014

 

16.01 uur: Dow Chemical stijgt 2,2 procent tot 50,02 dollar. Het chemiebedrijf boekte in het eerste kwartaal 964 miljoen dollar nettowinst of 79 dollar per aandeel. Dat is 75 procent meer dan vorig jaar en dik 10 procent boven de analistenconsensus. De omzet bereikte 14,5 miljard dollar.

Daarmee zet CEO Andrew Liveris de activistische aandeelhouder Dan Loeb een stevige hak. Loeb meldde eerder dit jaar dat zijn hefboomfonds Third Point voor 1 miljard dollar Dow-aandelen had gekocht en drong bij het management aan op een opsplitsing van het bedrijf in enerzijds een petrochemisch en anderzijds een bedrijf actief in speciaalchemie en landbouwtechnologie. Maar Liveris ging niet in op die vraag. Hij paaide Loeb wel door de belofte voor 4,5 miljard dollar eigen aandelen in te kopen en niet-kernactiviteiten – voor een bedrag van 4,5 à 6 miljard dollar – van de hand te doen. 

Nu heeft Liveris met de winstgroei van de kunststofafdeling nog een argument op zak om het bedrijf te laten zoals het is. ‘De marges op basiskunststofproducten zoals polyethyleen zijn gestegen. We genieten in de VS van de lage grondstofkosten als gevolg van de schaliegasrevolutie.  We are sold out, terwijl de rest van de industrie buiten de VS dat niet is.’ Liveris zet onverminderd voort met de plannen om propyleen- en ethyleenfabrieken bij te zetten in Saoedie-Arabië en in de VS. 

 

 

15.00 uur: Vijf beurshuizen gepolst door Reuters verwachten dat technologiegroep Barco (57 euro, +0,5%) morgen donderdag een omzetdaling van 2,5 procent tot 269 miljoen euro zal aankondigen. 

14.36 uur: Econocom is vandaag de grootste daler op de Brusselse beurs: -5 procent tot 7,58 euro. Gisterenavond bleek dat de IT-dienstengroep in het eerste kwartaal louter en alleen groeide dankzij de overname van het Franse Osiatis in september vorig jaar. De organische of autonome omzet zakte in januari-maart met 3,5 procent.

Met name in de Benelux kromp de omzet met 32 miljoen euro. Investor relations Gailliane Touze legt uit wat er gebeurde: 'In de verhuur van ICT-hardware werken we op grote contracten. Onder de Franse CAC40-bedrijven tellen we 32 klanten, van de Bel20'ers leveren we aan 12 bedrijven. Het meeste van de deals sluiten we in de tweede jaarhelft. Vorig jaar boekten we een contract van meerdere tientallen miljoenen euro uitzonderlijk in het eerste kwartaal. Dit jaar gebeurde dat niet, wat het verschil verklaart.' Over heel het jaar zal dat vertekend beeld verdwijnen, verzekert Touze: 'we mikken op groei'.

14.15 uur: Nog twee om het af te leren. Biotechbedrijf Biogen kon zijn nettowinst met 12 procent opkrikken. De courante winst per aandeel bleef met 2,47 dollar onder de consensus van 2,55 dollar, maar dat is volgens het bedrijf helemaal te wijten aan hogere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling. Het aandeel won het voorbije jaar al meer dan 40 procent.

 

General Dynamics presteerde wel beter dan verwacht, vooral door de uitstekende zaken die zakenjetbouwer Gulfstream deed. Het GD-aandeel deed het nog beter dan Biogen de voorbije 12 maanden met een winst van ruim 60 procent. De hoofdmoot van GD's omzet komt uit defensie en daar gaat het minder goed.

14.05 uur: Boeing, 's werelds grootste vliegtuigbouwer, gaat 3 procent hoger in de handel voor beurs, nadat het zijn winstverwachting voor het hele jaar verhoogde tot 7,15 à 7,35 dollar. Over het eerste kwartaal steeg de omzet met 8 procent tot 20,47 miljard dollar, vooral dankzij een toename van de afgeleverde vliegtuigen met 18 procent tot 161 stuks. De winst daalde echter van 1,11 miljard naar 965 miljoen dollar. Maar met 1,76 dollar per aandeel lag die ruim boven de marktconsensus van 1,54 dollar.

13.58 uur: Delta Airlines, één van 's werelds grootste luchtvaartmaatschappijen en een grootgebruiker van Boeings, liet de analisten ook een poepje ruiken  met een winst van 33 cent per aandeel, 4 cent meer dan verwacht. De omzet steeg met 4 procent tot 8,92 miljard dollar.

13.52 uur: De Finse papierproducent Stora Enso (7,76 euro, +2,4%) , ook in ons land geen onbekende, boekte ook al meer winst dan verwacht. De operationele winst steeg van 118 naar 182 miljoen euro, ruim boven de marktconsensus van 166 miljoen. Dat is vooral te danken aan het lopende besparingsprogramma van 200 miljoen op jaarbasis. De directie zegt dat ze drie maanden voorligt op dat bezuinigingsschema. Het gevolg is dat het aandeel meer dan drie procent steeg in Helsinki. In ons land stelt de groep circa 500 mensen te werk, vooral in Langerbrugge

 

13.43 uur: De chemische groep Dow Chemical heeft de markt aangenaam verrast. Over het eerste kwartaal boekte hij een winst per aandeel van 79 cent of 8 cent meer dan de consensus. Een jaar eerder was dat nog 69 euro. Het betere en beter dan verwachte resultaat dankt Dow aan een verhoging van de productiviteit en een vermindering van de kosten. Het aandeel sloot gisteren in Wall Street 0,4 procent hoger op 48,94 dollar, in de handel voor beurs beweegt het nauwelijks.

13.19 uur: Vanmiddag was Petercam-hoofdeconoom Bart Van Craeynest op bezoek voor een chat. Hij liet zijn licht schijnen over de Belgische vastgoedmarkt. Kort samengevat was dit zijn visie:

13.11 uur: Consumentengoederenreus Procter & Gamble, bekend van onder meer Gillette en Pampers, is een van de Amerikaanse bedrijven die vandaag met eerstekwartaalresultaten komt. En het bedrijf weet de analistenverwachtingen licht te overtreffen:

 

Procter & Gamble posts earnings of $1.04/share vs. $1.01 estimate: http://t.co/mifMM9lIV9 $PG— CNBC (@CNBC) April 23, 2014

 

12.33 uur: Het regent cynische commentaren op de uitspraak van de EU dat de Griekse schuld 'draaglijk' is

EU Commission says the Greek debt is sustainable. Like this. Good point, guys. Indeed. pic.twitter.com/oT9rFz9XDo— Fabrizio Goria (@FGoria) April 23, 2014

 

12.20 uur: In de vroege middaghandel is de Bel20 ruim een derde van een procent weggezakt. Alle Europese beurzen kleuren intussen rood met uitzondering van Madrid (+0,2%) en Zurich (+0,3%). In Londen is AB Foods met een winst van 8,8 procent nog steeds de sterkste stijger en in Parijs bengelt Safran (-3,2%) aan het staartje. In Brussel zijn op de brede markt dit de sterkste stijgers en dalers:

11.23 uur: De schuldgraad in de eurozone is gestegen tot een record van 92,6 procent, zo meldt Eurostat. Wij Belgen deden onze duit in het zakje met 101,50 procent. Om de Grieken met hun 175,1 procent in te halen moeten we natuurlijk nog ons best doen. De Griekse schuldgraad steeg op een jaar tijd met bijna 18 procentpunten. Omdat de economie sterk groeide is het begrotingstekort in de eurozone wel verder gedaald, in 2013 bedroeg het nog 3,0 procent tegenover 3,7 procent een jaar eerder. Voor de hele EU ging het tekort van 3,9 naar 3,3 procent. Het hoogste tekort was voor Slovenië met 14,7 procent, enkel Luxemburg had een overschot van 0,1 procent.

10.46 uur: Een grafiekje dat duidelijk maakt dat Duitsland de motor blijft van de eurozone en dat Frankrijk uit de boot valt

Rest van eurozone (behalve Frankrijk) haakt aan bij Duitse groei pic.twitter.com/3LjCq4PypA— Mathijs Bouman (@mathijsbouman) April 23, 2014

 

10.41 uur: Botox-producent Allergan wapent zich tegen een vijandige overname door branchegenoot Valeant Pharmaceuticals, dat samen optrekt met de activistische investeerder Bill Ackman. Het bestuur heeft unaniem besloten dat bestaande aandeelhouders meer stemrecht krijgen zodra een investeerder 10 procent of meer van de aandelen in handen krijgt. Dat maakte Allergan bekend . De beschermingsconstructie moet het Valeant en Ackman, die al een belang van 9,7 procent hebben opgebouwd, moeilijker maken de controle over te nemen bij Allergan. Het consortium maakte dinsdag bekend een bod van circa 46 miljard dollar (33 miljard euro) op tafel te willen leggen voor de maker van het bekende antirimpelmiddel. Allergan sloot gisteren 15 procent hoger in New York op 164 dollar, Valeant won 7,5 procent tot 135 dollar.

10.32 uur: De beurs in Hong Kong is lager geëindigd, vooral onder invloed van dalende telecomaandelen. De Hang Seng zakte 1,3 procent tot 22.510 punten. China Mobile verloor 2,6 procent, China Unicom Hong Kong zelfs 3,1 procent.

10.24 uur: De Europese beurzen zakken intussen steeds verder weg, de Bel20 is ook in de rode cijfers beland (-0,2%). De winnaars en verliezers in Brussel op de brede markt zijn voorlopig de volgende:

10.16 uur: De economische groei in de eurozone zat in april op het hoogste peil in bijna drie jaar. Dat stelde onderzoeksbureau Markit woensdag op basis van een eerste raming. Vooral in de dienstensector trok de groei volgens de onderzoekers flink aan. In de industrie, die al langer een flinke groei laat zien, bleven de omstandigheden onverminderd gunstig.

De graadmeter waarmee Markit de activiteit in de hele euro-economie meet, verbeterde vorige maand van 53,1 naar 54. Een stand hoger dan 50 wijst op groei. Het herstel van de eurozone wordt nog altijd geleid door Duitsland, waar de groei in de industrie en de dienstensector deze maand verder toenam. Frankrijk toonde het tegenovergestelde beeld. Daar viel de groei in beide sectoren terug ten opzichte van vorige maand.

10.05 uur: Melexis is de ster van de Brusselse beurs, in Londen maakt AB Foods (2.973 pence, +9,2%) het mooie weer. De gediversifieerde groep schiet tien procent hoger na de publicatie van kwartaalresultaten die beantwoorden aan de marktverwachtingen. Vooral het kledingmerk Primark presteerde sterk, ook de kruideniersactiviteiten deden het goed waardoor het verlies in de suikerbusiness gecompenseerd werd. Primark heeft steile ambities in de VS.

.@fastFT: ABF CEO: Primark will enter US "slowly" http://t.co/pD5XHg5b0O— Financial Times (@FinancialTimes) April 23, 2014

 

10.56 uur: In tegenstelling tot de Franse zijn de Duitse PMI's of diensten- en industriebarometers uitstekend en dat zou de euro wel eens sterker kunnen houden dan de ECB dat graag heeft

kriegsmaschine needs a rate hike, govies awed, others cry— lemasabachthani (@lemasabachthani) April 23, 2014

 

09.35 uur: Econocom, dat IT-diensten levert, verliest 3 procent nadat het gisteren na beurs wat teleurstellende cijfers had bekendgemaakt. De groei zit vooral in de overnames, de Benelux-omzet viel sterk tegen. Het aandeel staat op 7,74 euro. 'De cijfers bevestigen onze visie dat 2014 een overgangsjaar wordt voor Econocom', schrijft Matthias Maenhaut van ING die alles bij het oude laat: houden met een koersdoel van 8,50 euro. Matthias De Wit van KBCS verandert ook niks: een koersdoel van 8,10 euro en een 'houden'-advies.

09.32 uur: Martijn den Drijver van Bank Degroof, blijft bij zijn advies 'houden' voor tankopslagbedrijf Vopak ook na de teleurstellende resultaten. Het koersdoel blijft eveneens onveranderd op 52 euro. Het aandeel heeft zijn initieel verlies intussen wat verminderd tot 6,8 procent. ING verandert ook niets aan zijn 'houden', met een koersdoel van 45 euro. 

09.26 uur: KBCS verhoogt het koersdoel voor Melexis van 28 naar 31 euro, niet echt een verrassing. Het advies blijft evenwel onveranderd op 'bijkopen'. De winst van Melexis is intussen ietsje gezakt tot nog 9,6 procent tot 28,39 euro. Matthias Maenhaut van ING blijft ondanks alles bij zijn koersdoel van 26 euro en adviseert om te 'houden'.

09.25 uur: KBC Securities verlaagt zijn advies voor  materialentechnologiegroep Umicore van 'kopen' naar 'bijkopen'. Bernard Hanssens van Bank Degroof trekt het koersdoel voor Umicore (37,63 euro, -0,2%) op van 35 naar 40 euro en blijft bij zijn advies 'houden'. Umicore komt volgende week dinsdag met kwartaalcijfers

09.20 uur: De economische barometers voor de eurozone sijpelen binnen, die van Frankrijk vallen alvast tegen, zowel voor de diensten als de verwerkende nijverheid. Volgens Matthew Lynn is Frankrijk intussen ook de meest overgewaardeerde markt van de geïndustrialiseerde wereld.

The most overvalued market in the world? France http://t.co/VjzlRyAnhf— MarketWatch (@MarketWatch) April 23, 2014

 

09.16 uur: De beurs van Shanghai is lager geëindigd

Shanghai Composite Index closes down 0.26% at 2067.38 http://t.co/ICjUtlCRgt— ForexLive (@ForexLive) April 23, 2014

 

09.13 uur: De Europese beurzen staan onder druk, maar naast de Bel20 houden Wenen, Kopenhagen, Zurich en Londen voorlopig toch stand. Parijs verliest bijna een kwart procent en ook Frankfurt (-0,1%) en Amsterdam (-0,2%) gaan lager.

09.02 uur: De Bel20 is een klein tiende procent hoger geopend. Melexis schiet ruim tien procent hoger na de bekendmaking van goede cijfers en de verhoging van zijn prognoses. Ablynx dat zijn middel tegen reumatoïde artrities op gezonde vrijwilligers gaat testen wint 2,2 procent. Buiten Brussel kunnen de beleggers zich niet vinden in de resultaten van vliegtuigmotorenbouwer Safran (-2,3%) en de lagere winstcijfers van tankopslagbedrijf Vopak (-8,8%). 

08.58 uur: Opnieuw een tegenvaller voor de F-35 of Joint Strike Fighter van Lockheed Martin. Australië heeft nu beslist om in totaal 72 stuks van het hypermoderne gevechtsvliegtuig te kopen, maar had zich in 2009 nog geëngageerd voor 100 stuks. De totale kostprijs voor het duurste luchtvaartprogramma ooit is intussen opgelopen tot net geen 400 miljard dollar - 398,6 miljard om precies te zijn - zo berekende het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat de grootste klant is.

Dat bedrag zou alle ontwikkelings- en productiekosten moeten dekken. Tot nog toe gaf de overheid 83,2 miljard uit aan het project. Gisteren raakte bekend dat ook Italië zijn bestelling zou halveren tot 45 toestellen, maar dat is nog niet bevestigd. Om u helemaal duizelig te maken: de 'lifecycle cost of de kostprijs inclusief het operationeel houden van de hele vloot tot het einde van zijn levensduur kost 1.020 miljard dollar. 

08.52 uur: Nog nieuws uit Azië. Het aandeel Samsung Heavy Industries - de op één na grootste scheepsbouwer ter wereld - verloor 6,4 procent op de beurs van Seoul en staat daarmee op zijn laagste niveau in twee jaar. Sinds begin dit jaar verloor het bedrijf 23 procent van zijn waarde op de Kospi-index. De Koreaanse beurs zelf moest maar 0,2 procent inleveren. De zware klap kwam er na een bericht in de media dat de holding een audit gaat uitvoeren op de scheepsbouwer.

08.39 uur: De Franse engineeringgroep Safran boekte het eerste kwartaal een omzetwinst van 3,3 procent tot 3,4 miljard euro en bevestigt meteen zijn groeivooruitzichten van vijf procent voor het hele jaar. De eerste drie maanden van dit jaar kende de divisie luchtvaartonderdelen een groei van 11 procent, defensie ging met 11 procent achteruit. Vliegtuigmotoren blijft de grootste divisie, ze groeide met 2,2 procent tot 1,8 miljard euro. Safran is ook actief in ons land via dochter Snecma Services Brussels in Zaventem, een bedrijf dat motoren onderhoudt en herstelt, en via Techspace Aero in Herstal, waarin het de meerderheid heeft. Techspace ontwikkelt en bouwt onderdelen voor motoren, zoals smeringsgroepen.

08.35 uur: De terugkeer van Seibu Holdings op de beurs van Tokio was een succes. De groep die actief is in sectoren gaande van spoortransport tot hotels, steeg op zijn eerste dag met bijna elf procent. Seibu zit voor 35,5 procent in handen van de Amerikaanse private-equityspeler Cerberus. De groep verdween in 2004 van de beurs na een schandaal over opgesmukte jaarrekeningen.

08.30 uur: China Mobile, de grootste mobiele operator van de wereld, staat onder druk op de beurs van Hongkong. Het aandeel verloor 2,6 procent nadat was gebleken dat de kwartaalwinst met 9,4 procent is gedaald en 1,6 miljard yuan (186 miljoen euro) onder de verwachtingen uitkwam. China Mobile tracht met de iPhone en snellere netwerken zijn marktaandeel op te krikken, maar dat slorpt heel veel geld op. De omzet dikte in het eerste kwartaal wel bijna 8 procent aan en klopte daarmee de consensus.

Analisten verwachten dat de mobiele reus de volgende twee à drie kwartalen nog meer marge zal moeten inleveren – onder meer door de hogere subsidies voor de gsm’s -, vooraleer de gemiddelde opbrengst per gebruiker weer de hoogte ingaat. Het aandeel kalfde dit jaar al met 12 procent af. Vorig jaar verloor China Mobile 11 procent, in 2012 was er 19 procent winst. 

08.27 uur: Tankopslagbedrijf Vopak heeft last van de moeilijke marktomstandigheden in Europa. Daardoor is er minder vraag naar de opslag van olieproducten, gassen en chemicaliën en valt de winst dit jaar lager uit dan in 2013, voorspelde het bedrijf woensdag. Vopak verwacht dat zijn bedrijfsresultaat (ebitda) dit jaar 5 tot 10 procent lager zal zijn dan vorig jaar. In het eerste kwartaal zakte de omzet van het bedrijf met 1 procent tot 318 miljoen euro. De ebitda ging met 5 procent omlaag tot 180 miljoen euro.

08.22 uur: De Zwitserse beurs mag op 7 mei een nieuw 'lid' verwelkomen. SFS Group krijgt dan zijn eerste notering. De specialist in schroeven werd opgericht in 1928 en boekte vorig jaar een omzet van 1,33 miljard Zw.fr. en een nettowinst van 87 miljoen. De prijsvork van de aandelen bedraagt 57 à 69 frank, wat het bedrijf waardeert op 2,14 à 2,59 miljard Zw.fr. 

08.15 uur: De Japanse sterindex Nikkei zopas gesloten met winst. In Tokio won hij 1,1 procent tot 14.546 punten. Toyota, dat 0,2 procent verloor, verkocht voor het derde kwartaal op rij meer auto's dan de nummers twee (GM) en drie (VW) en blijft dus 's werelds nummer één.

08.06 uur: Even vergeten te melden.

Melexis maakte gisteren na beurs bekend dat Martine Baelmans (49) door de raad van bestuur zal voorgesteld worden als nieuwe onafhankelijke bestuurder. Baelmans vervangt Lina Sarro wiens mandaat afloopt. Baelmans is ingenieur en professor aan de KULeuven. 'Het genderevenwicht blijft zo intact én de sterke band met de academische wereld blijft behouden', klinkt het. Melexis klopt op alle fronten de analistenverwachtingen. De producent van halfgeleiders, waaronder sensoren, voor de autoindustrie, trekt bovendien zijn prognose voor het hele jaar op. Voor 2014 mikt het bedrijf nu op een omzetgroei tussen 10 en 15 procent en een operationele marge boven 23 procent, op voorwaarde dat de euro 1,35 dollar waard blijft. Over het eerste kwartaal steeg de omzet met 22 procent tot 75,6 miljoen. Ondanks een negatieve impact van de wisselkoersen, steeg de nettowinst met 69 procent tot 18,9 miljoen of 47 cent per aandeel.

08.04 uur: Het Zweedse Ericsson, nog altijd 's werelds grootste producent van draadloze netwerken, verraste de markt met een stevige winstmarge. De omzet viel wel wat tegen. Gisteren, bij het sluiten van de beurs in Stockholm, had de groep een marktwaarde van 43 miljard dollar. Het aandeel won dit jaar al 9 procent.

07.52 uur: Op Wall Street is de driemaandelijkse mallemolen al een tijdje aan de gang, maar op de Brusselse beurs komen woensdag Euronav en Melexis als eersten met volledige kwartaalresultaten. Die van Melexis hebt u ondertussen.

De olietankerrederij Euronav heeft er een bijzonder zware periode op zitten met liefst elf opeenvolgende kwartalen met verliescijfers. Maar over het eerste kwartaal acht analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities een nettowinst van 1,2 miljoen dollar mogelijk. Dat cijfer zou dan wel voor 2,2 miljoen dollar opgevijzeld zijn door een kapitaalwinst op de verkoop van de supertanker Ardenne Venture. Zijn collega Quirijn Mulder van ING houdt het bij 'hoogstens break even'.

Op Wall Street staan nabeurs met Apple en Facebook twee kleppers op het menu. Bij Apple verwachten analisten een veeleer vlakke evolutie van omzet en nettowinst. Ook de prognose voor het lopende kwartaal zou - gelet op de lancering van de iPhone 6 in het najaar - eerder mak kunnen uitvallen. Maar er wordt vooral gekeken of CEO Tim Cook de beleggers in afwachting van nieuwe productlanceringen paait met extra miljarden inkoop van eigen aandelen.

Ook macro-economisch staat er flink wat op de agenda. Zo probeert Portugal voor het eerst in jaren weer tienjarig staatspapier aan beleggers te slijten. Lissabon hoopt 500 à 750 miljoen op te halen, meteen een belangrijke test om te zien of het land zonder de steunwieltjes van de Europese liquiditeitssteun kan overleven op de markten.

Voorts is het uitkijken of de escalerende crisis in Oekraïne enige impact had op het ondernemersvertrouwen. Daarvoor zullen economen de invloedrijke polsslag voor de eurozone van onderzoeksbureau Markit, de PMI-index, onder de loupe nemen. De verwachting is dat de index in maart heel licht terugvalt, van 53,1 naar 53 punten. Maar zo'n cijfer is nog altijd consistent met een vrij degelijke economische groei.

07.47 uur: Een verhelderende grafiek van Tom Simonts (KBCS) over de problemen van de Chinese industrie

De Chinese verwerkende nijverheid bodemt uit http://t.co/DrkOvnc2vR pic.twitter.com/MGdkQu6H29— Tom Simonts (@TSimonts) April 23, 2014

07.22 uur: De Aziatische beurzen lijden onder nieuwe negatieve gegevens over de Chinese economie. De index van de aankoopdirecteuren steeg in april wel tot 48,3 en dat was pal op de verwachtingen van de meeste economen én beter dan de 48 van maart. Maar een cijfer onder 50 wijst op een krimp en niet op expansie. 'Steeds meer mensen denken nu dat de doelstelling van de overheid om het BBP dit jaar met 7,5 procent op te krikken aan de bovenkant van de vork zal liggen', stelt Tony Farnham,  econoom bij Patersons Securities in Perth. De Nikkei in Tokio stond halverwege wel op winst, maar de Shanghai Composite verliest een half procent.

07.20 uur: Biotechbedrijf Ablynx heeft een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van zijn medicijn tegen ontstekingsziekten, meer bepaald reumatoïde artritis en systemische lupus erythematodes. Het is namelijk gestart met de toediening van haar anti-IL-6R Nanobody ALX-0061 aan gezonde vrijwilligers in een Fase I klinische studie. Dat meldt Ablynx in een persbericht.

In september 2013 sloten Ablynx en AbbVie een wereldwijde licentieovereenkomst af, waarvan de waarde kan oplopen tot 840 miljoen dollar. De royalty's kunnen 'tientallen miljoenen' opleveren, aldus nog Ablynx. 'Als onderdeel van de overeenkomst is Ablynx verantwoordelijk voor de Fase I studie naar de biologische beschikbaarheid van ALX-0061 en de Fase II klinische ontwikkeling van het geneesmiiddel.

Beide studies zullen naar verwachting starten in 2015. 

07.15: Goede morgen, we beginnen eraan.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.