1. Markten Live
 2. Live blog
live

Nyrstar is rode lantaarn

De Europese beurzen werken in de late namiddag (een deel van) hun verliezen weg. Nyrstar is met een verlies van 6,6 procent de rode lantaarn in Brussel.
 • Tot morgen!

  We sluiten de liveblog af. Hieronder vindt u de agenda voor morgen. Die oogt alvast erg druk.

  ECONOMIE/FINANCIEN

  China:
  - Beurzen Shanghai en Hongkong gesloten wegens Chung Yeung Festival
  Eurozone:
  - Begrotingssaldo en overheidsschuld 2014, 11 uur
  Japan:
  - Handelsbalans september, 1.45 uur


  BEDRIJVEN

  Belgie:
  - Barco: trading update derde kwartaal, 7.30 uur
  - Deceuninck: trading update derde kwartaal, 7 uur
  - Econocom: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur
  - Melexis: resultaten derde kwartaal, 7 uur


  Verenigd Koninkrijk:
  - ARM Holdings: resultaten derde kwartaal, 8 uur


  Verenigde Staten:
  - American Express: resultaten derde kwartaal, nabeurs
  - Biogen: resultaten derde kwartaal, voorbeurs
  - Boeing: resultaten derde kwartaal, 13.30 uur
  - Coca-Cola: resultaten tweede kwartaal, voorbeurs
  - eBay: resultaten derde kwartaal, nabeurs
  - General Motors: resultaten derde kwartaal


  Zwitserland:
  - Credit Suisse: resultaten derde kwartaal, 6.30 uur


 • Bel20 sluit met licht verlies

  De Bel20 is er toch niet in geslaagd om het hoofd boven water te houden. De index sluit 0,2 procent lager af, op 3.443 punten.

  Hieronder vindt u de toppers en de floppers op de Brusselse beurs:

   

  ©rv

 • IBM op laagste peil in 5 jaar

  De winstwaarschuwing van IBM ligt beleggers duidelijk op de maag. Het aandeel verliest meer dan 5 procent, en bereikte met een koers van 140,50 dollar even het laagste peil sinds eind oktober 2010.

  IBM maakte gisteren nabeurs teleurstellende kwartaalcijfers bekend. Voor het veertiende trimester op rij moest het concern een omzetdaling opbiechten. Als gevolg van ongunstige wisselkoerseffecten viel die met 14 procent terug tot 19,3 miljard dollar. De operationele winst slonk met ongeveer een half miljard, tot iets minder dan 3 miljard dollar.

  IBM mikt nu voor 2015 op een operationele winst per aandeel van 14,75 à 15,75 dollar. In juli rekende het bedrijf nog op 15,75 tot 16,50 dollar per aandeel.

 • Weight Watchers blijft in goede doen op Wall Street. Sinds de aankondiging gisteren dat tv-ster Oprah Winfrey een belang van 10 procent in het dieetbedrijf neemt, is de koers van het aandeel al meer dan verdubbeld. Al heeft het aandeel nog een lange weg af te leggen om de hoge koersen van 2011 en 2012 (70 à 80 dollar) te bereiken.

  ©rv

 • Bel20 buigt verlies (even) om in winst

  Een klein uurtje voor het sluiten van de beurs in Brussel, is de Bel20 erin geslaagd om de verliezen weg te werken. Ook elders in Europa worden de verliezen kleiner of omgebogen in winst. Wall Street, dat aanvankelijk licht lager opende, staat nu toch op lichte winst. Tegenvallende én beter dan verwachte kwartaalcijfers houden elkaar daar in evenwicht.

 • Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën is er tijdens de eerste acht maanden van dit jaar naar schatting 520 tot 530 miljard dollar weggevloeid uit China. Ondanks de inspanningen van de Chinese regering om de markten te kalmeren, blijft de kapitaalvlucht hoog.

  Alleen al in de maand augustus, met daarin die beruchte zwarte maandag, vloeide er naar schatting 200 miljard dollar weg. Ter vergelijking: vorig jaar vloeide er tijdens het eerste semestes amper 26 miljard dollar weg.

  Door de uitstroom kan de yuan verder onder druk komen te staan.

 • Wall Street opent lager

  Ook Wall Street kiest voor de weg omlaag. Zowel de Dow Jones als de Nasdaq openen lager vandaag. De winstwaarschuwing van computerreus IBM maandag nabeurs en tegenvallende cijfers van defensieconcern Lockheed Martin en motorenfabrikant Harley Davidson drukken de sfeer.

 • Huizenbouw in de VS trekt aan

  Vorige maand is het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS met 6,5 procent gestegen, tot ruim 1,2 miljoen. Vooral de vraag naar huurappartementen stuwt het cijfer. Economen hadden gemiddeld op 1,14 miljoen woningen gerekend.

  Daarnaast werd het cijfer voor augustus naar boven herzien, van 1,126 naar 1,132 miljoen woningen.

  De cijfers tonen aan dat de Amerikaanse huizenmarkt het goed blijft doen, ondanks een tragere economische groei.

  Housing starts have been above the 1 million mark for six straight months https://t.co/wMfipf65rw pic.twitter.com/ewgLwKtB4n— MarketWatch Economy (@MKTWeconomics) 20 oktober 2015

 • Belgische consument iets minder somber

  De Belgische gezinnen zien de toekomst iets minder zwart in. De indicator van het consumentenvertrouwen kwam deze maand uit op -8, zo laat de Nationale Bank weten. Daarmee is de helft van de daling in september ongedaan gemaakt.

 • 'Onvoorwaardelijk groen voor overname TNT'

  De Europese Commissie staat op het punt om de overname van het Nederlandse TNT Express door het Amerikaanse FedEx onvoorwaardelijk goed te keuren, zo meldden twee bronnen aan het agentschap Reuters

 • Credit Suisse heeft een uitgebreid rapport over de farmasector geschreven, en daarin wordt ook het Belgische UCB genoemd. Het Zwitserse beurshuis analyseerde de farmasector onder meer op het vlak van waardering, groeivooruitzichten, prijszettingsmacht, generische risico's en producten in de pijplijn.

  UCB scoort goed qua waardering en groeivooruitzichten, maar minder op de andere criteria.

 • Wall Street stevent af op lagere opening

  De futures voorspellen een licht lagere opening voor de Amerikaanse beurzen. De S&P500 zou met een klein verlies van 0,2 procent openen. Het is voor beleggers zowat hangen en wurgen tussen de ontgoochelende kwartaalcijfers van computerreus IBM en motorenfabrikant Harley Davidson, en de beter dan verwachte rapporten van United Technologies en Travelers Cos.

 • Consument moet Harley Davidson niet meer

  ©© Sergi Escribano/Demotix/Corbis

  De dure dollar speelt Harley Davidson danig parten. Het Amerikaanse bedrijf verkocht daardoor in het derde kwartaal wereldwijd 1,4 procent minder motoren. De sterke dollar maakt immers dat motoren van buitenlandse concurrenten relatief goedkoper zijn.

  De omzet steeg afgelopen kwartaal wel lichtjes tot 1,1 miljard dollar, maar de winst kwam 10 miljoen dollar lager uit, op 140 miljoen dollar.

  Harley Davidson stelt zijn ambities voor het hele jaar dan ook bij. Het bedrijf verwacht dit jaar 'maar' 265.000 tot 270.000 motoren te verschepen, terwijl dat eerder nog 276.000 à 281.000 motoren was. Volgend jaar wil Harley ook zo'n 70 miljoen dollar extra spenderen aan marketingactiviteiten om de verkoop te ondersteunen.

 • Ook United Technologies klopt markt

  De gediversifieerde groep United Technologies  behaalde ook meer winst dan verwacht, net als eerder Bank of New York Mellon

   

  United Technologies Q3 EPS $1.61 Adj. vs. $1.55 Est.; Q3 Revs. $13.788B vs. $14.564B Est. • $UTX QUOTE: https://t.co/kEKynfbO6s— CNBC Now (@CNBCnow) October 20, 2015

 • Yum! splitst China af

  De Amerikaanse restaurantgroep Yum! Brands Inc.  is van plan om zijn Chinese activiteiten apart naar de beurs te brengen. Het nieuwe bedrijf Yum! China zal geleid worden door Micky Pant die pas in augustus CEO werd van de Chinese divisie. Yum! overkoepelt merken en ketens als Kentucky Fried Chicken (KFC), Pizza Hut en Taco Bell.

   

   

  Een Pizza Hut restaurant in Shanghai ©Reuters

 • Atlas Copco hoopvol over Europa

  Atlas Copco  heeft de verwachtingen voor het derde kwartaal geklopt. 's Werelds grootste producent van compressoren boekte voor de tweede keer op rij een nieuw winstrecord. Deze keer sprong de bedrijfswinst 28 procent hoger tot 5,31 miljard kroon, met dank aan de zwakke Zweedse munt die de export stimuleerde. Analisten hadden op 5,03 miljard gemikt. De Zweedse multinational wordt geleid door onze landgenoot Ronny Leten. Volgens Atlas Copco vertonen de Europese markten duidelijk tekenen van beterschap. Vooral in de sectoren automotive en luchtvaart was de vraag groot, mijnbouw en alles wat met energie te maken heeft, presteerde zwak. Mede dankzij Atlas Copco is Stockholm de enige beurs in Europa, op Athene na, die nog niet in het rood staat.

 • BNY Mellon verrast aangenaam

  Bank of New York Mellon  pakt uit met beter dan verwachte kwartaalscijfers, dankzij een strict kostenbeheer. De nettowinst daalde wel met 23 procent tot 820 miljoen of 74 cent per aandeel. Maar dat is drie cent meer dan de marktconsensus. BNY Mellon is de op één na grootste vermogensbeheerder in de wereld.

 • Beurzen dieper in het rood

  De Europese beurzen noteren over de middag allemaal met verlies, met uitzondering van Athene (+0,9%) en Stockholm (+0,1%). De Euro Stoxx 50 gaat 0,9 procent lager. De Bel20 verliest een derde van een procent, rode lantaarn is Delta Lloyd (-4,5%), koploper Telenet (+0,7%). Slechts zeven aandelen staan op winst. Op de brede markt in Brussel is Mobistar (+4,9%) de absolute uitblinker na beter dan verwachte cijfers. Het absolute kneusje is Nyrstar (-6,4%), dat net als andere grondstoffenaandelen klappen krijgt.

 • Tata Steel kiepert 1.200 Britten buiten

  Tata Steel  , één van de grootste staalproducenten van de wereld, gaat 1.200 banen schrappen in zijn Britse staalfabrieken. Een zwakke vraag en goedkope Chinese staalproducten worden met de vinger gewezen. Liefst 900 jobs verdwijnen in Scunthorpe, in het noordwesten van Engeland, daar bevindt zich de grootste staalfabriek van het Verenigd Koninkrijk met 3.000 arbeiders en bedienden. In Schotland worden 270 banen geschrapt. De Britse staalindustrie incasseert hiermee een nieuwe tegenslag: bij Redcar en Caparo zijn samen nog eens 3.500 banen bedreigd. Tata Steel is een Indiase groep die in 2007 Corus kocht, dat in 1999 de fusie was van British Steel en Koninklijke Hoogovens. De belangrijkste notering van Tata Steel is in Londen. Het aandeel boert achteruit net als de meeste andere staal- en grondstoffenaandelen. Intussen blijft de staalprijs maar dalen.

   

   

  De hoogovens in Scunthorpe ©AFP

 • Biotechbedrijf Kiadis Pharma, dat sinds deze zomer op Euronext Brussel en Amsterdam noteert, heeft een nieuwe stap gezet in het onderzoek rond zijn belangrijkste product. Dat onderzoek draait rond de technologie waardoor familieleden van leukemiepatiënten gemakkelijker stamceldonor kunnen worden.

  Kiadis heeft in Canada een eerste patiënt ingeschreven voor het zogenoemde herhaalde dosering fase-2 klinisch onderzoek. Behalve in Canada is het onderzoek ook goedgekeurd in België en het Verenigd Koninkrijk. Een aanvraag in Duitsland loopt nog. Kiadis wil het onderzoek ook uitbreiden naar de VS. In totaal zullen er 15 leukemiepatiënten meedoen.

 • Euronav in rustiger vaarwater

  ©Euronav

  Euronav was begin dit jaar het favoriete aandeel van analisten voor het beursjaar 2015. Tot drie weken geleden - toen de grondstoffenwaarden een herstelbeweging inzetten - was daar eigenlijk niet zoveel van te merken. De koersstijging in New York, waar Euronav eind januari debuteerde aan 12,25 dollar, bedroeg toen slechts ongeveer 12 procent. De aandeelhouders kregen intussen wel een extraatje in de vorm van een interimdividend.

  In de marge van het interview in Antwerpen legde topman Paddy Rodgers uit waaraan de al bij al beperkte koersstijging te wijten was. Om de Maersk-deal van begin 2014 te financieren deed Euronav via verschillende instrumenten een beroep op private equity. Die spelers hadden de bedoeling weer uit te stappen zodra een bepaalde drempel was bereikt. Dat gebeurde de afgelopen maanden ook, wat voor verkoopdruk zorgde. Nu vrijwel alle private equity uit Euronav is gestapt, zou het aandeel stabieler moeten worden, denkt Rodgers.

  Een ander element dat op de koers woog, is dat de tankersector het voorbije jaar met grondstoffen werd geassocieerd. Dat bood de voorbije weken dan weer een voordeel, want het aandeel ging mee met de hausse in de grondstoffensector. Daardoor is de koerswinst sinds de beursgang in New York opgelopen tot zowat 25 procent.

 • Degroof Petercam ziet koopkansen voor Solvay

  Degroof Petercam ziet in de huidige koerszwakte bij Solvay koopkansen. Het beurshuis bevestigt daarom zijn koopadvies voor het aandeel. Koersdoel: 140 euro.

  Solvay wordt meegesleurd in de val van de grondstoffenwaarden. Die hebben het al een paar maanden moeilijk, nu de groei van de Chinese economie, de tweede grootste ter wereld, steeds verder afkoelt. De voorbij zes maanden speelde Solvay meer dan 30 procent van zijn beurswaarde kwijt, en noteert het aandeel rond 92 euro.

   

  ©rv

 • Dure dollar weegt op TomTom

  ©Bloomberg

  Op de beurs van Amsterdam verliest TomTom bijna 1 procent. De derdekwaartaalcijfers van de gps-fabrikant bevatten weinig verrassingen. De omzet steeg met 8 procent tot 254 miljoen euro, in lijn met de verwachtnigen.

  De dure dollar woog wel op de winst. Netto hield TomTom 1,8 miljoen euro over, tegenover 5,7 miljoen euro een jaar geleden. De winstmarge viel terug van 57 naar 53 procent. Ook het sterkere Britse pond woog -in mindere mate weliswaar- op de winstmarge.

  TomTom verwacht dat die dure dollar ook in het vierde kwartaal zal blijven wegen op de cijfers. Het bedrijf bevestigt wel de omzet- en winstprognose voor het hele jaar.

 • Beurzen kiezen weg omlaag

  De Europese beurzen kiezen intussen duidelijk voor de weg omlaag. Vooral de mijnbouw- en energieaandelen krijgen klappen. Daarmee zijn de cijfers over de afkoeling van de Chinese economie duidelijk nog niet verteerd.

  De Eurostoxx50 , de korf van de 50 grootste Europese aandelen, verliest 0,9 procent. De grondstoffenindex Stoxx Europe 600 Basic Resources moet bijna 1,7 procent prijsgeven.

  In Brussel speelt de Bel20 zo'n 0,3 procent kwijt.

 • Zowat anderhalf uur na de start van de handel zijn dit de toppers en floppers op de Brusselse beurs:

   

  ©rv

 • Nog even over Nyrstar : eerder deze maand kondigde mijnbouwreus Glencore aan drastisch te snoeien in de zinkproductie. Dat ondersteunde de zinkprijs, wat natuurlijk goed nieuws was voor Nyrstar dat baat heeft bij een hoge prijs. Alleen: het gat dat Glencore achter laat, wordt intussen stilaan opgevuld door andere spelers.

  Zo laat Hindustan Zinc, de grootste producent van India, weten dat het 83,6 miljard roepies (1,1 miljard euro) wil spenderen om productie op te krikken, waardoor de zinkprijs weer terugvalt.

 • Nyrstar maakt donderdag zijn trading update over het derde kwartaal bekend. In afwachting snoeit analist Filip De Pauw van ING alvast in de winstprognose voor het hele jaar, om zo de marktevolutie van de metaalprijzen te reflecteren. Hij gaat nu uit van een recurrente kasstroom (rebitda) van 284 miljoen euro, een daling met 13 procent, terwijl de mijnbouwtak in het rood zou duiken.

  ING blijft wel bij zijn houden-advies en koersdoel van 2,4 euro.

 • Nyrstar krijgt opnieuw klappen

  Zinkverwerker Nyrstar bengelt opnieuw onderaan de koerstabellen in Brussel. Het aandeel verliest bijna 10 procent.

  Ook gisteren kreeg Nyrstar al klappen, nadat bekendraakte dat de Chinese economie verder afkoelt. De hele grondstoffensector had het toen moeilijk en ook vandaag slagen de mijnbouwbedrijven er niet in uit de rode cijfers te blijven.

  In Londen moeten Glencore en BHP Billiton voor de tweede dag op rij terrein prijsgeven.

 • Volvo vindt partner voor IT

  De Zweedse vrachtwagenfabrikant Volvo Group verkoopt zijn externe IT-activiteiten aan HCL Technologies en besteedt zijn IT-infrastructuur uit aan datzelfde Indiase bedrijf. De intentie tot desinvestering en uitbesteding was al in april aangekondigd en kadert in een besparingsprogramma ter waarde van 10 miljard Zweedse kronen (ruim 1 miljard euro).

  De verkoop/uitbesteding zal een positieve impact van ongeveer 900 miljoen kronen (96 miljoen euro) hebben op het bedrijfsresultaat en de netto financiële schuld, meldt Volvo Group in een persbericht. Zowat 2.600 personeelsleden zijn betrokken bij de overheveling van de IT-activiteiten naar HCL Technologies. Het B-aandeel van Volvo stijgt 0,8 procent in Stockholm.

  ©Volvo Group

 • Oeps, foutje van 6 miljard

  Een werknemer van Deutsche Bank in Frankfurt heeft in juni per ongeluk 6 miljard dollar (5,3 miljard euro) overgeschreven op de rekening van een Amerikaans hefboomfonds dat klant is bij de bank. Een dag later werd het bedrag evenwel gerecupereerd, zo weet de krant Financial Times.

  Het incident werd gemeld bij de Amerikaanse en Europese centrale bank. Die willen geen commentaar kwijt, Deutsche Bank zelf ook niet.

 • Europese beurzen boeken lichte winst

  De Europese beurzen zijn dan toch met minieme winsten uit de startblokken geschoten. Kort na de start van de handel noteert de Eurostoxx50 , de korf met de 50 grootste Europese aandelen 0,2 procent hoger, terwijl de bredere Stoxx 600 0,1 procent hoger staat.

  In Brussel wint de Bel20 0,3 procent. Vooral Mobistar maakt het mooie weer, na het opkrikken van zijn winstprognose voor het hele jaar.

 • Speculatietaks op laatst gekochte aandelen

  Nieuws van gisteravond, maar we geven het u nog even mee: er is meer duidelijkheid over enkele belangrijke modaliteiten van de geplande speculatietaks.

  - Zo opteert de federale regering bij het toekennen van de taks voor het principe ‘last in first out’. Aandelen die u het laatst gekocht heeft, zullen dus eerst belast worden als u binnen de zes maanden met een meerwaarde verkoopt. Dat is belangrijk voor beleggers die in verscheidene stappen hetzelfde aandeel hebben gekocht. Stel dat u 100 aandelen KBC koopt in januari 2016, 100 aandelen bijkoopt in april 2016 en 100 aandelen verkoopt in augustus 2016. Aangezien u de laatst aangekochte aandelen minder dan zes maanden in portefeuille had, betaalt u speculatietaks (33%) als u een meerwaarde boekt.

  - De speculatietaks zal enkel van toepassing zijn op aankopen na 1 januari 2016. Wie dus aandelen gekocht heeft in september 2015 en met een meerwaarde verkoopt in januari 2016 betaalt geen speculatietaks.

  - De inning van de taks zal niet via uw belastingaangifte gebeuren, maar door Belgische financiële tussenpersonen (banken). Het gaat in dit geval over een ‘bevrijdende voorheffing’. Dat betekent dat de ingehouden taks een definitieve belasting is en dat geen aangifte meer moet gebeuren. Particuliere beleggers die meerwaarden realiseren via een buitenlandse rekening, zullen die wel moeten aangeven.

 • ©Dries Luyten

  Luc Bertrand, de topman van Ackermans & van Haaren (AvH), verstevigt zijn greep nog wat meer op Sipef. AvH krikte recent zijn belang in de plantageholding op van 26,78 naar 27,65 procent. Samen met de familie Bracht controleren de referentieaandeelhouders nu meer dan 40 procent van de plantageholding.

 • Futures voorspellen lagere opening

  De Europese beursindex Stoxx Europe 600 sloot gisteren af op het hoogste peil sinds augustus. Vandaag belooft het evenwel een mindere dag te worden, als we de futures mogen geloven. Die voorspellen immers een licht lagere opening.

 • Mobistar krikt winstprognose op

  Mobistar mikt dit jaar op een bedrijfskasstroom van meer dan 280 miljoen euro. Aanvankelijk rekende het telecombedrijf op 260 à 280 miljoen euro winst, maar na een sterk derde kwartaal wordt die prognose dus verhoogd.

  In het derde kwartaal ging de bedrijfwinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen 11 procent hoger, van 77,3 tot 86 miljoen euro. En dat terwijl analisten gemiddeld uitgingen van een daling tot 75,3 miljoen euro.

  Beleggers die hadden gehoopt dat Mobistar vandaag voor de laatste keer cijfers zou rapporteren als puur mobiele speler zijn eraan voor de moeite. Een zoveelste vertraging in de openstelling van de kabel, een dossier dat al sinds eind 2010 aansleept, maakt dat de telecomoperator pas ten vroegste volgend jaar een eigen digitaal televisieaanbod kan lanceren op het netwerk van concurrent Telenet.

  Nochtans heeft Mobistar de openstelling van de kabel hard nodig om een vuist te kunnen maken tegen Proximus en Telenet, die bundels met zowel vaste (telefonie, tv, breedbandinternet) als mobiele diensten aanbieden. De prijzenoorlog in de mobiele markt en de daaruitvolgende klantenexodus mag dan wel geluwd zijn, als laatste 'mobile only'-operator dreigt Mobistar fijngemalen te worden tussen het de facto monopolie van Telenet en Proximus.

 • Goeiemorgen ...

  ... en welkom bij de liveblog! Het belooft een drukke dag te worden. In België staat onder meer het consumentenvertrouwen op de agenda. Dat wordt om 15.00 uur bekendgemaakt. Daarnaast komt Mobistar ook met een update over het derde kwartaal en noteert Melexis zonder interimdividend van 1,30 euro bruto.

  In de VS draait het resultatenseizoen intussen ook op volle toeren. Zo mogen we cijfers verwachten van:

  - Bank of New York Mellon: resultaten derde kwartaal, 12.30 uur
  - United Technologies: resultaten derde kwartaal, voorbeurs
  - Verizon: resultaten derde kwartaal, 13.30 uur
  - Yahoo: resultaten derde kwartaal, nabeurs

  Ook het Zweedse Atlas Copco maakt om 12.00 uur kwartaalcijfers bekend.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud