Nyrstar keldert door zorgen bij Talvivaara

Nyrstar kelderde 9 procent door zorgen over de Finse partner Talvivaara. Het Australische bedrijf Freelancer.com tekende voor dé beursgang van het jaar met 400 procent winst op de eerste beursdag.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Uw verslaggevers zijn Ben Serrure en Koen Lambrecht. Heeft u suggesties,vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.35 uur: En daarmee doen we hier stilaan het licht uit, althans voor de marktenverslaggeving. Bellens-watch blijft nog even lopen! Prettig weekend, zeker voor wie naar Finance Avenue afzakt!

18.25 uur: De holding Solvac bevestigt, zoals bij de presentatie van de halfjaarresultaten was vooropgesteld, dat de raad van bestuur in december zal beslissen of het totale dividend voor het boekjaar 2013 met 4,2 procent stijgt naar 4,72 euro per aandeel. Het tweede interimdividend zal dan 2 euro per aandeel bedragen.

18.22 uur: Enkele 'markante feiten' uit de kwartaalupdate van Home Invest Belgium:

18.15 uur: Sapec blijft sukkelen met de participatie in Naturener. Er lopen onder meer onderhandelingen met Morgan Stanley over aflopende kredietlijnen voor het project Rim Rock in de VS. Samen met de hervormingen van de groenestroomtarieven in Spanje kunnen die leiden tot een waardevermindering van de participatie, die nu voor 2,786 miljoen in de boeken staat. Sapec meldt dat een afwaardering geen effect zou hebben op de cashpositie en op de verhouding schuld tegenover ebitda.

Voorts vermeldt de kwartaalupdate lichte tot goede verbeteringen van de markten in Portugal en Spanje, de thuismarkten voor Sapec.

18.11 uur: EVS verloor nog eens 4 procent. Donderdag tuimelde het al 13 procent na een uitschuiver van de nieuwe CEO.

18.06 uur: Resilux is iets positiever geworden in zijn vooruitzichten. De resultaten in het tweede halfhaar zullen hoger liggen dan vorig jaar. In augustus sprak het bedrijf over 'minstens in lijn met'. De outlook voor Airolux blijft onveranderd:

16.55 uur: De Amerikaanse banken hebben overigens weinig last van de knip in hun rating die Moody's gaf. Morgan Stanley en Bank of NY Mellon gaan licht vooruit, JP Morgan Chase en Goldman Sachs zijn met een procentje winst zelfs bij de beste presteerders van de Dow Jones. De financiële sector in zijn geheel loopt vrij comfortabel in de zwarte cijfers.

16.20 uur: 'Doe Twitter maar de deur uit', adviseert S&P Capital-analist Scott Kessler, en hij plakt er een koersdoel op van 30 dollar. Twitter opende vandaag op 45,10 dollar en gaat ongeveer 1 procent lager. Het heeft volgens Kessler te diep in de zakken moeten tasten om zijn expansie te ondersteunen.

16.13 uur: Exxon Mobil tikt zowat 1,3 procent hoger na het nieuws dat Berkshire Hathaway ruim 40 miljoen aandelen heeft gekocht (zie bericht van 12.05 uur).

16.08 uur: Bij Kimberley-Clark, bekend van onder meer de Kleenex-zakdoekjes, heeft de raad van bestuur groen licht gegeven om de activiteitentak 'gezondheid' af te splitsen. Dat deed het aandeel van Kimberley-Clark donderdag in de nabeurshandel met 6 procent opveren. Nu zit het aan een winst van zowat 1,4 procent. De betrokken divisie maakt onder meer materiaal dat gebruikt wordt in operatiezalen en boekte over 2012 een omzet van 1,6 miljard dollar. In de komende maanden moet de definitieve beslissing nog vallen. De afsplitsing zou dan rond kunnen zijn tegen het einde van het derde kwartaal van 2014.

15.40 uur: Twitter, eat your heart out. U dacht dat een beursdebuut met een stijging van 90 procent van de koers spectaculair was? Het Australische bedrijf Freelancer.com geeft het sociale netwerk het nakijken met een piek van liefst 400 procent tijdens zijn eerste beursdag in Sydney: van de introductieprijs van 0,50 Australische dollar tot 2,50. Het sloot op 1,60. Freelancer.com brengt freelancers en opdrachtgevers wereldwijd samen, vooral voor copywriting en grafisch design. Het haalde omgerekend goed 10 miljoen euro op. Wat dan weer peanuts is tegenover de circa 1,3 miljard euro van Twitter.

15.32 uur: Wall Street is geopend met een lichte stijging voor de Dow jones (+0,11%) en de Nasdaq (+0,09%).

15.26 uur: Heet u officieel Marina? Dan is het nu het moment om daar toch 's voor uit te komen. Alle Marina's mogen op 24 november in de Kinepolis-bioscopen gratis naar de film 'Marina', de film over Rocco Granata van Stijn Coninx.

14.44 uur: Zal de versoepeling van China's eenkindbeleid 's lands economie helpen en voldoende nieuwe arbeidskrachten opleveren?

Why China’s one-child policy reversal comes too late to boost its economy aei-ideas.org/2013/11/why-ch...— James Pethokoukis (@JimPethokoukis) 15 Nov 13

14.15 uur: FCC, de Spaanse bouwgroep waar de Amerikaanse softwarepionier Bill Gates in oktober een belang van 6 procent in nam, gaat saneren. Er verdwijnen 1.267 banen. FCC kampt door de Spaanse vastgoedcrisis met een enorme schuldenlast van maar liefst 8 miljard euro en zag zijn beurswaarde sinds 2008 met vier vijfde dalen. De bouwgroep probeert minder afhankelijk te worden van de thuismarkt en slaagde daar in juli ook in, met een miljardencontract voor de bouw van drie metrolijnen in Riyaad, hoofdstad van Saoedi-Arabië. 

14.12 uur: China gaat het eenkindbeleid lichtjes versoepelen en strafwerkkampen afschaffen. Het land hoopt daarmee de mensenrechten te verbeteren. Koppels zullen voortaan twee kinderen mogen hebben als een van de ouders een enig kind was, meldt het persagentschap Xinhua.

China to ease one-child policy, abolish labor camps cnn.com/2013/11/15/wor...

Foto AFP

Foto AFP

14.02 uur: Moody's heeft de rating van enkele grote Amerikaanse banken met een trapje verlaagd. Het gaat om Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Bank of New York Mellon. Moody's gelooft niet dat de Amerikaanse overheid deze banken gaat steunen mocht er een nieuwe crisis optreden.

13.25 uur: Het koersverlies van Nyrstar (momenteel 6,9 procent) is maar klein bier vergeleken bij de mokerslag die Talvivaara Mining op de beurs van Helsinki krijgt: min 44,6 procent tot amper 4 centjes.

12.05 uur: Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van miljardair Warren Buffett, heeft ruim 40 miljoen aandelen ExxonMobil gekocht, goed voor een investering van circa 3,5 miljard dollar. Dat levert Berkshire een belang van bijna 1 procent in de oliegigant op. Het is de grootste investering van Buffett sinds IBM.

Eind september was de totale portefeuille van Berkshire Hathaway bijna 105 miljard dollar waard. De vier grootste participaties - American Express, Coca-Cola, IBM en Wells Fargo - tekenen samen voor ruim 58 miljard dollar.

11.47 uur: Vivendi veert in Parijs 4 procent op. De media- en telecomdienstengroep maakte donderdagavond bekend dat haar  nettowinst in het derde kwartaal 23,7 procent was gezakt tot 376 miljoen euro, maar analisten hadden een nog sterkere daling verwacht. Bovendien bevestigde Vivendi de jaarverwachtingen voor elk van zijn activiteiten en verklaarde de groep dat het onderzoek naar een splitsing (in media en telecom) doorgaat. Het is de bedoeling telecomdochter SFR tegen juli 2014 af te splitsen en apart op de beurs te laten noteren.

11.34 uur: Désiré Collen, de oprichter van ThromboGenics, krijgt vanavond een 'Lifetime Achievement Award' van de Belgisch-Amerikaanse Kamer van Koophandel. Dat gebeurt tijdens een galadiner in New York.

11.32 uur: Even de toestand op de beurzen meegeven. Weinig veranderd in Europa, met een EuroStoxx50 die 0,1 procent lager gaat en een StoxxEurope600 die 0,1 procent wint. De Bel20 zakt 0,6 procent door KBC (-1,5%) en GDF Suez (-4,3%).

11.17 uur: Nyrstar zakt ondertussen meer dan 8 procent. De schrik zit er goed in. Nyrstar heeft een leveringsdeal voor 1,25 miljoen ton zink met Talvivaara. Het kreeg daarvan nog maar 94.000 ton. Als het nu misgaat met de Finse mijn, is de potentiële schade aan Nyrstar dus niet gering.

10.38 uur: Collega en fastfood-expert Stijn Demeester stootte op een fijne theorie over de correlatie tussen een broodje van McDonald's en de prijs van varkensvlees op de financiële markten. Sinds de lancering in 1982 biedt de fastfoodketen de zogenaamde McRib (niet te krijgen in België) enkel aan op momenten dat de prijs van 'hogs' erg laag is.

Volgens de theorie past McDonald's op die momenten arbitrage toe. Het maakt gebruik van het uit balans zijn van de prijs van onverwerkt vlees en de prijs die Amerikanen willen betalen voor de verwerkte versie van datzelfde vlees. Omdat McDonald's zo'n gigantische speler is, herstelt de prijs na een tijdje, waarna de McRib weer van het toneel verdwijnt. Wie in de theorie gelooft, koopt dus best futures op varkens op het moment dat McDonald's de McRib op hongerige consumenten loslaat. Wie weet houdt u er een 'free lunch' aan over. Wie durft?

10.35 uur: Bij Accentis waren er in het derde kwartaal wel enkele verschuivingen in de portefeuille, maar na negen maanden zijn de huuropbrengsten even groot als een jaar eerder: 10,3 miljoen euro. De bezettingsgraad bedroeg eind september 88,1 procent, een stuk beter dan eind juni (85,9%). Voor het hele jaar rekent Accentis op 13,1 miljoen euro aan huurinkomsten.

10.12 uur: Industriële wasgroep Jensen vlamt meer dan 5 procent hoger in Brussel. Het bedrijf gaat tot 10 procent van zijn eigen aandelen inkopen, zo liet het bedrijf gisteren nabeurs weten. KBC verhoogde zijn adviers voor de groep naar kopen.

10.00 uur: Kledingketen Hennes & Mauritz gaat 1,5 procent hoger. De Zweden hebben een goede oktobermaand achter de rug, waarin voor 11 procent meer werd verkocht dan een jaar eerder. Op vergelijkbare basis (bij gelijk aantal winkels) was de groei veel kleiner, ongeveer 1 procent.

09.53 uur: Nyrstar krijgt een tik van 5 procent in Brussel. Beleggers zijn duidelijk bezorgd dat het slecht afloopt met partner Talvivaara. Als dat het geval is, dan zou dat de Baalse zinkverwerker duur te staan komen. Nyrstar heeft een leveringscontract ter waarde van 243 miljoen euro met Talvivaara.

09.36 uur: Met de voorbeursstroom kwartaalupdates achter de rug, komt de aloude discussie over het nut van die dingen weer bovendrijven. Voor veel bedrijven zijn de kwartaalupdates duidelijk een verplicht nummertje, waarin zo weinig mogelijk moeite wordt gestoken. Voor analisten is een kwartaalupdate dan weer een goede toetssteen. Misschien het herlezen waard: bijna dag op dag drie jaar geleden schreven we deze analyse over dat onderwerp, met prachtige illustratie van Serge Baeken. 

09.02 uur: De Bel20 is 0,6 procent in het rood gestart. Dat is volledig te wijten aan het zware koersverlies van GDF Suez (-4,7%). Aandeelhouders moeten geen schrik hebben dat er daar een lijk uit de kast is komen vallen. Het aandeel noteert vandaag gewoon ex-dividend

08.57 uur: Nog snel voor de openingsbel, in telexmodus:

08.32 uur: Het is druk in Brussel, maar ook elders is er bedrijfsnieuws. In Nederland verhoogt baggeraar Boskalis zijn winstverwachting voor 2013, met dank aan een 'uitzonderlijk goed derde kwartaal'. De concurrent van DEME en Jan De Nul denkt 360 miljoen euro winst te zullen boeken op het einde van het jaar. Eerder dacht Boskalis 'slechts' 330 miljoen euro winst te zullen maken.

08.18 uur: De producent van technisch textiel Sioen boekte in de eerste negen maanden van het jaar een omzet van 243,3 miljoen, ofwel 0,6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Die daling komt op het conto van de coatingdivisie, de enige bedrijfstak die kromp in de eerste negen maanden. Binnen coating is het vooral de industriële bouw die erop achteruit gaat.

Voor vooruitzichten op het hele jaar verwijst het bedrijf naar het persbericht van 30 augustus, bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten. Maar het bedrijf had zich die moeite eigenlijk kunnen besparen. Het enige dat toen vooruitblikkend werd gezegd is het volgende:

‘De eerste tekenen van herstel zijn aanwezig, maar bieden nog te weinig houvast om voorspellingen te doen’.

08.04 uur: Rabobank is zijn geduld met Tessenderlo aan het verliezen, na het het verse winstalarm van de chemiegroep gisteren. In een rapport getiteld 'From transition year to transition year' delen analisten Frank Claassen en Michel Aupers hun winstprognose door drie. Dat vertaalt zich in een verlaging van het koersdoel van 20 euro to 16,5 euro.

De analisten denken dat er ook in 2014 nog een tweecijferige daling van de bedrijfskasstroom te noteren zal zijn bij Tessenderlo. 'Hoewel de aandelen dit jaar al meer dan 30 procent in waarde daalden, zien we geen redenen om optimitischer te zijn. We houden het op een voorzichtige 'hold'.'

07.58 uur: Weinig hard nieuws in de kwartaalupdate van Ackermans & van Haaren. Collega Koen Lambrecht onthoudt vooral dat de holding van CEO Luc Bertrand blijft rekenen op een stijging van het nettoresultaat in 2013. 

07.50 uur: Dexia boekte in het derde kwartaal 83 miljoen euro verlies. Verliezen bij de restbank zijn nooit goed nieuws voor de Belgische belastingbetaler, maar met dit resultaat mogen we eigenlijk redelijk tevreden zijn, analyseert collega Bert Broens. Vorig jaar was het kwartaalverlies nog ruim 1,2 miljard euro. Slik gerust nog eens nerveus bij het lezen van dat bedrag. Een minder groot verlies bij Dexia verkleint ook de kans dat we met z'n allen opnieuw geld moeten pompen in het spookschip van de Brusselse beurs.  

De verbetering van het resultaat is toe te schrijven aan het feit dat er veel minder eenmalige effecten zijn die negatief wegen op de cijfers en aan een daling van de financieringskosten. Dexia kon ook profiteren van een meerwaarde van 66 miljoen euro op de verkoop van de Franse verzekeringsdochter Sofaxis. Recurrent, zonder uitzonderlijke elementen, was er een kwartaaltekort van 145 miljoen.

07.35 uur: Weinig echt nieuws in de kwartaalupdate van Galapagos. Het biotechbedrijf geeft een overzicht van wat er in het derde kwartaal al via persberichten werd aangekondigd. Enige nieuwtje is dat Galapagos de verwachtingen voor de kaspositie op het einde van het jaar verhoogt. Die zal op 135 miljoen euro uitkomen, in plaats van 125 miljoen euro waar het bedrijf eerder op rekende. Dat ligt aan 'inkomsten van recente deals en een verschuiving in de uitgaven voor klinische programma's'. De omzetverwachting is ongewijzigd op 160 miljoen euro.

07.20 uur: Wall Street schreef gisteren met zwarte inkt. Dat volgend Fed-voorzitster Janet Yellen zei dat er geen zeepbellen waren te bespeuren op de aandelenbeurzen, stelde beleggers gerust dat er na Ben Bernanke nog steeds een 'duif' aan het hoofd van de Amerikaanse centrale bank zal staan. 

07.12 uur: Een bijzonder fijne ochtend gewenst. We hopen dat u honger hebt, want er staat vandaag een enorme lading bedrijfsresultaten op het menu. Gelukkige spreiden de beursgenoteerde ondernemingen het wat tussen ontbijt en diner. Een overzicht:

 • Accentis: trading update derde kwartaal, 17.45 uur
 • Ackermans & van Haaren: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 7.30 uur
 • Banimmo: tussentijdse verklaring derde kwartaal
 • Beluga: trading update derde kwartaal, 16.30 uur
 • Deficom: resultaten derde kwartaal, 16.30 uur
 • Dexia: resultaten derde kwartaal, 7 uur
 • Elia: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 8 uur
 • Galapagos: business update derde kwartaal, 7.30 uur
 • Home Invest Belgium: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur
 • Moury Construct: tweede tussentijdse verklaring
 • Punch International: trading update derde kwartaal, 7 uur
 • Resilux: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur
 • Sapec: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur
 • Serviceflats Invest: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 8 uur
 • Sioen: trading update derde kwartaal, 7 uur
 • Solvac: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur
 • Spadel: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 16.30 uur
 • Van de Velde: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud