Nyrstar keldert richting 4 euro

De Talvivaara-zinkmijn (foto: RV) ©Talvivaara

De Europese beurzen wonnen ruim een half procent, waarbij vooral grondstoffen- en autoaandelen in trek waren. Grote dissonant was Nyrstar, dat na nog maar eens een Finse tegenslag stevig onderuit ging.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. We werken de informatie voortdurend bij. Vandaag waren uw livebloggers Koen Lambrecht, Kurt Vansteeland en Sebastien Rousseau. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.57 uur: We ronden hier de liveblog af. Morgen blaast Wall Street een dagje uit voor de 4th of July, maar is de liveblog er gewoon terug. We onthouden van de beursdag vandaag vooral de blijde terugkeer van Ierland naar de markten. Er is nog hoop!

17.45 uur: Bij de slotbel tikte de Bel20 0,6 procent hoger af. Dat is meteen goed voor een spurt van meer dan 10 procent sinds begin juni.

17.40 uur: Post-Barclays is het Britse establishment in opperste paniek, zeker nu ook de Bank of England besmeurd dreigt te raken. BBC-reporter Paul Mason vergelijkt de panieksfeer in politiek Londen zelfs met 1940, toen het Britse leger tegenover de nazi's in Noorwegen een belangrijke nederlaag slikte en compleet ontredderd was.

17.20 uur: Om zijn begrotingstekort aan te pakken, focust Frankrijk op het verhogen van de belasting op kapitaal en op de rijken. De Franse premier gaf bij de voorstelling van het plan geen indicaties over besparingen. Hij gaf wel aan dat het ambtenarenleger op peil blijft. 'Zijn speech geeft niet aan hoe Frankrijk zijn lage groei wil aanpakken, net als zijn hoge schuldgraad en de stijging van de werkloosheid', reageert ING-econoom Manuel Maleki.  

De Franse ministers steken woensdag om 10 uur de koppen bij elkaar om  7 à 10 miljard te 'vinden'. Doel is het begrotingstekort van 4,5 procent van bbp (2012) terug te dringen tot 3 procent in 2013.

17.08 uur: De meeste Europese beurzen winnen een halve procent, behalve Brussel (+0,2%). Dat is te wijten aan Nyrstar (-8,6%, 4,05 euro) en GDF Suez (-1,5%, 18,63 euro).

16.08 uur: Ook de Amerikaanse autoverkopen vallen vrij goed mee, zeker die van het herboren Chrysler

Between car sales and factory orders, it doesn't feel like a recession.— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) July 3, 2012

 

16.03 uur: Een scheut goed nieuws voor de Amerikaanse economie, na het tegenvallende ondernemersvertrouwen maandag. De fabrieksbestellingen stegen in mei maand op maand 0,7 procent en herstelden zo onverwacht fors van een equivalente terugval in april. De fabrieksbestellingen zijn weliswaar relatief volatiel, maar het legertje Wall Street-economen houdt de indicator niettemin in de gaten als barometer van de bedrijfsinvesteringen. En die bedrijfsinvesteringen zijn de meest volatiele component van het bruto binnenlands product, die vaak in de kering er voor zorgt dat de economische groei versnelt dan wel vertraagt.

15.54 uur: Wall Street start de ingekorte handelsdag met minieme winst. Vandaag luidt de slotbel in New York trouwens om 1 uur plaatselijke tijd, 7 uur Belgische tijd. Microsoft moet 6,2 miljard dollar afboeken van zijn geflopte investering in online-advertenties, maar op Nasdaq beloopt het verlies voor de softwarereus toch maar een klein procent.

15.42 uur: De Belgische rente zakt voor het eerst sinds begin juni weer onder de 3 procent.

15.02 uur: Het aandeel Fiat stijgt 3,3 procent. De Amerikaanse dochter Chrysler kwam met uitstekende verkoopcijfers voor de maand juni: 20 procent meer dan een jaar eerder en beste junimaand sinds 2007.

14.52 uur: Bij de ECB hebben ze stress en zijn ze overwerkt...

FT Deutschland: #ECB staff union warns of "serious potential operational risk for the ECB” due to permanent stress and overwork"#WhatNext?— econgirl (@raluca3000) July 3, 2012

14.42 uur: De euro zakt tot het laagste peil tegenover de dollar sinds de EU-top van vorige week. Een euro is nu 1,2567 dollar waard, 0,07 procent dan maandagavond.

14.34 uur: Voorzieningheid of vergetelheid? De Spanjaarden zitten nog op een berg peseta's ...

14.30 uur: Nog wat uitgebreider info over de Ierse 'terugkeer' en de koersval van Nyrstar.

13.42 uur: Het aandeel A.P. Moller-Maersk, de groep boven ’s werelds grootste containerrederij Maersk, veert in Kopenhagen 3,8 procent op. Analist William Foggon van Berenberg Bank startte maandag de opvolging met een koopadvies en een koersdoel van 57.000 Deense kronen. Dat is 47 procent hoger dan de slotkoers van maandag en houdt verband met hogere vrachttarieven. De Shanghai Containerized Freight Index is sinds februari al ongeveer 50 procent gestegen nadat rederijen trager gingen varen en pools vormden, dat alles met de bedoeling de overcapaciteit te lijf te gaan.

12.00 uur: OK, het gaat maar over kortlopend papier (wat zelfs de Grieken zijn blijven uitgeven). Maar niettemin, als statement kan het letterlijk en figuurlijk tellen. De Ierse schatkist kondigde deze ochtend aan voor het eerst sinds september 2010 schuldpapier uit te geven. In november 2010 checkte Dublin in in het liquiditeitshospitaal van Europa. Maar sinds heeft Ierland via een indrukwekkende 'interne devaluatie' - een forse verlaging van de loonkosten - werk gemaakt om weer 'salonfähig' te worden op de markten. In tegenstelling tot Portugal en zeker Griekenland ging de Ierse lange rente het voorbije jaar duidelijk de goede richting uit.

Welcome back guys RT @M_McDonough: *IRELAND TO SELL GOVERNMENT DEBT FOR FIRST TIME SINCE SEPT 2010 -Bloomberg— Pablo Rodriguez (@Suanzes) July 3, 2012

 

11.47 uur: Even dooverwijzen naar de prima liveblog van The Guardian over de exit van Bob Diamond bij Barclays. Het Barclays-rentefixingschandaal dreigt ook de Bank of England te besmeuren. Bob Diamond zou eind 2008 uit een gesprek met Paul Tucker, vice-gouverneur van de BoE, 'onthouden' hebben dat hij de zegen had om de financieringskosten van Barclays 'niet correct voor te stellen'. Explosieve stuff, ongetwijfeld een belangrijke focus voor de parlementaire hoorzitting van Diamond morgen.

11.07 uur: De producentenprijzen (PPI) in de eurozone zijn in mei iets sterker gedaald dan verwacht: met 0,5 procent i.p.v. 0,3 procent. De 'inflatie aan de fabriekspoorten' bedraagt jaar op jaar 2,3 procent, minder dan de 2,5 procent die was verwacht. Het inflatierisico is dus verder afgenomen.

11.06 uur: Van een dramatische omschrijving gesproken...

AXA CEO: Europe looks like Chernobyl before it exploded— DJ FX Trader (@djfxtrader) July 3, 2012

10.38 uur: Slecht cijfer over de Britse bouwsector.

UK Construction #PMI down to 2 ½ year low: registers 48.2 in June (May: 54.4).— Markit Economics (@MarkitEconomics) July 3, 2012

10.22 uur: De hoogvlieger van de dag is Air France-KLM (+3,7%), met dank aan Le Figaro. Volgens de Franse krant werken Air France-KLM en Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de VAE, aan een joint venture. Het is de bedoeling een 'luchtcorridor' te creëren tussen Europa en het Midden-Oosten. De joint venture zou er in de herfst komen. Ook Etihad-filiaal Air Berlin en Alitalia, dat voor 25 procent in handen is van Air France, zouden in de deal betrokken worden.

09.55 uur: Credit Suisse trekt zijn koersdoel voor Colruyt op van 35 tot 36 euro, een gevolg van licht verhoogde winstverwachtingen, maar behoudt het 'neutral'-advies. Het opwaarts potentieel tot het nieuwe koersdoel is immers te klein. Analist X. Le Mène vindt dat Colruyt nog steeds een premie verdient in vergelijking met de sector.

09.38 uur: Opvallende daler in Brussel is Nyrstar, dat 3,9 procent lager gaat. De Talvivaara-mijn in Finland gaf vanmorgen een productiewaarschuwing voor het tweede kwartaal. De productie van nikkel en zink lag lager dan in het eerste kwartaal, wat te wijten is aan de snelle dooi in de lente, zware regenval en een productiestop wegens onderhoud. Talvivaara zal bij de halfjaarcijfers op 16 augustus een nieuwe productie-guidance geven. Talvivaara is geen eigendom van Nyrstar, maar de Belgische groep heeft er een 'streaming agreement' mee, wat betekent dat de volledige productie zinkconcentraat naar Nyrstar gaat (tot het peil van 1,25 mln ton is bereikt).

09.37 uur: De trojka komt vandaag in Athene aan, om er een stand van zaken op te maken. Bedoeling is informatie te verzamelen om maandag de eurogroep te briefen.

09.28 uur: Degroof trekt zijn koersdoel voor Colruyt op van 30 tot 33 euro. Ondanks de moeilijke marktomstandigheden in België, is Colruyt goed gepositioneerd om de storm te doorstaan, meent Marc Leemans. De waardering lijkt hoog, maar de rendementen zijn de hoogste in de sector. Het advies blijft 'houden'.

09.25 uur: De Spaanse en Italiaanse rente kalmeren verder.

Spanish finance minister says bank aid MoU talks are well advanced and ESM will be available to help Spanish bank— Fabrizio Goria (@FGoria) July 3, 2012

09.18 uur: De Europese beurzen boeken lichte winsten. De opening werd verstoord door het nieuws dat bij Barclays na de voorzitter nu ook de CEO opstapt. Bob Diamond werpt de handdoek wegens het schandaal rond manipulatie van de interbankenrente. Daarbij zouden wereldwijd een twaalftal banken betrokken zijn.

08.40 uur: Eric Hageman, sinds januari interim CFO, wordt benoemd tot vaste CFO van KPN. Voor die benoeming wordt een BAV samengeroepen.

08.36 uur: De Europese beurzen zullen hoger openen, geven de futures aan. Rond 8.30 uur noteert de future op de EuroStoxx50 0,7 procent in de plus. Ook in Europa wordt halsreikend uitgekeken naar de ECB.

08.26 uur: VPK Packaging heeft samen met het Duitse Klingele Papierwerke een bod uitgebracht op een papierfabriek van UPM Stracel in Strasbourg. Het is de bedoeling de fabriek om te bouwen tot een productie-eenheid van gerecycleerd papier waarvan dan verpakkingen kunnen worden gemaakt, zegt VPK in een persbericht. Een overnamebedrag wordt niet genoemd, maar de ombouw zou meer dan 100 miljoen euro kosten.

08.21 uur: ThromboGenics maakt in een persbericht bekend dat de aanvraag voor het oogmiddel ocriplasmine (2,5 mg/ml via een injectie in het oog) in de Verenigde Staten aanvaard is en een voorkeursbehandeling (Priority Review) krijgt. Als alles naar wens verloopt, zou het middel in oktober op de markt kunnen komen.

08.09 uur: Even terugblikken: welke Belgische aandelen presteerden het best in de eerste jaarhelft? KBC, Devgen en Euronav, zo blijkt uit een oplijsting van De Tijd.

08.08 uur: De Reserve Bank of Australia maakte bekend dat de rente stabiel blijft op 3,5 procent nadat ze er in mei en juni twee keer de schaar in had gezet. De tewerkstelling verbetert dankzij grootschalige investeringen en de stijging van de Australische dollar helpt een handje om de inflatie onder controle te houden.

07.56 uur: Goedemorgen! De handelsdag begint met positieve cijfers in Azië. Hoewel Finland en Nederland wat moeilijk doen, kan het akkoord dat de EU-top van vorige week opleverde, beleggers nog steeds bekoren. Ze kijken ook al vooruit, naar het rentebesluit van de ECB van donderdag. De kans is groot, om niet te zeggen zeer groot dat Draghi dan de rente verlaagt. Door de onverwachte krimp van de Amerikaanse industrie schiet mogelijk ook de Federal Reserve in actie. En in China zou het wel eens kunnen dat de overheid de voorwaarden voor het reservekapitaal dat banken moeten aanhouden, versoepelt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud