Nyrstar profiteert van koopadvies Petercam

©AFP

De Europese beurzen krabbelden een beetje overeind. In Brussel speelde Nyrstar zich in de kijker na een koopadvies van Petercam.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden. 

 

18.06 uur: We laten het hierbij. Geniet van het weekend. We sluiten traditioneel af met de vooruitblik op volgende week, van collega Wouter Vervenne.

1. Maakt banenrapport weg vrij voor renteverhoging in VS?

De VS publiceren maandag en vrijdag cijfers over de inflatie en arbeidsmarkt die de timing van de eerste renteverhoging van de centrale bank (Fed) mee zullen bepalen. Economen verwachten dat de inflatie volgens de maatstaf van de Fed in februari is gestegen naar 0,3 procent, tegenover 0,2 procent in januari. Het herstel van de arbeidsmarkt zet door. Economen voorspellen 250.000 extra banen in maart en een stabiele werkloosheidsgraad van 5,5 procent. Daarmee is de werkloosheid slechts iets hoger dan het volgens de Fed ‘normale’  niveau van 5 à 5,2 procent. Fed-voorzitster Janet Yellen zei tien dagen geleden dat de Fed de rente zal verhogen als de arbeidsmarkt blijft verbeteren en de Fed voldoende vertrouwen heeft dat de inflatie op middellange termijn zal stijgen naar de doelstelling van 2 procent. Analisten verwachten dat de Fed in juni of september het nulrentebeleid stopzet en voor het eerst in negen jaar zijn basisrente optrekt.

 2. Ligt bodem Europese inflatie achter de rug?

Wellicht wel. Eurostat publiceert dinsdag inflatiecijfers voor de eurozone. Economen geloven dat de inflatie in maart is gestegen naar -0,1 procent, tegenover -0,3 procent in februari en -0,6 procent in januari. De daling van het algemeen prijspeil is bijna stilgevallen omdat de olieprijzen zijn uitgebodemd tegenover het dieptepunt dat midden januari werd bereikt. Ook de daling van de euro speelt een rol. De duurdere invoer sijpelt door in de prijs van sommige producten. De inflatie blijft wel veel lager dan de doelstelling, want de Europese Centrale Bank streeft op middellange termijn naar een inflatie van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’.

3. Hoe presteren hekkensluiters van het resultatenseizoen?

Zes Belgische beursgenoteerde bedrijven publiceren volgende week hun jaarresultaten. De belangrijkste is Sofina, de weinig transparante holding van de familie Boël. Sofina is een traditionele laatkomer. Ook primus-brouwer Co.Br.Ha (maandag) en ABO Group, Beluga, Floridienne en Sapec (dinsdag) publiceren cijfers. Beursgenoteerde ondernemingen moeten uiterlijk op 30 april hun jaarverslag presenteren.          

18.05 uur: De koffie- en kunststofverpakkingsspecialist Miko heeft er een solide 2014 op zitten. Vooral de koffiedivisie boerde uitstekend, met dank aan de overnames die de groep in 2013 in Scandinavië deed. Voor het komende boekjaar blijft Miko voorzichtig, omdat de dure dollar ook de aankoopprijs van koffie aanvuurt. Meer uitleg hier.

17.42 uur: De Bel20 is 0,3 procent hoger afgesloten. Hier de toppers en de floppers:

17.20 uur: Na vier verliesdagen op een rij proberen de Amerikaanse aandelenkoersen nog eens hoger te surfen. Collega Pieter Haeck pende een Wall Street-overzicht.

16.54 uur: Verzekeraar AG Insurance heeft voor 400 miljoen euro achtergestelde obligaties met een looptijd van 32 jaar en een coupon van 3,5 procent geplaatst bij institutionele investeerders. Meer uitleg hier.

16.20 uur: Volgens een interne mail naar klanten - waar de redactie de hand op kon leggen - ziet SNS Securities het aandeel van smoothiemaker Refresco halveren. Het bedrijf dat ook een zetel heeft in Ninove, trok vandaag naar de beurs van Amsterdam. Meer uitleg hier.

16.00 uur: De Amerikaanse bedrijfswinsten zijn in 2014 met 0,8 procent gedaald. Dat is de eerste daling sinds 2008. De dure dollar zal in 2015 een negatieve invloed hebben op de winsten.

15.25 uur: De Deense beursindex schiet 5 procent omhoog. Dat heeft alles te maken met het farmabedrijf Novo Nordisk , dat een weging heeft van 41 procent in de OMX20-index in Kopenhagen. Het farma-aandeel wint 10 procent. Het bedrijf meldde dat het een nieuw dossier voor zijn insulinemedicijn Tresiba zal indienen bij de FDA.

Twee jaar geleden besliste de regulator om het medicijn niet toe te laten op de Amerikaanse markt. De FDA was bezorgd over signalen dat het medicijn hartproblemen zou veroorzaken. Het eiste daarom extra veiligheidsstudies. Die studies zijn nog niet helemaal afgerond, maar op basis van een interimanalyse heeft het bedrijf nu toch beslist het nog eens te proberen. In het beste geval kan het medicijn in 2016 in de VS gelanceerd worden. Novo Nordisk is de absolute marktleider in de behandeling van diabetes. Het bedrijf werkt onder andere aan een insulinepil. Vandaag moeten diabetespatiënten insuline nog inspuiten. Het aandeel Sanofi Aventis, concurrent in de diabetesmarkt, beweegt niet veel op het nieuws. Vorig jaar moest het bedrijf nog opbiechten dat zijn diabetesmiddel Lantus in 2015 nauwelijks zal groeien. Diabetes-medicijnen zijn goed voor 20 procent van de groepsomzet. 

15.23 uur: Op de beurs van Londen spurt de cruisemaatschappij Carnival ruim 5 pocent hoger. De groep boven de cruiselijnen Holland America en Costa, presteerde beter dan verwacht in het eerste kwartaal. Niet alleen hebben de dalende olieprijzen de maatschappij een belangrijke boost gegeven, er komen ook steeds meer mensen aan boord van de Carnival-schepen. Daardoor wist Carnival een verlis van 20 miljoen dollar in de laatste drie maanden van vorig jaar om  te buigen naar een winst van 49 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2015.

15.15 uur: Minder goed vergaat het Quiksilver. Het bedrijf, dat vooral bekend is om zijn kleurrijk beach- en surfwear, duikt meer dan 10 procent lager, na berichten dat CEO Andy Mooney aan de deur is gezet.

©Photo News

14.54 uur: op de Nasdaq wint Blackberry meer dan 3 procent. De smartphonepionier maakte vandaag resultaten bekend. In het vierde kwartaal boekte Blackberry verrassend winst. Over het hele boekjaar belandde Blackberry wel opnieuw voor 304 miljoen dollar (280 miljoen euro) in het rood, maar het verlies is wel een pak kleiner dan het jaar voordien. Toen bleef onder de streep een min van bijna 6 miljard dollar staan.

14.36 uur: De handel op Wall Street schiet vrij mak uit de startblokken. Kort na de opening noteert de Dow Jones 0,1 procent hoger, de Nasdaq 0,4 procent. Verwacht wordt dat beleggers de kat wat uit de boom zullen kijken in afwachting van de speech die centraal bankier Janet Yellen vanavond geeft kort voor de sluitingsbel in de VS.

US stocks open mildly lower; Yellen eyed " http://t.co/jG1E4haTlP pic.twitter.com/dEtkZYyid9— CNBC (@CNBC) 27 maart 2015

 

13.57 uur: Minister van Financiën Johan Van Overtveldt bevestigt eerdere berichten in De Tijd dat de minimumrente op een gereglementeerd spaarboekje 0,11 procent is: een basisrente van 0,01 procent plus een getrouwheidspremie van 0,1 procent.

13.02 uur: De raad van bestuur van AB InBev, het grootste beursgenoteerde bedrijf van de eurozone, ziet er steeds indrukwekkender uit. Kasper Rorsted, CEO van Henkel, krijgt ook een zitje. Chemiereus Henkel is bij het brede publiek vooral bekend van merken als Persil, Pritt en Pattex.

12.46 uur: De Amsterdamse beursintroductie van smoothies- en sapjesproducent Refresco Gerber gaat de mist in. Het aandeel noteert intussen dik 2 procent onder de intekenprijs van 14,50 euro.

Refresco Gerber-CEO Hans Roelofs luidde vrijdag de openingsbel in New York. De smoothiesproducent zakte korte na opening onder de intekenprijs. ©ANP

12.38 uur: De Amerikaanse chemiereus Dow Chemical gaat zijn chloorafdeling afsplitsen en inbrengen bij Olin. Chemiegroepen zijn druk bezig minder rendabele takken af te stoten, denk maar aan Solvay dat zijn pvc-tak bij Ineos ingebracht heeft.

Dow Chemical $DOW to Separate Chlor-Alkali Unit, Merge with Olin $OLN http://t.co/tqipn7D5JY ~ via @AlertTrade— Stock Trade Alerts (@AlertTrade) 27 maart 2015

 

12.20 uur: Een overzicht van de Brusselse beurs leest u hier

11.46 uur: Italië leent zo goed al gratis. De Italiaanse schatkist heeft vandaag papier op 6 maanden geveild tegen een rente van amper 0,04 procent.

Money for nothing: #Italy sold 6mth debt for 0.04% in auction today, lowest in history. In 1980s they had to pay 20%. pic.twitter.com/ndRPEZQPiT— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 27 maart 2015

11.41 uur: Volgens de gespecialiseerde website Oblis geeft ook UCB een nieuwe obligatie in euro uit voor grote investeerders (coupures van 100.000 euro). Looptijd: 7 jaar. Verwachte coupon: 2 procent.

11.20 uur: Verzekeraar AG Insurance, die in handen is van het beursgenoteerde Ageas, heeft voor 400 miljoen euro achtergestelde obligaties met een looptijd van 32 jaar geplaatst bij institutionele investeerders. De rente bedraagt 3,5 procent tot 2027 en zal dan worden herzien. De obligaties kunnen vervroegd worden terugbetaald in 2027. De opbrengst wordt gebruikt voor de terugbetaling van een achtergestelde lening van Ageas Hybrid Financing.

Achtergestelde obligaties houden een hoger risico in omdat ze bij een faillissement pas worden terugbetaald nadat de gewone obligaties zijn afgelost. 

11.09 uur: Geeft de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis er de brui aan? Volgens de Griekse regering is daar evenwel niets van aan.

Speculatie over exit Varoufakis ... @BILD_Politik: Gerüchte um Rücktritt von Yanis Varoufakis http://t.co/5ZQ80wcvJt pic.twitter.com/GQ8aB20yw8— Emmanuel Vanbrussel (@evanbrussel) 27 maart 2015

10.42 uur: Halverwege de ochtend zijn dit de grootste stijgers en dalers op de Brusselse beurs.

10.38 uur: De Nederlandse sappenproducent Refesco Gerber heeft zijn debuut op de beurs van Amsterdam wat gemist. Het bedrijf, in ons land onder meer bekend van het merk 'Innocent', trok tegen 14,5 euro naar de beurs en noteert momenteel zo'n 0,5 procent onder zijn introductiekoers.

10.17 uur: Uitblinker op de continumarkt in Brussel is Nyrstar . Petercam zet het aandeel op zijn kooplijst en krikt het koersdoel op tot 4,75 euro. 'Nyrstar noteert tegen amper 3,6 keer de ebitda over 2015 en is daarmee een van de goedkoopste aandelen in ons universum', zegt analist Junior Cuigniez. Het beurshuis  ziet ook voldoende positieve triggers voor een verdere stijging van het aandeel (aankondiging nieuwe CEO, gunstige wisselkoersen, Trafigura).

10.07 uur: Analisten Wouter Vanderhaeghen en Alan Vandenberghe van KBC Securities bogen zich over de resultaten van twee Chinese sectorgenoten van Bekaert: Xingda en Shougang. Xingda zag de volumes vorig jaar met 8 procent groeien, de gemiddelde verkoopprijs voor staalkoord zakte wel met 6,9 procent. Ook Shougang wist de volumes op te krikken (+4,4%), maar minder stevig dan Xingda. De gemiddelde verkoopprijs bij Shougang viel met 8,4 procent terug, wat de overcapaciteit in de sector nog maar eens duidelijk reflecteert.

Xingda wist in erg uitdagende marktomstandigheden met overcapaciteit en aanhoudende prijserosie een vrij sterke prestatie neer te zetten en zijn marktaandeel uit te breiden. Shougang blijft daarentegen achter op Xingda en Bekaert. Beide Chinese spelers blijven alvast relatief voorzichtig over de staalkoordmarkt in China. Bekaert zou evenwel moeten kunnen profiteren van de integratie van de recent overgenomen Pirelli-activiteiten.
Wouter Vanderhaeghen, Alan Vandenberghe
analisten KBC Securities

09.52 uur: De Nederlandse overheid stelt de verkoop van ABN Amro uit. De bank werd na de val van Fortis genationaliseerd. Reden voor het uitstel zijn de recente perikelen rond de salarisverhogingen aan de top van ABN Amro.

Kort briefje van Dijsselbloem over uitstel beursgang ABN. Worden we niet veel wijzer van. pic.twitter.com/SqCbMwo1Ox— Mathijs Bouman (@mathijsbouman) 27 maart 2015

 

09.30 uur: Bank Degroof zet KBC op de verkooplijst. Het koersdoel wordt wel opgetrokken van 36 naar 44 euro, maar dat ligt nog altijd een stuk onder de huidige koers van het aandeel. Volgens analist Dirk Peeters presteerde KBC het afgelopen jaar al sterk op de beurs, met dank aan solide cijfers, maar momenteel vindt hij het aandeel te duur. Daarom verlaagt hij zijn advies van afbouwen naar verkopen.

Tegelijkertijd wodt het ook het koersdoel voor de holding KBC Ancora opgetrokken van 23 naar 27 euro. Advies: afbouwen.

09.22 uurAirolux, het nieuwe goudhaantje van Resilux , gaat zijn productiecapaciteit dit en volgend jaar verveelvoudigen tot 160 miljoen stuks. Goed voor een investering van 25,6 miljoen euroVorig jaar verkocht het bedrijf 18 miljoen stuks. De omzet zal in 2016 stijgen tot 100 à 130 miljoen euro, terwjil dat vorig jaar amper 7 miljoen euro was.

09.08 uur: De Europese beurzen krabbelen opnieuw recht na de verliezen van de voorbije dagen. Zowel in Amsterdam (+0,4%), Parijs (+0,2%), Frankfurt (+0,7%) als Brussel (+0,3%) staan de indexen kort na de opening in de plus. Sterkste stijgers in de Bel20  zijn Delta Lloyd  en Delhaize . Die eerste kreeg een koopadvies van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De biotechaandelen hebben het opnieuw moeilijk.

©BELGAIMAGE

08.49 uur: Biotechbedrijf Galapagos heeft door het uitoefenen van warrants zijn aandelenkapitaal verhoogd. In totaal haalde het bedrijf zo 5,8 miljoen euro op, waarvan 2,1 miljoen euro bij de raad van bestuur. De uitoefenprijs van de warranten, die op 26 april zouden verlopen, bedroeg 11,55 per aandeel, terwijl het aandeel gisteren afsloot op 21,26 euro. Topman Onno van de Stolpe (foto) oefende 100.000 warrants uit.

08.42 uur: Collega Koen Lambrecht boog zich al over de cijfers van BHF Kleinwort Benson. De financiëledienstengroep, die vroeger als RHJ International door het leven ging, heeft afgelopen jaar de kosten verder gedrukt maar blijft operationeel in het rood. Ten laatste in 2017 zou er winst moeten zijn.

08.33 uur: De Nederlands-Zwitsterse grondstoffentrader Trafigura, die 15,3 procent van de aandelen van Nyrstar bezit, probeert voet aan grond te krijgen in de raad van bestuur van de Belgische zinkspecialist. Trafigura heeft daarom een verzoek ingediend om twee bestuurders te laten benoemen. Meer daarover leest u hier.

08.25 uur: Goeiemorgen! Bijna weekend, maar eerst nog wat werk voor de boeg als we afgaan op onze agenda. Een overzicht van wat we vandaag mogen verwachten:

- om 15 uur wordt het Amerikaans consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) voor de maand maart bekendgemaakt.

- 4Energy Invest : jaarresultaten 2014

- BHF Kleinwort Benson (het vroegere RHJ International): voorlopige jaarresultaten 2014

- Euronav : definitieve resultaten 2014

- Immobel : jaarresultaten 2014

- Spadel : jaarresultaten 2014

Het is ook uitkijken naar wat de Europese beurzen vandaag gaan doen. Gisteren hadden ze last van winstnemingen en kleurden de koerstabellen rood. In Japan ging de Nikkei alvast opnieuw stevig lager (-0,95%). De futurues voor de Europese aandelenmarkten wijzen alvast op een vlakke opening.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud