1. Markten Live
  2. Live blog

'Nyrstar schrapt 100 van de 700 banen in fabriek Port Pirie'

De Europese beurzen duiken bij een vrij kalme handel opnieuw in het rood. In Brussel oogst de paleisrevolutie bij Econocom slechts bescheiden applaus, in Frankfurt krijg Zalando een zware tik na dieprode cijfers.
  • Tot morgen

    Genoeg werk op de plank morgenochtend, met nieuwe kwartaalresultaten van een rist Belgische bedrijven.

    ECONOMIE/FINANCIEN
    Duitsland: Industriele productie september, 8 uur
    Eurozone: Kleinhandelsomzet september, 11 uur


    BEDRIJVEN
    Belgie:
    - Agfa-Gevaert: resultaten derde kwartaal, 7.45 uur
    - Balta: trading update derde kwartaal, 7 uur
    - Banimmo: vrijwillig openbaar bod door Patronale tegen 3,30 euro per aandeel. Tot 8 november.
    - Bone Therapeutics: business update derde kwartaal, 7 uur
    - Bpost: resultaten derde kwartaal, 17.45 uur
    - Montea: resultaten derde kwartaal, 7 uur
    - Ontex: resultaten derde kwartaal, 7 uur
    - TINC: buitengewone algemene vergadering, 10 uur

    Duitsland:
    - Adidas: resultaten derde kwartaal, 7.30 uur
    - BMW: resultaten derde kwartaal, 7.30 uur
    - Osram Licht: resultaten vierde kwartaal 2017/2018
    Frankrijk: Credit Agricole: resultaten derde kwartaal, 7 uur
    Nederland:
    - ABN AMRO: resultaten derde kwartaal, 7 uur
    - Ahold Delhaize: resultaten derde kwartaal, 7 uur
    - IMCD: resultaten derde kwartaal, 7 uur
    Verenigde Staten: Square: resultaten derde kwartaal, 22 uur

  • Bel20 -0,3%

    De Brusselse beursindex zakt opnieuw onder 3.500 punten, na een dagverlies van 0,3 procent. Zowel KBC als Solvay verloren 1?9 procent, de grootste stijger was ArgenX met een koersstijging van 4,5 procent.

    Top Flop
    Argen-X+4,46%Celyad-3,17%
    Kinepolis+3,61%Campine-3,33%
    Barco+2,56%Hamon-3,65%
    Melexis+2,47%Rosier-3,87%
    Resilux+2,28%Curetis-4,56%
    Aperam+2,08%Nyrstar-6,28%
    Sioen Industries+2,00%Recticel -6,32%

  • Meer over Nyrstar

    3 vragen aan...

    Philip Ngotho, analist bij ABN Amro

    Waarom denkt u dat het om Nyrstar gaat?

    Er zijn niet zoveel Europese zinksmelters en zeker geen die er zo slecht voorstaan als Nyrstar. De grootste concurrent van Nyrstar is het Zweedse Boliden en die heeft een solide balans. 

    We wisten dat het niet goed ging met Nyrstar. Geeft dit aan dat de situatie bij Nyrstar verder verslechtert?

    Dat ook leveranciers hun handen wegtrekken van Nyrstar beschouw ik als de volgende stap in de neergang van het bedrijf. Nyrstar zal waarschijnlijk slechtere betaaltermijnen krijgen en het moet bij enkele leveranciers op voorhand betalen. Dat zal het werkkapitaal verhogen.

    Hoe moet het nu verder met Nyrstar?

    Het bedrijf zegt dat het voldoende liquiditeit heeft om de activiteiten verder te zetten. Nyrstar had in het derde kwartaal 630 miljoen euro aan liquiditeiten waarvan het gemidddeld 150 tot 200 miljoen euro gebruikt om de extra werkkapitaalbehoefte gedurende de maand te financieren. Het resterend bedrag zou snel kunnen opdrogen indien het merendeel van de leveranciers op voorhand betaald willen worden. De conclusie is dat de rentelasten te hoog zijn in relatie tot de winst. Een schuldherschikking lijkt onvermijdelijk.

  • Chinees geroezemoes over Nyrstar

    Het aandeel van Nyrstar bereikt een nieuw laagtepunt als grootste daler van de dag. Een verslag van het vakblad Metal Bulletin maakt melding van "de financiële toestand bij een grote Europese zinksmelter," die 'veel aandacht trok op een congres over lood en zink in het Chinese Baoji vorige week".

    De sectorpublicatie kon in het verleden al vaak beleggers aanzetten om aandelen te omarmen of te dumpen, en publiceert af en toe artikels die de koers van Nyrstar sturen. Deze keer wordt niet vernoemd wie het kneusje van de conferentie was.

    Philip Ngotho van ABN Amro is er zeker van dat dit een verwijzing is naar Nyrstar. Hij is een van de meest kritische analisten en ontwaarde in augustus een discrepantie tussen de gerapporteerde schuldenlast op het einde van het kwartaal en de rentelasten die het bedrijf betaalt.

    De woordvoerster van Nyrstar noemde de redenering van Ngotho dinsdag 'pure speculatie', en wenste verder niet te reageren.

  • Amerikaanse futures: lichtrood

    De futuresmarkten wijzen op verliezen vna 0,2 procent voor de Amerikaanse aandelen. Over een kwartier begint daar de tweede beursdag van de week.

  • Duim van brexitminister duwt pond hoger

    Soms is niet veel nodig om een marktreactie te veroorzaken. Een simpele duim omhoog bijvoorbeeld. Toen de Britse brexitminister Dominic Raab na een vergadering met de premier Theresa May over het vertrek uit de Europese Unie een duim opstak naar journalisten kreeg het pond een duw in de rug. 

    Het pond stijgt met 0,3 procent tegenover de dollar.

  • 'Nyrstar schrapt 100 van de 700 banen in fabriek Port Pirie'

    Nieuws uit de hoek van Nyrstar . De zinksmelter plant om 100 van de 700 jobs in de Australische fabriek van Port Pirie te schrappen. Dat meldt de Australische nieuwsdienst ABC die lokale vakbonden citeert. Het aandeel zakt weg. Nyrstar ontkent het nieuws niet en zegt dat het zijn 'organisationele structuur op lange termijn' aan het bekijken is.

    De fabriek in Port Pirie is zowat de grootste hoop voor de groep om kasstromen binnen te krijgen en de schulden af te lossen. De Australische overheid stelde zich garant voor 291 miljoen euro om jobs in de regio te houden.

  • Beleggers schuilen in goud

    Tijdens de turbulente beursmaand oktober gingen beleggers schuilen in goudtrackers. Het vermogen onder beheer van goudtrackers, fondsen die de goudprijs schaduwen, steeg in oktober met 16,5 ton tot 2.346 ton. Dat komt overeen met een instroom van 1 miljard dollar, leren cijfers van World Gold Council. Het gaat om de eerste netto-instroom in vier maanden.

    Sinds begin dit jaar dragen de trackers nog steeds negatief bij tot de goudprijs. Netto ging er sinds 1 januari 25,8 ton goud uit trackers.

  • Campari's broeierige zomer

    De stoker van sterke drank Campari heeft er een bruisend derde kwartaal opzitten. Daardoor ligt de organische groei van 6,6 procent over de eerste 9 maanden een stuk hoger dan de analistenverwachting van 5,6 procent. 

    Ook de winstgroei ligt met 8,7 procent een stuk hoger dan verwacht. Analisten prijzen de 'indrukwekkende kwaliteit' van Campari om een goede prijzenmix met een sterke volumegroei te combineren voor merken als Aperol, Campari, Wild Turkey en Epsolon. 

    Het aandeel stijgt 4,5 procent.

    ©Campari

  • Twijfels bij Ontex

    De luierfabrikant Ontex opent morgen de boeken. Een preview daarvan kunt u hier lezen.

  • Zalando op laagste peil in meer dan twee jaar

    Na de dieprode cijfers over het derde kwartaal noteert Zalando  intussen 9 procent lager op 31,40 euro. Dat is nog altijd zo'n 10 euro boven de introductieprijs van 2014, maar wel het laagste peil sinds de zomer van 2016.

  • Deutsche Post uitblinker in Frankfurt

    Europese postbedrijven hebben de gewoonte om in dezelfde week hun resultaten bekend te maken. Een dag na PostNL en één dag voor Bpost, is het de beurt aan Deutsche Post om inzage te geven in het derde kwartaal. De reactie is alvast positief, het aandeel stijgt ruim 3 procent.

    De omzet lag met 14,85 miljard euro, licht onder de verwachting (14,9 miljard euro). De positieve verrassing ligt in de bedrjifswinst (ebit), die met 376 miljoen euro 10 procent boven de verwachting uitkwam. Het beurshuis Berenberg merkt op dat dit te danken is aan lagere eenmalige kosten. 'Het belangrijkste is dat Deutsche Post de prognose voor 2018 (ebit van 3,2 miljard euro) of 2020 (ebit 5 miljard euro) niet aanpast', zegt analist Joel Spungin.

    Berenberg geeft een koopadvies voor Deutsche Post en verwijst naar de aantrekkelijke waardering (koers/winst van 11,7, dividendrendement van 4,6% voor 2019). Het koersdoel ligt op 38 euro, ruim een derde boven de koers.

  • Siemens Gamesa heeft wind in de…

    Neen, niet in de zeilen maar wel in de wieken. De Spaanse windturbinemaker is een van de sterkste stijgers in Europa. Siemens Gamesa publiceerde jaarresultaten die aan de verwachtingen beantwoordden en gaf bemoedigende vooruitzichten voor 2018/19. Het aandeel schiet 12,6 procent hoger in Madrid.

    De omzet groeide in vierde kwartaal van het eind september afgesloten boekjaar 2017/18 met 12 procent tot 2,62 miljard euro. De operationele winstmarge kwam uit op 8,2 procent.

    Over het hele boekjaar kromp de omzet met 17 procent tot 9,1 miljard euro en bedroeg de ebit-marge 7,6 procent.

    Het orderboek is evenwel goed gevuld: de opdrachten vertegenwoordigen al 80 procent van de omzet die voor het lopende boekjaar is voorzien. Siemens Gamesa verwacht dat de groeitrend uit het vierde kwartaal zich zal doorzetten en rekent op een jaaromzet van 10 à 11 miljard euro. De winstmarge zou tussen 7 en 8,5 procent uitkomen.

    Sectorgenoot Vestas Wind Systems, dat woensdag rapporteert, geniet mee en stijgt 4,8 procent in Kopenhagen.

  • KBC: 'Weinig inspirerend kwartaal voor Solvay'

    Zeggen dat beleggers hoopvol tegemoet zien naar het kwartaalrapport van Solvay , donderdag, is de waarheid geweld aandoen. De chemiereus zakt opnieuw 2,6 procent naar 99,36 euro. De verwachtingen zien niet hoog gespannen: de analistenconsensus rekent nu voor heel 2018 op een brutobedrijfswinst (ebitda) van 2,23 miljard, onveranderd vergeleken met boekjaar 2017.

    KBC Securities-analist Wim Hoste verwacht een 'weinig inspirerend' derde kwartaal. Hij rekent wel op ene stevige hogere inkomsten uit de productie van lichtgewicht composieten voor vliegtuigen, nu vliegtuigbouwers Airbus en Boeing belangrijke projecten geleidelijk aan het opstarten zijn. Die activiteit is een speerpunt van de afdeling Advanced Materials en een belangrijke motor voor de toekomstige groei. Maar dat zou deels uitgevlakt worden door margedruk bij de afdeling natriumcarbonaat (voor onder meer detergenten en glas), de historische kernactiviteit van de ruim anderhalve eeuw oude groep. 

  • Marktenchat

    De wekelijkse marktenchat met redacteur Kurt Vansteeland start om 12 uur. Tot zo dadelijk!

  • Econocom als overnamedoelwit?

    Net als ING wordt ook Degroof Petercam niet wild van de terugkeer van de oude CEO als nieuwe CEO bij Econocom . 'De wissel wijst op managementproblemen, maar aangezien de doelstellingen voor 2018 behouden blijven lijkt de winst niet te imploderen', stelt analist Stefaan Genoe. Hij stipt aan dat de wissel 'op middellange  termijn' overnamespeculatie kan aanvuren. 

  • AB InBev duwt Bel20 in het rood

    Na een positieve start noteert de Bel20  nu 0,2 procent in het rood. Voornaamste reden is AB InBev. De bierreus laat 1,1 procent liggen tot 65,99 euro. De tweespalt tussen het optimisme van de meeste analisten over het aandeel en het pessimisme van beleggers blijft groot. 

    Jefferies is een zeldzaam beurshuis dat voor AB InBev géén koopadvies hanteert. Analist Edward Mundy handhaaft zijn 'houden'-advies. Bij beleggers blijft de twijfel heersen, ook na de dividendknip van vorige maand. De problemen, in casu een al jaren zwakke organische groei en een groeimarktcrisis die dit jaar extra zwaar op de resultaten weegt, zijn namelijk nog niet van de baan.

    'Het is terecht dat beleggers hun huiswerk doen,' zegt Mundy. De analist zegt dat het track record van het management in kostenbesparingen en de integratie van overnames onbetwist is, maar er wel 'meer debat' is over het track record in het opbouwen van sterke merken. 

  • Bodemvissers opgelet

    Wie denkt dat we de bodem nu wel bereikt hebben, watch this first:

  • ING over de paleisrevolutie bij Econocom

    Econocom  koerst 1,3 procent hoger naar 2,85 euro. Je kunt dus niet zeggen dat beleggers euforisch zijn over de verrassende terugkeer van de 75-jarige grootaandeelhouder Jean-Louis Bouchard als CEO van de informaticagroep. 'We denken dat de beleggersreactie gemengd zal zijn, maar op langere termijn zien we een positief effect', stelt ING-econoom David Vagman, die het 'houden'-advies en koersdoel van 3,10 euro ongemoeid laat. 

    Vagman merkt op dat het aandeel sinds het aantreden van Robert Bouchard, de zoon van Jean-Louis, 60 procent lager getuimeld was. Bouchard junior maakte ook geen te beste beurt door op de analistenconferentie naar aanleiding van de halfjaarcijfers stilletjes de langetermijndoelstellingen die hij van Bouchard senior geërfd had, te laten vallen. 

    Vagman ziet de terugkeer ook maar als tijdelijk. 'Jean-Louis Bouchard zal waarschijnlijk de rol van CEO later aan een buitenstaander gunnen, een professioneel manager. Op korte termijn zullen beleggers waarschijnlijk een nieuwe waarschuwing over boekjaar 2018 vrezen en is het verloop aan de top ook geen goed nieuws voor de stabiliteit van het middenkader. Wel verzekert het bedrijf zelf dat het persbericht van gisteren niet als een potentiële waarschuwing moet gelezen worden'. 

  • Beurzen starten met kleine winst

    De openingsbel: de Bel20 gaan in lijn met de Europese collega's licht hoger met een plusje van 0,2 procent naar 3.516 punten. Beleggers weten de paleisrevolutie bij Econocom  te appreciëren en sturen de IT-dienstengroep 3,6 procent hoger naar 2,92 euro. 

  • Europese beurzen op weg naar licht hogere start

    Het ziet er naar uit dat de Europese beurzen vrij positief zullen aftrappen. Afgaand op de belangrijkste futures zullen de Bel20  en de Euro Stoxx50  bij de openingsbel zo'n 0,2 à 0,3 procent hoger noteren. 

    ©REUTERS

  • Zalando duikt diep in het rood

    Een complete verrassing is het niet meer na twee waarschuwingen tijdens het kwartaal, maar afgelopen zomer dook Zalando  diep in het rood. Europa's grootste webwinkel realiseerde nog een omzetgroei van 12 procent naar 1,2 miljard euro, maar dat was ruim onvoldoende om de sneller stijgende kosten - zeker om alle pakjes tot bij de klant te krijgen - op te vangen.

    ©rv

    Daardoor kleurde het bedrijfsresultaat deze zomer 55,7 miljoen in het rood, bijna een vertienvoudiging tegenover de minus 5,9 miljoen euro een jaar eerder. 

    Anders gesteld: Zalando verloor operationeel bijna 5 euro op elke 100 euro omzet, tegenover 0,5 euro in het derde kwartaal van 2017.

  • Groei Adecco gehalveerd

    Net als rivalen Manpower en Randstad kampte ook de Zwitserse uitzendgigant Adecco afgelopen kwartaal met een duidelijke vertraging van de groei: het groeitempo zwakte af tot 2 procent in het derde kwartaal, van 4 procent in het tweede. CEO Alain Dehaize bestempelt de marktomgeving als 'uitdagend'. 

    ©rv

    De uitzendmarkt geldt als een belangrijke 'early warning indicator' voor de economie, bijgevolg is de duidelijke groeivertraging geen goed nieuws. Ook in België zijn er signalen dat de uitzendmarkt over de piek heen is

  • Van auto's tot zink: de 'midterms' voor beleggers

    Er zijn alvast twee sectoren op de Europese beurzen die keihard zullen duimen dat in de Verenigde Staten de Democraten minstens één hefboom uit handen van Donald Trump nemen: auto's en grondstoffen. Beide sectoren hebben dit jaar zwaar te lijden onder de impact van de handelsoorlog die de Amerikaanse president met China voert. 

  • Uitkijken naar X-Fab nabeurs

    Belgische beleggers zullen met bijzondere aandacht naar chipfabrikant X-Fab  kijken, het zusterbedrijf van Melexis dat overigens het grootste deel van de door dit bedrijf ontworpen autochips effectief maakt. X-Fab komt nabeurs met resultaten, een conference call met analisten is er om 18u30 en is via deze link te volgen.

    X-Fab voorspelde begin augustus dat de omzet in het derde kwartaal zou stagneren door een lagere productie. Op de VFB-‘Dag van de Tips’ sprak topman Rudi De Winter wel sussende woorden over de impact van de handelsspanningen op de autosector.

  • Senior werkt Junior buiten bij Econocom

    Een paukenslag gisterenavond laat. Na een brokkenparcours van acht maanden komt de 75-jarige grootaandeelhouder van Econocom , Jean-Louis Bouchard, weer zelf aan het roer van de IT-dienstengroep. En dus mag zijn zoon opstappen. Het aandeel Econocom is dit jaar ruim gehalveerd na een reeks ontgoochelingen. 

  • Tack koopt opnieuw Tessenderlo in bulk bij

    Minstens één belangrijk belegger lag vorige week niet wakker van de opnieuw zwakke kwartaalupdate van Tessenderlo . Luc Tack, de grootaandeelhouder van de chemiegroep, kocht vorige week opnieuw gretig bij. Dat leert de webstek waar beurswaakhond FSMA de transacties van insiders bijhoudt

    Picanol- en Tessenderlo-CEO Luc Tack ©BELGA

    Tack kocht via de Picanol-holding Verbrugge vorige week voor 1,1 miljoen euro een forse 35.543 stuks Tessenderlo bij, via de holding Verbrugge. Dat is de holding waarmee weefgetouwenfabrikant Picanol - en dus grootaandeelhouder Tack - Tessenderlo controleert. 

    De West-Vlaamse ondernemer kocht in het verleden al vaker in bulk aandelen bij elke koerszwakte en controleert rechtstreeks en onrechtstreeks (via Verbrugge en Picanol) nu al meer dan 40 procent van de chemiegroep.  

  • Beleggers duimen voor Trump

    De rest van de wereld ziet het waarschijnlijk anders, maar beleggers kunnen dankzij de forse belastingverlaging en de stevige scheut Trumpflatie best leven met het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. En dus lijkt Wall Street te duimen dat de Republikeinse partij deze avond goed scoort bij de tussentijdse verkiezingen. Wat er politiek op het spel staat, leest u hier

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud