Oceaan van verdriet bij SeaWorld

De Brusselse beurs is, net als de overige Europese beurzen, mooi hoger geëindigd. Uitblinker was Telenet, met dank aan een koopadvies van UBS. Ook Wall Street is goedgemutst, ondanks een stroom tegenvallend bedrijfsnieuws.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet om via de comments te reageren, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.45 uur: Om af te ronden: 's werelds meest waardevolle auto - aldus kenners - wordt geveild. Een Ferrari natuurlijk

The world's most valuable #car is going up for #auction. #PebbleBeach #Ferrari @PeterDrives http://t.co/k13ktUbYjw pic.twitter.com/xiCsMSWneB— CNNMoney (@CNNMoney) August 13, 2014

 

17.35 uur: De Europese beurzen zijn allemaal met winst geëindigd. De Bel20 deed er 1,04 procent bij tot 3.103 punten, de sterkste stijger bleek Lissabon (+1,9%). De Euro STOXX 50 ging met 1,2 procent vooruit, de STOXX Europe 600 met 0,5 procent. Overigens telde die Bel20 slechts twee verliezers: Ageas (-2,0%) en D'Ieteren (-0,2%). De sterkste stijger was Telenet (+3,4%).

17.15 uur: Delhaize (51,22 euro, +1,5%) opent voor het eerste een winkel in een Belgisch station, zo meldt L'Echo. Het gaat om een Shop & Go in Antwerpen-Centraal. Opmerkelijk is dat Delhaize zich voor dit verkooppunt associëerde met NS Stations Internationaal, een onderdeel van de Nederlandse spoorgroep. NS Stations wierf ook het personeel aan. Shop & Go telt nu 114 winkels.

17.11 uur: The Wall Street Journal ziet vier tekenen die erop wijzen dat de stierenmarkt bijna voorbij is:

4 signs this bull market is on its last legs: http://t.co/PqH7PS2uN1 pic.twitter.com/qma0eWgWtu— MarketWatch (@MarketWatch) August 13, 2014

 

 

17.01 uur: bpost bank, de bank van de Belgische postgroep bpost (18,75 euro, +2,2%), verlaagt de rentevoeten van zijn belangrijkste producten. De basisrente op een spaarrekening zakt van 0,30 naar 0,25 procent, de getrouwheidspremie van 0,20 naar 0,15 procent. Voor kasbons op 5 jaar daalt ze van 1,10 naar 0,90 procent, voor die op 7 jaar van 1,45 naar 1,30 procent. Voor kortlopende kasbons verandert de intrest niet.

16.40 uur: Sea World en Candy Crush-ontwikkelaar King Digital zijn de kneusjes van de dag op Wall Street.

$SEAS sunk 27% after weak earnings. SeaWorld will announce cost cutting initiatives soon: http://t.co/kLNHn4PtxR pic.twitter.com/9mDuQe6ALZ— MarketWatch (@MarketWatch) 13 augustus 2014

 

16.30 uur: Dat de Bank of England niet staat te popelen om de rente te verhogen, heeft alles te maken met de ondanks de krappe arbeidsmarkt nauwelijks stijgende lonen. Dat maakt een opwaartse loon/prijsspiraal weinig waarschijnlijk.

British real wages being squeezed even more than in US. Pay rises lagging despite higher inflation. Chart from SocGen pic.twitter.com/tqGejDSn5M— Philip Coggan (@econbuttonwood) 13 augustus 2014

 

15.37 uur: Wall Street is in het zog van de Europese beurzen ook positief geopend, ondanks de stagnerende consumentenverkopen. De Dow wint 0,3 procent, de Nasdaq bijna een half procent.

15.31 uur: 'Het makelaarsgilde blijft kwetsbaar in het geval van financiële paniek of 'bankruns' en daarom is een strenger federaal toezicht nodig', vindt Eric Rosenberg, de voorzitter van de Boston Fed. Zo vind hij het verbazingswekkend dat makelaars-dealers nog steeds risicovolle activa met lange looptijd mogen financieren met terugkoopakkoorden op korte termijn'. 

Fed's Rosengren calls for broad review of brokerage rules http://t.co/4nV5mdIkQ2— MarketWatch (@MarketWatch) August 13, 2014

 

14.39 uur: Het blijft maar prognoses verlagende bedrijven regenen. Ook warenhuisketen Macy's zet het mes in zijn verwachtingen na een tegenvallend kwartaal. Dat komt bovenop de zwakke cijfers over de detailhandelsverkopen, waar Macy's deel van uitmaakt. Het mag dan ook niet verbazen dat het aandeel zo'n 5 procent lager koerst in de voorbeurshandel.

Macy's cuts full-year same-store sales forecast due to weather-linked weakness in first quarter http://t.co/9jF16mkVbA via @reuters— bernadette baum (@bernadettebaum) August 13, 2014

 

14.31 uur: Een mooi voorbeeld van hoe je alle voorspellingen over macro-economische cijfers best met een korreltje zout moet nemen. Er zit namelijk geen verrassing in de Amerikaanse detailhandelsverkopen, behalve dan dat ze onder de verwachtingen bleven. Analisten hadden een groei met amper 0,2 procent in het vooruitzicht gesteld, maar het werkelijke cijfer is 0,0 procent. Een nulgroei, jawel. De Amerikaanse consument maakt pas op de plaats. Het is wel al de derde maand op rij dat de cijfers onder de verwachtingen blijven.

Retail Sales Miss 0.0%, Exp. 0.2%, Ex Autos and Gas 0.1%, Exp. 0.4%— zerohedge (@zerohedge) August 13, 2014

 

14.26 uur: Over enkele minuten krijgen we de Amerikaanse detailhandelsverkopen voorgeschoteld. Waar u op moet letten:

Retail sales has been remarkably tame the last three months. It may be time for a surprise. Also watch for possible revisions.— Mike Jackson (@bondscoop) August 13, 2014

 

14.17 uur: We grijpen nog even terug naar gisteren, meer bepaald naar de cijfers van King Digital. De maker van populaire mobiele spelletjes zoals Candy Crush kwam naar buiten met tegenvallende resultaten. Die bevestigen de vrees van heel wat beleggers dat het bedrijf er niet in slaagt om het succes van Candy Crush door te trekken naar nieuwe games.

Nochtans beloofde het bedrijf in zijn prospectus in de aanloop naar de beursgang in maart van dit jaar dat het dat wel zou kunnen doen. King had naar eigen zeggen de 'geheime saus' gevonden om de populariteit van zijn oerspelletje keer op keer te herhalen. Die saus lijkt echter niet zo goed te 'pakken'. En analisten spelen daar nu blijkbaar ook op in, door het mes te zetten in hun advies voor het aandeel.

 

At least 5 sell side firms have downgraded $KING from Buy or Overweight so far this morning. Will @CNBC march out the penguins?— Bespoke (@bespokeinvest) August 13, 2014

 

13.54 uur: Het aandeel van pretparkuitbater SeaWorld, in een niet zo ver verleden nog eigendom van AB InBev, krijgt slaag in de voorbeurshandel op Wall Street. Het verlies bedraagt al meer dan 10 procent nadat het bedrijf zwakke tweedekwartaalresultaten publiceerde en zijn prognose voor de rest van het jaar neerwaarts bijstelde.

SeaWorld blijft niet bij de pakken zitten, en kondigde meteen eerder onheilspellend aan dat het in de komende dagen maatregelen zal aankondigen om kosten te besparen. Bovendien worden de aandeelhouders getrakteerd met een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 250 miljoen dollar, dat van start gaat op 1 januari 2015.

13.47 uur: Over Tesla, de fabrikant van elektrische luxewagens, wordt al lange tijd getobd door beleggers die zich zorgen maken over de astronomische waardering van het bedrijf. Maar een analist van beleggerssite The Street is heel duidelijk: Tesla shorten is geen goed idee. Analist MJ Zeng lijst de redenen voor zijn argument in drie punten op:

  • 'The trend is your friend'. Een aandeel shorten dat in een opwaartse trend zit, is altijd een slecht idee, aldus MJ Zeng. Hij wijst erop dat de trend bij Tesla nog steeds duidelijk naar boven is gericht.
  • Ga niet short op een aandeel op basis van wat jij een redelijke prijs vindt. Zeng verwijst naar Amazon, een voorbeeld van een aandeel dat bleef stijgen hoewel de fundamenten van dat bedrijf er duidelijk niet goed uit zagen.
  • Ga niet short op een bedrijf dat problemen heeft waar andere bedrijven enkel van kunnen dromen. Concreet voorbeeld: in een brief aan de aandeelhouders na het tweede kwartaal verwees Tesla naar 'opgelopen wachttijden omdat onze productiegroei de toegenomen vraag niet kon bijhouden'.

De conclusie van Zeng: 'In dit aandeel stappen voor de lange termijn biedt een hogere kans op winst voor beleggers in de nabije toekomst'.

13.14 uur: De fabrikant van landbouwmachines Deere krijgt een tik in de voorbeurshandel op Wall Street. Het bedrijf heeft zijn winstverwachting voor de rest van het jaar verlaagd na dalende verkopen in het afgelopen derde kwartaal. Deere mikt nu op een jaarwinst van 3,1 miljard dollar, tegen 3,3 miljard voordien.

12.51 uur: Wall Street loopt zich stilaan warm voor de beursdag. Voorlopig gebeurt dat nog in een vrij positieve sfeer, maar veel zal afhangen van de nakende cijfers over de kleinhandelsverkopen in de VS:

U.S. stocks: Futures up ahead of retail sales data http://t.co/oIIVXxiwhe— MarketWatch (@MarketWatch) August 13, 2014

 

12.47 uur: De beurzen gaan vrij vrolijk doorheen de middaghandel, met winsten in de buurt van een procent. Intussen sluipt het Russische konvooi met hulpgoederen verder richting Oekraïne. Het konvooi stuit op felle kritiek van de westerse landen, en de Oekraïense regering heeft al gezworen dat ze de 280 vrachtwagens het land niet zal binnen laten. Maar nu duiken de eerste geruchten op dat het konvooi de grens zou kunnen oversteken in een gebied dat door de pro-Russische rebellen in de stad Loehanks wordt gecontroleerd:

Erste Berichte, dass Konvoi andere Richtung nehmen könnte und über Separatistengebiet via Lugansk Grenze zur #Ukraine passiert @BILD— Paul Ronzheimer (@ronzheimer) August 13, 2014

 

12.19 uur: RHJ International komt in beweging, blijkbaar.

#RHJInternational presteert (opvallend) sterk na de herplaatsing van DB-pakket. Vandaag +3,4% https://t.co/LkM7AQwepN pic.twitter.com/ZdldUUVikX— Tom Simonts (@TSimonts) August 13, 2014

 

12.07 uur: Het gaat er blijkbaar redelijk giftig aan toe tijdens de persconferentie bij de Bank of England over het inflatierapport. Carney krijgt een aantal scherpe vragen op zich afgevuurd:

Bank Of England's Mark Carney repeatedly accused of being "clueless" at inflation report conference http://t.co/cycBFjXPJE— BI: Finance (@clusterstock) August 13, 2014

 

11.59 uur: Bank of England-gouverneur Mark Carney tempert de verwachtingen over een eventuele renteverhoging in het VK. Hij laat duidelijk weten dat hij daar nu niet aan denkt, en wanneer het in de toekomst gebeurt, mogen beleggers zich evenmin aan spektakel verwachten:

*CARNEY SAYS NOW IS NOT THE TIME FOR A RATE INCREASE— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) August 13, 2014

Die uitspraken blijven niet zonder gevolgen voor de koers van het Britse pond, dat een steile duik neemt ten opzichte van de dollar:

11.31 uur: ING over de teleurstellende industriële productie in Europa:

This is a very disappointing figure after the already strong contraction in May (caused by additional holidays in some countries). For the quarter as whole, industrial production contracted by 0.4%, which doesn’t bode well for second quarter GDP growth to be published tomorrow. A growth figure of 0.2% now seems to be out of reach.

With the geopolitical tensions not cooling down for the time being, there is little likelihood that the growth pace will accelerate in the second half of the year. The ECB will be pressured to undertake additional action if some of the downside risks materialize.

 

11.27 uur: Petercam start de opvolging van Ontex met een Add-advies en een koersdoel van 20,90 euro. 'We denken dat de nettowinst per aandeel in de periode 2014-2017 gemiddeld met 17 procent per jaar zal groeien. Dat zal de basis vormen voor sterke dividendgroei', luidt het. 

11.03 uur: De industriële productie in de eurozone is in juni met 0,3 procent gedaald. Een zware tegenvaller. Economen mikten op groei. Het is de tweede terugval op rij. 

10.51 uur: MDx Health (+4%) zet zijn opmars verder. Dinsdag steeg het aandeel al 6 procent na het nieuws dat de Food and Drug Administration het licht definitief op groen had gezet voor de lancering van Cologuard. Dat is een test van het Amerikaanse Exact Sciences om darmkanker op te sporen in stoelgang. Die test is onder andere gebouwd op basis van technologie van MDxHealth, waardoor het bedrijf kan rekenen op royalties en mijlpaalbetalingen.

Exact Sciences denkt binnen vijf jaar 1 miljard dollar omzet te boeken met de test. Hoeveel royalties MdxHealth zal ontvangen is nooit meegedeeld. De analist van Petercam gaat er evenwel van uit dat dat ongeveer 4 procent zal zijn. Hij plakt een waarde van net geen 2 euro per aandeel op het product.

Hoewel voor kenners de goedkeuring door de FDA hoegenaamd geen verrassing is, zet het nieuws het aandeel wel opnieuw in de schijnwerpers. Eerder dit jaar, na de melding van de sterke studieresultaten voor Cologuard en het positief advies van een expertenpanel, hadden beleggers al de weg naar MDxHealth gevonden. Het aandeel schoot toen in korte tijd van 3 tot net geen 5 euro.

Intussen noteert het aandeel opnieuw een kwart onder die piek. (zie grafiek) De twee beurshuizen die het aandeel opvolgen - Kempen en Petercam - hebben een koersdoel van respectievelijk 4,50 en 4,90 euro. 'Kopen', luidt het advies van beiden.

10.25 uur: Telenet is de opmerkelijkste stijger in de Bel20, met een klim van 1,9 procent naar 40,72 euro. Beurshuis UBS (zie ook 8u58) gelooft dat de Belgische telecommarkt met enige vertraging de Franse achternagaat, met stabiliserende operationele resultaten én - zij het op termijn - toenemende fusie- en overnamekoorts. Favoriet in de branche is Telenet, dat met een koersdoel van 46 euro op de kooplijst van UBS komt. UBS noemt het groeiverhaal van Telenet aantrekkelijk en sluit niet uit dat de Amerikaanse grootaandeelhouder Liberty ooit met een nieuw bod komt. 

9.39 uur: De aandeelhouders van Bpost mogen zich op 22  september uitspreken over de benoeming van Ray Stewart en Michael Stone tot onafhankelijk bestuurder. De twee moesten in principe eerder dit jaar op de algemene vergadering benoemd worden maar de stemming daarover werd uitgesteld onder druk van enkele Angelsaksische aandeelhouders. Die eisten meer uitleg over de notie 'onafhankelijk bestuurder'.  Ray Stewart is financieel directeur van Belgacom, dat net als Bpost de Belgische staat als hoofdaandeelhouder heeft. Men kan zich dan ook terecht afvragen in welke mate Stewart als 'onafhankelijk' bestempeld kan worden. De andere, Michael Stone, heeft er een hele carrière opzitten in de Europese postsector.

9.24 uur: Sony heeft al meer dan 10 miljoen Playstaion 4-consoles verkocht, zo meldt het bedrijf. De nieuwe console is pas sinds eind vorig jaar op de markt. Sony lijkt steeds meer de oorlog op de consolemarkt te winnen van de XBox en de Wii.

8.58 uur: UBS plakt een neutral-advies op Mobistar (koersdoel 15 euro) en zet het aandeel Telenet op de kooplijst. We proberen de rapporten te pakken te krijgen.

8.56 uur: De futures op de Europese beurzen wijzen op een licht hogere opening.

8.54 uur: De kredietverstrekking is de voorbije maand in China gekelderd, wat het risico verhoogt dat het land de doelstelling van 7,5 procent bbp-groei dit jaar niet zal halen. Maar analisten denken dat de regering het daarbij niet zal laten en maatregelen zal nemen om de kredietmarkt opnieuw aan te zwengelen. 

Credit growth in China took a huge hit, via FT: pic.twitter.com/HvBIefSjkr— Reinman_MT (@reinman_mt) 12 Aug 2014

 

8.24 uur: ING trekt het koersdoel voor Arseus op van 47 tot 51 euro. Arseus heeft beslist zijn IT-activiteiten Corilus te verkopen. Na de verkoop zal Arseus zich in principe 100 procent kunnen toeleggen op de verdere uitbouw van Fagron. 'De herallocatie van opbrengsten uit de verkoop van Corilus zal aanzienlijke waarde creëren voor aandeelhouders', aldus de analisten van ING. ING meent dat Arseus met de verkoop zowat 150 miljoen euro kan opstrijken. 'Arseus noteert momenteel met een EV/ebitda-multiple van 9. Dat zou naar 12 kunnen gaan', verklaart ING de koersdoelverhoging. 

8.23 uur: Ablynx heeft een subsidie van 2,1 miljoen euro gekregen van het IWT voor onderzoek naar gebruik van nanobodies voor de behandeling van oogaandoeningen. 

8.19 uur: De Chinese detailhandelsverkopen stegen in juli met 12,2 procent. Een best wel indrukwekkend cijfer maar wel een vertraging tegenover de vorige maand en economen hadden op nog meer gerekend, namelijk op 12,5 procent. De industriële productie steeg in juli met 9 procent, eveneens een lichte groeivertraging.

8.17 uur: De Japanse economie is in het tweede kwartaal met 1,7 procent gekrompen op kwartaalbasis, te wijten aan de btw-verhoging

8.00 uur: Wall Street liet dinsdag een steek vallen. De S&P 500 sloot 0,2 procent lager, vooral onder invloed van de energiesector die 0,7 procent moest prijsgeven. De Dow Jones verloor 0,1 procent, maar het was vooral technologiebeurs Nasdaq (-0,3%) die duidelijk in het rood belandde, Nuance, de producent van software voor spraakherkenning, verloor 9 procent na tegenvallende resultaten.

Vandaag krijgen we een behoorlijke kijk op het consumentengedrag in de twee grootste economieën van de wereld, China en de VS. Daar bovenop pakken opnieuw China en de eurozone uit met data over de industriële productie.

 De resultatenstroom is zes weken na het einde van het kwartaal nagenoeg opgedroogd, tenminste die van de grote ondernemingen. Toch nog enkele om naar uit te kijken. De Duitse energiereus E.ON brengt zijn resultaten voorbeurs. De wereldleider in landbouwmachines Deere doet dat ook maar dan in de VS. Als Wall Street dichtgaat, komt Cisco Systems eraan.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud