Olie duikt onder de 65 dollar

Ger van Jeveren, de topman van Arseus, heeft al betere dagen gekend. Zijn andeel verlies ruim 5 procent. ©Wim Kempenaers (WKB)

Voor het eerst sinds 2009 is de prijs voor een vat ruwe Brent-Noordzeeolie onder de 65 dollar per vat gedaald. Dat veroorzaakt de nodige stress op de aandelenmarkten. In Brussel krijgt Arseus een oplawaai.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden. 

18.31 uur: We houden het hierbij voor bekeken. We verwijzen nog graag naar dit zonet gepostte artikel over de oorlog tussen de onlinebeursmakelaars Binck en Degiro, waar collega Serge Mampaey zich vandaag in verdiepte. Tot morgen!

17.52 uur: Morgen is het onder meer uitkijken naar een tweede rondje TLTRO. Waarom die lettersoep niet onbelangrijk is, legt collega Kurt Vansteeland uit in deze Bear&Bull-bijdrage.

17.45 uur: De Bel20 is uiteindelijk stabiel afgesloten op 3.254,8 punten. Hier de toppers en de floppers in Brussel:

©rv

16.45 uur: Collega Michaël Sephiha merkt op Twitter op dat Fusies & Overnames weer helemaal terug zijn. Een thema dat beleggers ook in 2015 in het oog moeten houden, dus.

Fusies & overnames are back. Goldman Sachs gaf dit jaar advies bij deals ter waarde v > dan 1.000 miljard dollar @WSJMoneyBeat @Dealogic— Michael Sephiha (@sephke) December 10, 2014

16.44 uur: Nog even terugkomen op het rapport dat ABN AMRO heeft uitgestuurd over Exmar. Analisten Glenn Lodden en Wilhelm Flinder zien twee factoren die het aandeel van de gastankerrederij hoger kunnen sturen.

ABN AMRO houdt bijvoorbeeld rekening met een mogelijke beursnotering op Wall Street via een MLP, een vennootschapsvorm die het midden houdt tussen een aandeel en een obligatie. Gezien de moeilijke marktomstandigheden borg Exmar de plannen voor zo’n MLP-notering even op. ‘Maar als bij beleggers de interesse in MLP’s weer toenemeent kan dat ook het aandeel Exmar vooruit helpen.’ De twee analisten merken verder op dat Exmar eigenlijk iets onder zijn waarde noteert omdat de financiële berichtgeving transparanter kan. ‘Als het bedrijf op kwartaalbasis met financiële statements zou komen, zou dat die korting op de beurs kunnen wegwerken.’

16.32 uur: De verdere neergang van de olieprijs - voor het eerst in vijf jaar onder 65 dollar per vat in Londen - doet de olieproducerende en -gerelateerde bedrijven pijn. In Europa slikt de sector met 1,7 procent het grootste verlies. In Wall Street gaan de oliewaarden 2,5 procent in het rood. De reuzen Chevron (-2,7%) en ExxonMobil (-2,3%) tekenen voor een derde van de daling van de Dow Jones (-0,6%). Costo Wholesale wint 1 procent nadat het in het eerste kwartaal meer winst boekte dan verwacht. En dat ondanks extra promoties om de concurrentieslag in retailland het hoofd te bieden. Fastfoodketen Yum Brands, daarentegen, gaf voor de tweede keer dit jaar een winstalarm. In China herstellen de verkopen na een voedselschandaal in juli trager dan verwacht. Het aandeel zakt bijna 4 procent. 

16.19 uur: De olieprijs is voor de eerste keer sinds 2009 onder de 65 dollar per vat gezakt nu het OPEC-kartel zijn verwachtingen voor de wereldwijde vraag naar olie heeft verlaagd. 

15.49 uur: Het gaat van kwaad naar erger met Arseus  . De toeleverancier voor apothekers krijgt woensdag een klap van 5,20 procent op 29,51 euro. Het aandeel staat al de hele week zwaar onder druk. Sinds vorige week vrijdag is Arseus al met 10 procent in waarde gedaald. Sinds het beurshuis Kempen eind november een verkoopadvies op Arseus kleefde is het aandeel op de sukkel, en daalde de koers al met meer dan 16 procent. 

Naar een concrete aanleiding voor de sterkere terugval van vandaag blijft het ook in de marktenzalen gissen. ‘Mogelijk heeft dat negatieve rapport van Kempen meer hefboomfondsen ertoe aangezet om short te gaan op Arseus.’

15.39 uur: Wall Street is de dag met lichte verliezen gestart. De aanhoudende val van de olieprijzen maakt beleggers duidelijk zenuwachtig. De Dow Jones verliest 0,4 procent, de Nasdaq schommelt tussen winst en verlies. 

15.10 uur: Krijgt de noodlijdende Zweedse autobouwer Saab een Indiase eigenaar? Volgens Financial Times zou Mahindra & Mahindra, de autobouwer rond de Indiase miljardair Anand Mahindra een meerderheidbelang nemen in National Electric Vehicle Sweden. Die holding, zelf in Chinese handen, nam in 2012 de controle over Saab. Om de deal af te ronden moet de gerechtelijke bescherming waaronder Saab vandaag werkt wel worden verlengd. 

14.32 uur: Nog meer slecht nieuws over de oliesector. De onafhankelijke olie-explorateur Goodrich overweegt zijn activa in het Texaanse schaliegasbekken Eagle Ford te verkopen. Goodrich zet ook fors het mes in het investeringsbudget, dat van zowat halveert: van 325 à 375 miljoen dollar naar 150 à 200 miljoen. 

Independent oil companies under pressure - Goodrich eyes sale of Eagle Ford shale assets - http://t.co/570JiIleiA— Fortune Magazine (@FortuneMagazine) 10 december 2014

 

13.30 uur: Over de beursfavorieten van KBC Securities leest u via deze link alles. 

13.20 uur: In Parijs zitten de bouwgroepen Eiffage en Vinci in de lift. De Franse premier Manuel Valls ontvouwde net zijn economische plannen. En daar liet hij onder meer weten dat de regering niet aan de huidige contracten voor de snelweguitbaters zal tornen. Eiffage baat het gros van de Franse autosnelwegen in het noordoosten (APRR) en de regio Rhône-Alpes (AREA) uit, Vinci doet hetzelfde in het zuiden van het land met onder meer de iconische Autoroute du Soleil. Al durft die soms iets minder iconisch zijn in zomerweekends:

©AFP

13.12 uur: De sombere OPEC is niet van aard om de olieprijs een boost te geven. Bijgevolg zakt de prijs voor ruwe olie nog maar eens tot 65,70 dollar, exact 50 dollar onder de piek van juni. 

13.00 uur: De OPEC blikt erg somber vooruit op 2015:

OPEC Says 2015 Demand for Its Crude Will Be Weakest in 12 Years via @BloombergNews http://t.co/3mUGh7ATYr— Phil Mattingly (@Phil_Mattingly) 10 december 2014

 

12.10 uur: Het overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier.

11.10 uur: Bovenop het politieke gepoker krijgen de Grieken overigens nog wat economische cijfers voor de kiezen. De industriële productie in het land bleef in oktober achteruit boeren, al gebeurt dat wel aan een gevoelig trager tempo dan een maand eerder.

#Greece industrial output down 0.7% y/y in October (September: -4.9%)— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) December 10, 2014

 

10.52 uur: Terwijl de meeste Europese beurzen woensdag enigszins bekomen van de Griekse uppercut die ze dinsdag kregen, blijft de beurs van Athene in het verdomhoekje achter. De hoofdindex  verliest er opnieuw een kleine anderhalve procent.

10.14 uur: De catfight onder de Nederlandse brokers laat zijn sporen na op de Nederlandse beurs. Op het Damrak verliest Binck meer dan 4 procent.

9.46 uur: De beurs van Athene blijft het moeilijk hebben na de spectaculaire val van dinsdag. Toen leed de belangrijkste beursindex van Athene een verlies van net geen 13 procent, de grootste klap sinds 1987. Vandaag dondert de Athex Composite 3 procent lager.

9.29 uur: Na een blitzstart is Belgacom zijn openingswinst al kwijt. Het aandeel noteert 0,3 procent lager op 31,28 euro. De Bel20 blijft wel comfortabel op winst en winst 0,9 procent. Dit zijn momenteel de belangrijkste stijgers en dalers op de Brusselse beurs.

©RV

9.08 uur: Het beurshuis KBC Securities geeft ons behoorlijk wat huiswerk met een 78 pagina's tellend rapport over hun favoriete aandelen voor 2015. Dit zijn de tien aandelen die u volgens hen in het oog moet houden volgend jaar

  • Ahold
  • Corbion
  • DSM
  • Euronav
  • ING 
  • Mobistar
  • Nyrstar
  • Ontex
  • SBM Offshore
  • USB People

Verder selecteerde het beurshuis ook enkele veelbelovende small caps: Ablynx, BAM Group, MDxHealth, Sioen en Zetes 

9.00 uur: Euronext Brussel is de dag met winst gestart. De Bel20-index noteert 0,5 procent hoger op 3.271,76 punten. Sterkste stijger binnen de stergraadmeter is Belgacom, dat een winst van meer dan 2 procent boekt. De klim is des te meer opvallend omdat Belgacom woensdag voor het eerst zonder het recht op een interimdividend van bruto 0,50 euro per aandeel noteert. 

8.25 uur: Catfight onder de Nederlandse beursbrokers! De Nederlandse prijsbreker DeGiro, die ook in België aan populariteit wint, beschuldigt zijn grootste concurrent Binck ervan zijn klanten in armen van flitshandelaars te drijven. In een klacht bij de Nederlandse toezichthouder AFM beschuldigt DeGiro Binck er verder van dat het zijn klanten ten onrechte een besteprijsgarantie geeft. Dat schrijft de krant het Financieele Dagblad. Binck en TOM, de marktmakelaar die de orders van Binck verwerkt, overwegen naar de rechter te stappen na de aantijgingen van DeGiro. 

7.54 uur: De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB), de belangenverening van kleine beleggers in Nederland, richt zijn pijlen op Ziggo . Volgens de VEB heeft de telecomgroep, zeg maar het Nederlandse Telenet, beleggers te slordig geïnformeerd over het bod dat het Amerikaanse Liberty Global wil uitbrengen over de aandelen die het nog niet in handen heeft.

Liberty Global, dat overigens ook het Belgische Telenet controleert, wil via een zogenaamd uitrookbod de laatste 1,5 procent van Ziggo overnemen die het nog niet controleert. Daarvoor moet ook een procedure worden opgestart voor de Nederlandse Ondernemingskamer, die haar goedkeuring moet geven voor de prijs die Liberty Global wil bieden. Die prijs werd vorige week woensdag vastgelegd op 39,78 euro per aandeel. Maar de VEB merkt op dat Ziggo de prijs pas maandag bekendmaakte aan alle aandeelhouders. Dat stuurde het aandeel Ziggo toen ruim 7 procent hoger. De beleggers die eerder hadden verkocht omdat ze niet op de hoogte waren gebracht van het bod, zijn dus de klos, zegt de VEB. 

7.44 uur: Ook de Londense politie profiteert van de vastgoedboom in de Britse hoofdstad. Scotland Yard blijkt zijn hoofdkwartier te hebben verkocht aan vastgoedontwikkelaars uit Abu Dhabi voor 370 miljoen pond. Dat is liefst 120 miljoen pond meer dan de oorspronkelijke vraagprijs. Een serieuze financiële opsteker, dus. Maar het betekent wel dat de Londense politiediensten zullen moeten verhuizen. De Metropolitan Police verhuist weldra naar een nieuw gebouw aan de Victoria Embankment, terwijl de Abu Dhabi Financial Group van plan is om het kantoor aan Scotland Yard om te turnen tot een residentieel woningcomplex. 

Binnekort kan u een flat betrekken in het iconische Scotland Yard-gebouw. ©EPA

7.30 uur: Om te vermijden dat u zich straks een ongeluk schrikt als u na beursopening het aandeel Belgacom ziet zakken. Het telecomaandeel noteert woensdag voor het eerst zonder het recht op een interimdividend van 0,50 euro bruto.

7.16 uur: Het biotechnologiebedrijf TiGenix meldt dat het de eerste proefpersoon heeft opgenomen in een nieuw onderzoek naar een middel tegen 'ernstige sepsis', beter bekend als 'bloedvergiftiging'. Het gaat om een onderzoek in de allereerste testfase in het laboratorium, dus een middel dat snel in de markt te plaatsen is hoeven we nog niet meteen te verwachten. TiGenix wil met de studie vooral de werkzaamheid nagaan van zijn middel Cx611. 

6.58 uur: Goedemorgen iedereen! Welkom op de Marktenlive. Laten we er meteen invliegen met de Aziatische beurzen. Die hebben geen beste dag achter de rug. In Japan is de brede Topix-index met  2,5 procent teruggevallen. Bij beleggers neemt de nervositeit toe nu de Japanners zondag een nieuw parlement kiezen.

Ook op de Chinese beurzen heerst de stress. De beurs van Sjanghai ging gisteren zwaar onderuit - een verlies van meer dan 5 procent - omdat beleggers zich meer en meer zorgen maken over de toekomstige Chinese groei - of eerder het gebrek daaraan. Uit nieuwe cijfers die woensdag werden vrijgegeven bleek dat de inflatie in China in november is gedaald. Maar na een bijzonder volatiele sessie kon de Shangai Composite zich toch herstellen, en zefls met een winst van 0,7 procent sluiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud