1. Markten Live
 2. Live blog

Olieprijs zet beurzen onder druk

Beleggers vreesden dat de stijgende olieprijs de economische groei wereldwijd zal vertragen. In de Bel20 kregen Proximus en Telenet een tik nu er potentieel een nieuwe rivaal opduikt.
 • Blik op morgen

  Wij houden het voor gezien. Morgen zijn we terug met het laatste beursnieuws. Tot slot de agenda van morgen:

  DINSDAG 17 SEPTEMBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  Beleggersvertrouwen (ZEW) september, 11.00 uur

  Eurozone:

  ECB-hoofdeconoom Philip Lane houdt toespraak op conferentie in Luxemburg, 18.30 uur

  Verenigde Staten:

  Industriële productie augustus , 15.15 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Connect Group: heropend overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 23 september.

 • Bel20 sluit in het rood

  De Bel20 is sloot vandaag met een verlies van 0,6 procent. De toppers waren Argenx , Sofina en Ontex . De floppers waren Telenet , Aperam en Barco .

 • De Amerikaanse beursdag

  Een blik op de Amerikaanse beursdag leest u hier!

 • General Motors onderuit door staking

  Voor het eerst sinds 2007 leggen de werknemers van General Motors (GM) het werk neer. De Amerikaanse autovakbond (UAW) en het bestuur van GM kunnen maar geen overeenkomst vinden over de arbeidsvoorwaarden. 

  De autobouwer heeft de vakbond al een aanbod gedaan waarbij het belooft 5.400 banen te creëren. Daarnaast wil het 7 miljard dollar (6,4 miljard euro) investeren in acht Amerikaanse fabrieken. Volgens de UAW schiet het voorstel tekort op een aantal belangrijke punten.

  Een cruciale eis van de vakbond is dat nieuwe werknemers hun loon sneller zien stijgen. Nu beginnen werknemers met een loon van minder dan 20 dollar per uur, waarna ze acht jaar moeten wachten tot ze de kaap van 30 dollar bereiken. De UAW wil deze periode verkorten naar 4 jaar.

  De staking kan GM veel geld kosten volgens analist Dan Levy van Credit Suisse. 'De bedrijfswinst zal met zo'n 50 miljoen dollar per dag dalen'.

  Het aandeel daalt 3,1 procent.

 • Bodemonderzoeker ABO vlamt na halfjaarrapport

  Op de fixingmarkt herstelde ABO Group  bij een volume van meer dan 6.000 stuks 11,7 procent naar 2,30 euro, nog altijd lager dan de koers die begin dit jaar op de bordjes stond. De bodemonderzoeker zag de omzet 8 procent stijgen naar 23,6 miljoen euro.

  Dit vooral dankzij de sterke prestatie van de afdeling geotechniek, die advies levert rond funderingstechnieken en grondmechanica. Die boekte een groei van 14 procent en levert nu meer dan de helft van de groepsomzet aan. 

  De sterke groei van de bovenste lijn zet een hefboom lager op de resultatenrekening. De bedrijfswinst steeg 64 procent naar 1,23 miljoen euro, netto was er een stijging met 83 procent 601 miljoen euro of 0,06 euro per aandeel. 

 • Wall Street: olieaandelen winnen, vliegtuigaandelen verliezen

  De forse olieprijsstijging van vandaag is goed nieuws voor de oliewaarden op Wall Street. Die verdienen nu meer geld per vat dat ze produceren.

  ExxonMobil klimt met 2,5 procent, Chevron wint 2,4 procent, Devon Energy ontploft met 8,2 procent en Marathon Oil stijgt 9,6 procent. 

  Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen lijden juist onder de hogere olieprijzen. Ze zien hun kosten stijgen door de oplopende brandstofprijzen. JetBlue Airways verliest 2,2 procent, United Airlines zakt 2,8 procent en American Airlines daalt 4,3 procent. 

 • Olieprijs zet Wall Street onder druk

  De Amerikaanse beurzen starten in rood. De Dow Jones verliest 0,3 procent, de S&P500 laat een veer van 0,4 procent en de Nasdaq moet 0,6 procent inleveren.

  Amerikaanse beleggers vrezen dat een verdere stijging van de olieprijs - via hogere brandstofprijzen - de wereldwijde groei verder kan vertragen. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie stijgt vandaag met meer dan 10 procent. De prijsstijging is het gevolg van droneaanvallen op twee grote Saoedische installaties dit weekend. Hierdoor werd de helft van de dagelijkse olieproductie van Saoedi-Arabië lamgelegd.

 • Futures: Amerikaanse beurzen openen lager

  Als we de futures mogen geloven start Wall Street straks in het rood. De Dow Jones zou met 0,4 procent afbrokkelen, de S&P500 met 0,3 en de Nasdaq zou met een verlies van 0,6 procent aan de dag beginnen.

 • 'Olie naar 75 dollar bij meer dan zes weken productieonderbreking'

  Als de getroffen Saoedische olie-installaties langer dan zes weken buiten dienst zijn, kan de olieprijs stijgen tot meer dan 75 dollar per vat, menen analisten van Goldman Sachs.

  Ze hebben het over ‘een historische grote verstoring van kritieke olie-infrastructuur’. Ze waarschuwen dat deze gebeurtenissen de dreiging van een verstoring van de wereldwijde oliebevoorrading sterk doen toenemen, mede gezien het risico op verdere aanvallen.

  Mocht de olieprijs boven 75 dollar uittorenen, zullen de VS wellicht hun strategische oliereserves aanspreken. President Donald Trump zei in een reeks tweets dat hij het aanboren van die reserves al heeft toegelaten ‘indien nodig’ om de bevoorrading van de markten op peil te houden.

 • Britse trucker Eddie Stobart worstelt met schulden

  In Londen waarschuwt de Britse trucker Eddie Stobart   in een update opnieuw voor een tegenvallende winstevolutie. Over de eerste jaarhelft kwam de bedrijfswinst op 10 à 11 miljoen pond uit, onder meer door oplopende provisies voor probleemkredieten en vertraging op een groot consultancyproject. Daar torent de schuldenberg van 155 miljoen pond hoog boven uit. 

  ©Eddie Stobart

  En dus overweegt Eddie Stobart nu 'alle strategische opties' zoals dat heet, inclusief een kapitaalronde. Er lopen ook gesprekken met de schuldeisers. 

  Het aandeel is sinds Stobart vorige maand bij een vorige waarschuwing ook boekhoudproblemen opbiechtte, geschorst. Sinds de beursgang in het voorjaar van 2017 was het aandeel al ruim gehalveerd, van 160 naar 71 pence. 

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... focust vandaag op de telecomsector en vindt u hier terug.

 • 'Tankers laden normaal in Saoedische havens'

  In Brussel gaat Euronav een klein procent hoger. Het aandeel volgt ten dele de hogere olieprijs, al kan een forse prijsstijging de vraag naar olie wel afremmen. Als er minder olie te verschepen is, kunnen de vrachttarieven dalen, wat resulteert in lagere inkomsten voor tankeroperatoren.

  Voorlopig gaat het laden van olietankers in Saoedische havens zijn gewone gangetje, meldt Platts Oil. Er liggen wel wat voorraden, maar het is de vraag hoe lang die de behoefte zullen kunnen dekken nu de olieproductie van Saoedi-Arabië gehalveerd is.

 • Yachtenbouwer Ferretti naar de beurs

  Ferretti, de Italiaanse fabrikant van luxejachten, wil tegen eind oktober op de beurs van Milaan noteren. De groep wil 100 miljoen euro ophalen. Ferretti stond 16 jaar geleden ook al op de beurs.

  De beursgang omvat de verkoop van zowel nieuwe als bestaande aandelen. De miljardair Piero Ferrari en het Chinese conglomeraat Weichai, dat in 2012 een meerderheidsbelang in Ferretti heeft verworven, verkopen aandelen.

  De Italiaanse groep wil 30 à 35 procent van de aandelen naar de beurs brengen. Ferretti verkoopt onder meer de merken Riva en Pershing. 

 • Australische bouw- en vastgoedgroep plant beursgang Singapore

  Lendlease Global Commercial REIT, een onderdeel van de Australische Lendlease Group, wil met een beursnotering in Singapore tot 740 miljoen Singaporese dollar (487 miljoen euro) ophalen. Daarmee zou het de op twee na grootste beursgang van het jaar zijn in de stadstaat.

  De vastgoedinvesteerder wil tot 841,3 miljoen aandelen verkopen tegen 0,88 dollar het stuk. Dertien ‘hoeksteeninvesteerders’ hebben al toegezegd, onder meer BlackRock, DBS Group Holdings, Lion Global Investors en Temasek Holdings.

 • Gids door de volière van de ECB

  Frederik Ducrozet, ECB-watcher bij de privaatbank Pictet, lijst zijn inschatting op van waar de duiven en de haviken zitten bij de Europese Centrale Bank. Met daartussen ook wat grijze muizen. 

 • H&M niet beloond voor omzetgroei

  In Stockholm gaat Hennes & Mauritz 2,3 procent lager. De Zweedse kledingreus kwam nochtans met goede omzetcijfers. In het trimester juni-augustus groeide de omzet met 12 procent tot 62,6 miljard kronen, waar analisten maar 61,9 miljard hadden verwacht. Het was het zesde kwartaal op rij dat de omzet van H&M in de lift zat.

  Dat de koersreactie niet positief is, heeft mogelijk met de sterke rally in de voorbije maanden te maken. Sinds eind juni won het aandeel bijna 30 procent.

  Een H&M-winkel in Zürich ©REUTERS

 • Wunsch over uitval ECB-collega Knot: 'Dit moeten we bespreken'

  De Nederlandse ECB-bestuurder Klaas Knot reageerde vrijdag ongewoon scherp en publiek op de extra stimulus die voorzitter Mario Draghi een dag eerder had aangekondigd.

  ECB-bestuurder Pierre Wunsch ©Photo News

  'Klaas en ik kunnen het uitstekend met elkaar vinden. We houden er gewoon een verschillende mening op na', zegt de NBB-gouverneur en de Belgische ECB-bestuurder Pierre Wunsch in een gesprek met de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. Gevraagd over het feit dat de verdeeldheid nu publiek in plaats van binnenskamers is, zegt Wunsch: 'Ik denk dat het goed is om dit vooral bij onze volgende meeting in groep te bespreken'. 

  Wunsch is er niet van overtuigd dat de job van Christine Lagarde, vanaf november de opvolgster van Mario Draghi, nu moeilijker wordt. 'Er zal met Lagarde een nieuwe wind waaien. Zij zal op haar eigen manier omgaan met meningsverschillen. Een wissel van de wacht - en ik zeg dit met het grootste respect voor Mario Draghi - laat toe van een wit blad te vertrekken.'

 • ING haalt EVS van kooplijst

  ING-analist David Vagman laat zijn advies voor EVS zakken van ‘kopen’ naar ‘houden’. Hij past ook zijn koersdoel aan van 27 tot 26 euro.

  Nu de Canadese sectorgenoot Evertz zijn belang van 2,9 procent in EVS helemaal heeft verkocht, is de kans op een overname op korte termijn veel kleiner geworden. Ook de benoeming van Serge Van Herck als nieuwe CEO lijkt erop te wijzen dat een nakende verkoop van EVS een stuk minder waarschijnlijk is geworden. Vagman schat de kans nu nog op 30 procent. Eerder was dat 60 procent.

  Op lange termijn zijn er voor EVS ernstige uitdagingen die de nieuwe CEO moet aanpakken. Maar eerst moet Van Herck aanvaard worden in het bedrijf, wat bij EVS volgens de analist niet eenvoudig zal zijn.

  Positief is dat de vooruitzichten voor de business beter zijn dankzij de opkomst van UHD-televisie en de grote sportevenementen van 2020. Vagman trekt daarom zijn winstramingen voor 2019 en 2020 met respectievelijk 12 en 4 procent op. Hij wijst ook op de goedkope waardering met een vrijekasstroomrendement van meer dan 10 procent en een verhouding bedrijfswaarde/bedrijfswinst van 8,5.

 • Analisten: 'Providence/Voo kan het Belgische telecombedrijven moeilijk maken'

  Proximus  en Telenet  zitten bij de grootste dalers in de Bel20. Dat is mogelijk het gevolg van een bericht in de krant Le Soir over een verkoop van een meerderheidsbelang (50% + één aandeel) in de Waalse speler Voo aan de Amerikaanse private-equitygroep Providence. Die heeft grote belangen in de Amerikaanse en Europese telecomsector. Die verkoop - waaraan voorwaarden verbonden zijn - zou al van mei dateren. Orange Belgium  en Telenet hadden ook interesse in Voo, en grijpen er dus naast.

  ING-analist David Vagman schat de implicaties op de Belgische telecombedrijven negatief in. 'België krijgt in feite een nieuwe telecomspeler die nog niet over een mobiel netwerk beschikt en die mogelijk interesse heeft om de vierde speler te worden in mobiel', zegt Vagman. 'De telecomregulator BIPT zal tevreden zijn met een outsider als Providence, in plaats van een overname door Telenet of Orange Belgium.'

  Degroof Petercam wijst erop dat Providence in Europa al een mooie staat van dienst heeft opgebouwd met Kabel Deutschland in het verleden en met MasMovil nu in Spanje. 'We blijven voorzichtig tegenover Belgische telecomaandelen', zegt analist Stefaan Genoe.

  Lees hier ons artikel. 

 • 'Singaporees staatsfonds wil miljard dollar investeren in AB InBev Azië'

  Nog wat nieuwssprokkels over de tweede poging van AB InBev  om zijn Aziatische dochter (Budweiser Brewing Co. APAC) apart te noteren (zie post 7.34 uur).

  • Volgens het persagentschap Bloomberg is het Singaporese staatsfonds GIC geïnteresseerd om een belang van 1 miljard dollar te nemen in BBC APAC. De onderhandelingen zijn nog volop bezig. Het is de bedoeling dat GIC een 'hoeksteeninvesteerder' wordt.
  • De intekenprijs zou op 23 september bekendgemaakt worden.
  • De start van de handel staat gepland voor 30 september.
 • KBCS verhoogt koersdoel Orange Belgium

  KBC Securities-analist Ruben Devos trekt zijn ramingen voor de brutobedrijfswinst na leases (ebitdaal) voor Orange Belgium met 5 tot 9 procent. De aanpassingen komen er als reactie op een flinke portie nieuws: de bekendmaking door de regelgever van de groothandelstarieven voor toegang tot het kabelnetwerk, de aankondiging van het akkoord met Proximus over het delen van het mobiele netwerk, de lancering van het nieuwe aanbod ‘Love Duo’ (onbeperkt internet en mobiele telefonie), de overname van BKM en de sterke tweedekwartaalresultaten.

  Na jaren van omzetverliezen en een tegenzittende regelgeving kunnen beleggers volgens Devos weer vertrouwen hebben in de sterkte van de onderliggende activiteiten van Orange Belgium. Hij ziet de winst per aandeel in de periode 2018-2021 jaarlijks gemiddeld 21 procent groeien.

  Hij trekt zijn koersdoel op van 23 naar 26 euro en herhaalt zijn koopadvies.

 • Beurzen starten half procent lager

  De Europese beurzen openen zoals verwacht met verlies. De EuroStoxx50 zakt 0,5 procent. 

  De hogere olieprijs jaagt olieproducenten hoger en weegt op grote olieverbruikers, waaronder luchtvaartmaatschappijen. Air France-KLM zakt meer dan 4 procent, Royal Dutch Shell wint bijna 3 procent.

 • Curetis-dochter Ares sluit samenwerking

  Ares Genetics, een dochteronderneming van Curetis die zich toelegt op diagnostica en behandelingen voor infectieziekten, gaat een partnerschap aan met een belangrijk IVD-bedrijf. IVD staat voor 'in vitro diagnostica'. De naam van de partner maakt Curetis niet bekend, maar het zou gaan om een 'leidend' IVD-bedrijf dat wereldwijd actief is.

  Het partnerschap heeft tot doel samen testen voor infectieziekten te ontwikkelen op basis van nieuwe technologie. De twee partners hebben een onderzoeksovereenkomst gesloten en een 'optieovereenkomst' voor de eerste fase van het partnerschap.

  Veel potten zal dit nieuws wellicht niet breken op de beurs. Twee weken geleden raakte bekend dat Curetis wordt overgenomen door zijn Amerikaanse sectorgenoot OpGen en daardoor van Euronext Brussel verdwijnt. OpGen noteert op Nasdaq en die grotere markt moet het makkelijker maken kapitaal op te halen en zo de verdere ontwikkeling mogelijk maken. Curetis ontwikkelde het zaklabo Unyvero, maar de commercialisering verloopt moeilijk.

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  De futures wijzen op een daling van de EuroStoxx50 met 0,7 procent bij de opening om 9 uur.

 • Goud wordt 1 procent duurder

  De aanval op Saoedische olie-installaties doet de risicoappetijt van beleggers afnemen. Ze schuilen deels in goud, terwijl ze uitkijken naar de beslissingen van de centrale banken uit de VS, het VK en Japan deze week.

  De goudprijs stijgt met 1 procent tot 1.503,47 dollar voor een ounce. Vorige week was goud 1,2 procent goedkoper geworden door de hoop dat er een oplossing in de maak is voor de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

  ©REUTERS

 • Leroy CEO af bij Proximus

  Dominique Leroy stopt op 20 september als CEO van Proximus . Financieel directeur Sandrine Dufour volgt Leroy ad interim op. Het nieuws werd zaterdag bekend.

  Lees hier meer.

 • ABO ziet winst verdubbelen

  De beursgenoteerde milieugroep ABO  kon zijn winst in de eerste jaarhelft bijna verdubbelen tot 0,6 miljoen euro. Het Gentse bedrijf profiteert vooral van contracten gelieerd aan grote Franse infrastructuurwerken.

  Lees hier ons artikel.

 • Kabouters blazen aftocht bij Greenyard

  Het Amerikaanse hefboomfonds Kabouter Management heeft zijn belang in Greenyard  doen zakken tot 2,9 procent. Omdat Kabouter onder 3 procent is gezakt, was een transparantiemelding verplicht. Een jaar geleden hadden de Amerikanen nog 8,64 procent van Greenyard in handen.

  Kabouter Management omschrijft zichzelf als een vermogensbeheerder die investeert in ‘onontdekte bedrijven in niet-Amerikaanse groeisectoren op lange termijn’.

  De belegging in Greenyard was duidelijk een flop. Sinds begin dit jaar zakte het aandeel 61 procent, onder meer door een oplopende schuldpositie.

 • Capital Group is de nieuwe grootaandeelhouder van Fagron

  De Amerikaanse vermogensbeheerder Capital Group heeft een belang van 6,54 procent opgebouwd in Fagron . Dat laat het apothekersbedrijf weten in een persbericht.

  Capital Group wordt hiermee de op twee na grootste aandeelhouder van Fagron, na Alychlo (Marc Coucke) enerzijds (14,96%) en Waterland en Filip Balcaen anderzijds (13,83%), blijkt uit de aangepaste tabel op de website van Fagron.

  Vorige week was al bekend geraakt dat Waterland en Baltisse, het investeringsvehikel van Filip Balcaen, een belang van 7,25 procent in Fagron hadden verkocht aan een ‘institutionele investeerder’. Dat blijkt dus CGC te zijn, al komt hiermee niet het volledig verkochte belang boven water.

 • Aziatische dochter AB InBev houdt persconferentie over beursgang

  De Belg Jan Craps, de CEO van Budweiser Brewing Co. APAC, zal morgen om 10 uur Belgische tijd een persconferentie houden in Hongkong over de tweede poging om naar de beurs te trekken. AB InBev  wil met de beursgang van de Aziatische dochter 5 miljard dollar ophalen. BBC APAC wil tegen eind september op de beurs staan.

  In juli moest AB InBev de beursgang nog afblazen door 'marktomstandigheden'. De tweede poging behelst een kleinere beursgang omdat sindsdien de Australische dochter voor 11,30 miljard dollar is verkocht aan het Japanse Asahi. In juli wou AB InBev nog 10 miljard dollar ophalen met de beursgang (toen nog inclusief Australië).

 • Olieprijs en Chinese industrie

  Goedemorgen! Alle ogen zijn vanmorgen gericht op de olieprijs na de droneaanvallen op Saoedische olie-installaties. Toen de oliemarkten opengingen, schoot de prijs van een vat Brent-olie met 19,5 procent omhoog naar 71,95 dollar. Dat is de sterkste sprong ooit in één dag.

  Intussen is de opstoot iets gemilderd, maar er staat nog altijd een plus van 9,9 procent tot 66,20 dollar op het bord.

  De Aziatische beurzen blijven al bij al vrij rustig onder de opverende olieprijs. Ze hebben meer oog voor zwakke cijfers van de Chinese industriële productie. Die groeide in augustus met 4,4 procent jaar op jaar. Dat is trager dan in juli (+4,8%) en onder de verwachting van economen (+5,2% volgens Reuters). De groei van 4,4 procent is bovendien de traagste in 17,5 jaar. Een teken dat de Chinese economie erg zwak blijft door de handelsoorlog met de VS en een zwakke binnenlandse vraag.

  Premier Li Keqiang zei in een interview dat het ‘heel moeilijk’ zou zijn voor de Chinese economie om tegen 6 procent of meer te blijven groeien en dat er sprake is van ‘neerwaartse druk’.

  De Aziatische beurzen blijven er vrij rustig onder. De beurs van Seoel wint een half procent. Hongkong zakt 1 procent, maar Sjanghai (+0,1%) beweegt amper. Het zwakke cijfer van de Chinese industrie doet de hoop toenemen dat Peking met bijkomende stimulusmaatregelen komt. De beurs van Japan is vandaag dicht.

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud