1. Markten Live
 2. Live blog
live

AB InBev duwt Bel20 diep in het rood

De beurzen doken diep in het rood door de oliecrash, die een erg somber beeld van de wereldeconomie schetst. De overtollige olie moet natuurlijk gestockeerd worden en dat is een gouden zaak voor Euronav.
 • En morgen? Barco en WDP!

  We zijn er uiteraard morgen terug, met een verse blog. En voorbeurs kwartaalupdates van Bel20'ers Barco en WDP. Tot dan!

 • Bel20 sluit met fors verlies af

  De slotbel: met heel stevig verlies voor de Europese beurzen, nu beleggers in de oliecrash een alarmsignaal voor de wereldeconomie zien.

  De Euro Stoxx50 , de korf steraandelen uit de eurozone, tuimelde 4 procent. In Brusselse tuimelde de Bel20  onder aanvoering van AB InBev  3,8 procent lager naar 2.908 punten. 

 • Elia klimt naar record

  Na Sofina gisteren, is het vandaag de beurt aan die andere rots in de branding om een record op te tekenen: Elia , met een winst van 0,8 procent naar 100,80 euro. Dat is een stevige winst van 28 procent sinds begin dit jaar.

  Een grote verrassing is dat eigenlijk niet, temidden van het doemdenken over de wereldeconomie: de netbeheerder is het minst conjunctuurgevoelige aandeel van de Brusselse beurs, omdat de winst volledig in functie staat van de winst die de beheerder van de toezichthouders 'mag' boeken op zijn 'park' aan hoogspanningslijnen en -masten.

 • Bank of America voorspelt goudprijs van 3.000 dollar

  Bank of America verwacht dat de goudprijs in de komende 18 maanden met bijna 80 procent stijgt naar 3.000 dollar per ounce. Tot nu verwachtte ze een goudprijs van 2.000 dollar. De Amerikaanse grootbank verwijst naar de enorme budgettaire en monetaire stimulus om de impact van de coronacrisis op de economie te milderen. 'De Amerikaanse centrale bank kan geen goud printen', luidt de titel van haar rapport.

  Een ounce goud is nu zowat 1.680 dollar waard. De prijs van het edelmetaal bereikte in september 2011 een recordhoogte van 1.921 dollar. Bank of America voorspelt een gemiddelde goudprijs van 1.695 dollar in 2020 en 2.063 dollar in 2021.

 • IBM groene vlek in rood Wall Street

  De openingsbel op Wall Street: de Dow Jones  koerst zo'n 2 procent lager, onder druk van de oliereus Exxon Mobil . Ook de frisdrankenreus Coca-Cola   noteert zo'n 3 procent lager na een zwak kwartaalrapport (zie post van 15u19). 

  En schaarse groene vlek is IBM , met een plusje van 0,2 procent. Katy Huberty, analist van Morgan Stanley, noemt het maandagavond gepubliceerde kwartaalrapport weinig inspirerend, maar is wel tevreden dat het nieuwe management duidelijk de focus verschuift naar omzetgroei. Daar wringt bij de IT-dienstenreus al jaren het schoentje.

 • 'Vraagschok olie drie keer groter dan in 2008'

  Robert Minter, beleggingsstrateeg bij de Britse fondsenreus Aberdeen Standaard Investments, plaatst de huidige oliecrash in zijn context. Tijdens de financiële crisis daalde de olievraag van 88 naar 85 miljoen vaten per dag, een afname met een kleine 6 procent. In het tweede kwartaal kan de olievraag met 16 miljoen vaten of 16 procent zakken. Dat is dus drie keer meer dan in 2008 en dat is nog een optimistische inschatting'. 

  In een optimistische inschatting is de olieschok nu drie keer groter dan die van 2008
  Robert Minter
  Aberdeen Standard Investments

  Minter verwijst naar een gedicht van Samuel Taylor Coleridge, The Rime of the Ancient Mariner. Over een zeeman op een schip die omgeven is door ondrinkbaar zoutwater. 'In de Covid-19 versie worden consumenten omgeven door goedkope olie die ze niet kunnen gebruiken om te reizen.'

 • Coca-Cola verwacht forse corona-impact in tweede kwartaal

  Door de impact van de Covid-19-pandemie is het voor Coca-Cola  onmogelijk voorspellingen te doen voor het hele jaar. De Amerikaanse frisdrankenreus waarschuwt echter voor een stevig effect in het tweede kwartaal.

  Sinds begin april ligt de wereldwijde verkoop zowat 25 procent lager. De socialdistancingregel en lockdowns wegen vooral op de verkoop buitenshuis, in de horeca. Hoe groot de impact is, zal vooral afhangen van de duur van de maatregelen.

  In het eerste kwartaal verkocht Coca-Cola 2 procent minder frisdrank en 6 procent minder fruitsap, vooral door de lockdown in delen van China. De omzet lag 1 procent lager dan een jaar eerder en de bedrijfswinst 2 procent. De vergelijkbare nettowinst per aandeel kwam uit op 51 cent. Dat is duidelijk meer dan analisten volgens Bloomberg hadden verwacht, met name 44 cent.

 • Adyen nu groter dan ING én ABN AMRO

  U leest er hier meer over. Hebt u voldoende aan één sprekende grafiek, bij deze:

 • Euronav: 'Wij zijn hier enorm gelukkig mee'

  Nu de tanks aan land nagenoeg vol zitten, doet de oliesector steeds meer een beroep op tankers om aardolie op te slaan. Dat geeft Euronav  de wind in de zeilen.

 • Oliepaniek verspreidt zich naar langere termijncontracten

  Terwijl maandag de contracten voor Amerikaanse olie voor mei onder nul doken, gaan op hun vervaldag ook de oliecontracten op de langere termijn stevig lager. Op dit moment staan oliecontracten voor juni op 16 dollar, een nieuwe daling van 11 procent. Tot december staat de prijs voor Amerikaanse olie onder 30 dollar per vat.

  Ook de prijs voor Noordzee-olie (brent) krijgt klappen, nadat die gisteren had standgehouden. De benchmark zakt 18 procent en flirt met de kaap van 20 euro. Ook in de langere futures blijven de prijzen enorm zwak met een prijs van 33 dollar voor contracten met levering in december.

 • VGP lanceert kapitaalronde van 200 miljoen

  Lang moesten we niet wachten op nieuws van VGP : de vastgoedgroep lanceert met een private plaatsing een kapitaalronde van 200 miljoen. De timing lijkt goed gekozen: de ontwikkelaar zet sterk in op e-commerce, dat in de coronacrisis meer dan ooit floreert, en is in Duitsland onder meer huisbaas van Amazon.

  Amazon is niet de enige naam als een klok die VGP de jongste jaren kon strikken. CEO Jan Van Geet kondigde vorige week in een update een derde joint venture aan met de Duitse reus Allianz. De eerste joint venture dateerde van begin 2016 en zette een turbo op zowel de expansie als de beursnotering (zie grafiek). De beurskoers tikte dinsdag op 104 euro af, dicht tegen een record. 

 • April is the crudest month

  Olie zet de toon in deze nieuwe update over de Brusselse beursdag. Via deze link.

 • Handel in VGP geschorst

  De FSMA laat weten dat de handel in VGP  geschorst is in afwachting van een persbericht.

  Voor de schorsing stond de specialist in logistiek vastgoed op een winst van 0,2 procent. Het bedrijf van de Oost-Vlaamse ondernemer Jan Van Geet kwam vorige week met sterke resultaten en meldde in de marge een versteviging van de joint-venture met de Duitse verzekeringsreus Allianz.

 • Truckbouwers Volvo en Daimler samen in brandstofcellen

  Volvo Group en Daimler Truck gaan een joint venture oprichten voor de ontwikkeling, productie en commercialisering van brandstofcelsystemen voor zware voertuigen. De twee vrachtwagenconstructeurs hebben een voorakkoord getekend, laten ze weten in afzonderlijke persberichten.

  Daimler zal zijn huidige brandstofcelactiviteiten overhevelen naar de nieuwe gezamenlijke onderneming. Volvo Group zal een belang van 50 procent verwerven en legt 0,6 miljard euro op tafel. De samenwerking kadert in het streven naar duurzaam vervoer en een CO2-neutraal Europa tegen 2050. In de tweede helft van dit decennium zouden de eerste trucks met brandstofcellen van de twee truckproducenten - die voor de rest volledig onafhankelijk blijven werken - op de markt komen.

 • Duits beleggersvertrouwen veert op

  Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is in april flink opgeveerd, na de historische val een maand eerder door de coronacrisis. Dat meldde onderzoeksinstituut ZEW.

  De ZEW-index, die het vertrouwen in de komende drie tot zes maanden weerspiegelt, kwam uit op een stand van plus 28,2 tegen min 49,5 een maand eerder. Het cijfer is veel beter dan verwacht, want economen rekenden op een stand van min 42. In maart liet de graadmeter nog de grootste daling zien sinds het begin van de metingen in 1991.

 • Ook Brentolie keldert: duikt onder 20 dollar per vat

  Ook de benchmark voor Europese Noordzee-olie, de zogenaamde Brent, keldert na de extreme crash van Amerikaanse ruwe olie maandag. De prijs voor termijncontracten voor de maand juni gaat met 22 procent onderuit en staat op 19 dollar.

 • 'Aedifica zal kapitaalverhoging vervroegen'

  De overname van het Finse Hoivatilat en de verdere uitbreiding in het Verenigd Koninkrijk en Nederland hebben de schuldgraad van Aedifica  verhoogd naar 56 procent, brengt Degroof Petercam in herinnering in een nieuw rapport over de vastgoedvennootschap. De specialist in zorgvastgoed is van plan dat te adresseren met een nieuwe kapitaalverhoging, de zesde al sinds zijn oprichting.

  Degroof Petercam verwacht dat die kapitaalverhoging groter en vroeger dan gepland plaatsvindt (in september in plaats van december). Analist Herman Van der Loos voorspelt een kapitaalverhoging van 550 miljoen, die wordt opgesplitst in verschillende operaties.

  'Sinds de koers door het coronavirus is gehalveerd, heeft Aedifica een deel van de schade ingelopen en handelt het weer tegen een aanzienlijke premie tegenover de waarde van de portefeuille', zegt Van Der Loos. 'Dat brengt de kapitaalverhoging meer op het voorplan.'

 • De groepsimmuniteit van Flow Traders in beeld

  De Amsterdamse beursarbiter boekte in één kwartaal meer winst dan over de voorbije twee boekjaren samen. En noteert weer... op het startpeil van juli 2015. Lees hier ons artikel.

 • Moederbedrijf Primark schrapt dividend

  Associated British Foods, de eigenaar van kledingketen Primark zal over het lopende boekjaar geen dividend uitkeren. ABF biechtte vanochtend een stevige winstval op. In de eerste helft van zijn gebroken boekjaar maakte het Britse conglomeraat 289 miljoen pond winst voor belastingen. Dat is nagenoeg een halvering tegenover een jaar eerder. Het bedrijf trekt ook zijn eerdere voorspellingen voor het hele jaar in.

  Primark wist de afgelopen jaren te ontsnappen aan de malaise in de winkelstraat. Het boekte een stevig groeipalmares met een aanbod van spotgoedkope confectiekledij bedoeld voor jongeren. Maar de uitbraak van het coronavirus treft de sterkhouder midscheeps. Sinds 22 maart zijn alle 376 winkels in 12 landen gesloten. AB Foods hoopt op een heropening op de korte termijn, maar waarschuwt dat het een lastig en complex proces wordt.

  ABF verliest 5 procent in Londen.

  Alle winkels van Primark wereldwijd zijn gesloten. De heropening wordt 'een moeilijk en complex proces', aldus het moederbedrijf. ©REUTERS

 • Opvallende bewegingen in het buitenland | Pharming | Flow Traders | Adyen | Basic-Fit

  De Europese beurzen zijn in mineur gestart met een gemiddeld koersverlies van 1,4 procent. We leggen onze focus op Amsterdam waar deze ochtend veel beursnieuws te rapen viel:

  Pharming wint 40 procent na bemoedigende tests van zijn zwellingsmiddel Ruconest in Covid-patiënten. Het duurde tien minuten voor een stabiele koers van het biotechbedrijf gevormd kon worden.

  Flow Traders wint 5 procent na ijzersterke kwartaalcijfers en scherpt zijn koersrecord verder aan. KBC Securities vindt de koers van de liquiditeitsverschaffer evenwel genoeg opgelopen en verlaagt het advies van kopen naar opbouwen.

  Basic-Fit wint 4 procent na een koopadvies van Berenberg.

  Adyen trekt eveneens 4 procent hoger. De betalingsverwerker blijft stevig groeien ondanks een daling in het betalingsverkeer in maart.

 • Bel20 duikt opnieuw onder 3.000 punten

  De Brusselse beurs opent met verlies na de ongekende olieschok van maandag. De Bel20  geeft 1,4 procent prijs tot 2.978 punten.

  Euronav  profiteert van het gebrek aan opslagcapaciteit voor olie nu handelaars hun olie liever doelloos op zee laten ronddobberen dan hun waar met verlies te moeten verkopen. De olievervoerder gaat 5 procent hoger.

  Sofina  levert 3 procent in. De holding kwam maandag weer boven précoronaniveau met een vers allertijdenrecord en valt ten prooi aan winstneming.

 • Adyen ziet betalingsverkeer fors terugvallen

  Drukke cijferdag in Amsterdam. Adyen  zag in het eerste kwartaal een negatieve impact van Covid-19 op zijn volumes. De Nederlandse betaalverwerker, die de betalingen regelt voor duizenden bedrijven wereldwijd, registreerde vanaf midden maart een sterke terugloop in het aantal verwerkte transacties. Zeker luchtvaartmaatschappijen, online reisbureaus en vakantieverblijven werden minder actief wegens de coronacrisis, wat leidde tot minder volume.

  De plotse daling in volumes in maart is in de eerste twee weken van april gestopt, verzekert Adyen. De volumes ontwikkelen zich nu stabiel, maar liggen doorgaans een vijfde lager dan begin dit jaar. De volumes voor ondernemingen uit de toerismesector liggen momenteel zo'n 90 procent lager dan begin dit jaar.

  De prognoses voor de lange termijn blijven overeind.

 • Ageas koopt Ageas

  Ageas  meldt dat het tussen 13 en 17 april 200.000 eigen aandelen inkocht aan een gemiddelde koers van 31,93 euro. De aankoop had een waarde van 6,4 miljoen euro.

  Vanaf de start van het aandelen-inkoopprogramma in augustus 2019 heeft Ageas 3,2 miljoen eigen aandelen ingekocht voor een bedrag van 147,5 miljoen euro, ofwel 1,66 procent van het totale uitstaande kapitaal.

 • Europese beurzen op weg naar lagere start

  De futures wijzen op een openingsverlies van 1,8 procent voor de Euro Stoxx 50.

 • Pharming meldt bemoedigende resultaten tegen Covid-19

  In Brussel valt relatief weinig beursnieuws te rapen dus we houden onze blik nog even op Amsterdam. Daar meldt biotechbedrijf Pharming bemoedigende resultaten met zijn geneesmiddel Ruconest tegen Covid-19.

  Pharming ontwikkelde Ruconest aanvankelijk als medicijn tegen erfelijke vormen van angio-oedeem, oftewel acute zwellingen in het lichaam. In een speciaal onderzoeksprogramma werd het middel in het Zwitserse Basel getest op vijf patiënten met Covid-19. Bij vier van de vijf nam de koorts af en waren er minder tekenen van ontstekingen. Op basis van die resultaten begint Pharming een ruimer onderzoek.

 • Carlos Slim verhoogt dividend en aandeleninkoop

  Terwijl bedrijven wereldwijd de vinger op de knip houden, doet de Mexicaanse telecomtycoon Carlos Slim precies het omgekeerde. Slims telecomreus America Movil wil het dividend met 9 procent verhogen en het lopende inkoopprogramma van eigen aandelen verdubbelen.

  'Ik zou een behoedzamere aanpak willen bepleiten', zegt Michael Reynal, verantwoordelijk voor Mexicaanse aandelen bij RS Investment Management. 'Er is extreem lage zichtbaarheid op economisch herstel. Dit virus heeft een cyclus,maar we kennen de duur en de timing ervan niet.'

  Van de 35 bedrijven in Mexico's sterindex kondigden al acht een dividendverhoging aan.

 • Vopak profiteert van contango

  Nog een sterkhouder aan het coronafirmament (zie vorige post). Het tankopslagbedrijf Vopak  verwacht dat zijn opslagtanks voor olie de komende tijd voller raken door de scherp gedaalde olieprijzen.

  In zijn kwartaalrapport schrijft Vopak dat de recente ontwikkeling van contango, een situatie waarbij handelaars olie opslaan in afwachting van een prijsstijging, goed zal zijn voor de bezettingsgraad in de komende kwartalen.

  De bezettingsgraad van de opslagtanks van Vopak kwam in het eerste kwartaal uit op 86 procent. Het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten bedroeg ruim 200 miljoen euro op een omzet van 270 miljoen euro.

  Vopak meldt voorts dat de impact van het coronavirus op de activiteiten tot nu beperkt is. Alle 66 terminals van het bedrijf wereldwijd zijn operationeel.

 • Berenberg zet Basic-Fit op kooplijst

  Basic-Fit is opnieuw koopwaardig vindt beursreus de Berenberg. Analiste Beatrice Allen verhoogt haar advies voor de gymketen van houden naar kopen en geeft een koersdoel van 28 euro.

  Het door het coronavirus geplaagde Basic-Fit telt nu 11 koopadviezen en nog slechts 1 houdadvies.

 • Flow Traders floreert: inkomsten x 8, winst x 14

  Met de resultaten van Netflix en Flow Traders staat vandaag in het teken van sterkhouders in de coronacrisis. Flow Traders  bijt de spits af met een winstcijfer dat de verwachting sterk overtroeft. De Amsterdamse liquiditeitsverschaffer profiteerde van de sterk toegenomen beurshandel en zag zijn inkomsten toenemen naar 495 miljoen euro. Dat is bijna een verachtvoudiging  (+684%) tegenover dezelfde periode vorig jaar.

  Uit die inkomsten puurde Flow Traders een brutobedrijfswinst (ebitda) van 324 miljoen euro, waar analisten slechts op 251 miljoen mikten. Het opereert aan een ijzersterke marge van 65 procent.

  Onze volumes waren substantieel hoger met een sterke verwijding van spreads. We ervoeren in deze periode geen enkele uitval of downtime van onze systemen.
  Folkert Joling
  CFO Flow Traders

 • Hoe sterk is de Tiger King in Reed Hastings?

  Wall Street maakt zich op voor kwartaalresultaten bij de door corona oninneembare burcht die Netflix  heet. Met deze vooruitblik van Kurt Vansteeland raakt u op kruissnelheid (en u krijgt er enkele kijktips bovenop).

 • Wereldhave Belgium beraadt zich over dividend

  Wereldhave Belgium  kwam maandagavond nabeurs met resultaten. De prestatie van de winkel- en kantoorverhuurder werd in sterke mate gekleurd door het coronavirus. De nettowinst daalde in het eerste kwartaal twee derde naar 3,8 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 10,8 miljoen euro.

  Wereldhave stelde zijn aandeelhouders voor 2019 oorspronkelijk een dividend van 5,20 euro per aandeel voor, maar zal dat opnieuw 'overwegen'. Al meer dan twintig bedrijven op Euronext Brussel besloten om hun dividend geheel of gedeeltelijk in te trekken.

  Gereglementeerde vastgoedvennootschappen (gvv's) zijn verplicht om 80 procent van hun winst van het voorgaande boekjaar uit te keren.

 • Negatieve olieprijs brengt markten op ongekend terrein

  Goedemorgen. Opnieuw ontwaken we in een nieuwe realiteit. Maandag 20 april zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop de prijs voor Amerikaanse olie naar een ongekend dieptepunt kelderde. De WTI-benchmark zakte maandag voor het eerst in de geschiedenis onder nul. Dat wil zeggen dat olieconcerns nu geld toesteken aan hun afnemers om van hun olie af te raken.

  De prijs voor Amerikaanse olie zakte maandag rond 21.00 uur onze tijd onder nul om naar een dieptepunt te kelderen van -38 dollar per vat.  Bij de opstart van deze liveblog staat de benchmark weer licht positief rond 1,3 dollar. De forse daling van de vraag door de coronacrisis en de hoge productie creëren een enorm overaanbod. De extreme crash was ook voor een groot deel een technische glitch. Vandaag loopt het futurescontract van mei af, waardoor handelaars hun posities op het laatste nippertje trachtten te verschuiven naar het junicontract.

  Dit ongekend terrein duwde de Amerikaanse aandelenbeurzen in stevig verlies. De Dow Jones sloot met een verlies van 600 punten (-2,4 procent). De brede S&P 500 verloor 1,8 procent en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1 procent in.

  Azië volgt in de perte. Van Sidney tot Sjanghai variëren de verliezen tussen 1 procent en 2,5 procent met Japan als relatieve sterkhouder en de Zuid-Koreaanse Kospi als grootste verliezer. Vannacht berichtten Bloomberg en CNN op basis van Amerikaanse regeringsbronnen dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in kritieke toestand zou geweest zijn na een hartoperatie. Zijn huidige gezondheidstoestand is volgens de bronnen onbekend. De dollar rukte verder op op het nieuws. De euro wisselt nu tegen 1,083 dollar.

  Opnieuw moeten de markten wennen aan een nieuwe realiteit. Naast negatieve rentes bestaan er nu ook negatieve olieprijzen.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud