1. Markten Live
 2. Live blog

'Onderhandelingen tussen China en VS kunnen nog maanden duren'

In Europa noch op Wall Street zijn er noemenswaardige beurswinsten te bemerken. De beurzen blijven vandaag vlak of licht negatief. Bekaert gaat lager na het nieuws over een sanering in België. Beleggers ontdekken in Brussel Nationale Bank als hét aandeel om munt te slaan uit de lage rente.
 • Agenda van morgen

  ECONOMIE/FINANCIEN
  Verenigde Staten:
  - Inflatie (maatstaf Fed) januari, 13.30 uur
  - Verkoop nieuwe woningen februari, 15.00 uur
  - Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) maart, 15 uur
  België:
  - ABO-Group: jaarresultaten 2018, 17.45 uur
  - Befimmo: publicatie jaarverslag
  - Bekaert: jaarverslag beschikbaar op website
  - Beluga: jaarresultaten 2018, 16.30 uur
  - Emakina: jaarverslag beschikbaar
  - Floridienne: jaarresultaten 2018, 17.45 uur
  - Home Invest Belgium: jaarverslag op website
  - Jensen-Group: publicatie jaarverslag op website
  - Leasinvest Real Estate: publicatie jaarverslag
  - Moury Construct: jaarresultaten 2018, 17.45 uur
  Nederland:
  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.
  - Kiadis Pharma: buitengewone algemene vergadering over introductie gifpil, 10 uur

 • Later vanavond

  Zo dadelijk verschijnt het jaarverslag van Sofina binnen, al weten we al de belangrijkste dingen na de nieuwsbrief van januari. Toen bleek al dat de beleggingsportefeuille van de Brusselse holding ongeveer even veel was gestegen in 2018 als Sofina was gezakt. Straks weten we welk dividend daaruit voortvloeit, al is dat bij Sofina typisch zeer voorspelbaar: het is een van de weinige aandelen waarvan het dividend al decennialang niet meer is gezakt.

 • Bel20 -0,4%

  In de late handel ging er nog iets van de Europese beursindexen: de Bel20 eindigt 0,4 procent lager grotendeels omdat zwaargewicht KBC (-1,9%) de grootste daler werd. Ontex won 1,7 procent, maar heeft veel minder impact op de richting van de index.

  Buiten de Bel20 ging Melexis voor de tweede dag sterk lager, vandaag was de chipfabrikant de grootste daler in Brussel. Gisteren kwam rechtstreekse concurrent Infineon met een winstwaarschuwing.

 • DPA flink hoger op Amsterdamse beurs

  Het aandeel DPA schiet vandaag met 8,8 procent hoger op de Amsterdamse beurs na goede cijfers. De omzet van de detacheerder steeg op jaarbasis met 15,7 procent naar 158,8 miljoen euro. De brutowinst klom met 19,2 procent naar 43,3 miljoen euro. Voorts ging de nettowinst maal 4. Deze steeg van 2,1 miljoen (2017) naar 9 miljoen euro.

  Als kers op de taart zal het dividend neerkomen op 0,09 euro. Dit komt neer op een brutodividendrendement van 6,6 procent, wat zeer royaal is. 

  Verder geeft het bedrijf aan optimistisch over dit jaar. Het verwacht een verdere toename van de winstgevendheid.

 • Moeder Calvin Klein en Tommy Hilfiger scoort

  Op een vlakke beursdag in New York springt modehuis PVH extra uit de band met een koersstijging van bijna 15 procent, de grootste sprong in meer dan 10 jaar.

  De jaaromzet eindigde op 9,7 miljard dollar. Omdat het bedrijf een groei van 4 procent in 2019 verwacht, zou dit jaar de grens van 10 miljard overschrijden. Dat, en een winst per aandeel die hoger licht dan de verwachtingen voor de jaarcijfers, stuwen de koers hoger terwijl de rest van Wall Street heel rustig kabbelt op donderdag.

  Een modeshow van Calvin Klein in New York. ©AFP

  PVH is de moedergroep van Tommy Hilfiger, Calvin Klein maar ook het zwemmateriaal van Speedo. De meest ingrijpende verandering zal dit jaar plaatsvinden bij Calvin Klein. PVH met een luxesegment 205W39NYC geprobeerd de merknaam naar een meer elitair niveau te tillen, maar die poging is mislukt en 205W39NYC zal verdwijnen. Daarbij hoorde de aanwerving van de Belgische ontwerper Raf Simons, die voordien al werkte voor Dior. Simons trok al eind vorig jaar de deur achter zich dicht bij Calvin Klein.

  Vooral de groei van Tommy Hilfiger hielp de cijfers van 2018 hoger en het bedrijf rekent erop dat deze trend zich doorzet. PVH zal de licentie terugkopen om zijn eigen kleren te mogen verdelen in Azië.

 • Royal Delft ziet winst flink stijgen

  De aardewerkmaker Royal Delft zag haar winst vorig jaar flink stijgen. Dit komt vooral door een tweetal bedrijven die ze heeft verkocht. Zo zijn de pannenproducent BK Cookware en de bestekmaker Kempen & Begeer verkocht.

  Hierdoor heeft het bedrijf het jaar kunnen afsluiten met een winst van 4,9 miljoen euro. Een deel van deze winst wordt aan de aandeelhouders uitgekeerd. Het dividend komt neer op 0,50 euro (ruwweg 5 procent brutodividendrendement).

  De lol is er echter snel vanaf, wanneer u weet dat de vennootschap zonder de verkoopopbrengsten in de rode cijfers is beland. Wanneer we deze eenmalige effecten van de winst aftrekken, dan komen we op een verlies van 107.000 euro. 

  De omzet van de producent van aardewerk steeg wel met 14 procent naar 6,2 miljoen euro. De onderneming schrijft dit onder andere toe aan toeristen die weer vaker de portemonnee trekken voor Delfts blauw porselein.


 • 'Onderhandelingen VS-China kunnen nog maanden duren'

  De hoogste economische adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Larry Kudlow, stelde de rest van de wereld niet bepaald gerust. 'Het hangt niet van timing af,' zei hij in Washington over de lopende onderhandelingen met de Chinezen over een vergelijk in het lopende handelsconflict. Beide landen heffen nog steeds hoge importtarieven op een groot deel van elkaars goederen en diensten. 'Als het nog een paar weken duurt, of als het nog maanden aansleept, dan is het zo. We moeten een fantastische deal beklinken, zoals de president zegt. Een deal die werkt voor de VS,' aldus het persagentschap Bloomberg.

  Larry Kudlow, topman van de US National Economic Council. ©AFP

  Begin december klonk Kudlow nog een pak ambitieuzer, en sprak hij over veranderingen die 'heel snel' moesten gebeuren op vele fronten. Toen was recent afgesproken om 90 dagen lang niet te dreigen met nog hogere invoertaksen.

 • Turkse markten krijgen klappen

  Bezorgdheid over de dalende valutareserves van Turkije en de lokale verkiezingen van zondag leiden tot turbulentie op de Turkse financiële markten. De Turkse lira zakt met 4 procent en de tweejaarsrente klimt boven 20 procent.

 • Alles wijst op afkoeling Amerikaanse economie

  De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal met 2,2 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit de herziene cijfers. Het nieuwe cijfer is een stuk slechter dan de eerdere raming van 2,6 procent. Ook was het slechter dan verwacht, omdat economen een herziening naar 2,3 procent hadden verwacht. De consumentenbestedingen - het belangrijkste onderdeel van de Amerikaanse economie - groeiden met 2,5 procent zwakker dan in eerdere metingen werd gemeld. 

  Het herziene groeicijfer past in het bredere plaatje van een vertragende Amerikaanse economie. Zo was het jongste cijfer over het consumentenvertrouwen veel slechter dan economen hadden verwacht. Ook bleek eerder dat de banenmotor in februari tot stilstand was gekomen.

  En dan is er de inverse rentecurve, waarbij de rente op korte termijn hoger is dan die op de lange termijn. Dat is al decennia een vrij goede voorspeller van recessies.

  Amerikaanse rentecurve

 • Een nieuwe beursdag op Wall Street

  De S&P500-index, met daarin de bedrijven met de grootste beurswaarde van de VS, opent 0,3 procent hoger. Kledijmerk PVH schiet 14 procent hoger, peilingbureau Nielsen verliest bijna een tiende. Alle andere aandelen blijven dicht bij elkaar.

 • Duitse inflatie lager dan verwacht

  De Duitse inflatie is in maart gedaald naar 1,5 procent, tegenover 1,7 procent in februari. Economen hadden 1,6 procent inflatie voorspeld. Ook in Spanje is de inflatie lager dan verwacht. De cijfers van beide landen suggereren dat de inflatie in de eurozone lager kan uitvallen dan verwacht. Economen zien de inflatie in de eurozone in maart stabiliseren op 1,5 procent. Eurostat publiceert maandag de inflatiecijfers voor de eurozone.

 • Amerikaanse futures: vlak

  De handel in futures wijst op een opening enkele honderdsten van een procent onder het nulpunt voor de Amerikaanse beursbarometers zoals de S&P500 en de Nasdaq. Om 14u30 Belgische tijd luidt daar de openingsbel.

 • Bod op eigenaar Transics

  De Duitse technologiegroep ZF Friedrichshafen doet een bod van 7 miljard dollar, of 136,50 dollar per aandeel op Wabco Holdings . Het bod bestaat volledig uit cash. Het bod impliceert een premie van 13 procent boven de koers van 26 februari, de dag voor er voor het eerst mediaberichten verschenen over de fusiegesprekken. 

  Wabco Holdings is bij ons bekend als de overnemer van de Belgische navigatiespecialist Transics in 2014. 

 • 'Deutsche Bank wil 10 miljard euro ophalen'

  Deutsche Bank  verliest bijna 4 procent. Financial Times meldt dat de Duitse bank een kapitaalverhoging overweegt van 10 miljard euro, als onderdeel van een fusie met Commerzbank . Het bedag komt overeen met 40 procent van de gezamenlijke beurswaarde van de twee banken.

 • Grootaandeelhouder Hochtief dumpt aandelen

  De aandelen van de Duitse bouwgroep Hochtief  kelderen om een technische reden. De Italiaanse grootaandeelhouder en beheerder van autosnelwegen Atlantia bouwde zijn belang met een derde af, van 24 naar 16 procent. Goldman Sachs plaatste 4,35 miljoen aandelen Hochtief bij institutionele beleggers tegen 131 euro per aandeel, goed voor een korting van 7,5 procent op de beurskoers.

  Atlantia gaat met de opbrengst de schulden afbouwen. 'We zijn niet van plan nog meer aandelen te verkopen', klinkt het.

 • Euroclear zoekt uitgang voor aandeelhouders

  Het Belgische Euroclear heeft de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs aangesteld om een exit te creëren voor aandeelhouders. Op dit moment is de verwerker van betalingen (jargon: settlement huis) in handen van 120 aandeelhouders, waaronder Goldman Sachs en de zakenbank JPMorgan. De afgelopen maanden heeft Royal Bank of Scotland geprobeerd een prijskaartje op Euroclear te kleven. Blijkt dat het bedrijf 5,9 miljard euro waard is. 

  Het is onduidelijk wat met de betalingsverwerker zal gebeuren. Hij kan worden verkocht. Mogelijk kandidaten zouden spelers uit de industrie zelf zijn of een investeringsfonds. Een andere mogelijkheid is dat het miljardenbedrijf naar de beurs gaat. Goldman noch Euroclear wilde reageren.

  Sommige operatoren van het financieel systeem zijn bezorgd over een mogelijke verkoop. Via die weg kunnen Amerikaanse financiële instellingen de macht grijpen. Dat baart de operatoren zorgen, omdat Euroclear een zeer belangrijk onderdeel van de financiële infrastructuur van de eurozone is.

  Hoofdkantoor Euroclear ©Belga

 • Topvrouw Swedbank stapt op

  De CEO van Swedbank, Birgitte Bonnesen, stapt op na beschuldigingen dat haar bank gebruikt was om miljarden dollars aan crimineel Russisch geld wit te wassen. De 62-jarige topvrouw van de Zweedse bank wordt door Anders Karlsson opgevolgd. 

  De bank zou tot 20 miljard euro per jaar aan dubieuze transacties hebben gedaan tussen 2010 en 2016. Daarnaast zou de grootste hypotheekverstrekker van Zweden de Amerikaanse autoriteiten hebben misleid. De positie van Bonnesen werd onmogelijk nadat drie van de grootste vijf aandeelhouders van de bank hun vertrouwen in de topvrouw hadden opgezegd. 

  Daarnaast zou de grootbank betrokken zijn bij het schandaal rond Danske Bank, waardoor de risico's op rechtszaken, boetes en sancties zich opstapelen.

  De beurskoers van Swedbank is sinds de start van het schandaal vorige maand met 30 procent ineengestort. Donderdag verloor het aandeel nog eens 3,7 procent.

  Inmiddels is het aandeel Swedbank geschorst op de Zweedse beurs.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Proximus staat 15 jaar op de beurs

  CEO Dominique Leroy mocht vandaag de openingsbel luiden in Brussel, naar aanleiding van de vijftiende verjaardag van de beursgang van Proximus. Proximus is een waar volksaandeel met 143.000 Belgen die toen inschreven. Het aandeel startte met de ticker 'BELG' (vandaag is dat PROX sinds de naamsverandering van Belgacom naar Proximus). 

 • Atenor koopt grond in Boedapest

  Atenor heeft 5.000 vierkante meter grond gekocht in Boedapest in de wijk District 3. Er is een vergunning voor de ontwikkeling van een kantoorgebouw van 15.000 vierkante meter, waaraan vanaf einde 2019 gewerkt kan worden. KBC Securities bestempelt dat als goed nieuws, aangezien eerdere projecten in de regio erg lucratief geweest zijn voor Atenor. De verkoop van de complexen A, B en C in Vaci Greens leverde een omzet op van 141 miljoen euro. Analisten Alexander Maker en Jan Opdecam herhalen het 'houden'-advies en het koersdoel van 54 euro.

 • Fluxys Belgium: houd de rente in de gaten

  Terwijl de Nationale Bank munt slaat uit de lage rente, worstelt Fluxys Belgium  met die lage rente. De winst die de gasnetbeheerder 'mag' boeken, wordt in belangrijke mate bepaald door de Belgische langetermijnrente. Die evolueerde over 2018 vlak en op een zeer laag peil.

  Gevolg: abstractie gemaakt van een eenmalige fiscale meevaller boekte Fluxys Belgium een stabiele nettowinst. KBC Securities handhaaft het advies op een lauw 'houden' en koersdoel van 26 euro. 'Degelijke resultaten gelet op de lage rente', oordeelt analist Bart Cuypers. Hij adviseert de rente in de gaten te houden. 'De huidige rente ligt een stuk lager dan in 2018 en zal de winst over 2019 beïnvloeden. Voor de periode 2020-2023 is de rente vastgeprikt op 2,4 procent.'

  Een koopje is Fluxys Belgium niet: het aandeel gaat 0,4 procent lager naar 26,50 euro. Bij die koers noteert het aandeel tegen een zeer stevige 34 keer de nettowinst over 2018, namelijk 77,5 cent per aandeel. 

 • Bekaert zakt meer dan 2 procent

  Na een volatiele start gaat Bekaert   duidelijk lager met een verlies van meer dan 2 procent. Bekaert is daarmee de grootste daler op Euronext Brussel. De beurs reageert vaak positief op een sanering wegens het vooruitzicht van lagere kosten, maar aan de andere kant krijgen beleggers met dit nieuws nog eens de bevestiging dat het Bekaert niet voor de wind gaat. 

 • KBC Securities verlaagt prognoses Melexis

  Analist Guy Sips van KBC Securities past zijn prognoses voor Melexis  voor 2019 aan na de waarschuwing van Infineon gisteren over de dalende autoverkoop in China. Sips gaat voortaan uit van bedrijfswinst (ebit) van 100,6 miljoen euro op een omzet van 529,5 miljoen euro over 2019, of een ebitmarge van 19 procent. Voordien dacht Sips aan een ebit van 108,3 miljoen euro op een omzet van 560 miljoen euro (19,3% marge). 

  Opvallend: zowel het advies (kopen) als het koersdoel (70 euro) blijven ongewijzigd. 'Over de middenlange en lange termijn zien we de vraag naar chips voor auto's stijgen door de groeiende aandacht voor veiligheid, comfort en connectiviteit in auto's.' 

 • Analisten reageren met gemengde gevoelens op sanering Bekaert

  Bekaert  opende initieel hoger, maar noteert nu een halve procent lager. We hebben twee analistenreacties binnen. 

  Kepler Cheuvreux reageert met gemengde gevoelens. 'Langs de ene kant vinden we de herstructurering positief. Langs de andere kant noopt dit tegelijk tot voorzichtigheid', klinkt het. Kepler wijst erop dat Bekaert wel een stabiele omzetprognose afgaf over 2019, maar geen enkel inzicht over de evolutie van de bedrijfswinst (ebit). 'De visibiliteit bij Bekaert is beperkt, dus is voorzichtigheid aan de orde.'  Kepler geeft een 'houden'-advies met een koersdoel van 24 euro. 

  Wim Hoste van KBC Securities vindt het nieuws geen grote verrassing. 'De bedrijfswinstmarge (ebit) zakte van 7,3 procent in 2017 naar 4,9 procent in 2018. Bekaert heeft het heel moeilijk om de hogere grondstoffenprijzen door te rekenen.' Hoste gaat er vanuit dat Bekaert de marge dit jaar zal kunnen optrekken tot 5,9 procent, om vervolgens in 2022 de doelstelling van 7 procent te halen. 'Maar de beperkte zichtbaarheid noopt ons tot voorzichtigheid.' Hoste geeft een 'houden'-advies en een koersdoel van 23 euro. 

 • Nationale Bank veert op

  Eén van de opvallendste stijgers op de Brusselse beurs is Nationale Bank . Het oudste beursgenoteerde aandeel van België brokkelde de voorbije maanden continu af (zie post van 6.40 uur).

  Na de jaarcijfers herontdekken beleggers het aandeel: niet alleen profiteert de centrale bank van de ultralage rente, het dividendrendement van bijna 6 procent bruto oogt aanlokkelijk in tijden waarin steeds meer vastrentende beleggingen nul of minder dan nul renderen. 

 • Bel20 start met kleine winst

  De openingsbel: de Bel20  koerst 0,1 procent hoger op 3.617 punten, de Euro Stoxx50  - de korf steraandelen uit de eurozone - noteert vlak. 

  ©REUTERS

 • Bayer voorbeurs onderuit door Amerikaanse uitspraak

  Het aandeel Bayer  gaat voorbeurs ruim 3 procent onderuit. Een jury in Californië kende Edwin Hardeman  die het goedje op basis van glyfosaat jarenlang inzette in zijn tuin en lymfeklierkanker ontwikkelde, gisteren een schadevergoeding toe van 81 miljoen dollar (72 miljoen euro). Dat gebeurde amper enkele dagen na het oordeel dat hij kanker kreeg door Roundup (van het door Bayer overgenomen Monsanto).

  Het is al de tweede keer dat wordt Bayer in de VS veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een kankerslachtoffer dat de ziekte volgens de rechtbank opliep door langdurig gebruik van Roundup. Bayer gaat tegen het vonnis in beroep.

  Er lopen in de VS meer dan 11.000 van dergelijke rechtszaken. De markt vreest dat Bayer een miljardenschikking zal moeten treffen.

  Lees hier meer. 

 • Euronav heeft nieuwe CEO

  Lang en ver heeft Euronav  niet moeten zoeken naar een nieuwe CEO, nu Paddy Rodgers aangekondigd heeft af te zwaaien. Hij wordt opgevolgd door de huidige financieel directeur en oudgediende van de olietankerrederij, Hugo De Stoop. 

 • Bekaert schrapt 281 jobs in België

  Bekaert  heeft herstructureert stevig in België. De Dramix-fabriek (staaldraadvezels voor betonversterking) in wordt gesloten en de productie verhuist naar Petrovice in Tsjechië. Meer info hier

  CEO Matthew Taylor staat na een bijzonder ontgoochelend 2018 onder grote druk om de gedecimeerde winstmarges te verhogen. 

 • Op naar licht hogere opening Europese beurzen

  Afgaand op de futures lijken de Europese beursbarometer als Bel20  en Euro Stoxx50  met een kleine winst te openen. Niet alleen is de lage rente een tweesnijdend zwaard: het sombere economisch plaatje dat er achter schuil gaat, boezemt beleggers angst in. Maar anderzijds maakt de wereldwijd ultralage rentes TINA weer springlevend: voor wie op zoek is naar een beetje rendement, zijn aandelen stilaan weer het enige alternatief. 

  Extra pluspunt(je) is het bericht op Reuters als zouden de Chinees-Amerikaanse handelsgesprekken goed vorderen. Dat laatste mag u echter met een emmer zout nemen, want dat kregen we de voorbije weken al vaker te horen. 

 • Koopgolf in Aziatische obligaties

  Azië volgt de wereldwijde hausse in obligaties. 

  • De Japanse tienjaarsrente zakt 2 basispunten en gaat voor het eerst sinds 2016 onder -0,1%.
  • De Nieuw-Zeelandse tienjaarsrente zakt 2 basispunten tot 1,74 procent, en gaat daarmee onder de basisrente van 1,75 procent. Woensdag signaleerde gouverneur Adrian Orr dat de volgende rentewijziging allicht een daling wordt. 
  • De Australische tienjaarsrente gaat 5 basispunten lager tot 1,722 procent, het laagste peil ooit. (zie grafiek)

   

  ©rv

 • Turkse lira glijdt weer weg

  Terwijl het Brits pond te midden van alle onzekerheid geen richting weet te kiezen, is elders op de valutamarkten wel vuurwerk. De Turkse lira is in 24 uur tegenover de euro met 5 procent gezakt naar 6,3 lira per euro. Nu de deviezenreserves van de Turkse centrale bank zienderogen slinken, lijken beleggers zich na een wat rustiger periode weer zorgen te maken over de Turkse economie. 

 • Brexit: valutahandelaars weten het ook even niet meer

  Tenmidden alle chaos in Londen weten valutahandelaars het ook even niet meer. Het Brits pond blijft per saldo tegenover euro en dollar relatief stabiel. 

  Nochtans kreeg het parlement gisteren eindelijk zijn zeg. Het resultaat was, euhm, duidelijk. 

 • Groeivrees licht ook beurs van Tokio voetje

  De lage rente - in Australië sloot de tienjaarsrente op een diepterecord - boezemt ook bij beleggers in Azië de vrees in voor een scherpe groeivertraging. Op de meeste Aziatische beurzen stond verlies op de bordjes. De Nikkei vlagde 1,6 procent lager af op 21.033 punten. 

 • Wall Street plakt uberwaardering op Lyft

  Beleggers tonen zich niet overal terughoudend. De vraag naar de beursintroductie van Lyft is duidelijk stevig. Een update van het prospectus leert dat de taxi-app de intekenprijs voor zijn beursgang opkrikt naar 70 à 72 dollar, van  62 à 68 dollar. 

  Bij een intekenprijs van 72 dollar krijgt Lyft een waardering van meer dan 24 miljard dollar mee. Een stevig prijskaartje voor een bedrijf dat vorig jaar 911 miljoen dollar verloor op een omzet van 2,16 miljard dollar en net als grote rivaal Uber nog niet overtuigend heeft kunnen aantonen dat het een idee heeft hoe het de jarenlange verliezen kan terugdringen. 

 • ... de rest van de wereld sakkert op de lage rente

  De commerciële banken kreunen in tegenstelling tot de Nationale Bank al jaren onder de lage rente.

  Jarenlang bleef ECB-voorzitter Mario Draghi Oost-Indisch doof voor het gemopper vanuit de Europese banken dat het (sub)zerobeleid de rendabiliteit van het kernmetier ondermijnt. Tot gisteren. Draghi suggereerde dat hij maatregelen overweegt om de neveneffecten te milderen. Die welgemikte quote was goed voor een stevige rally in de Europese banken. 

  ©REUTERS

  Die rally zette de Bel20  op winst, maar het gros van de Europese beurzen sloot vlak. De autosector, een andere cruciale sector voor de Europese beursindexen, blijft immers in de lappenmand. Een waarschuwing van Infineon, een belangrijk toeleverancier van chips voor de autosector, leert dat het verhoopt herstel in de tweede jaarhelft lang niet zeker is. 

  Die onrust over de wereldeconomie verklaart ook waarom beleggers op Wall Street gisteren niet euforisch waren over de steeds lagere rente. De tienjaarsrente is naar 2,35 procent gezakt, tegenover 3,25 procent in november.

  Afgelopen najaar tobde Wall Street over een Federal Reserve die de renteverhogingen te ver zou drijven, nu maakt het vooruitzicht dat de centraal bankiers mogelijk al dit najaar de rente zullen verlagen beleggers nerveus

  Ook nerveus over die lage rente is Fluxys Belgium  . De winst die de gasnetbeheerder als monopolist 'mag' boeken van de regelgever, hangt immers af van de Belgische tienjaarsrente. En die gaat al jaren nergens heen. Toch lukt Fluxys Belgium nog een kleine verhoging van het dividend. Maar om écht te profiteren van de lage rente, moet u dus elders zijn. 

 • Nationale Bank slaat munt uit lage rente ...

  Goedemorgen! We starten met een aandeel dat de jongste maanden bijzonder zwak presteerde maar wel in zijn enige persbericht van het jaar een stevige winst kon rapporteren: Nationale Bank van België , het oudste nog steeds genoteerde Belgisch aandeel

  2018 was een boerenjaar: nettowinst plus 18 procent naar 746 miljoen euro. De aandeelhouders profiteren mee, met mate: het dividend stijgt 8 procent naar bruto 138,47 euro per aandeel. 

  De belangrijkste reden voor de forse winstgroei: de ultralage rente. Als onderdeel van de Europese Centrale Bank int ook de NBB 0,4 procent 'parkeergeld' als Belgische bank hun cashoverschotten in de Berlaimontlaan stallen. 

  De beurskoers van de NBB is naar het laagste peil in vijf jaar afgegleden. Tegen de huidige koers, 2.350 euro, biedt het aandeel een stevig dividendrendement van bruto 5,9 procent. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud