1. Markten Live
 2. Live blog

Ontex legt beleggers in de watten

De Europese beurzen boeken lichte winst, Brussel houdt het op een vlakke rit. Ontex verzilvert zijn resultaten, Sioen koerst naar zijn hoogste peil in 14 jaar.
 • Agenda

  We sluiten deze blog met een blik op wat alweer als een zeer drukke resultatendag oogt.

  DONDERDAG 30 JULI 2015

  ECONOMIE/FINANCIEN

  Belgie:

  - Inflatie juli

  Duitsland:

  - Werkloosheid juli, 10 uur

  - Inflatie juli, 14 uur

  Eurozone:

  - Europese Centrale Bank: economisch bulletin , 10 uur

  - Ondernemersvertrouwen en consumentenvertrouwen juli, 11 uur

  Verenigde Staten:

  - Bruto binnenlands product tweede kwartaal, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  Belgie:

  - AB InBev: resultaten tweede kwartaal, 7 uur

  - Delhaize: resultaten tweede kwartaal, 8 uur

  - Euronav: resultaten tweede kwartaal, 17.45 uur

  - Exmar: voorlopige halfjaarresultaten, 17.45 uur

  - GBL: halfjaarresultaten, 17.45 uur

  - Intervest Offices & Warehouses: halfjaarresultaten, 7 uur

  - Telenet: halfjaarresultaten, 7 uur

  - Vastned Retail Belgium: halfjaarresultaten, 7 uur

  Duitsland:

  - Deutsche Bank: resultaten tweede kwartaal, voorbeurs

  - Infineon: resultaten derde kwartaal 2014/2015, 7.30 uur

  - Lufthansa: resultaten tweede kwartaal, 7.30 uur

  - Siemens: resultaten derde kwartaal 2014/2015, 7 uur

  Finland:

  - Nokia: resultaten tweede kwartaal, 12 uur

  Frankrijk:

  - Accor: resultaten eerste halfjaar

  - Alcatel-Lucent: resultaten tweede kwartaal, 7 uur

  - L`Oreal: resultaten eerste halfjaar, nabeurs

  - Sanofi: resultaten tweede kwartaal, 7.30 uur

  - Vinci: resultaten eerste halfjaar, 17.45 uur

  Israel:

  - Teva Pharmaceutical: resultaten tweede kwartaal, 13 uur

  Italie:

  - Generali: resultaten tweede kwartaal, 7.30 uur

  Italie::

  - ENI: resultaten tweede kwartaal, 8 uur

  Japan:

  - Sony: resultaten eerste kwartaal 2015/2016, 8 uur

  Nederland:

  - Royal Dutch Shell: resultaten tweede kwartaal, 8 uur

  Spanje:

  - Banco Santander: resultaten tweede kwartaal

  - Telefonica: resultaten tweede kwartaal, voorbeurs

  Verenigd Koninkrijk:

  - Royal Bank of Scotland: resultaten eerste halfjaar, 8 uur

  Verenigde Staten:

  - Amgen: resultaten tweede kwartaal, nabeurs

  - Electronic Arts: resultaten eerste kwartaal 2015/2016, nabeurs

  - Fiat Chrysler Auto: resultaten tweede kwartaal 

  - LinkedIn: resultaten tweede kwartaal

  - Mondelez International: resultaten tweede kwartaal, 22 uur

  - Procter & Gamble: resultaten vierde kwartaal 2014/2015, voorbeurs

  Zwitserland:

  - Swiss Re: resultaten tweede kwartaal, 7 uur

 • Brussel sluit vlak

  In Brussel is de Bel20 een dag vol resultaten, en met een grote overname door een van de index-leden vlak geëindigd op 3.719 punten. Elders in Europa is er wel winst. De Eurostoxx50 sluit 0,6 procent hoger. Dit zijn de grootste stijgers en dalers in Brussel. 

 • Sioen profiteert van DAF

  In Brussel springt de winst van Sioen  in het oog. Het aandeel koers op zijn hoogste peil in 14 jaar. Volgens KBCS-analist Ruben Devos profiteerde de specialist in technisch textiel van de sterke cijfers van DAF. De vrachtwagenproducent rapporteerde dinsdag een stijging van de omzet met 11 procent. 'De productie van dekzeilen vormt echt de ruggengraad van Sioen, goed voor 35 procent van de omzet', merkt Devos op. 'Als die activiteit goed draait, is dat een hefboom voor de rest van de resultaten.' In april nam Sioen nog het Franse Dynatex over, een specialist in industriële weefsels voor dekzeilen. Daarmee gaf het bedrijf nog een signaal dat het sterk wil inzetten op die niche.

  Maar Sioen zit al een aantal handelssessies in de lift, dus ook voor de omzetstijging bij DAF. Volgens Devos is de Vlaamse textielspecialist ook herontdekt na het bod van de private equity-speler Gilde op de Nederlandse branchegenoot Koninklijke Ten Cate. Uit de vergelijking tussen de biedprijs op Ten Cate en de waardering van Sioen bleek die laatste relatief goedkoop.Wellicht heeft dat de interesse van de markt gewekt. 

 • Een overzicht van de verrichtingen op Wall Street leest u hier

 • Balans van eerste resultaten

  Collega Serge Mampaey maakt een eerste balans op van het nog jonge resultatenseizoen. Vooral de puike cijfers voor de dollarverdieners vallen op.

 • Luchtvaart redt defensiegroepen

  General Dynamics  en Northrop Grumman  , vooral bekend als ontwerpers en producenten van militair materieel, behoren momenteel tot de hoogvliegers in Wall Street. Niet zozeer omdat het Pentagon plots weer meer bestellingen plaatst, wel omdat de luchtvaartactiviteiten van de beide groepen floreren.

  GD is ook eigenaar van Gulfstream, één van de grote namen in de zakenluchtvaart, en die divisie zag zijn omzet met 12 en zijn winst met 14 procent groeien. Ook de afdeling IT-systemen presteerde sterk net als 'Marine Systems', dat onder meer onderzeeërs bouwt voor de Amerikaanse zeemacht.

  Nortrhop Grumman boekte vooral succes met zijn Global Hawk drones, terwijl de defensieomzet bleef dalen. Zowel Northrop Grumman als General Dynamics verhogen hun prognose voor het volledige boekjaar. Northrop zit wel te azen op een nakend order van 55 miljard dollar van de Amerikaanse luchtmacht voor de bouw van een nieuwe bommenwerper.

   

  Twee Gulfstream-jets op het luchtvaartsalon van Parijs in juni 2015 ©Bloomberg

 • Twitter en Yelp krijgen slaag

  Uit de kwartaalcijfers die Twitter  dinsdag nabeurs publiek maakte, blijkt dat de groei van het aantal actieve gebruikers afvlakt. Interim-CEO en mede-oprichter Jack Dorsey (foto) erkende in de analistenconferentie ruiterlijk dat zijn bedrijf een probleem heeft om buiten de 'early adopters' te breken. Het openhartige optreden van Dorsey werd veelal gesmaakt maar beleggers sturen het aandeel niettemin ruim 10 procent lager. 

  ©REUTERS

  Yelp , een website waar consumenten reviews kunnen achterlaten, boekte in het tweede kwartaal een verlies van 1,3 miljoen dollar in vergelijking met een winst van 2,7 miljoen dollar vorig jaar. Maar beleggers reageren vooral geschrokken op de verlaging van de omzetverwachting voor heel het jaar. Voorzitter Max Levchin houdt de eer aan zichzelf. Het aandeel keldert zowat met een kwart.

 • Wall Street opent licht hoger

  De belangrijkste indexen in de VS openen woensdag met zeer bescheiden winst. De Dow Jones en de S&P500 klimmen 0,1 procent. De Nasdaq noteert met een miniem verlies van 0,04 procent. 

 • Wat mag u van de resultaten van AB InBev verwachten?

  Op Bear & Bull vindt u een vooruitblik op de cijfers van AB InBev. Volgens collega Kim Evenepoel mag u een collectie 'greatest hits' verwachten.

 • Winst MasterCard daalt

  Mastercard , het bedrijf achter de gelijknamige kredietkaarten, boekte in het tweede kwartaal 0,9 procent meer omzet tot 2,39 miljard dollar. De nettowinst komt licht lager uit op 921 miljoen dollar in vergelijking met 931 miljoen dollar een jaar geleden. 

 • Volgens de futures zal Wall Street een gemengd beeld tonen kort na de opening: lichte winst voor de Dow Jones, kleine verliezen voor de S&P500 en de Nasdaq.

 • Wat mag u van de resultaten van Delhaize verwachten?

  Jawel, ook morgen een stevige resultatendag. U leest op Bear & Bull alvast wat u van de cijfers van Delhaize mag verwachten.

 • Ontex: een kritische noot

  Petercam handhaaft het advies voor luierfabrikant Ontex op 'houden'. Het beurshuis stipt aan dat de organische omzetgroei (+3,6%) weliswaar in lijn met de verwachtingen was, maar dat dat puur aan de extreem sterke prestatie in Rusland te danken was. 'Dat de omzetgroei er puur op basis van één afdeling en zelfs één land komt, vinden we risicovol', klinkt het. 

 • Franklin Templeton: 'Hoger bod op BHF zou onze steun krijgen'

  Het ziet er naar uit dat de Chinese groep Fosun dieper in de buidel zal moeten tasten als ze de volledige controle over privaatbankier BHF Kleinwort Benson willen. Collega Michael Sephiha interviewde grootaandeelhouder en Franklin Templeton-beheerder Ed Lugo. We citeren:

  We geloven dat de toekomstige waarde van BHF Kleinwort Benson hoger ligt dan de huidige gepubliceerde boekwaarde van 6,03 euro per aandeel, zeker gezien het potentieel dat er volgens ons bij BHF is
  Ed Lugo
  Franklin Templeton

 • Sioen spurt naar hoogste peil in 14 jaar

  Ontex is na de sterke cijfers niet langer de grootste stijger op de Brusselse beurs. Die eer is nu weggelegd voor Sioen , dat 3,6 procent hoger spurt naar 16,32 euro. En dat is de hoogste koers sinds het voorjaar van 2001. De specialist in textieltechnologie is helemaal herontdekt na het stevige bod op de Nederlandse branchegenoot Koninklijke Ten Cate. 

 • ECB houdt dit keer steun aan Griekse banken onveranderd

  Volgens Bloomberg zou de Europese Centrale Bank de steun aan de Griekse banken niet verhogen. Vorige week had Frankfurt de steun boven 90 miljard, het equivalent van de helft van de Griekse economie, getild.

  #ECB said to keep ceiling for Greek bank ELA unchanged, BBG reports. pic.twitter.com/6RTGcMuMHT— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 29 juli 2015

 • Wat meer uitleg bij S&P en Solvay

  ... leest u hier

 • Bayer  schittert op de beurs van Frankfurt na de publicatie van beter dan verhoopte kwartaalcijfers. De operationele winst (ebitda) steeg met een derde tot 2,90 miljard euro, ruim boven de marktconsensus van 2,68 miljard. De omzet groeide met 18 procent tot 12,09 miljard en ook dat was meer dan wat analisten gemiddeld hadden verwacht. Bayer bevestigt dat de winst over het hele boekjaar zal groeien met 15 à 20 procent, met dankzij een positief wisselkoerseffect. En dat ondanks een lagere omzetprognose van 47 miljard tegenover eerder 48-49 miljard De plannen om de divisie MaterialScience een aparte notering te geven, zitten op schema. 

 • S&P waarschuwt voor lagere rating Solvay

  Kredietbeoordelaar S&P heeft zijn outlook voor de kredietrating van Solvay op negatief gezet. Daarmee waarschuwt S&P dat het de rating voor Solvay mogelijk zal verlagen. Die rating bedraagt momenteel BBB+/A-2.

  Aanleiding voor de waarschuwing is de overname die Solvay vanochtend aankondigde. Het Belgische chemiebedrijf wil zijn Amerikaanse sectorgenoot Cytec overnemen voor 5,8 miljard euro.

 • Nog nieuws van gisteravond. Het online beveilingsbedrijf Vasco Data Security, bekend van de digipass, heeft zijn winst in het tweede kwartaal van het jaar meer dan zien verdubbelen tot 35 dollarcent per aandeel. Dat is beter dan verwacht, want analisten hadden op 28 cent gerekend.

  De omzet steeg met 37 procent tot 65,4 miljoen dollar. Ook dat cijfers is beter dan verwacht.

  Desondanks houdt Vasco Data vast aan zijn conservatieve omzetprognose van 230 à 240 miljoen dollar voor het hele jaar. Aanlisten mikken gemiddeld op 238,8 miljoen dollar, wat hoger is dan het midden van die omzetvork.

 • Uitkijken naar de Fed

  ©Photo News

  Tussen al dat bedrijfs- en overnamenieuws zouden we het bijna vergeten, maar vanavond (om 20.00 uur Belgische tijd) maakt de Amerikaanse centrale bank haar rentebesluit bekend. Het is vooral uitkijken naar het commentaar van voorzitster Janet Yellen en een hint over de timing van de eerste renteverhoging sinds 2006.

  Verwacht wordt dat Yellen zal blijven wijzen op een aantrekkende Amerikaanse economie en een sterkere jobmarkt, waarmee de deur voor een renteverhoging in september open blijft.

 • Toppers en floppers

  Na anderhalf uur handelen zijn dit grootste stijgers en dalers op de beurs van Brussel. De Bel20  is de kleine winst van na de openingsbel al kwijt.  

 • Ontex grootste stijger

  In de ochtendhandel is Ontex  de sterkste stijger na de publicatie van zijn cijfers

  KBC Securities-analist Alan Vandenberghe houdt zijn advies op 'bijkopen' met een richtprijs van 28 euro. 'Ontex rapporteerde degelijke cijfers. De groei van de omzet bleef een beetje onder de verwachtingen, maar dit werd gecompenseerd door de hoger dan verwachte marges. We denken dat het aandeel nog wat opwaarts potentieel biedt met een prijskaartje (voorbeurs) van 18,1 keer de verwachte winst voor volgend jaar terwijl sectorgenoten aan 20 keer de verwachte winst noteren.' 

 • De Chinese beurs is ondertussen gesloten. 

  Believe it or not: #China regulators manages to get stocks into the green. Shanghai Composite ends up 3.5%. pic.twitter.com/UBDScuPKKl— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 29 juli 2015

 • Analisten over Solvay-deal

  We bundelen kort een aantal reacties van analisten op de overname van Cytec door Solvay .

  - Bernard Hanssens van Bank Degroof (Advies: bijkopen, koersdoel: van 135 naar 145 euro)

  De overname zal de herpositionering van de businessmix versnellen, waarbij het belang van de tak van gespecialiseerde componenten zal toenemen naar twee derden van de activiteiten tegenover de helft vandaag. De prijs is niet goedkoop, maar nog redelijk na de besparingen die te realiseren vallen en rekening houdend met de herwaardering die Solvay zal krijgen na de deal.

  - Filip De Pauw van ING (Advies: houden, koersdoel: 125 euro)

  Op het eerste zicht lijkt Cytec een groep met hoge, dubbel cijferige groei, hoge marges en activiteiten die perfect aansluiten bij de groeimotoren - Advanced Formulations en Advanced Materials - van Solvay. Maar op het eerste zicht lijkt ook de prijs met 14,7 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) voor dit jaar of 11,7 keer na de beoogde synergieën hoog.

  - Wim Hoste van KBC Securities (Advies: bijkopen, koersdoel 145 euro)

  We beschouwen Cytec als een redelijk geschikte prooi, maar de prijs ligt behoorlijk hoog. De EV/rebitda-ratio (de bedrijfswaarde (beurskapitalisatie + schulden) tegenover de recurrente bedrijfskasstroom) van Solvay zou stijgen van 8,8 naar 9,8 of 9,4 na de realisatie van volledige synergievoordelen. Ondanks onze gemengde gevoelens blijven we bij ons koersdoel en advies.

 • Europese beurzen openen hoger

  De belangrijkste beursgraadmeters op het oude continent beginnen de dag met winst. De Eurostoxx50 opent 0,5 procent hoger. In ons land stijgt de Bel20 0,2 procent. 

 • KPN  boekte in het tweede kwartaal een bedrijfsresultaat (ebitda) voor eenmalige kosten van 602 miljoen euro. Dat was 1,5 procent meer dan een jaar eerder, De omzet zakte met bijna 4 procent naar 1,75 miljard euro. De nettowinst van KPN daalde met 55 procent, naar 160 miljoen euro. Vorig kwartaal ontving KPN wel de dividenden uit het belang in Telefónica Deutschland. Dat geld wordt in de vorm van een interim-dividend van 3,4 eurocent per aandeel aan de aandeelhouders doorgegeven.

 • Wolters Kluwer  boekt een omzet van 2 miljard euro over de eerste helft van dit jaar. Vooral dankzij gunstige wisselkoerseffecten is dat 17 procent meer dan een jaar eerder. Tegen constante wisselkoersen en zonder overnames mee te rekenen resteerde een plus van 2 procent. De nettowinst ging, eveneens dankzij gunstige wisselkoersen, met bijna een kwart omhoog naar 235 miljoen euro. Het bedrijf verwacht de winstmarge dit jaar verder te kunnen verbeteren, waardoor de winst in bescheiden mate kan groeien.

 • Volkswagen snijdt in omzetprognose

  De Duitse autobouwer Volkswagen  heeft zijn wereldwijde verkoopverwachting naar beneden bijgesteld. Dat komt door slechtere marktomstandigheden in Rusland en Zuid-Amerika. Het bedrijfheeft ook af te rekenen met tegenwind in zijn belangrijke afzetmarkt China.

  Volkswagen verwacht nu dat het ongeveer net zoveel auto's zal verkopen als vorig jaar, waar het eerder nog een gematigde groei van de verkopen voorzag. Het  concern zag het operationeel resultaat in het tweede kwartaal met bijna 5 procent groeien tot zo'n 3,5 miljard euro.

  Dinsdag bleek nog dat Volkswagen Toyota voorbij is gestreefd als grootste autoverkoper ter wereld. Het bracht van januari tot en met juni wereldwijd 5,04 miljoen wagens aan de man, tegen 5,02 miljoen voor het Japanse bedrijf.

 • Tokio sluit licht lager

  De beurs in Tokio is licht lager gesloten. De Nikkei eindigde met een verlies van 0,1 procent op 20.302,91 punten. Een winstwaarschuwing van zwaargewicht Fanuc drukte op de Japanse beurs. Beleggers deden het verder rustig aan in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. 

  In China zitten de beurzen voor het eerst in vier dagen in de lift. De Shanghai Composite-index wint 1,9 procent.

 • 'Bod op BHF te laag'

  Volgens het Duitse Handelsblatt vindt het bestuur van BHF Kleinwort Benson  het bod van Fosun te laag. De Chinese holding biedt 5,1 euro per aandeel.  Ook beleggers lijken uit te gaan van een hoger bod. Het aandeel BHF noteert in Brussel op 5,22 euro. 

  Te lezen in Handelsblatt: "BHF Board Members Consider Fosun Offer too Low". Oké, maar wat denken ze v/d kostenstructuur v/d moederholding?— Tom Simonts (@TSimonts) 29 juli 2015

 • Nieuw cementhuwelijk in de maak

  HeidelbergCement  betaalt 1,67 miljard euro voor een belang van 45 procent in Italcementi. Als de deal rond is, zullen de Duitsers een bod lanceren op de overige aandelen. Het overnamebod waardeert de Italiaanse cementboer op 6,7 miljard euro. Beide groepen zijn actief in ons land, dus wellicht zal de nieuwe fusiegroep één fabriek van de hand moeten doen

  De cementsector zit duidelijk volop in beweging. Pas een aantal weken geleden is het huwelijk van 40 miljard euro tussen het Franse Lafarge en het Zwitserse Holcim definitief bezegeld

 • Groei van Twitter blijft vertragen

  Nog nieuws van gisteren nabeurs op Wall Street. Het sociale netwerk Twitter worstelt meer dan ooit met stevige groeipijnen, zo bleek uit het jongste rapport. De kwartaalomzet (502 miljoen dollar) en winst per aandeel (7 cent) lagen iets boven de marktverwachting. Maar analisten schrokken niettemin van de sterke vertraging bij het aantal gebruikers. Bovendien liet het management weten niet meteen beterschap te verwachten. 

  Twitter +12% op cijfers. Maar na conference call -12%. Soms kunt je als CEO ook maar beter je mond houden.— Corne van Zeijl (@beursanalist) 29 juli 2015

 • Duurdere dollar speelt ook Solvay in de kaarten

  Naast het overnamenieuws komt Solvay  woensdagochtend ook met resultaten voor het eerste halfjaar. Net als Melexis profiteerde de chemiegroep van de duurdere dollar. De omzet van de groep bedraagt 5,3 miljard euro, een stijging van 5,3 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar voornamelijk te danken aan de impact van gunstige wisselkoersen. De recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (rebitda) komt uit op 1 miljard, 10 procent meer dan vorig jaar vooral dankzij - u raadt het al - de impact van de wisselkoersverschillen. De nettowinst bedraagt 265 miljoen euro tegenover een verlies van 225 miljoen vorig jaar. 

 • Er is deze ochtend ook een deal in de olie- en gasindustrie.

   

  France's Total is to sell 20 per cent of the Laggan-Tormore gas field west of Shetlands to UK power generator SSE for £565m— Chris Adams (@chrisadamsmkts) 29 juli 2015

 • Melexis profiteert van sterke dollar

  Melexis  klopt in het tweede kwartaal de omzetverwachting, maar blijft nipt achter op de winstprognose. De producent van halfgeleiders voor de autosector blijft evenwel bij zijn verwachtingen en trekt het dividend met 30 procent op. Net als veel andere bedrijven kon Melexis volop profiteren van de sterke dollar. Meer over de resultaten van de chipbakker leest u hier

 • Solvay voert eerste kapitaalverhoging in 152 jaar door

  Om de deal te financieren gaat Solvay  onder meer een kapitaalverhoging van 1,5 miljard euro doorvoeren. Opmerkelijk: het gaat om de eerste kapitaalverhoging in de geschiedenis van de groep.

  Solvac, de familiale verankeraar die 30 procent van de groep controleert, heeft al aangegeven op de kapitaalronde te zullen intekenen. 

   

  Solvay financiert miljardendeal met eerste kapitaalverhoging sinds ... 1863. Via @marktenlive @tijd :http://t.co/81sbJ7DqZW— Kurt Vansteeland (@KurtVansteeland) 29 juli 2015

 • Ontex profiteert van lage olieprijs

  Over het eerste halfjaar boekte Ontex  een vergelijkbare omzet van 845,2 miljoen euro, een stijging van 4,4 procent. Die vergelijkbare omzet houdt geen rekening met overnames of wisselkoersschommelingen.  

  De bedrijfskasstroom over het eerste halfjaar klokte af op 109,9 miljoen euro. Dat komt neer op een toename van 11,5 procent, en ligt boven de gemiddelde analistenverwachting van 106 miljoen euro. Het is op dit niveau dat Ontex profiteerde van lagere grondstoffenprijzen, vooral dan voor grondstoffen op basis van olie. Het bedrijf waarschuwt evenwel in een adem dat dit effect al grotendeels uitgewerkt is, en niet mag doorgetrokken worden naar het derde kwartaal.

  Verder op de resultatenrekening prijkt nog een halfjaarwinst van 56,9 miljoen euro, wat neerkomt op een winst per aandeel van 0,84 euro. Ook dat is duidelijk beter dan de 0,81 euro die analisten voorspelden.

 • Solvay neemt Cytec over

  Goeiemorgen. We vallen onmiddellijk met de deur in huis. Solvay  sluit één van de grootste deals uit zijn 152-jarige geschiedenis. De chemiereus neemt de Amerikaanse beursgenoteerde sectorgenoot Cytec over voor 5,5 miljard dollar (5 miljard euro) cash. Solvay biedt 75,25 dollar cash per aandeel Cytec. Dat is een premie van 29 procent op de slotkoers van dinsdag, 58,39 dollar. Inclusief schulden bedraagt de ondernemingswaarde van Cytec 6,4 miljard dollar (5,8 miljard euro), 14,7 keer de verwachte bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) over 2015. De raden van bestuur van Cytec en Solvay staan unaniem achter de deal. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud