1. Markten Live
 2. Live blog

Ontex onttroont Umicore als beste Bel20'er

Met een beresterke Duitse economie als V8 onder de motorkap boekten de Europese beurzen winst. In de Bel20 onttroont Ontex Umicore als best presterende Bel20'er, met dank aan bijna unanieme lof.
 • Bel20 vlagt 0,5 procent hoger af

  De slotbel: de Bel20 won 0,5 procent, met winsten die aan het eind van de handel nog wat afgeroomd werden door een matte start van de Amerikaanse technologiebarometer Nasdaq. U leest hier het overzicht van de Europese beursdag

  Nog dit: morgen is het D-day voor Exmar. Uiteraard kunt de cruciale stemming van de schuldeisers van de gastankerrederij via deze website volgen. 

 • L'Oréal: volgend doelwit voor een scheut activisme?

  Nu de notoire Amerikaanse beleggersactivist Daniel Loeb aan de boom gaat schudden bij voedingsreus Nestlé, zijn beleggers al zeker van een volgend doelwit: L'Oreal . Dat zit zo: het laat geen twijfel dat dat Loeb er bij de Zwitsers op gaat aandringen hun belang van 23,2 procent in L'Oreal te verkopen. Een pakket van bijna 130 miljoen stuks dat bij de huidige koers al snel dik 25 miljard euro waard is. 

  L'Oréal kan potentieel die aandelen dan terugkopen, een vooruitzicht dat beleggers doet watertanden: toekomstige winsten en dus dividenden moeten dan over heel wat minder hongerige mondjes verdeeld worden. En om die terugkoop mee te financieren, hebben de Fransen zelf ook een spaarpotje die Angelsaksische beleggers al lang met de voorhamer opengebroken willen zien: een belang van 9,4 procent in de farmareus Sanofi. Die 118 miljoen stuks zijn op dit ogenblik 10,5 miljard euro waard. 

 • Wall Street start met winst

  Wall Street start met winst. De Dow Jones koerst 0,4 procent hoger op 21.474 punten. Een opgemerkte stijger is NCR, het vroegere National Cash Register. De pionier in kassaregisters kreeg afgelopen weekend een lovend profiel in het invloedrijke beleggersblad Barron's en dat laat zich voelen: plus 4,2 procent naar 40,24 dollar. Volgens Barron's is NCR perfect geplaatst om profijt te halen uit de 'wapenwedloop van Amazon', een wedloop die recent een versnelling hoger ging met de overname van Whole Foods. 

  NCR is bij het brede publiek vooral bekend om zijn dominante positie in geldautomaten, samen met Diebold Nixdorf. Maar CEO Bill Nuti ziet geen echte rivaal in Diebold Nixdorf: 'Zij zijn een hardwarebedrijf, wij een softwarebedrijf. En zij gaan ons nooit inhalen', vertelde Nuti laconiek aan Barron's. 

  Over 2016 vertegenwoordigde hardware nog 37 procent van de groepsomzet van NCR, tegenover 28 procent voor software en 35 procent voor diensten. Een belangrijk deel van de software- en diensteninkomsten komt uit het beheer van software waarmee retailers onlinebestellingen kunnen verwerken. Dit mede dankzij de overname van Retailix, een specialist in kruidenierssoftware, in 2013 en Radiant Systems in 2011. Nuti nam ook een softwarespecialisten over in smartphonetickets en -instapkaarten (Mobiqa, 2010) over.

 • Ontex best presterende Bel20'er

  De grootste stijger in de Bel20 is nu Ontex , met een klim van 1,8 procent naar 33,12 euro. Sinds begin dit jaar noteert de luierfabrikant nu op een winst van 17,5 procent, waarmee materialengroep Umicore onttroond is als best presterende Bel20'er van het jaar. 

  Ontex kwam dit weekend naar buiten als één van de favorieten van de Belgische beurshuizen voor de rest van 2017 en grossierde eerder ook al bij Londense beurshuizen in koopadviezen, onder meer bij Deutsche Bank en Liberum Capital. 

  1. Ontex +17,5%
  2. Umicore +16,7%
  3. Engie +15,6%
  4. Proximus +15%
  5. AvH +14,2%
  ©Thomas De Boever

 • Kepler Cheuvreux knipt in Orange Belgium

  Terwijl Telenet en Proximus vandaag hoger gaan, verliest Orange Belgium 0,5 procent. Dat heeft niet alleen met de gewijzigde tariefplannen van Telenet en Proximus te maken, maar ook met een adviesverlaging. Kepler Cheuvreux heeft zijn koersdoel voor Orange Belgium verlaagd tot ‘houden’ met een koersdoel van 22 euro. We hopen het rapport in handen te krijgen zodat we de redenen kunnen toelichten.

 • Europese beurzen blijven op winst

  Kort na de middag noteren de Europese beurzen nog steeds met winst. Ze profiteren van de Italiaanse bankenredding, de hogere olieprijs en het optimisme van de Duitse bedrijfsleiders. De EuroStoxx50 wint 1 procent, de Bel20 0,9 procent. Een volledig verslag van Euronext Brussel vindt u hier.

  Zo ziet de topflop in Brussel er uit:

  Dalenys

  +41,01%

  Nyrstar

  -2,54%

  Bone Therapeutics

  +4,68%

  Keyware

  -2,80%

  TiGenix

  +3,73%

  Hamon

  -3,08%

  Option

  +4,17%

  Jensen Group

  -3,28%

  Exmar

  +3,39%

  KKO

  -4,04%

  Genkyotex

  +2,00%

  Campine

  -7,24%

  Tessenderlo

  +1,72%

  ASIT Biotech

  -9,05%

 • Campine voldoet weer aan bankconvenanten

  Door de kartelboete die Campine van Europa kreeg opgelegd wegens prijsafspraken met sectorgenoten, voldeed de Kempense loodwerker eind vorig jaar niet meer aan de bankconvenanten. De banken knepen toen echter een oogje dicht en stonden een opschorting toe tot eind mei.

  Campine nam de nodige maatregelen en uit een nieuwe toetsing blijkt dat het bedrijf eind maart weer beantwoordde aan de bankconvenanten. Zo bedroeg het eigen vermogen op 31 maar 20,692 miljoen euro, boven het minimum van 20 miljoen, en de solvabiliteitsratio 27,5 procent waar een minimum van 25 procent gold. Campine verwacht de normale solvabiliteitsratio van 30 procent weer te halen op 30 juni. 

 • Dalenys bijna 40 procent hoger

  Bij de hervatting van de handel schiet het aandeel Dalenys fors hoger. Het rukt op tot 8,55 euro rond 12.12 uur, dicht bij de biedprijs van Natixis.

 • Vanaf 12 uur weer handel in Dalenys

  De notering van de specialist in elektronisch betalen Dalenys wordt om 12 uur hervat, meldt de FMSA. De Franse bank Natixis brengt een bod van 9 euro per aandeel uit op Dalenys. We verwachten dat de koers richting biedprijs schiet.

 • Hoger koersdoel ING bij Degroof Petercam

  Het beurshuis Degroof Petercam verhoogt zijn koersdoel voor ING Groep van 14 tot 16 euro. Het koersdoel stond ter herziening sinds de publicatie van de eerstekwartaalcijfers, anderhalve maand geleden. Het advies van analist Bart Jooris blijft 'houden'. Hij heeft zijn ramingen voor 2017 opwaarts aangepast op basis van hogere commissielonen, lagere regelgevingsgebonden kosten en lagere provisies voor slechte leningen. Omdat ING mogelijk, in het kader van de lopende Basel IV-onderhandelingen, een forsere kapitaalbuffer zal moeten aanleggen, verwacht Jooris dat het dividend bij ING dit jaar maar lichtjes zal stijgen, van 0,66 tot 0,68 euro.  

 • Fagron moet product terugroepen in VS

  Fagron Sterile Services, de Amerikaanse dochter van Fagron die steriele producten maakt, roept in heel de VS het product succinylcholine chloride terug, meldt Analist Matthias Maenhaut van ING. De terugroepingsactie volgt op een gelijkaardige terugroeping door producent Hospira. Het product werd door FSS herverpakt en verdeeld. Maenhaut verwacht minimale kosten voor Fagron en handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 14,50 euro.

 • Duitse ondernemers megapositief

  Het vertrouwen van de Duitse ondernemers is in juni weer toegenomen. De Ifo-index komt uit op 115,1 en dat is hoger dan verwacht. Analisten hadden een lichte terugval verwacht van 114,6 in mei tot 114,4 punten. Met het nieuwe cijfer staat de index op een recordhoogte. De Ifo-index is gebaseerd op een rondvraag bij meer dan 7.000 managers.

  Bondskanselier Angela Merkel geniet van een fris glas bier. ©EPA

 • Natixis legt hand op Dalenys

  De Franse zaken- en investeringsbank Natixis brengt een overnamebod uit op Dalenys , de Belgische specialist in betaaloplossingen. Natixis heeft een akkoord op zak om 50,04 procent van het kapitaal van Dalenys over te kopen van de referentieaandeelhouders Saint-Georges Finance en Jean-Baptiste Descroix-Vernier. Natixis biedt daarbij 9 euro per aandeel, wat 45,6 procent meer is dan de slotkoers van vrijdag. De bank zal vervolgens tegen dezelfde voorwaarden een bod uitbrengen op de resterende aandelen.

  Volgens Natixis bevestigt deze overname de strategische ambities om een van de Europese leiders in de betaalsector te worden, in het bijzonder voor e-commerce. Natixis richtte eind 2016 een aparte divisie Betalingen (Paiements) op en nam eerder dit jaar Fintech PayPlug over.

  De 'fintech' Dalenys werd in 2002 opgericht door Jean-Baptiste Descroix-Vernier en heette voor enkele jaren Rentabiliweb. Het aandeel noteert op Euronext Brussel en Euronext Parijs.

 • Hogere start in Europa

  De Europese banken zijn zoals verwacht met winst van start gegaan. Na een minuut noteert de EuroStoxx50 een half procent hoger. De Bel20 doet er 0,4 procent bij. De index wordt vooral aangevuurd door KBC, AB InBev en ING. Beleggers houden duidelijk het hoofd koel na de geslaagde redding van twee Italiaanse banken.

 • Notering Dalenys opgeschort

  De notering van Dalenys op Euronext Brussel is opgeschort op vraag van het bedrijf zelf, meldt de FSMA. Het bedrijf Dalenys heeft oplossingen in huis voor elektronisch betalen, om de efficiëntie van marketinginspanningen te verhogen en levert ook technologie voor betalende telecomdiensten.

 • Naar hogere start in Europa

  De Europese beurzen zullen positief aan de handelsdag beginnen, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,4 procent in de plus. De olieprijs stijgt voor de derde dag op rij. De prijs van een vat Brent gaat 1 procent hoger tot 46 dollar. De positieve futures wijzen er ook op dat de redding van twee Italiaanse banken tijdens het weekend de markten niet van de wijs brengt.

 • Mithra pakt uit met bemoedigende resultaten

  Mithra meldt dat de European Journal of Contraception and Reproductive Health Care een studie heeft overgenomen met Estelle, het anticonceptiemiddel van de Luikse farmaproducent. Het gaat om een studie in fase IIb die in 2010 en 2011 werd uitgevoerd in Finland, waarbij Estelle, bestaande uit de hormonen estetrol en drospirenon, werd vergeleken met de combinatie estetrol en levenorgestrel. De basis voor het onderzoek was Qlaira, een anticonceptiemiddel van Bayer.

  Bleek toen dat Estelle beter scoorde, aangezien de vrouwen in het onderzoek het middel beter aanvaardden, beter verdroegen en zich er ook beter bij voelden.

  De publicatie verandert niets voor Mithra , dat intussen Estelle aan het onderzoeken is in fase III. De resultaten hiervan worden in het najaar van 2018 verwacht.

  Maar zoals Tom Simonts, analist van KBC Securities opmerkt, kan de publicatie in het tijdschrift de alertheid van artsen en patiënten voor Estelle verhogen.

 • Ablynx start onderzoek met caplacizumab in Japan

  Het onderzoek met caplacizumab loopt bij gezonde Japanse vrijwilligers en is bedoeld om de veiligheid en verdraagbaarheid van het middel in enkel- en meervoudige doses na te gaan. Ablynx wil ook vergelijken hoe Japanse en Kaukasische proefpersonen reageren op caplacizumab en tevens de immunogeniciteit van het middel in Japanse proefpersonen evalueren. De resultaten van het onderzoek worden voor het einde van het jaar verwacht.

  Caplacizumab is bedoeld om de zeldzame, levensbedreigende bloedstollingsziekte aTTP (verworven trombotische trombocytopenische purpura) te behandelen. Naar het middel loopt momenteel een Fase 3-onderzoek, de zogenaamde Hercules-studie, waarvan de resultaten dit jaar worden verwacht.

  Het aparte onderzoek in Japan vloeit voort uit de Japanse wetgeving die eist dat klinische onderzoeken worden overgedaan in Japan.  

 • Bone Therapeutics stap dichter bij Europees patent

  Het Europese patentenbureau EPO gaat de allogene celtherapietechnologie van Bone Therapeutics een patent toekennen. De specifieke technologie van het bedrijf om botvormende cellen en stamcellen uit beendermerg te gebruiken om nieuw bot aan te maken zal daarmee beschermd zijn tot in 2029. Na de toekenning moet Bone het patent laten valideren in de verschillende EU-lidstaten. De technologie van Bone is al door patenten beschermd in Japan, Australië en Singapore en er lopen aanvragen in de VS, Canada, India en Zuid-Korea. 

 • Third Point heeft ruim 1 procent van Nestlé

  Third Point, het hefboomfonds van de activistische investeerder Daniel Loeb, heeft een belang van meer dan 1 procent opgebouwd in het Zwitserse voedingsconcern Nestlé. Het belang is 3,28 miljard Zwitserse frank (3 miljard euro) waard en het grootste dat een hefboomfonds ooit aanhield in Nestlé.

  Third Point zal zijn positie nu aanwenden om aan te sturen op veranderingen bij Nestlé. Loeb wil dat de marges verbeteren, dat Nestlé eigen aandelen gaat inkopen en niet-kernactiviteiten (zoals het 23 procent-belang in L’Oréal) gaat afstoten.

  Nesquik, poeder om instant chocolademelk te maken, is een van de gekende producten van Nestlé. ©BELGAIMAGE

 • Over and out voor Takata

  In Japan heeft Takata, de op een na grootste fabrikant van airbags ter wereld, de boeken neergelegd. De ondergang van Takata stond in de sterren geschreven nadat productiefouten leidden tot de grootste terugroepactie ooit in de auto-industrie. Door slecht werkende airbags vielen minstens 17 doden.

  Takata heeft in Japan en de VS bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Het bedrijf torst naar schatting een schuldenlast van 1.700 miljard yen ( 13,6 miljard euro).

  De activiteiten van Takata die nog levensvatbaar zijn, worden overgenomen door Key Safety Systems (KSS), een Amerikaanse fabrikant van auto-onderdelen die in handen is van de Chinese groep Ningbo Joyson Electronic.

  Een logo van Takata in een autoshowroom in Tokio ©AFP

 • Aziatische beurzen op winst

  De Aziatische beurzen boeken winst bij het begin van de nieuwe handelsweek. Technologiewaarden laten herstel zien en de olieprijs herstelt voor de derde dag op rij, zij het lichtjes. In Tokio stijgt de Nikkei 0,1 procent, in Seoul is er 0,4 procent winst, in Hongkong 0,4 procent en in Shanghai 0,8 procent.

  In het weekend was er maar weinig nieuws dat voor beweging kon zorgen. Beleggers kijken uit naar aanwijzingen over het rentebeleid in de VS en de eurozone in speeches die centraal bankiers de komende dagen houden. ECB-voorzitter Mario Draghi spreekt vandaag in Portugal en Fed-voorzitster Janet Yellen is dinsdag in Londen.

 • Uitkijken naar Ifo-index

  Goedemorgen. We beginnen met een vooruitblik naar de week die voor ons ligt.

  1. Blijft de Europese inflatie laag in juni?

  Brussel komt vrijdag met een eerste schatting van de inflatie over de voorbije maand. De meeste economen verwachten een beperkte stijging.'De olieprijs zal nog enige tijd laag blijven door de efficiënte productie in de VS. Daarnaast drukt de groeivertraging in China de grondstoffenprijzen', zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België. 'Bovendien blijven de loonstijgingen in de eurozone beperkt door de opkomst van de e-commerce en de grote werkloosheid, ook al liggen de bedrijfswinsten aan de hoge kant.'

  2. Kwartaalcijfers van Bayer-doelwit Monsanto

  De Amerikaanse specialist in zaden en meststoffen Monsanto komt woensdag voor de opening van Wall Street met resultaten. Zoals bekend wil de Duitse chemiegroep Bayer Monsanto kopen voor een bedrag van 66 miljard dollar. Dat is een peperdure acquisitie, want 15 miljard boven de marktwaarde. Bayer hoopt zijn plannen nog voor het einde van de maand bij de Europese Commissie in te dienen. De Duitsers verwachten niet dat ze onvoorwaardelijk groen licht krijgen, maar hopen nog altijd de overname voor het einde van het jaar af te ronden.

  Vandaag/maandag kijken beleggers uit naar het Duitse ondernemersvertrouwen, gevat in de Ifo-index. Analisten verwachten een lichte terugval van 114,6 tot 114,4 punten, maar de index blijft daarmee wel op een zeer hoog niveau.

  Beleggers staan voor trading terminals bij een beursmakelaar in Shanghai. ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud