Ontex sluipt naar record

Beleggers beginnen nu al vooruit te blikken op de persconferentie van ECB-voorzitter Mario Draghi, donderdagmiddag ©REUTERS

De Brusselse beurs lukte een kleine winst. Ontex sluipt richting een record, Ackermans tikte voor het eerst op 100 euro aan.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.45 uur: De slotbel: de Bel20 koerste 0,2 procent hoger naar 3.283 punten, u leest het beursverslag hier. We ronden hier onze liveblog af. Tot morgen!

17.35 euro: Toch even meegeven: de investeringsmaatschappij Ackermans & Van Haaren tikte vandaag - even - voor het eerst de kaap van 100 euro aan. Pro memorie: AvH trok op 20 juni 1984 tegen omgerekend 1,95 euro per aandeel naar de beurs. Dat is dus een vervijftigvoudiging van de inleg op goed dertig jaar. Bovendien verdienden de trouwe intekenaars van het eerste uur ook nog eens louter met de gecumuleerde 13,85 euro nettodividenden zeven keer hun inleg terug. Globaal leverde het aandeel AvH sinds 1984 volgens onze berekeningen 5.941 procent rendement op. Dat is een jaarrendement van 14,6 procent, bijna het dubbel van de 8,6 procent jaarrendement voor wie gewoon 'de Brusselse beurs' (in casu de Belgian All Shares-returnindex) kocht.

17.18 uur: Eén van de sterkste stijgers op Euronext Brussel is Ontex . Dit dankzij een positief rapport en koopadvies van KBC Securities. Het aandeel nadert zo weer zijn recordpeil. 

16.42 uur: Echt veel geloof hechten analisten niet aan de City-geruchten die BP aan Royal Dutch Shell linken, meldt Reuters.

16.40 uur: Het nieuwe spel onder de financiële twitterati: noem zaken die nóg sneller onderuit gaan dan de Russische roebel.

That guy who skydived from space. #thingsThatFallFasterThanTheRuble— Katie Martin (@katie_martin_FX) 2 december 2014

 

16.25 uur: Hoe zit het met de edelmetaalprijzen na de wilde rit van de jongste dagen en weken? Een analyse van ABN AMRO. Erg positief zijn de goudanalisten van de Nederlandse bank niet: ze mikken op een goudprijs van 900 dollar per ounce tegen eind 2015.

Wat gaan de prijzen van goud, zilver, platina en palladium doen? Lees het in ABN AMRO's Precious metals monthly https://t.co/R8elwHmIdp— ABN AMRO EconBureau (@ABNAMROeconomen) 2 december 2014

 

16.15 uur: Best een opmerkelijke grafiek: in negen van de vijftig Amerikaanse deelstaten bevinden de huizenprijzen zich weer op recordpeil. Het gaat onder meer over New York en Texas. In woestijnstaten als Nevada en Arizona zitten de prijzen wel nog ruim onder het piek.

Back to the bubble era? Home prices already at a record in 9 states, and could be 27 in 2015. http://t.co/iFZBs8Ekpr pic.twitter.com/W7APQ4ETkF— Silvia Ascarelli (@SilviaAscarelli) 2 december 2014

 

16.01 uur: Zo. Een even vaag als opmerkelijk gerucht doet in Londen de ronde: Royal Dutch Shell zou interesse hebben voor BP . Beide aandelen koersen zo'n 3 procent hoger. 

Mkt Chatter Doing The Rounds Of Shell In Talks To Buy BP $BP— Live Squawk (@livesquawk) 2 december 2014

 

15.52  uur: We geven het mee voor wat het waard is. Onderzoekers aan Duke Unversity hebben zich een tijdje onledig gehouden met stemmen van CEO's te analyseren en stellen vast dat een CEO met een zware stem meer verdient dan één met een piepstemmetje.

Male CEOs with deeper voices made up to $187,000 a year more than higher-pitched peers, research finds. http://t.co/HY5sv44fPE— Wall Street Journal (@WSJ) 2 december 2014

 

15.35 uur: Na de mindere dag gisteren, zet Wall Street de gezapige eindejaarshausse weer voort. De Dow Jones gaat 0,2 procent hoger, Nasdaq boekt een gelijkaardige winst. 

15.10 uur: Het rampaandeel van de dag is Neopost , na het Amerikaanse Pitney-Bowes de tweede grootste producent van postsorteermachines ter wereld. De Franse groep waarschuwt dat er dit jaar nauwelijks organische omzetgroei zal zijn, terwijl ze eerder op 1 à 3 procent groei mikte. In de klassieke kernactiviteit - de postsorteersystemen, ondanks diversificatiepogingen nog steeds vier vijfde van de omzet - tuimelde de omzet in het derde kwartaal 4,1 procent. Dit vooral door de bar slechte toestand op de Franse thuismarkt, waar met een krimp van 6,1 rorcent tijdens de zomer de besparingen bij alle lagen van de overheid pijn lijken te beginnen doen. 

Neopost torst ook eens nog een zware schuldenlast van zo'n 1 miljard, zo'n drie keer de jaarlijkse bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen. Het Franse bedrijf probeert ook de krimp in de klassieke postsorteercentra - onder meer Bpost is klant - te counteren met nieuwe activiteiten, gegroepeerd in de afdeling CSS (Communication & Shipping Solutions). Met CSS probeert Neopost zich te profileren als specialist in elektronisch documentbeheer en software-ontwikkelaar om pakjes te 'traceren'. Maar: tot nader order kosten die nieuwe activiteiten vooral veel investeringen, terwijl de marges een stuk onder die van de postsorteersystemen liggen. Dus zit de rendabiliteit in dalende lijn, want het aandeel al een hele tijd tot favoriet doelwit maakt voor shorters.

14.50 uur: Elia krijgt toestemming voor de aanleg van een nieuwe onderzeese stroomkabel tussen België en het Verenigd Koninkrijk. Het project van ruim 600 miljoen euro zou in 2019 klaar moeten zijn.

14.40 uur: Wal-Mart, de grootste winkelketen ter wereld, meldde dat maandag een verkooprecord via de website werd gebroken. Nooit eerder verkocht de groep zoveel producten online als tijdens 'Cyber Monday', de maandag na het Thanksgiving-weekend. De verkoop steeg op jaarbasis met 70 procent tot 22 miljoen transacties, met als populairste producten de iPad Mini van Apple en de Barbie-collectie van Mattel. Wal-Mart stelt dat het succes te danken is aan de vele koopjes die het maandag in de markt zette. Tussen Thanksgiving (donderdag) en Cyber Monday werd de website van Wal-Mart 1,5 miljard keer bezocht en voor het grootste deel via mobiele apparaten.

Over het algemeen dreigen het Thanksgiving weekend en Cyber Monday echter tegen te vallen. Tussen donderdag en zondag gaven Amerikaanse consumenten voor het tweede jaar op rij minder uit, waarschuwde de National Retail Federation.

14.00 uur: De Amerikaanse autobouwer Chrysler, deel van Fiat Chrysler Automobiles , verkocht in november 20,1 procent meer wagens, een pak meer dan verwacht. De consument liep storm voor de nieuwe Jeeps en de pickup Dodge RAM. Het dochtermerk Jeep verkocht 27 procent meer wagens. 'Door de goedkopere olieprijs is het verbruik van een wagen minder belangrijk geworden. We merken een rush in de VS naar terreinwagens en pickups', verklaarde een auto-analist. Maar ook de nieuwe modellen, met een combinatie van Fiat- en Chrysler-technologie, slaan aan. Het is al de 56ste maand op rij dat de verkoop van Chrysler stijgt.

De Jeep Cherokee en Grand Cherokee zijn verkoopsuccessen. ©Bloomberg

13.50 uur: De oliesector is de best presterende in Europa met een winst van 1,9 procent, ook al boert de olieprijs 0,9 procent verder achteruit. De neergang van de olieprijs is een van de redenen waarom Rusland volgend jaar alvast een recessie voorspelt.

12.03 uur: Wat hebben Belgacom, Telenet, Elia, GDF Suez, Option, Lotus Bakeries, Melexis, EVS, Sofina en RHJ International gemeen? Antwoord: het zijn stuk voor stuk beursgenoteerde bedrijven waar een vrouw het budget stevig onder controle houdt. Belgacom heeft voortaan een vrouwelijk topduo: naast CEO Dominique Leroy komt nu CFO Sandrine Dufour, die Belgacom-veteraan Ray Stewart als financieel directeur vervangt. 

12.00 uur: Na een korte heropleving is de Russische roebel weer aan het afglijden, tot rond 52 roebel per dollar. Moskou erkent nu zelf op weg te zijn naar de eerste recessie sinds 2009.

11.51 uur: Alsof er nooit een vastgoedzeepbel geweest is: in Spanje storten nu Banco Popular en Banco Sabadell zich in de 'hypothekenoorlog', waarbij Spaanse banken met zo laag mogelijke rentes voor woonkredieten elkaars klanten proberen af te snoepen. Ook hier: dankzij Mario Draghi!

La guerra de las #hipotecas baratas http://t.co/2d8ZahxFxY pic.twitter.com/543rUIk4IV— elEconomista.es (@elEconomistaes) 2 december 2014

 

11.42 uur: Dat de beurzen hun openingsverlies grotendeels kwijtgespeeld hebben, ligt mogelijk aan de Financial Times. Die opent de website met een titel die weinig aan de verbeelding overlaat: 'ECB to dash bond-buying hopes.' Volgens de zakenkrant is er nogal wat hoop dat de Euroepse Centrale Bank snel met de bulkinkoop van obligaties start. Die hoop werd gevoed door voorzitter Mario Draghi zelf - met de boodschap dat we snel inflatie nodig hebben - en een reeks sombere economische cijfers. Maar de kans is reëel dat Frankfurt eerst wil wachten om te zien in welke mate haar eerder aangekondigde stimulus effect sorteert. Pas als die duidelijk tekort zouden schieten, kan er tegen het eind van het eerste kwartaal van 2015 écht vuurwerk komen. Maar op de persconferentie van nu donderdag gaat Draghi dus in het beste geval een kleine 'fuseetje' lossen.

11.27 uur: Petercam verlaagt na de halfjaarcijfers de rating voor Retail Estates van 'houden' naar 'afbouwen'. Het koersdoel stijgt evenwel van 57 naar 59,70 euro. Het meeste goede nieuws, zoals de hoge vraag naar baanwinkels, zit al in de koers, oordeelt het beurshuis. Het dividendrendement van 4,5 procent bruto is een grote steun, maar de premie van 36 procent tegenover de intrinsieke waarde is te groot. De halfjaarcijfers toonden overigens aan dat Mario Draghi niet de enige is die tobt over de lage inflatie.

'Retail Estates: a beautiful company but a demanding valuation'
Petercam

11.10 uur: De DAX is intussen opnieuw onder de grens van 10.000 punten gaan postvatten.

11.05 uur: De beurs van Brussel vervangt de Openbare Veilingen door een elektronisch handelssysteem: de Euronext Expert Market. Gedaan dus met de wekelijkse rondetafel waarbij gespecialiseerde handelaars aan elkaar aandelen van niet-genoteerde ondernemingen aanboden. Het systeem van de elektronische wekelijkse veiling gaat van start op 9 december. Euronext wil hiermee de verhandelbaarheid van niet-genoteerde bedrijven bevorderen. De Openbare Veilingen waren ook de referentiemarkt voor kasbons.

'Het groeiende aantal privé-initiatieven op de primaire markt, zoals crowd-funding, doen de vraag stijgen naar een betrouwbare en transparante secundaire markt in die effecten.'
Vincent Van Dessel
CEO Euronext Brussel

10.37 uur: D'Ieteren wint terrein na de publicatie van de autoverkoopcjfers in ons land gisterenavond. In november zakte de verkoop in België op jaarbasis met 7,1 procent. De merken van D'Ieteren deden het opvallend beter met een klim van 6,7 procent, vooral dankzij Skoda, Seat en Porsche. In vergelijking met vorig jaar, steeg het marktaandeel van D'Ieteren in november van 21,3 tot 24,5 procent. Over de eerste elf maanden verkocht D'Ieteren 98.565 wagens. Dat zijn er 513 meer dan in dezelfde periode van 2013. Aangezien de hele markt 1,1 procent daalde, steeg het marktaandeel van D'Ieteren lichtjes tot 21,6 procent.

10.16 uur: Na ruim een uur handelen zijn dit de grootste stijgers en dalers in Brussel.

©(rv)

09.58 uur: De Duitse DAX-index heeft zonet de grens van 10.000 punten opnieuw gesloopt. De beursindex wint 0,7 procent tot 10.021 punten. Net na het doorbreken van de grens, kwam er zelfs een versnelling van de koerswinsten. Het 'allzeithoch'  dateert van 20 juni met 10.050,98 punten.

Traders op de beurs van Frankfurt. ©REUTERS

09.52 uur: Belgacom-CEO Dominique Leroy krijgt een vrouw naast zich als financieel directeur. De Française Sandrine Dufour volgt volgend jaar veteraan Ray Stewart op als CFO van de telecomgroep.

09.40 uur: Aedifica versterkt zijn directie met de creatie van een operationeel directeur. De functie wordt ingevuld door Laurence Gacoin, bouwingenieur en master in real estate. Ze werkte voordien bij Cofinimmo en Fides Capital Group.

09.30 uur: CFE krijgt lof van de analisten naar aanleiding van zijn investeerdersdag gisteren, en het bericht dat het zijn kleine verlieslatende wegenbouwtak Van Wellen verkoopt aan ASWEBO. Een overnamesom werd niet vrijgegeven, maar CFE verwacht een meerwaarde van zo'n 10 miljoen euro door de verkoop te boeken. Bank Degroof en ING zien er de hand in van referentieaandeelhouder Ackermans & van Haaren, die meer focus bij CFE wil brengen door de activiteiten te stroomlijnen. Degroof handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 96 euro. Bij ING luidt het 'kopen' met een doelstelling van 110 euro.

KBC Securities is gerustgesteld door de positieve commentaren over de grote lopende projecten zoals de haven van Doha in Qatar en het Wheatstone-project in Australië. Beide zullen in het eerste kwartaal van 2015 worden afgewerkt, ruim voor het verstrijken van de deadlines. CFE meldde ook dat de eerste technische fase voor de haven van Sabetta in Rusland goed verloopt. De aanleg in arctische wateren gebeurt tussen 2014 en 2017 in fases van 10 zomerweken. Intussen is het wachten of CFE wordt gekozen voor nieuwe grote projecten, zoals Finger Pier II in Singapore en de luchthaven van Hongkong.

Een groot stadion moet het prestigehart vormen van de nieuwe haven van Doha. ©EPA

09.15 uur: Barco speelt licht terrein kwijt na het bericht in De Tijd dat zijn Chinese topman Johan Philtjens door de Chinese douane in verdenking is gesteld van medeplichtigheid in een smokkelzaak van videowalls. Barco zegt dat het aan het onderzoek meewerkt.

Zo'n onderzoek is nooit goed nieuws voor een bedrijf, maar het is te vroeg om de gevolgen voor Barco in te schatten (als die er al zouden zijn). Wij houden voorlopig vast aan ons 'houden'-advies.
Bart Jooris
Analist Bank Degroof

09.10 uur: Umicore verwerft de volledige controle over Todini and Co, de joint venture van Umicore en Todini Group die zich richt op de verdeling van chemische producten. Umicore neemt het aandeel van de familie Todini van 52 procent over..

09.00 uur: De Bel20-index opent 0,2 procent hoger op 3.285 punten.

08.50 uur: Slecht nieuws voor BPost . Het beurshuis Mainfirst zet het aandeel op zijn lijst van 'underperformers'. Gisteren verlaagde UBS al de rating voor het postbedrijf van 'kopen' naar 'houden'.

08.45: Opnieuw een overname, dit keer in de verzekeringssector:

#Aviva neemt #FriendsLife over voor £ 5,6miljard. In aandelen. Was al beetje aangekondigd, maar M&A blijft héél actueel thema op de beurzen— Tom Simonts (@TSimonts) December 2, 2014

 

08.35 uur: In Nederland neemt TomTom Fleetlogic over, een van de leidende partijen in wagenparkbeheer bij onze noorderburen. TomTom krijgt op die manier 27.000 abonnees erbij. De telematicadochter van TomTom beheert al meer dan 450.000 voertuigen.

De markt voor wagenparkbeheer in Nederland is een belangrijke en snelgroeiende markt in Europa.
Thomas Schmidt
Algemeen directeur TomTom Telematics

08.30 uur: Solvay heeft de verkoop afgerond van zijn zwavelzuurproductie- en regeneratie-activiteit Eco Services in de Verenigde Staten aan CCMP Capital Advisors. Solvay ontvangt 890 miljoen dollar (714 miljoen euro), of 8 keer de ebitda. Eco Services is de marktleider in de VS in technologieën die duurzaam zwavelzuur regenereren voor olieraffinaderijen. Het haalde in 2013 een omzet van 288 miljoen euro met meer dan 500 werknemers.

Bank Degroof stipt aan dat sinds de aankondiging van de verkoop eind juli de dollar fors is gestegen. De verkoop levert in euro 54 miljoen euro meer op dan bij de aankondiging van de deal.

08.15 uur: De Europese beurzen staan voor een stabiele tot licht hogere opening. Gisteren is Wall Street 0,3 procent lager gesloten, maar de Aziatische markten staan op stevige winsten.

Vandaag is het uitkijken naar de PMI-index van aankoopdirecteurs in de eurozone. In de VS staat het ondernemersvertrouwen in de industrie op het programma. Om acht uur vanavond geeft de Federal Reserve zijn Beige book vrij, het boek met meerdere indicatoren die de officiële leidraad vormt voor de beslissingen van de centrale bank.

08.10 uur: Goedemorgen. Feest op de Chinese beurzen. De Sjanghai Composite gaat bijna 4 procent hoger tot het hoogste peil sinds juli 2011. Beleggers speculeren op meer actie van de centrale bank om de economie op te peppen. De Bank of China nam voor het eerste sinds lang geen geld uit de markt. Intussen blijkt ook dat de handelsvolumes fors toenemen nu buitenlandse beleggers via Hongkong rechtstreeks in Chinese aandelen kunnen beleggen. Vooral de banken en beursmakelaars profiteren daarvan. De sectorindex van financiële instellingen ging 6,6 procent hoger.

Ping An Insurance, die we kennen als grote aandeelhouder van de Belgische verzekeraar Ageas, trekt 8 procent hoger. Volgens meerdere bronnen gaat miljardair Jack Ma van het internetbedrijf Alibaba een belang nemen in Ping An. Ping An bezit 5,17 procent van de Ageas-aandelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud