1. Markten Live
 2. Live blog

Ook Netflix dichtbij record

Wall Street wint terrein ondanks de negatieve groeivooruitzichten van het IMF. Amazon noteert op recordhoogte en Netflix zit er ook niet ver vanaf.
 • 'Twee verloren jaren voor de economie'

  Wij gaan het hierbij laten. We sluiten af met onze dagelijkse marktenvlog waarin collega Bas van der Hout het heeft over de groeicijfers van het IMF (zie video hieronder). Tot morgen!

 • 'Triest dat geen dialoog mogelijk is tijdens algemene vergadering'

  Bestuurders van beursgenoteerde bedrijven kunnen dit jaar relaxter toeleven naar de algemene vergadering. Kritische aandeelhouders die de bestuurders aan een kruisverhoor willen onderwerpen, krijgen mogelijk geen kans.

  Dat is het gevolg van een volmachtenbesluit van de federale regering om algemene vergaderingen te laten plaatsvinden met respect voor de coronamaatregelen. Zoveel mogelijk zonder publiek dus. Het besluit laat bedrijven toe de fysieke vergadering in te wisselen voor een algemene vergadering op afstand, waarbij de aandeelhouders op voorhand hun stemkeuzes en vragen doorgeven. Dat laatste moet uiterlijk vier dagen voor de algemene vergadering gebeuren. 

  Lees hier verder.

 • Olieprijs ook vandaag flink lager

  Flinke productieknip of niet: de olieprijs blijft dalen. Vandaag zakt de prijs voor een van Brent olie nog eens 5,4 procent:

 • Netflix op steenworp van nieuw record

  Net hadden we het al over het aandeel Amazon dat op recordhoogte noteert (zie post 15u45), maar ook Netflix zit niet ver meer af van zijn intradayrecord van 423,21 dollar. De Amerikaanse streamingsdienst wint vandaag 4,6 procent tot 414,72 dollar.

  Ook op dagbasis kan het aandeel vandaag een record neerzetten. Daarvoor moet het boven 415,63 dollar sluiten. 

 • Agenda voor morgen

  Hierbij uw voorbereiding voor morgen:

  WOENSDAG 15 APRIL 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  Nationale Bank: ondernemingsverslag

  Verenigde Staten:

  Kleinhandelsomzet maart, 14.30 uur

  Industriële productie maart, 15.15 uur

  Federal Reserve: Beige Book (conjunctuurrapport), 20.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Proximus: algemene vergadering

  Nederland:

  • ASML: resultaten eerste kwartaal, 07.00 uur

  Verenigde Staten:

  • UnitedHealth Group: resultaten eerste kwartaal, voorbeurs

  • Citigroup: resultaten eerste kwartaal, 14.00 uur

 • 'Ascencio heeft solide huurbasis'

  Ascencio komt zojuist met een persbericht. Daarin zegt het Waalse vastgoedbedrijf dat het nog niet kan zeggen hoe groot de impact zal zijn van de coronacrisis op de resultaten. Wel zegt de groep dat het een solide huurbasis heeft:

  We genereren 40 procent van onze huurinkomsten bij ondernemingen uit de voedingssector en deze winkels blijven open tijdens de crisis.
  Ascencio

  De dekkingsgraad bedroeg op 31 maart 97,1 procent. Voorts zegt de onderneming dat het overstapt van een driemaandelijkse naar en maandelijkse voorschotfactuur voor huren in de non-foodsector om deze huurders te ontlasten. 'Daarnaast werkt ons bedrijf aan een optimale verlaging van de huurlasten.'

 • Bel20 sluit in de min

  De Bel20 sloot af met een verlies van 1,1 procent op 3.058 punten. Bovenaan het koersenbord zagen we Galapagos , Umicore en Colruyt . Onderaan bungelden ING , Barco en Aedifica

  De Europese beurzen gingen gemiddeld 1 procent hoger.

 • Rand zakt fors na onverwachte renteverlaging

  Op de wisselmarkten valt de Zuid-Afrikaanse rand scherp terug na een onverwachte en forse renteverlaging door de centrale bank. De munt zakt 1,5 procent tot 20,09 rand per euro. De centrale bank knipte haar rentetarief met 100 basispunten tot 4,25 procent. Zuid-Afrika kreunt onder de coronapandemie, en kampte ook al met een recessie voor het virus toesloeg. Het land telt 2.415 bevestigde coronagevallen, het hoogste aantal van heel Afrika.

  Minister van Financiën Tito Mboweni zegt dat zijn regering geen beroep wil doen op structurele hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zou de bewegingsvrijheid van de overheid aan banden leggen. De ANC-partij en twee bevriende politieke partijen verklaarden al tegen door het IMF opgelegde maatregelen te zijn. Hij praat wel met het IMF over specifieke hulppakketten tegen het coronavirus.

 • De samenvatting van de Amerikaanse beursdag...

  ... leest u hierrrrrr

 • Wells Fargo boekt fors lagere winst

  Wells Fargo beweegt 3,4 procent lager na slechte kwartaalresultaten. De Amerikaanse grootbank zag de winst per aandeel uitkomen op 1 dollarcent, terwijl analisten rekenden op maar liefst 33 cent per aandeel. De nettowinst dook in het eerste kwartaal met 89 procent tot 653 miljoen. Ook de omzet van 17,7 miljard dollar was onder de marktverwachting van 19,3 miljard.

  Volgens financieel directeur John Shrewsberry werden de resultaten negatief beïnvloed door de voorzieningen die de bank moest aanleggen voor mogelijke verliezen:

  De resultaten werden beïnvloed door de 3,1 miljard dollar aan reserves die we moesten opbouwen door de verwachte impact van deze ongekende tijden op onze klanten.
  John Shrewsberry
  CFO Wells Fargo

  Volgens het bedrijf resulteerden die voorzieningen in een verlies per aandeel van 73 dollarcent. Voorts meldde de bank dat de rente-inkomsten van 12,3 naar 11,3 miljard zijn gezakt. 

 • Philips lanceert nieuw beademingsapparaat

  De Nederlandse maker van medische apparatuur Philips lanceerde dinsdag een nieuw beademingsapparaat, dat al is goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder. De onderneming heeft ook de goedkeuringsprocedure in andere landen gestart. In de Amerikaanse Philips-fabriek zullen zo'n 15.000 stuks per week van de band rollen. Philips investeert tientallen miljoenen in de verviervoudiging van de massaproductie van zijn bestaande beademingstoestellen.

 • PostNL: Nederlanders sturen weer brieven en kaartjes

  Een van de sterkhouders op de Amsterdamse beurs vandaag is PostNL . Het postbedrijf kwam deze ochtend met een tussentijdse kwartaalupdate. De coronacrisis doet de kosten oplopen, onder meer voor de bescherming van het personeel en door het hogere ziekteverzuim.

  Maar het bedrijf heeft ook goed nieuws: omdat veel winkels dicht zijn, boomt de e-commerce waardoor PostNL meer pakjes moet versturen. Daarnaast hebben de Nederlanders de charme van de gewone brief en het postkaartje teruggevonden. De consumentenpost slaagt er daardoor in de langdurige neerwaartse trend om te buigen in groei. Door de coronacrisis zijn echter veel directmailcampagnes afgelast, wat op de bedrijfspost weegt.

  PostNL handhaaft de prognoses voor 2020: een bedrijfswinst tussen 110 en 130 miljoen euro.

  'Het eerste kwartaal is solider dan verwacht', reageert ING. Analist Marc Zwartsenburg herhaalt zijn koopadvies en koersdoel van 2,75 euro. Hij sluit niet uit dat de volumes in het pakjesverkeer met de helft zijn gestegen. PostNL stelt dat vooral kleinere webshops boomen, wat gunstig is voor de marges. Die betalen meer voor een pakketje dan een mastodont als Bol.com.

 • VEB bezorgd over financiële positie BAM

  De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), de Nederlandse evenknie van onze Vlaamse Federatie van Beleggers en Beleggingsclubs, is bezorgd over de financiële sterkte van het bouwbedrijf BAM . De VEB heeft BAM een brief gestuurd met het verzoek zijn financiële positie toe te lichten. De VEB maakt zich zorgen over de buffers van de bouwgroep. De brief komt er omdat de algemene vergadering van BAM niet fysiek doorgaat en beleggers dus moeilijker vragen kunnen stellen. Ze kunnen dat alleen op voorhand doen.

  De VEB wil ook weten waarom CEO Rob van Wingerden niet is voorgedragen voor een nieuwe termijn, en waarom bestuurders niet zelf opstappen wegens de slechte cijfers van de voorbije jaren.

 • Amazon op recordhoogte

  De koers van Amazon breekt zojuist door het intradayrecord van 2.185,96 dollar en noteert nu op 2.217,32 dollar. Het aandeel klimt vandaag met 2,2 procent nadat het gisteren met meer dan 6 procent hoger ging. Amazon profiteert flink van de grote hoeveelheid consumenten die door de coronacrisis online shoppen. Gisteren zei het bedrijf nog dat het zo'n 75.000 extra werknemers wil aanwerven om de grote drukte in Noord-Amerika het hoofd te bieden.

 • Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse beurzen openen in het groen. De Dow Jones wint 1,8 procent, de S&P500 klimt 1,8 procent en de Nasdaq stijgt 1,9 procent.

  Beleggers lijken daarmee niet verrast door de flinke knip in de groeicijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF voorziet voor 2020 een krimp van de wereldeconomie met 3 procent, waarbij ontwikkelde economieën er zelfs met 6 procent op achteruit gaan. Daarnaast denkt het IMF dat de economieën van ontwikkelde landen pas tegen het einde van 2021 op het niveau zitten van begin 2019 (zie post 14u55). 

 • Futures: groen Wall Street

  De Amerikaanse beurzen gaan volgens de futures straks hoger openen. De Dow Jones zou met 1,6 procent klimmen, de S&P500 zou 1,5 procent winnen en de Nasdaq zou met 1,9 procent hoger gaan.

 • Marktenchat | Welk herstel voor de markt en uw beleggingen?

  Gaan we naar een V-, U- of W-vormig herstel of wordt het nog een andere letter? Het is een van de onderwerpen van onze wekelijkse chat met redacteur Kurt Vansteeland. We starten morgen om 12 uur. Een vraag achterlaten, kan hier al.

 • Ontwikkelde landen herstellen veel trager

  Uit de groeicijfers van het IMF blijkt dat de economieën van de rijke landen veel minder snel herstellen van de coronaklap dan die van de opkomende landen. Zelfs tegen het einde van 2021 zullen de ontwikkelde landen nog steeds niet op hun welvaartsniveau van voor de crisis zitten. Ter vergelijking: de opkomende landen zijn er in het derde kwartaal van dit jaar al grotendeels door. 

  Maar let ook even op de blauwe stippellijn in het plaatje hieronder. Die laat zien hoe de economieën van ontwikkelde landen zouden groeien zonder de crisis:

 • IMF voorspelt wereldwijde krimp van 3 procent in 2020

  De wereldwijde economische groei zal dit jaar volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met 3 procent krimpen. In de rijke landen daalt de economische activiteit dit jaar met 6,1 procent. Van de grote landen wordt Italië (-9,1%) het zwaarst getroffen. In de groei- en ontwikkelingslanden krimpt de economische activiteit slechts met 1 procent, omdat China en India mogen rekenen op 1 tot 2 procent groei.

  Het IMF veronderstelt dat de overheden in de tweede helft van 2020 geleidelijk de beperkende maatregelen versoepelen. In dat scenario herleeft de wereldeconomie en groeit ze in 2021 met 5,8 procent. Maar hoofdeconome Gita Gopinath beklemtoont dat de economische activiteit volgend jaar nog steeds lager blijft dan in een scenario zonder pandemie.

  Voor het eerst sinds de Grote Depressie zitten zowel de rijke landen als de groeilanden in een recessie.
  Gita Gopinath
  Hoofdeconome IMF

  Lees hier verder.

 • Bijna niemand gelooft nog in een V-herstel

  52 procent van de professionele beleggers gelooft na de coronacrisis in een traag economisch U–herstel. Dat leert de maandelijkse rondvraag van Bank of America. Amper 15 procent gelooft nog in een snel V–herstel. Opvallend: nog meer beleggers (22%) geloven in een W, een double dip die bijvoorbeeld kan veroorzaakt worden door een tweede golf van het coronavirus. 7 procent gelooft in een L: geen herstel.

  Over het algemeen zijn beleggers - gelet op hun cashposities - extreem pessimistisch, vergelijkbaar met net na de 9/11- aanvallen.

 • Amazon op naar nieuw record

  Het aandeel Amazon is op weg naar een nieuw record. Gisteren sloot de online verkoper van zo'n beetje alles met een winst van 6,2 procent op 2.168,87 dollar, nadat het bedrijf meldde dat het zo'n 75.000 extra werknemers wil aanwerven om de grote drukte in Noord-Amerika het hoofd te bieden. Vandaag zullen we zien of Amazon een nieuw record weet neer te zetten nu het aandeel heel dichtbij het oude hoogtepunt van 2.170,22 dollar ligt:

 • Lotus Bakeries houdt AV achter gesloten deuren

  Lotus Bakeries  meldt in een persbericht dat het zijn Algemene Veragdering achter gesloten deuren zal houden. De koekjesbakker riep op 3 april op aan om per volmacht te stemmen. Het gaat nu over tot een formeel verbod nieuw Koninklijk Besluit dat bedrijven het recht geeft om de fysieke aanwezigheid van aandeelhouders te verbieden.

  De Algemene Vergadering vindt plaats op vrijdag 8 mei. Lotus verlengt de termijn waarbinnen aandeelhouders per volmacht hun rechten kunnen uitoefenen tot 4 mei. 

 • Het einde van de Brusselse Paasrally...

  ... becommentariëren we in deze verse beursspiegel. Tast toe.

 • J&J keert dikker dividend uit ondanks verlaagde winstverwachting

  Johnson & Johnson  verlaagt zijn omzet- en winstverwachting voor 2020 onder impuls van het coronavirus.De farmareus boekte in het eerste kwartaal betere cijfers dan verwacht. Het klokt af op een winst van 2,3 dollar per aandeel, 31 dollarcent hoger dan de consensusverwachting.

  De omzet groeide met 6,7 procent aan en landt op een zucht van 21 miljard dollar. Voor het volledige boekjaar verlaagt J&J de winstverwachting naar een vork tussen 7,5 en 9,5 dollar per aandeel (van 9 tot 9,5 dollar voorheen).

  De moeder van Janssen Pharmaceutica verhoogt wel voor het 58ste jaar op rij het dividend.Het zal een coupon van 1,01 dollar per aandeel uitkeren, een verhoging met 6 procent ten opzichte van de vorige dividendbetaling.

  'We are built for times like these', zegt CEO Alex Gorsky in het persbericht. 'We zetten een turbo op ons onderzoek, onze productieschaal en onze financiële slagkracht om het leidende vaccin tegen Covid-19 te ontwikkelen'.

  J&J wint 3 procent in de Amerikaanse voorbeurshandel.

 • JPMorgan ziet nettowinst fors dalen

  JPMorgan komt zojuist met cijfers over het eerste kwartaal van 2020. De zakenbank zag de nettowinst met 69 procent dalen tot 2,9 miljard (2,7 miljard euro) dollar. De lagere winst was vooral te wijten aan de voorzieningen die JPMorgan moest treffen voor de coronacrisis, voor het geval een aantal klanten in de toekomst niet aan de betalingen kan voldoen. De voorziening voor kredietverliezen steeg met 6,8 miljard dollar naar 8,3 miljard dollar. 

  De omzet zakte met 3 procent tot 29,1 miljard dollar. Daarbij bleven de rente-inkomsten vlak op 14,5 miljard, waarbij de lagere rentes werden gecompenseerd door een hoger aantal leningen. De niet-rente-inkomsten krompen met 5 procent tot 14,5 miljard dollar.

  Het aandeel trappelt in de voorbeurshandel ter plaatse.

 • ECB-watcher: 'Eerste positieve effecten aankopen ECB te zien'

  De eerste effecten van het opkoopbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn te zien in de interbancaire geldmarkt waar banken zonder onderpand aan elkaar lenen. ECB-watchers Frederick Ducrozet ziet voor het eerst een noemenswaardige daling in de interbancaire rente. 'De aankopen van bedrijfsobligaties en de versoepeling van de onderpandvoorwaarden lijken een positief effect op de markt te hebben.'

 • UBS: 'Ontwaarding dollar zal goud hoger stuwen'

  We hadden het eerder al over de goudprijs die op het hoogste peil sinds 2013 noteert (zie post van 10u24). UBS ziet de prijs van het gele metaal tegen eind juni naar 1.800 dollar stijgen, wat nog geen record zou zijn. Dat record is 1.900 dollar, in september 2011. In dollar tenminste, in euro noteert goud al langer op een record

  ©Bloomberg

  UBS-analist Wayne Gordon merkt op dat in de Verenigde Staten de Federal Reserve alles in de strijd gooit tegen het coronavirus. 'De twee belangrijkste motoren achter de goudprijs zijn de reële Amerikaanse rente en verwachtingen over de koopkracht van de dollar. We zijn over beide factoren negatief en dus positief voor goud.'

  UBS verwacht dat de bazooka van de Fed de reële Amerikaanse rente steeds dieper onder nul zal sturen en de zoemende geldpersen de Amerikaanse munt ook steeds meer onder druk zullen zetten. Hoe goedkoper de dollar, hoe goedkoper een ounce goud wordt voor niet-Amerikaanse beleggers

 • Analisten over Fagron: 'Sterke prestatie all round'

  Analisten reageren op de kwartaalupdate van Fagron . De maker van magistrale bereidingen voor apotheken meldt in volle corona-uitbraak een omzetstijging van 16 procent dankzij een toegenomen vraag naar handgels, pijnstillingsmedicijnen en de anti-malariamiddelen chloroquine en hydrochloroquine die ingezet worden in de strijd tegen het virus.

  Analisten reageren unisono positief: 'Dit is een knappe prestatie'.

  'Vooral de sterke prestatie in Europa boezemt vertrouwen in na de recente zorgen over een vertraging in deze regio', stelt analiste Beatrice Allen van Berenberg. 'De sterke productmix en de weerbare vraag zouden de marges goed op peil moeten houden. Met een sterke kasstroom blijft Fagron goed gepositioneerd om te profiteren van de toenemende consolidatie in deze markt'.

  Vooral de sterke prestatie in Europa boezemt opnieuw vertrouwen in.
  Beatrice Allen
  Analiste Berenberg

  Berenberg herhaalt zijn koopadvies.

  KBC Securities verhoogt zijn advies voor Fagron van houden naar kopen en spijkert het koersdoel licht bij van 19,5 naar 20,5.euro.

  'De toeleveringsketen van Fagron is onaangetast in bijzonder uitdagende tijden', merkt analist Lenny Van Steenhuyse op. 'Maar er blijft weinig duidelijkheid over het hele plaatje. De vraag is of het deze positieve impact nog het hele jaar zal blijven voelen.'

 • China werkt aan gigantische brokerfusie

  China onderzoekt de haalbaarheid van een fusie tussen de twee grootste effectenmakelaars in het land, Citic Securities en CSC Financial. Dat meldt Bloomberg op basis van bronnen dichtbij het dossier. Als de samensmelting doorgaat, ontstaat een beursgigant ter waarde van 67 miljard dollar.

  De Chinese overheid, die bezig is zijn financiële markten verder open te stellen, wil met de mogelijke fusie een bedrijf creëren dat het kan opnemen tegen de grote Amerikaanse brokerfirma's. Financiële toezichthouders zouden al van de plannen op de hoogte zijn.

 • Goudprijs op hoogste peil in zeven jaar

  Het mag dan 'risk on' zijn vandaag, samen met de stijgende beurzen klimt ook de goudprijs verder. Voor een ounce goud (31,1 gram) wordt momenteel 1.727,09 dollar neergeteld, de hoogste prijs sinds eind 2012. In euro uitgedrukt steeg de goudprijs tot 1.580,09 euro, een absoluut record.

 • Crescent werpt zich op als quarantainewaakhond: +90%

  Crescent  , het voormalige Option, maakt een reuzensprong van 90 procent. In absolute termen ziet dat er minder spectaculair uit: het centjesaandeel springt van 0,026 euro naar 0,048 euro. Dat is de hoogste koers dit jaar. 

  Crescent heeft nieuws rond een samenwerking met het Hasseltse bedrijf Clear Digital. Beiden gaan samenwerken rond enkele Covid-19-toepassingen. Ze zullen onder meer de bewegingspatronen van mensen in quarantaine in kaart brengen om zo mogelijke inbreuken op de regels vast te stellen.

 • DP verlaagt koersdoel AvH: 'Winstval bij CFE'

  Degroof Petercam heeft zijn waarderingsmodel voor Ackermans en van Haaren  herwerkt rekening houdend met de impact van het coronavirus op de verschillende participaties. Bij bouw- en baggergroep CFE  verwacht het beurshuis dat de aangepaste winst met 70 procent zal kelderen in 2020.

  Het verlaagt daarom ook zijn koersdoel voor Ackermans en Van Haaren na een eerdere verlaging voor CFE zelf.

  'We verwachten een grote impact op de winst', aldus het beurshuis dat zijn koersdoel verlaagt van 147 euro naar 126 euro. 'We gaan niet langer uit van een dividend in 2020. We verwachten wel dat het bedrijf in 2021 opnieuw dividenden zal uitkeren en dat aan een iets hoger niveau dan voorheen', aldus analist Bart Jooris.

  AvH is 'nog maar' 13 procent teruggevallen sinds de uitbraak, stipt de analist aan, die zijn houdadvies handhaaft.

 • ING: 'Dividendknip AB InBev roept vragen op'

  Het aandeel AB InBev  verteert de dividendknip vrij goed en koerst in Brussel licht hoger. An sich is de knip geen zo'n verrassing, aangezien analisten met het oog op de schuldenberg zo'n maatregel temidden de coronacrisis bijna als onvermijdelijk zagen

  We zien de dividendknip als totaal overbodig en één die eerder laat vermoeden dat het operationeel een stuk slechter gaat dan de koers nu verrekent
  Reg Watson
  ING-analist

  Maar de timing verrast wel, stipt ING aan. Analist Reg Watson stipt ten eerste aan dan toen de brouwer vorige maand zijn winstprognose voor 2020 introk, de dividendprognose intact bleef. En ten tweede: 'AB InBev spaart 1 miljard euro uit, wat relatief gezien klein is gelet op de 95 miljard dollar schulden'. 

  Watson vervolgt: 'Liquiditeit is geen probleem aangezien over de voorbije maanden via de krediet- en schuldenmarkten 20 miljard buffer opgebouwd heeft en ook nog eens zo'n 11 miljard dollar zal ontvangen uit de verkoop van de Australische dochter. We zien bijgevolg de dividendknip als totaal overbodig en één die eerder laat vermoeden dat het operationeel een stuk slechter gaat dan de koers nu verrekent. Merk op dat AB InBev als enige in de sector de uitkering verlaagt.'

 • KBC Securities zet Colruyt trapje hoger

  KBC Securities publiceerde een lijvige nota over Colruyt . Het schat de impact van het coronavirus op de distributiegroep op een bescheiden 0,5 euro per aandeel. Ook verhoogt het de waardering van het belang in Parkwind met 5 euro per aandeel. Dat resulteert in een stijging van het koersdoel van van 45 naar 50,5 euro.

  Het advies stijgt van 'afbouwen' naar 'houden'.

 • Analisten Fidelity: 'Bedrijfswinsten zakken met 44 procent'

  De 150 analisten van Fidelity International verwachten dat de door hun opgevolgde bedrijven hun winst dit jaar met 44 procent zien zakken. Daarbij gaan de analisten ervan uit dat het coronavirus de wereldeconomie over heel 2020 in zijn greep zal houden. In geval van een economisch herstel in de tweede helft van het jaar, verwachten de analisten een winstterugval van 27 procent. 

  Staar u niet teveel blind op de cijfers over 2020. Kijk eerder naar de verwachte winst in 2021 en later zodat je de winnaars van deze crisis kan identificeren.
  Fiona O'Neill
  Hoofd aandelenresearch, Fidelity International

 • La Stampa: 'Autofabrieken volgende week mogelijk terug open'

  Bedrijven in de metaal-, auto- en modesectoren in Italie mogen mogelijk vanaf volgende week terug de deuren openen. Dat schrijft de krant La Stampa. De bedrijven moeten wel zorgen voor de nodige gezondheids- en veiligheidsmaatregelen.  

 • Xior doet eerste private plaatsing

  Xior heeft vrijdag via zijn eerste private plaatsing 100 miljoen euro opgehaald via de uitgite van een zogenaamde 'green bond'. De uitbater van studentenwoningen gaf een zesjarige obligatie uit met een coupon van 1,9 procent en een 12-jarige obligatie met een coupon van 2,3 procent.

  'Het is positief dat Xior zijn schuldbasis verbreedt', reageert Kepler Cheuvreux. 'In deze uitdagende tijden deze plaatsing doen geeft vertrouwen in de kredietwaardigheid van het bedrijf. De financieringsnoden zijn nu tot midden 2022 gedekt tegen gunstige voorwaarden'.

 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert met een winst van 1,1 procent. 

  Valeo  wint 4,1 procent ondanks het terugtrekken van de jaarprognose (zie post 8u43).

  Legrand  wint 1 procent ondanks de verlaging van het dividendvoorstel (zie post 8u49).

  Julius Baer stijgt 1,6 procent. De bank zal een deel van het dividend later betalen. 

  AstraZeneca  wint 5 procent na positieve onderzoeksdata.  

  CTAC  wint 13 procent na de bekendmaking van het belang van Value8 (zie post 7u39).

 • Brussel opent hoger | AB InBev | Fagron | Picanol | FNG | CFE

  De Brusselse beurs breidt een vervolg aan de scherpe remonte van vorige week. De Bel20 opent 1,4 hoger op 3.134 punten.

  AB InBev  wint 3 procent. De bierreus halveert zijn slotdividend.

  Fagron  wint 17 procent. De leverancier aan apotheken groeit stevig maar is voorzichtig met zijn dividend.

  CFE  wint 1,6 procent. De bouw- en baggergroep wordt door ABN Amro gedegradeerd van 'kopen' naar 'houden'.

  Picanol  wint 3,2 procent. De weefgetouwenproducent hervat gefaseerd zijn productie in Ieper die sinds 23 maart stillag.

 • Legrand verlaagt dividendvoorstel

  Legrand , de Franse specialist in electrische apparatuur, zal over het boekjaar 2019 een stabiel dividend uitkeren van 1,34 euro. Eerder had Legrand een verhoging beloofd tot 1,42 euro. 

  Verder slikt de CEO van Legrand een loonsverlaging van 25 procent. Een geplande loonsverhoging voor de bestuurders in 2020 gaat niet door. 

 • Valeo slikt jaarprognose in

  De leverancier van auto-onderdelen Valeo  blaast de jaarprognoses op wegens de beperkte visibiliteit rond de impact van Covid-19.

  De 34 fabrieken van Valeo in China zijn terug operationeel. Zij gingen op 10 februari dicht. In maart bereikten de verkopen in China 60 procent van het precrisisniveau. 'We verwachten een terugkeer naar een normale Chinese verkoop in de komende maanden', zegt Valeo.

  In Europa en Noord-Amerika zijn de meeste fabrieken dicht. 'Er is geen visibiliteit', zegt Valeo dat 2,3 miljard euro aan kredietlijnen ter beschikking heeft. 

  CEO Jacques Aschenbroich kent zichzelf 25 procent minder loon toe, net als directie- en bestuursleden. 

 • Deutsche Bank blijft fan van Telenet

  Deutsche Bank blikt met vertrouwen vooruit op de kwartaalcijfers bij Telenet . 'Ook al kan de lockdown in België een domper zetten op de uitrol van bepaalde ICT-projecten en op de verkoop van smartphones, toch verwachten we een stevige resultatenset met een lagere 'churn'-rate (de mate van klantenverloop, red.). De groei zal kracht worden bijgezet door de deal met Medialaan en een positieve nieuwsstroom rond de tarieven voor kabeltoegang', aldus de ochtendmailing van Deutsche Bank.

  Analist Roshan Ranjit herhaalt zijn koopadvies met een koersdoel van 60 euro.

 • ABN AMRO zet FNG op verkooplijst

  ABN AMRO-analist Robert Jan Vos verlaat het advies voor modegroep FNG  van 'houden' naar 'verkopen'. Het koersdoel halveert van 10 euro naar 5 euro.

  FNG bevindt zich door de coronacrisis in het oog van de storm

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Europese beurzen zijn op weg naar een openingswinst van 1,5 procent. Dat leren de futures.

 • Softimat keert helft van beurswaarde uit

  De vastgoedbeheerder Softimat  voert een kapitaalvermindering door van 2 euro per aandeel. Het aandeel sloot donderdag af op 4,1 euro. 

 • 'Animal Crossing' lockdownhit van Nintendo

  Op de beurs van Tokio is Nintendo niet ver verwijderd van een jaarpiek (zie grafiek). Dat heeft te maken met het succes van het spelletje 'Animal Crossing: New Horizons'. Dat spelletje werd op 20 maart gelanceerd, net op een moment dat een groot deel van de wereld zich in quarantaine bevond. In Japan alleen al verkocht Nintendo tijdens de eerste drie dagen 1,88 miljoen stuks, wat alle records brak. Het spelletje zorgt ook voor meer vraag naar de Switch consoles. 

  Nintendo publiceert op 7 mei resultaten voor het boekjaar dat op eind maart afsloot. 

 • Picanol hervat productie in Ieper

  Picanol  laat weten dat het vandaag 'stap voor stap zijn productie in Ieper weer opstart'. De weefgetouwenproducent heeft in overleg met de sociale partners de nodige veiligheidsmaatregelen genomen om de activiteiten veilig en gefaseerd op te starten, aldus het persbericht.

  De fabriek in Ieper lag stil sinds 23 maart. Details van de financiële impact van de productie-onderbreking geeft Picanol niet.

 • ABN AMRO slikt koopadvies voor CFE in

  ABN AMRO-analist Thijs Berkelder verlaagt het advies voor bouw- en baggergroep CFE  van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel staat op 80 euro. 

  Er staan nu vier houdenadviezen uit op CFE tegenover drie koopadviezen en nul verkoopadviezen. 

 • Value8 koopt tiende van Ctac

  Value8 , het beleggingsvehikel van Peter Paul de Vries, stopt 1,7 miljoen euro in Ctac , een IT-bedrijf dat ook actief is in België. De investering is goed voor een belang van 10 procent. Sinds begin dit jaar is de beurswaarde gehalveerd tot amper 20 miljoen euro, en dat vindt de Vries kennelijk een kans. De Vries maakte de investering bekend in zijn aandeelhoudersbrief

  Ctac ontwikkelt en implementeert software voor bedrijfsprocessen. ‘Ik denk dat de behoefte aan automatisering versnelt in coronatijd. Het is verder plezierig om te investeren in een bedrijf dat geen zware financiële schuld treft en dat de luxe heeft te investeren’, zegt de Vries in Het Financieele Dagblad.

 • Fagron: 'beperkte impact Covid19'

  Een trading update van Fagron  over het eerste kwartaal rolt binnen en ziet er op het eerste zicht zeer fraai uit. De leverancier aan apotheken zit in de winnende hoek van het virus en boekt een omzetstijging van 16 procent naar 142 miljoen euro, waarvan 9 procent organische groei.

  Fagron is volledig operationeel in alle marken en ondervindt geen hinder in de keten, aldus het persbericht.

  'Dit is een uitstekende performance', zet CEO Rafael Padilla. 'Onze apotheekbereidingen spelen een belangrijke rol om de schaarste in een aantal producten op te vangen. We ontlasten ook de overbelaste verpleegkundigen en ziekenhuizen. We zijn er van overtuigd dat het belang van apotheekbereidingen nog aan terrein zal winnen.'

  Ondanks de sterke prestatie houdt Fagron een slag om de arm en verlaagt het bedrijf zijn voorgestelde coupon naar 0,08 euro per aandeel. 'Ondanks de beperkte impact op onze resultaten, zorgt de uitbraak voor een nieuwe realiteit die vraagt om kostenbeheersing en gedisciplineerde kapitaalallocatie', aldus Padilla.

  Ondanks de beperkte impact op onze resultaten, zorgt Covid-19 voor een nieuwe realiteit die vraagt om kostenbeheersing en een gedisciplineerde kapitaalallocatie.
  Rafael Padilla
  CEO Fagron

   

 • AB InBev halveert slotdividend

  AB InBev  zal over 2019 een slotdividend betalen van 0,5 euro, in plaats van 1 euro. De brouwer verwijst naar de onzekerheid, de volatiliteit en de impact van covid-19. Er staan iets meer dan 2 miljard aandelen uit van de multinational, zodat de groep met de halvering zo'n miljard uitspaart. 

  De biergigant stond ook vanuit de analistenwereld onder grote druk om het dividend te verlagen en zo cash in huis te houden. AB InBev worstelt sinds de dure overname van SABMiller met een grote schuldenberg, terwijl de cashflow onder druk staat door de coronacrisis en de koersval van belangrijke operationele munten als de Braziliaanse real, de Mexicaanse peso en de Zuid-Afrikaanse rand. 

  De aandeelhouders zullen ook langer geduld moeten oefenen voor hun gehalveerd dividend. De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering - die formeel groen licht moet geven voor de uitkering - verschuift namelijk van 29 april tot 3 juni. Gevolg is dat de cash pas op 11 juni op de rekening zal staan, in plaats van begin mei. 

 • Fed schroeft repotransacties terug

  De Federal Reserve Bank van New York gaat de frequentie van sommige repo-transacties verminderen 'in het licht van stabielere repo-marktomstandigheden'.

  Het gaat om het programma waarbij de Fed herhaaldelijk honderden miljarden dollars in het financiële systeem pompt via zogeheten repo's. Daarbij koopt de centrale bank Amerikaanse schuldpapieren van banken, met de afspraak dat banken ze later weer terugkopen. Het is zodoende een soort lening met onderpand.

  Vanaf 4 mei keert de Fed terug naar het regelmatig uitvoeren van één 'overnight'-repo-transactie per dag, namelijk die in de ochtend. De repo-transactie die nu 's middags plaatsvindt wordt geschrapt.

 • Ahold Delhaize noteert ex-dividend

  Ahold Delhaize  noteert vandaag ex-dividend. Het aandeel geeft geen recht meer geeft op het slotdividend van 0,46 euro bruto. Aandeelhouders krijgen het bedrag op 23 maart op de rekening gestort. De distributiegroep behoudt zijn dividend temidden van een lange reeks schrappingen.

  De omzet en de winstmarge verbeterden gevoelig in het eerste kwartaal dankzij de koopdrift bij consumenten die door de lockdowns gedwongen zijn om thuis te eten. Toch verhoogde topman Frans Muller de omzet- en winstverwachtingen voor het hele jaar niet. Voorzichtigheid is geboden, zei hij.

 • Beurzen trekken hoger voor start resultatenseizoen

  Goedemorgen. De Europese beurzen reageren straks voor het eerst sinds het verlengde Paasweekend op nieuwe maatregelen die regeringen wereldwijd al dan niet nemen tegen het coronavirus. Terwijl Spanje gradueel zijn niet-essentiële bedrijven weer opstart, blijft in Frankrijk nog minstens tot 11 mei een lockdown van kracht.

  In de VS trekt het resultatenseizoen weer op gang met kwartaalcijfers bij bankreuzen JP Morgan en Wells Fargo. Ook Johnson & Johnson geeft inkijk in de mate waarin het coronavirus de bedrijfsprestaties impacteerde.

  De Aziatische beurzen noteren overwegend met winst na een verliessessie op Wall Street gisteren. De Nikkei en de Kospi gaan het meest afgetekend in winst met pluscijfers van 1,4 procent. De Amerikaanse en Europese futures wijzen op een groene opening.

  'De beurzen reageren daarmee op nieuws dat vaccins tegen het coronavirus in de klinische testfases gaan. Ook tonen handelscijfers uit China aan dat de export nog beter standhoudt dan verwacht', zegt Jinhgy Pan, marktstrateeg bij IG Asia in Singapore.

   Met allicht een van de grimmigste resultatenseizoenen ooit op komst, lijken er nochtans weinig katalysatoren voor aandelen op komst. De S&P 500 sloot maandag 1 procent lager en handelt onder het niveau van 2.800-punten, een belangrijke kritische weerstand.

  De olieprijs profiteert voorlopig niet van de historische productiebeperkingen waarover zondag een akkoord werd bereikt.

  Beleggers zetten zich schrap voor de start van allicht het grimmigste resultatenseizoen ooit. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud