Op het einde van de match...winnen de Duitsers

Een vertragend China en een onrustig Oekraïne duwden de Europese beurzen diep in het rood, maar in het laatste uur was er nog een stevig herstel. SFR, de nummer twee van de Franse telecommarkt, komt in handen van het kabelbedrijf Numericable.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.00 uur: We ronden hier af, tot volgende week. Maandag trappen we af met onder meer de jaarresultaten van Thrombogenics en Resilux, nabeurs. Tot dan!

17.36 uur: De Bel20 heeft het net gehaald en sloot boven de grens van de 3.000 af. Met een verlies van 1 procent kwam de index uit op 3.000,90 punten. De Euro STOXX 50 verloor 0,5 procent. In West-Europa was Kopenhagen de grootste verliezer met een min van 1,9 procent. En net als in het voetbal was de beurs vandaag een spel waar op het einde de Duitsers winnen. De DAX in Frankfurt was de enige index die dankzij de sterke prestatie van onder meer BASF en Bayer terrein en wel met 0,4 procent tot 9.056 punten.

17.26 uur: De rendabelste bank ter wereld is....de Fed. De centrale bank van de VS boekte vorig jaar 81,4 miljard dollar winst

16.55 uur: Waar is al dat gedoe over een vermist vliegtuig voor nodig. Volgens Aviation Safety Network verdwenen er sinds 1948 liefst 83. En dan hebben we het enkel over toestellen met een capaciteit van meer dan 14 passagiers

16.47 uur: De Russische minister van Buitenlandse Zaken zegt dat Rusland geen plannen heeft om tussen te komen in het oosten van Oekraïne. Enkel in de Krim dus... Maar voor het overige blijven de Amerikanen en de Russen het roerend oneens over de Oekraïnse kwestie.

*LAVROV: RUSSIA HAS NO PLANS TO INTERVEN IN EASTERN UKRAINE— lemasabachthani (@lemasabachthani) March 14, 2014

16.15 uur: Het Oekraïens conflict heeft ook een duidelijk impact op de graanprijs. Een forse stijging die onder meer voor brouwers niet welgekomen is.

Hoe Oekrainecrisis - na een rijke oogst - de graanprijs omhoog stuwt: pic.twitter.com/s1U1aiBBg6— Edwin De Boeck (@EdwinDeBoeck) 14 maart 2014

16.04 uur: Het sociaal conflict bij Agfa-Gevaert (2,24 euro, +0,5%) is van de baan, u leest er hier meer over. 

15.54 uur: Na een licht hogere opening, evolueren de indexen in Wall Street ook negatief. De Dow Jones staat nog net in het groen (+0,04%), de Nasdaq verliest 0,03%. Het tegenvallend consumentenvertrouwen helpt niet echt.

15.42 uur: Twee consumentenorganisaties vragen General Motors (33,97 euro, -0,4%) een fonds van één miljard dollar op te richten voor de schadelloosstelling van de nabestaanden van de slachtoffers van een constructiefout in hun wagen. Onlangs riep GM 1,6 miljoen voertuigen terug. De voorbije jaren zouden problemen met het ontstekingsmechanisme 34 ongevallen veroorzaakt hebben met 12 doden tot gevolg. Een onafhankelijke organisatie spreekt echter van 303 doden. De druk op GM voor een of andere vorm van vergoeding neemt toe.

15.33 uur: De Belgische handelsbalans vertoont over heel 2013 een tekort van 7,3 miljard euro, dat is groter dan verwacht, maar minder dan de 11,2 miljard uit 2012. De export steeg met 1,9 procent tot 244,4 miljard, de import slechts met 0,3 procent tot 251,7 miljard. De trend van een tekort op de handelsbalans zet zich dit jaar door. Voor januari schat de Nationale Bank het tekort op circa 1 miljard.

15.28 uur: Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in maart onverwacht gedaald tot het laagste niveau in vier maanden. Dat wijst erop dat gezinnen minder snel weer meer geld zullen uitgeven na de slappe periode van de voorbije maanden, vooral een gevolg van de strenge winter. De index van Thomson Reuters/University of Michigan daalde van 81,6 in februari naar 79,9. Een rondvraag van Bloomberg kwam uit op een prognose van 82 bij de economen.

15.22 uur: De Bel20 verliest in de namiddaghandel al 1,3 procent. De Dax in Frankfurt is de enige beurs in West-Europa die momenteel niet in het rood staat. Dit zijn momenteel de winnaars en verliezers in Brussel.

15.14 uur: Ze kunnen er zelf geen Porsche mee kopen, maar tevreden zullen ze er zeker mee zijn. Elke van de 15.000 werknemers van Porsche (71,66 euro, -2,0%) krijgt voor het boekjaar 2013 een bonus uitgekeerd van 8.200 euro. Het personeel van BMW (78,90 euro, -1,6%) moet daarvoor nauwelijks onderdoen, daar krijgt elke werknemer 8.140 euro uitbetaald. Bij Audi bedraagt de bonus 6.900 euro, 1.130 euro minder dan een jaar eerder. De sukkels van Daimler (Mercedes) (63,92 euro, -1,2%) moeten het stellen met ocharme 3.200 euro, 200 euro minder dan over 2012.

14.42 uur: Als dat maar weer niet tot overnamespeculatie in de Belgische telecomsector leidt: de op een na grootste operator die onderdak vindt bij een kabelbedrijf. In het verleden zijn Mobistar en Telenet meermaals aan elkaar gekoppeld. Maar verder dan dat Telenet de antennes van Mobistar gebruikt voor zijn mobiel aanbod zijn de twee niet geraakt. Eind dit jaar draaien de twee overigens de rollen om: dan zal Mobistar het netwerk van Telenet gebruiken om aan zijn klanten breedbandinternet en digitale tv aan te bieden. Mobistar zakt 1,7 procent, Telenet wint 0,4 procent.

14.24 uur: De kogel is door de kerk in Frankrijk. Vivendi verkoopt zijn telecomdochter SFR aan kabelholding Altice en zijn dochter Numericable. De partijen starten exclusieve onderhandelingen die drie weken zullen duren. Op het eind van die periode zal Vivendi beslissen of het de andere biedingen van onder meer Bouygues zal klasseren.

Altice biedt 11,75 miljard euro en een belang van 32 procent in de fusiegroep Numericable-SFR. De Franse regering had liever Bouygues de buit zien binnenhalen. Hollande en co verwachten dat er jobs zullen sneuvelen omdat Altice zich in de schulden steekt om de overname te betalen. SFR stelt in Frankrijk 9.000 mensen tewerk.

Feit is dat de combinatie SFR-Bouygues meer kans had om door de concurrentiewaakhond tegengehouden te worden, in dat geval gaat het immers om een fusie van de nummers twee en drie.

De koersreacties in Parijs en Amsterdam, waar Altice noteert, spreken boekdelen. De winnaars stijgen, de concurrenten zakken. 


14.11 uur:
Bij Crédit Suisse hebben ze een goed oog in Deutsche Lufthansa (18,57 euro, -0,2%), ondanks de fors lagere winst over 2013. 'Kostenbesparingen lijken van 2014 opnieuw een goed jaar te maken voor de traditionele luchtvaartmaatschappijen', aldus het beurshuis. Het koersdoel wordt meteen opgekrikt van 21,35 naar 25,25 euro. Het advies was al 'outperform'. Dat Lufthansa weer een dividend gaat betalen, werd natuurlijk ook goed onthaald. Lufthansa heeft een belang van 45 procent in SN Airholding, de eigenaar van Brussels Airlines.

13.34 uur: De 'Oekraïense' verkoopgolf intensifieert nog. Beleggers vrezen dat met het Krim-onafhankelijksheidsreferendum op zondag er komende week een escalatie dreigt in de handelssancties tussen de Europese Unie en Rusland. KBC (-3,2%) en de shortersfavorieten Delhaize (-3,7%) en Thrombogenics (-4,6%) voeren de neergang aan, alleen Telenet houdt met dank aan optimisme over de nieuwe prijzenstrategie stand: 

12.42 uur: De Bel20 duikt weer onder 3.000 punten. De Brusselse beursbarometer worstelt al 15 jaar met die grens: op 24 maart 1998 tikte de Bel20 voor het eerst boven die grens af ... Die 3.000 is dus intussen een zeer nukkige tiener geworden.

12.00 uur: Geen cijfers Global Graphics vandaag. Begin maart liet het bedrijf weten dat het rapport pas op 23 april wordt gepubliceerd. Dat hadden we even over het hoofd gezien. Het aandeel staat niettemin wel boven de Brusselse beurs met 1,7 procent winst tot 1,79 euro. Enkel Ter Beke doet vandaag beter met 4,3 procent winst.

11.38 uur: Ook Morgan Stanley gaat vandaag dieper in op Telenets verlaging van zijn gsm-tarieven. 'Het is niet 2012 - toen het kabelbedrijf tienduizenden klanten afsnoepte van Belgacom en Mobistar -, de nieuwe prijzen zijn niet veel lager dan die van Belgacom. Desalniettemin is Telenet weer goedkoper dan Belgacom. Het kan helpen om het marktaandeel, na het jongste, vlakke kwartaal verder op te drijven', stellen de analisten.

Meer bepaald 7,5 à 12,5 euro per maand als we de abonnementen voor 1 en 2 GB vergelijken - daarbij moet wel worden opgemerkt dat het aantal sms'en bij Belgacom onbeperkt is, bij Telenet niet. Klik op de afbeelding om te vergroten:


De analisten merken op dat het nu wel duidelijk is dat de Europese telecomoperatoren geen meerprijs zullen/kunnen vragen voor 4G (sneller mobiel netwerk), hoewel ze zwaar hebben geïnvesteerd in de technologie en ze hadden gehoopt dat met 4G hun cashflows zouden kunnen opkrikken. Voordeel is wel dat 4G voor een kostenefficiënter netwerk zorgt. Dat zal de operatoren helpen hun marges op te drijven.


10.53 uur: Option
kreeg gisteren een tik van bijna 15 procent na de melding dat het weer in geldnood zit. In een interview met De Tijd heeft CEO Frank Deschuytere beleggers duidelijk niet kunnen geruststellen. Het technologie-aandeel verliest vandaag nog eens meer dan 3 procent.

Dat brengt het weekverlies op meer dan 20 procent. Daarmee heeft het aandeel de slechtste week van heel Brussel achter de rug. Agfa-Gevaert zet de grootste klim neer. De beeldvormingsgroep rapporteerde woensdag zijn eerste nettowinst in drie jaar.


10. 37 uur: Petercam heeft zijn koersdoel voor WDP licht aangepast in navolging van de jaarcijfers die de vastgoedbevak vorige maand bekendmaakte: van 50 naar 50,5 euro. Het koersdoel blijft 'verkopen'.

Who's the King?

10.15 uur: Telenet is op dit moment de enige stijger in de Bel20. Who's the King (naar het mobiel tariefplan van het kabelbedrijf, red.)? Sorry voor onze muzikale bui vandaag. 


10.04 uur: Belgacom (21,60 euro, -1%) verwelkomt in april twee nieuwe vrouwelijke bestuurders in zijn bestuur: Catherine Vandenborre en Agnès Touraine.

9.28 uur: 'De prijzenoorlog in mobilofonie is nog niet voorbij'. Dat is zowat de unanieme conclusie van analisten met het oog op de nieuwe tariefplannen die Telenet gisteren ontvouwde. ING denkt dat de analistenconsensus voor zowel Belgacom als Mobistar in 2014 te hoog liggen en handhaaft bijgevolg zijn 'verkopen'-advies voor beide aandelen, met een koersdoel van respectievelijk 19 en 9 euro.

Belgacom incasseerde gisteren in de namiddag een tik van meer dan 4 procent en brokkelt in de vroege handel nog eens 1 procent af. Mobistar verliest eveneens 1 procent.

9.09 uur: In Frankrijk is het vandaag uitkijken aan wie de mediagroep Vivendi zijn telecomdochter SFR verkoopt.  Volgens de Franse minister van Industrie Arnaud Montebourg heeft Vivendi een voorkeur voor het bod van Altice, de kabelholding van miljardair Patrick Drahi.

Het miljardenbod van Altice-dochter Numericable ligt in concurrentie met een tegenbod van het Franse concern Bouygues. ‘Ik begrijp dat Vivendi wil verkopen aan Numericable, punt uit’, zo zei Montebourg volgens Reuters.

‘Dit kan een probleem zijn omdat het een klein bedrijf is dat zich in enorme schulden zou steken', waarschuwde de minister. En hoe meer schulden Numericable aangaat, hoe meer het synergieën en kostenbesparingen moet vinden om die schulden af te betalen. Dat kan tot een sociaal bloedbad leiden, iets wat Montebourg en zijn president François Hollande te allen prijze willen vermijden. Zij verkiezen daarom het bod van Bouygues dat had aangegeven dat er geen jobs zullen sneuvelen. SFR stelt in Frankrijk 9.000 mensen tewerk.

Beleggers geloven dat Numericable in pole positie zit. Het aandeel wint in Parijs 4 procent, Bouygues zakt 2 procent. Concurrenten Orange en Iliad verliezen respectievelijk 1,5 en 3 procent.


9.05 uur:
Ondertussen in Rusland:

Russian stock market tumbles 5% to lowest since Oct 2009. It's now down 11% this week: pic.twitter.com/gRiHHtYny4— Jamie McGeeverVerified account (@ReutersJamie) 14 Mar 2014


9.00 uur: Openingsbel.
De Brusselse beurs zakt 0,6 procent tot 3.014 punten. Hetzelfde beeld op de andere Europese beurzen waar de aandelen gemiddeld een halve procent laten liggen.

8.42 uur: De Aziatische beurzen krijgen rake klappen door zorgen over Oekraïne en China. De vier grootste kredietverleners in China verloren deze week al 70 miljard dollar beurswaarde. Investeerders vrezen dat de kredietgolf van de voorbije jaren hen zal opzadelen met een massa 'slechte kredieten'.

Beurzen in Azië krijgen harde klappen bit.ly/1dY2Op9...— De Tijd (@tijd) 14 Mar 2014


8.40 uur:
En het is begonnen. Economen beginnen hun prognoses voor de Chinese economie te verlagen: JPMorgan, Barclays en Merrill Lynch.

JP Morgan slashes China Q1 GDP forecast to 6.2% from 7.2%, and Barclays cuts its Q1 forecast to 7.3%.— Jamie McGeeverVerified account (@ReutersJamie) 14 Mar 2014

China's rapid slowdown prompts a wave of GDP downgrades. BoA-ML cuts Q1 forecast to 7.3% v 8.0%, and 2014 annual forecast to 7.2% v 7.6%.— Jamie McGeeverVerified account (@ReutersJamie) 14 Mar 2014


8.10 uur:
Viktor Zubkov, voorzitter van Gazprom, heeft al zijn aandelen in het Russische staatsgasbedrijf verkocht. Midden februari was zijn belang 34,5 miljoen roebel of zowat 700.000 euro waard. Het aandeel van Gazprom zakt vandaag voor de zevende dag op rij: -3,2 procent tot 114,68 roebel. Dat is in lijn met de andere Russische aandelen, die verliezen vandaag gemiddeld meer dan 3 procent.

7.44 uur: De hervorming van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gaat niet snel genoeg voor 'Zuck'. En dus belde hij naar Barack Obama. De oprichter en topman van Facebook schreef ook een open brief:

Mark Zuckerberg Takes White House To Task Over Privacy: In an open letter, the Facebook founder said the U.S. ... http://t.co/pd3EiNx8QA— (@Febry_Leader) March 13, 2014


7.30 uur:
De gsm blaast 30 kaarsen uit. De Motorola DynaTAC 8000x werd op 13 maart 1984 in de VS voor omgerekend 2.865 euro verkocht. Het eerste gesprek op datzelfde toestel is bijna elf jaar ouder, het dateert van 3 april 1973.  

The First Cellphone Went on Sale 30 Years Ago for $4,000 http://t.co/zK4z74Z6P5 pic.twitter.com/zPcRwghjjd— Mashable (@mashable) March 14, 2014


7.15 uur:
Ook in Azië hebben beleggers zorgen over de Chinese economie en de gespannen sfeer op de Krim, Oekraïne. Tokio dook 3,3 procent lager.


7.11 uur:
Even terugblikken op gisteren. De beurzen gingen donderdag onder druk van een vertragende Chinese economie en de onrustige aanloop naar het referendum in de Oekraïense Krimrepubliek bijna collectief lager. De Bel20 tekende een verlies op van 1,6 procent tot 3.032,2 punten, meer dan het Europese gemiddelde.

Vooral Delhaize kende een baaldag. De in januari gepubliceerde omzetcijfers konden niet vertaald worden lager in de resultatentabel. De winst ging lager door verdere investeringen in de Verenigde Staten. Een hoger dividend kon het leed niet verzachten voor beleggers; ze stuurden het aandeel 7,6 procent lager.

Ook de Amerikaanse beurzen gingen onderuit. Aanvankelijk was er nog lichte winst, maar dat sloeg al snel om in fors verlies. De Dow Jones eindigde 1,4 procent lager. Het opmerkelijk nieuwtje van de dag kwam van General Electric dat zijn kredietkaartendochter onder de aparte noemer 'Synchrony Financial' op de beurs zal laten noteren. 


7.07 uur:
Goeiemorgen beste lezers! De magere agenda van de dag:

Rond 11 uur publiceert de eurozone cijfers over de werkloosheid.

Om 15 uur volgen het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de Belgische handelsbalans.

Het enige bedrijf dat met resultaten komt, is Global Graphics voorbeurs.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud