1. Markten Live
 2. Live blog

Deutsche Bank haalt Solvay uit het slop

De Europese beurzen presteerden vrijdag gemengd en sloten licht lager. In Brussel boekte de Bel20 nipt een plusje, nu Deutsche Bank vindt dat Solvay stilaan zijn straf heeft uitgezeten.
 • Tot maandag!

  We trekken er een streep onder, voor vandaag en voor deze week. Maandagmorgen hervatten we onze snelle berichtgeving. Fijn weekend!

  De blikvangers van volgende week:

  1    Is de groei van de Duitse economie stilgevallen?

  Het Duits bureau voor de statistiek publiceert woensdag cijfers over de economische groei in het derde kwartaal. Economen verwachten dat de Duitse economie met 0,1 procent is gekrompen na 0,5 procent groei in het tweede kwartaal. De Duitse autoproductie daalde fors in de zomer omdat de autoproducenten grote problemen hadden bij de invoering van nieuwe emissietests. De vermindering van de industriële productie heeft het handelsoverschot doen terugvallen.

  Ook Japan publiceert woensdag groeicijfers. Economen voorspellen een krimp van 0,3 procent na een groei van 0,7 procent in het tweede kwartaal. De private consumptie en activiteit van de dienstensector zijn wellicht verminderd.

  2    Hoeveel winst maakt KBC?

  Woensdag knipt KBC zijn interimcoupon van 1 euro bruto, donderdag om 7 uur stipt stuurt de bank-verzekeraar de kwartaalresultaten uit en vrijdag zit het management in Londen voor een roadshow met institutionele beleggers. Analisten verwachten een kwartaalwinst van 677 miljoen euro, of 1,60 euro per aandeel. De verwachtingen variëren van 633 tot 716 miljoen euro, of van 1,51 euro tot 1,69 euro per aandeel. Dat leren de cijfers die KBC zelf op haar website verzamelt. ING-analist Albert Ploegh verwacht met 646 miljoen euro iets minder winst dan de consensus. ‘We zijn somberder op het vlak van de commissievergoedingen en het verzekeringsresultaat. Het troebelere beleggingsklimaat zal een impact hebben gehad op de instapvergoedingen’, zegt Ploegh. 

  3    Hoeveel minder volk was er in de Kinepolis-zalen?

  Eveneens donderdag stuurt Kinepolis een kwartaalupdate uit. De bioscoopgroep geeft enkel inzicht in haar bezoekcijfers. En die stonden volgens KBC Securities-analist Guy Sips in het zomerkwartaal (juli-september) onder druk door het mooie weer, het WK voetbal (waar België en Frankrijk standhielden tot in de laatste ronde) én het zwakke filmaanbod - in tegenstelling tot in dezelfde periode vorig jaar. Het zwakke aanbod zal ook het huidige kwartaal geen goed doen, zegt de analist. De Europese bioscopen ziet hij 7 procent minder bezoekers trekken, van 5,8 naar 5,4 miljoen. Boosdoeners zijn België (-15% tot 1,7 miljoen) en Frankrijk (-6% tot 1,5 miljoen). Spanje zou stabiliseren en Nederland ziet de analist dankzij nieuwe cinema's aantrekken van 0,8 tot 1 miljoen.

 • Beroep in cassatie Ageas afgewezen

  Ageas laat weten dat het Belgische Hof van Cassatie het beroep in cassatie dat Ageas had aangespannen in de zaak over de administratieve boete die de FSMA had opgelegd voor de vermeende misleidende communicatie in de periode mei-juni 2008, heeft afgewezen.

  'Dit besluit betekent dat de uitspraak van 24 september 2015 door het Hof van Beroep in de Nederlandstalige procedure onherroepelijk is geworden', besluit Ageas.

 • Europese beurzen sluiten licht lager

  De Europese beurzen eindigen de dag gemengd, maar globaal licht lager. De EuroStoxx50 klokt 0,25 procent in de min af. De druk kwam vooral van de Romaanse landen, met o.m. 0,5 procent verlies in Parijs.

  Brussel sluit de dag af met een kleine plus van 0,1 procent. Met dank aan Engie (+2,4%) en Solvay (+2,4%). Grootste dalers in de Bel20 waren Bpost (-6%) en Aperam (-7,6%). Bij Bpost is het vertrouwen in topman Koen Van Gerven meer dan ooit zoek. Aperam leed onder een nieuwe winstwaarschuwing van de Duitse staalgroep ThyssenKrupp.

 • Wall Street kreunt onder China en olie

  In New York staan duidelijke verliescijfers op de borden. Beleggers keren groeiaandelen de rug toe en dat is onder meer merkbaar aan verliezen voor Apple en chipproducent Skyworks Solutions , die zwakke vooruitzichten gaf. De Nasdaq zakt 1,6 procent.

  Maar ook de gevestigde waarden zijn niet in hun sas. De Dow Jones en de S&P500 gaan 0,7 en 0,8 procent lager. Zwakke Chinese cijfers en een verder dalende olieprijs wakkeren de vrees voor een wereldwijde groeivertraging aan. Ook het voornemen van de Fed om de rente verder te verhogen, maakt aandelen minder aantrekkelijk.

  In New York wordt voor een vat olie nog 60,32 dollar betaald. De olieprijs is er al twee weken aan het dalen en intussen in een berenmarkt beland. Op 3 oktober bereikte Amerikaanse olie een piek van 76,41 dollar.

 • Colruyt: nobody loves us and we don't care

  Waarom Colruyt  deze ochted op kousenvoeten nog maar eens een record optekende leest u hier

 • Chinese vertraging treft Richemont

  De luxegroep Richemont krijgt een klap op de beurs. Het bedrijf bekend van de Cartierhorloges stuurt verontrustende signalen uit over een vraagvertraging in China.

  De vraag naar luxe in China is niet meer wat ze geweest is. Dat mocht ook de luxegroep Richemont ervaren. 'De omzetgroei in China is teruggevallen van een dubbelcijferige groei naar een hoge enkelcijferige groei,' verklaarde CFO Burkhart Grund tijdens een conferencecall. 'De groei die we nu kennen in het land is normaler dan voorheen.'

  Grund waarschuwde ook dat een verzwakkende renminbi en het handelsconflict de Chinese vraag naar luxegoederen verder kan drukken. De signalen wakkeren de vrees aan dat de groei van luxegoederen afzwakt nu bemiddelde consumenten hun vermogen bedreigd zien door het rumoer op de aandelenmarkten. Beleggers reageerden ontgoocheld en stuurden het aandeel 7 procent lager. De grootste koersval in drie jaar tijd.

  Richemont heeft onder andere de merken Cartier en Piaget in portefeuille. De operationele winst nam in de eerste jaarhelft onverwacht af door stijgende kosten. Richemont kocht de onverkochte horlogevoorraden van winkeliers op om te vermijden dat ze met grote kortingen zouden worden verkocht.

  Chinezen bleven buiten China wel duchtig luxegoederen op de kop tikken. De omzet door Chinezen in het buitenland steeg 10 procent op jaarbasis. De verstrengde controles op de invoer van luxegoederen in China woog wel op de verkopen. De Chinese markt buiten China is drie keer zo groot als de binnenlandse markt omdat Chinezen verkiezen luxegoederen te kopen in plaatsen met lagere taksen zoals Hong Kong.

  Het nieuws duwde ook andere horlogemakers zoals Swatch en Kering   lager.

 • Waarom Shurgard voor de Brusselse beurs koos

  In dit interview legt de financiële man Jean Kreusch van opslagverhuurder Shurgard uit waarom de Luxemburgse groep voor een beursgang koos op de Brusselse beurs. Kort samengevat: dicht bij Luxemburg, een goede ervaring met Brussel tien jaar geleden en ... relatief gemakkelijke toegang tot de Bel20.

 • Goldman Sachs voorspelt forse tragere winstgroei

  Nog een factor die Amerikaanse beleggers tot omzichtigheid aanzet: zorgen dat de bedrijfswinsten stilaan over de piek heen zijn. Goldman Sachs voorspelt geen ineenstorting, maar ziet toch een scherpe vertraging de komende jaren tot 4 procent groei in 2020, van 23 procent dit jaar.

  Dit in de eerste plaats omdat het effect van de belastingverlagingen die president Trump dit jaar doorvoerde wegebt. Daarnaast zal de economische groei ook afzwakken en zal de oplopende inflatie (zie ook de post over oplopende fabrieksinflatie) wat een de winstmarges knabbelen. 

 • Deutsche Bank haalt Solvay van de verkooplijst

  Deutsche Bank haalt na het kwartaalrapport van deze week Solvay  van de verkooplijst en verhoogt het advies tot 'houden', het koersdoel blijft op 105 euro. Na de koersval van meer dan 15 procent over de voorbije twee maanden vindt analiste Virginie Boucher de chemiegroep nu voldoende afgestraft.

  'We zijn nu al enige tijd voorzichtig rond het aandeel door een combinatie van het risico op tegenvallende winst (vooral in composietmaterialen en natriumcarbonaat), de relatief lage vrije kasstrom en de vrij stevige waardering vergeleken met de sector', klink het. 'Maar nu noteert Solvay volgens ons onder de billijke waarde, terwijl er geen katalysatoren meer zijn om het aandeel verder te doen zakken. Het risico op tegenvallende winst is nu grotendeels gerealiseerd en de kasstroom zou beterschap moeten tonen zijn de strikte discipline in kapitaalinvesteringen en de schuldenafbouw. Tegen 11,5 keer de verwachte winst over 2019 is het aandeel nu billijk geprijsd.'

 • Wall Street start met verlies

  Na vier dagen winst op rij, koerst op Wall Street de Dow Jones  0,3 procent lager op 26.104 punten. Niet spectaculair, wel het eerste verlies(je) na vier dagen winst op rij. 

  ©EPA

 • 'Aperam kan duurdere grondstoffen niet doorrekenen'

  Een van de grootste dalers in de Bel20 is inoxbedrijf Aperam . Bank of America Merrill Lynch verlaagt de rating voor de maker van roestvrij staal van 'kopen' naar 'underperform' (verkopen). Het koersdoel zakt van 48 naar 30 euro. Ook de adviezen voor sectorgenoten Acerinox en Outokumpu gaan naar beneden.

  De zakenbank stelt dat de Europese inoxmakers kampen met snel oplopende grondstoffenprijzen, en dat ze die niet kunnen doorrekenen wegens de goedkope import en de overcapaciteit in de wereld.

 • Amerikaanse 'fabrieksinflatie' op hoogste peil in zes jaar

  In de Verenigde Staten stegen de producentenprijzen, zeg maar de 'inflatie aan de fabriekspoort', in oktober maand op maand met 0,6 procent. Dat leren data van het ministerie van Arbeid in Washington en  is de sterkste stijging in zes jaar en een nieuw signaal dat de als een tierelier draainde Amerikaanse economie stilaan voor opwaartse prijsdruk zorgt, een gegeven dat de Federal Reserve ertoe aanzet de rente te blijven verhogen

  Jaar op jaar versnelde de fabrieksinflatie vorige maand van 2,6 naar 2,9 procent. 

 • Amerikaanse futures: rood

  Terwijl de Bel20 de neerwaartse trend in Europa moedig het hoofd biedt dankzij stijgingen van de zwaargewichten Engie, KBC en AB InBev, verraadt de stand van de futurescontracten dat Wall Streets straks 0,6 tot 0,8 procent lager zal openen.

 • Groei Britse economie versnelt

  De Britse economie is in het derde kwartaal met 0,6 procent gegroeid na een groei van 0,4 procent in het tweede kwartaal. Dat is de hoogste groei sinds eind 2016. De versnelling van de groei is vooral te danken aan de consumptie van de gezinnen, die dankzij het warme weer en het wereldkampioenschap voetbal flink toenam.

  Maar maandelijkse indicatoren geven aan dat de economische groei recent vertraagde. De activiteit van de dienstensector is in augustus en september gedaald, blijkt uit een maandelijkse peiling bij aankoopdirecteurs.

 • 100 Belgische aandelen doorgelicht

  Op zaterdag 17 november komt het boek 'Sla munt uit de beurs. 100 Belgische aandelen doorgelicht' uit. Het boek werd geschreven door onze collega Serge Mampaey. Lees hier een voorpublicatie

 • Inschrijvingen Beursrally van start

  Beursrally, de beleggingswedstrijd van De Tijd, gaat op maandag 19 november zijn tweede editie in. Elke deelnemer ontvangt een fictief kapitaal van 50.000 euro om te beleggen in aandelen en fondsen. De hoofdprijs bedraagt 10.000 euro op een beleggingsrekening. 

  Inschrijven kan via deze link

 • Cofinimmo doet wat het belooft

  De resultaten van het grootste vastgoedbedrijf op de Brusselse beurs worden goed onthaald. 'Door de recente investeringen en indexering van de huurprijzen verwachten we dat de winst per aandeel volgend jaar 5 procent hoger ligt dan dit jaar,' reageren de analisten van ING. 'We denken dat de kans op een hoger dividend na 2019 in de lift zitten.' Cofinimmo betaalde 5,5 euro bruto uit per aandeel na 2017, en spiegelde beleggers na dit jaar een stabiele winstuitkering voor. Het advies bij  ING blijft staan op 'houden', het koersdoel is 105 euro.

  KBC Securities klinkt nog meer overtuigd na de cijfers van het derde kwartaal. 'De groei in zorgvastgoed is bij deze bevestigd,' concludeert het vastgoedduo Jan Opdecam en Alexander Makar. Door recente aankopen bestaat de portefeuille van Cofinimmo sinds kort voor meer dan de helft uit zorgvastgoed. De bedoeling was al heel lang om ergens dit jaar die mijlpaal te bereiken. In absolute cijfers is Cofinimmo zelfs de grootste huisbaas van rusthuizen, service flats of ziekenhuizen in Brussel, meer dan de nichespecialisten Care Property Invest en Aedifica.

  De analisten van KBCS bevestigen hun koopadvies en koersdoel van 120 euro. In hun model staat een verwacht dividend van 5,6 euro na het boekjaar 2019 ingevuld.

 • The usual suspects

  Onderaan de rangschikking vandaag staan twee aandelen die het al een tijd lang moeilijk hebben. Na bijna twee uur handelen verliezen zowel Bpost als Nyrstar meer dan 3 procent. Beide noteren op of in de buurt van hun laagste beurskoers ooit.

 • 'Kinepolis trok minder bezoekers'

  KBC Securities-analist Guy Sips blikt vanmorgen al vooruit op de kwartaalupdate die Kinepolis   donderdag uitstuurt. 

  De bioscoopgroep geeft dan traditioneel enkel inzicht in zijn bezoekcijfers. En die stonden volgens Sips in het zomerkwartaal (juli-september) onder druk door het mooie weer, het WK voetbal waar België en Frankrijk standhielden tot in het laatste ronde én het zwakke filmaanbod - in tegenstelling tot in dezelfde periode vorig jaar. Het zwakke aanbod zal ook het huidige kwartaal geen goed doen, zegt de analist. 

  Sips mikt op 2,7 miljoen bezoekers in Canada. De Europese bioscopen ziet hij 7 procent minder bezoekers trekken, van 5,8 naar 5,4 miljoen. Boosdoeners zijn België (-15% tot 1,7 miljoen) en Frankrijk (-6% tot 1,5 miljoen). Spanje zou stabiliseren en Nederland zit de analist dankzij de opening van nieuwe cinema's aantrekken van 0,8 tot 1 miljoen bezoekers. 

  Als het aandeel door een zwak kwartaal terugvalt, ziet Sips daar een koopopportuniteit in. Hij heeft een koopadvies en koersdoel van 63 euro. 

 • Cijfers Keyware

  Gisteravond rolden de cijfers van de microcap Keyware binnen.

 • Vrijdaggevoel

  Op de laatste beursdag van de week is er plaats in deze blog voor een luchtige update uit China.

 • Winstwaarschuwing ThyssenKrupp

  Het Duitse technologieconglomeraat ThyssenKrupp verlaagt de winstprognose, deels door de gevolgen naar een kartelonderzoek naar prijsafspraken. In datzelfde onderzoek waarvoor ArcelorMittal al een boete moest betalen, kwam ook de staalproductietak van ThyssenKrupp in het vizier van de Duitse regelgever. Het bedrijf 'kan geen nadelige gevolgen uitsluiten', zegt het vanochtend.

 • Bel20 -0,5%

  Het koopadvies van Kempen stuwt Greenyard naar de top van de Brusselse rangschikking. De Bel20-index verliest terrein omdat enkel Solvay meer dan een fractie kan stijgen. De chemiespecialist publiceerde gisterochtend resultaten en verlaagde daarbij sluiks de prognoses. Bloomberg meldt vanochtend dat Deutsche Bank de rating voor het aandeel optrekt naar 'houden'.

 • Europese futures: rood

  Volgens de futuresmarkten openen de beurzen straks 0,4 à 0,5 procent lager dan de slotkoersen van gisteravond.

 • Kempen start opvolging Greenyard met hoogste koersdoel

  Analist Thijs Hoste van Kempen & Co. - die tot deze zomer de Brusselse holdings opvolgde voor Degroof Petercam - plakt een koopadvies op Greenyard bij zijn eerste rapport over het bedrijf. Het bijhorende koersdoel over 12 maanden, 12,5 euro, is meteen het hoogste koersdoel van alle analisten. Volgens hem kan het aandeel met twee derde stijgen van de slotkoers van gisteren.

  Greenyard speelde dit jaar een aantal believers kwijt, en zag zijn aandeel meer dan halveren. De deconfiture van de beurskoers - die het in 2017 zeer goed had gedaan - was al bezig toen begin juli een terugroepactie nodig bleek. Een Hongaarse fabriek van het bedrijf werd in gelinkt aan een bacterie die consumenten het leven had gekost. Daarna volgde een winstwaarschuwing die ook te maken had met een droge zomer en sterke concurrentie. In mei was er ook al een winstwaarschuwing.

  Omdat het bedrijf door de gedaalde winst zijn afspraken met de banken dreigde te schenden, verkocht het zijn afdeling horticultuur en maakte het nieuwe afspraken met de banken. Of het tij gekeerd is bleek voorlopig niet uit de beurskoers, die de forse stijging sinds 2012 heeft uitgewist.

 • Keyware heeft last van tanende terminalverhuur

  Betaalkaartenbedrijf Keyware  zag zijn omzet in het derde kwartaal met 8 procent terugvallen tot 4,38 miljoen euro. 

  De verhuur van terminals aan eenmanszaken en kmo's viel 26 procent terug - de grootste kwartaaldaling van het jaar. Keyware wijt dat aan 'vertragingen in het voorbereidend administratief proces waardoor de installaties langer aansleepten'. Na negen maanden kijkt de divisie aan tegen een daling van 16,4 procent. Door de opkomst van e-commerce zijn er steeds minder handelaars die een betaalterminal nodig hebben.

  De omzet uit elektronische betalingen, waarvoor Keyware de autorisaties doet, zat afgelopen kwartaal 6 procent in de lift. Het bedrijf leidt daaruit af dat cash betalingen op hun retour zijn, ten voordele van elektronische betalingen. Na negen maanden is er eveneens 6 procent groei. 

  De lagere brutomarge van de terminals weegt door op de brutobedrijfswinst die 35 procent afkalfde tot 0,51 miljoen euro. Netto duikt het bedrijf zelfs voor 0,23 miljoen euro in het rood, tegen 0,33 miljoen euro winst vorig jaar. 

  Klik hier door naar de boete die Keyware boven het hoofd hangt in de rechtszaak tegen Unizo en een honderdtal bedrijven.

 • Veranderingen bij Euroclear

  De effectenbewaarder van de Brusselse beurs krijgt de Belgische overheid als nieuwe minderheidsaandeelhouder (2,05%).

  Terzelfdertijd meldt Bloomberg dat de afwikkeling van transacties op de Ierse beurs omwille van de Brexit zal verhuizen van Londen naar Brussel. Nu gebeurt de settlement - de laatste stap van een beurstransactie - door Euroclear via het Londense Crest. Voor Ierse overheidsobligaties lopen de transacties al via Euroclear Bank in Brussel. Daar zou ook de aandelenhandel van Ierland naartoe verhuizen. De beurs van Dublin wordt uitgebaat door Euronext, hetzelfde bedrijf dat eigenaar is van de beurzen van Brussel, Lissabon, Parijs en Amsterdam.

 • Geen resultaten vanochtend

  Na de drukte op woensdagavond en donderdagochtend, start de beursdag zonder ochtendlijke cijfers. Gisteren nabeurs kregen we wel Cofinimmo en Keyware binnen. Meer over die laatste zo dadelijk in deze blog.

 • Aziatische beurzen eindigen week in mineur

  Goedemorgen, we zijn vertrokken voor de laatste beursdag van de week.

  In Azië duwden beleggers op de verkoopknop na weinig optimistische signalen uit China. De overheid pusht banken om kredieten te geven aan bedrijven. Dat doet investeerders vrezen voor een afkoeling van de economie.

  En er waren ook de teleurstellende vooruitzichten van een van 's lands grootste online reizenverkoper. Ook de tragere stijging van de producentenprijzen kan wijzen op een vertragende economie. 

  De Chinese aandelen vielen 1,4 procent terug, wat het weekverlies op 3,5 procent bracht.

  Hongkong schoof vrijdag 2,5 procent uit. Tokio liet 1,1 procent liggen. 

  Traders op de beurs van Tokio ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Tijd Connect