1. Markten Live
 2. Live blog

Argenx en Telenet tegenpolen in Bel20

In lijn met de andere Europese indexen sloot de Bel20 in de plus. Uitblinker was Argenx, dat profiteerde van een positief Amerikaans rapport. Telenet was de grootste daler in de index.
 • Fijn weekend!

  We gaan er uit voor vandaag. Maandagmorgen zijn we weer van de partij. We zullen het dan zonder Tokio moeten stellen, want de Japanners zetten hun bejaarden in het zonnetje (Respect for the Aged Day).

  Waar kijken we volgende week naar uit?

  1    Zorgt de activiteit in de eurozone voor een verrassing?

  Het veruit belangrijkste economische cijfer flitst vrijdagmorgen doorheen de schermen: de economische activiteit in de eurozone, zoals gemeten volgens de ISM-index. De index meet de activiteit van aankoopdirecteurs. Een cijfer boven de 50 wijst op een expansie, een cijfer onder 50 geeft een krimp aan.

  Analisten verwachten voor september een voorlopig cijfer van 54,4. De eurozone tekent dus nog steeds een groei op, al vertraagt die. In juli tikte de index nog 55,1 aan.

  Donderdag toonde de ECB zich relatief optimistisch over de economische vooruitzichten. Maar ze voegde eraan toe dat de onzekerheid is toegenomen door stijgend protectionisme en de turbulentie op de groeimarkten.

  2    Weegt de stijgende rente op de Amerikaanse huizenmarkt?

  In de Verenigde Staten komen op woensdag cijfers vrij over het aantal in aanbouw genomen woningen en het aantal bouwvergunningen. De jongste maanden waren die cijfers vrij zwak. Dat komt omdat de langetermijnrente in de VS gestegen is. De woningmarkt is rentegevoelig omdat een rentestijging het duurder maakt een huis met geleend geld te kopen. In juli waren 1,168 miljoen nieuwe woningen in aanbouw (op jaarbasis). Volgens Bloomberg is dat aantal gestegen naar 1,231 miljoen.

  3    Gesprekstof bij AV van Greenyard

  Vrijdag vindt in Sint-Katelijne-Waver de algemene vergadering van Greenyard plaats. Het fruit- en groenteconcern heeft er een bewogen boekjaar opzitten, vooral door de listeria-uitbraak. Greenyard is met een verlies van 54 procent sinds begin dit jaar het slechtst presterende aandeel op de Brusselse beurs. Donderdag was er opluchting toen Greenyard liet weten de oorzaak van de besmetting te hebben gevonden, waardoor de bewuste fabriek in Hongarije kon worden heropgestart.

 • Emakina verhoogt verwachtingen na goede eerste jaarhelft

  De Brusselse beursgenoteerde groep Emakina, die digitale marketingdiensten levert en onder meer bekend is van het Belgische The Reference, trekt de verwachtingen voor het hele jaar lichtjes op. Het bedrijf verwacht nu een organische stijging van de inkomsten met bijna 10 procent.

  De bijstelling volgt op een goed halfjaar, waarin de omzet 18,4 procent steeg tot 46,8 miljoen euro. Ook de brutobedrijfswinst (ebitda) ging omhoog, zelfs met 52 procent tot 3,8 miljoen. Dat komt onder meer door de kosten goed onder controle te houden. Netto bleef er 0,6 miljoen over. Een deel van de groei is toe te schrijven aan nieuwe overnames. 

 • Helft minder winst voor ABO-Group

  Het ingenieursbureau ABO-Group , dat zich toelegt op bouw, milieu en energie, realiseerde in het eerste halfjaar een omzet van 21,8 miljoen euro, 2,75 procent meer dan een jaar eerder. Door een minder goede productmix en kosten voor de uitbouw van het bedrijf (o.m. personeelsuitbreiding) kwam de bedrijfswinst 39,2 procent lager uit op 0,75 miljoen euro. De nettowinst halveerde nagenoeg tot 0,3 miljoen euro.

  ABO-Group verwacht een betere tweede jaarhelft en verwijst daarvoor haar haar goed gevuld orderboek. Omzet en nettowinst zouden over heel 2018 hoger moeten uitkomen dan in 2017. Een en ander betekent dat ABO-Group een forse inhaalbeweging moet maken.

 • Europese beurzen sluiten hoger

  Gemiddeld wonnen de Europese beurzen vrijdag 0,3 procent. Beleggers hebben weer meer vertrouwen in de wereldeconomie na signalen dat de VS en China bereid zijn weer rond de tafel te gaan zitten.

  In Brussel eindigde de Bel20 met 0,5 procent winst. De opwaartse kracht kwam vooral van industriële waarden als Umicore (+2,3%) en Solvay (+2%). Sterkste stijger in de index was Argenx (+6%), grootste daler Telenet (-4%). Op de brede markt dikte Bone Therapeutics 7,1 procent aan dankzij goede onderzoeksresultaten voor zijn celtherapie bij moeilijk genezende breuken.

 • Kempen zet UCB op 'verkopen'

  Analist Alex Cogut laat zijn rating voor UCB zakken van 'neutral' tot 'verkopen'. Zijn koersdoel blijft op 70 euro staan.

 • Amerikaans koopadvies voor Argenx

  Naast het hoopvol rapport van Degroof Petercam van donderdag is er nog een tweede reden waarom Argenx fors stijgt: het Amerikaanse beurshuis Stifel is de opvolging gestart met een koopadvies en een koersdoel van 139 dollar (circa 119 euro).

  Analist Derek Archila omschrijft Argenx als 'een aandeel dat je moet hebben' ('must own stock'). De reden hiervoor is bij efgartigimod te zoeken. Dat potentiële geneesmiddel is voldoende risicovrij geworden en biedt een opportuniteit om uit te groeien tot 'een pijplijn in een product'. Anders gezegd: de analist ziet nog heel wat meer toepassingen voor efgartigimod. 

  Volgens Bloomberg zijn er nu 10 koopadviezen voor Argenx en bedraagt het koersdoel gemiddeld 130 dollar (111,5 euro).

 • Pond maakt bokkensprongen

  Rond 14 uur publiceerde de Financial Times een gesprek met Emily Thornberry van Labour, de schaduwminister van Buitenlandse Zaken. Daarin zei ze dat Labour tegen het brexitakkoord dat Theresa May heeft uitgewerkt, zal stemmen. Volgens Thornberry zal het ontbreken van een leefbare exit uit de Europese Unie ertoe leiden dat May nog voor Kerstmis zal aftreden.

  Het nieuws deed het pond eerst terugvallen tot 1,194 euro om vervolgens weer te klimmen tot 1,1234 euro.

  Eerder vandaag kwam al een andere waarschuwing rond de brexit. Volgens Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England, zal de Britse vastgoedmarkt crashen en zullen de hypotheekrentes omhoogschieten als er een chaotische brexit zonder overeenkomst plaatsvindt. Hij ziet de huizenprijzen in drie jaar met 35 procent dalen.

  ©REUTERS

 • Belgische handelsbalans in evenwicht

  Nog even een Belgische statistiek, die positief uitvalt. In het eerste halfjaar was de Belgische handelsbalans in evenwicht. De uitvoer steeg in die periode met 7,2 procent, de invoer groeide minder snel - met 4,2 procent.

  Volgens de eerste raming sloot de handelsbalans in juli met een overschot (van 0,6 miljard euro). De uitvoer groeide met 10 procent, de invoer met 7,4 procent. De groei deed zich vooral voor in de sectoren van de minerale producten en de chemie.

 • Wall Street opent voorzichtig hoger

  De Dow Jones wint 0,1 procent in de eerste handelsminuten, de S&P500 nog iets minder. Beleggers zijn voorzichtig optimistisch nu de VS en China opnieuw rond de tafel willen gaan zitten om over de Amerikaanse handelsproblemen te praten. Daardoor is de vrees voor een regelrechte handelsoorlog wat geluwd. Een timing voor de gesprekken is er evenwel nog niet.

  Twee elementen hebben echter een remmende functie: de orkaan Florence, die in North Carolina aan land is gegaan en zwakke kleinhandelsverkopen. Die stegen in augustus slechts met 0,1 procent, een pak minder dan verwacht (0,4%). Vooral de verkoop van auto's en kleding slabakte.

 • Orange Belgium meer dan 5 procent in de lift

  Beleggers hebben het voorstel van het BIPT gelezen dat een gunstige impact zal hebben op de huur die Orange  aan Telenet  betaalt.

 • Verlies Ahold Delhaize loopt op tot 5 procent

  De Amerikaanse traders zijn ondertussen ook wakker.

  En ze hebben het rapport van UBS gelezen.

 • Lager koersdoel voor Greenyard

  Bank Degroof heeft zijn model aangepast na het winstalarm eind vorige maand van de verkoper van groenten en fruit , met als boosdoener de listeriabesmetting.

  Door de verwachte winstval van 25 procent - in plaats van een stijging van 10 procent - kan Greenyard zijn bankcovenanten breken. De groep kan volgens het beurshuis zijn financiële positie versterken door tuinbouwactiviteiten te verkopen. De verwachte opbrengst van 167 miljoen euro zou de schuldgraad terugbrengen tot 2,1 keer de winst.

  Degroof Petercam vindt de koersval van de jongste maanden overdreven en herhaalt daarom zijn opbouwadvies ('add'). Het schenden van de covenanten kan het aandeel 0,40 euro kosten, luidt het. Het koersdoel gaat van 12 naar 10,30 euro. 

 • Amerikaanse beurzen naar hogere opening

  De futures staan 0,2 à 0,4 procent hoger. Beleggers trekken zich op aan het vooruitzicht van de handelsgesprekken tussen de VS en China, ook al heeft president Trump het belang van die onderhandelingen al geminimaliseerd.

 • Investec primus op Europese beurzen, zilver voor Argenx

  De Brits-Zuid-Afrikaanse zakenbank Investec is vandaag erg in trek.

  Beleggers reageren verheugd op zijn plannen om zijn vermogensbeheerdivisie apart naar de beurs te brengen.

  Op een na grootste stijger in Europa is het Belgische Argenx . Daar kijken beleggers uit naar de studieresultaten voor een nieuw medicijn die nog deze maand worden bekendgemaakt. De waarde van het bedrijf kan volgens analisten ruim 300 miljoen euro stijgen.

  Efgartigimod, het belangrijkste medicijn uit de pijplijn van Argenx, is een medicijn om de zeldzame bloedziekte ITP te behandelen. 'Bij positieve studieresultaten van efgartigimod kan ons koersdoel met 5 à 10 euro stijgen', zegt bank Degroof Petercam. Dat betekent dat het bedrijf volgens het beurshuis in een ruk 160 à 320 miljoen euro extra waard kan zijn.

 • Verrassende renteverhoging in Rusland

  Het is de eerste verhoging sinds de roebelcrisis van eind 2014.

 • Fusie T-Mobile Nederland en Tele 2 geen evidentie

  Europa heeft bezwaren tegen de fusie van T-Mobile, onderdeel van Deutsche Telekom , en Tele 2 in Nederland. Tele 2 verliest 1 procent op de beurs van Stockholm.

  De Commissie vreest dat er prijsverhogingen komen als de nummer drie en vier - samen goed voor een vierde van de markt - samensmelten. Een en twee zijn KPN en Vodafone Ziggo. Ten laatste op 30 november publiceert de Commissie haar verdict.

  In Frankrijk, waar ook vier spelers actief zijn, acht de Franse telecomwaakhond ARCEP een consolidatie naar drie spelers niet noodzakelijk. Topman Sébastien Soriano spreekt zo Orange -topman Stéphane Richard tegen die een consolidatie onvermijdelijk noemde.

 • Chinese economie vertraagt

  Na acht maanden stegen de Chinese investeringen in huizen, fabrieken, spoorwegen en andere vaste activa met 5,3 procent.

  Dat is het laagste cijfer in ten minste 23 jaar en het vijfde diepterecord op rij. Economen hadden op 5,5 procent gemikt.

 • Goed nieuws voor Orange Belgium

  Telecomwaakhond BIPT heeft gisterenavond zijn voorstel gepubliceerd voor de onderhoudskosten van de vaste telecomnetwerken. Het gaat om de zogenaamde WACC, de weighted average cost of capital of gewogen gemiddelde kosten van het vermogen.

  Die cijfers zijn belangrijk voor de berekening van de nieuwe groothandelstarieven die volgend jaar van kracht worden. Zeg maar de huur die alternatieve operatoren aan Proximus en Telenet betalen om via hun netwerken hun klanten van breedbandinternet en digitale televisie te voorzien. Het bekendste voorbeeld daarvan is Orange Belgium .

  Voor die laatste is de update van de WACC - voor het eerst sinds 2015 - goed nieuws. Het BIPT schat de kosten van het VDSL-netwerk van Proximus en de kabelnetwerken van Telenet en VOO respectievelijk 77 en 193 basispunten goedkoper in dan vroeger.

  Aangezien de huurprijs voor Orange wordt gebaseerd op die kost heeft de hurende operator natuurlijk baat bij een lage WACC.

  Het gaat voor alle duidelijkheid om een voorstel. De operatoren hebben een maand de tijd om te reageren. Eind dit jaar wordt het definitieve kostenmodel van het BIPT verwacht, waarna de nieuwe huurtarieven in het derde kwartaal van 2019 in werking zullen treden, aldus ING-analist David Vagman.

 • Dow Jones wacht vers record

  ... door de hoop dat het alsnog goed komt tussen de VS en China.

 • Eén van oudste bedrijven ter wereld breidt uit

  Royal Delft - dat vroeger Koninklijke Porceleyne Fles heette - telt 21 miljoen euro neer voor een bedrijfspand in Utrecht. Het volledig verhuurde perceel zal een stabiele geldstroom opleveren, luidt het.

  Het bedrijf maakt sieraardwerk en kristal en is één van 's werelds oudste bedrijven. Het noteert nog altijd in een verre uithoek van het Damrak, de beurs van Amsterdam.

 • Verkoopadvies voor Ahold Delhaize

  Het beurshuis UBS ziet flink wat Amerikaanse tegenwind voor de supermarktgroep .

  De analisten wijzen naar de comeback van Walmart, de opmars van prijsbrekers, het belang van e-commerce om Amazon af te houden en de stijgende kosten.

  Het advies gaat van 'houden' naar 'verkopen', het koersdoel van 20 naar 18 euro.

  Ahold Delhaize heeft 15 koopadviezen, 10 keer 'houden' en 6 verkoopadviezen achter zijn naam staan.

  Het beurshuis Berenberg had zich vorige maand al kritisch uitgelaten over de Amerikaanse positie van Ahold Delhaize.

 • Bone Therapeutics schiet 13 procent hoger

  Beleggers reageren enthousiast  op de succesvolle studie naar de behandeling van niet-helende botbreuken.

  De positieve resultaten van de fase 1/fase 2a ondersteunen de eerder behaalde resultaten. 'Hoewel de weg naar de commercialisering nog enkele jaren zal duren, zien we een positieve evolutie', reageren de analisten van KBC Securities. Ze herhalen hun koopadvies en koersdoel van 11 euro.

 • Brussel start 0,3 procent hoger

  Ook de andere Europese aandelen winnen gemiddeld 0,3 procent.

 • Sofina pompt extra geld in Chinese e-kruidenier

  De holding van de Boëls  investeert voor de tweede keer dit jaar in de Chinese online kruidenier Miss Fresh.

  Miss Fresh is een Chinees bedrijf dat gespecialiseerd is in de online verkoop en levering van verse voedingsproducten van hoge kwaliteit. Het bestaat al vier jaar en is actief in twintig Chinese steden, waaronder de grootsteden Peking, Shanghai, Guangzhou en Shenzhen.

  Sofina stapte begin dit jaar in Miss Fresh naar aanleiding van een kapitaalronde van 500 miljoen dollar (427 miljoen euro). Dat was de zevende geldinzameling van het Chinese internetbedrijf. Via de operatie verwierf de Boël-holding 9,3 miljoen aandelen Miss Fresh, goed voor een belang van 2,3 procent.

  Sofina richt zijn pijlen al langer op Azië, en zijn nog actiever in India.

  Klik hier door naar het volledige artikel.

 • Bone Therapeutics scoort met celtherapie

  De behandeling van Bone Therapeutics voor niet-helende botbreuken slaat aan, zo blijkt uit een nieuwe studie met 21 patiënten.

  Bone Therapeutics  heeft een technologie (ALLOB) ontwikkeld om complexe botbreuken te genezen. Het gebruikt daarvoor lichaamscellen van derden, past die in het labo aan en injecteert die in de patiënt. In een beperkte studie behandelde het bedrijf 21 patiënten met een botbreuk die na 3 à 7 maanden nog steeds niet genezen waren. 

  'Bij alle patiënten hebben we de doelstellingen gehaald', klinkt het in een persbericht. Plannen voor de volgende studiefase (fase 2b) worden binnenkort uitgetekend. Bovendien heeft Bone Therapeutics een nieuw productieproces op poten gezet om de behandeling schaalbaar en kostenefficiënter te maken.

  Die nieuwe technologie zal ingezet worden in alle toekomstige studies met ALLOB. De aanvraag om de volgende studie voor complexe botbreuken te starten, zal in de tweede jaarhelft van 2019 worden gedaan.

 • Azië gaat hoger

  Zowel de beurs van Tokio als van Hong Kong wint 0,9 procent. In China stabiliseren de aandelen.

  Beleggers hadden geen oren naar president Trump die het belang van de handelsgesprekken met China minimaliseerde.

 • Mexicaanse miljardair laat KPN los

  Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil, eigendom van miljardair Carlos Slim, heeft zijn belang in het Nederlandse telecomconcern  verkleind tot 16,08 procent. Dat blijkt uit een melding bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

  Het belang is 1,5 miljard euro waard.

  Eerder had América Móvil nog een belang van 24,83 procent in de onderneming. Opvallend is dat América Móvil in eigen rapportages steeds een belang van 21,4 procent weergeeft.

  Slim stapte in 2012 in het Nederlandse bedrijf en bouwde een belang op van 28 procent. De poging om de onderneming over te nemen zag de magnaat echter in 2013 stranden. Sindsdien ziet hij het belang in KPN als een bezitting die beschikbaar is voor verkoop, waar op termijn tegen de juiste prijs afscheid van zal worden genomen.

 • Nieuwe regels brengen Bel20-zitje Engie in gevaar

  Door een aanpassing van het indexreglement is de kans dat de Franse energiereus  volgend jaar uit de Bel20-index van de beurs van Brussel valt.

  Momenteel is WDP  de grootste kanshebber om dat zitje in te nemen.

 • Galapagos vervolgt eczeemonderzoek

  Galapagos en Morphosys vervolgen hun samenwerking in het onderzoek naar een medicijn tegen eczeem.

  De twee starten de Fase 1 overbruggingsstudie voor het onderzoeken van een subcutane formulering van MOR106, een antilichaam in ontwikkeling gericht tegen IL-17C.

  De analisten van Berenberg zien vooral waarde in het eczeemonderzoek, ook al gaat logischerwijs de meeste aandacht naar goudhaantje filgotinib. Ze plakken een waarde van 10,7 euro op het onderzoeksprogramma.

 • Goedemorgen

  We zijn vertrokken voor de laatste beursdag. Nabeurs zijn er nog enkele halfjaarcijfers van Belgische bedrijven.

  ECONOMIE/FINANCIëN

  België:
  Handelsbalans juli, 15 uur

  China:
  Kleinhandelsomzet augustus, 4 uur
  Industriële productie augustus, 4 uur

  Eurozone:
  Handelsbalans juli, 11 uur
  Loonkosten tweede kwartaal, 11 uur

  Verenigde Staten:
  Kleinhandelsomzet augustus, 14.30 uur
  Industriële productie augustus, 15.15 uur
  Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) september, 16 uur

  BEDRIJVEN

  België:
  2Valorise: halfjaarresultaten
  ABO-Group: halfjaarresultaten, 17.45 uur
  Emakina: halfjaarresultaten
  Miko: halfjaarresultaten, 17.45 uur

  ©Lieven Van Assche

Meer uit Markten Live

Tijd Connect