1. Markten Live
 2. Live blog
live

Halfgeleiders leiden Wall Street naar winst

De Amerikaanse beurzen buigen het openingsverlies om in bescheiden winsten. De motor is de halfgeleiderindustrie die opveert na beter dan verwachte resultaten bij Texas Instruments.
 • Prettige avond!

  Wij sluiten de liveblog voor vandaag om u morgenochtend fris ten dienste te staan met een overvolle nieuwsagenda.

  Alvast 3 highlights:

  - De Europese Centrale Bank blaast verzamelen in Frankfurt en opent mogelijk een nieuw potje stimulus.

  - In Brussel komt zwaargewicht AB InBev met resultaten.

  - In de Verenigde Staten publiceert Google-moeder Alphabet.

 • Europese beurzen sluiten vlak

  De Europese indexen eindigen de dag ruwweg aan dezelfde koersen als waarmee ze hem begonnen zijn. De Bel-20 klom 0.11 procent hoger tot 3.727,75 punten. Beleggers stellen zich afwachtend op in de aanloop van de ECB-rentevergadering van morgen. 

 • Texas Instruments spurt naar nieuw record

  De chipfabrikant Texas Instruments  koerst 7 procent hoger kort na de Amerikaanse openningsbel. Het aandeel noteert nu aan 128,42 dollar, een nieuw record.

  Het bedrijf kwam voorbeurs met resultaten. Daaruit bleek dat zowel de omzet als de winst in het tweede kwartaal zijn teruggevallen, maar de schade blijkt beter mee te vallen dan verwacht. Voor het tweede kwartaal rapporteert het bedrijf een winst van 1,29 dollar per aandeel, terwijl de markt uitging van 1,22 dollar. 

  Halfgeleiderproducenten kennen een wilde rit dit jaar als voornaamste speelbal van de handelsgeschillen tussen de Verenigde Staten en China. De sector kende in mei zijn ergste beursmaand in meer dan 10 jaar. Dat leidende bedrijven als Texas Instruments het verlies weten te beperken is dus een belangrijke opsteker. De industrie geldt immers als een belangrijke indicator voor het economisch klimaat.

 • Australische beurs sluit op historisch record

  Met verliezen op de Europese en Amerikaanse koersborden, is Australië de vreemde eend in de bijt op deze zomerse handelsdag. In Sydney sloot de belangrijkste index, de ASX All Ordinaries, op 6.862.4 punten, de hoogste koers aller tijden. De graadmeter, met prestigewaarden als Qantas, Woolworths en Macquarie profiteert van 2 opeenvolgende renteverlagingen van de Australische Reserve Bank in juni en juli. Ook heugen beleggers zich over de hervormingen die de nieuwe centrumrechtse regering heeft aangekondigd.

  Het herstel van de Australische aandelenmarkten na de financiële crisis heeft langer geduurd dan in de Verenigde Staten. Het land hanteert een naar Westerse normen strak monetair beleid. De sterke Aussie dollar heeft ook de exportbedrijven parten gespeeld. Maar na 11,5 jaar is de beurs er dus in geslaagd om boven het pré-crisisniveau uit te komen. Good on ya, mate!

 • Groei Amerikaanse industrie valt stil

  De PMI-indicator van de Amerikaanse industrie daalt in juli met 0,6 punt naar 50 punten, meldt onderzoeksbureau IHS Markit. Een score van 50 punten wijst op een nulgroei van de industriële activiteit. Economen hadden een stijging van de indicator naar 51 punten voorspeld. De Amerikaanse dienstensector groeit in juli meer dan voorzien.

  De industrie heeft als sector die veel exporteert het meest last van het toenemende protectionisme. China verhoogde begin juni de importtaksen op Amerikaanse producten nadat de VS in mei de heffingen op China producten had opgetrokken.

 • Facebook krijgt recordboete van 5 miljard dollar

  De Amerikaanse markttoezichthouder FTC bevestigt de boete van 5 miljard dollar die het oplegt aan Facebook vanwege privacy-overtredingen. Als onderdeel van de schikking moet Facebook een interne commissie in het leven roepen die zich vooral gaat bezighouden met de privacy van gebruikers. Opmerkelijk, CEO Mark Zuckerberg mag geen zeggenschap hebben over de commissie.


  De boete stond in de sterren geschreven maar dat weerhoudt beleggers er niet van om het aandeel een prik te geven. Facebook koerst 1,3 procent lager tot 199,74 dollar. 

 • Amerikaanse beurzen openen met verlies

  Na de de rally van gisteren verliezen ook de Amerikaanse beurzen terrein. De Nasdaq koerst 0,96 procent lager naar 99,89 punten. De Dow Jones-index verliest 0,47 procent tot 27.220,40 punten. Het is het eerste openingsverlies voor de Amerikaanse indexen in een week tijd. Het rampresultaat bij Boeing en een winstdaling bij telecombedrijf AT&T drukken het sentiment. 

 • Ondernemersvertrouwen op laagste peil in drie jaar

  De indicator van het Belgische ondernemersvertrouwen daalt in juli heel lichtjes naar -5 punten, tegenover -4,9 punten in juni. Het is van februari 2016 geleden dat bedrijfsleiders zo somber waren, blijkt uit de maandelijkse peiling van de Nationale Bank. De verslechtering van de conjunctuur in de handel en de industrie werd grotendeels gecompenseerd door de verbetering in de dienstensector en de bouw.

  De ondernemers in de handel werden pessimistischer omdat de economische vooruitzichten verslechterden. In de industrie werden bedrijfsleiders wat somberder over de beoordeling van het orderboekje. In de dienstensector steeg het vertrouwen dankzij een verbetering van de vooruitzichten. In de bouwsector ten slotte steeg het orderboekje.

 • Wat te verwachten van UCB?

  Morgen is er het halfjaarrapport van UCB . Echt euforisch zijn analisten niet over de biofarmaciegroep. De consensus rekent op 2,3 miljard euro omzet, 1 procent meer dan een jaar eerder. Groei die vooral te danken zal zijn aan stermiddel Cimzia. De brutobedrijfswinst (ebitda) zien ze op 696 miljoen uitkomen, van 794 miljoen een jaar eerder. 

  UCB heeft zelf al aangegeven dat 2019 een overgangsjaar wordt, wat analisten ook incalculeren. De beloftevolle pijplijn aan nieuwe producten (bimekizumab, rozanolixizumab, dapirolizumab ...) is an sich natuurlijk een goede zaak, maar zal met meer dan tien onderzoeken in de derde en duurste klinische testfase veel investeringen vergen, wat op de marges weegt. 

 • Boeing boekt grootste verlies ooit

  De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, de rivaal van het Europese Airbus, heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geboekt van 2,94 miljard dollar. Dat is het laagste cijfer in de geschiedenis van het concern. 

  Het verlies heeft alles te maken met de uitzonderlijke last van 5,6 miljard dollar als gevolg van de problemen met de 737 MAX, het toestel dat het sterproduct had moeten worden maar nu al meer dan vier maanden overal aan de grond staat na twee crashes die 346 mensen het het leven kostten.

  Het opschorten van de leveringen van de MAX maakt ook dat de omzet van Boeing vorig kwartaal een duik nam van 35 procent tot 15,75 milljard dollar.

   

 • Oxurion stoot op winstnemingen

  Oxurion  duikt 10 procent lager naar 5,67 euro. Onlogisch is dat niet. Het aandeel van het biotechbedrijf was op korte tijd bijna de helft gestegen. Dit na publicatie, begin juli van beloftevolle testresultaten in pril fase 1-onderzoek rond het experimentele middel THR-149 bij de behandeling van een oogaandoening bij diabetici (DMA). 

  Sinds de commerciële flop van oogmiddel Jetrea heeft Oxurion alleen onderzoek in prille testfases, met dus een potentiële commercialisering die nog jaren veraf is. Het gevolg is grote onzekerheid over de slaagkansen, wat het aandeel wel vaker voorwerp maakt van speculatieve koorts

 • De geanimeerde livechat in putje zomer ...

  ... kunt u hier herlezen. 

 • Peugeot primus in geplaagde sector

  Dan toch een lichtpuntje in de gekwelde automobielsector. PSA, de Franse groep boven Peugeot en Citroën  heeft in de eerste jaarhelft zijn winst fors opgekrikt. De operationele marge bereikt een recordniveau van 8,7 procent, bijna dubbel zo veel als de eigen doelstelling van 4,5 procent. 

  Op vlak van verkopen ontspringt ook PSA de dans niet. In de eerste zes maanden an het jaar verkocht het 13 procent minder wagens dan in dezelfde periode van 2018. Het puurt uit die lagere verkoop wel een operationele winst van 3,4 miljard euro. Dat is een groei met bijna 11 procent ten opzichte van het jaar voordien. Motor van de groei zijn ingrijpende kostenbesparingen onder meer op de inkoop, de R&D en de overhead-kosten. Volgens CEO Carlos Tavares spelen vooral de overname van Opel en Vauxhall van General Motors en de populariteit van duurdere SUV-modellen zoals de Citroën C5 Aircross een positieve impact. 

  Het aandeel op de beurs van Parijs koerst 2,24 procent hoger tot 23,23 euro. 

 • Wat te verwachten van AB InBev?

  Morgen voorbeurs komt AB InBev , hét zwaargewicht van de Bel20, met de resultaten over het tweede kwartaal. De analistenconsensus leest u hier. Analisten rekenen er vooral op dat CEO Carlos Brito zijn belofte inlost om eindelijk weer aan te knopen met volumegroei. Voor het tweede kwartaal rekenen ze gemiddeld 1 procent groei. Groei die zich volgens het klassieke AB InBev-recept van kostenbesparingen en prijsverhogingen in 5 procent omzetgroei en 6,5 procent winstgroei moet vertalen. 

  De biergigant kreeg recent nog een extra boost, met dank aan een lucratieve Australische exit die de schuldenberg meer dan verwacht aftopt. Eerder had het management de onrust over die schuldenberg - die het aandeel een beroerd 2018 bezorgd had - al grotendeels weggenomen met een slimme 'moeder van alle schuldherfinancieringen'. 

 • Tot zo ver de remonte van de euro

  De voorbije maanden herstelde de euro dankzij het spectaculaire bocht van de Federal Reserve, die eind juli zo goed als zeker de rente zal verlagen. Intussen is het echter duidelijk dat de Europese Centrale Bank bij het stimulusopbod de Amerikaanse collega's zal kloppen, nu het met de economie steeds duidelijker de verkeerde kant opgaat. En dus is de euro  terug naar af: deze ochtend zakte de eenheidsmunt tot 1,1127 dollar, het laagste peil in twee maanden. 

 • Sterke cijfers stuwen ASMI naar record

  Op de Amsterdamse beurs spurt ASM International  6 procent hoger naar 70 euro, een record. De fabrikant van apparatuur voor chipfabrikanten kwam gisteren nabeurs met ijzersterke resultaten. De omzet steeg - exclusief 103 miljoen inkomsten uit een de schikking van een patentgeschil met de Japanse rivaal Kokusai - tot 260 miljoen, een record. Dat is een kwart meer dan een jaar eerder en 4 procent meer dan over het eerste kwartaal. 

  Voor het derde kwartaal ogen de vooruitzichten even goed. En nog vóór de schikking met Kokusai de bankrekening extra spijst, is de balans kerngezond met 381 miljoen cash. En dus belooft het bedrijf voor 100 miljoen extra eigen aankopen te gaan inkopen. Al dat fraais helpt het aandeel dus naar een record. 

  KBC Securities handhaaft zijn 'kopen'-advies en zal naar verwachting zijn koersdoel - met 70 euro intussen bereikt - bijstellen. Analist Marcel Achterberg stipt aan dat ASMI relatief weinig last heeft van de volatiele markt voor geheugenchips, maar vooral sterk staat in 'logische' chips. Die chips zijn rekenaars die steeds vaker worden ingezet bij nieuwe toepassingen zoals kunstmatige intelligentie en zelfrijdende auto's. 

 • 'The Others' helpen Akzo Nobel

  We hadden het eerder in deze blog (post van 8u10) over de beter dan verwachte resultaten van Akzo Nobel  . Maar zo sterk blijkt het rapport in tweede lezing ook niet. De bedrijfswinst kreeg namelijk een stevige boost van The Others. 

  ©Akzo

  Dat zit zo. Het lijntje 'other' bij de bedrijfswinst verbeterde fors, van minus 70 naar minus 28 miljoen euro. Dat lijntje groepeert de holding en dus wegens geen eigen inkomsten maar wel veel algemene kosten per definitie verlieslatend. Dit keer was er een eenmalige boost door een niet-gespecifieerde meerwaarde op verkoop van activa.

  ING-analist Stijn Demeester merkt op dat zonder die opmerkelijke 'overige' verbetering, het bedrijfsresultaat perfect in lijn met de verwachtingen zou geweest zijn. En hij blijft denken dat CEO Thierry Van Lancker het moeilijk zal hebben zijn '15 by 20' prognose te halen: over het traditioneel sterk tweede kwartaal haalde Akzo 13,5 procent marge, nog altijd 1,5 procentpunt verwijderd dus. 

  'The Others', nu ook bij Akzo Nobel aan de slag

 • Europese economie koelt onverwacht af

  De economische groei in de eurozone is in juli onverwacht gedaald, blijkt uit de maandelijkse peiling van het onderzoeksbureau IHS Markit bij aankoopdirecteurs. De zogenaamde PMI-indicator daalt met 0,7 punt naar 51,5 punten na een stijging de twee vorige maanden. Economen hadden een status quo voorspeld. De afkoeling van de economie is vooral te wijten aan de sterke krimp van de industrie.

  De tegenvallende cijfers verhogen de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om donderdag of in september extra stimuli aan te kondigen. Verscheidene ECB-bestuurders hebben laten doorschemeren dat ze een renteverlaging en hervatting van de obligatieaankopen voorbereiden.

 • Balta-rivaal Tarkett onderuit

  Op de Parijse beurs tuimelt Tarkett  12 procent naar 17,72 euro. De Franse vloerspecialist en Balta-rivaal kwam met zwaar teleurstellende resultaten over het eerste halfjaar. De verkoopsvolumes krompen weer in het tweede kwartaal en CEO Fabrice Barthélemy spreekt over een 'moeilijker' kwartaal, na een bemoedigend jaarbegin. 'We kampen met moeilijker omstandigheden dan in 2018. En die omgeving zal duidelijk geen rugwind geven', stelt Barthélemy, die belooft verder in de kosten te zullen snijden. 

  Over het eerste halfjaar daalde de brutobedrijfswinst 4 procent naar 111,8 miljoen euro, de marge brokkelde af van 8,8 naar 7,9 procent. De bedrijfswinst daalde met bijna een derde tot 33,1 miljoen euro, de nettowinst tuimelde drie kwart naar 7,7 miljoen euro of 0,12 euro per aandeel. 

 • Aston Martin crasht na winstalarm

  Het is een winstalarm dat kan tellen. De Britse sportwagenbouwer Aston Martin  waarschuwt in een update dat de marktomgeving sinds mei nog verslechterd is. 'We verwachten dat deze moeilijke markt de rest van het jaar zal duren en zijn ook voorzichtig voor 2020'. Alstublieft. 

  De beleggersreactie is logischerwijs fors: het aandeel Aston Martin tuimelt in Londen 20 procent lager naar 830 pence. Dat is intussen 56 procent onder de intekenprijs van maart 2018, 1.900 pence. Toen trok Aston Martin tegen 'Ferrari-waardering' naar de beurs. En daar zaten beleggers duidelijk niet op te wachten. 

 • Bel20 zet klim op kousenvoeten voort

  De openingsbel: de Bel20   zet op kousenvoeten de klim voort met 0,4 procent winst, Orange Belgium  vertaalt de beter dan verwachte winst in een zuinige winst van 0,5 procent naar 20,30 euro. 

 • Europese beurzen op weg naar vlakke start

  Na de scherpe rally gisteren, lijken de Europese beurzen even te gaan pauzeren. Afgaand op de belangrijkste futures, stevenen Bel20 en Euro Stoxx50 af op een vlakke start. 

  ©AFP

 • ... net als KPN

  Ook KPN klopt met het kwartaalrapport de prognoses: over het tweede kwartaal kwam de brutobedrijfswinst uit op 594 miljoen euro, terwijl de door Bloomberg gepolste analisten op 574 miljoen rekenden. Voor heel 2019 rekent de Nederlandse telecomoperator nu op een 'lichte groei':

  ©rv

  Bij de resultaten over het eerste kwartaal eind april ging KPN nog uit een vlakke evolutie vergeleken met 2018:

  ©rv

 • Akzo Nobel klopt verwachtingen ...

  Thierry Van Lancker kan tevreden zijn: de Belgische CEO van Akzo Nobel legde met de verfreus een bedrijfswinst voor van 305 miljoen euro. Dat is 36 procent meer dan over het zwakke tweede kwartaal van 2018 en een stuk meer dan de 289 miljoen die de door Bloomberg gepolste economen verwachtten.

  De winstmarge verbeterde tot 13,7 procent. En zo lijkt de '15 by 20' - de ambitie van Vanlancker om tegen 2020 een 15 procent marge te halen - stilaan haalbaar. Rond die ambitie is er veel scepsis, maar ze inlossen is wel cruciaal om beleggers tevreden te houden nadat Akzo een stevig overnamebod van de Amerikaanse rivaal PPG afwimpelde

 • Herstructurering duwt Deutsche Bank diep in het rood

  Deutsche Bank heeft in het tweede kwartaal een miljardenverlies geleden vanwege hoge kosten voor de omvangrijke herstructurering waarbij 18.000 banen verloren gaan. Dat blijkt uit cijfers die de grootste bank van Duitsland naar buiten bracht.

  Het nettoverlies kwam uit op 3,1 miljard euro in verband met een kostenpost van 3,4 miljard euro voor reorganisatielasten. Volgens Deutsche Bank is daarmee een aanzienlijk deel van de verwachte herstructureringslasten nu in de boeken gezet. Inmiddels hebben meer dan negenhonderd werknemers al te horen gekregen dat hun baan komt te vervallen. Het banenverlies vindt plaats in de periode tot en met 2022 en moet miljarden aan kostenbesparingen opleveren.

  Exclusief de buitengewone lasten werd een winst behaald van 231 miljoen euro. De inkomsten namen met 6 procent af op jaarbasis tot 6,2 miljard euro. Dat kwam onder meer door lagere opbrengsten bij de handel in aandelen.

 • Daimler boekt eerste verlies in bijna tien jaar

  Mercedes-Benz-eigenaar Daimler heeft een rotkwartaal achter de rug. Nadat het concern vorige week al zijn vierde winstwaarschuwing in een jaar tijd moest uitsturen, blijkt uit de halfjaarcijfers dat Daimler in het tweede kwartaal een nettoverlies van 1,2 miljard euro maakte. Dat is voor de eerste keer sinds december 2009. De omzet steeg wel: met 5 procent tot 42,6 miljard euro. Die cijfers zijn in lijn met de winstwaarschuwing van vorige week. In totaal boekt Daimler in het tweede kwartaal voor 4,2 miljard euro eenmalige kosten. 

  Het verlies is vooral het gevolg van zware reserveringen die Daimler maakt voor juridische kosten en terugroepacties in het kader van het dieselschandaal en de oplopende handelsspanningen tussen China en de VS. 

  Voor het hele jaar bevestigt de kersverse CEO Ola Källenius dat de operationele winst 15 procent lager zal uitvallen dan vorig jaar. 

 • Dividendknip AB InBev treft ook fiscus

  350 miljoen euro. Dat is het gat dat de dividendknip bij AB InBev in de staatskas heeft geslagen, via lagere roerende voorheffing. Het zegt alles over het belang van de biergigant voor ons land (en de schatkist). 

 • Orange Belgium boekt sterke winstgroei

  De resultaten van Orange Belgium zijn er. En die ogen goed: de omzet steeg een kleine 2 procent 318,9 miljoen. Dat is iets minder dan verhoopt: analisten rekenden gemiddeld op 323,5 miljoen. 

  Positief is echter dat de brutobedrijfswinst, wat de operator in de betere gobbledygook EBITDAaL noemt, sterker dan verwacht stijgt: met 18 procent naar 78,9 miljoen euro. Hier rekenden analisten slechts op 68 miljoen. Een deel van dat verschil lijkt te liggen in de rugwind van 4 miljoen euro die de groep vermeldt, dankzij 'seizoenseffecten in reclame en IT'. We mogen er dus vanuit gaan dat die rugwind niet recurrent is. 

  ©rv

  Opvallend: de telecomoperator meldt dat de kabelactiviteit over het eerste halfjaar operationeel 1,3 miljoen winst draaide, terwijl er in het eerste kwartaal nog 1,1 miljoen verlies was. Ergo: de kabel was over het tweede kwartaal voor het eerst rendabel. Voor zijn televisie- en internetbundel LOVE strikte Orange Belgium 16.000 nieuwe klanten, wat het totaal sinds de lancering op 216.000 brengt. Dat is iets minder dan de 20.000 waar analisten op rekenden. 

  Ondanks de beter dan verwachte winst handhaaft CEO Michael Trabbia de prognoses voor heel 2019: een kleine omzetgroei en een brutobedrijfswinst tussen 285 en 305 miljoen euro. 

  Het belangrijkste nieuws rond de groep was er trouwens eerder deze maand al: de telecomwaakhond stelt een forse verlaging van de huurtarieven voor vaste netwerken voor, wat de nummer drie van de sector in staat moet stellen én een scherp geprijsd kabelknippersaanbod te lanceren én zijn kabelaanbod sneller dan verwacht duurzaam rendabel te maken. Voor de televisie- en telefoniebundel LOVE rekenen analisten net als over het eerste kwartaal op 20.000 nieuwe klanten, wat het totaal op 220.000 zou brengen. 

 • Verfrissend Coke houdt Wall Street op recordkoers

  Goedemorgen! Even een blik op Wall Street gisterenavond, waar sterke resultaten van Coca-Cola de Dow Jones tot op luttele punten van een record stuwden. 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n