Overnamekoorts op Euronext Parijs

Overnamespeculatie op de beurs van Parijs duwde Rémy Cointreau en vooral Lafarge hoger. De introductie van Genticel op diezelfde beurs kende een valse start. Over het algemeen reageren de beurzen positief op het banenrapport in de VS en daar doen de nieuwkomers het wel goed.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.58: Als uitsmijter: A weak president doesn't necessarily make a good painter. 'Vladimir Poetin', by George Bush II

17.35 uur: De beursweek in Europa zit erop. De Bel20 heeft op het nippertje de dag met winst kunnen afsluiten, de index steeg 0,1 procent of twee punten tot 3.149. Enkel Zwitserland (-0,2%) en Lissabon (-0,6%) eindigden in het rood, de Euro STOXX 50 deed er 0,6 procent bij. De Dow Jones flirt intussen met het rood, de Nasdaq zit er al stevig in met een verlies van 1,3 procent.

17.33 uur: De fusiegesprekken tussen Holcim en Lafarge trekken ook de andere cement- en bouwaandelen hoger. HeidelberCement doet er 4,4 procent bij in Frankfurt, Cemex wint 5,5 procent in New York. Holcim zelf staat intussen ook al 7,7 procent hoger en Lafarge stijgt zelfs met 8 procent. Dat betekent dat de holding van Albert Frère, GBL, op dit ogenblik al bijna 300 miljoen rijker is.

17.08 uur: Kort voor het laatste slot van deze week, staan alle Europese beurzen, behalve die van Lissabon en Zurich, op winst. Ook de Bel20 is op de valreep in de groene zone beland. Koploper is niet verrassend GBL (73,62 euro, +1,4%) dat 21 procent in Lafarge heeft. De Franse bouwgroep zou fusiegesprekken voeren met Holcim. KBC bengelt achteraan.

16.20 uur: Nog een beursgang op Wall Street (NYSE) vandaag is die van IMS Health, en ook die loopt goed. De maker van IT voor de gezondheidssector vertrok met een intekenprijs van 20 dollar en gaat een kleine 13 procent hoger naar 22,55 dollar. IMS Health haalde 1,3 miljard dollar op, en de prijs van 20 dollar gaf het bedrijf een marktkapitalisatie van ongeveer 6,9 miljard.

16.14 uur: De Franse bouwgroep Lafarge (62,25 euro, +5,7%), waarin GBL een belangrijk aandeelhouder is, schiet 7 procent hoger na geruchten dat er een fusie op til is met de Zwitserse cementgroep Holcim (78,10 euro, +4,1%) 

16.13 uur: Het aandeel van Remy Cointreau (61,36 euro, +3,9%) ging in de loop van de dag tien procent hoger na speculatie over een mogelijk overname door Brown-Forman, vooral bekend van de whiskey Jack Daniel's. Met een marktwaarde van slechts 2,9 miljard euro is de Franse drankengroep een makkelijke prooi voor groepen als Brown-Forman die 19 miljard dollar waard zijn. Remy Cointreau verloor 18 procent november toen het een winstwaarschuwing uitstuurde.

15.45 uur: De beursgang van GrubHub, dat vooral een website uitbaat waar je online fastfood kan bestellen van verschillende restaurants, verloopt alvast vlotjes: de aandelen, die gisteren bij de sluiting van de intekenperiode voor 26 dollar per stuk werden toegewezen, gaan op hun eerste handelsdag meteen boven 37 dollar, een winst van 44 à 45 procent.

15.44 uur: Yamal LNG en Fluxys (29,40 euro, +0,9%) hebben een overeenkomst ondertekend die de elementen van samenwerking uitzet rond de overslag van vloeibaar aardgas (LNG) aangevoerd vanuit een LNG-productieterminal op het schiereiland Yamal (Rusland) naar de LNG-terminal van Fluxys in Zeebrugge (België). 

15.41 uur: Arianespace heeft een satelliet met een Belgisch tintje gelanceerd,zo meldt Belga. Het lanceerbedrijf heeft donderdag van op de basis Kourou in Frans-Guyana met succes een Russische Sojoez in de ruimte gestuurd met de Europese aardobservatiesatelliet Sentinel-1A. Thales Alenia Space Belgium leverde het 'elektrische hart' van de satelliet (PCDU: Power Conditioning and Distribution Unit), dat voor de elektriciteitsdistributie zorgt aan boord van de satelliet. De elektriciteit komt van twee energiebronnen: zonnepanelen en batterijen, voor in het geval van zonlichtloze periodes. Het Belgische filiaal was ook rechtstreeks betrokken bij de lancering, het voorzag de Russische Sojoez immers van een controlesysteem dat de Sojoez moet neutraliseren als deze van zijn traject zou afwijken. Bij het filiaal, gevestigd in Mont-sur-Marchienne (Charleroi) werken ongeveer 600 mensen.

15.36 uur: Wall Street is zopas lichtjes hoger geopend, de Dow Jones wint 0,3 procent, de Nasdaq 0,2 procent. 

15.28 uur: Het gaat 'molto bene' met de vini italiani. Volgens een studie van de bank Mediobanca leverde de wijnsector vorig jaar een omzet op van 12 miljard euro, een stijging met 4,7 procent.

Steeds meer Italiaanse flessen vertrekken naar het buitenland, want de export steeg met 7,7 procent. Ruim de helft daarvan (+9,2%) vertrekt naar andere landen van de EU, iets minder dan een derde (+3,9%) belandt in de VS. Sinds 2008 steeg de omzet met iets minder dan een kwart, vooral dankzij een toename van de export met 40 procent.

15.19 uur: McDonald's heeft onmiddellijkde Small Wrap Saté uit het assortiment gehaald. De hamburgerketen deed dat nadat een 17-jarige jongen is overleden.

 Hij kreeg een zeer ernstige allergische reactie na het eten van zo'n wrap, in een Amsterdamse vestiging. Het bedrijf heeft vrijdag berichtgeving daarover in de krant NRC bevestigd.De jongen had er op zaterdag 22 maart gegeten. De familie deelde het bedrijf later mee dat de jongen in het ziekenhuis was opgenomen na een ernstige allergische reactie. Vlak daarna kwam het bericht dat hij was overleden.

15.10 uur: De grootste private-equityspeler Blackstone is voortaan ook aandeelhouder van modehuis Versace. Het familiebedrijf besliste dan toch zijn kapitaal open te stellen om meer winkels te kunnen openen. Blackstone betaalt daarvoor 210 miljoen en krijgt een zitje in de raad van bestuur. De operatie waardeert het modebedrijf op 14 keer de ebitda of bedrijfskasstroom, dat ligt boven het gemiddelde van de sector (11). Binnen enkele jaren zou Versace ook naar de beurs trekken.  Tussen 2011 en 2013 maakten drie Italiaanse luxe- en modegroepen hun intrede in Milaan, met name Cuccinelli, Ferragamo en Moncler.

14.55 uur: De raad van bestuur van Spadel gaat bij de komende algemene vergadering een nieuwe onafhankelijke bestuurder voordragen. Het gaat om de Française Anne Charlotte Amory. Vorig jaar nam Spadel zijn Franse sectorgenoot Eaux Minérales de Ribeauvillé over, bekend van het merk Carola. Daarom wilde het bedrijf ook een bestuurder met ervaring op de Franse markt aan boord hijsen. En die ervaring is ruimschoots aanwezig bij Amory. Tot 2012 was ze hoofd van de champagnedivisie bij de sterkedrankengroep Remy-Cointreau. Maar daarvoor was ze actief in de waterafdeling van Danone. Daar was ze achtereenvolgens verantwoordelijk voor Volvic in Frankrijk en voor alle marketing en strategie voor de wereldwijde wateractiviteiten.

14.51 uur: Na de bekendmaking van het jobrapport in de VS kruipen de Europese beurzen lichtjes hoger. Enkel de Bel20 (-0,2%) en Zurich (-0,3%) staan nog op verlies. In de namiddaghandel zijn dit de winnaars en verliezers in Brussel:

14.35 uur: De werkgelegenheid in de Verenigde Staten, exclusief de landbouw, steeg de voorbije maand dus met 192.000 banen, de werkloosheidsgraad bleef onveranderd op 6,7 procent, aldus het Bureau of Labor Statistics (BLS). De werkgelegenheid nam vooral toe in de dienstensector, de gezondheidszorg, de mijnbouw en de houtindustrie. Sinds december is er nauwelijks verandering in de werkloosheid, aldus het BLS. Einde maart zaten 10,5 miljoen mensen zonder werk. Op jaarbasis is dat een daling met 1,2 miljoen in absolute cijfers en 0,8 punten in percentage.

14.30 uur: Het banenrapport is er en het valt tegen. Koen Lambrecht vertelt er u zo dadelijk meer over.

U.s. March Nonfarm Payrolls +192,000 (consensus +200,000) Vs Feb +197,000 (prev +175,000), Jan +144,000 (prev +129,000)— cigolo (@cigolo) April 4, 2014

 

14.28 uur: De derde stakingsdag bij Lufthansa (20,11 euro, +2,2%) zit er bijna op. De directie is evenwel niet van plan daarna een verbeterd loonvoorstel voor te leggen aan de piloten en die willen enkel weer aan tafel als er substantieel betere voorwaarden worden aangeboden. Het wordt daar nog boeiend.

14.20 uur: Over 10 minuutjes krijgen we het belangrijkste moment van de dag: het Amerikaanse banenrapport. Analisten, economen, bloggers en Twitteraars zien er momenteel zo uit:

14.17 uur: De grootste autodealer van de VS in marktwaarde, CarMax Inc, gaat voor maximum één miljard dollar eigen aandelen inkopen. Het bedrijf zag zijn verkoop vorig jaar met 12 procent stijgen, de grootste toename ooit. De nettowinst lager wel lager dan verwacht.

13.56 uur: De Europese Commissie voert een onderzoek naar de rol die het Arabische Etihad Airways speelt in Air Berlin.

Een woordvoerder van commissaris voor Transport Siim Kallas, zegt dat de Commissie een onderzoek voert naar verschillende niet-EU-investeringen in Europese luchtvaartmaatschappijen, waaronder die van Etihad in Air Berlin (1,93 euro, +3,1%). De groep uit Abu Dhabi heeft een belang van 29,2 procent. Air Berlin benadrukt dat Etihad geen strategische beslissingen kan nemen en dat het geen bijzondere rechten of een blokkeringsminderheid heeft. Etihad is intussen ook minderheidsaandeelhouder in onder andere Air Serbia, Aer Lingus in Europa, maar ook in het Indiase Jet Airways, Virgin Australia en Air Seychelles. De laaste weken is er speculatie dat Etihad zijn belang in Air Berlin zou vergroten. Van zodra een niet-EU-investeerder een belang van meer dan 50 procent heeft in een EU-carrier, verliest die de daaraan verbonden rechten.

13.36 uur: De Amerikaanse oliegroep Anadarko Petroleum beleeft hoogdagen op de beurs.Het aandeel schoot donderdag met bijna 15 procent hoger tot net 99,02 dollar, een absoluut record. Reden? Het bedrijf moet 5,1 miljard dollar betalen voor milieuverontreiniging, maar de markt had op een nog hoger bedrag gerekend. De kans dat het aandeel straks verder klimt is reëel, na een koersdoelverhoging van Wells Fargo van 110 à 120 naar 120 à 130 dollar.

12.40 uur: Tijdens de middaghandel staat de Bel20 op een verlies van 0,3 procent, ook Madrid en Zurich gaan lager, de andere Europese beurzen noteren met een kleine winst.

12.36 uur: De Britse lagekostenmaatschappij Easyjet (1.828 pence, +2,1%) is één van de sterkst presterende aandelen in Londen. In maart steeg haar trafiek met 4,8 procent terwijl rivaal Ryanair eerder een daling met 4 procent moest opbiechten. 'Easyjet is één van mijn favoriete aandelen. Hun prijszetting is uitstekend, ze slagen erin hun kosten laag te houden en ze verhogen de gemiddelde opbrengst per stoel', aldus Joe Rundle, hoofd trading bij ETX Capital. Ryanair stijgt met 0,1 procent, de FTSE100 met 0,5 procent.

12.31 uur: Telenetklanten hebben in augustus 2011 onterecht te veel betaald voor hun internetabonnement. Dat heeft Test-Aankoop vrijdag gemeld. De verbruikersorganisatie was hierover in 2011 een rechtszaak begonnen en de Brusselse rechtbank van koophandel heeft haar gelijk gegeven. Klanten die hierdoor benadeeld zijn, kunnen "binnenkort wellicht een vergoeding verwachten". Telenet (44,47 euro, +0,2%) laat bij monde van woordvoerster Evelyne Nieuwland weten dat het de gedupeerde klanten zal terugbetalen, maar voegt eraan toe dat de door Test-Aankoop gebruikte cijfers niet kloppen. Test-Aankoop spreekt van 700.000 klanten en dus 'miljoenen euro'.

11.59 uur: De handel in de Zweedse farmagroep Meda AB (96,90 Zw.kr, -0,7%) op de beurs van Stockholm is opgeschort na een mediabericht dat Mylan Inc een overname voorbereid van zijn kleinere Zweedse concurrent. Volgens de FT wil Mylan een significante premie betalen om Meda in te lijven. Meda had gisteren bij het slot een marktwaarde van 29,5 miljard kronen (3,3 miljard euro), Mylan was toen 18,5 miljard dollar (13,5 miljard euro) waard. Meda was begin februari nog 80 kronen waarde en steeg op twee maanden met 20 procent. De waarde van Mylan is sinds vorige zomer verdubbeld.

11.45 uur: Bouygues heeft zijn bod op Vivendi-dochter SFR nog eens verhoogd met 1,85 miljard euro waardoor de cashcomponent nu al gestegen is tot 15 miljard. Daarnaast biedt Bouygues aan Vivendi een belang aan van 10 procent in het nieuwe bedrijf dat zou ontstaan door de fusie van SFR met Bouygues Telecom. De totale waarde van het bod stijgt daardoor tot 16 miljard. Vandaag komt de raad van bestuur van Vivendi bijeen om te beslissen of het ingaat op het bod van Altice-dochter Numéricable. Met Numéricable wordt al drie weken exclusief onderhandeld.

11.44 uur: 'Ga short in België', luidt het advies van de City-obligatiestrategen van Royal Bank of Scotland (RBS). Ze raden aan een shortpositie in Belgisch staatspapier te nemen, in combinatie met een 'long'-positie in Frans papier. Dit anticiperend op een verdubbeling van het renteverschil tussen de twee landen, van 12 basispunten nu naar ongeveer 25 basispunten. RBS stipt weliswaar aan dat België met zijn kleiner begrotingstekort op enkele vlakken beter scoort dan Frankrijk, maar valt vooral over het politieke risico. We citeren:

Gelet op het lage renteverschil vinden we gelet op het risico op een nieuwe politieke patstelling het logisch om tactisch short te gaan. Met separatische partijen die in de peilingen beter scoren dan in 2011, is een renteverschil van 20 à 25 basispunten plausibel bij een blokkade. 

11.29 uur: Op zijn minst merkwaardig: dankzij een nieuwe berekeningswijze wordt Nigeria zondag de grootste economie van Afrika. Voor Zuid-Afrika.

How Nigeria will become Africa's biggest economy on Sunday dlvr.it/5JskV3...— Tim HarfordVerified account (@TimHarford) 4 Apr 2014

11.27 uur: Er is nieuws over Lanxess Rubber in Zwijndrecht, maar het is nog maar fragmentarisch. Twee pilootfabrieken gaan dicht, wat inclusief een eerder aangekondigde herstructurering 60 banen zou kosten.

11.11 uur: Opschudding bij Belgische gebruikers van Amazon, die regelmatig gebruik maken van de Britse website van de webwinkel. Voortaan zal Amazon Belgische klanten geen gratis levering meer aanbieden. Ze kunnen enkel nog kiezen voor de betalende opties. Een signaal dat Amazon de Belgen liever hun bestellingen ziet doen op de Duitse website van het bedrijf, of misschien binnenkort op de Nederlandse, waar al lang sprake van is. Misschien kan deze aankondiging beschouwd worden als een signaal dat die website er binnenkort komt.

 

Trend. Niet meer maar minder service #amazon #wtf pic.twitter.com/QKk5AeE8i0— Steven Verbruggen (@minorissues) April 4, 2014

 

10.56 uur: Mercedes-Benz heeft zijn beste verkoopmaand ooit achter de rug. Wereldwijd werden in maart 158.523 wagens met de ster aan de man gebracht, 13,3 procent meer dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal steeg de verkoop met 15,2 procent. Het succes is te danken aan een hele reeks nieuwe modellen. In maart werden de nieuwe compacte SUV GLA gelanceerd, evenals de nieuwe C-Klasse, traditioneel het best verkopende Mercedes-model.

De nieuwe S-Klasse, die in mei vorig jaar werd gelanceerd en luxe zonder weerga biedt, loopt intussen als een trein, ondanks het hoge prijskaartje (bij ons vanaf 80.000 euro tot meer dan 160.000 euro). In het eerste kwartaal werden wereldwijd meer dan 24.000 exemplaren van de luxesedan verkocht. Een S-Klasse op de vier gaat naar China. Het aandeel Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, noteert 1,1 procent hoger.

10.47 uur: De Bel20 is in het rood gezakt en verliest 0,5 procent. Vier aandelen zetten ongeveer evenveel druk op de index: Delhaize (-2%), KBC (-1%), GDF Suez (-0,8%) en AB InBev (-0,8%). Het verlies van Delhaize heeft te maken met een rapport van Nomura, waarin het advies werd verlaagd van ‘kopen’ tot ‘neutraal’.

10.17 uur: Het is nog niet duidelijk wanneer Griekenland zich weer op de markt zal kunnen financieren. Maar het is wel voor binnenkort.

After talks with PM Samaras, FinMin Stournaras refuses to confirm whether #Greece will return to markets before or after Easter— Nick Malkoutzis (@NickMalkoutzis) 4 Apr 2014

10.07 uur: TiGenix dondert 5 procent lager na donderdag al 2,4 procent te hebben verloren. Beleggers zijn duidelijk ontgoocheld dat het biofarmabedrijf de distributie van ChondroCelect, zijn enig geneesmiddel op de markt, gaat uitbesteden aan het Zweedse Sobi. Ook al maakt CEO Eduardo Bravo zich sterk dat dit – op termijn – meer geld in het laatje kan brengen. 

09.48 uur: De Turkse premier Tayyip Erdogan roept de centrale bank op snel een vergadering te beleggen en de rentetarieven te verlagen. In januari werd de Turkse rente stevig opgetrokken toen er zich een massale kapitaalvlucht uit groeilanden voordeed. Sindsdien bleef de rente op dat hoge niveau, maar in de huidige verkiezingsperiode dringt de regering-Erdogan aan op een snelle verlaging. De oproep van Erdogan deed de lira terstond dalen.  

.fastFT: Erdogan calls for central bank to cut rates on.ft.com/Pv5zVT...

09.19 uur: Genticel zakt verder weg, nu al tot 6,66 euro. Dat is een verlies van 15,7 procent.

09.04 uur: Snel ook even vertellen wat de Europese beurzen doen: wel, niet zo veel eigenlijk. De StoxxEurope50 boekt een kleine winst van 0,2 procent. Beleggers kijken uit naar het Amerikaanse banenrapport en lijken daar een goed oog in te hebben.

09.01 uur: Bij de eerste notering verliest Genticel terrein. Het aandeel ging naar de beurs tegen 7,9 euro en noteert nu tegen 7,21 procent. Dat is een verlies van 8,7 procent.

08.50 uur: TNT Express moet op zoek naar een nieuwe financieel directeur. Bernard Bot verlaat het bedrijf. Wanneer precies, deelt de pakjesbezorger niet mee. De huidige termijn van Bot loopt tot de aandeelhoudersvergadering van volgend jaar. Bot, die van ‘bouwjaar’ 1966 is, is sinds augustus 2010 de financieel directeur van TNT.

08.38 uur: 'Geen stormloop' kopt Het Laatste Nieuws rond Pairi Daiza. Met de vermelding dat de openingsdag van het dierenpark slechts 2.000 bezoekers opleverde. Al volgt de lakmoestest natuurlijk tijdens de paasvakantie.

08.33 uur: De Duitse fabrieksbestellingen geven aan dat de motor van de eurozone het jaar goed ingezet heeft. 

Big revisions to January data but trend of German new orders is promising. First 2-months-in-a-row increase since Feb/Mar last year.— Carsten Brzeski (@carstenbrzeski) 4 april 2014

 

08.19 uur: Volgens de Financial Times werkt Mylan, de Amerikaanse gigant in generische geneesmiddelen, aan een overname van het Zweedse Meda. Opvallend is dat de potentiële miljardendeal niet zo zeer ingegeven zou zijn omwille van strategische logica, wel om fiscale redenen: Mylan zou zo vooral minder belastingen willen betalen. Dit via het regeltje dat bedrijven hun hoofdkantoor kunnen verhuizen als bij een overname meer dan 20 procent van de aandelen in buitenlandse handen komen, een achterpoortje dat president Obama binnenkort hoopt te sluiten.

08.13 uur: En nadat de Europese Centrale Bank gisteren met alle aandacht ging lopen, verschuift de focus vandaag op de markten naar de VS. Het is de eerste vrijdag van de maand en dat kan dus maar één iets betekenen: het Amerikaanse jobrapport!

Macronieuws: hét VS arbeidsmarktrapport & werkloosheidsgraad, maar ook Duitse fabrieksorders. http://t.co/x6zxbgB1u0 pic.twitter.com/fA9dFuSZFn— Tom Simonts (@TSimonts) 4 april 2014

 

08.10 uur: Goedemorgen! Vandaag kijken we uit naar een nieuwkomer op Euronext Brussel: Genticel. De Frans-Belgische biotechnologiegroep prikte zijn intekenprijs vast op 7,90 euro - aan de bovenkant van de prijsvork - en haalde zo bijna 40 miljoen euro. op. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud