1. Markten Live
 2. Live blog
live

Beleggers romen winsten af

In Brussel krijgt Proximus na een somber analistenrapport een stevige tik. Bij de smallcaps is bij Oxurion de bodem zoek. Na drie dagen van winst romen beleggers hun winsten vandaag af.
 • Huub Baren slaagt in bod op Connect Group

  IPTE haalt 97,2 procent binnen van Connect Group , waardoor het bedrijf van de beurstabellen zal verdwijnen.

  Lees hier het volledige artikel.

 • Blik op morgen

  Wij sluiten de blog voor vandaag af. Maar morgen zijn we weer bij u terug met het laatste beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  WOENSDAG 21 AUGUSTUS 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  Consumentenvertrouwen augustus, 15.00 uur

  Verenigde Staten:

  Verkoop bestaande woningen juli, 16.00 uur

  Federal Reserve: notulen vergadering van 31 juli, 20.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Leasinvest Real Estate: halfjaarresultaten, 07.30 uur

  Qrf: halfjaarresultaten, 17.45 uur

 • Dochteronderneming Belron doet overname

  Safelite Groep, een Amerikaanse dochteronderneming van Belron, heeft een akkoord bereikt om TruRoad Holdings over te nemen. TruRoad holdings is net als Belron actief in het vervangen en herstellen van autoruiten.

  TrueRoad is eigenaar van een aantal ondernemingen, waaronder StrategicClaim. Dit is een bedrijf dat geavanceerde claimsoftware-oplossingen en incidentbeheerdiensten levert aan een aantal prominente schadeverzekeraars in de VS.

  De jaarlijkse omzet van TrueRoad bedraagt ongeveer 116 miljoen dollar.

  Belron is onderdeel van D'Ieteren .

 • Bel20 sluit in de min

  De Bel20 sloot vandaag 1 procent lager op 3.488 punten. De toppers waren Galapagos , Ontex en Argenx . De floppers waren Proximus , Telenet en UCB .

 • ING knipt koersdoel Aegon

  Analist Albert Ploegh van ING heeft het koersdoel van Aegon verlaagd van 5,50 naar 5 euro. Het koopadvies bleef staan.

  De analist verlaagde het koersdoel omdat er een toenemende onzekerheid is over de capaciteit van Aegon Nederland om een bijdrage aan het dividend te leveren. De kapitaalratio van de Nederlandse entiteit is dermate laag dat er mogelijk geen ruimte meer is om dividend uit te keren. Daarnaast maakt de analist zich zorgen over de forse daling van de Amerikaanse rente.

  Volgens Ploegh is de marktreactie het gevolg van terugkerende kapitaaltekorten bij Aegon Nederland. Toch denkt de analist dat het een tijdelijk probleem is. Hij ziet Aegon Nederland in 2020 weer dividend uitkeren.

  Aegon gaat 1 procent lager.

 • Verlies Wall Street loopt op

  De verliezen op de Amerikaanse beurzen zijn inmiddels verder opgelopen. De Dow Jones doet een stap van 0,4 procent terug, de S&P500 levert 0,6 procent in en de Nasdaq gaat 0,5 procent lager. 

  De zorgen over het handelsconflict lijken toch weer op te duiken bij beleggers nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, tegen de zakenzender CNBC heeft gezegd dat Huawei niet het enige Chinese bedrijf is dat een risico vormt voor de VS. Wel ziet hij dat de VS en China de komende tien dagen - in ieder geval over de telefoon - hun handelsbesprekingen zullen vervolgen. 

  De onrust is ook terug te zien in de oplopende Amerikaanse rente. De tienjaarsrente in de VS daalt vandaag met 6 basispunten tot 1,55 procent.

  De dalende rente zet de bankaandelen een trede lager. Citigroup verliest 1 procent, Bank of America brokkelt met 1,3 procent af en JPMorgan moet 0,8 procent inleveren.

 • Turkije niet grootste zorgenkind Deceuninck-topman

  Francis Van Eeckhout blijft in Turkije geloven, ook al valt de verkoop er momenteel tegen en is het niet duidelijk wanneer er beterschap komt. De zwakte in Turkije was trouwens ingecalculeerd. Wat je niet kunt zeggen van de mindere gang van zaken in de VS.

  Meer hierover leest u in dit interview met de CEO van Deceuninck.

 • Wall Street opent in de min

  De Amerikaanse beurzen openen vandaag lager. De Dow Jones daalt met 0,1 procent, de S&P500 en de Nasdaq gaan 0,2 procent lager.

 • Home Depot verlaagt omzetprognose

  Nog over Home Depot . De Amerikaanse doe-het-zelfketen ziet de omzet in het lopende boekjaar 2019/20 maar met 2,3 procent toenemen. Tot dusver stond de verwachting op 3,3 procent. Ook de prognose voor de verkoop bij een constant aantal winkels is verlaagd van 5 naar 4 procent.

  Home Depot haalt twee redenen aan voor de lagere omzetverwachting: de zwakke houtprijs en de mogelijke impact van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog op de consumentenbestedingen.

  De houtprijs is met 16 procent gedaald sinds begin februari, toen de hoogste prijs van het jaar werd genoteerd. Er worden minder nieuwe huizen gebouwd in de VS, enerzijds door een gebrek aan ruimte, anderzijds door een personeelstekort. Door de lagere bouwactiviteit zijn de houtvoorraden gestegen en de prijzen gedaald. Hout vertegenwoordigt zowat 8 procent van de omzet van Home Depot.

 • Futures: vlakke Amerikaanse start

  Als we de futures mogen geloven zal Wall Street straks helemaal - de drie belangrijkste graadmeters - vlak openen.

 • Kepler knipt koersdoel Boskalis

  André Mulder, analist bij Kepler Cheuvreux, verlaagt vandaag het koersdoel van het Nederlandse Boskalis van 30 naar 20 euro. De reden is het tragere herstel van de olie- en gasmarkt. 

  Volgens de analist zal de slabakkende olie- en gasmarkt vooral de resultaten van de bagger- en offshoreactiviteiten neerwaarts beïnvloeden. Maar net die laatste activiteiten krijgen volgens de analist een knauw. 'Ongeveer 75 procent van de winst die wordt behaald met offshore is afhankelijk van olie en gas', zegt de analist.

  Een lage olie- en gasprijs zet energiebedrijven minder aan om investeringen te doen in offshore-installaties, wat slecht is de offshorewerkzaamheden van de Nederlandse baggeraar. 

  Boskalis komt donderdag met cijfers.

  Het aandeel gaat 2,3 procent lager.

 • Hoger dan verwachte winst van Home Depot - Aandeel stijgt voorbeurs 2 procent

  Doe-het-zelfketen Home Depot  verdiende het voorbije kwartaal 3,17 dollar per aandeel. Dat is beter dan verwacht door analisten (3,08 dollar). Het aandeel gaat in een reactie voorbeurs 2 procent hoger. 

  Home Depot bevestigt de jaarwinstprognose van 10,03 dollar per aandeel, een stijging van 3,1 procent. 

  De Amerikaanse consument verkeert in goede gezondheid en de vastgoedmarkt is stabiel. Dat helpt onze business.
  CEO Home Depot
  Craig Menear

 • Oxurion krijgt grootste klap ooit

  Met minus 44 procent beleeft Oxurion  een horrordag na de belabberde testresultaten voor zijn potentieel oogmiddel THR-317. De klap is met voorsprong de grootste sinds het biotechbedrijf, destijds als Thrombogenics, in de zomer van 2006 tegen 4,50 euro naar de Brusselse beurs trok. 

  Tot nog toe was de zwartste beursdag 24 juni 2014. Toen tuimelde het aandeel 32 procent. CEO Patrik De Haes kondigde toen na afloop van een 'strategische denkoefening' aan dat het bedrijf uiteindelijk niet verkocht zou worden, waar heel wat beleggers op rekenden na de teleurstellende commerciële start van het oogmiddel Jetrea. 

  De vijf slechtste beursdagen van Oxurion/Thrombogenics:

  • 20 augustus 2019: -44%
  • 24 juni 2014: -32%
  • 20 juli 2018: -24%
  • 27 augustus 2015: -21%
  • 23 juli 2018: -19%
 • Het overzicht van de Brusselse beursspiegel ...

  ... leest u hier

 • Uitgifte staatsbon opnieuw geschrapt

  Het Federaal Agentschap van de Schuld deelt mee dat het op 4 september opnieuw geen staatsbon uitgeeft. De instelling verwijst naar de negatieve tienjaarsrente. Er zouden wellicht heel weinig of geen particuliere beleggers intekenen op een staatsbon met een negatief rendement. Ook in juni werd geen staatsbon uitgegeven.

  Het schuldagentschap merkt op dat de financiering van de overheid niet in het gedrang komt. Het haalde sinds begin dit jaar al 25,2 miljard op. Dat is 83 procent van de doelstelling voor het hele jaar. Institutionele beleggers, zoals banken en verzekeraars, kopen wel Belgische staatsobligaties met een negatief rendement.

 • De beurzen op de middag

  De Europese beurzen winnen gemiddeld 0,2 procent, maar achter dat cijfer gaan ook verliezen in Milaan (-0,4%) en Madrid (-0,3%) schuil.

  In Brussel noteert de Bel20 0,1 procent lager door het koersverlies van Proximus (-6,1%). De sterkste daler op de brede markt is Oxurion (-39,9%).

 • Bayer verkoopt diergeneesmiddelen aan Elanco

  Het Duitse farma- en agrochemieconcern Bayer kondigde eind vorig jaar aan dat de tak diergeneesmiddelen de deur zou uitgaan en nu is het zo ver. De activiteit wordt voor 7,6 miljard dollar overgenomen door Elanco , een Amerikaanse specialist in producten en diensten voor dieren. Die groeit meteen uit tot het nummer twee in zijn sector.

  Van het verkoopbedrag ontvangt Bayer 5,3 miljard dollar in contanten, de rest in aandelen van Elanco. Bayer heeft al aangegeven dat het die aandelen ‘te gelegener tijd’ van de hand zal doen. De hele deal zou tegen midden volgend jaar rond moeten zijn.

 • FSMA insidertransacties: Ook Theo Roussis koopt aandelen KBC bij

  Plastiche Finance, het vehikel van Theo Roussis van de Kempense kunststoffengroep Ravago, heeft op 9 augustus 20.000 aandelen KBC  bijgekocht. Roussis betaalde 53,44 euro per stuk, goed voor een totaalbedrag van 1,07 miljoen euro. 

  De transactie lijkt goed op die van de familie Bostoen. Die kocht net als Roussis net na de halfjaarresultaten KBC-aandelen bij, maar dan voor een bedrag van 2,3 miljoen euro. 

 • Koersverlies Proximus al meer dan 5 procent

  Het verkoopadvies van Goldman Sachs voor Proximus , dat gepaard gaat met een lager koersdoel (21 euro), mist zijn effect niet. Het aandeel van de telecomgroep is opgelopen tot meer dan 5 procent. De koerswinst van vorige week is daarmee bijna helemaal tenietgedaan.

 • Mobius: 'Koop goud, op gelijk welk niveau'

  De 82-jarige Mark Mobius raadt aan om goud te kopen. 'Goud is interessant, op gelijk welk niveau eigenlijk', zegt hij in een gesprek met het persbureau Bloomberg. Volgens Mobius zijn de langetermijnvooruitzichten van goud positief, omdat de geldhoeveelheid altijd groter wordt. 

  Mobius ging vorig jaar met pensioen na een loopbaan van meer dan 30 jaar bij Franklin Templeton Investments. 

 • Lenen iets goedkoper voor Chinese bedrijven

  Chinese ondernemingen kunnen voortaan tegen iets voordeliger voorwaarden geld lenen. De centrale bank van China heeft het nieuwe referentietarief (de LPR of ‘loan prime rate’ op één jaar) bepaald op 4,25 procent. Dat is 6 basispunten minder dan het vorige tarief van 4,31 procent.

  Het tarief is het gevolg van een nieuw mechanisme om de rentetarieven te bepalen dat nauwer aansluiting zoekt bij de financiële markten. China voerde het in het weekend in. Het is de bedoeling om de leningkosten voor gezinnen en ondernemingen te verlagen om zo de kredietverlening te bevorderen en de vertragende economie te ondersteunen.

 • Recorddividend houdt BHP niet op het droge

  BHP Group verliest in Londen ruim 1 procent hoewel ’s werelds grootste mijnbouwer over het boekjaar 2018/19 de nettowinst zag verdubbelen en een recorddividend van 78 dollarcent per aandeel uitkeert. Sommige analisten hadden echter nog een forser dividend verwacht.

  BHP profiteerde afgelopen boekjaar (tot eind juni) van de stijging van de ijzerertsprijzen. Het vorige boekjaar was moeilijk door waardeverminderingen en uitzonderlijke kosten door een ramp bij een Braziliaans dochterbedrijf. Beide elementen verklaren waarom de nettowinst verdubbelde van 3,7 tot 8,3 miljard dollar.

  De onderliggende winst, de favoriete maatstaf van BHP waarin geen rekening is gehouden met uitzonderlijke kosten, kwam uit op 9,12 miljard dollar. Dat is minder dan de consensusverwachting van 9,42 miljard.

  Volgens CEO Andrew Mackenzie heeft het handelsconflict tussen Washington en Peking wel de wereldwijde groei gedempt, maar nog niet de Chinese vraag naar BHP’s grondstoffen als ijzererts, koper en steenkool aangetast. BHP blijft echter voorzichtig vermits onduidelijk is wat nog op komst is. Dat verklaart ook waarom het concern geen speciaal dividend uitkeert.

 • Kepler Cheuvreux start opvolging Xior met 'houden'

  De analisten van Kepler Cheuvreux houden voortaan ook de verhuurder van studentenkoten Xior in het oog. Ze starten de opvolging met een houdadvies en een koersdoel van 46 euro.

  Xior is de enige beursgenoteerde zuivere speler in Europa als het op studentenwoningen aankomt, klinkt het. De interesse in deze activaklasse is de voorbije jaren toegenomen dankzij de anticyclische kenmerken.

  In amper vier jaar is Xior erin geslaagd, dankzij een agressieve expansiestrategie in België en Nederland, om de waarde van zijn portefeuille te vervijfvoudigen. Voor verdere overnames kijkt het bedrijf nu naar het Iberisch schiereiland, waar nog een groot onevenwicht is tussen vraag en aanbod van studentenkoten, mede door het groeiend aantal internationale studenten.

  Een gevolg van de opeenvolgende acquisities is wel dat de schuldgraad tegen het einde van het jaar boven 55 procent zal uitkomen, zodat een kapitaalverhoging dan waarschijnlijk is.

 • Beurshuizen verlagen koersdoelen voor Oxurion

  De tegenvallende resultaten van THR-317, een nieuw oogmiddel van Oxurion , worden heel slecht onthaald op de beurs. Het koersverlies bedraagt momenteel 36 procent.

  De primaire doelstelling is duidelijk niet bereikt, zegt Degroof Petercam. Oxurion rekende op een gezichtsverbetering (BCVA) van drie cijfers en er was maar een verbetering met één cijfer. Bij twee subgroepen was de verbetering groter, maar dat verder ontwikkelen zou significante investeringen vereisen ‘die waarschijnlijk niet opwegen tegen de risico’s’.

  Het beurshuis schroeft zijn waardering van THR-317 terug en dat leidt tot een verlaging van het koersdoel, van 4 naar 2,8 euro. Het houdadvies blijft behouden.

  Kepler Cheuvreux doet een gelijkaardige aanpassing. Het beurshuis haalt de ontwikkeling van THR-317 voor diabetisch maculair oedeem (DME) uit haar som-der-delenwaardering. Daardoor zakt het koersdoel van 5,5 naar 3,8 euro. De analisten herbekijken hun rating.

  ‘In hun geheel zijn deze data informatief maar ontgoochelend’, klinkt het bij KBC Securities. Er werd immers geen bijkomende gezichtsverbetering geconstateerd voor de combinatietherapie. Dat veroorzaakt enige onzekerheid over wat Oxurion met THR-317 gaat doen. De KBCS-analisten zijn hun ‘investment case’ aan het herwerken. Tot dusver hadden ze voor Oxurion een koopadvies en een koersdoel van 6 euro.

 • NIBC Markets-analisten coveren nog vijf sectoren

  De Nederlands zakenbank NIBC Markets heeft de opvolging van een hele reeks aandelen gestopt. Voortaan richt NIBC zich nog op vijf sectoren: biotech, fintech, halfgeleiders, software en vastgoed. Dat schrijven de kranten De Telegraaf en FD. De nieuwe strategie lijkt op die van Kempen, een ander Nederlands beurshuis. Dat richt zich ook op een aantal niches, waaronder biotech en vastgoed.

  Bedrijven als KPN, Takeaway en SBM Offshore worden door de nieuwe strategie van NIBC voortaan door één analist minder gevolgd. 

  We zijn sinds vorig jaar al bezig om de niches van de corporate bank terug te laten komen bij de aandelenanalisten en stoppen met het volgen van sectoren waar we minder waarde toevoegen.
  NIBC Markets in het FD

 • Oxurion keldert na falende test

  Wordt het een heruitgave van het Jetrea-debacle voor Oxurion  (het voormalige Thrombogenics)? Beleggers lijken te vrezen van wel. Ze geven het biotechbedrijf een pandoering van 32 procent in de ochtendhandel na tegenvallende resultaten in het onderzoek naar de behandeling van diabetisch maculair oedeem (oogcomplicatie bij mensen met suikerziekte). 

  Hier leest u meer. 

 • Beurzen starten fractie lager

  De Europese beurzen openen met lichte verliezen. De EuroStoxx50 zakt 0,1 procent. De Bel20 noteert ook 0,1 procent in de min.

  Een opvallende daler is Brussel is Deceuninck , dat bijna 8 procent prijsgeeft na (zoals verwacht) zwakke resultaten. De maker van pvc-ramen dook zelfs licht in het rood en dat was niet verwacht. Lotus Bakeries (+3%) wordt dan weer beloond voor goede halfjaarcijfers. Het is nog wachten op een koers voor Oxurion .

 • Baidu klopt verwachtingen

  De Chinese zoekmachine Baidu overtrof in het tweede kwartaal de verwachtingen van analisten. De omzet steeg met 1,4 procent tot 26,33 miljard yuan (3,4 miljard euro), waar analisten maar 25,77 miljard hadden verwacht. Baidu kon zijn advertentie-inkomsten op peil houden ondanks agressieve concurrenten als ByteDance.

  De gezuiverde nettowinst per aandeel kwam uit op 10,11 yuan en dat is veel meer dan de 6,12 yuan waar analisten op rekenden. De eigenlijke nettowinst maakte wel een duik van 62 procent tot 2,41 miljard yuan (308 miljoen euro). Volgens topman Robin Li is dat te wijten aan hervormingen die nodig zijn om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden.

  In de Amerikaanse nabeurshandel – Baidu noteert op Nasdaq – veerde het aandeel tot 10 procent op.

 • Casino gaat verder met uitverkoop

  Casino   gaat voor nog eens 2 miljard euro aan onderdelen afstoten. Dat laat de Franse supermarktketen weten in een persbericht. De inkrimping komt boven op een eerder aangekondigde desinvesteringsronde van 2,5 miljard die begin 2020 afgerond moet zijn. De aanvullende uitverkoop wil het concern in 2021 beëindigen.

  De Franse distributiereus wordt door de beleggers nauwlettend in de gaten gehouden want de moederholding Rallye  gaat gebukt onder een zware schuldenlast. Daardoor is het concern op de radar gekomen van speculanten, die gokken op betalingsproblemen en een dalende beurskoers.  Eerder werden ook al het interim-dividend voor 2019 en het volledige dividend voor 2020 geschrapt.

  Door massaal onderdelen af te stoten, wil Casino zijn schulden versneld terugbetalen.

  Beleggers onthalen het nieuws positief. Ze sturen het aandeel 3 procent hoger in de voorbeurshandel. 

 • Etex verkoopt Britse dakpannen

  Nieuws over een bedrijf op de Expert Markt, de vroegere openbare veilingen. De Belgische bouwmaterialengroep Etex  verkoopt zijn Britse dakpannenbedrijf Marley aan Inflexion Private Equity Partners. Een 20 jaar oude overname wordt daarmee ongedaan gemaakt.

  Lees hier ons artikel. 

 • Lotus boekt meer dan 10 procent groei

  Het wordt straks uitkijken naar de koersreactie van Lotus Bakeries  op de sterke resultaten die het gisterenavond publiceerde. Lotus boekte in de eerste jaarhelft meer dan 10 procent groei. 

 • Europese beurzen op weg naar makke start

  De Europese aandelenbeurzen stevenen af op een vlakke opening met lichtgroene cijfers op de belangrijkste indexen. Dat leren de futures.

 • Jerusalem, this is Mithra calling

  Met een foto van de skyline van Jeruzalem maakt het Luikse farmabedrijf Mithra  bekend dat het twee anticonceptieproducten in Israël op de markt brengt. De specialist in vrouwengeneeskunde sloot daarvoor een licentieovereenkomst met Dexcel Pharma, het grootste niet-genoteerde farmabedrijf in Israël. Dexcel brengt voor Mithra de anti-conceptiepil Estelle en de hormonale ring Myring op de markt. De waarde van het contract is niet bekendgemaakt.

  Met Israël dikt het aantal overzeese exportmarkten voor Mithra verder aan. Vorig jaar sloot het bedrijf ook distributielicenties in onder meer Japan, Brazilië, Canada, Zuid-Afrika en Zuid-Korea voor de anticonceptiepil Estelle. Voor de hormonale ring is Israël de tiende exportmarkt na onder meer de VS, Rusland, Chili en Australië. Het verwacht in de komende maanden nieuwe contracten, onder meer in Europa, waar Mithra intussen op 23 markten actief is.

 • Nieuw oogmiddel Oxurion haalt niet veel uit

  Oxurion , het Leuvense bedrijf dat behandelingen voor oogaandoeningen bij diabetici tracht te ontwikkelen, maakt vandaag de resultaten bekend van een fase 2a-studie met THR-317. De 70 patiënten die deelnamen aan het onderzoek, kregen het middel drie keer per maand ingespoten in het oog, in combinatie met de conventionele anti-VEGF-therapie (ranibizumab).

  Na drie maanden was er echter geen verbetering van het zicht in vergelijking met de monotherapie. Er was wel een zekere verbetering bij twee specifieke subgroepen: bij patiënten die eerder niet of nauwelijks had gereageerd op de anti-VEGF-therapie en bij patiënten die een heel slecht zicht hadden.

  In een persbericht zegt CEO Patrik De Haes dat Oxurion de resultaten nu verder analyseert voor een beslissing valt over het programma.

  Lees hier het volledige artikel. 

 • Apple gooit 6 miljard dollar in streamingstrijd

  Apple  heeft meer dan 6 miljard dollar opzijgezet voor de lancering van de videostreamingdienst Apple+. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

  Gisteren verscheen een nieuwe trailer van 'The Morning Show' met Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en Steve Carell in de hoofdrol. Die reeks alleen al kost 300 miljoen dollar voor de eerste twee seizoenen. Dat is per aflevering meer dan het slotseizoen van 'Game of Thrones' (15 miljoen dollar per aflevering). In vergelijking met Netflix blijft het budget beperkt. Netflix geeft dit jaar 15 miljard dollar uit aan content.

  Apple heeft nog niets aangekondigd, maar volgens het persagentschap Bloomberg begint de streamingdienst in november in 150 landen tegen 9,99 dollar per maand. Ter vergelijking: Netflix  en Amazon Prime  kosten minstens 8,99 dollar. Disney + , dat op 12 november van start gaat, zal 6,99 dollar kosten. Omdat de bibliotheek van Apple+ in de beginperiode nog niet erg uitgebreid zal zijn, zou Apple werken met een gratis proefperiode.

  Apple-CEO Tim Cook ambieert tegen 2020 minstens 50 miljard dollar aan omzet uit diensten.

 • Avantium blijft onder eigen verwachting

  Het chemiebedrijf Avantium  ziet zijn omzet over de eerste jaarhelft dalen van 6,4 miljoen euro naar 5,2 miljoen euro. Het Amsterdamse bedrijf blijft ook verlieslatend. De brutobedrijfswinst (ebitda) strandt 8,8 miljoen euro in het rood. Dat is te wijten aan hogere kosten voor de volledige integratie van de voormalige samenwerking met BASF.

  Avantium sloeg enkele jaren geleden de handen in elkaar met de chemiereus BASF om in Antwerpen pef, een kunststof vervaardigd uit suiker en een alternatief voor pet, te produceren. BASF trok vorig jaar plots de stekker uit de joint venture. Het doel is nu om op eigen kracht een fabriek te bouwen die in 2023 operationeel moet zijn.

  CEO Tom Van Aken blijft erin geloven dat het bedrijf de nodige financiering zal vinden via subsidies en partnerships. Aankloppen bij investeerders is geen optie. De beurskoers is in een jaar tijd zo goed als gehalveerd.

  We blijven vertrouwen hebben dat we de nodige financiering voor onze flagshipfabriek zullen vinden. Tegen eind 2020 zullen we beslissen waar de fabriek zal komen.
  Tom Van Aken
  CEO Avantium

 • Goldman Sachs zet Proximus op 'verkopen'

  Goldman Sachs verlaagt het advies voor Proximus van 'neutraal ' naar 'verkopen'. Het verlaagt tegelijk het koersdoel van 23 naar 21 euro, dat is 24 procent lager dan de slotkoers van gisteren. Goldman Sachs is daarmee negatiever dan andere beurshuizen die gemiddeld een koersdoel van 23,8 euro vooropstellen.

  Analist Michael Bishop waarschuwt voor prijsdruk na een nieuw voorstel van de telecomwaakhond BIPT om de tarieven voor kabeltoegang te verlagen. Lagere tarieven in de retailmarkt kunnen Proximus pijn doen, acht de analist, door de forse investeringen die de telecomoperator uitvoert in zijn glasvezelnetwerk. 

 • Deceuninck duikt in verlies

  De producent van bouwmaterialen Deceuninck  zag zijn omzet in het eerste halfjaar met 8,5 procent dalen tot 312,5 miljoen euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) zakte tot 25,9 miljoen euro, of een marge van 8,3 procent. Helemaal onderaan slikt Deceuninck een verlies van 1,2 miljoen euro, tegenover een winst van 7,5 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

  Deceuninck wijt zowel de omzetdaling als het verlies aan de neergang van de Turkse economie.

  Zowel brutowinst als winst komen onder de consensusvoorspellingen uit. Analisten rekenden gemiddeld op een ebitda van 31,4 miljoen euro (ebitda-marge van 10%) en op een nettowinst van 2,5 miljoen euro. 

  De effecten van de economische achteruitgang in Turkije die reeds zichtbaar waren in de tweede helft van 2018 hebben zich verdergezet in 2019. We blijven absoluut overtuigd van het lange termijn potentieel van Turkije, maar de timing van het herstel blijft moeilijk te voorspellen.
  Francis Van Eeckhout
  CEO Deceuninck

  Lees hier het volledige artikel. 

 • Handels- en stimulushoop

  Goedemorgen. Wall Street sloot maandag met mooie winsten. De Dow Jones won 1 procent, de S&P500 1,2 procent en de Nasdaq 1,35 procent. Twee zaken speelden daarbij een rol: signalen dat de VS en China weer volop werken aan het vlot trekken van de handelsbesprekingen en de verwachting dat de grote economieën maatregelen zullen nemen om de groei te stimuleren.

  Diezelfde elementen spelen vanmorgen in Azië. Blijven de beurzen van Hongkong en Sjanghai min of meer stabiel, dan zien we een half procent winst in Tokio en een klein procent in Seoel.

  Traders in actie op de beursvloer in New York ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Tijd Connect