Pandagekte bereikt nieuwe hoogte

De banken prijkten bovenaan de Europese beurzen, met dank aan de kapitaaleisen die het Basel-comité heeft versoepeld. KBC deelde in de vreugde, terwijl Pairi Daiza andermaal de vruchten plukte van zijn pandakoppel.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.56 uur: Bedankt voor het lezen en tot morgen. 

17.53 uur: Morgen komt er verse info over de economische toestand van Europa (industriële productie eurozone en Duitse groei) en de VS (kleinhandelsomzet). JPMorgan en Wells Fargo zetten het resultatenbal in de financiële sector in. 

17.50 uur: Het headhuntersbureau Russell Reynolds is door bpost (-1,6%, 14,27 euro) geselecteerd om een opvolger te zoeken voor bpost-topman Johnny Thijs. Eerder mocht het bureau ook voor Belgacom de opvolger van Didier Bellens zoeken. 

Kandidaten voor de functie moeten voor 20 januari hun cv opsturen naar het headhunterkantoor.

17.42 uur: De grootste stijgers en dalers op de Brusselse beurs:

17.37 uur: De Europese beurzen zijn dicht. Brussel sloot 0,3 procent hoger, de andere Europese aandelen wonnen gemiddeld 0,2 procent. Wall Street schommelt op dit moment rond het nulpunt. 

17.32 uur: John Chen, sinds november de CEO van het noodlijdende Blackberry, vist in de vijver van zijn vorige werkgever, softwarereus SAP. Hij haalt er Eric Johnson weg om hem aan het hoofd te zetten van de sales divisie. Hopelijk houdt Johnson van een uitdaging. 

Beleggers zijn niet onder de indruk en hebben duidelijk meer oog voor het verkoopadvies van beurshuis Oppenheimer. Het aandeel zakt meer dan 4 procent. 

17.28 uur: Het grote nieuws is er dan toch niet gekomen over de luchtvaartmaatschapijen Etihad en Air Berlin. Speculaties dat de Arabische maatschappij de Duitse volledig zou overnemen, zetten het aandeel Air Berlin maandagochtend in Frankfurt in vlam (tot 15 procent hoger), maar uiteindelijk blijkt het enkel om een versterking van de samenwerking te gaan. Op een gezamenlijke persconferentie kondigden ze aan dat het aantal bestemmingen dat ze samen aanbieden, wordt uitgebreid, van 42 naar 49. Over een eventuele verhoging van het belang van bijna 30 procent van Etihad in Air Berlin, werd niets gezegd. De ochtendlijke winst van Air Berlin kalft opnieuw af.

17.21 uur: De Europese Commissie opent een onderzoek naar de licentiedeals tussen Amerikaanse filmstudio’s en Europese betaalzenders. De films die de Amerikaanse filmstudio’s in licentie geven, zijn vaak gebonden aan één land of één taalgebied. Europees Commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia gaat nu kijken of die deals zich houden aan de concurrentieregels. 

‘Als je in Duitsland inttekent op betaaltv, kan je op vakantie in Italië niet kijken naar de aangeboden films,’ aldus Almunia. De grote filmstudio’s die genoemd worden in het onderzoek, zijn Warner Bros, Sony Pictures, 20th Century Fox en Paramount Pictures. Hun aandelen of die van de moederholding gaan op Wall Street collectief lager. 

Sinds de komst van Xinhui (schitterende ster) en Haohao (vriendelijk) op 11 september werd aangekondigd, werd Pairi Daiza 19,2 miljoen euro meer waard. Alleen het fiat van vandaag is beleggers 4,6 miljoen euro waard.

De ‘Chineesjes’ zouden tot 20 procent extra bezoekers kunnen lokken. In 2013 waren dat er al 1,2 miljoen. En ook de merchandising verkoopt wellicht als zoete broodjes. ‘Ja, ik hoor overal dat panda’s geldmachines zijn. Maar eerst en vooral zijn het dure beesten’, reageerde CEO Eric Domb op de komst van de nieuwkomers.

De voorbije dagen anticipeerden beleggers al op het groen licht voor de bamboe lovers:

16.47 uur: Het gaat niet goed met Lululemon Athletica, de maker van kleding voor yoga en bij uitbreiding fitness en andere sporten. Het aandeel keldert op Nasdaq 16,6 procent nadat het bedrijf een fikse omzet- en winstwaarschuwing gaf voor het lopende kwartaal.

Nu is het yogamerk niet de enige retailer die de vooruitzichten bijstelt na een eindejaarsperiode waarin de strijd om de klant op het scherpst van de snee werd gevoerd. Maar het wijst er volgens analisten ook op dat de jaren van snelle groei definitief voorbij zijn voor Lululemon.

16.17 uur: AB InBev wijst Paul Chibe de deur. Chibe is het marketinghoofd van de Amerikaanse poot en werd in 2011 aangetrokken om de verkoop in de VS weer aan te zwengelen. Daar is hij niet in geslaagd: de Amerikaanse verkoop - van onder meer Bud - zakte in de eerste negen maanden van 2013 met 3,3 procent, meer dan de sectordaling van 2,2 procent.  

Chibe wordt opgevolgd door Jorn Socquet, de marketingtopman van AB InBev Canada. Die zet doet Business Insider speculeren dat AB InBev met Bud en Bud Light wel eens een nieuwe richting zou kunnen inslaan: weg van de trendy clubs waar Bud Light Platinum met de hulp van Justin Timberlake, tevergeefs, een succes probeerde te forceren. Het merk was een hit in 2012, maar verloor vorig jaar marktaandeel. Eerder raakte al bekend dat Timberlake met AB InBev brak. De popster promoot nu het nieuwe tequilamerk Sauza 901 voor Beam.  

Opmerkelijk: Socquet gelooft niet in de kracht van het 'tweede scherm' (tablet of smartphone waarop kijkers tijdens het televisiekijken iets anders bekijken of op sociale media commentaar geven op hetgeen ze op televisie zien).

Een van Socquets opmerkelijkste vondsten was de hockeywedstrijd van twee jaar geleden. AB InBev verraste toen twee ijshockeyteams uit een lagere divisie met een massa supporters en filmde alles in hogedefinitie - zodat tijdens de wedstrijd herhalingen werden getoond als ging het over een topwedstrijd op het hoogste niveau. Het resultaat werd tijdens de Super Bowl getoond.


15.48 uur:
Farmareus Merck loopt voorop in de Dow Jones. De groep liet weten dat de 'strategische opties' onderzoekt voor zijn gezondheidsproducten voor dieren en die voor het grote publiek.

Merck shares rise 3%, best on Dow average— MarketWatch (@MarketWatch) January 13, 2014


15.42 uur: Wall Street
verliest zoals verwacht terrein. De Dow Jones zakt 0,2 procent, de S&P500 en de Nasdaq verliezen 0,1 procent.

15.18 uur: De meeste aandelenstrategen in de VS zien Wall Street dit jaar op hetzelfde elan doorgaan als in 2013. David Kostin van Goldman Sachs niet. De S&P500 ziet hij in 2014 met 3 procent stijgen, tegen bijna 30 procent vorig jaar. 'De aandelen beginnen er duur uit te zien', zegt hij.

Goldman's Kostin: Stocks are starting to look overvalued http://t.co/Bo26w7VYeK— MarketWatch (@MarketWatch) January 13, 2014


15.08 uur:
De Europese beurzen krijgen geen steun uit de VS. Afgaand op de futures zal Wall Street lager openen. Bij gebred aan verse macro-economische indicatoren of bedrijfsnieuws/resultaten blijven beleggers tobben over het tegenvallende jobrapport van vrijdag. Later deze week zullen de kwartaalcijfers van onder meer JPMorgan, Goldman Sachs, General Electric en Intel mee de richting helpen bepalen.

14.36 uur: De krantenbusiness de dood nabij? Niet als we massaal onze drank koel houden in zalmroze papier. Koeltip: net als de Financial Times is De Tijd een zalmroze krant.


14.00 uur: Suntory
koopt Jim Beam, de eerste megadeal van het jaar. En vooral een goed excuus om nog eens een fragment uit 'Lost in Translation' uit de kast te halen, met Bill Murray die reclame moet maken voor Suntory (wat overigens intussen niet meer als merknaam wordt ingezet, maar daar malen we even niet om)

Suntory Time! (uit 'Lost in Translation')

13.32 uur: Mario Draghi is de primus inter pares, vinden nu ook de pares: de ECB-voorzitter is volgens het Central Banking, het lijfblad van centraal bankiers waarop 120 centrale banken ter wereld een abonnement hebben, de 'Gouverneur van het Jaar'. 'Het is te vroeg om victorie te kraaien, het herstel blijft fragiel, maar we stellen vast dat ons soepele monetaire beleid eindelijk doorsijpelt in de economie', zei Draghi onder meer bij het aanvaarden van de award.

13.27 uur: Reuzendeal in de drankensector: het Japanse Suntory koopt zijn Amerikaanse sectorgenoot Beam en telt daar 16 miljard dollar voor neer. Suntory wordt hiermee het nummer drie in de wereld inzake gedistilleerde dranken. Tot de portefeuille van Beam behoren merken als Jim Beam, Maker’s Mark, Sauza, Canadian Club en Courvoisier.  Suntory betaalt 83,50 dollar per aandeel in cash, wat een premie van 25 procent inhoudt ten opzichte van de slotkoers van vrijdag.

13.14 uur: Zo'n vliegmachien, wat moet dat kosten? Wel, als het een Airbus moet zijn, gemiddeld 2,6 procent meer dan vorig jaar. Sinds 1 januari trok de vliegtuigbouwer zijn prijzen op, meldt hij nu in een persbericht. Wat resulteert in catalogusprijzen tussen een kleine 72 miljoen dollar (52 miljoen euro) voor een 'kleine' A318 met plaats voor een goede 100 passagiers en 414 miljoen dollar (303 miljoen euro) voor de grootste broer A380, die meer dan 800 passagiers kan meenemen. De toestellen uit de A320-'familie', de populairste reeks, kosten zowat 72 tot 120 miljoen dollar.

12.55 uur: Op de Europese beurzen zetten de bankaandelen de beste prestatie neer, gemiddeld stijgen ze met 1 procent. Deutsche Bank en Societe Generale winnen respectievelijk 3,6 en 2 procent. In de Brusselse Bel20-index (+0,1%) leidt KBC de dans met ruim 2 procent winst.

De aanleiding is niet ver te zoeken. Het Basel-comité, dat de internationale regels voor de banksector opstelt, heeft de kapitaaleisen voor de banken versoepeld. Dat gebeurde na waarschuwingen dat de eisen activiteiten met een laag risico zouden hinderen en de kredietverstrekking zouden kunnen beperken.

 

12.42 uur: In één adem haalt Zero Hedge ook Jim Cramer door de mangel, de brulbeer van zakenzender CNBC die zijn kijkers in 2008 kort voor het kapseizen van Bear Stearns aanraadde het aandeel van de zakenbank niet te verkopen.


12.32 uur:
De financiële blog Zero Hedge steekt de draak met de deflatie van 50 procent op het boek van voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan, de man die heel zijn carrière 2 procent inflatie nastreefde.


12.14 uur: Op Euronext Brussel hervat Euronav weer de klim (+4,35%). In de weekendeditie van De Tijd maakte Marc Saverys, de hoofdaandeelhouder en voorzitter van Euronav, duidelijk dat door de Maersk-deal het risicoprofiel van de rederij niet is verslechterd. En ook dat er bij de financiering rekening is gehouden met een worstcasescenario. Euronav heeft immer meer geld opgehaald dan nodig om de VLCC's van Maersk te financieren. Met het oog op nog meer interessante deals. Maar ook om te kunnen overleven mocht het herstel van vrachttarieven weer stokken. 'In een slechte markt kunnen we zeker twee jaar overleven.'

11.56 uur: Het pad naar de beurs loopt niet over rozen. Zeker in China niet. De beursautoriteit CSRC had in december aangekondigd dat er vanaf deze maand, na een onderbreking van 15 maanden, weer beursnoteringen zouden mogelijk zijn in China. Daarbij zou de investeerders en niet de overheid mogen beslissen over de beursintroducties en de prijs.

Hierna maakten talrijke bedrijven beursplannen bekend. Maar sinds vrijdag hebben zes van hen zich plots teruggetrokken. Farmabedrijf Jiangsu Aosaikang zou dat gedaan hebben onder druk van de beurswaakhond, nadat het zichzelf waardeerde tegen 67 keer de winst voor 2012. Het gemiddelde voor de sector is 55 keer.

Zondag  zei de CSRC dat een bedrijf dat zichzelf hoger waardeert dan zijn concurrenten, drie weken zou moeten wachten vooraleer de inschrijving te openen, om zo beleggers de kans te geven de risico's in te schatten. Daarop bevroren vijf andere bedrijven maandag hun beursproject: NetPosa Technologies, Hebei Huijin Electromechanical, Nsfocus Information Technology, Beijing Forever Technology en Ciming Health Checkup Management Group.

Meer dan 750 Chinese bedrijven zouden momenteer beursplannen hebben. Hun komst kan de interesse voor reeds noterende aandelen schaden.

11.29 uur: Total is de eerste grote oliemaatschappij die in het Verenigd Koninkrijk op zoek gaat naar schaliegas. De Franse groep heeft een belang van 40 procent verworven in twee vergunningen voor de exploratie en productie van schaliegas. Tegen 2015 wil Total de grootste olie- en gasproducent worden in het VK. Het aandeel Total zakt 0,3 procent.

11.17 uur: De Belgische staat zal in de nabije toekomst een nieuwe tienjarige staatsobligatie (OLO 72) met vervaldag 22 juni 2024 uitgeven. Dat deelt minister van Financiën Koen Geens mee. De precieze timing hangt af van de marktomstandigheden. De maandelijkse OLO-veiling die voor 20 januari was gepland, wordt geannuleerd.

De uitgifte van een nieuwe tienjarige staatsobligatie in januari is een jaarlijkse traditie. Die obligatie wordt meteen ook de nieuwe referentie-obligatie van de Belgische obligatiemarkt. De huidige ‘benchmark’ is de OLO met vervaldag in juni 2023.

De plaatsing van de nieuwe staatsobligatie wordt geleid door vier banken: BNP Paribas Fortis, Citi, Crédit Agricole CIB en JPMorgan.

11.10 uur: Een van de meest opvallende beursprestaties komt vanmorgen van Air Berlin. De Duitse budgetvlieger gaat 17,1 procent hoger in de aanloop naar een persconferentie samen met Etihad. Daar zullen de Duitse maatschappij en haar partner uit Abu Dhabi nieuws aankondigen over hun strategisch partnerschap. Etihad bezit een kleine 30 procent van Air Berlin.

10.38 uur: Het aandeel BMW versnelt 1,2 procent. De Zuid-Duitse autobouwer was ook in 2013 's werelds grootste producent van luxewagens, voor het negende jaar op rij al. BMW verkocht 1,66 miljoen wagens, 7,5 procent meer dan in 2012 en een nieuw record. Vooral de 3-reeks en de compacte SUV X1 vond gretig aftrek. Inclusief Mini en Rolls-Royce verkocht de groep 1,96 miljoen auto’s. Ook Mini en Rolls-Royce boekten nieuwe verkooprecords.

De concurrenten van BMW, Audi en Mercedes, kenden ook een nieuw recordjaar. Beide merken willen graag BMW tegen het einde van het decennium van de troon stoten. Audi verkocht vorig jaar 1,58 miljoen auto’s, Mercedes 1,46 miljoen.

 

10.20 uur: ING schrapt KBC van zijn 'ING Benelux favorites list', wegens gebrek aan katalysatoren op korte termijn en een meer veeleisende regulator. De plaats van KBC wordt ingenomen door Delta Lloyd.

10.10 uur: De presentatie die Ablynx-topman Edwin Moses donderdag zal geven op de J.P. Morgan Healthcare Conference houdt ook een tegenslag in. Ablynx heeft immer de recrutering van patiënten voor het testen van een middel voor de behandeling van de zeldzame bloedziekte TTP stopgezet. De voorlopige resultaten zullen onderzocht worden en als ze meevallen, wordt in 2015 een volwaardige Fase 3-studie opgestart.

Analist Jan De Kerpel van KBC Securities wijst er op dat het daarmee tot 2019 kan duren eer een middel tegen TTP op de markt komt. Hij heeft een koopadvies en een koersdoel van 12,50 euro.

09.46 uur: Door de recente rally bij UCB wordt de kans groter dat houders van een converteerbare obligatielening uit 2009 - die in 2015 afloopt - binnenkort een conversie in aandelen zullen vragen. Dat kon pas als het aandeel UCB 20 handelsdagen op rij boven 50,37 euro noteerde. Als de koers op het huidige niveau blijft, wordt vrijdag die 20e dag bereikt,  zegt KBCS-analist Jan De Kerpel.

Hij heeft echter de indruk dat niet alle obligatiehouders van die conversiemogelijkheid op de hoogte zijn, zodat niet duidelijk is wat zal gebeuren. Converteren heeft trouwen sook enkele nadelen: de obligatie zelf heeft immers de klim van het aandeel gevolgd; bij conversie vervalt vanzelfsprekend de coupon van 4,5 procent; en wie geconverteerd heeft, kan die aandelen zowel bijhouden als verkopen (wat druk zou kunnen zetten op de koers). Bij volledige conversie is er een verwateringseffect van meer dan 6 procent, berekende Jan De Kerpel.

09.35 uur: Het koersdoel voor Jensen-Group gaat van 13,50 naar 15,40 euro bij KBC Securities. Analist Guy Sips blijft bij zijn koopadvies. Hij komt tot het hogere koersdoel nadat hij zijn DCF-waardering een jaar doortrok.

Sips wijst er op dat Jensen-Group de voorbije tien jaar heel wat crisissen heeft doorgemaakt, maar dat er wereldwijd een trend is naar meer wasserijactiviteit en bovendien meer geautomatiseerde wasserijactiviteit. Elementen die daarbij een rol spelen, zijn onder meer hogere uitgaven voor gezondheidsdiensten, meer reizen en meer toerisme. Jensen-Group is vandaag een wereldspeler in de grote wasserijsystemen met een marktaandeel van 20 procent.

Ook het aandeleninkoopprogramma, waarbij Jensen-Group tot 10 procent van de aandelen wil verwerven, is een positieve factor.

09.28 uur: De winsten van de Europese beurzen zijn weer grotendeels verdwenen. De Bel20 houdt met 0,25 procent winst wel goed stand. Met dank aan KBC, dat 2,2 procent hoger noteert.

09.15 uur: De Franse autobouwers Peugeot en Renault gaan respectievelijk 3,55 en 2,75 procent hoger. Met dank aan het Amerikaanse beurshuis Bernstein.

Bernstein trekt advies #Renault op van under- naar outperform. #Peugeot gaat van markt- naar outperform. Bij Jefferies is #Accor koopwaardig— Tom Simonts (@TSimonts) 13 Jan 14


09.04 uur:
De Europese beurzen zijn hoger van start gegaan. De EuroStoxx50 wint 0,4 procent, de Bel20 0,3 procent. KBC wint 1,5 procent, UCB zakt 0,6 procent. Daarmee hebben we ook de grootste bewegingen in de Belgische index meegegeven.

08.52 uur: Even het schaarse nieuws van vanmorgen over Belgische beursgenoteerde bedrijven meegeven:

- Galapagos krijgt Vlaamse steun in het kader van de ontwikkeling van een middel om taaislijmziekte te behandelen.

- Ablynx gaat donderdag, op de jaarlijkse J.P. Morgan Healthcare-conferentie, een update geven van zijn TTP-programma. Het gaat om de anti-WF-Nanobody caplacizumab voor de behandeling van verworven trombotische trombocytopenische purpura (TTP), een zeldzame bloedziekte.

08.47 uur: Tja, misschien is het nog te vroeg op de dag voor smeuïge verhalen. Maar economen kunnen er ook een andere werkelijkheid in zien.

Hollandes Frauen. Alles nur ein grosses Ablenkungsmanoever, um in Ruhe Wirtschaftsreformen durchzufuehren? spiegel.de/politik/auslan...

François Hollande en actrice Julie Gayet - Foto EPA

François Hollande en actrice Julie Gayet - Foto EPA

08.39 uur: Goedemorgen, beste lezers! De Aziatische beurzen gaan hoger. Het zwakke Amerikaanse banenrapport van vrijdag versterkt de speculatie dat de Federal Reserve het terugschroeven van het zware stimulusprogramma niet zal versnellen. De beurs van Tokio is dicht om met 'Coming of Age Day' de jongvolwassenen te vieren. 

De vooruitzichten voor de Europese beurzen zijn ook positief en dat heeft onder meer te maken met de versoepelde Basel-regels voor de banken. Het Basel-comité, dat de internationale regels voor de banksector opstelt, heeft de kapitaaleisen voor de banken versoepeld. Dat gebeurde na waarschuwingen dat de eisen activiteiten met een laag risico zouden hinderen en de kredietverstrekking zouden kunnen beperken.

Later op de week komt het resultatenseizoen in de VS goed op dreef. Het zijn vooral de financiële groepen die present tekenen: JPMorgan en Wells Fargo dinsdag, Bank of America woensdag, Citigroup, Goldman Sachs en BlackRock donderdag, Morgan Stanley vrijdag. Passeren op het einde van de week ook de revue: Intel, American Airlines en General Electric.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud