Parijs applaudisseert voor Bekaert

Op Euronext Brussel schoot Bekaert omhoog na een koopadvies. De beurzen zetten hun klim voort, nu een wat tegenvallend jobrapport het Amerikaanse stimulusbeleid op koers houdt.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw verslaggevers Sebastien Rousseau, Erika Racquet en Jan De Schamphelaere. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.50 uur: We ronden hier onze liveblog af. Tot morgen!

17.40 uur: De Bel20 trok 0,2 procent hoger naar 2.908 punten. Bekaert schoot na het koopadvies van Exane BNP Paribas 6 procent hoger, omgekeerd ging Mobistar na een verkoopadvies van Deutsche 3,1 procent lager. 

17.31 uur: De opmerkelijkste stijger op Wall Street (+0,3%) is Delta Air Lines. De tweede grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld rapporteerde over het derde kwartaal een winst van 1,2 miljard dollar, een stuk beter dan verwacht. Het dieet begint zijn vruchten af te werpen.  

17.26 uur: Netflix zit op een rollercoaster: 10 procent hoger geopend, nu bijna 4 procent lager. (zie 16u10)

16.43 uur: Mobistar, daarentegen, staat verre van op recordhoogte. Het aandeel glijdt 3,7 procent uit op 13,32 euro na een verkoopadvies van Deutsche Bank. Het koersdoel gaat van 10,30 naar 10,20 euro. Analist David Wright is niet mals: 'De derdekwartaalcijfer zijn te gevleid, gezien de het gebrek aan commerciële activiteit. Dat gebrek aan promo's en marketing was slechts gedeeltelijk een bewuste keuzen, zonder breedbandinternet, vaste telefonie en digitale tv loopt Mobistar zwaar achter op zijn concurrenten (Belgacom, Telenet en Base). Dat zal blijven duren tot midden 2014, wanneer een aanbod via de kabel van Telenet mogelijk wordt. Tot dan is het aandeel onderhevig aan de concurrentie in mobiele tarieven die wordt gestuurd door de spelers die wel telecombundels aanbieden.' 

Over de 31 procent beter dan verwachte bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda): 'Dat is grotendeels het gevolg van de terugval van commerciële activiteit, wat samenhangt met het verlies van 86.500 mobiele klanten. Het management gaf tijdens de conference call aan dat in het vierde kwartaal de commerciële activiteit te verhogen, wat tot margedruk zal leiden. Vandaar dat de (voorzichtige) jaarprognoses werden bevestigd.'

16.30 uur: Ondertussen op Wall Street: de aandelen breken nieuwe records. Dankzij het zwakke banenrapport zal de Federal Reserve zijn geldkraan dit jaar niet meer dichtdraaien. The stimulus is here to stay.

Stocks Hit All-Time High After Weak Jobs Report http://t.co/m219e3nK3f— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) October 22, 2013


16.10 uur: De online filmverhuurder Netflix (+3,2%, 366,50 dollar) is voor de tweede dag op rij flink in trek. Bij de opening van Wall Street schoot het aandeel zelfs bijna 10 procent hoger tot 389,16 dollar, een recordkoers. Beleggers reageren op de beter dan verwachte kwartaalcijfers die het bedrijf gisterenavond publiceerde. De online speler, 16 jaar oud, telt voor het eerst meer abonnees dan de klassieke kabelzender HBO, 41 jaar oud.  

Maar niet iedereen is overtuigd van het model van Netflix. Bank of America Merrill Lynch (BofAML) vinden de waardering van het aandeel veel te duur, 'sky high'. Die prijs is maar te verantwoorden als Netflix 140 miljoen abonnees (70 miljoen in de VS, 70 miljoen buiten de VS) zou tellen, luidt het - tegen de huidige 31 miljoen. En nog:

  • de prijs per maand per gebruiker moet ten minste 3 dollar omhoog.
  • de 'contributiemarge' moet van 24 naar 47 procent.


De analisten van BofAML stellen dat bovenstaand 'stieren'scenario heel onwaarschijnlijk is gezien 'Netflix in belangrijke mate steunt op het behoud van zijn groeimomentum ook al bereikt de online zender al 31 miljoen van de zowat 100 miljoen Amerikaanse gezinnen. Na het sterke kwartaalrapport zien ze zich toch verplicht hun koersdoel op te trekken van 115 naar 158 dollar. Wat nog altijd zowat 60 procent onder de huidige koers is.

Netflix is altijd al een favoriet speeltje geweest van shorters. Sinds 2010 doet de beurskoers denken aan een koninginnerit in de Alpen:

16.08 uur: Uitzendgroep USG People (+1,8%, 8,39 euro) publiceert zijn kwartaalcijfers vrijdag. KBCS-analist Jan Albert De Vleeschauwer anticipeert met een koersdoelverhoging van 7,5 naar 10 euro, nadat hij zijn winstverwachtingen voor 2014 en 2015 met zowat 30 procent verhoogde. De analist verwacht wel geen grote verrassingen nadat het aandeel de voorbije twee maanden met 35 procent steeg.

16.01 uur: Illinois Tool Works. Geen klinkende naam. Maar wel een bedrijf waar u bijna dagelijks in contact mee komt. Zeker als u Homer Simpson heet. Ra ra ra, wat is het? Het antwoord leest u hier.

15.45 uur: Overdrijven is ook een kunst.

Terrible, awful jobs report shows slow death of American dream, last days of civilization. In other news, S&P 500 breaks 1,750.— Eddy Elfenbein (@EddyElfenbein) October 22, 2013


15.39 uur:
In Brussel loopt Bekaert nog steeds voorop, met een winst van 5,3 procent tot 29,12 euro. Dat is de grootste winst sinds begin maart. De producent van staalkoord krijgt een goed rapport van het Franse beurshuis Exane BNP Paribas en belandt op diens kooplijst. Het koersdoel gaat van 21 naar 33 euro.

Analist David Vagman gelooft dat Bekaert de komende jaren betere resultaten en en aanzienlijk sterkere vrije kasstroom zal voorleggen, dankzij een slankere kostenstructuur en minder nood aan kapitaalinvesteringen. Hij verhoogt zijn winstverwachtingen voor 2013 tot 2015 op basis van de stijgende marges in Azië, de kostenbesparingen in alle regio's en de stevige resultaten in Latijns-Amerika. 'De consensus onderschat het huidige prijsherstel en de positieve impact van de val van grondstofprijzen.'

Bovendien hoort Vagman positieve geluiden uit China, de vraag naar staalkoord voor banden herstelt. In het derde kwartaal was er een scherpe stijging van het volume, na 3 à 8 procent in de eerste jaarhelft. 'De stocks worden aangevuld en de Chinese vraag stijgt omdat de export van banden herstelt. De grote spelers zien het verbruik stijgen en vertrouwen erop dat de marges gradueel zullen herstellen', luidt het.

15.03 uur: Het jobrapport betonneerde bij economen de verwachting dat de Amerikaanse centraal bankiers dit jaar niet meer op de rem gaan staan. En dat Janet Yellen na haar aantreden eind januari 2014 nog wel even in stimulusmodus zal blijven. 

Fed 'taper' off table till 2014: Barclays http://t.co/uUdte7cGtC— MarketWatch (@MarketWatch) October 22, 2013


Met andere woorden: de drukpersen van de Fed zullen nog een tijdje blijven dollars spuwen. En dat stuurt de euro prompt bijna een cent hoger naar 1,3750 dollar, de hoogste koers sinds november 2011.

14.40 uur: Nog een laatste keer over het jobrapport. De kleine daling van de werkloosheidsgraad is eigenlijk slecht nieuws in een mooie geschenkverpakking. Het cijfer daalde namelijk omdat een groot deel van de Amerikaanse beroepsbevolking feitelijk de handdoek in de ring heeft gegooid, en niet langer op zoek is naar een job. Er kwamen in september 209.000 mensen met een beroepsactieve leeftijd bij. Maar de eigenlijke beroepsbevolking steeg met amper 73.000. Dat betekent concreet dat de participatiegraad (een afgeronde 63,2 procent) blijft hangen op het laagste peil sinds 1978.

Wie graag zelf nog een beetje grasduint in het rapport, kan dat hier doen.

14.35 uur: Ook collega Kurt Vansteeland is het banenrapport aan het fileren. En hij ontdekte dat de beter dan verwachte werkloosheidsgraad eigenlijk niet meer dan een kwestie van afronding is. Eigenlijk is de werkloosheidsgraad slechts miniem afgenomen, van 7,287 naar 7,24 procent.

14.33 uur: De eerste analyses druppelen al binnen op Twitter:

 

Best part of Sept. jobs report: Labor-force participation rate, now at 35-year-low, did not fall for the third straight month.— Jeffry Bartash (@jbartash) October 22, 2013

 

 

Worst part of jobs report: Soft hiring in September ahead of the shutdown, July’s pathetic performance (+89,000).— Jeffry Bartash (@jbartash) October 22, 2013

 

14.30 uur: Het banenrapport is binnen! En het valt tegen. Er kwamen 148.000 banen bij in de privésector in de VS, de landbouw niet meegerekend. Er werd een stijging verwacht van 180.000. De werkloosheidsgraad kwam iets lager uit dan verwacht: 7,2 procent in plaats van de voorspelde 7,3 procent.

14.25 uur: Zet u schrap!

5 MINUTES TIL THE JOBS REPORT http://t.co/3fkhQOjyUW— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) October 22, 2013


14.13 uur:
Het rapport van Exane over Bekaert is op onze bureau beland. Exane trekt koersdoel op tot 33 euro en zet aandeel op Outperform:

Earnings momentum is building up. We see the REBIT margin rising from 3.4% in 2012 to 7.7% in 2015,. We also believe that Bekaert will generate sustainably stronger FCF thanks to a leaner cost structure and lower capex needs. This could lead the stock to rerate.

Rising gross margin in Asia, cost savings in all regions and solid results from Latin America prompt us to raise our EPS, by 46% in 2013, 18% in 2014 and 25% in 2015. We think consensus is underestimating the current recovery in pricing power and the positive impact of the fall in raw mat prices. We are above the REBIT consensus by c.20% in 2013-15.

Substantial upside to consensus on higher gross margin in Asia! The price of wire rod, 40% of Bekaert's COGS, fell 13% y/y in H1 in China, compared with an 8% drop in the price of tyre cord. Wire rod prices in Q3 declined 5% y/y, largely offsetting Bekaert's aggressive pricing in the quarter. 

Renewed confidence among Chinese tyre cord manufacturers. We understand from industry sources that volumes in China picked up sharply in Q3 after having risen 3-8% in H1. This is partly explained by restocking and partly by rising demand in China. Tier 1 and tier 2 players see utilisation rates going up and are confident of a gradual recovery in gross margins. 

 

 

14.09 uur: BNP Paribas en Fintro verlagen hun spaarrente. Op de internetspaarrekening zakt de basisrente van 0,50 naar 0,40 procent. Bij Fintro daalt de rente van 0,40 naar 0,30 procent. Klik hier voor het volledige overzicht.

13.42 uur: De Europese beurzen hebben ondertussen hun lichte verliezen omgebuigd naar kleine winsten. Brussel noteert nagenoeg onveranderd (-0,02%).

13.30 uur: Goed nieuws voor de Nokia-gebruikers. Instagram (foto-app van Facebook) en Vine (video-app van Twitter) worden binnenkort eindelijk beschikbaar op de Windows Phones. Tot op heden waren de apps voorbehouden voor smartphones en tablets die draaien op het besturingssysteem van Apple (iOS) en Google (Android).

Nokia (-0,9%, 5,24 euro) heeft vandaag overigens zijn eerste tablet gelanceerd, de Lumia 2520. Het toestel met een 10,1 inch scherm komt voor het jaareinde op de markt in de VS, het VK en Finland. Het kost 499 euro (365 euro).

13.11 uur: Nieuw-Zeeland werkt aan de grootste beursgang ooit in het land. De regering gaat het staatsbedrijf Meridian Energy naar de beurs brengen. Dat is het grootste energiebedrijf van het land, goed voor 30 procent van de totale energieproductie van Nieuw-Zeeland. Dat gebeurt met stuwdammen en windmolenparken. De hele operatie kan meer dan 1,2 miljard euro opleveren. Premier John Key probeert particuliere beleggers mee in het bad te trekken, door de aandelen voor hen aan een lagere prijs aan te bieden dan aan institutionele beleggers. Die laatste groep kan intekenen via een bookbuilding-procedure.

12.59 uur: En we blijven nog even in Duitsland. De verhitting van de vastgoedmarkt in de grootsteden begint de Bundesbank zorgen te baren:

Bundesbank today warned of German property bubble in major German cities. How's that going to end?— David McWilliams (@davidmcw) October 22, 2013


12.51 uur:
Duitsland heeft zijn verwachtingen voor de economische groei in 2014 lichtjes verhoogd. Een bron bij het ministerie van Economie verklaarde aan de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de Duitse regering nu mikt op een groei van het bbp met 1,7 procent. Tot dusver werd een groei met 1,6 procent in het vooruitzicht gesteld.

12.18 uur: Thierry Bogaert, de oprichter van het Devgen, heeft het Gentse agrotechnologiebedrijf verlaten. Bogaert trok de deur op 1 oktober achter zich toe. Een jaar na de overname van Devgen door het Zwitserse landbouwbedrijf Syngenta.

12.10 uur: Bij Morgan Stanley gaat het koersdoel voor Akzo Nobel (+0,5%, 51,87 euro) van 56 naar 59 euro. Het koopadvies wordt bevestigd na het kwartaalrapport van gisteren. 'De focus op volumes en het kostenplaatje geven zicht op de uitkering van dividenden. We blijven de herstructurering, die verder gaat in 2014, appreciëren. In het meest optimistische scenario, met een deftig herstel van de volumes en een verhoging van de prijzen, geeft dat een koersdoel van 72 euro, goed voor een stijgingspotentieel van bijna 40 procent', schrijven de analisten.

11.50 uur: Lees hier het volledige overzicht van de Brusselse beurs. Bekaert spurt hoger, Mobistar krijgt klappen. In beide gevallen ligt een analistenrapport aan de basis. De Bel20 zakt 0,2 procent tot 2.896 punten.

10.54 uur: Nog enkele advies- en koersdoelwijzingen op Euronext Brussel: Bank of America verlaagt advies voor GDF Suez van kopen naar neutraal. Goldman Sachs verlaagt het koersdoel voor Cofinimmo tot 88,8 euro. Deutsche Bank zet Mobistar op zijn verkooplijst en verlaagt het koersdoel met 10 cent tot 10,20 euro.

10.39 uur: De klok tikt voor Electrawinds. Maar intussen wordt het bedrijf wel bejubeld met een nominatie voor een award van de Global Cleantech Cluster Association. 'Alvast een opsteker voor het bedrijf', klinkt het (al dan niet ironisch) in een persbericht. Of zoals een collega opmerkt: 'Zal het bedrijf nog bestaan op moment dat prijs wordt uitgereikt?'

Electrawinds haalt de TOP-30 van de GCCA Later Stage Awards #FlandersCleantechAssociation #GCCA #VITObe goo.gl/VU4BBJ...— VITO (@VITObelgium) 22 Oct 13


10.12 uur:
De ochtendrapporten van de beurshuizen staan bol van de vooruitblikken op bedrijfsresultaten, die donderdag en vrijdag massaal binnen zullen stromen. Bank Degroof waarschuwt alvast voor mogelijke zwakke cijfers bij AB InBev:

ABI is to report its 3Q13 on Thursday which could turn out weaker than anticipated in Latin America (~45% of sales) due to lower volumes in both beer and soft drinks, FX (BRL) and an economic slowdown in the region (predominantly Mexico and Brazil).

10.08 uur: Het aandeel van de Spaanse aannemer FCC stijgt met 10 procent na de verrassende instap van Bill Gates.

10.02 uur: Het beurshuis ING vervangt PostNl door Randstad op zijn lijst met favoriete aandelen. 

Yesterday’s 3Q13 results from Manpower support our view that the recovery of staffing markets in Europe is gaining strength.

Our cycle analysis indicates that we have only just entered the earnings momentum cycle, which, in the case of a recovery, could see a further c.35-40% share price performance.

Valuation for Randstad remains attractive. Randstad trades at a 2% discount to its historical average and significantly below earlier recovery multiples which are normal when earnings momentum kicks in. 

09.58 uur: In Zweden krijgt het telecomaandeel Tele2 een tik van meer dan 6 procent. Het bedrijf verlaagde zijn omzet- en winstdoelstellingen voor 2013. KPN gaat intussen na zijn kwartaalrapport vrolijk 1,5 procent hoger.

Sweden's Tele2 shares hit by third-quarter profit miss on.ft.com/1gADtV6...— fastFT (@fastFT) 22 Oct 13


09.50 uur:
Aandeel Sioen aan opmars bezig:

Check out de opvallende beweging van #Sioen (op relatief hoge volumes): positief effect vn Bolero_BE bedrijfsbezoek? pic.twitter.com/GZjq9VCCI1— Tom Simonts (@TSimonts) 22 Oct 13


09.47 uur:
 Eurotunnel stijgt 1 procent. De concessionaris van de Kanaaltunnel heeft een sterk kwartaal achter de rug. De omzet van Eurotunnel steeg op vergelijkbare basis met 16 procent tot 310 miljoen euro.

Dat is vooral te danken aan de ‘nieuwe’ activiteiten van de transportgroep. Zo gingen de inkomsten van de spoorvrachtmaatschappij Europorte 21 procent hoger tot 60,3 miljoen, die van de ferrymaatschappij MyFerryLink gingen van 1,9 naar 25,2 miljoen. De bulk van de omzet komt nog steeds van de pendeltreinen tussen Calais en Folkestone (144,1 miljoen, +4%) en van de doorgaande treinen (goederen en Eurostar, 76,4 miljoen, +4%).

09.45 uur: Gisteren (na het bod op Henex) stelden we aan analisten de vraag welk bedrijf de volgende kandidaat is om de beurs te verlaten. Het antwoord is: Brederode.

09.41 uur: Dassault Aviation lanceert een nieuwe zakenjet, de Falcon 5X. ‘De Falcon 5X is de nieuwe referentie in business aviation’, glundert CEO Eric Trappier in een persbericht.  Het toestel zou zijn eerste vlucht begin 2015 maken. Het vliegtuig bevat volgens Dassault een nieuw vluchtcontrolesysteem,  verbeterde aerodynamica en andere geavanceerde technologieën , waarvan er verschillende te danken zijn aan de militaire programma’s van Dassault. Het aandeel Dassault Aviation wint 0,4 procent op tot 904 euro in Parijs. Het toestel biedt plaats aan 16 passagiers en heeft een bereik van 9.630 km. De motoren worden ontwikkeld door het eveneens Franse Safran Snecma. Mogelijk valt er ook een appel uit de kast voor het Belgische Sabca dat tradtioneel meerwerkt aan Falcon-programma’s.

09.34 uur: Goed nieuws voor Thrombogenics in de morning note van KBC Securities. 

Interestingly, Jetrea is reported to be in phase III testing in Japan, with regulatory submission planned in 2015. We find the initiation of the Japanese study quite important as this territory is the second biggest pharmaceutical market after the US. Thrombogenics does not share in the costs of this phase 3 study. (nvdr, Novartis zorgt voor de ontwikkeling en verkoop van Jetrea buiten de VS)

In terms of upcoming news flow, we expect the formal (positive) UK NICE decision to be reported in the coming days to weeks.Thrombogenics’ 3Q13 update, planned for 7 November, will not report sales figures for Jetrea. Novartis holds an investor day on 22 November in London.

09.20 uur: GDF Suez koopt zich in in de Britse schaliegassector. Het neemt een belang van 25 procent in 13 licenties om het potentieel van enkele schaliegasvelden in het VK te onderzoeken. Dart Energy, die ook de licenties heeft om te zoeken naar steenkoolgas in ons land, bezit de overige 75 procent. 

De Britse minister van Energie Fallon zei eerder deze maand dat 'het onverantwoord zou zijn om bedrijven niet toe te laten om het potentieel van de ondergrond te onderzoeken'. Volgens Fallon moet het mogelijk zijn de komende jaren 40 putten te boren.

De Britse bevolking staat zeer huievrachtig tegenover de schaliegasexploratie en het fracking dat daarmee gepaard dat. In 2011 zorgde een kleine aardbeving bij een eerste exploratie voor opschudding.

09.15 uur: De Zwitserse verzekeraar Baloise (108,10 Zw.fr, +0,2%) die ook in ons land actief is, verkoopt zijn activiteiten in Kroatie en Servië aan de Oostenrijkse groep UNIQA voor 75 miljoen euro.

09.02 uur: De Bel20 opent 0,3 procent lager. Bekaert schiet bijna 3 procent omhoog nadat Exane het aandeel op zijn kooplijst heeft gezet. De andere Europese beurzen houden beter stand: Milaan, Londen en Lissabon boeken zelfs winst.

08.42 uur: Reckitt Benckiser Group Plc, bekend van pijnstiller Nurofen en Durex-condooms, heeft zijn verwachtingen voor het hele jaar opgetrokken. De Britse groep start wel een 'strategisch onderzoek van zijn farmaceutische afdeling', om een maximale waarde voor de aandeelhouders te creëren, zoals dat heet. De divisie wodt dus mogelijk verkocht. Een beslissing valt pas volgend jaar. Farma maakt slechts 5 procent uit van de globale omzet van de groep. Overigens is een condoom vandaag veel meer dan een rubbertje, zo blijkt uit het kwartaalbericht van de groepl: 'Wat Durex betreft, helpen onze recente innovaties als 'Real Feel' en 'Durex Embrace-gels' Durex omvormen tot een merk van sexueel welzijn'.

08.27 uur: De Zwitsers doen onverstoord verder en stapelen de overschotten op hun handelsbalans verder op

Swiss trade balance sept: CHF +2.5 bln vs +1.853 prev http://t.co/nVC0ePM1Yk— ForexLive (@ForexLive) October 22, 2013


08.21 uur
: Maandagavond lokale tijd is in Brazilië bekendgemaakt dat een consortium onder leiding van Petrobras het vrij recent ontdekte Libra-olieveld mag exploiteren. In het consortium zitten naast de Braziliaanse oliemaatschappij (40%) ook Shell en Total (elk 20%) en de Chinese oliemaatschappijen Cnooc en CNPC (elk 10%).

08.19 uur: Het beurshuis Exane BNP Paribas verhoogt zijn advies voor Bekaert van 'neutraal' naar 'outperform'. De producent van staalkoord sloot gisteren 0,29 procent hoger op 27,64 euro.

08.12 uur: De Japanse beurs is zopas lichtjes hoger gesloten. De Nikkei 225 steeg met 0,13 procent tot 14.713 punten. De bredere Topix ging met 0,17 procent vooruit tot 1.214 punten. De handel vertoonde een matig volume van 2,17 miljard aandelen.

08.08 uur: De Nederlandse telecomgroep KPN moet een halvering van zijn kwartaalwinst opbiechten. De nettowinst bedraagt nu nog 87 miljoen euro. Maar het resultaat, deel van de groep, dat ook de kosten omvat van de verkoop van de Duitse dochter E-Plus aan Telefonica, zakte van een winst van 267 miljoen euro tot een verlies van 243 miljoen.

08.02 uur: De analisten van Rabobank zijn erg enthousiast over Philips dat gisteren met kwartaalcijfers kwam en trekken het koerdoel op van 26,50 naar 28 euro. Het advies blijft uiteraard op 'kopen'. 'De groei van de onderliggende winstmarge was indrukwekkend', klinkt het.

07.52 uur: Nieuws over Jetrea in het  kwartaalbericht van de Zwitserse farmagroep Novartis, dat eigenlijk geen nieuws is. Jetrea wordt in Europa verdeeld door Novartis-dochter Alcon. Jetrea is een middel tegen oogziekten van het Belgische biotechbedrijf Thrombogenics  'Jetrea vindt steeds beter zijn weg tot de markt', klinkt het. 'In het Verenigd Koninkrijk kreeg het opnieuw een gunstig afdvies van de geneesmiddelencommissie, zodat we een definitieve beslissing verwachten voor het eind van het jaar. In Duitsland worden de extra voordelen van Jetrea tegenover een standaardmedicament als 'aanzienlijk' omschreven, ook hier wordt een definitieve beslissing verwacht in het vierde kwartaal'. Met een prijs van ruim 3.000 euro per flesje is het erg belangrijk dat Jetrea terugbetaald wordt.

07.48 uur: BHP Billiton Ltd, 's werelds grootste mijnbouwgroep, verhoogt zijn productieprognose voor ertsen. Het derde kwartaal haalde de Australische groep 48,8 miljoen ton ijzererts boven, meer dan de marktprognose van 47,8 miljoen en duidelijk meer dan het cijfer van een jaar eerder, dat was 39,8 miljoen ton. De stijging loopt samen met de toename van de vraag vanuit de staalovens in China, de belangrijkste kopers van erts voor staal.

07.42 uur: Tele2 heeft in het derde kwartaal 56.000 nieuwe mobiele klanten binnengehaald in Nederland. Dat maakte het Zweedse telecombedrijf dinsdag bekend. In totaal bellen nu 640.000 mensen in Nederland mobiel met Tele2. Dat waren er een jaar eerder nog 423.000. Over de gehele linie boekte Tele2, dat in tien Europese landen actief is, een nettoverlies van 194 miljoen kroon. Vorig jaar hield het onder de streep nog 283 miljoen kroon over. De omzet daalde met 1,5 procent tot 7,5 miljard kroon. Het bedrijf verlaagde zijn winst- en omzetverwacting voor heel 2013.

07.35: De prijzen voor nieuwe huizen stegen jaar op jaar met liefst 20 procent in de zuidelijke steden Shenzhen en Guangzhou, 17 procent in Shanghai en 16 procent in Peking. In 69 van de 70 steden waarover de overheid statistieken bijhoudt werden woningen duurder. Daarom neemt de vrees voor een vastgoedbubbel toe. Omdat de markten verwachten dat de Chinese overheid nu iets zal doen om die prijzenexplosie te beteugelen, kregen de vastgoedaandelen een stevige tik.

07.30 uur: De Aziatische aandelen stevenen af op verlies. De MSCI Asia Pacific Index zakte 0,1 procent nadat hij eerder zijn hoogste peil in 5 maanden had bereikt. China Mobile Ltd, 's werelds grootste telefoonmaatschappij, verliest 3,6 procent in Hong Kong nadat het zijn scherpste winstdaling in 14 jaar bekendmaakte.

07.25 uur: Voor één keer is dinsdag D-day voor fans van macro-economische cijfers. Normaal gezien is de eerste vrijdag van de maand bij cijfernerds een met rode stiftomrande dag, omdat dan traditioneel het Amerikaans banenrapport op het menu staat. Maar door de begrotingsimpasse behoorden statistici tot de 800.000 ambtenaren die als niet-essentieel huiswaarts gestuurd werden en dus moesten beleggers meer dan twee weken lang op cijfer.

Maar sinds eind vorige week is de Amerikaanse overheid niet langer op waakvlam. En geven de number crunchers vandaag klokslag half drie met 18 dagen vertraging het jobrapport voor oktober vrij. Het leger Wall Street-economen denkt dat de VS vorige maand 180.000 banen schiepen, terwijl de werkloosheidsgraad stabiel zou blijven op 7,3 procent.

Midden september herhaalde afscheidnemend Federal Reserve-voorzitter Ben Bernanke nog eens dat de centraal bankiers pas zullen overwegen de rente te verhogen, als de werkloosheidsgraad onder 6,5 procent zakt. Wél kan een sterk jobrapport weer de speculatie voeden dat de Fed nog dit jaar de stimulus terugschroeft, nadat Bernanke op de vorige bijeenkomst onverwacht niet op de rem ging staan.

Toch is ook dat laatste lang niet zeker. Mogelijk biedt de 'shutdown' de centraal bankiers een perfect excuus om het gaspedaal te blijven induwen en maandelijks 85 miljard dollar overheidspapier en hypotheken te blijven opkopen. Bernanke wil - net als opvolgster Janet Yellen trouwens - pas de kraan beginnen toedraaien als de economie duidelijk vaart wint. De shutdown zal echter zowat alle economische indicatoren in oktober en november vertekenen, wat het moeilijker maakt een goed zicht te krijgen op de onderliggende economie.s

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud