'Perfect' jobrapport zet beurzen op 2 procent winst

©Bloomberg

De Amerikaanse jobmotor slaat weer aan. De beurzen wonnen vrijdag 2 procent en meer. In Brussel nam Belgacom de leiding na sterke kwartaalcijfers. Perceptive Advisors is terug als shorter in Thrombogenics.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.45 uur: De winnaars en verliezers van vrijdag. Tot maandag.

©.

17.35 uur: De Bel20 sluit met 1,9 procent winst.

17.34 uur: Waarom de beurzen zo sterk stijgen na het Amerikaanse jobrapport?

VS - Tewerkstelling stijgt, werkloosheid daalt, maar nog geen looninflatie en dus ook geen renteverhoging in zicht: pic.twitter.com/pzlGJsh5wf— Edwin De Boeck (@EdwinDeBoeck) 8 May 2015

 

17.32 uur:

24 september belangrijk voor Fortis-aandeelhouders tijd.be/markten_live/n... tijd telebb— Michael Sephiha (@sephke) 8 May 2015

 

17.30 uur:

JPM cuts Q1 GDP from -0.5% to -0.8%. Stocks pretty much at all time high— zerohedge (@zerohedge) 8 May 2015

 

17.26 uur: Alvast een vooruitblik op komende week: 

1. Groeit de eurozone sneller dan de VS?

Door Hemelvaartsdag donderdag wordt het een korte, maar intense week voor macro-economen. Woensdag wordt de economische groei van de eurozone over het eerste kwartaal bekend. Die zou het economische herstel moeten bevestigen. Mogelijk zal de eurozone voor het eerst in een jaar zelfs sneller groeien dan de VS, tenminste over één kwartaal. ING verwacht een groei van 0,5 procent kwartaal op kwartaal. De Amerikaanse groei is daarentegen in het eerste kwartaal zo goed als stilgevallen door de strenge ¬winter en havenstakingen. Ook Duitsland, Italië, Frankrijk en -Nederland maken woensdag bbp-cijfers bekend.

2. Hoe verloopt de eerste beursdag van TINC? 

Dinsdag verwelkomt de Brusselse beurs The Infrastructure Company, kortweg TINC. De inschrijvingen liepen gisteren af. In tegenstelling tot de beursgang van ¬Biocartis vorige maand werd de inschrijvingsperiode niet vervroegd afgesloten. TINC profileert zich als een dividendaandeel, met een initieel brutodividend van 4,25 procent. Sinds de opmars van de Belgische langetermijnrente ondergingen heel wat dividendaandelen op de beurs een correctie. Aandelen als Nationale Bank, Elia, Wereldhave Belgium en Bpost zagen hun beurskoers sinds 15 april tussen 6 en 9 procent ¬terugvallen.

3. Welke impact heeft olie op prognoses van Ontex? 

Ook het aandeel van de luierproducent Ontex werd sinds midden april 8 procent lichter. Ontex is geen dividendaandeel, maar torst redelijk wat schulden. Maandag geeft Ontex inzage in het verloop van het eerste kwartaal. KBC Securities rekent op een omzetgroei van 5,1 procent. Ontex herfinancierde zich in de tweede helft van 2014, waardoor de netto financieringskosten zouden halveren tot 10 miljoen euro. Samen met gunstigere grondstoffenprijzen zou dat moeten resulteren in een nettowinst van 23,1 miljoen euro, een stijging van 59 procent. Het is ook uitkijken naar de vooruitzichten. Sinds januari is de olieprijs met de helft gestegen. ‘Als de oliehausse aanhoudt, maakt dat Ontex kwetsbaar’, zegt Alan Vandenberghe, analist bij KBC Securities. 

 

 

17.00 uur: Het overzicht van de beursdag op Wall Street leest u hier

15.49 uur: Een randopmerking bij de jobcijfers. De werkloosheidsgraad is helemaal niet met 0,1 procentpunt (van 5,5 naar 5,4 procent) zoals vandaag bekendgemaakt. Een number cruncher van Business Insider heeft de rekening gemaakt en komt uit op een daling met amper 0,022 procentpunt. Hoe het afronden van cijfers toch een vertekend beeld kunnen geven.

15.24 uur: 

RT tijd: Rudi Pauwels (Biocartis) vs. de pandemie. Hij is één van de Tijd top 50.bit.ly/1zJzVKC... pic.twitter.com/S7hkvPtjYs— Roland Legrand (@RolandLegrand) 8 May 2015

15.19 uur: De Amerikaanse jobmotor slaat weer aan. De versnelling van de economische activiteit betekent niet noodzakelijk dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) nu snel de rente zal verhogen, want het risico van inflatie blijft laag. Het gemiddelde uurloon steeg in april slechts met 0,1 procent maand op maand, half zoveel als verwacht. Economen verwachten dat de Fed pas in september de rente zal optrekken. 'De optie om de rente al in juni te verhogen is dood en begraven', zegt ING-econoom Rob Carnell.

De optie dat de Fed de rente al in juni zal verhogen, is dood en bgraven
Rob Carnell
econoom ING Financial Markets


15.16 uur:

©.

14.58 uur: Heel opmerkelijke uitspraken van Jack Ma, oprichter van Alibaba. Werken met mensen geboren na 1970 is de enige manier om toekomstige uitdaging het hoofd te bieden. Voer voor discussie, me dunkt. Bij Alibaba is 52 procent van alle managers minder 35 jaar. 

'Innovatie enkel mogelijk met jonge mensen' bit.ly/1Io5smJ...— De Tijd (@tijd) 8 May 2015

 

Als de Staat uitstapt, hoop ik dat we de tijd krijgen om onze strategie uit te rollen om terug aan te knopen met groei. Een horizon van pakweg drie jaar. Nu, dat is het standpunt van het management, de hoofdaandeelhouder doet natuurlijk wat hij wil.

14.45 uur: Iets na 14 uur schoot Belgacom  opeens fors omhoog. Het aandeel noteerde op een bepaald moment op 5 procent winst (zie grafiek). CEO Leroy zei tijdens een conference call dat de resultaten in 2015 eerder aan de bovenkant van de guidance zal uitkomen. Die guidance luidt: een stabiele tot licht hogere omzet en winst.

Aandeel Belgacom noteerde kort na 14 uur op 5 procent winst. CEO Leroy zei dat de resultaten in 2015 aan de bovenkant van de guidance zullen uitkomen. ©.

14.37 uur: Forse bewegingen op de valutamarkt meteen na het jobrapport. De euro schoot in eerste instantie hoger tegenover de dollar, maar de dollar herpakte zich meteen. De slechte Amerikaanse jobcijfers in maart blijken een tijdelijke tegenslag geweest te zijn. In april kwamen er 223.000 jobs bij. Economen maken evenwel enkele randopmerkingen. De stijging van het gemiddelde uurloon van een Amerikaan blijft beperkt. En het aantal Amerikanen die omwille van economische reden slechts een parttime job hebben blijft hoog.  

©.

14.30 uur: Het Amerikaanse jobrapport voor juli is er. Geen grote verrassingen. Wel grote verbetering tegenover maart.

April nonfarm payrolls: 223K, Exp. 228K— zerohedge (@zerohedge) 8 May 2015

 

14.21 uur: De problemen bij McDonald's houden aan. De omzet in de VS (vestigingen die minstens een jaar open zijn) daalde in april met 2,3 procent. 

McDonald's same-store sales tumble again in April read.bi/1PuwitU...— BI Markets (@themoneygame) 8 May 2015

 

13.50 uur: De miljardenovername van BG Group door Shell is een 'disaster waiting to happen'. Dat is het oordeel van hefboomfondsbeheerde Jim Chanos. In 2002 maakte hij fortuin door short te gaan op Enron, dat niet veel later kapseisde. Deze keer neemt hij Shell in het vizier. Met de overname van BG Group verstevigt Shell zich in de LNG-markt. 'De vraag naar LNG is al jaren vlak, maar het aanbod zal de komende vijf jaren enorm toenemen.  De gok van Shell is een disaster waiting to happen', zei hij op een congres in Vegas. Eerder al beschreef de topman van Total de overnameprijs 'aan de hoge kant'.

De miljardenovername van BG Group door Shell is een disaster waiting to happen.
Jim Chanos
hefboomfondsbeheerder

13.44 uur: De Britse pers laat er geen gras over groeien. Nigel Firage, Nick Clegg en Ed Milliband hebben nog maar net hun ontslag ingediend als partijvoorzitter, of de eerste ludieke foto's duiken al op.

©.

13.38 uur: De Franse gaat zijn belang in Air France-KLM  optrekken. Het trekt daar 46 miljoen euro voor uit. Het koopt 5,1 miljoen aandelen. Dat is zowat 1,7 procent van alle uitstaande aandelen. De Franse staat wil daarmee zijn invloed op de komende algemene vergadering op 21 mei vergroten. Dan wordt namelijk gestemd over het voorstel om aandeelhouders dubbel stemrecht geven voor elk aandeel dat ze meer dan twee jaar in bezit hebben. 

12.57 uur: 

Ageas zet turbo op opkuis Fortis-erfenis bit.ly/1IndTid...— De Tijd (@tijd) 8 May 2015

12.09 uur: De gebeurtenissen op Euronext Brussel, met focus op Ageas en Belgacom.

De resultaten van Belgacom geven ons meer vertrouwen dat het dividend houdbaar is. We verhogen ons advies naar Add.
Petercam

Onze voorkeur in de telecomsector blijft uitgaan naar Telenet en KPN.
ING

12.03 uur: Middag, en dus werpen we even een blik op de Europese beurzen. Die zijn goed op weg om hun weekverlies uit te wissen en alsnog een klein weekwinstje te boeken. Vandaag gaat alle aandacht vanzelfsprekend naar het VK. In Londen wordt de overwinning van de Conservatieven van David Cameron op gejubel onthaald. Onder meer banken en nutsbedrijven stuwen de Footsie 1,7 procent hoger. De Bel20 wint 0,7 procent, vooral dankzij AB InBev, Belgacom en Umicore.

11.54 uur: In het Trends-interview (zie vorige post) zegt Euronav-topman Rodgers ook dat hij een verdere consolidatie in de tankersector niet uitsluit. Al is het niet zo maar zeker dat Euronav daar zal aan meedoen. ‘De vraag is of meer schepen hebben toegevoegde waarde oplevert. Als het antwoord ja is, doen we mee. We hebben ongetwijfeld onze koopjes gedaan, maar consolidatie in onze sector is relatief: als iemand een nieuw schip bouwt, daalt je marktaandeel’, klinkt het.

Onderliggend is er veel ruimte voor economische groei. Als die komt, staan wij op de eerste rij. Dan verwacht ik dat we voor een aantal jaren goed zitten.
Paddy rodgers
CEO Euronav

Rodgers zegt voorts dat het echte economisch herstel nog moet komen en dat hij geen ‘verschrikkelijke crisis’ vreest. ‘Onderliggend is er veel ruimte voor economische groei. Als die komt, staan wij op de eerste rij. Dan verwacht ik dat we voor een aantal jaren goed zitten.’

11.46 uur: Een van de sterkste stijgers in Brussel vandaag is Euronav . Donderdag was het aandeel 1,9 procent gezakt tot 11,685 euro en nu wordt het weer opgevist. Bovendien zegt CEO Paddy Rodgers in een interview in het weekblad Trends (nogmaals) dat er mooie jaren voor de boeg liggen voor de tankerrederij.

11.25 uur: Petercam verhoogt na de sterke resultaten het advies voor Belgacom van 'houden' naar 'bijkopen'. We citeren even:

De sterke commerciële prestatie geeft vertrouwen over de houdbaarheid van het dividend. Met een rendement van 4,7 procent denken we ook dat de overheid de budgettaire logica van die coupon zal verkiezen boven het idealisme van een privatisering.

10.42 uur: 

FTSE, gilts, £ are all up as #GE2015 produces more certain outcome than expected: Tories may gain majority but #Brexit, #ScottishReferendum?— Linda YuehVerified account (@lindayueh) 8 May 2015

 

10.21 uur: TomTom  schiet omhoog na berichten dat Uber een bod van 3 miljard dollar heeft uitgebracht op de navigatiekaartenbusiness van Nokia . Volgens de New York Times zou ook een consortium van Duitse autobouwers BMW, Mercedes-Benz en Audi interesse hebben. Dat consortium zou tevens de krachten bundelen met Baidu, zowat het Chisese Google. 

Dat het aandeel TomTom stijgt, is niet verwonderlijk. TomTom zou als enige onafhankelijke maartenmaker overblijven. Tijdelijk toch, want analisten denken dat precies dat het bedrijf in de kijker zou zetten als volgende overnameprooi. Analisten waarschuwen echter dat indien Apple de kaartendivisie van Nokia inlijft, TomTom een van zijn grootste klanten kwijt is. 

Enkele weken geleden meldde Bloomberg dat de waarde van de kaartendivisie van Nokia op zo'n 2 miljard dollar werd geschat. Dat zou dus wel eens een pak meer kunnen worden. 

10.12 uur: De Londense beurs stijgt anderhalf procent. 'Investeerders hadden geen rekening gehouden met een duidelijke overwinning van de Conservatieven. Dit is een positieve schok. Investeerders houden niet van onzekerheid. En nu de Conservatieven op weg lijken naar een meerderheid is de vrees voor een 'hung parliament', een parlement met meer dan één partij aan het verdwijnen', zegt een Londense beursanalist. Elders in Europa blijven de winsten beperkt tot zo'n half procent. 

09.33 uur: En daar is Perceptive Advisors weer. Het hedge fund dat maandenlang de luis in de pels was van Thrombogenics. Het fonds zette zwaar in op de val van Thrombogenics op een moment dat het nog meer dan 1 miljard euro waard was. Perceptive Advisors kreeg gelijk en verdiende bakken geld. Het bouwde vorig jaar stelselmatig zijn shortpositie af om eind vorig jaar te verdwijnen uit de statistieken op de website van de FSMA. Maar het fonds is terug en heeft opnieuw een shortpositie van 0,81 procent opgebouwd. 

Perceptive Advisors is terug. Het heeft in april opnieuw een shortpositie in Thrombogenics opgebouwd

Sinds de publicatie van de jaarresultaten midden maart maken beleggers zich steeds meer zorgen over de toekomst van het oogmedicijn in de VS. Indien de verkoop er niet snel aantrekt, is het niet ondenkbaar dat het bedrijf Jetrea van de markt haalt. '2015 wordt make or break', klonk het toen.

Maar Perceptive Advisors is deze keer blijkbaar minder zeker van zijn stuk als in 2013 en 2014. Toen had die een shortpositie van meer dan 5 procent. Nu amper 0,81 procent. Het management van Thrombogenics hoopt dit jaar op de resultaten van drie extra studies om oogchirugen te overtuigen Jetrea te gebruiken. Een van die studies leverde al goede resultaten op. 

09.23 uur: In Amsterdam maakt nieuwkomer Grandvision  (Pearl) het mooie weer na sterke kwartaalresultaten. Het aandeel staat op de favorietenlijst van Rabo Securities. 'Het potentieel op middellange termijn wordt door investeerders onderschat. We verwachten dat de nettowinst tussen nu en 2017 met gemiddelde 14 procent per jaar zal stijgen. We rekenen daarvoor op 4 procent omzetgroei, overnames en een consistente toename van de winstmarge.' 

09.05 uur: Korte samenvatting van de toestand op de markten.

 

  • De Europese beurzen gaan omhoog. De Bel20 wint 1 procent.
  • De langetermijnrentes in Europa dalen.
  • De dollar versterkt opnieuw.
  • De olieprijs houdt het na de krimp van 3 procent vandaag wat kalmer. 

 

 

09.02 uur: Het Britse pond  stijgt fors procent tegenover de euro. Dat is het resultaat van de uitkomst van de Britse verkiezingen waarbij de Conservatieven van premier Cameron lijken af te stevenen op een meerderheid. Geen lange onderhandelingen is goed nieuws voor het land, redeneren investeerders. 

08.48 uur: De handel in Cofinimmo herneemt straks na een dag pauze. De resultaten van de kapitaalverhoging zijn nu helemaal gekend. De bestaande aandeelhouders hebben hun 84,32 procent van hun inschrijvingsrechten uitgeoefend en nieuwe aandelen gekocht aan 95 euro per stuk. De 2,83 miljoen niet uitgeoefende inschrijvingsrechten, goed voor 471.086 nieuwe aandelen, werden gisteren in een private veiling geveild bij grote beleggers. Die kregen die scrips uiteindelijk gratis, terwijl die rechten tijdens de intekenperiode gewoon op de beurs verhandeld werden.

08.43 uur: Zetes  publiceeerde gisteravond een trading update. Met weinig cijfers. Maar wel met de melding dat het een contract in Senegal is kwijtgespeeld. Toeristen hebben er geen biometrisch visum meer nodig, wat Zetes per jaar zo'n 100.000 à 150.000 euro inkomsten zal kosten.

08.32 uur: Monsanto heeft onlangs een overnamebod voorgelegd aan het Zwitserse Syngenta . Dat meldt Syngenta in een persbericht. Het bod (449 Zwitserse frank per aandeel) waardeert Syngenta op 41,7 miljard Zwitserse frank (40,3 miljard euro). 

40 miljard
Monsanto heeft een bod van 40 miljard euro gedaan op zijn Zwitserse sectorgenoot Syngenta. Die laatste verwerpt de toenaderingspoging.

'Het voorstel van Monstanto houdt geen rekening met de uitstekende groeipersectieven van Syngenta', zo klinkt het in Zwitserland. 'De beurswaardering van Syngenta is momenteel beïnvloed door kortetermijnbewegingen op de valuta- en grondstoffenmarkten maar onze vooruitzichten zijn sterk.' Met die woorden verwerpt Syngenta de toenadering van de Amerikaanse concurrent. Bovendien is een overname niet zonder 'executierisico' en zullen concurrentieautoriteiten gezien de nu al dominante positie van de twee bedrijven vragen stellen.

08.24 uur: Ook de kwartaalcijfers van Proximus overtreffen de analistenverwachtingen. Het aantal klanten steeg fors in zowel mobiel, tv als breedband. CEO Leroy herhaalt de vooruitzichten voor 2015, namelijk een stabiele tot licht hogere omzet en ebitda. 

08.20 uur: Ageas  heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. De nettowinst uit de verzekeringsactiviteiten steeg met 37 procent tot 197,7 miljoen euro. Dat is zomaar even 23 miljoen euro meer dan de gemiddelde analistenprognose.

08.12 uur: Goedemorgen allemaal. Dé verrassing van deze ochtend komt uit politieke hoek: de onverwacht sterke prestatie van de Conservatieven in de Britse parlementsverkiezingen. De kans bestaat zelfs dat Cameron geen coalitiepartner moet zoeken. Maar laat ons nog even afwachten tot alle stemmen zijn geteld. De financieel-economische wereld reageert alvast positief op de zege van de Tories.

Vandaag kijken beleggers wereldwijd uit naar het Amerikaanse jobrapport. Dat moet bevestigen dat de Amerikaanse economie een zwak eerste kwartaal achter zich heeft gelaten.

Beleggers tobben over de gezondheid van de Amerikaanse economie sinds de publicatie van een fors opgelopen handelstekort in de VS. Omdat de overheid bij zijn eerste bbp-raming over het eerste kwartaal was uitgegaan van een kleiner tekort, zullen de definitieve cijfers hoogstwaarschijnlijk in negatief territorium belanden.

De Federal Reserve heeft al meermaals herhaald dat het zwakke eerste kwartaal slechts een tijdelijk fenomeen is, en dat de Amerikaanse economie de rest van het jaar wel naar wens zal aantrekken. Dat moet ook, anders zal voorzitter Janet Yellen vermoedelijk nog even moeten wachten met de verstrakking van het rentebeleid om te vermijden dat de economische groei helemaal stilvalt.

De officiële cijfers over de arbeidsmarkt, die om 14.30 uur gepubliceerd worden, gaan over de maand april. Ze vormen zo een eerste blik op de Amerikaanse economie na het rotkwartaal. Gisteren kregen beleggers al een hart onder de riem met een nieuwe daling van de wekelijkse werkloosheidsaanvragen, maar dat is een erg volatiele indicator. Het banenrapport van het ministerie van Arbeid is veel betrouwbaarder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud