Poetin omarmt Cyprioten opnieuw

De financiële markten reageerden aanvankelijk opgelucht op de Cypriotische deal. Maar de euforie ebde snel weg. De euro verloor weer terrein tegenover de dollar, de banken kleurden vuurrood nadat eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem een Cyprus-scenario bij andere Europese banken niet uitsloot. Maar Moskou wil nu toch praten over soepelere leningsvoorwaarden voor Nicosia, nu de EU over de brug is gekomen.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw verslaggevers Kurt Vansteeland, Koen Lambrecht, Sebastien Rousseau en Guido Meeussen. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

Het is goed geweest, geachte lezer. Tot morgen

18.02 uur: Volgens een bron binnen de centrale bank van Cyprus gaan de banken dan toch open morgen, met uitzondering van Bank of Cyprus en Popular Bank. Die twee gaan pas op 28 maart weer open. Tot dan kunnen de Cyprioten ook niet meer dan 100 euro uit de bankautomaat halen.

18.00 u: Beleggers juichten het gros van de dag om de redding van Cyprus. Maar speculatie dat nog andere landen hun banken moeten herstructureren en Italië een downgrade moet slikken, stuurde de Brusselse beurs weer naar af. De Bel20 sloot 0,9 procent lager. GDF Suez (-3,1%) en KBC (-2,5%) waren de grootste verliezers in de sterindex.

17.55 uur:Dijsselbloem moet dringend leren om zich voorzichtig uit te laten’, reageert Alexandre De Groote, obligatiestrateeg bij Petercam. ‘Met zijn ‘blauwdruk van een bankenredding voor andere landen’ voedt hij de nervositeit van beleggers en spaarders dat ook hun geld in gevaar is. Vandaar dat ze in de richting van de oerveilige Duitse Bunds trekken.’

17.13 uur: Air France-KLM (7,59 euro, -4,8%), in passagier-kilometer de grootste luchtvaartgroep van Europa, heeft 550 miljoen euro opgehaald via een converteerbare obligatielening tot 2013. De nominale waarde bedraagt 10,3 euro of 32,5 procent meer dan de slotkoers in Parijs. De intrest bedraagt 2,03 procent. De groep wil het geld gebruiken voor de financiering van de vloot en de optimalisering van de schulden. Eind dit jaar moet Air France-KLM 1,3 miljard euro terugbetalen, tijdens het boekjaar wil de groep ook 1,2 miljard euro investeren.

16.50 uur: Dat de Bel20 niet meer zakt dan 0,4 procent, is te danken aan zwaargewicht AB InBev (+1,7%, 76,26 euro). De bierreus kijkt mee door de roze bril van concurrent SABMiller naar Latijns-Amerika. De brouwer van Miller, Aguila, Grolsch and Peroni stelt dat zij de latino’s kan overtuigen de sterke drank (tequila, cachaça, enz..) af en toe te vervangen door een van zijn bieren. Het vertrouwen van SABMiller straalt af op marktleider AB InBev. Als een relatief kleine speler in Latijns-Amerika in zijn opzet slaagt, dan zal dat voor een reus ook wel het geval zijn, oordelen beleggers.

16.49 uur: Vanmorgen profiteerden ze nog van het akkoord tussen de EU en Cyprus, maar intussen incasseren de banken rake klappen na de uitspraak van eurogroepvoorzitter Dijsselbloem dat ook andere landen hun banksector mogelijk verder moeten herstructureren, zonder hulp van buitenaf. 

In de Verenigde Staten kunnen Bank of Amerika (-0,64%) en Goldman Sachs (-0,26%) de schade nog enigszins beperken, maar in Europa incasseren ze een verlies van 1,1 procent (KBC Groep) over ruim drie procent (Deutsche Bank)tot meer dan 5 procent (Unicredit). 

 

 

16.29 uur: En de Russen zijn er nu blijkbaar ook van overtuigd dat het een goed plan is. President Vladimir Poetin heeft zijn regeirng de opdracht gegeven om (opnieuw) onderhandelingen te starten met Cyprus over een herschikking van de lening van 2,5 miljard euro aan dat land. Vorige week hadden de Russen nog met een 'njet' gereageerd op de vraag van Nicosia om over een versoepeling van die leningsvoorwaarden te praten.

16.21 uur: Het bankenplan voor Cyprus zou wel eens school kunnen maken, zo vindt Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep - dat zijn de ministers van financiiën. Hij sluit niet uit dat andere landen van de EU ook hun bancaire sector moeten herstructuren. Het akkoord voor Cyprus is een 'bail-in' waarbij een beroep wordt gedaan op de aandeelhouders en de obligatiehouders en niet op hulp van buitenaf. De Duitse obligaties winnen terrein

16.02 uur: Het optimisme in Wall Street was van korte duur. De Dow Jones verliest al 0,4 procent, de Nasdaq bijna 0,3 procent. Intussen zitten ook alle West-Europese beurzen in de min, met uitzondering nog steeds van Stockholm en Zürich. In Nicosia laat de centrale bank van Cyprus weten dat er nog altijd geen beslissing is genomen over het heropenen van de banken. Dat zou normaal dinsdag (morgen) moeten gebeuren, maar de twijfel blijft dus. De banken zijn intussen al tien dagen dicht.

15.41 uur: De euro verliest terrein tegenover de dollar. Volgens Bloomberg een gevolg van de uitlating van de voorzitter van de commissie Financiën in het Cypriotische parlement. Met het reddingsplan is een exit van Cyprus uit de eurozone nog niet van de baan, meent Nicholas Papadopoulos. ‘We willen in de eurozone blijven, maar ook een exitscenario moet verder onderzocht worden’, stelde Papadopoulos. ‘We zullen in een diepe recessie verzeilen, met hoge werkloosheid en zonder enig perspectief op groei. We moeten onderzoeken hoe we die situatie best kunnen bestrijden.’ Papadopoulos staat niet alleen met zijn stelling. Ook de Cypriotische Nobelprijswinnaar voor economie (2010), Christopher Pessarides, vindt dat zijn land moet nadenken over het lidmaatschap van de euro. 

15.38 uur: De redding op de valreep van Cyprus zorgt voor een positieve opening van de beurzen in New York. De Dow Jones houdt het bij een winst van 0,05 procent, maar de Nasdaq doet er al een kwart procent bij. De Bel20 zit intussen licht in het rood net als Madrid en Milaan. De overige West-Europese beurzen boeken een vooruitgang van 0,2 procent (Amsterdam) tot 1,1 procent (Stockholm).

15.09 uur: Het aandeel BlackBerry verliest in New York 2,9 procent na een ratingverlaging van Goldman Sachs. Het beurshuis reageert met een 'neutral'-advies op het zwakke debuut voor de nieuwe Z10-smartphone in de VS. De States zijn de grootste potentiële markt voor de Z10, een toestel waar enorm veel hoop op was gevestigd. Het aandeel BlackBerry steeg dit jaar al 36 procent door speculatie dat het toestel BlackBerry er weer bovenop zou helpen. 

15.04 uur: Jean-Cyril Spinetta, de CEO van Europa’s grootste luchtvaartmaatschappij Air France-KLM, stopt eind juli, drie maanden voor zijn 70ste verjaardag, waarop hij gedwongen zou zijn te vertrekken volgens de statuten van het bedrijf. Volgens Spinetta ‘is zijn werk af’. Hij wordt opgevolgd door Alexander de Juniac, nu hoofd van de Franse afdeling.

Spinetta verliet Air France-KLM al eens in 2009, maar werd in 2011 teruggevraagd nadat Pierre-Henri Gourgeon was bedankt voor de moeite. De inkomsten slabakten toen behoorlijk. Maar intussen heeft de luchtvaartmaatschappij nog twee jaar verliezen geleden, en meldde ze vorige maand dat de hoge brandstofprijzen en de slechte conjunctuur een herstel in 2013 opnieuw in de weg kunnen staan. Het besparingsprogramma Transform 2015 wordt ter discussie gesteld door de bonden.

14.42 uur: Wall Street is licht hoger van start gegaan dankzij de deal rond Cyprus. Dell wint 3,1 procent nu naast Michael Dell (samen met het private equity-fonds Silver Lake Partners) ook durfkapitaalgroep Blackstone en aandeelhouder Carl Icahn een overnamebod hebben uitgebracht.

14.25 uur: Niet de Cypriotische banken, maar het Franse bankensysteem is de moeder ('motherload') van alle problemen in Europa, zegt Simon Maughan van Olivetree Securities aan Reuters.

Forget #Cyprus. #France’s banking system is the “motherload” of Europe’s problems. Watch: reut.rs/10EG5qV...— Jamie McGeever (@ReutersJamie) 25 Mar 13

Overigens heeft Moody's vanmorgen bevestigd dat de verwachtingen voor het Franse bankensysteem negatief blijven. Door de recessietrends in Europa zullen de Franse banken ook in 2013 met moeilijke operationele omstandigheden geconfronteerd worden. Een zwak punt is dat ze in significante mate afhangen van 'wholesale funds' (leningen op korte termijn van andere banken en financiële instellingen) om zich te financieren, al hebben de vier grootste groepen (BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale en BPCE) op dit vlak wel al vooruitgang geboekt.

14.16 uur: De Amerikaanse beurswaakhond SEC keurt het plan goed om makelaars te compenseren die verliezen incasseerden bij de chaotische beursgang van Facebook in mei vorig jaar. Nasdaq plant 62 miljoen dollar te verdelen. De gehypte beursgang van de sociaalnetwerksite Facebook in mei 2012 draaide uit op een debacle, mede door softwareproblemen bij Nasdaq al in het eerste handelsuur die de handel in de war stuurden. 

14.08 uur: Electrolux doet een Agfaatje. De Zweedse elektronicareus heeft zijn resultatenrekening over 2012 moeten herzien tengevolge van een wijziging in de manier waarop pensioenverplichtingen moeten geboekt worden. 

Met uitzondering van het tweede kwartaal vallen de kwartaalwinsten van 2012 hierdoor kleiner uit dan eerst gemeld. Zo leverde het vierde kwartaal 242 miljoen Zweedse kronen winst op in plaats van 292 miljoen.

14.05 uur: Gedaan met de euforie over Cyprus. De euro zakt weer tegenover de dollar: de munt verliest 0,4 procent tot 1,2933 dollar.

13.55 uur: Waarschuwing van de Griekse oppositiepartij Syriza aan het adres van andere Zuid-Europese landen.

#Greece Syriza: By their stance on #Cyprus issue, the countries of South shoot their own feet. Deposits haircut will b soon an option 4 them— Efthimia Efthimiou (@EfiEfthimiou) 25 Mar 13

Greek gov't says #Cyprus bailout deal 'painful', SYRIZA labels it 'blakcmail', President says it's 'intolerable' ekathimerini.com/4dcgi/_w_artic...— Nick Malkoutzis (@NickMalkoutzis) 25 Mar 13

13.27 uur: Door de vannacht bereikte deal is er een reëel gevaar dat Cyprus een ‘zombie-economie’ wordt, waarschuwt Raoul Ruparel van de Britse denktank Open Europe. Daar bedoelt hij een economie die niet meer op eigen kracht groeit en helemaal afhankelijk is van financiële ondersteuning door de eurozone en de ECB.

'Collapse in GDP could be anywhere between 5% and 10% this year' warns openeurope openeurope.org.uk/Article/Page/e...— Bruno Waterfield (@BrunoBrussels) 25 Mar 13

13.20 uur: Japan en de EU vatten in april onderhandelingen aan over een vrijhandelsverdrag. Eurocommissaris Karel De Gucht, die in Tokio sprak met de Japanse minister van Handel Toshimitsu Motegi, had het over ‘een historische gebeurtenis’.

Een kleine twee weken geleden kondigde premier Shinzo Abe aan dat Japan zou trachten toe te treden tot het Trans-Pacific Partnership, een handelsakkoord tussen landen gelegen langs de Stille Oceaan waar de Verenigde Staten aan werken. Grote Japanse bedrijven dringen al langer aan op vrijhandelsakkoord met de EU en de VS – waar Zuid-Korea al van geniet – maar de Japanse boeren zijn tegen.

13.06 uur: De middagchat, over Cyprus vooral, was interessant, al zeggen we het zelf. Dankzij collega Kurt Vansteeland en de deelnemers aan het debat!

12.33 uur: Bel20'er Delta Lloyd (+1,4%, 14,17 euro) profiteert niet enkel van de Cypriotische redding. Het aandeel krijgt ook een duw in de rug van de analisten van ABN AMRO. Ze trekken hun koersdoel op van 13,5 tot 17 euro en herhalen hun koopadvies.

Jan Willem Weidema en Robin van den Broek verwachten dit en volgend jaar een winstgroei, nadat de bank-verzekeraar vorig jaar 1,5 miljard euro verlies leed. Aanleiding voor de verwachte groei zijn de voorzichtige keuzes die Delta Lloyd maakte in zijn boekhouding. Die keuzes zullen zijn kapitaalratio's de komende 12 tot 18 maanden versterken.

Wat op zijn beurt goed nieuws is voor het dividend: dat zou midden 2014 in een uitkering uitmonden die volledig uit cash bestaat, aldus de analisten. Zij zien het dividend dit jaar stijgen tot 1,06 euro per aandeel, en volgend jaar tot 1,09 euro. Over 2012 keert Delta Lloyd 1,03 euro per aandeel uit.

'Het positieve momentum en het full cash dividend zullen de aandacht van meer beleggers trekken', aldus Weidema en Van den Broek.

12.27 uur: Volgens deze bron zouden de banken op Cyprus dinsdag weer opengaan.

Laiki-BoC-Hellenic Greek branches deal with Piraeus Bank completed. Branches to re-open tomorrow. /via haikouroi #Cyprus #Greece— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) 25 Mar 13

12.24 uur: De Russen worden wakker. De lening aan Cyprus gaan ze 'herstructureren'.

Putin orders Russian government to discuss restructuring of Cyprus loan - RIA— zerohedge (@zerohedge) 25 Mar 13

11.55 uur: Terwijl de CAC40 1,75 procent stijgt, zakt Rémy Cointreau (dat geen deel uitmaakt van de index) 2,2 procent tot 89,90 euro. Nomura heeft zijn advies voor de Franse drankengroep verlaagd van ‘neutraal’ tot ‘afbouwen’. Het koersdoel zakt van 88 tot 75 euro. Nomura verwijst naar concurrent Pernod Ricard, die vorige week aankondigde dit jaar minder te hebben verkocht met het Chinese Nieuwjaar dan in 2012. Het aandeel Pernod Ricard werd daarna stevig afgestraft.

11.45 uur: Als de Cyprioten en de Russen (en veel Europeanen en economen) niet zo gelukkig zijn met de redding van Cyprus, dan is er toch één persoon die het wel is.

German Chancellor Merkel says she is "very happy" about Cypriot bailout. // All about pandering to the German electorate, that's why.— Christopher Vecchio (@CVecchioFX) 25 Mar 13

German Finance Minister's spokesman says confident Bundestag Lower House will approve bailout deal for Cyprus— Fabrizio Goria (@FGoria) 25 Mar 13

11.38 uur: De Ἐκκλησία τῆς Κύπρου ofte Church of Cyprus gaat zich ermee bemoeien. Aartsbisschop Chrysostomos gaat met Russische ondernemers praten. Hij wil hen trachten te overtuigen op Cyprus te blijven. Als argument gaat hij aanvoeren dat ze op Cyprus een mooie rente op hun ‘spaargeld’ hebben gekregen en hadden ze het elders geparkeerd, dan was dat maar iets boven nul procent geweest.

Yeah, this'll work. RT ekathimerini: Church of Cyprus to preach Russians against leaving ekathimerini.com/4dcgi/_w_artic... #Cyprus #Russia— Paweł Morski (@Pawelmorski) 25 Mar 13

11.26 uur: Cyprus is officieel gered, maar de Russen zijn woedend.

Russian PM says "stealing continues" in #Cyprus reut.rs/101pnzW... via reuters

Great piece “When the Russians leave who's going to stay at [Cyprus's] Four Seasons for $500 a night? Angela Merkel?” ft.com/cms/s/0/de24fb...

All over Zurich private bankers are booking flights to Cyprus and playing this song: "watch out here I cooome" - youtube.com/watch?v=PGNiXG...— financial acrobat (@finansakrobat) 25 Mar 13

11.22 uur: Hoe verpak je slecht nieuws?

Werkt George Orwell bij persdienst BNPP Fortis? 150 kantoren sluiten, maar persbericht kopt 'BNPPF investeert in online dienstverlening'— Kurt Vansteeland (@KurtVansteeland) 25 Mar 13

11.17 uur: De financials in Europa profiteren van de Cyprus-deal. Crédit Agricole wint 3,2 procent, BNP Paribas 2,9 procent, Banco Santander 2,4 procent en Barclays 2,3 procent. In de Brusselse Bel20-index voert KBC (+2,4%) de stijgers aan.

11.13 uur: De staatswaarborg voor de bijna 800.000 Arco-coöperanten blijft voorlopig overeind. De Raad van State heeft de meeste beroepen tegen de regeling verworpen. 

10.45 uur: Het volume in het VGP-aandeel is verdubbeld! Tot 2 stuks... De vastgoedontwikkelaar kondigde samen met zijn jaarcijfers aan neer te strijken in Duitsland. VGP zet zo in op de ontwakende Duitse vastgoedmarkt. Onder meer in de buurt van de Leipziger Mess. Die Oost-Duitse stad is een groeipool dankzij de centrale ligging en investeringen van multinationals zoals BMW, dat in Leipzig een state of the art fabriek neerpootte.

10.42 uur: Cyprus lijkt (voorlopig) gered, maar de weerslag op het eiland zal bijzonder groot zijn.

Cyprus saved for now. But as economy declines banks will take big losses govt deficit & debt will climb. Govt bailout will be needed.

Behalve voor zijn stranden en banken is Cyprus ook bekend voor zijn iconenschilders.

Behalve voor zijn stranden en banken is Cyprus ook bekend voor zijn iconenschilders.

10.38 uur: Nog maar eens onthutsend nieuws over de Belgische bankensector: BNP Paribas Fortis gaat tegen eind 2015 ongeveer 150 kantoren sluiten. Dat is 1 op de 6. 

10.32 uur: Veruit de grootste daler in Europa is Bankia. Het aandeel van de Spaanse staatsbank dondert 42,2 procent lager tot een schamele 14 cent. Vanwege de immense verkoopdruk kon de handel pas om 10 uur van start gaan.

De koersval was te verwachten. De Spaanse overheid heeft vrijdag de nominale waarde van het aandeel verlaagd van 2 euro tot 1 eurocent. Dat gebeurde nadat het bankenreddingsfonds FROB instemde met een herkapitalisering van Bankia voor een bedrag van 15,54 miljard euro, geld dat afkomstig is van het Europese reddingsplan van ruim 41 miljard.

Het maatschappelijk kapitaal van Bankia stijgt hierdoor van rond de 4 miljard euro tot 20 miljard euro. Door de creatie van 1.554 miljard nieuw aandelen vindt een enorme verwatering plaats voor de aandeelhouders. Bovendien worden de kleine beleggers die, veelal zonder het te weten, hadden geïnvesteerd in toxische producten van Bankia, gedwongen deze effecten om te zetten in aandelen tegen een forse decote. Zij verliezen ruim een derde van hun inleg.

Omdat er nu gigantisch veel aandelen Bankia zullen zijn, is een reverse split - 'contrasplit' in de taal van Cervantes - gepland, waarschijnlijk van 1 nieuw aandeel voor 100 oude.

Als reactie op de herkapitalisering heeft S&P zijn rating voor Bankia verlaagd van BB tot BB-. De rating van het moederhuis BFA zakt van B tot B-. De verwachting is telkens negatief.  

10.12 uur: Rabobank neemt in een 79 pagina's tellend rapport de Benelux-bedrijven onder de loep die met operationele, strategische of financiële problemen kampen. Die problemen leidden tot een ondermaatse prestatie op de beurs. De aandelen hebben een hoger risico, maar als de problemen goed worden aangepakt, mogen aandeelhouders zich aan een mooi rendement verwachten. De zogenaamde dare devils (waaghalzen) aan Belgische kant zijn Bekaert, Tessenderlo en Delhaize. De volledige Benelux-lijst, met vier koopadviezen:


09.55 uur: De prijs die CSM krijgt voor zijn divisie bakkerij-ingrediënten, is zoals verwacht, zegt ING-analist Marco Gulpers. Bij de verkoop blijft evenwel onduidelijk op wat CSM met de opbrengst gaat doen en op hoeveel de aandeelhouders van CSM mogen rekenen. Pas eind juni zal daarover informatie worden vrijgegeven. Gulpers handhaaft zijn ‘houden’-advies en koersdoel van 18,50 euro.

09.44 uur: Op de Cyprus-deal komt er onverholen kritiek uit Amerikaanse hoek.

IT'S OFFICIAL: Banks In Europe May Now Have To Seize Deposits To Cover Their Idiotic Gambling Losses by hblodget read.bi/101dx8U...

Prossima fermata, Slovenia?— Mario Seminerio (@Phastidio) 25 Mar 13

09.34 uur: Ablynx lijkt dus geen last te hebben van het groen licht voor Actemra in Japan (zie hieronder). Het aandeel wint 0,8 procent.

WDP maakte vanmorgen bekend 21 miljoen te investeren in een 'combinatie-oefening' in Londerzeel. WDP gaat er magazijnen renoveren, verbouwen, afbreken en nieuwe bouwen. Daar moeten 3 bestaande huurders en 1 nieuwe beter van worden. En WDP zelf ook natuurlijk.

Als reactie op de combinatie van projecten trekt analist Dries Dury van Bank Degroof zijn koersdoel met 1 euro op tot 51 euro. Zijn advies blijft ‘houden’. Het aandeel stijgt 0,5 procent.

09.11 uur: VGP gaat in de vroege handel 2,5 procent hoger naar 19,99 euro, maar dat is bij een handelsvolume van welgeteld één (1) stuk ...

09.01 uur: De Europese beurzen starten met zo'n 1 procent winst na de Cyprus-deal. Het Nederlandse CSM springt 6 procent hoger nu de verkoop van zijn grootste afdeling - de bakkerij-ingrediënten - rond is. De overnemer neemt ook de merknaam CSM over, waardoor de Amsterdammers op zoek gaan naar een nieuwe naam.

CSM raakt niet alleen bakkerijdivisie kwijt, ook de naam CSM verdwijnt telegraaf.nl/s/21418891... via dft— Financiële Telegraaf (@dft) 25 Mar 13

 

08.54 uur: De Europese beurzen stevenen af op een hogere opening. De meeste indexfutures wijzen op een 1 procent hogere opening.

08.50 uur: 'Bye bye, Bankeninsel', vat Der Spiegel de toestand in Cyprus kernachtig samen.

08.30 uur: Het is uitkijken hoe beleggers bij Ablynx gaan reageren. Roche kreeg nu ook in Japan - de derde belangrijkste farmamarkt ter wereld na de VS en Europa -  goedkeuring voor de verdedeling van het reumamiddel Actemra. Europese toezichthouders gaven al in 2009 groen licht, Amerikaanse in 2012. Actemra is een concurrent van ALX-0061, het potentieel reumamiddel waar de Gentenaars onlangs positieve testresultaten voor meldden.

#Ablynx in beeld omdat concurrent #Toche goedkeuring kreeg voor de verdeling van het met ALX-0061 concurrerend middel Actemra.— Tom Simonts (@TSimonts) 25 Mar 13

 

08.22 uur: Belangwekkend nieuws: CSM heeft een koper voor zijn bakkerij-afdeling en ontvangt 1,05 miljard. Die afdeling was de belangrijkste afdeling van de Nederlandse groep, die ooit onstond als de Centrale Suiker Maatschappij. De Amsterdammers kunnen nu volledig focussen op Purac, een specialist in groene chemicaliën en polymeren die hogere marges en groeivooruitzichten biedt.

Aandeel v/d dag : #CSM. Het bedrijf verkoopt zijn bakkerij-afdeling voor € 1.05 miljard (EV). pic.twitter.com/Vbs2EAyvdP— Tom Simonts (@TSimonts) 25 Mar 13

 

08.00 uur: De jaarresultaten van VGP zijn binnen. De vastgoedontwikkelaar verkocht in 2012 het gros van zijn bedrijvenparken en herinvesteerde een deel van de opbrengsten in de uitbouw van een stevige 'landbank' in Centraal- en Oost-Europa. En vooral: VGP strijkt neer in Duitsland en zet zo in op de ontwakende Duitse vastgoedmarkt. Onder meer in de buurt van de Leipziger Mess. Die Oost-Duitse stad is een groeipool dankzij de centrale ligging en investeringen van multinationals zoals BMW, dat in Leipzig een state of the art fabriek neerpootte.

07.53 uur: Een klein eiland met een roekeloze en veel te grote financiële sector. 'IJsland zonder de vis', vat de in deze context perfect genaamde Felix Salmon van Reuters samen. Salmon citeert hefboomfondsbeheerder Pawel Morski:

Cyprus laat zijn banken over de kop gaan, omdat die voor de overheid van een klein land gewoon te groot zijn om te redden. Maar IJsland had andere bedrijfssectoren naast bankieren en - vooral - een zwevende munt die na een koersval die andere bedrijstakken weer concurrentieel kan maken.

 

Cyprus "Iceland without the fish": It’s not over yet — Felix Salmon — reut.rs/Zjk4N9...— Robert Went (@went1955) 25 Mar 13

 

07.48 uur: De mededeling van de eurogroep over Cyprus:

Eurogroup Statement on Cyprus wp.me/p1TC44-DW...— lemasabachthani (@lemasabachthani) 25 Mar 13

 

07.45 uur: Voor de grote spaarders - die zwaar mee betalen aan de sanering van de grootbanken - is de Cypriotische deal een bittere pil.

#Cyprus deal protects sub-€100K deposits but large savers and bond holders in 2 weak banks hit hard. Stays in #euro but economy devastated.— Robin Bew (@RobinBew) 25 Mar 13

 

07.10 uur: De Aziatische markten noteren collectief op winst. In Tokio tikte de Nikkei-index net zo'n 1,7 procent hoger af.

Japan's Nikkei Average ends 1.7% up at 12,546.46— MarketWatchVerified account (@MarketWatch) 25 Mar 13

 

07.05 uur: Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vertikte het deze morgen voor de camera's van de NOS te erkennen dat de Europese beleidsmakers fout zaten door bij de eerste deal de kleine spaarder mee in het bad te trekken. Dijsselbloem zei alleen dat de toestand de voorbij week ernstig verslechterd was en suggereerde dat dat uiteindelijk de Cypriotische regering over de streep trok. Dat die verslechtering voortvloeit uit het Europees-Cypriotische geklungel, verzweeg de Nederlander zedig.

"Why don't you recognize that you made a clear mistake" - Because we are the Eurozone despots and we are never wrong— zerohedge (@zerohedge) 25 Mar 13

 

07.00 uur: Goedemorgen! Kijk eens aan, we komen warempel wakker met een deal over Cyprus. Eens te meer te elfder ure, zoals dat heet. Vlak voor de deadline van de Europese Centrale Bank verstreek. De kernpunten van de deal:

  • Kleine spaarder wordt - in tegenstelling tot het controversiële plan van vorige zaterdag - ontzien
  • Grote spaarder betaalt fors mee aan herkapitalisering grootbanken
  • Grootbanken fors afgeslankt
  • Aandeel- en ook obligatiehouders mee in het bad
  • Kapitaalcontroles om kapitaalvlucht te beperken
  • Deal hoeft niet meer de zegen van het parlement te krijgen

Between Washington and the euro zone, this has to be at least the eleventh 11th hour deal in the last eleven months.— Pedro da CostaVerified account (@pdacosta) 25 Mar 13

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud