1. Markten Live
 2. Live blog
live

Wall Street sluit hoger dankzij lagere energieprijzen

De Europese indexverliezen liepen terug toen de Russische president Poetin beloofde meer aardgas richting Europa te sturen. De industriële waarden wogen op de Bel20.
 • Wall Street sluit positief

  De twee katalysatoren waren: vooruitgang in de onderhandelingen over het Amerikaanse schuldenplafond en dalende energieprijzen. Meer in onze Wall Street-spiegel

 • Wat zeggen analisten over de expansieplannen van Ter Beke?

 • Greiner zet door met bod op Recticel

  Recticel laat weten dat de FSMA de prospectus van het Oostenrijkse Greiner voor diens ongevraagd vrijwillig overnamebod op alle uitstaande aandelen van Recticel heeft goedgekeurd. Dat bod bedraagt, zoals we weten, 13,50 euro per aandeel.

  De schuimrubberproducent blijft van mening dat het bod van Greiner Recticel aanzienlijk onderwaardeert. 'Recticel blijft zijn strategische alternatieven actief bekijken rekeninghoudend met de belangen van alle belanghebbenden', aldus het persbericht.

 • Payton Planar neemt zoon topman in dienst

  Een opmerkelijk persbericht van Payton Planar , het Israëlische technologiebedrijf dat ook in Brussel noteert. Payton Planar neemt de 22-jarige Yuval Yativ in dienst als medewerker van het laboratorium dat milieutesten uitvoert.

  Op het eerste gezicht niets bijzonders, maar waarom zo iets melden? Wel, Yuval Yativ blijkt de zoon te zijn van Doron Yativ, de CEO van Payton Planar, en de kleinzoon van David Yativ, de voorzitter en oprichter van het bedrijf.

  De jongeman, die zijn legerdienst heeft volbracht, zal een grondige opleiding krijgen en 6.400 shekel per maand verdienen. Dat is ongeveer 1.700 euro. Payton Planar benadrukt dat dit minder is dan het nationaal gemiddelde in Israël.

 • Mithra krijgt bijkomende vragen over Myring in VS

  Mithra laat weten dat zijn commerciële partner in de VS, Mayne Pharma, een 'complete response letter' (CRL) heeft ontvangen van de Amerikaanse geneesmiddelendienst FDA in verband met de verkorte aanvraag tot marktlancering voor de anticonceptiering Myring. In die brief vraagt de FDA bijkomende data over de compatibiliteit van Myring. Alle andere elementen, waaronder het productieproces van Myring, riepen geen vragen op.

  Myring wordt vervaardigd in het eigen productiecentrum (CDMO) van Mithra in Luik. Het product is sinds 2020 in Europa op de markt. Volgens zijn website rekent Mithra op lancering in de VS begin 2022.

  'Wij werken nauw samen met onze partner Mayne Pharma en zijn vol vertrouwen dat wij zo snel mogelijk aan de bijkomende vragen van de Amerikaanse regelgevers kunnen voldoen', zegt Leon Van Rompay, de CEO van Mithra, in een persbericht. 

 • Europese beurzen eindigen afgetekend in het rood

  De verliezen van de Europese beurzen, die rond de middag opliepen tot 2,4 procent, namen in de namiddaghandel af. Met dank aan de Russische president Poetin die beloofde meer aardgas richting Europa te sturen. In het laatste halfuur dikten de verliezen opnieuw licht aan. De Euro Stoxx 50 eindigde 1,3 procent in de min, de brede Stoxx Europe 600 verloor 1 procent.

  In Brussel klokte de Bel20 af met 1,1 procent verlies tot 4.100,05 punten. De grootste druk op de Brusselse index kwam van de industriële waarden: Solvay zakte 3,5 procent, Aperam 3,2 procent en Umicore 2,4 procent. Telkens gaat het om grote energieverbruikers die last hebben van de hoge prijzen voor aardgas en elektriciteit.

 • Tapervrees kleurt Wall Street rood

  De Amerikaanse indexen kleuren rood, maar de verliezen blijven binnen de perken. Het bedrijfsnieuws is eerder schaars. Toch enkele uitschieters waarover u meer leest in onze Wall Street-spiegel.

 • 'Geirnaerdt was bij de besten in de sector'

  Analisten bogen zich in hun rapporten vandaag over de Bpost-duiventil. Het vertrek van Leen Geirnaerdt als CFO bij Bpost  valt slecht. 'Dit is verre van ideaal. Bpost zit midden in de nasleep van de Covid-19-crisis, terwijl de transitie van het bedrijf moet gemanaged worden', zegt Marc Zwartsenburg van ING.

  De zakenbank Jefferies noemt het vertrek 'een groot verlies' voor Bpost, omdat Geirnaerdt gerespecteerd werd en tekende voor een financiële rapportering die tot de beste in de sector behoort. 'Het is een voortzetting van de recente snelle veranderingen in het managementteam van Bpost.'

 • Poetin: 'Gasleveringen aan Europa kunnen dit jaar naar record stijgen'

  Rusland to the rescue. Meerdere internationale persagentschappen melden dat president Vladimir Poetin zich heeft uitgesproken over de gascrisis in Europa. De president kondigt een verhoging aan van de Russische gasleveringen aan Europa, waarbij het in toenemende mate gebruik zal maken van pijpleidingen in Oekraïne.

  'Rusland staat klaar om de gasmarkt te helpen stabiliseren', zei Poetin. 'De leveringen aan Europa zouden een recordniveau kunnen bereiken.' Daarbij gaf Poetin ook een sneer naar Europese gashandelaars. 'Zij maakten een kapitale fout door langetermijncontracten in te ruilen voor spothandel', klonk het.

  De uitspraken hebben een kalmerend effect op de rode beurzen. De Euro Stoxx 50 noteert nog met 1 procent verlies ten opzichte van 2,4 procent verlies vanmiddag.

 • IMF: 'Inflatie normaliseert tegen midden 2022'

  De inflatie zal in de herfst een piek bereiken en daarna dalen naar precoronaniveaus tegen midden 2022. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Maar de instelling sluit niet uit dat de hoge inflatie duurzamer is. 'Sterk stijgende huizenprijzen, langdurige tekorten aan inputs en aanhoudende druk op de voedeselprijzen kunnen tot gevolg hebben dat de inflatie langer hoog blijft.'

 • Groot defensiecontract stuwt Palantir

  Op een lager Wall Street zorgt Palantir voor wat positieve tegenwind. De specialist in ‘gevoelige data’-platformen voor ondernemingen en overheden heeft een groot contract van het Amerikaans leger in de wacht gesleept. Het gaat om de volgende fase van een 823 miljoen dollar groot contract van de informatiediensten dat betrekking heeft op het verkrijgen en analyseren van data. Het kadert in het ‘Capability Drop 2’-programma van het leger. Palantir werkt ook op andere vlakken samen met de informatiediensten van het Amerikaanse leger. Het aandeel veert 5 procent op.

 • In het hoofd van een gashandelaar

  Onze chef Beleggen Christophe De Rijcke kon spreken met gastrader Matthias Detremmerie die de exponentiële stijging van de gasprijzen vanop de eerste rij meemaakt. De handelaar ziet de markt in gasfutures volledig opdrogen, wat de extreme prijsbewegingen in de hand werkt. Hij trekt een parallel tussen de huidige extreme gasprijs in Europa en de negatieve Amerikaanse olieprijs vorig jaar.

 • Wall Street steekt lager van wal

  De Amerikaanse beurzen vertrekken met rode cijfers. De Dow Jones verliest 0,7 procent en de S&P500 0,8 procent in de vroege handel. De Nasdaq Composite gaat 0,9 procent lager.

  Beleggers vrezen dat de hoge olieprijzen de inflatie nog hoger jagen. De sterke jobcreatie in de privésector doet dan weer de bezorgdheid over een sneller dan verwachte afbouw van de monetaire stimulus afnemen.

 • Naar rode start in New York

  De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag positief, maar voor vandaag is een negatieve opening op komst. De future op de Dow Jones staat 0,7 procent in de min, die op de S&P500 0,8 procent en die op de Nasdaq 1 procent. De futures werden wel iets minder negatief na de bekendmaking van meevallende ADP-cijfers over de jobcreatie in de Amerikaanse privésector (zie post 14.19 uur).

 • Cryptomunt Shiba Inu maal drie in een week

  De virtuele munt Shiba Inu - niet te verwarren met de dogecoin, die een afbeelding van hetzelfde Japanse hondenras draagt - stijgt vandaag met 51 procent in waarde volgens het platform Coinbase. In een week is de waarde van de cryptomunt meer dan verdrievoudigd. Daardoor behoort de Shiba Inu tot de 20 grootste virtuele munten naar marktwaarde.

  De recente stijging is onder meer te danken aan een tweet van Elon Musk. Zondagavond Amerikaanse tijd plaatste hij een foto van zijn Shibu Inu-pup op Twitter. In juni en september tweette de topman van Tesla al eerder over zijn hond, wat telkens de Shiba Inu-munt een boost gaf.

 • Bitterzoet flesje Corona

  Constellation Brands  komt met cijfers over het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Die geven een gemengd beeld. De moeder van het bier Corona rapporteert een winst van 2,38 dollar per aandeel. Dat is lager dan de consensusverwachting van 2,77 dollar per aandeel. De omzet scoort wel boven de lat. Het bedrijf zegt dat het onder alle bierproducenten het meeste relatieve marktaandeel kon bijwinnen en verhoogt zijn outlook voor het hele boekjaar.

  Het aandeel verliest 2,2 procent in de voorbeurshandel op Wall Street.

 • Something rotten in the state of Sweden?

  De Zweedse economie kromp in augustus veel sterker dan verwacht, met 3,8 procent. Door Bloomberg ondervraagde economen voorspelden een daling van de economische activiteit met 0,5 procent. Vooral de export viel scherp terug. 

  De Zweedse kroon breidde zijn daling uit en verliest na publicatie van het cijfer 0,5 procent tegenover de euro. 'Het cijfer van vandaag is duidelijk geen voorstander van een opwaartse beweging van het rentepad van de Riksbank', schrijft Zweeds econoom Oddmund Berg van vermogensbeheerder DNB in een onderzoeksrapport.

  De Zweedse economie, die sneller dan de meeste geïndustrialiseerde landen haar niveau van voor de pandemie herwon, wordt almaar meer getroffen door knelpunten in de toeleveringsketen. Het handelstekort liep vorige maand op tot het hoogste niveau in vijf jaar, waarbij de export daalde tot het laagste niveau sinds januari.

 • Privésector in VS creëert meer jobs dan verwacht

  De Amerikaanse privésector heeft in september 568.000 banen gecreëerd, tegenover 340.000 in augustus. Dat blijkt uit cijfers van de hr-dienstengroep ADP. De cijfers over de werkgelegenheid zijn een meevaller, want economen hadden 430.000 extra jobs voorspeld. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert vrijdag het 'officiële' jobrapport over september.

 • Kiwi's onder de haviken...

  Nieuw-Zeeland verhoogt voor het eerst in zeven jaar de rente. Het is dit jaar het vierde rijke land waar de centrale bank de rente verhoogt, na IJsland, Zuid-Korea en Noorwegen. De Bank of England kan de volgende zijn, want zij sluit een renteverhoging in november niet uit.

 • Schade opmeten

  De verliezen voor de Bel20  milderen wat. De index noteert om 14 uur 1,5 procent lager op 4.083 punten. De laagste intradagkoers was 4.064 punten. Een beperkte daling van KBC  biedt weerwerk tegen een knauw voor AB InBev .

  De bierreus bereikt op 46,9 euro zijn laagste koers dit jaar. Een rist andere bedrijven noteert ook het laagste jaarpeil: Fagron (14,8 euro), Avantium (3,4 euro), Galapagos (42,4 euro), Acacia Farma (1,66 euro) en Texaf (31,7 euro). 

 • Herstel Europese kleinhandel zwakker dan verwacht

  De verkoop in volume van de kleinhandel in de eurozone is in augustus slechts met 0,3 procent gestegen na een daling van 2,6 procent in juli. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Economen hadden een stijging van 0,8 procent voorspeld.

 • Brent wordt nogmaals duurder

  De prijs van een vat Brent-olie ging vandaag al even boven 83 dollar. Momenteel noteert de Noordzeeolie 1,6 procent hoger dan dinsdagavond op 82,56 dollar. Dat is het hoogste niveau in drie jaar.

  De olieprijs stijgt verder door nadat de OPEC+ weigerde om de voorgenomen productieverhoging te versnellen. Een bijkomende reden is de huidige energiecrisis met recordprijzen voor gas en als gevolg daarvan ook hoge stroomprijzen. Verbruikers die dat kunnen schakelen daarom over op olie, wat resulteert in een hogere vraag.

  De Amerikaanse WTI-olie zakt met 0,4 procent tot 78,60 dollar. De olievoorraden in de VS nemen toe.

  Een energiecrisis breekt uit terwijl de winter in het noordelijk halfrond nog moet beginnen en maakt de weg vrij voor nog hogere olieprijzen.
  Stephen Brennock
  Olie-analist bij PVM Oil Associates

 • Pandora Papers duwen Solvay-telg naar uitgang

  Bernard de Laguiche heeft ontslag genomen uit de raden van bestuur van Solvay  en Solvac . Het ontslag 'om persoonlijke redenen' kwam er nadat ICIJ en De Tijd begin september vragen hadden gesteld aan de Laguiche over de gelekte Pandora Papers.

  Solvay staat onder stevige druk op deze rode beursdag. Solvay zakt naar 102,3 euro, zijn laagste koers sinds februari. 

 • Huwelijk in natura tussen Retail Estates en de familie Kaesteker

  We meldden u vanochtend al dat de familie Kaesteker (E5 mode) 27 retailpanden overdraagt aan Retail Estates  in ruil voor een omvangrijk aandelenpakket.

  Collega Jan De Schamphelaere vat deze contribution in kind nog eens bevattelijk voor u samen in dit stuk

 • Bulkertarieven pieken, tankertarieven blijven laag

  Terwijl de vrachttarieven voor olietankers al het hele jaar op een stabiel laag, om niet te zeggen onrendabel peil staan, pieken de vrachtprijzen voor grote bulkschepen. Op routes naar het Verre Oosten verdienen Capesize schepen weer meer dan 100.000 dollar per dag.

  En dat ondanks het feit dat China door de ‘gouden week’ (de week vakantie die volgt op de nationale feestdag, red.) even op een lager pitje staat. China, India en ook Europa kampen echter met grote steenkooltekorten en ook de export van ijzererts vanuit Brazilië en Australië draait op volle toeren. Een tekort aan tonnage als gevolg van havencongestie in China vuurt de vrachttarieven ook aan.

  Voor de tankertarieven is er wel beterschap in zicht volgens Clarsons Platou. De specialisten van de scheepvaartconsultant verwijzen naar de geleidelijke productieverhoging door de OPEC+ en naar de indienstneming van meer olie- en gasplatformen in de VS.

  Een andere redenering volgt scheepsmakelaar Allied Shipbroking. Die denkt dat de vraag naar olie – en dus naar tankercapaciteit – zal toenemen als gevolg van de torenhoge gasprijzen. Dat zou de tankermarkt, die in het vierde kwartaal doorgaans aantrekt omdat het dan kouder wordt in het noordelijk halfrond, een bijkomende boost kunnen geven.

  Er zijn ook berichten dat het overaanbod van supertankers in de Perzische Golf, de hoofdreden voor de lage vrachttarieven voor olietankers, stilaan aan het afnemen is.

  Het vooruitzicht op een verbetering van de tankermarkt stuwde het aandeel Euronav sinds midden september naar zijn hoogste koers van het jaar. Een gelijkaardige evolutie bij sectorgenoot Frontline , die vrijdag zijn jaarpiek bereikte.

 • Option gaat in zee met Franse groep Actility

  Het Leuvense datacommunicatiebedrijf Option, een onderdeel van de beursgenoteerde groep Crescent, meldt het sluiten van een samenwerkingsakkoord met de Franse groep Actility. De twee bundelen de krachten om op maat gemaakte oplossingen aan te bieden voor het internet der dingen (IoT). Dat is het verbinden van toestellen met het internet.

  De CloudGate van Option wordt gekoppeld aan het netwerkbeheersplatform van Actility. De twee bedrijven denken zo een sterker commercieel aanbod te hebben voor potentiële klanten. Option zal CloudGate ook afzonderlijk verkopen.

  Het gaat om een extra distributiekanaal en een technisch-commerciële samenwerking die niet onbelangrijk is: Actility is een relatief grote speler in de betrokken markt en heeft met onder meer Cisco, Orange, KPN en Inmarsat sterke financiers achter zich.  

 • Gasprijzen doen stagflatiealarm afgaan

  Armoe troef op de Europese beurzen met verliezen van gemiddeld 2,3 procent. Beleggers vrezen dat de ontsporende gasprijzen stagflatie met zich mee zullen brengen: een scenario met hoge inflatie en lage groei.

  Hier krijgt u een update van de beursmalaise.

  Het is de vraag of centrale banken hierop zullen reageren met de inflatie in het achterhoofd, die hierdoor hoger zal liggen, of met de economische groei in het achterhoofd, die hierdoor lager zal liggen.
  Bert Colijn
  Econoom ING

 • Luc Bertrand verkoopt pakketje AvH

  Luc Bertrand heeft aandelen Ackermans & van Haaren verkocht. Dat blijkt uit de insidermeldingen aan de FSMA. De bestuursvoorzitter van de Antwerpse holding verkocht 1.378 aandelen aan 150,23 euro, goed voor 207.017 euro.

 • BREKEND: Exmar daalt

  Na elf opeenvolgende winstdagen waarin de gasvervoerder 35 procent aandikte, is er dan toch een pauze in de steile rally van Exmar . Het aandeel verliest 5,5 procent en zakt weer onder 5 euro, een kaap die het gisteren voor het eerst in ruim anderhalf jaar kon ronden.

  De gasprijs rukt opnieuw op en gaat boven 140 euro.

 • Franse bankenchef mag verlengingen spelen

  Emmanuel Macron wil de gouverneur van de Banque de France, François Villeroy de Galhau, herbenoemen. Dat maakte het Elysée bekend. Villeroy de Galhau is sinds november 2015 in functie. Hij is een telg uit de zakenfamilie achter de porseleinproducent Villeroy & Boch.

  De keuze van Macron betekent dat Villeroy na Jean-Claude Trichet en Christian Noyer slechts de derde gouverneur van de Banque de France is in ongeveer 25 jaar. Als hij zijn ambtstermijn beëindigt, zal hij in totaal 12 jaar de ECB-zetel hebben bekleed die is toegekend aan de op een na grootste economie van de eurozone.
 • Wienerberger koopt Poperingse specialist in prefabmuren

  De Oostenrijkers komen weer shoppen in ons land. De baksteenreus Wienerberger, genoteerd op de beurs van Wenen, koopt Struxura uit Poperinge. Dat bedrijf is gespecialiseerd in prefabmuren en betonnen bouwelementen. Struxura heeft twee fabrieken in West-Vlaanderen en draait een omzet van ongeveer 8 miljoen euro. De fabriek in Poperinge kan volledig geautomatiseerd keramische muren produceren, luidens het persbericht.

  Een overnamebedrag werd niet bekendgemaakt. Het betreft een kleine overname zonder koerseffect. Wienerberger moet mee inleveren met de markt en geeft 2,2 procent prijs in Wenen, zowat in lijn met de Oostenrijkse index ATX. Het is niet de eerste keer dan een Oostenrijks bedrijf de pijlen op een Belgisch bedrijf richt. Sensorspecialist AMS kocht het Antwerpse Cmosis. Op Recticel loopt nog altijd een vijandig bod door het Oostenrijkse Greiner.

 • 'Xior staat voor grote kapitaalverhoging'

  Een zeldzame lichte stijger in Brussel vandaag is kotuitbater Xior . Degroof Petercam publiceert een rapport van 12 pagina's over de Antwerpse vastgoedgroep. Daarin verhoogt analiste Inna Maslova het koersdoel van 48,5 naar 54,5 procent. Ze verminderde daarbij de risicofactor van de pandemie op de markt voor studentenwoningen. Het model houdt rekening met een relatief grote kapitaalverhoging volgend jaar van zowat 250 miljoen euro.

  We verwachten dat Xior volgend jaar een stevige kapitaalverhoging van 250 miljoen euro zal doen.
  Inna Maslova
  Degroof Petercam

  'Die moet Xior toelaten het tempo van zo'n 300 miljoen euro aan portefeuillegroei per jaar door te zetten zonder de voortdurende behoefte aan vers kapitaal.' Vanaf 2024 verwacht Maslova een tweejaarlijkse kapitaalverhoging 175 miljoen euro. 'Onze voorspelling gaat uit van een portefeuillegroei van 88 procent naar 3 miljard euro tegen 2024.'

  Tegen 2024 kan de portefeuille de kaap van 3 miljard euro ronden.
  Inna Maslova
  Degroof Petercam

  Recente studies tonen een tekort aan studentenhuisvesting in Nederland, stipt de analiste aan. Daar zou het aantal units kunnen verdubbelen naar 50.000 in de komende twee tot drie jaar. Ook in Vlaanderen zouden zowat 95.000 extra koten nodig zijn door het toenemend aantal studenten en de verdere internationalisering van universiteiten.

  Toch voelt Maslova zich comfortabel bij het huidige koersniveau en voorziet ze haar nieuwe koersdoel van een ongewijzigd houdadvies. Xior wint 0,5 procent naar 50,3 euro.

 • Kepler schrapt Elia van kooplijst

  Beurshuis Kepler Cheuvreux raadt een pauze aan in Elia . Het verlaagt het advies voor de Belgische stroomnetbeheerder van kopen naar houden. 'We houden van de robuustheid van het businessmodel. Een blootstelling aan België en Duitsland vormen een perfecte defensieve mix', zalft Kepler. Toch vindt het beurshuis de huidige koersniveau's ruim voldoende. 'We vinden het tijd voor enige winstneming en raden aan te wachten op een beter instappunt.'

  De tijd is rijp voor enige winstneming in afwachting van een beter instapmoment.
  Kepler Cheuvreux

   

  Kepler geeft een koersdoel van 110 euro (voorheen 108 euro). Het verhoogt zijn verwachte winst per aandeel met 6 procent voor het lopende boekjaar dankzij een sterker dan verwachte prestatie rond NemoLink, de onderzeese stroomconnector tussen België en het Verenigd Koninkrijk.

 • Europese aandelen in de kijker | Thales | Tesco | Deutsche Telekom

  De Europese beurzen verliezen in doorsnee 1 procent.

  Hier enkele blikvangers:

  Thales  verliest 1,3 procent. De Franse defensie- en aeronauticaspecialist kondigt een samenwerking aan met Google om clouddiensten voor Franse overheden en bedrijven te beveiligen.

  Rexel  verliest 0,5 procent. De Franse groep kondigt de overname aan van Mayer, een Amerikaanse distributeur van elektrische componenten voor 456 miljoen dollar.

  Icade verliest 1,7 procent. De vastgoedreus stelt de geplande beursgang van haar zorgvastgoeddochter uit 'tot de marktomstandigheden gunstiger zijn.

  Bayer wint 2 procent in Frankfurt. De chemiegigant wint een eerste rechtszaak rond Roundup. Een Californische rechter oordeelt dat het herbicide niet de oorzaak is van een kankerlymfoom bij een kind dat werd blootgesteld aan het product.

  Imperial Brands verliest 1,4 procent in Londen. De Davidoff-moeder laat weten dat ze op koers is om haar jaardoelstellingen te halen, gesteund door stijgende sigarettenprijzen.

  Tesco wint 5 procent. De Britse supermarktgroep verhoogt haar winstverwachting en voorspelt een operationele winst tussen 2,5 miljard en 2,6 miljard pond in het lopende gebroken boekjaar. 

  Deutsche Telekom verliest 4 procent. Goldman Sachs verkleinde zijn positie in de telecomgroep.

 • En hoe is het met de gasprijs? Nog steeds aan het stijgen...

  En ja hoor, ook vandaag wordt aardgas alweer duurder op de internationale markten. We gaan 7 procent hoger tot 125,5 euro per megawattuur. Even tikten we deze morgen 133 euro aan. De onderstaande grafiek wordt steeds indrukwekkender:

   

 • Update futures: nog steeds rood

  Volgens de huidige stand van de futures opent de Euro Stoxx 50 met een verlies van 0,8 procent.

 • Tesco verhoogt jaarprognose

  De Britse winkelketen Tesco  verhoogt de jaarprognose na een beter dan verwacht eerste halfjaar. De organische omzetgroei in het VK lag op 1,2 procent, tegenover een analistenverwachting van 0,3 procent. Voor het volledige boekjaar verwacht Tesco nu een operationele winst tussen 2,5 en 2,6 miljard pond.

  Tesco ziet de aan corona gelinkte kosten dalen, terwijl de omzet de hoogte ingaat, ook online.

  Tesco verwent de aandeelhouder met de inkoop van eigen aandelen voor 500 miljoen pond en het belooft een progressief dividend.

   

 • Duitse fabrieksorders vallen tegen

  De Duitse fabrieksbestellingen doken in augustus 7,7 procent lager tegenover juli. Dat is een pak slechter dan verwacht door economen (-2,2%). 

  Het zijn vooral de bestellingen in de sectoren auto's en auto-onderdelen die fors terugvielen (-12%). Dat is ongetwijfeld een gevolg van het tekort aan chips.

  Daimler heeft al gezegd dat de aanbodperikelen allicht duren tot volgend jaar terwijl de belangrijkste fabriek van Volkswagen in Wolfsburg een historisch lage productie kent.

 • TUI tankt 1,1 miljard euro bij tegen bradeerprijs

  De toerismegroep TUI  tankt liefst 1,1 miljard euro bij via de uitgifte van nieuwe aandelen. TUI wil met het geld de schulden afbouwen die fors opliepen tijdens de coronapandemie. 

  De inschrijvingsprijs bedraagt 2,15 euro, een korting van 35 procent op de beurskoers. De belangrijkste aandeelhouder, Unifirm, schrijft volledig in lijn met het belang van 32 procent. 

 • Ter Beke bevestigt overnamegesprekken Imperial Meat Products

  Ter Beke bevestigt in een persbericht dat het lonkt naar Imperial Meat Products in België en naar Stegeman in Nederland. Ter Beke reageert daarmee kort op een artikel in De Tijd.

  Imperial Meat haalt een omzet van 236 miljoen euro met ham, kipproducten, salami en paté.

  Het is op dit moment nog onzeker of de deal zal doorgaan. We communiceren als er meer informatie is.
  Piet Sanders
  CEO Ter Beke

 • Familie De Kaesteker stapt in Retail Estates

  De familie De Kaesteker draagt via het vehikel Shopinvest 27 panden over aan Retail Estates. In ruil in krijgt de familie 560.689 aandelen tegen een instapprijs van 63,95 euro. Dat is een korting van 1,6 procent tegenover de slotkoers van dinsdag. 

  Door die transactie - een kapitaalverhoging van 35,9 miljoen euro via de inbreng in natura - stijgt het belang van Shopinvest in Retail Estates boven de drempel van 3 procent. 

  De familie De Kaesteker werd rijk via het E5-modeimperium die het verkocht in 2019. 'De Kaesteker is een pionier in baanwinkels', zegt Retail Estates in een persbericht. 

  We hervatten ons groeipad na afloop van de coronapauze.
  Jan De Nys
  CEO Retail Estates

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  De futures voor de Europese beurzen zien er voorlopig niet goed uit. We zijn op weg naar een 1 procent lagere opening voor de Euro Stoxx 50-index. 

 • Nieuw-Zeeland verhoogt de rente

  De Nieuw-Zeelandse centrale bank heeft voor het eerst in zeven jaar de rente verhoogd. Er kwam vannacht 25 basispunten bij tot 0,5 procent. Nieuw-Zeeland is het derde rijke land dat de rente verhoogt sinds de uitbraak van de coronapandemie, in navolging van Noorwegen en Zuid-Korea. 

 • Aziatische beurzen op verlies

  Goedemorgen ! De sfeer in Azië is bedrukt. De Hang Seng in Hongkong staat op een halve procent verlies, de Nikkei 225 in Japan noteert zelfs 1,8 procent lager. 

  De verliezen staan in contrast met het sterke slot van Wall Street gisteren, waar de belangrijkste barometers ongeveer 1 procent hoger eindigden. Beleggers tobben onder meer over de oplopende Amerikaanse langetermijnrente. Die bereikte gisteren met 1,566 procent het hoogste peil sinds juni. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud