1. Markten Live
 2. Live blog

Positieve industriecijfers stuwen Bel20

De beurzen kregen een zetje door positieve cijfers voor de Amerikaanse en Chinese industrie.
 • Blik op morgen

  Voor vandaag houden wij het hier voor gezien, maar morgen zijn we weer terug met het laatste beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  DINSDAG 2 APRIL 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  - Werkloosheid februari, 11 uur

  Verenigde Staten:

  - Bestellingen duurzame goederen februari, 14.30

  BEDRIJVEN

  België:

  - Euronav: jaarverslag beschikbaar op website

  Nederland:

  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.

 • Bel20 eindigt in de plus

  De Bel20 eindigt vandaag met een plus van 1,5 procent op 3714 punten. De toppers waren Aperam , Umicore en Solvay . De floppers waren Ontex , Colruyt en WDP .

 • Wall Street hoger door goede industriecijfers

  We gaan dieper in op Wall Street en de positieve cijfers uit de industrie in dit artikel.

 • Lyft zakt onder IPO-prijs

  De prijs van Lyft zakt vandaag met bijna 10 procent tot onder de IPO-prijs. Een aandeel van het techtaxibedrijf kost op dit moment nog maar 70,64 dollar, terwijl de IPO-prijs 72 euro was. Daarmee lijkt het kleinere broertje van Uber toch minder populair dan we vrijdag dachten. Toen steeg het aandeel bij opening met 21 procent.

  Logo van Lyft ©REUTERS

 • Amerikaans industriecijfer beter dan verwacht

  De Amerikaanse ISM-indicator voor de industriële activiteit kwam in de maand maart uit op 55,3. Economen rekenden op een cijfer van 54,5, waarmee het cijfer beter is dan verwacht. Tot nu toe dus nog geen zorgen over de Amerikaanse industrie.

  De Amerikaanse tienjaarsrente stijgt op het nieuws. Beleggers reageren dus positief.

 • Paaseffect: kerninflatie boven de 1 procent in april

  De kerninflatie zal door het paaseffect in april boven de 1 procent stijgen. Zoals we eerder vermeldden in onze post van 11u12 is de kerninflatie in de eurozone gezakt tot 0,8 procent in maart. Dit cijfer is echter in negatieve zin beïnvloed door het feit dat de paasvakantie vorig jaar in maart viel. De inflatie wordt in de paasvakantie altijd opgedreven door de duurdere reizen in deze periode.

  Maar doordat de paasvakantie vorig jaar in maart viel, was er in april 2018 geen prijsstijging door het paaseffect. Omdat Pasen nu wel in april valt, zal de kerninflatie volgens econoom Bart Colijn van ING dus hoger uitkomen.

 • Amerikaanse beurzen in de plus

  De Amerikaanse beurzen openen vandaag in de plus. De Dow Jones gaat 0,7 procent hoger, de S&P500 0,8 procent en de Nasdaq klimt met 1 procent.

 • Burger King komt met vleesloze burger

  De fastfoodketen Burger King komt met een vleesloze burger die hetzelfde zou smaken als de traditionele whopper. Het bedrijf Impossible Foods, een bedrijf dat namaakvlees produceert, heeft de burger ontwikkeld. De Impossible Burger wordt op dezelfde wijze bereid als zijn vleesvolle tegenhanger.

  Steeds meer vastgoedketens voelen zich genoodzaakt meer te doen met vegetarische alternatieven. Zo kwam McDonalds onlangs op de proppen met kippenvrije nuggets als alternatief voor de populaire chicken nuggets.

  Het bedrijf boven Burger King, Restaurant Brands International, heeft dezelfde referentiehouders als AB Inbev .

 • Britten hamsteren zich te pletter

  De complete chaos omtrent de brexit heeft Britse fabrieken ertoe genoodzaakt zich te pletter te hamsteren. Het onderdeel voorraadvorming in de Purchases Managers' Index (PMI) is nog nooit zo hoog geweest. Blijkbaar bereiden de Britten zich voor op een harde brexit. Hoe bizar het cijfer is kan u in één oogopslag zien in de volgende grafiek.

  Explosie in Britse voorraden

 • Barclays: 'Testresultaten Galapagos konden amper beter zijn'

  We kregen het rapport van Barclays over Galapagos  - met het hoge koersdoel van 140 euro, te pakken. Een samenvatting leest u hier

 • Euronext Brussel: Acacia Pharma klimt in een boom

  Ons Brussels beursoverzicht leest u hier.

 • RTL op verlies na opstappen CEO

  Het aandeel RTL gaat bijna 1 procent onderuit na het plotse vertrek van CEO Bert Habets. Hij verlaat de groep om 'persoonlijke redenen'. De raad van bestuur van de mediagroep heeft voorzitter Thomas Rabe aangeduid als nieuwe CEO. Habets bekleedde meer dan 20 jaar leidende functies bij RTL. Sinds april 2017 was hij CEO.

  Door de nieuwe rol van Thomas Rabe, tevens CEO van Bertelsmann, wordt Martin Taylor de nieuwe voorzitter van RTL. Taylor was in de jaren '90 CEO van de Britse bank Barclays. 

 • Activist klaagt Nationale Bank opnieuw aan

  Activist Jaak Van Der Gucht geeft de strijd tegen de Nationale Bank niet op en lanceert een nieuwe juridische procedure. Hij zegt dat de directie en de regentenraad van de Nationale Bank niet voldoen aan de wettelijke vereisten omdat er te weinig vrouwen in zetelen. Lees hier meer.

 • Franse rusthuisuitbater zit met probleem

  In Parijs maakt het aandeel Korian een stevige duik. De uitbater van rusthuizen en privéziekenhuizen, die ook in ons land actief is, wordt geconfronteerd met een reeks sterfgevallen in een rusthuis in Lherm, ten zuidwesten van Toulouse. Vermoedelijk door een voedselvergiftiging zijn daar al vijf mensen overleden.

 • Inflatie eurozone lager uit dan verwacht

  De inflatie in de eurozone kwam in maart uit op 1,4 procent. Dat is minder dan in februari (1,5%) en ook minder dan verwacht door economen (1,5%). Ook de kerninflatie kwam met 0,8 procent, onder de verwachtingen uit (0,9%). 

  De ECB slaagt dus niet in zijn doelstelling om de inflatie dichtbij, maar onder 2 procent te houden. 

 • CS geeft Proximus hoger koersdoel

  Analist Paul Sidney van Credit Suisse herhaalt zijn ‘neutral’-rating (houden) voor Proximus , maar trekt zijn koersdoel op van 24 tot 26 euro. Hij heeft zijn ramingen voor de brutobedrijfswinst (ebitda) voor 2019 en 2020 met 3 à 4 procent opgetrokken. Twee zaken zetten hem daartoe aan: de solide vierdekwartaalresultaten en de verwachting dat de intrede van een vierde mobiele speler met een jaar is uitgesteld, zodat de impact pas van 2021 zou voelbaar zijn.

  Overigens schat hij de kans dat er een vierde mobiele speler bij komt nog steeds op 50 procent. Al voegt hij er wel aan toe dat hij daarmee steeds voorzichtiger is, aangezien een nieuwe Belgische coalitieregering ervoor zou kunnen kiezen om de structuur van de frequentieveiling te wijzigen.

  Het koersdoel van 26 euro is het gemiddelde tussen zijn basiswaarderingsscenario van 21 euro (inclusief de intrede van een vierde mobiele speler) en zijn opwaarts waarderingsscenario van 31 euro per aandeel.

 • Belgische bedrijven keren 10 miljard euro uit

  Bekijk hier onze interactieve grafiek over de Belgische jaarresultaten. 

 • Krimp Europese industrie bevestigd

  De industriële bedrijven in de eurozone hebben in maart hun slechtste maand in bijna zes jaar beleefd. Beterschap lijkt voorlopig niet op komst.

  De PMI, de indicator van de aankoopdirecteurs in de maakindustrie, van IHS Markit daalde in maart voor de achtste maand op rij en kwam uit op 47,5 punten. Dat is nog iets slechter dan de eerdere raming van 47,6 punten en een duidelijke verslechtering tegenover de maand februari (49,3). Het is bovendien de laagste stand sinds april 2013. Een cijfer onder 50 wijst op krimp, daarboven op groei.

  Ook de subindex die de vooruitzichten weergeeft, is duidelijk verslechterd: van 56,7 punten in februari naar 55,5 in maart. Meteen het laagste cijfer sinds december 2012. Het blijkt ook dat de Europese maakindustrie amper mensen heeft aangeworven in maart.

 • Luchtvaartaandelen onder druk

  In heel Europa krijgen de aandelen van luchtvaartspelers klappen nadat budgetvlieger Easyjet waarschuwde voor een dalende vraag en toenemende prijsdruk door de brexit en zwakkere economische vooruitzichten (zie post 8u29).

  Easyjet en Ryanair gaan stevig onderuit, maar ook spelers als Lufthansa of Air France-KLM delen in de brokken.

 • Acacia Pharma krijgt vleugels

  Sinds vorige week donderdag is Acacia Pharma aan een opmerkelijke vlucht bezig. Donderdag ging het aandeel van het Britse farmabedrijf 6,7 procent hoger, vrijdag kwam er 16,85 procent bij en vandaag nog eens meer dan 35 procent. Daardoor is de beurskoers sinds begin dit jaar verdubbeld.

  Wat er precies aan de hand is, is niet duidelijk. Acacia Pharma werd vorige week wel genoemd in een studie van Accord Market over de markt van geneesmiddelen voor de behandeling van CACS (cancer anorexia-cachexia syndrome), gebrek aan eetlust en verzwakking bij kanker.

 • Melexis op lijst 'te mijden aandelen'

  Melexis neemt de kop in Brussel met een winst van bijna 5 procent. Het aandeel heeft geen last van een toevoeging op de 'Stocks to Avoid'-lijst van Kepler Cheuvreux. Het beurshuis twijfelt over het herstel van de vraag in de tweede jaarhelft. 

 • Koersdoel Galapagos: 140 euro

  Analiste Emily Field van Barclays trekt het koersdoel voor Galapagos op van 130 naar 140 euro. Dat is het hoogste koersdoel van alle analisten. Het advies luidt uiteraard 'kopen'.

  Na de initiële koersopstoot, noteert het aandeel nu op 1 procent verlies.

 • Galapagos piekt op 107,45 euro

  De biotechgroep Galapagos  ging er bij opening als een speer vandoor en tikte 107,45 euro aan. Dat is de hoogste koers ooit. De vorige recordkoers dateert van 105,35 euro die op 13 september werd aangetikt.

 • Notering OIM opgeschort

  De notering van de investeringsholding OIM is opgeschort op Euronext Brussel. Dat gebeurt op vraag van het bedrijf zelf. Het is voorlopig niet duidelijk wat er aan de hand is.

 • Europa schiet uit de startblokken

  Zoals verwacht openen de Europese beurzen met winst. Gemiddeld gaan ze 0,7 procent hoger. In Brussel zit de Bel20 op dezelfde lijn. Na de sprong van 22 procent vrijdag gaat Galapagos iets rustiger door op zijn elan. De grootste winsten in Brussel zijn trouwens voor (bio)farmabedrijven:  Curetis , Acacia Pharma en Kiadis vormen de kopgroep.

 • Monsterfusie in logistiek

  De Deense logistieke groep DSV neemt zijn Zwitserse concurrent Panalpina over voor 4,6 miljard frank (4,1 miljard euro). De raad van bestuur van Panalpina, dat lang voor zijn zelfstandigheid heeft gevochten, raadt de aandeelhouders aan om het bod van 196 Zwitserse frank per aandeel te aanvaarden. De prijs impliceert een premie van 46 procent boven de koers van 15 januari, de dag voor het voorstel van DSV bekend werd.

  Het eerste bod van DSV lag op 170 frank per aandeel, waarna het stelselmatig verhoogd werd. Om de overname af te blokken, praatte Panalpina met de Zwitserse sectorgenoot Agility over een fusie. Maar dat gaat dus niet door.

  DSV trachtte eerst om een andere Zwitserse logistieke speler - Ceva Logistics - in te lijven, maar dat bod werd verworpen. De speler verklaarde toen op zoek te gaan naar andere prooien.

  De sector van logistiek is een van de grootste slachtoffers van het handelsdispuut tussen de VS en China. DSV Panalpine wordt de wereldwijde nummer vier in vrachtvervoer.

 • Flink hogere beurzenstart op til

  De Europese beurzen zullen gemiddeld 0,7 procent hoger van start gaan, geeft de future op de Euro Stoxx 50 aan. Met dank aan China, waar de industriële activiteit niet langer krimpt.

  Wereldwijd hebben de aandelenmarkten in de periode januari-maart hun beste kwartaal sinds 2010 achter de rug. De verliezen van het vierde kwartaal van 2018 werden zo grotendeels uitgewist. Het optimisme is onder meer te danken aan het soepelere beleid van de centrale banken.

  Drukte op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©REUTERS

 • Easyjet ziet zwakkere vraag door brexit

  De Britse vliegtuigmaatschappij Easyjet is voorzichtiger voor de vraag naar vliegtuigreizen in de tweede helft van zijn gebroken boekjaar. Dat gaat om de periode april-september. Easyjet verwijst hiervoor naar de vele macroeconomische onzekerheden en ook naar de brexit. Over de eerste helft van het boekjaar zag Easyjet de omzet met 7,3 procent aandikken tot 2,34 miljard pond. Over die periode oktober-maart slikte Easyjet een verlies van 275 miljoen pond, dat is was in lijn met eerdere aankondigingen.

  Easyjet is als budgetvlieger een concurrent van Ryanair .

 • Fitch: 'Aramco is grootste winstmachine ter wereld'

  Het Saudische staatsoliebedrijf Aramco realiseerde in 2018 een brutobedrijfswinst (ebitda) van 224 miljard dollar. Dat is een heel eind boven de nummer 2, Apple, met 82 miljard dollar. Fitch verzamelde de cijfers. Het kredietratingbureau geeft als eerste een rating aan Aramco, met name A+. Dat is de vijfde hoogste kredietrating.

  De rating is nodig omdat Aramco binnenkort naar de obligatiemarkt wil trekken. Er is geld nodig voor de overname van het chemiebedrijf Sabic, goed voor 69 miljard dollar. De obligatie-uitgifte vervangt als financieringsbron de beursgang, die op de lange baan is geschoven. Prins Mohammed ambieerde voor de beursgang een duizelingwekkende waardering van 2.000 miljard dollar, maar dat viel op een koude steen bij internationale beleggers, zegt Bloomberg.

 • Jefferies blijft even negatief over AB InBev

  In een nieuw rapport blijft Jefferies bij zijn ‘underperform’-advies voor AB InBev . Het koersdoel blijft op 63 euro staan, ruim 10 euro onder de laatste koers.

  De analisten hebben de resultaten van 2018 grondig vergeleken met die van 2017. Daaruit blijkt dat dat AB InBev er opnieuw in geslaagd is de kosten verder te drukken in verhouding tot de omzet.

  Ze achten de kans groot dat de bierreus een sterk eerste kwartaal achter de rug heeft – wat op 8 mei zou moeten blijken – en geven toe dat de verbetering van de toestand in de groeimarkten voor rugwind zorgt. Anderzijds denken zij dat de druk op het aandeel zal aanhouden, onder meer omdat scherpere concurrentie op de marges kan wegen.

 • Op bezoek bij de recyclagefabriek van Resilux

  We brachten een bezoek aan de nagelnieuwe recyclagefabriek van Resilux in het Zwitserse Bilten. Goed voor een investering van 25 miljoen euro.

 • Uitkijken naar koersreactie op jaarresultaten

  Vrijdagavond kwamen nog een aantal bedrijven met resultaten over 2018 op de proppen.

  • Sterke cijfers voor woonprojecten in België, Luxemburg en Polen en de verkoop van een kantoorgebouw in Warschau hielpen de vastgoedontwikkelaar Immobel vorig jaar aan een recordresultaat. De winst gaat maal vijf, het dividend stijgt met een tiende. Lees hier meer.
  • De industriële holding Floridienne zag over 2018 haar nettowinst stijgen met 31 procent tot 10,5 miljoen euro. Dat was vooral te danken aan de divisie lifesciences (bijvoorbeeld hommels voor biologische bestrijding, red.) die voor 11,8 miljoen euro aan de winst bijdroeg. De holding houdt het brutodividend stabiel op 2,1 euro. Lees hier meer.
  • Co.Br.Ha. , de moedermaatschappij van Haacht, sluit het boekjaar 2018 af met een omzet van 105,3 miljoen euro, een stijging van 4,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.  Onderaan de resultatenrekening was er  een daling van het nettoresultaat van 6,96 miljoen euro naar 5,1 miljoen. Het dividend blijft stabiel op 21 euro. Lees hier meer.
  • ABO-Group , het ingenieursbureau gericht op bouw, milieu en energie, zag de nettowinst over 2018 halveren tot 553.000 euro. ABO zet de verlieslatende internationale milieu- en afvaldivisie stop. De omzet nam met 0,6 procent toe tot 44,4 miljoen euro. Voor 2019 mikt ABO op een omzet van 50 miljoen euro, met een operationele marge voor afschrijvingen boven 10 procent.
 • Onno steelt de show op VFB-happening

  Afgelopen zaterdag woonden we de VFB-happening bij, waar Galapagos-CEO Onno van de Stolpe de show stal. Een samenvatting van zijn voordracht leest u hier. Achteraf wilden beleggers met van de Stolpe op de foto. VFB-voorzitter Sven Sterckx pleitte voor een pensioenspaarrekening voor elke Belg

 • Waar beleggers deze week naar uitkijken

  Kort samengevat: de inflatiecijfers van de eurozone die er straks aankomen, het Amerikaanse jobrapport vrijdag en mogelijk nieuws over de beursgang van Uber. Lees hier meer.

 • CNBC: 'Eigenaar Nutella dicht bij miljardendeal'

  Volgens de zakenzender CNBC koopt het Italiaanse niet-beursgenoteerde Ferrero, bekend van de Nutella-choco, de koekjesafdeling van Kellogg  (Keebler, Famous Amos) voor een bedrag tussen 1 en 1,5 miljard dollar. De deal zou vandaag worden aangekondigd. Ook Hostess Brands wilde Keebler, Famous Amos binnenrijven, maar Ferrero bood in laatste instantie meer, aldus nog CNBC.

 • VS vragen extra info over UCB's spray voor aanvallen

  UCB laat weten dat de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA een 'Complete Response Letter', een verzoek om bijkomende informatie, heeft uitgegeven. De FDA wil zo de aanvraag om een nieuw geneesmiddel op de markt te brengen vervolledigen. Het nieuwe middel is midazolam in neussprayvorm ter behandeling van ARS, acute herhaalde aanvallen bij mensen die lijden aan epilepsie. UCB verwierf de rechten op midazolam als neusspray in juni 2018 van Proximagen.

  UCB wijst erop dat het verzoek om bijkomende informatie niets te maken heeft met de veiligheid of werkzaamheid van het middel, wel met UCB's kwaliteitssystemen. Het Belgische farmabedrijf gaat samenwerken met de FDA en alle specifieke informatie verstrekken.

  Midazolam is een welbekend geneesmiddel dat vooral gebruikt wordt voor anesthesie, sedatie, slaapproblemen en ernstige beroering. Het is al sinds de jaren 80 op de markt.

 • Chinese stimulus werkt

  Goedemorgen! Het PMI-cijfer voor de Chinese industrie dat zondag werd gepubliceerd, zorgt voor euforie in China en bij uitbreiding in vrijwel heel Azië. De PMI of indicator van de aankoopdirecteurs kwam uit op 50,0 in maart. Dat betekent dat de Chinese industrie niet langer krimpt, maar weer (heel nipt) groeit. In februari stond de index op 49,2 punten en een cijfer onder 50 duidt op krimp.

  De duidelijke en onverwachte verbetering is te danken aan stimulerende maatregelen van de Chinese regering, in dit geval infrastructuurprojecten zoals nieuwe metrolijnen en tolwegen. De buitenlandse vraag blijft evenwel slabakken: de uitvoerbestellingen blijven krimpen, zij het iets minder dan in februari.

  Het gunstige PMI-cijfer zorgt voor euforie op de Chinese beurzen. Shanghai wint 2,3 procent en belandt op het hoogste peil sinds mei vorig jaar, Shenzhen stijgt 3 procent en Hongkong 1,65 procent. Daarmee noteert de beurs van Hongkong weer 20 procent hoger dan het dieptepunt van 30 oktober. Als de klim doorzet, zit Hongkong weer in een stierenmarkt.

  Ook elders in Azië gaat het de goede kant uit met 1,5 procent winst in Tokio en 1,2 procent in Seoel.

  De Aziatische beurzen hebben net hun beste kwartaal sinds 2012 achter de rug en gaan bij het begin van het tweede kwartaal dus door op hun elan.

  Productie van wagens van het merk Trumpchi in Guangzhou ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud