1. Markten Live
 2. Live blog

Fed zet beurzen op verlies

Er was wat positief nieuws van het brexitfront. The Hut Group tekende in Londen voor een beursgang met een Belgisch tintje. Fed houdt rente op nul tot 2023. Wall Street sloot overwegend lager.
 • Fed zet beurzen op verlies

  De beursdag zit er ook voor Amerika op. Het lijkt erop dat beleggers toch wat bezorgd waren over de opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell, want de beurzen doken in de laatste anderhalf uur van de handel fors lager. Vooral techaandelen moesten het ontgelden. De Nasdaq ging meer dan een procent lager, terwijl de Dow Jones het kruid droog wist te houden met een winst van 0,1 procent.

  Lees hier ons verslag over Wall Street!

 • Powell: 'Meer begrotingsstimulus is nodig'

  Powell zegt dat er meer stimulus nodig is. 'De eerste reactie van de overheid was krachtig en effectief. Dat zien we terug in alle economische cijfers. Maar meer overheidsstimulus is nodig. Er zijn nog altijd veel mensen werkloos en zij hebben meer hulp nodig om ze door deze moeilijke tijd te slepen.'

 • 'Monetair beleid is niet het eerste instrument voor financiële stabiliteit'

  Een journalist vraagt aan Powell of hij niet bezorgd is dat zijn beleid zal leiden tot financiële instabiliteit (lees: zeepbellen op bepaalde financiële markten). Powell zegt dat een renteverhoging niet het eerste middel moet zijn waar een centrale bank naar grijpt om de financiële stabiliteit te waarborgen. Hij zegt dat we ons beter kunnen focussen op hoe we banken sterk gekapitaliseerd houden.

  Het probleem voor centrale banken op dit gebied is dat het heel lastig is om objectief te bepalen wanneer er op een markt sprake is van een zeepbel. Inflatie daarentegen is wel degelijk meetbaar. 

 • Powell: 'rentes blijven laag tot de economie heel ver in zijn herstel zit'

  Fed-voorzitter Jerome Powell zegt dat de rentes laag zullen blijven tot de economie 'ver in zijn herstel zit'. 'Dat is een heel krachtig statement', zegt Powell. Hij benadrukt dat die belofte belangrijk is om de inflatieverwachtingen op lange termijn op peil te houden.

 • Volg Powell live

  Je kunt Fed-voorzitter Jerome Powell hier live volgen. Uiteraard houden we u ook op de hoogte via deze liveblog. Hier kunt u alvast ons artikel over het Fedbesluit lezen.

 • Fed houdt rente op nul tot 2023

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) laat haar beleidsrente ongewijzigd nabij nul staan en hint erop dat ze die rente tot ten minste 2023 laag houdt om het economisch herstel te stimuleren. Verder blijft de monetaire autoriteit op hetzelfde tempo obligaties opkopen, zodat de kredietmarkten soepel blijven functioneren. 

  De leden van het rentecomité verwachten over het algemeen dat de rentes extreem laag blijven tot in 2023. Verder bleek uit de vooruitzichten dat de leden een minder heftige economische krimp voorzien voor dit jaar, maar wel een trager herstel in de komende jaren. 

  Het is de eerste rentevergadering sinds de Fed zijn inflatiedoelstelling heeft gewijzigd van een jaarlijkse inflatie van 2 procent naar een inflatie van 'gemiddeld 2 procent' is. Dat laatste betekent dat de monetaire autoriteit een geldontwaarding van boven 2 procent per jaar accepteert als de inflatie in eerdere jaren onder 2 procent heeft gelegen. In mensentaal betekent dat: de rente blijft nog heel lang laag.

 • Fed komt eraan

  Spannend hoor, over 10 minuten weten we of de Amerikaanse centrale bank (Fed) het monetaire gaspedaal nog verder gaat induwen. Na het rentebesluit volgen we ook de persconferentie van voorzitter Jerome Powell op de voet. 

 • Fountain nipt winstgevend, kapitaalronde komt er aan

  Fountain , de Waalse warmedrankenleverancier aan kmo’s, zag in het eerste halfjaar de omzet met 29,5 procent dalen tot 9 miljoen euro. De daling is kleiner dan het bedrijf had verwacht en te wijten aan de coronacrisis. De vertraging van de economische activiteit, de lockdown, de tijdelijke sluiting van bedrijven of het overschakelen op telewerken zorgden voor een lager verbruik van warme dranken bij de bedrijven die klant zijn van Fountain. Sinds de zomer is de toestand verbeterd, al blijft de verkoop onder het niveau van een jaar geleden.

  Fountain zette de nering naar de tering en sneed in zijn operationele kosten. Het bedrijf boekte zo een brutobedrijfswinst (ebitda) van 560.000 euro (-67,5%). De ebitda-marge verslechterde van 13,5 naar 6,2 procent.

  Netto blijft Fountain nipt winstgevend met 13.000 euro winst. Een jaar eerder was er nog 254.000 euro winst.

  In het persbericht over de halfjaarcijfers herinnert Fountain er aan dat het met zijn banken, het Waals Gewest (via Sogepa) en met ‘enkele andere geldschieters’ een princiepsakkoord heeft bereikt over nieuwe financiering. Daar is echter de voorwaarde van een kapitaalverhoging aan gekoppeld. De aandeelhouders moeten zich op 29 september over de kapitaaloperatie uitspreken tijdens een buitengewone algemene vergadering.

  Fountain gaf al eerder details vrij over de kapitaalverhoging. De voornaamste aandeelhouders van Fountain zijn Quaeroq (Matexi) met een belang van 30,73 procent, Degroof Equity (15,26%) en Marc Coucke/Alychlo (samen 7,62%).

  De verse middelen moeten toelaten de impact van de Covid-crisis op te vangen en de nieuwe strategie van het bedrijf uit te voeren. Die bestaat er vooral in de verkoop op te drijven in België en Frankrijk door te investeren in (digitale) marketing, meer vorming, een betere opvolging van de commerciële ploeg en door het productenaanbod uit te breiden. Parallel daarmee worden ook de kosten onder de loep genomen teneinde de rendabiliteit te verbeteren.

 • Snowflake verdubbelt bij beursdebuut

  We hebben een openingskoers voor Snowflake: 145 dollar. Ofwel: een verdubbeling ten opzichte van de IPO-prijs!

  Lees hier ons stuk!

 • Snowflake... nog altijd geen koers

  We hebben helaas nog altijd geen koers voor de Amerikaanse dataspecialist Snowflake. Maar het lijkt erop dat het aandeel gaat verdubbelen (IPO-prijs: 120 dollar):

 • Morgen: Bank of England

  Morgen komt de Britse centrale bank (BoE) met haar rentebesluit. Lees hier onze vooruitblik!

  ©AFP

 • Voor een samenvatting van Wall Street...

  ... klikt u best hier!

  ©AFP

 • Europese beurzen sluiten licht hoger

  Na alweer een wispelturige dag zijn de Europese beurzen met beperkte winsten gesloten. De Euro Stoxx 50 eindigde 0,2 procent hoger, de bredere Stoxx Europe 600 dikte 0,6 procent aan. De positieve prestatie van Wall Street bracht wat verse zuurstof.

  De Bel20 deed een stuk beter met 0,9 procent winst op 3.392,90 punten. De grootste winsten in de index waren voor Solvay (+2,55%), Aedifica (+2,5%) en Aperam (+2,4%). Alleen ING (-0,8%) en Ackermans & van Haaren (-0,4%) trokken tegen.

 • Petra Diamonds vindt 5 blauwe diamanten

  Mijnbouwer Petra Diamonds meldt een zeldzame vondst: in de Cullinan-mijn in Zuid-Afrika zijn onlangs vijf blauwe diamanten gevonden. Ze verschillen in gewicht van 9,61 tot 25,75 karaat. Het gaat om aparte stenen, geen stukken van een grotere diamant.

  Blauwe diamanten zijn zo zeldzaam dat er geen officiële statistieken over vondsten bestaan. De Cullinan-mijn is echter ’s werelds belangrijkste vindplaats voor de edelsteen. De laatste blauwe diamant van betekenis was er een jaar geleden gevonden. Het 20,08 karaat wegende exemplaar werd voor 12,6 miljoen euro opgekocht door een anonieme koper.

  Een ring met een blauwe diamant ©AFP

 • Snowflake lijkt zo een explosie te krijgen...

  ... want inmiddels ligt de indicatieve koers tussen 220 en 225 dollar:

 • FedEx schiet hoger

  Het aandeel FedEx vliegt 5,9 procent hoger na sterker dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal. In de drie maanden tot en met augustus zag de pakkettenbezorger zijn winst met 60 procent stijgen tot 4,87 dollar per aandeel. Dat is een stuk hoger dan de analistenverwachting van 2,69 dollar per aandeel. De omzet groeide met 13,5 procent tot 19 miljard dollar.

  Een belangrijke aandrijver van de omzet was de enorme toename van online shopping, de zogenaamde e-commerce. Door de uitbraak van het coronavirus heeft de e-commerce een enorme boost gekregen. Tijdens de quarantaine kwamen steeds meer mensen achter het gemak van online winkelen, waardoor die zich ook na de versoepeling van de quarantainemaatregelen voortzet. Verder verwijst FedEx naar lagere brandstofkosten, waardoor de marges verbeterden. 

  ©Photo News

 • Osram Licht verhoogt jaarprognose

  De Duitse lichttechniekgroep Osram Licht scherpt de prognose voor het lopende boekjaar 2019/20 (tot eind september) aan. De omzet zal slechts met 14 procent zakken, waar Osram eerder een terugval van 15 tot 19 procent verwachtte. De ebitda-marge, de verhouding tussen brutobedrijfswinst en omzet, zou rond 8 procent liggen. Ook dat is duidelijk beter dan de eerdere prognose van 3 à 6 procent. De zaken bij Osram draaien vooral beter in de takken opto-elektronica en auto-onderdelen.

  Het aandeel reageert voorzichtig positief. Osram is grotendeels hersteld van de beurscrash van midden maart, al zit de koers nog een viertal euro onder de piek van februari.

  Osram stond in voor de verlichting van het handelsbeurscomplex Shenzhen World in China.

 • Snowflake lijkt fors hoger te gaan openen

  Het aandeel Snowflake lijkt fors boven zijn IPO-prijs van 120 dollar te openen:

 • GM komt met nieuw wapen tegen Tesla

  General Motors (GM) komt met een nieuw wapen tegen koning van elektrische wagens Tesla . De autobouwer presenteerde een reeks van vijf uitwisselbare aandrijfassen in combinatie met drie elektrische motoren. De aandrijflijnen passen op tal van bestaande onderstellen zoals op pickups en SUV's.

  Dat betekent dus dat consumenten de elektrische motor in hun niet-elektrische auto kunnen laten plaatsen. Daarmee probeert de automaker de grote voorsprong van Tesla wat te verkleinen. Eerder dit jaar beloofde GM al om tot 20 miljard dollar te investeren in zijn divisie voor elektrische wagens. Tegen 2025 zou deze divisie 1 miljoen auto's per jaar moeten verkopen aan de VS en China. 

  Dat het bedrijf volop bezig is met elektrificatie bleek ook vorige week al. Toen kondigde GM aan samen te werken met producent van elektrische vrachtwagens Nikola . De twee gaan bouwen aan de Nikola Badger, een pick-uptruck die volledig op elektriciteit en waterstofgas rijdt. Als onderdeel van de overeenkomst krijgt GM een belang van 11 procent in Nikola. Daarvoor zal de jonge automaker 2 miljard dollar in nieuwe aandelen creëren.

  Het aandeel wint 1,4 procent.

 • Amerikanen kopen minder dan verwacht

  De Amerikaanse kleinhandelsverkopen voor augustus zijn minder goed dan verwacht. Ze groeiden maand op maand slechts met 0,6 procent, waar economen op 1 procent rekenden. Bovendien werd de groei voor de maand juli neerwaarts herzien van 1,2 naar 0,9 procent.

  Vooral de verkoop van sportartikelen (-5,7%) en kruidenierswaren (-1,2%) viel tegen, al werd dit laatste goedgemaakt door meer te gaan uit eten, merkt ING-econoom James Knightley op. Hij ziet de consumentenactiviteit voorlopig stabiliseren op lagere niveaus dan vóór de coronapandemie.

 • Straks: Snowflake en de Fed

  Het is vandaag een spannende dag op de Amerikaanse beurzen en daarom blijft deze liveblog tot vanavond 22u open. We beginnen straks met de eerste koers van de Amerikaanse dataspecialist Snowflake, omdat dit bedrijf vandaag zijn beursgang maakt. In de avond focussen wij op de Amerikaanse centrale bank (Fed) die om 20u met haar rentebesluit komt. Blijf dus bij ons vandaag!

 • Amerikaanse beurzen openen hoger

  Wall Street opent met winst. De Dow Jones klimt 0,3 procent, de S&P500 veert 0,4 procent op en de Nasdaq stijgt 0,4 procent.

 • Eastman Kodak krijgt vleugels

  Bij de opening van Wall Street moeten we zeker ook Eastman Kodak in het oog houden. Het aandeel schiet in de voorbeurshandel zowat 50 procent hoger.

  Volgens The Wall Street Journal is een speciaal comité dat door de beeldverwerkingsgroep was ingehuurd om na te gaan hoe het nieuws van de 765 miljoen dollar grote overheidslening was aangekondigd, tot het besluit gekomen dat hierbij geen wetten werden overtreden. Eastman Kodak kreeg de lening om te diversifiëren naar de productie van grondstoffen voor geneesmiddelen om Covid-19 te behandelen. Het nieuws van de lening deed het aandeel ontploffen.

 • Amerikaanse futures in de plus

  De Amerikaanse beurzen lijken met een vrij gerust gemoed het rentebesluit van de Fed tegemoet te zien. De futures op de drie voornaamste indexen noteren matig positief. De future op de Dow Jones noteert 0,3 procent hoger, die op de S&P500 wint 0,5 procent en die op de Nasdaq 0,3 procent.

  ‘Centrale banken zitten nog lang niet zonder munitie’, schreef Mark Haefele, CIO van UBS Global Wealth Management, in een nota aan klanten. ‘Beleggers zouden gepositioneerd moeten zijn voor een verdere klim in aandelen.’

 • Wirecard Bis? Duitse 'effectenverhuurder' keldert na fraudeberichten

  Grenke  keldert met 25 procent op de beurs van Frankfurt. Volgens een nota van de Britse investeerder Fraser Perring, 'bestaat een substantieel deel van Grenke's cash niet"' In het zestig pagina's tellende rapport beschuldigt de analist de groep ook van 'witwassen van geld voor criminelen' en 'fraude met kleine bedrijven'.

  Grenke, wiens model vooral bestaat uit het kopen van financiële producten om deze aan zijn klanten door te verhuren, verdedigde zich in een verklaring. 'De centrale kritiek is dat een substantieel deel van de 1.078 miljoen euro aan contanten (...) die in het halfjaarbericht 2020 wordt gerapporteerd, niet bestaat. Dit is niet waar', zegt de dienstengroep die everzekerde dat " 849 miljoen euro, dus 80% van deze cash, op 30 juni 2020 op een rekening van de Deutsche Bundesbank staat

  Beleggers nemen de aantijgingen serieus. Ze komen immers uit bekende hoek. Viceroy Research, het onderzoekskantoor van Perring had in 2016 al gewezen op de tekortkomingen van Wirecard, de gevallen Duitse fintechspeler waar in juni grootschalige fraude aan het licht kwam wat de koers deed kelderen. • Fanmail voor Tessenderlo van Kempen

  Analist Christophe Beghin van Kempen krikt vandaag in een lijvig rapport getiteld ‘You need to trust the process!’ het koersdoel voor Tessenderlo  op van 42 naar 45 euro. Het advies is ‘kopen'. ‘Sinds onze vooruitblik op de halfjaarcijfers, is het aandeel met 26 procent gestegen. Dit is volgens ons nog maar het begin’, zegt Beghin, wiens koersdoel een opwaarts potentieel impliceert van 32 procent.

  ‘Tessenderlo noteert tegen een vrijekasstroomrendement van 10 procent. Dat is aantrekkelijk voor een bedrijf dat in een structurele groeifase (zoals meer vraag naar gelatine vanuit voeding – en schoonheidsindustrie) verkeert en waarvan de rendabiliteit fors is gestegen’, zegt Beghin. Beghin is onder de druk van de turnaround die CEO Luc Tack en CFO Stefaan Haspeslagh sinds begin 2014 hebben gerealiseerd. ‘Sindsdien ging de winstmarge maal vier tot een verwachte 10,2 procent in 2020, en ging de vrije kasstroom maal 13 naar een verwachte 137 miljoen euro in 2020.’

 • Exmar al bijna vijfde meer waard

  Exmar, de specialist in het maritiem vervoer en de behandeling van gassen, stoomt maar door. Het aandeel wint nogmaals 3,9 procent tot 2,40 euro. De winst sinds de publicatie van de  - al bij al meevallende - halfjaarresultaten vrijdagavond is daarmee opgelopen tot 18,9 procent.

  Kepler Cheuvreux schreef dinsdag dat de correctie die Exmar onderging sinds het slechte nieuws rond de Tango FLNG 'overdreven' was.

 • Storm stuurt olieprijzen hoger

  De olieprijzen stijgen vrij stevig vandaag. De Brent-olie wordt 2,3 procent duurder tot 41,45 dollar, voor de WTI-olie komt er 2,5 procent bij. In de VS nadert orkaan Sally en daarom is meer dan een kwart van de Amerikaanse offshore productie stilgelegd.

  Een tweede reden voor de opstoot zijn de Amerikaanse olievoorraden. Volgens het American Petroleum Institute zijn ze met 9,5 miljoen vaten gedaald, terwijl analisten net een toename hadden verwacht.

 • Ant Group (Jack Ma): 'Techanalisten moeten ons opvolgen'

  Het investor relations departement van Ant Group, de betaalspecialist uit de stal van Jack Ma, heeft er bij minstens zeven brokers op aangedrongen dat hun technologieanalist de groep na de beursgang zou opvolgen. Dat melden bronnen aan Bloomberg. 

  De brokers beschouwen de vraag als een teken dat Ant als een techbedrijf wil aanzien worden. De business van Ant bevindt zich tussen technologie en financiën. Het houdt zich bezig met consumentenleningen, digitale betalingen (Alipay) en verzekeringen. Maar Ant verleent ook diensten aan andere financiële bedrijven. In mei veranderde het zijn naam van Ant Financial Services Group naar Ant Group. Het doorsnee Chinese techbedrijf geniet van een drie keer hogere koers/winstratio dan een financieel bedrijf, berekende Bloomberg. 

  Het dochterbedrijf van Alibaba wil op de beurzen van Hongkong en Shanghai 30 miljard dollar ophalen. Als dat lukt, wordt Ant de grootste beursgang in de geschiedenis. Saudi Aramco haalde in 2019 29,4 miljard dollar op. Ant streeft naar een beurswaarde van 225 miljard dollar. Daarmee is Ant de meest waardevolle fintech groep en unicorn ter wereld. 

  Er is nog geen datum vastgelegd voor de beursgang. 

 • Nikola-bestuurder vergelijkt bedrijf met Apple

  Jeff Ubben, de oprichter van het activistisch hefboomfonds ValueAct en een van de vroege investeerders in Nikola , neemt in een interview met de Financial Times de verdediging van de elektrischevrachtwagenbouwer op. Nikola werd recent hevig aangepakt door Hindenburg Research dat Nikola omschreef als ‘een ingewikkelde fraude’ en beweert dat de start-up de vooruitgang met zijn revolutionaire technologie overdrijft. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft bovendien een onderzoek geopend.

  Volgens Ubben worden Nikola en zijn oprichter Trevor Milton verkeerd begrepen. Hij zei aan de FT dat Nikola een revolutie in de transportsector zou kunnen ontketenen en vergelijkt het bedrijf met Apple.

  ‘Nikola is een prototypewinkel’, aldus Ubben. ‘De grootste onderneming in de wereld is een prototypewinkel en heet Apple. Dat is ook wat wij doen. Wij proberen geen vrachtwagens te verkopen, we proberen waterstof te verkopen.’

  Nikola trok eerder dit jaar naar de beurs in de VS. Het startupbedrijf ontwerpt en bouwt vrachtwagens die op brandstofcellen of batterijen rijden en waterstoftankstations. Volgend jaar wil Nikola omzet genereren.

 • Europese beurzen in de plus

  De Europese beurzen noteren kort voor de middag op winst. De Euro Stoxx 50 gaat 0,4 procent hoger. Aanvankelijk was er grote voorzichtigheid in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit, maar gunstig nieuws over de brexit-onderhandelingen en de onverwacht sterke cijfers van Inditex brengen een vleug optimisme. Ook positieve Amerikaanse futures doen hun duit in het zakje.

  Volgens Reuters zijn er signalen over een compromis in de brexitonderhandelingen. De Britten zouden toegevingen willen doen inzake visserij in de handelsgesprekken met de EU.

 • ‘Grote beleggers gaan pak aandelen verkopen’

  Pensioen- en staatsinvesteringsfondsen gaan nog dit kwartaal voor 200 miljard dollar aandelen verkopen. Dat voorspelt althans strateeg Nikolaos Panigirtzoglou van JPMorgan. De bank wijst erop dat aandelen sinds eind juni met 10 procent zijn gestegen en dat deze fondsen werken met specifieke ‘asset allocatie’ doelstellingen. Doordat aandelen veel beter hebben gepresteerd dan andere beleggingen, ligt het aandelengewicht te hoog. ‘De portefeuilles moeten geherbalanceerd worden.’ Lees: aandelen verkopen.

 • 'Telenet is fundamenteel verkeerd geprijsd'

  Beurshuis Kempen blijft een grote fan van Telenet  . Analist Emmanuel Carlier herhaalt zijn koopadvies en zijn koersdoel van 49 euro (goed voor 56 procent opwaarts potentieel). De koers is achtergebleven door een algemene zwakte in de telecomsector, zegt de analist, maar in het geval van Telenet is dat een foute inschatting.

  Emmanuel Carlier ziet tal van katalysatoren voor het aandeel op korte termijn. 'Telenet zal terug aanknopen bij zijn verkoops- winst- en cashflowgroei in 2021', zegt de analist. 'Bovendien blijft het dividendrendement van 7 procent uitzonderlijk hoog'. 

  De zwakke koersprestatie van Telenet is onterecht en gebaseerd op sentiment in plaats van fundamentals.
  Beurshuis Kempen

 • Vraag voor Serge Mampaey? Shoot !

  Straks kan u om 12 uur chatten met onze marktenredacteur Serge Mampaey. Vragen stellen kan hier al.

 • Hoogvlieger op Wall Street straks: FedEx

  De pakjesvervoerder FedEx spurtte gisteren nabeurs 8 procent hoger. FedEx profiteert volop van de boom in e-commerce, blijkt uit de kwartaalcijfers. Over het kwartaal dat eindigde op 31 augustus, sprong de omzet 36 procent hoger tot 7 miljard dollar. De operationele winstmarge trok naar 11,8 procent, de hoogste marge in een jaar. FedEx kon hogere kosten als gevolg van de pandemie gemakkelijk doorrekenen.

  Er heeft zich in de wereld een versnelling plaatsgevonden die perfect past in onze strategie.
  Fred Smith
  CEO FedEx

 • Sofina surft mee op successtart The Hut Group

  The Hut Group , één van belangrijkste participaties van Sofina  , neemt een vliegende start op de beurs van Londen. Het e-commercebedrijf knalt bij zijn beursgang 20 procent hoger.

  Sofina surft mee. Na een vlakke opening gaat de holding meer afgetekend naar winst om na een halfuur handel 1,8 procent te winnen naar 233 euro. Sofina bezit 9,1 procent van de aandelen van The Hut Group. 

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50 noteert kort na opening met een winst van 0,2 procent.

  In Amsterdam trekt IMCD een spurtje van 6 procent na een Indiase deal (post 8u03).

  Inditex wint 4,1 procent na een sterk kwartaalrapport (post 8u49).

 • Brussel opent vlak | Ahold Delhaize | IBA

  De Brusselse beurs is met een klein verlies geopend. De Bel20  levert -0,1 procent in naar 3.356 punten.

  Ahold Delhaize  wint 0,6 procent na een adviesverhoging van JP Morgan.

  IBA  wint 0,4. De protontherapiespecialist scoort een contract voor een nieuwe deeltjesversneller. 

 • Inditex (Zara) klopt winstprognose

  De eigenaar van Zara realiseerde over de eerste helft van het boekjaar (tot eind juli) een brutobedrijfswinst (ebitda) van 1,5 miljard euro. Analisten mikten op 1,35 miljard euro. De online-omzet ging met 74 procent de hoogte in. Tegen 2022 wil Inditex een kwart van de omzet online realiseren.

  Eerder dit jaar werd Inditex door corona midscheeps getroffen. Het leidde in het eerste kwartaal tot het eerste verlies ooit.

  Indrukwekkend kwartaalrapport van Inditex.
  James Grzinic
  Retailanalist Jefferies

 • Britse inflatie zakt minder dan verwacht

  De Britse inflatie lag in augustus op 0,2 procent. Dat is bijzonder laag, maar economen dachten aan nulinflatie. In juli was er nog een stijging van de consumptieprijzen met 1 procent.

  De daling van de inflatie vorige maand werd in de hand gewerkt door het initiatief van de Britse regering om kortingen toe te kennen op restaurantbezoek.

 • Grootste bank van Zweden schrapt 1.000 jobs

  Svenska Handelsbanken, de grootste spaarbank van Zweden, komt met een massief kostenprogramma. De bank plant in de komende twee jaar 1.000 jobs te schrappen en gaat in dezelfde periode 1 miljard kroon (97 miljoen euro) investeren in technologie. 'Deze aanpassingen moeten leiden tot langdurige kostenverbeteringen', aldus topvrouw Carina Akerström. De bank neemt een provisie van anderhalf miljard kroon om de kosten van de herstructurering op te vangen. 

  De bank start onmiddellijk onderhandelingen en consultaties op met de vakbonden. Het aandeel van Svenska Handelsbanken noteert aan zowat zijn laagste koers in 8 jaar. 

 • Verkoopadvies minder voor Ahold Delhaize

  Analist Bojra Olcese verhoogt het advies voor Ahold Delhaize  van 'verkopen' naar 'houden'. Het koersdoel ligt op 23 euro. Dat is wel 12 procent minder dan de slotkoers van gisteren.

 • Engie bekijkt donderdag bod van Veolia op Suez-aandelen

  Donderdag komt de raad van bestuur van Engie  samen om zich te buigen over het bod van Veolia  op het belang in Suez . Mogelijk worden ook alternatieve biedingen bestudeerd. Dat melden bronnen aan Reuters. Vorige week noemden de bestuurders van Suez het bod van Veolia 'vijandig en opportunistisch'.

  Veolia lanceerde eind augustus een bod van 2,9 miljard euro (15,5 euro per aandeel) om het belang van 29,9 procent in Suez over te kopen van Engie.

 • Adobe klopt verwachtingen

  Softwaremaker Adobe   heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar beter dan verwachte resultaten neergezet. De maker van onder meer fotobewerkingssoftware Photoshop zag vooral de inkomsten uit abonnementsdiensten toenemen ondanks een 'lastige economische context'.

  De omzet van Adobe steeg 14 procent tot 3,2 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 955 miljoen dollar en viel hoger uit dan de 793 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

  Voor het vierde kwartaal rekent Adobe op een omzet van rond de 3,4 miljard dollar. Topman Shantanu Narayen verwacht dat zijn bedrijf de huidige goede resultaten kan voortzetten, ook na dit jaar. Het aandeel stijgt nabeurs met 2 procent. 

 • Yoshihide Suga nieuwe premier van Japan

  Het Japanse parlement heeft ingestemd met de benoeming van Yoshihide Suga tot nieuwe premier van het land. De 71-jarige Suga volgt Shinzo Abe op, die opstapt wegens gezondheidsproblemen. Suga won eerder deze week al een stemming om Abe (65) op te volgen als leider van de Liberaal-Democratische Partij (LDP). Daarmee was de weg vrijgemaakt om ook de nieuwe eerste minister te worden.

  Suga was jarenlang de rechterhand van Abe, hij was zijn kabinetschef en regeringswoordvoerder. Hij is de oudste regeringsleider in Japan in zowat dertig jaar. De nieuwe premier zal woensdag nog zijn regering voorstellen. Op de sleutelposten zullen er geen wijzigingen zijn. Zo behoudt en minister van Financiën Taro Aso zijn ministerpost.

  De Japanse Nikkei225-index sloot woensdag quasi ongewijzigd af.

 • Europese beurzen op weg naar lichtrode start

  Dat leren de futures. De Euro Stoxx 50 zou openen met een verlies van 0,2 procent. 

 • IMCD oogst lof met Indiase deal

  Chemicaliëndistributeur IMCD  neemt zijn Indiase branchegenoot Signet over. Dat gebeurt in twee delen waarbij het Rotterdamse bedrijf nu 70 procent van Signet in handen krijgt en de resterende 30 procent in 2024. Financiële details zijn niet bekendgemaakt, maar IMCD kondigt wel de plaatsing van nieuwe aandelen aan om de deal te bekostigen. IMCD gaat voor maximaal 400 miljoen euro aan nieuwe aandelen plaatsen.

  De deal oogst lof bij Deutsche Bank dat zijn koersdoel verhoogt van 83 euro naar 92 euro. Het advies blijft houden. 'Deze deal is strategisch interessant. IMCD haalt kwaliteit en een snelgroeiende asset in huis', zegt analist Steve Goulden die de deal waardeert op 500 miljoen euro. 'De multiple ramen we op 12 à 13 keer de verwachte winst, dat is iets hoger dan bij vorige deals van IMCD', aldus Goulden. 

 • Havermelkmaker Oatly lonkt naar de beurs

  De maker van havermelk Oatly zou een beursgang overwegen. Volgens het M&A-vakblad MergerMarket zou het Zweedse bedrijf, dat zijn plantaardige melk onder andere bij Ikea verkoopt, bij een beursintroductie op zo’n 5 miljard dollar gewaardeerd worden.

  De beursgang zou plaatsvinden in de eerste helft van 2021. Oatly zou gesprekken hebben gevoerd met potentiële adviseurs over de mogelijkheid van een beursnotering in de Verenigde Staten. Ook zou Oatly een notering in Hongkong en Londen overwegen.

  In juli haalde het havermelkmaker 200 miljoen dollar aan nieuw kapitaal binnen van een groep investeerders. Ook beroemdheden Oprah Winfrey, Jay-Z en Natalie Portman zagen brood in Oatly. Naar verluidt kreeg die groep, aangevoerd door investeerder Blackstone, daarmee circa 10 procent van het bedrijf in handen.

  Hollywoodactrice Nathalie Portman participeerde in de jongste kapitaalronde van Oatly. ©Photo News

 • Allegro tekent voor grootste Poolse beursgang ooit

  Het Poolse e-commerceplatform Allegro trekt in oktober naar de beurs van Warschau. Bedoeling is om 1 milard Poolse zloty (224 miljoen euro) op te halen. Private-equityfondsen zoals Cinven en Permira staan aan de verkoopzijde. Allegro is de lokale marktleider in e-commerce, ver voor Amazon.com.

  Allegro stevent af op een beurswaarde van 10 miljard euro. Mogelijk wordt het meteen ook het grootste Poolse aandeel, voor CD Projekt (computerspelletjes). 

  Voor de beurs van Warschau waarop veel stagnerende bank- en nutsaandelen noteren, is Allegro een welgekomen aandeel. De groep krijgt in de WIG20-sterindex meteen een gewicht van naar schatting 6 procent. 

 • Vaccinonderzoek AstraZeneca nog steeds on hold in VS

  In de VS is het onderzoek van AstraZeneca  nog niet hervat. De testen van het mogelijke coronavaccin werden vorige week stopgezet toen een proefpersoon ziek werd. In Europa kon de Brits-Zweedse farmagroep zijn onderzoek hervatten. Maar de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond wil eerst bijkomende veiligheidschecks voor het middel.

   'We hebben niet alle feiten. En onze eerste verantwoordelijkheid is de veiligheid van het Amerikaanse volk', zei commissaris Stephen Hahn in een live-sessie op Instagram met Republikeins senator Tim Scott. 

  Pfizer  meldt ondertussen wel vooruitgang met zijn vaccinonderzoek. Twaalfduizend testpersonen kregen hun tweede dosis toegediend en daarbij doken geen veiligheidsproblemen op. 

   


 • IBA bouwt nieuwe deeltjesversneller

  IBA  heeft een contract beet in de eigen achtertuin. De Waalse specialist in protontherapie maakte gisteren bekend dat het een deeltjesversneller mag bouwen voor IRE, het nationaal instituut voor onderzoek naar nucleaire geneeskunde in Fleurus in de provincie Henegouwen. De deeltjesversneller zal dienen om Germanium te produceren, een isotoop dat gebruikt wordt om kankers in vroege stadia op te sporen. Een product waarnaar de vraag volgens het persbericht 'wereldwijd snel stijgt'.

  De waarde van het contract werd niet bekendgemaakt. De provincie Henegouwen zet zich steeds meer op de kaart in farma en biotech. De Amerikaanse miljardair Bill Gates neemt er opnieuw deel aan een kapitaalronde van vaccinspecialist Univercells. 

  Op Gasthuisberg in Leuven werden intussen de eerste kankerpatiënten behandeld met de protontherapie van IBA. Lees hier meer. 

 • Beurzen wachten op Federal Reserve

  Goedemorgen. De beurzen trekken de handrem op in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed). De Europese en Amerikaanse beurzen sloten gisteren voor een derde opeenvolgende dag met winst. De techaandelen lopen een stuk van hun verlies uit de recente verkoopgolf weer in.

  De beurzen in Azië noteren met kleine verschillen. China en Zuid-Korea tonen licht verlies, Japan lichte winst. Australië en Maleisië zijn een uitblinker in de regio met een winst van 1 procent. 

  Verwacht wordt dat de Fed tijdens haar beleidsvergadering woensdag haar gematigde houding zal handhaven, nadat ze eerder overschakelde naar een meer ontspannen benadering van inflatie. De stimuleringsmaatregelen van de centrale banken hebben het sentiment versterkt in het licht van de risico's van de pandemie, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de mogelijkheid van een no-deal Brexit.

  'Gezien de volatiliteit die we de afgelopen weken op de aandelenmarkt hebben gezien en de toenemende aanwijzingen voor een aantal bubbelachtige kenmerken in de blootstelling aan groeiaandelen, is het moeilijk om een ​​nieuwe, sterke rally te zien in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen', aldus Chris Iggo, chief investment officer bij AXA Investment Managers. 

  Ondertussen zei president Donald Trump dat een vaccin binnen vier weken klaar zou kunnen zijn. Handelskwesties blijven ook sudderen, waarbij de Wereldhandelsorganisatie oordeelt dat de VS internationale regelgeving heeft geschonden door tarieven op te leggen voor meer dan 234 miljard dollar aan Chinese exportgoederen. 

  Beleggers kijken de kat uit de boom in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud