1. Markten Live
 2. Live blog
live

Proximus en Solvay zetten Bel20 de rem op

In een vrij vlakke Bruselse beurshandel staan Proximus en Solvay onder druk na kritische analistenrapporten. Op Wall Street sluipt de Dow naar een record, met dank aan JPMorgan.
 • Also sprach de slotbel

  De Brusselse beurs sloot 0,15 procent hoger op 3990.63 punten. Beleggers hielden de vinger op de knip in afwachting van de ondertekening van het Amerikaans-Chinese handelsakkoord die morgen op het programma staat.

  Toppers:

  • Curetis +6,18%
  • Genkyotex +5,99%
  • Care Property Invest +4,18%
  • Kinepolis +3,14%
  • Tubize +2,60%
  • Elia +2,37%

  Floppers:

  • Crescent -15,15%
  • Acacia Pharma -5,92%
  • Avantium -5,66%
  • Kiadis Pharma -3,44%
  • FNG -2,99%
  • Celyad -2,77%
 • 'Aandelen te duur om nog uit te blinken'

  Dat vindt althans de hoofdeconoom van Axa.

 • Wall Street sluipt naar een record

  Dat de Dow Jones  een record in zicht heeft, is te danken aan één aandeel: JPMorgan . Dat leest u hier

 • Aandeel van 2020 noteert op ... 2020

  Het is zo treffend dat we er even een screenshot van namen: Orange Belgium , het favoriet aandeel van 2020 bij Belgische beurshuizen, noteerden zonet aan 20,20 euro. 

  ©rv

 • Biotech: speculatie verhuist van Acacia naar Genkyotex

  Na de scherpe remonte van de voorbije dagen valt het Britse Acacia Pharma  nu 9 procent terug naar 2,63 euro. De speculatieve koorts zit nu bij het Franse Genkyotex , één van de rampaandelen van 2019. Het aandeel veert 18 procent op naar 2,56 euro. Dat is nog altijd - rekening houdend met de 10-voor-1 aandelenbundeling - 97 procent onder de intekenprijs, toen nog als Genticel, van vijf jaar geleden

 • JPMorgan helpt Dow aan plus(je)

  De openingsbel op Wall Street. De Dow Jones  gaat 0,1 procent hoger naar 28.927 punten en blijft zo in de buurt van de recordhoogte van vorige week (28.957 punten). Dit vooral dankzij JPMorgan , dat de recordwinst over 2019 in een winst van 2,2 procent naar 140,41 dollar vertaalt. 

  ©REUTERS

 • Picanol houdt rekening met week productiestop

  Picanol  meldt in een persbericht dat het rekening houdt dat er deze week niet meer geproduceerd zal worden. De weefgetouwenproducent werd getroffen door een cyberaanval. 'De prioriteit is nu om onze IT-systemen veilig te herstellen', meldt Picanol.

  In afwachting van meer nieuws over de financiële impact werd het aandeel geschorst.

  KBC Securties verlaagde het advies van de Ieperse groep van 'opbouwen' naar 'houden'.

 • Realco: 'Impact van brand blijft beperkt'

  Realco , het Waalse biotechbedrijf dat vrijdag door een grote brand werd getroffen, meldt in een persbericht dat de financiële impact van het onheil beperkt blijft. Het bedrijf werd vrijdag getroffen door een stevige brand in zijn hoofdvestiging in Louvain-la-Neuve. Het kreeg een positief advies van zijn verzekeraars en krijgt ook steun van zijn grootste aandeelhouder SRIW, het investeringsvehikel van het Waals Gewest.

  'Sectorgenoten in Vlaanderen en Wallonië maar ook in het buitenland hebben ons onmiddellijk hun infrastructuur ter beschikking gesteld. We bekijken of we onze teams tijdelijk elders kunnen vestigen, zodat we de productie zo snel mogelijk kunnen hervatten', zegt CEO George Blackman.

  Realco produceert biologische zepen waarmee voedingsbedrijven bacteriën zoals listeria kunnen bestrijden. Het bedrijf, dat vorig jaar 20 miljoen omzet boekte, noteert in een hoekje van de Brusselse beurs. Het aandeel is sinds vrijdag geschorst. De handel werd nog niet hervat.

 • Tesla voorbeurs weer stevig hoger

  Het plafond is zoek voor Tesla . De producent van elektrische voertuigen brak gisteren door de grens van 500 dollar en trekt in de voorbeurshandel opnieuw 4 procent (of 20 dollar) hoger.

  Het jaar is acht handelsdagen ver. In die tijd dikte Tesla met 30 procent aan.

 • Amerikaanse kerninflatie lager dan verwacht

  De inflatie in de Verenigde Staten komt voor december uit op 0,2 procent. Het cijfer was verwacht. In november steeg de levensduurte nog met 0,3 procent.

  Onder meer brandstof, huurprijzen en doktersbehandelingen werden duurder.

  De kerninflatie, die de volatiele voedings- en energiekosten niet mee in rekening neemt, nam met 0,1 procent toe in december. Dat is de kleinste toename in drie maanden en lager dan de verwachte 0,2 procent. Tegenover dezelfde maand in 2019 steeg de kerninflatie met 2,3 procent. Dat ligt in lijn met de verwachting.

  Het cijfer wordt gedrukt door prijsdalingen voor tweedehandsvoertuigen, meubilair en vliegtickets. De lage inflatie zal de Amerikaanse centrale bank (Fed) minder snel tot renteverhogingen nopen.

 • Citigroup overtreft de verwachtingen

  Citigroup presenteert zijn cijfers over het vierde kwartaal van 2019. Ze zijn beter dan verwacht.

  De omzet kwam 7 procent hoger uit op 18,4 miljard dollar. Dat is meer dan de 17,9 waar analisten op rekenden.

  De winst per aandeel steeg van 1,64 dollar tot 2,15 dollar. Dat overtrof de verwachtingen van beurskenners, die voorspelden een winst per aandeel van 1,84 dollar. 

  Opvallend was dat Citigroup - net als zijn concurrent JPMorgan (zie post 13u44) - een flinke stijging zag in de obligatiehandelactiviteiten. De zakenbank zag de omzet uit obligatiehandel klimmen met 49 procent. Dat resultaat werd wel een beetje verpest door de zwakke prestatie van de aandelenhandel, die kromp met 23 procent door een 'uitdagende markt'.

  Een andere gelijkenis met de resultaten van JPMorgan is de kracht van de consumentenactiviteiten. De consumentendivisie van de bank zag de verkopen met 5 procent toenemen tot 8,5 miljard dollar. Ook de creditcarddivisie zag de omzet met 10 procent groeien tot 2,4 miljard dollar.

  Het aandeel klimt voorbeurs met 0,2 procent.

 • Wells Fargo stelt teleur

  Ook Wells Fargo komt net met resultaten.

  De bank zag de omzet in het vierde kwartaal dalen naar 19,9 miljard dollar, tegenover 21 miljard in dezelfde periode vorig jaar. 

  De nettowinst kwam uit op 2,9 miljard dollar of 0,60 dollar per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst per aandeel nog 1,21 dollar. Ook voor analisten viel de winst een beetje tegen. Die gingen uit van 1,12 dollar per aandeel.

  De bank in San Francisco benoemde vorig jaar Charles Scharf, die veel van JPMorgans CEO Jamie Dimon heeft geleerd, in de hoop dat hij het imago van de bank herop kan bouwen.

  Wells Fargo heeft in 2016 flinke imagoschade opgelopen toen bleek dat de bank klanten expres rekeningen aansmeerde om zo meer inkomsten binnen te halen.

  Het aandeel verliest 2,9 procent in de voorbeurshandel.

 • JPMorgan overtreft verwachtingen

  Zojuist kwam JPMorgan met cijfers over het vierde kwartaal.

  De omzet van de bank steeg met 9 procent naar 29,1 miljard dollar (26,2 miljard euro), terwijl analisten rekenden op een omzet van 27,9 miljard dollar. 

  De winst per aandeel klom met 29,8 procent tot 2,57 dollar. Dat was hoger dan de door analisten verwachte 2,35 dollar. 

  De gunstige resultaten zijn mede te danken aan de heropleving van de inkomsten uit effectenhandel. Deze tak droeg bij aan de recordomzet van de zakenbank en zag de divisiewinst met 48 procent toenemen tot 2,9 miljard dollar. Opvallend was de sterke prestatie van de obligatiehandel, want de omzet uit deze handel steeg met 86 procent tot 3,4 miljard dollar. Daarmee was deze veel hoger dan de 2,61 miljard die beurskenners voorzagen.

  CEO Jamie Dimon zegt dat de effectenhandel profiteerde van een betere macro-omgeving. 'De gunstigere wendingen in het handelsconflict en de stabilisatie van de wereldwijde groei zorgden voor meer activiteit tegen het einde van het jaar.'

  Dimon stelt daarnaast dat Joe Sixpack er sterk voor blijft staan. 'De Amerikaanse consument bevindt zich in een sterke positie. Dat zien we terug in onze consumentenactiviteiten, want het aantal deposito's groeide met 5 procent. Daarnaast sloten meer consumenten zich bij ons aan in nieuwe en bestaande markten. Voorts zagen we de kracht van de consument ook terug in de verkopen via betaalkaarten, deze klommen tijdens de feestdagen met 10 procent.'

  Het aandeel wint in de voorbeurshandel 1,4 procent.

  Lees hier onze berichtgeving over JPMorgan.

 • Schatkist plant uitgifte tienjarige obligaties

  De Belgische staat is van plan om in de nabije toekomst een obligatielening met een looptijd van tien jaar uit te geven. Dat heeft minister van Financiën Alexander De Croo meegedeeld. De timing van de uitgifte zal afhangen van de marktomstandigheden.

 • De Brusselse beursdag

  Voor een blik op de Brusselse beursdag: hier klikken!

 • Londense beurs profiteert van goedkoop pond

  Even een stand van zaken: de meeste Europese beurzen noteren vlak, naar het voorbeeld van sterindex Euro Stoxx50 . Die noteert op de middag vrijwel stabiel. In Londen is er wel 0,3 procent winst voor de FT100. De steraandelen van de Londense beurs profiteren zoals steeds van een verzwakking van het Brits pond, nu er steeds meer speculatie is dat de Bank of England snel in de rente zal knippen om de economie te stutten.

  Dat de Footsie stijgt naarmate het pond zakt is logisch en legden we hier al eerder uit: hoe goedkoop het pond, hoe meer de dollars, euro's, renminbi's etcetera die de multinationals uit de Footsie verdienen omgerekend naar sterling waard zijn. 

 • .. en ook dat van Sipef (stevig)

  Analist Frank Claassen van Degroof Petercam laat zijn koersdoel voor Sipef fors stijgen van 55 naar 68 euro en behoudt zijn koopadvies. 'We hebben onze verwachtingen flink verhoogd na de indrukwekkende rally in de palmolieprijs. Hoewel de prijs op korte termijn zou kunnen terugvallen, denken we dat de prijs op lange termijn hoog blijft. De laatste maanden is het gebruik van kunstmest gedaald door de droogte in Indonesië en de financiële stres bij veel plantagehouders. Dat kan de prijs de komende tijd opdrijven. Daarbij groeit de wereldwijde vraag naar palmolie jaarlijks met 4 tot 5 procent en het aanbod kan deze expansie niet bijhouden.'

  De flinke koersdoelverhoging is niet terug te zien aan de beurskoers: het aandeel zakt 1,4 procent.

 • Degroof krikt koersdoel Aedifica op ...

  Analist Herman van der Loos van het beurshuis Degroof Petercam verhoogt zijn koersdoel voor Aedifica met 2 euro tot 126 euro. 'Het vastgoed zal direct bijdragen aan de huuropbrengsten van de groep en dat zal een positief effect op de winst hebben.'

  De analist hanteert een koopadvies voor het aandeel.

  Het aandeel veert 0,4 procent op.

 • KBC Securities over Aedifica: 'Mooie deal'

  Analist Wido Jongman van KBC Securities reageert op het nieuws dat Aedifica 5 rustoorden heeft gekocht in het VK (zie post 8u14). 'Een mooie deal met een brutorendement dat boven onze verwachting van 6 procent uitkomt. Het is de eerste grote toevoeging aan de Britse portefeuille sinds de aankoop van 90 woningen in 2019.'

  De analist behoudt zijn koopadvies en laat zijn koersdoel staan op 125 euro.

  Het aandeel klimt 0,2 procent hoger.

 • UBS over fusie van Solvay-rivaal Hexcel

  Beurshuis UBS staat stil bij de fusie van Hexcel , een belangrijk rivaal van Solvay  in lichtgewicht composietmaterialen voor de luchtvaart, met Woodward. 'De fusie houdt steek voor Hexcel, dat zo minder afhankelijk wordt van luchtvaart en met de belangrijke dienstentak van Woodward ook minder risco loopt rond de 737 MAX (het werkpaard van Boeing dat door veiligheidsproblemen door twee crashen sinds het voorjaar van 2018 wereldwijd aan de grond staat, red.)', luidt het.

  Toezichthouder houden de 737 MAX, het werkpaard van Boeing, sinds maart aan de grond. De vliegtuigbouwer staakt vanaf deze maand de productie. ©AFP

  Volgens UBS wijst de fusie van Hexcel en Woodward op een probleem voor bedrijven die focussen op de OEM-markt. OEM staat voor 'original equipment manufacturer', een bedrijf dat vooral producten voor nieuwe toestellen levert en dus relatief weinig recurrente inkomsten haalt uit verkopen voor de 'tweedehandsmarkt'. Het beurshuis raamt dat dat de luchtvaartmarkt zonder de 737 MAX in 2020 met zo'n 4 procent zal krimpen en dat de verwachte stevige groei in 2021-2023 op twee toestellen van Airbus - de A321neo en de A220 - steunt. 

  Long story short: 2020 lijkt niet het jaar voor de grote groei van de luchtvaart te worden. Vandaar dat Solvay grote inspanningen doen om zijn lichtgewicht composieten ook in de autosector ingang te doen vinden, maar UBS stipt aan dat die pogingen nog 'in de kinderschoenen staan'. Vandaar dat het beurshuis het advies op 'neutraal' houdt, met een koersdoel van 100 euro. 

 • Waarom is Picanol vandaag geschorst en gisteren niet?

  FSMA-woordvoerder Johan Corthouts licht toe waarom de toezichthouder vandaag het aandeel Picanol heeft geschorst, en gisterennamiddag niet toen Focus-WTV als eerste over de hacking berichtte. 'Gisteren schatte het bedrijf de impact op de resultaten en de beurskoers nog als beperkt in. Dat bleek ook uit het verloop van het aandeel, waardoor een schorsing ons overbodig leek', zegt Corthouts.

  Gisteren bestond nog de hoop dat de productie snel zou hervat worden. 'Vandaag is de situatie duidelijk anders, en dus ook onze beslissing', besluit Corthouts.

 • KBC Securities verlaagt advies voor Picanol

  Analist Guy Sips van KBC Securities knipt zijn advies voor Picanol bij van 'kopen' naar 'houden' en zet het koersdoel voor de Ieperse wereldmarktleider in weefmachines op 70 euro.

  Sips wijst erop dat de cyberaanval van afgelopen zondag (zie post 7u16) tot problematische gevolgen kan leiden. 'De productie van het bedrijf ligt stil door de aanval. De onderneming heeft nog niet gezegd wat de financiële impact op de groep zal zijn, maar wanneer de onderbreking een langere tijd duurt zal dat problematisch zijn. In juni werd de maker van vliegtuigonderdelen Asco ook geraakt door een cyberaanval. Het duurde toen een maand alvorens de productie hervat werd.'

  Volgens de analist brengt de huidige situatie meer onzekerheden met zich mee. 'De cyberaanval zorgt ervoor dat de resultaten van het bedrijf nog moeilijker in te schatten zijn.'

  De handel in het aandeel is geschorst.

 • Kepler start opvolging EVS

  Kepler start de opvolging van de beeldvormingsgroep EVS met een 'houden'-advies en een koersdoel van 22 euro. 'EVS is een leider op het gebied technologie rond live-televisie. Maar het bedrijf ziet wel structurele veranderingen in zijn eindmarkten, waardoor de technologie van EVS minder snel wordt opgenomen door bedrijven. De sterke kaspositie en de speculatie een mogelijke overname van de onderneming geeft bescherming tegen koersdalingen. We wachten verder op een duidelijk plan van de CEO om de groei herop te laten leven.'

  EVS is gespecialiseerd in beeldservers die vooral worden ingezet voor liveverslaggeving van sportwedstrijden. Door de opmars van onder meer Netflix krijgen televisiemaatschappijen het almaar moeilijker en houden ze de vinger op de knip.

  EVS verliest 0,5 procent.

 • ING: 'Vertrek Bamelis bij EVS is verrassend'

  ING reageert op het vertrek van twee bestuurders bij EVS . 'Het vertrek van Werbrouck is logisch als zakenpartner van Pierre De Muelenaere', zegt analist David Vagman. De Muelenaere stapte eind vorig jaar op als voorzitter. Verrassender vindt Vagman het vertrek van Tom Bamelis. Hij was er onafhankelijk bestuurder, maar hij is ook de financiële man bij Ackermans. En Ackermans investeerde eind 2018 12,5 miljoen euro in EVS, goed voor een belang van 2,45 procent. 

  Vagman: 'We vermoeden dat Ackermans is ingestapt onder impuls van De Muelenaere, die volgens ons een voorstander was van een verkoop van EVS. De lagere kans op een overname kan Ackermans ertoe aanzetten om zijn aandelen EVS te verkopen.'

  Vagman wijst er verder op dat Ackermans de sector goed kent door een belang van 22 procent in Euro Média Group.  

 • Varta keldert

  Het Duitse Varta maakt een uitglijder van 7 procent. De maker van piepkleine batterijtjes krijgt de laatste tijd wel vaker klappen. Daarmee lijkt de lucht die vorig jaar in het aandeel is gekomen er wat terug uit te stromen.

  De microbatterijen die het bedrijf maakt zijn nodig voor smartwatches, autosleutels, hoorapparaten en draadloze smartphoneoortjes. Vooral dankzij die laatste zijn de Varta-batterijtjes razend populair bij de grote techmerken. De batterijen van Varta zijn te vinden in de oortjes van Samsung en Sony. Langs alle kanten wordt gefluisterd dat ook Apple klant is voor zijn AirPods, maar dat wil het bedrijf niet toegeven.

  Apple houdt zijn leveranciers graag geheim, maar kenners zien een verband tussen de nieuwste AirPods Pro, en de verhoogde activiteit bij Varta.

 • Europese beurzen openen in het rood

  De aandelenbeurzen op het oude continent bewegen gemiddeld 0,2 procent lager.

  • Royal Dutch Shell  zakt 0,1 procent. Het olie- en gasbedrijf krijgt fanmail van HSBC (zie post 8u03)
  • Takeaway.com stijgt 0,6 procent. De Nederlandse maaltijdbezorger zag zijn bestellingen in het vierde kwartaal met 56 procent groeien (zie post 7u38)
  ©BELGAIMAGE

 • Bel20 start vlak

  We zijn vertrokken! De Belgische sterrenkorf opent zojuist vlak. 

  • Proximus verliest 0,7 procent. Jefferies zet de telecomspeler op 'verkopen' (zie post 7u11)
  • Het aandeel Picanol  is geschorst. De Ieperse wereldmarktleider in weefmachines ligt sinds zondagnacht volledig stil door een zware cyberaanval (zie post 7u16)
  • EVS daalt 0,2 procent. Twee bestuurders nemen ontslag bij de beeldvormingsgroep (zie post 7u30)
  • De handel in ASIT Biotech is geschorst in afwachting van een persbericht (zie post 8u32)
  • Telenet klimt 1,2 procent. De telecomspeler krijgt zijn zesde koopadvies (zie post 7u49)
  • Roularta daalt 0,7 procent. De mediagroep stopt met het e-commerceplatform Storesquare (zie post 8u04)
  • Aedifica  trappelt ter plaatse. De zorgvastgoedspeler koopt 5 rustoorden in het VK (zie post 8u14)
 • Ook handel in Picanol opgeschort

  De handel in Picanol is opgeschort, laat FSMA voorbeurs weten. Picanol zal ook vandaag nagenoeg volledig platliggen door de cyberaanval.

  Lees hier ons recentste bericht over de problemen bij Picanol. 

 • Handel in ASIT Biotech geschorst

  De handel in ASIT Biotech  is opgeschort in afwachting van een persbericht, meldt FSMA. 

 • Aedifica koopt 5 rustoorden in VK

  Aedifica laat zojuist in een persbericht weten dat het 5 rusthuizen in het VK koopt. De investering bedraagt 61 miljoen pond (71,1 miljoen euro) en het initieel brutohuurrendement ligt rond de 6 procent. 

  De vijf sites liggen in residentiële wijken in steden verspreid over Zuid-Engeland (Southall, West-Londen; Dorking, Surrey; Swindon, Zuidwest;Southampton, zuidkust) en York, Yorkshire. De uitbaters van het rusthuis zijn Bondcare en Maria Mallaband Care Group.

  In totaal bieden de rustoorden plaats voor 467 personen met hoge zorgbehoeften:

 • Roularta stopt e-commerceplatform Storesquare

  De mediagroep Roularta  trekt op 28 februari de stekker uit Storesquare, het e-commerceplatform voor lokale handelaars en KMO's. Roularta heeft Storequare vorig jaar reeds grotendeels afgeboekt en op ene lager pitje gezet

  Voor 2020 verwacht Roularta een positieve impact op de resultaten, vermits de exploitatie van Storesquare verlieslatend was. 

  Ondanks de groei van het platform en het toenemende aantal bezoekers blijkt het model van Storesquare op lange termijn niet haalbaar.
  Roularta

  Lees hier ons artikel. 

 • Royal Dutch Shell krijgt fanmail

  Fanmail voor Royal Dutch Shell . Het beurshuis Berenberg verhoogt zijn advies voor het olie- en gasbedrijf van 'houden' naar 'kopen'. 

  De analisten van Berenberg voorzien een beter jaar voor de olie- en gassector. 'De oliesector heeft in 2019 niet goed gepresteerd door een moeilijke macro-omgeving. We verwachten nog steeds een overaanbod van olie op de markt, maar de omvang ervan zal kleiner zijn dan in onze eerdere vooruitzichten. Het beeld verbetert verder als we uitzien naar 2021.'

 • Futures wijzen op hogere opening Europese beurzen

  De Euro Stoxx 50 zal met een winst van 0,3 procent openen, voorspellen de futures. 

 • Telenet krijgt zesde koopadvies

  Analist Nicolas Cote-Colisson van de zakenbank HSBC verhoogt het advies voor Telenet van 'houden' naar 'kopen'. Verder laat hij het koersdoel voor de telecomspeler staan op 47 euro. Dat geeft een opwaarts potentieel van 18 procent ten opzichte van de slotkoers van gisteren.

  Telenet heeft nu 7 koopadviezen, 10 'houden'-adviezen en 2 verkoopadviezen.

 • Takeaway.com ziet bestellingen 56 procent groeien

  Takeaway.com zag zijn bestellingen in het vierde kwartaal van 2019 met 56 procent stijgen tot 46,6 miljoen. De Amsterdamse maaltijdbezorger zag de verkopen in Duitsland zelfs meer dan verdubbelen. Dat was in lijn met de prognose die het bedrijf in december gaf.

  Voor heel 2019 stegen de orders met 70 procent tot 159,2 miljoen. Duitsland was goed voor 69,5 miljoen bestellingen, ofwel ruim 43 procent van het totaal.

  Takeaway levert maaltijden in tien Europese landen en in Israël. Vorige week kwam de brenger van maaltijden in het nieuws omdat het de overnamestrijd rond het Britse Just Eat had gewonnen. De Nederlandse bezorger kreeg steun van 80,4 procent van de aandeelhouders.

  Door Just Eat binnen te rijven wordt Takeaway.com marktleider in Europa. De beurswaarde van de groep klimt tot zo'n 12 miljard euro. Volgens de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad zal de belangrijkste beursnotering van de fusiegroep in Londen komen.

  ©ANP

 • Twee bestuurders nemen ontslag bij EVS

  Vincent Werbrouck en Tom Bamelis stappen uit de raad van bestuur van beeldvormingsgroep EVS

  Werbrouck is CEO geworden van de industriëledienstengroep Sapristic en vindt dat hij daardoor onvoldoende tijd heeft voor zijn bestuursmandaat bij de Luikse groep. Voor het vertrek van Bamelis wordt in het persbericht geen reden gegeven. Bamelis - directielid van Ackermans - kwam aan boord na de instap van Ackermans in EVS voor 2,45 procent eind 2018. 

  De raad van bestuur bekijkt of er een zoektocht komt naar nieuwe bestuurders om zijn structuur te versterken.

 • Fidelity heeft belang van 4,4 procent in Miko

  De Amerikaanse fondsenreus Fidelity heeft een belang van 4,43 procent genomen in de koffieserviceproducent Miko. Dat maakte Miko gisteren nabeurs bekend. Volgens KBC is dit een gevolg van een fusie tussen de groepen Fidelity Management en FMR. Geen teken van oplopend vertrouwen dus.

 • Vooruitblik: Amerikaans resultatenseizoen barst los

  Na de traditioneel voor de beurs wat saaie decembermaand komt er vanaf vandaag weer wat leven in de brouwerij. Want Amerikaanse beursbedrijven moeten de komende weken in het resultatenseizoen bewijzen dat ze de fikse koersstijgingen in 2019, de S&P500 steeg ruim 30 procent, waard zijn. Wij nemen met u de twee sectoren door die u in de gaten moet houden.

 • Picanol mogelijk grootste Belgisch slachtoffer ransomware

  Picanol , de Ieperse wereldmarktleider in weefmachines, ligt sinds zondagnacht volledig stil door een zware aanval met ransomware. Daarbij versleutelen hackers alle data op het netwerk om vervolgens losgeld te eisen. Picanol zei maandagavond contact te hebben gelegd met de cyberaanvallers, maar wist nog niet hoeveel ze vragen.

  Behalve de IT-toepassingen werd ook de productie getroffen. Een herstart van de IT-systemen wordt vandaag nog niet verwacht, waardoor de 2.300 medewerkers van Picanol, met vestigingen in China en Roemenië, zonder werk zitten. Voor de 1.500 Belgische werknemers roept het bedrijf werkloosheid wegens overmacht in. Vanochtend zit Picanol samen met experts om de situatie opnieuw in te schatten.

  De cyberaanval is voor zover bekend de zwaarste ooit op een beursgenoteerd bedrijf in ons land. De zinkverwerker Nyrstar kreeg een jaar geleden ook een aanval met ransomware te verduren, maar daarbij kwam de productie niet in het gedrang.

  De beleggers lijken zich voorlopig niet te veel zorgen te maken. Het aandeel Picanol verloor maandag maar 0,3 procent tot 65 euro. Ook de beurstoezichthouder FSMA zag geen reden om de notering te schorsen. Een groot deel van de waarde van het aandeel zit in Picanols participatie in de chemiegroep Tessenderlo.

  Lees hier verder.

 • Jefferies zet Proximus op 'verkopen'

  Het beurshuis Jefferies bezorgt Proximus  vandaag een 14de verkoopadvies. Het vorige advies luidde 'houden'. Het koersdoel zakt van 23 naar 20,7 euro. 'Proximus verdient het niet om tegen een premie te noteren', klinkt het. Jefferies verwacht dat Proximus de investeringen in glasvezel zal moeten opdrijven, wat de prognoses voor de vrije kasstroom over 2020/2021 met 12 à 16 procent doen terugvallen. In de loop van 2019 heeft de telecomoperator Colruyt naar de kroon gestoken als minst geliefde aandeel van de Brusselse beurs, aan nieuwe CEO Guillaume Boutin om het tij te keren.

  Het advies voor Orange Belgium  gaat daarentegen van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel gaat in één trek van 15,1 euro naar 23,9 euro. ' Vooral de invoering van Love Duo (onbeperkt internet + mobiel) in 2019 lijkt ons een slimme move. Over 2019-2022 zien we de vrije kastroom van Orange Belgium met 10 procent per jaar aandikken.' Orange Belgium is het spiegelbeeld van de marktleider: het aandeel is voor 2020 de favoriet bij de beurshuizen.

 • Goed en slecht handelsnieuws

  Goedemorgen! Beleggers in Azië zijn voorzichtig na goed en slecht nieuws over het handelsconflict tussen de VS en China. Het goede nieuws is dat de VS China heeft geschrapt van de lijst met landen die ze zien als valutamanipulators. Het slechte nieuws is dat uit Chinese cijfers blijkt dat de handel tussen Amerika en de Volksrepubliek vorig jaar met 10 procent is teruggevallen.

  De Aziatische beurzen staan er gemengd bij. De Japanse Nikkei225 gaat 0,7 procent hoger, de Chinese CSI300 verliest 0,2 procent, de Hongkongse Hang Seng daalt 0,2 procent en de Koreaanse Kospi stijgt 0,3 procent.

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud