1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street sluit hoger

Wall Street sloot in het groen. De Europese beurzen sloten met winst. Hyloris koopt zich vrij van een partner. Galapagos zakt steeds dieper weg. Aedifica vergroot zijn Zweedse voetafdruk.
 • Amerikaanse inflatie stijgt tot hoogste niveau in 30 jaar

  De Amerikaanse inflatiegraadmeter die door de Amerikaanse centrale bank (Fed) wordt gebruikt voor het bepalen van het beleid is in mei gestegen tot 3,4 procent. Sinds het begin van de jaren 90 is deze inflatiemaatstaf niet zo hoog geweest. Maand op maand bedroeg de inflatie 0,4 procent. De bestedingen aangepast voor inflatie daalden wel met 0,4 procent. 

  De opstoot van de inflatie is het gevolg van de aanbodproblemen in de economie in combinatie met een forse heropeningsboom. Door de dalende besmettingen en de oplopende vaccinatiegraad kunnen steeds meer staten de coronamaatregelen versoepelen. 

 • Microsoft meer dan 2.000 miljard dollar waard

  Microsoft is nu het derde bedrijf ter wereld dat de kaap van 2.000 miljard dollar aan beurswaarde doorbreekt.

  Lees hier meer!

 • Wall Street sluit hoger

  Wall Street is in het groen gesloten. De Dow Jones steeg 1 procent, de S&P500 won 0,6 procent en de Nasdaq klom 0,7 procent.

  Lees hier ons Wall-Street-overzicht.

 • Aedifica breidt fors uit in Zweden

  De zorgvastgoedspeler Aedifica doet een stevige stap voorwaarts in Zweden. Aedifica kondigt donderdag aan dat het zestien zorggebouwen koopt voor personen met een handicap. Het gaat om een investering van 530 miljoen Zweedse kronen (52,5 miljoen euro). Het initiële brutorendement bedraagt meer dan 4,5 procent en de groep gaat de sites verhuren voor een periode van circa 13 jaar. Door de aankoop gaat de waarde van de Zweedse portefeuille maal vier tot 72 miljoen euro.

  Lees hier meer!

 • De kleine pauze

  De Europese zijn gesloten, dus wij blazen even wat stoom af. Maar de blog blijft uiteraard open tot 22u zodat we het slot van Wall Street nog kunnen verslaan. Mocht er nog dringend nieuws tussendoor komen, dan zetten we dat uiteraard op deze pagina! Tot zo!

 • Care Property haalt 32,5 miljoen euro op met groene obligaties

  De vastgoedspeler Care Property Invest heeft 32,5 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van groene obligaties. De obligaties hebben een looptijd van 10 jaar en dragen een coupon 2,05 procent. Dat betekent dat het bedrijf de gemiddelde schuldlooptijd verder kan verlengen tegen financieringskosten die vergelijkbaar zijn met de huidige financieringskosten. 

  De onderneming plaatste de groene obligaties bij een institutionele belegger die deel uitmaakt van een internationale verzekeringsgroep. 'Met deze transactie verzekerde Care Property Invest zich van financiering om haar bestaande verplichtingen en geplande capex voor de komende twaalf maanden te dekken', klinkt het bij Care Property. 

  De opbrengsten van de uitgifte zal het bedrijf uitsluitend gebruiken voor de herfinanciering van duurzame activa.

 • Bel20 sluit hoger

  De Bel20 is met een winst van 0,9 procent gesloten op 4.150 punten. Argenx , Sofina en UCB wonnen terrein, terwijl Telenet , Galapagos en Proximus verloren. 

  De Europese beurzen sloten met een winst van 1,1 procent. 

 • Wall Street update!

  Die vindt u hier!

 • Bank of England ziet inflatie boven 3 procent stijgen

  De Britse centrale bank ziet de prijzen stijgen, maar zal de rente niet verhogen tot er een duidelijk bewijs is dat de overtollige capaciteit in de economie is weggenomen.

  Lees hier meer!

  4,7%
  Britse werkloosheidsgraad
  De werkloosheidsgraad van 4,7 procent in het VK onderschat waarschijnlijk de werkelijke werkloosheid.

 • Cathie koopt de cryptodip

  De etf's van Cathie Wood kochten de cryptodip van afgelopen dinsdag. Wood kocht meer dan 1 miljoen aandelen van de Grayscale Bitcoin Trust voor de Ark Next Generation Internet ETF. De aankopen brachten de totale positie van het fonds op 8,5 miljoen aandelen die net geen 239 miljoen dollar waard zijn. De aankopen werden gedaan toen de bitcoin afgelopen dinsdag onder de 30.000 dollar dipte. Met een weging van 4,09 procent is de Grayscale Bitcoin Trust de zevende grootste positie in het fonds. De grootste positie is Tesla .

  De waarde van de Grayscale Bitcoin Trust is volledig afhankelijk van de waardering van de bitcoin. Wood kocht ook meer aandelen van de cryptobeurs Coinbase voor haar Ark Innovation ETF, de meest populaire tracker van Wood. Dat fonds heeft nu 3,6 miljoen aandelen Coinbase in bezit die gezamenlijk zo'n 801 miljoen dollar waard zijn. 

  Wood blijft optimistisch over de bitcoin en ziet de munt op lange termijn zelfs richting de 500.000 dollar gaan. Die waardering is gebaseerd op het scenario waarbij alle institutionele partijen 5 procent van hun portfolio in bitcoin aanhouden. 

 • Wall Street stevig in het groen

  De Dow Jones  trekt bij opening 0,8 procent hoger, de Nasdaq  wint 0,7 procent.

 • Ons dagelijks techprogramma

  Vanaf nu kunt u meepraten met collega's Roland Legrand en Bas van der Hout in hun dagelijkse Clubhouse-sessie over crypto, tech en de economie. Hier kunt u meedoen:

 • Aantal nieuwe werklozen VS hoger dan verwacht

  Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam neer op 411.000 vorige week. Dat is hoger dan de 380.000 die economen hadden verwacht. Tegenover een week eerder zakte het aantal aanvragen wel met 7.000. 

  De afgelopen weken is het aantal aanvragen aan het dalen. Niet vreemd, want de Amerikaanse economie is in volle vaart aan het heropenen. Dat heeft alles te maken met het dalende aantal besmettingen en de toenemende vaccinatiegraad, waardoor staten steeds meer coronamaatregelen versoepelen. 

 • Coindesk naar Japan

  De cryptobeurs Coinbase betreedt stilletjes de Japanse markt, dat meldt de cryptonieuwssite Coindesk. Het bedrijf heeft zich op 18 juni geregistreerd bij de financiële waakhond van het land. De beurs wil beginnen met het aanbieden van vijf grote cryptomunten: bitcoin, ethereum, stellar, litecoin en bitcoin cash. 

  Opvallend is dat de Tether niet in dat lijstje staat. Veel cryptotraders zetten hun dollars om in de cryptomunt Tether - die de Amerikaanse dollar een-op-een volgt - omdat ze daarmee eenvoudiger en tegen lagere kosten kunnen handelen in andere cryptomunten. 

 • Analisten verwachten productieverhoging OPEC

  Volgende week donderdag buigt het oliekartel OPEC samen met de bondgenoten zoals Rusland, verenigd in OPEC+, zich over de productiequota. Door Bloomberg gepolste analisten verwachten allemaal een productieverhoging. De Londense olieprijs is dit jaar al met 50 procent gestegen naar 75 dollar per vat. Enerzijds stijgt de vraag naar olie door de heropening van de economie. Anderzijds ligt de productie van OPEC+ nog lang niet op het precoronaniveau. OPEC+ besloot vorig jaar de dagproductie met 10 miljoen vaten te verminderen. Die vermindering is nog maar voor 40 procent ongedaan gemaakt. 

  Analisten verwachten een gemiddelde toename van de productie met een half miljoen vaten. Als dat klopt, zullen verbruikersorganisaties zoals IEA dat nog lang niet genoeg vinden. Sommige leden van OPEC+ willen voorzichtig blijven omdat een succesvolle afloop van diplomatieke besprekingen binnenkort kan leiden tot een forse toename van de Iraanse olie-export. 

  Verschillende analisten voorspelden onlangs dat de olieprijs naar 100 dollar dreigt te stijgen. 

 • Bank of England houdt rente stabiel

  De Bank of England houdt de basisrente stabiel op 0,1 procent. Ook de aankopen van obligaties blijven op 875 miljard pond. De stemming hierover was 8 tegen 1. 

 • Euronext Brussel: When they go low, we go Hyloris

  Ons Brussels beursoverzicht leest u hier

 • FSMA waarschuwt voor beleggingen in wijn, champagne en gedistilleerde dranken

  De FSMA waarschuwt opnieuw voor frauduleuze beleggingsaanbiedingen in wijn, champagne en gedistilleerde dranken. 'De formule blijft hetzelfde: de slachtoffers worden opgebeld door een verkoper die hen beleggingen in wijn, champagne of gedistilleerde dranken aanbiedt. Hij nodigt hen uit om een kijkje te nemen op het onlineplatform voor aan- of verkoop van grand cru’s. Deze bedrijven stellen u voor om flessen te kopen die ze vervolgens voor u bewaren. Daarna gaan ze op zoek naar grote kopers om een mooie winst te behalen.' Uiteindelijk eindigt het verhaal in fraude, waarschuwt de FSMA.

  De FSMA waarschuwt specifiek voor deze websites:

  -          www-cap-de-France.com

  -          www.st-conseils.com

 • Sofina nadert verkoop van drankvervoerder

  De Belgische investeerders Cobepa en Sofina hebben een eerste schifting doorgevoerd in de gegadigden voor de overname van de logistieke drankenreus Hillebrand. Het prijskaartje van de deal kan oplopen tot 1,5 miljard euro. Sofina bezit 20,9 procent van Hillebrand. De logistieke vervoerder van (sterke) dranken is daarmee de op vijf na grootste participatie van de holding van de familie Boël.

  Lees meer in dit artikel.

 • Heijmans kondigt nieuwbouwproject in Utrecht aan

  Bouwbedrijf Heijmans  gaat met woningbouworganisatie Wonam en woningbouwcorporatie Mitros 250 appartementen bouwen in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. De projectwaarde voor Heijmans bedraagt circa 45 miljoen euro.

  De appartementen worden naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025 opgeleverd.

 • Europese aandelen in de kijker | Siemens | Biomérieux | Alstom

  We verleggen onze blik naar de ons omringende landen. De Euro Stoxx 50 noteert na een ruim uur handel met 0,64 procent winst.

  In Parijs is nog geen stabiele koers gevormd voor HDF Energy. Het waterstofbedrijf plaatste zijn aandelen aan de bovenkant van de vork en haalde 130 miljoen euro op.

  Nog in Parijs wint Carrefour 0,4 procent. De warenhuisgroep zegt na dat het een mogelijke consolidatie, alliantie of verkoop van activiteiten in het buitenland bekijkt zonder meer concrete plannen te onthullen.

  Biomérieux wint 1 procent. Het biotechbedrijf kondigt de lancering aan van een cloudsoftwaretoepassing rond de epidemiologische surveillance van Covid-varianten.

  Alstom  noteert stabiel. De treinbouwer kondigde twee contracten aan voor een totaalbedrag van 250 miljoen euro.

  Siemens  verliest 1,4 procent in Frankfurt. De groep onthulde financiële doelstellingen in het kader van zijn beleggersdag, waaronder een verhoging van de omzetprognose. Daarnaast werd een aandeleninkoop van 3 miljard euro aangekondigd.

  AstraZeneca  wint 0,4 procent in Londen. Het Britse farmabedrijf maakte bekend dat het medicijn Lynparza in China goedkeuring kreeg voor de behandeling van postaatkanker;

 • Bull, Bear & Bas: Europese economie herstelt in rotvaart

  In zijn jongste vlog komt collega Bas van der Hout terug op de jongste PMI-cijfers over de Europese economie. Die toonden de hoogste groei in 15 jaar.

  Bas van der Hout

 • Bel20 start met winst | Agfa | Hyloris | Proximus

  De Bel20    is met een winst van 0,3 procent naar 4.124 punten geopend.

  Agfa    wint 0,3 procent. Voor de tweede keer in evenveel maanden verhoogt de Mortselse groep de prijzen voor printplaten.

  Hyloris  wint 1,5 procent. De geneesmiddelenverbeteraar koopt zijn vrijheid (en volledige royalty's) terug door partner Alter Pharma te lossen.

  Proximus  wint 0,6 procent ondanks een adviesverlaging van beurshuis Oddo.

  Galapagos verliest opnieuw 1 procent en bereikt zijn laagste koers in 52 weken op 57,8 euro.

  Telenet  is in de Bel20 de sterkste stijger met een winst van 1,7 procent. De Vlaamse energiewaakhond VREG sprak zich uit tegen de uitrol van een joint-venture tussen Telenet en Fluvius voor de uitrol van een glasvezelnetwerk.

 • Frank Vranken aan de slag bij Edmond de Rothschild

  Edmond de Rothschild kondigt aan dat Frank Vranken vanaf 1 augustus wordt aangesteld als Chief Investment Officer van het Belgische bijkantoor. Vranken trad vorige maand na acht jaar terug als hoofdstrateeg bij Puilaetco Private Bank.

  De Zwitserse vermogensbeheerder Edmond de Rothschild Group ontstond uit de erfenis van de adellijke bankiersfamilie de Rothschild. Als lid van het Global Investment Committee van de private bank zal Vranken de beleggingsstrategie van de groep mee aansturen.

 • Veel of weinig BoE-geroep?

  De Bank of England (BoE) publiceert vandaag haar rentebesluit. De Britse centrale bank zal de juiste toon moeten aanslaan om beleggers die zich zorgen maken over het versnellen van de inflatie gerust te stellen. De Bank of England zal haar tarieven (op een historisch dieptepunt van 0,1 procent sinds het begin van de Covid-19-pandemie) of haar programma voor de terugkoop van activa niet wijzigen volgens de verwachting van economen.

  Maar de discussies tussen de negen leden van het monetaire beleidscomité worden steeds feller. Tijdens haar laatste vergadering eind april heeft de BoE haar groeiprognoses voor de Britse economie opwaarts bijgesteld tot 7,25 procent voor 2021. Maar het herstel geeft ook een boost aan de inflatie, die in mei op 2,1 procent uitkwam en de doelstelling van de BoE overtrof.

  Om 13 uur wordt het rentebesluit gepubliceerd. Er is nadien geen persconferentie. Economen en marktwatchers zullen zich dus moeten toeleggen op (taalkundige) nuances in het persbericht om de houding van de Bank of England te ontleden. In de komende dagen zullen wel verschillende bestuursleden aan het woord komen.

  Voor muntfans: gisteren lanceerde de Bank of England nog een nieuw biljet van 50 pond met de beeltenis van computerpionier Alan Turing.


 • Europese beurzen op weg naar lichte winst

  De futures op de Euro Stoxx 50 wijzen op een openingswinst van 0,2 procent.

 • Agfa verhoogt prijzen voor printplaten

  Voor de tweede keer dit jaar kondigt Agfa-Gevaert prijsverhogingen aan voor zijn offsetdrukplaten. De prijzen zullen met 10 procent worden verhoogd en hebben ingang vanaf 1 augustus 2021. 'De combinatie van hoge vrachtkosten, een voortdurende stijging van de grondstofkosten en dan vooral aluminium en hogere kosten voor energie en verpakkingsmateriaal maken deze prijsverhogingen onvermijdelijk.'

  De combinatie van hoge vracht-, energie- en verpakkingskosten en de voortdurende stijging van de aluminiumprijzen maakten deze prijsverhoging onvermijdelijk.
  Agfa-Gevaert

  De prijs van aluminium, de voornaamste component van een offsetdurkplaat, piekte in juni op 2.500 dollar per ton. Ook de prijzen voor hout, gebruikt voor het verpakken van de platen, steeg met meer dan de helft sinds januari.

  In maart verhoogde de Mortselse beeldvormingsgroep de prijzen voor printplaten ook al eens. Deze nieuwe prijsverhoging komt daarbovenop.

 • Hyloris neemt lot Maxigesic in eigen handen

  Hyloris  betaalt 5,25 miljoen euro om zich los te koppelen van partner Alter Pharma rond de pijnstiller Maxigesic. Daarmee heeft het Belgische biotechbedrijf opnieuw het alleenrecht op de ontwikkeling van zijn pijnstiller en de bijbehorende royalty's. Boven op dat bedrag komt mogelijk nog een half miljoen aan earn-out, die elke toekomstige financiële verplichting van Hyloris aan Alter annuleert.

  Ook rond een crème tegen bacteriële huidinfecties wijzigden de twee bedrijven hun samenwerking, waarbij een groter aandeel in de nettowinst wordt overgedragen aan Hyloris.

  'Dit is een grote verwezenlijking voor ons bedrijf. We hebben geen enkele financiële verplichting meer tegenover Alter Pharma. Het lost ook potentiële risicio's op wat betreft mogelijke transacties met andere partijen', zegt CEO Stijn Van Rompay.

 • Waterstofbedrijf aan bovenkant vork naar beurs van Parijs

  Een nieuwe dag, een nieuwe beursgang. In Parijs is het straks de beurt aan Hydrogène de France (HDF Energy), een bedrijf uit Lormont bij Bordeaux dat elektriciteitscentrales bouwt die waterstof kunnen omzetten in brandstofcellen. In tegenstelling tot enkele andere recente beursintroducties in Europa, was er geen gebrek aan beleggersinteresse. Het aanbod werd bijna 2 keer overingetekend en de aandelen werden verkocht aan de bovenkant van de vork op 31,05 euro.

  HDF Energy bouwt in Frans Guyana aan's werelds eerste multi-megawatt waterstofcentrale. Naast het Guyanese project is het bedrijf actief met 11 andere minder geavanceerde projecten in onder meer Martinique, Mexico, Cyprus en Australië. De beursgang brengt (bij volle uitoefening van een overtoewijzingsoptie) 192 miljoen euro in het laatje, bijna dubbel zo veel als aanvankelijk beoogd. Onder meer de Franse beursgenoteerde aardoliespecialist Rubis tekende in.

  HDF Energy rekent op een stevige groei in de veelbelovende markt voor hernieuwbare waterstof om tegen 2025 een omzet van 100 miljoen euro en een brutomarge van ongeveer 35 procent te bereiken.

 • 'Buzzfeed dicht bij beursgang via spac'

  BuzzFeed staat dicht bij een deal om naar de beurs te gaan via de fusie met een blancochequebedrijf. Dat schrijft Wall Street Journal. Het Amerikaanse internetmedium zou fuseren met de spac van investeerder Adam Rothstein, genaamd 890 5th Avenue Partners (voor triviafans: genoemd naar het hoofdkwartier van de superhelden in de Avengers-reeks van Marvel).

  CEO en oprichter Jonah Peretti wil via een beursnotering geld ophalen om op overnamejacht te gaan. Buzzfeed jaagt onder meer op Complex Networks, een Amerikaanse digitale uitgeverij gespecialiseerd in streetwear, muziek en popcultuur. BuzzFeed zoekt een grotere schaal om beter te kunnen concurreren voor advertentiedollars tegen techreuzen als Google, Amazon en Facebook.


 • Exmar levert eerste 'milieuvriendelijke' gastanker op

  Exmar kondigt de oplevering aan van de ‘Flanders Innovation’. Dat is een gastanker met LPG-motoren die volgens de gastankerrederij ongeveer 38 procent minder CO2 uitstoot dan gangbare gastankers van die grootte. Het schip heeft een capaciteit van 88.000 kubieke meter. De Flanders Innovation werd gebouwd op de scheepswerk van Jiangnan in China.

  Het schip zal voor 5 jaar worden gecharterd door het Noorse Equinor en wordt gefinancierd via een sale-lease-backregeling met de Japanse scheepvaartgroep Doun Kise. Later deze zomer wordt een tweede schip in die soort opgeleverd.

  'Hiermee tonen we de wereld waar Exmar voor staat op vlak van innovatie, veiligheid, duurzaamheid en teamwork', aldus CEO Francis Mottrie in het persbericht.

 • Euronav gemachtigd tot aandeleninkoop

  Euronav heeft in een bijzondere aandeelhoudersvergadering toestemming gekregen van zijn aandeelhouders om in de komende vijf jaar opnieuw aandelen in te kopen. Dat maakte de tankerrederij gisteren nabeurs bekend in een persbericht. Het mandaat staat Euronav toe om in de komende vijf jaar maximaal 10 procent van de uitstaande aandelen te verwerven.

 • Tack blijft zich versterken in Tessenderlo

  De beursgenoteerde weefgetouwenmaker Picanol  blijft een flink deel van zijn centen investeren in de chemiegroep Tessenderlo  . Via dochter Verbrugge NV kocht Picanol, dat voor 94 procent in handen is van de zakenman Luc Tack, maandag via een blokorder 622.971 aandelen Tessenderlo bij, goed voor een uitgave van 21,3 miljoen euro. Dat blijkt uit een kennisgeving aan de beurswaakhond FSMA.

  De extra investering vertegenwoordigt 1,44 procent van Tessenderlo. Het belang van Picanol in Tessenderlo stijgt daardoor naar 62,5 procent van de stemrechten. Tack bezit via zijn persoonlijke holding Symphony Mills nog eens 6,89 procent van de Tessenderlo-stemrechten.

  Wellicht maakte Tack gebruik van de recente koersdaling om stukken in te slaan. Sinds midden maart verloor Tessenderlo 13 procent.

 • Let's talk about tapering

  Goedemorgen. Na een verliesbeurt in Europa, sloot Wall Street gemengd. Nasdaq kon als enige index vooruitgaan en zette dankzij Tesla een nieuw slotrecord neer.

  De beurzen in Azië noteren momenteel met erg kleine verschillen. Hongkong en Japan tekenen lichte winst op. China noteert met licht verlies.

  Enkele Fed-bestuurders zochten opnieuw de publieke arena op met uitspraken rond het tempo van de stimulusafbouw (tapering). Robert Kaplan, voorzitter van de Dallas Fed, zei dat de zogenaamde tapering sneller kan komen dan mensen denken omdat dat de economie volgens hem vroeger zal voldoen aan de criteria van de Fed om activa te beginnen afbouwen. Raphael Bostic, voorzitter van de Atlanta Fed, zei dat de centrale bank zou kunnen besluiten om 'al in de komende maanden' over te gaan tot een vertraging van de steunaankopen.

  Beleggers verwerken een stroom aan uitspraken rond een verstrakking van het monetaire beleid. ©BELGA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud