1. Markten Live
 2. Live blog
live

Positieve sessie op Wall Street na twee verliesdagen

De Europese beurzen maakten zowat de helft van hun verliezen van dinsdag goed. ASML en Barco waren positieve uitschieters. Na tegenvallende cijfers kreeg Netflix een pandoering op Nasdaq.
 • NN Group bezit meer dan 10 procent van Fagron

  De Nederlandse verzekeraar en vermogensbeheerder NN Group heeft zijn belang in Fagron opgetrokken tot meer dan 10 procent. Dat meldt de specialist in farmaceutische bereidingen. Op 13 april bezat NN Group 7,5 miljoen stemrechten, wat neerkomt op 10,37 procent.

  De grootste twee aandeelhouders van Fagron zijn Alychlo (Marc Coucke) met 14,96 procent van de stemrechten en The Capital Group met 10,47 procent, aldus de website van het bedrijf.

 • Wereldhave Belgium houdt goed stand

  De verhuurder van winkelcentra, retailparken en kantoren heeft in het eerste kwartaal goed weerstand geboden aan de aanhoudende coronacrisis. Tot 26 maart, wanneer beperkende maatregelen van kracht werden, kregen de winkelcentra van Wereldhave Belgium 15,7 procent minder bezoekers over de vloer. Dat is echter beter dan de Belgische winkelcentrasector in zijn geheel, die een daling van 17,1 procent kende. De bezettingsgraad van de portefeuille van Wereldhave Belgium is wel licht gedaald, van 91,9 procent eind 2020 tot 91,4 procent eind maart.

  De huurinkomsten bleven in het eerste kwartaal stabiel op 12,5 miljoen euro. De nettowinst steeg van 9,4 tot 10 miljoen euro, vooral dankzij lagere uitgaven en een positieve herwaardering van de financiële afdekkingsinstrumenten. Het nettoresultaat van de kernactiviteiten bedraagt 1,20 euro per aandeel, wat ongeveer evenveel is als een jaar eerder (1,21 euro).

  Wereldhave Belgium bevestigt de verwachting over het hele boekjaar een winst van 4,50 euro per aandeel te realiseren, echter - gezien de onzekere situatie - zonder enige verbintenis dat dit zal gehaald worden.

  In een apart persbericht kondigde Wereldhave Belgium aan dat wat het dividend over 2020 betreft, de aandeelhouders kunnen kiezen voor een uitkering in cash, in aandelen of een combinatie van beide. Het dividend bedraagt 4 euro bruto per aandeel of 2,80 euro netto.

  Wie voor een uitkering in aandelen kiest, krijgt voor 29 coupons 1 nieuw aandeel. De kostprijs per aandeel bedraagt dus 40,60 euro, wat een korting van 7,4 procent betekent tegenover de slotkoers van dinsdag 20 april.

 • De Wall Street-spiegel...

  ... gaat onvermijdelijk over Netflix, maar ook over de reisaandelen en Verizon. Alhier te lezen.

 • Europese beurzen sluiten in de plus

  Na hun pandoering van dinsdag zijn de Europese beurzen mooi hoger gesloten. De Euro Stoxx 50 won 0,9 procent, de Stoxx Europe 600 ging 0,65 procent hoger.

  De Bel20 was eveneens in vorm met 0,9 procent winst tot 3.983,17 punten. De kaap van 4.000 punten komt zo weer in zicht. Stonden hard op de trappers: Galapagos met 5,2 procent winst, AB InBev met 3,7 procent winst en Argenx dat 3,2 procent hoger ging. Onderaan verloor KBC 0,8 procent, WDP 1,4 procent en Elia 1,6 procent.

 • Activa hefboomfondsen groter dan ooit

  De activa van hefboomfondsen zijn in het eerste kwartaal met 201 miljard dollar of 6 procent gestegen naar een recordhoogte van zowat 3.800 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers van Hedge Fund Research. De fondsen die in cryptomunten investeren groeiden met liefst 120 procent.

 • Canadese dollar stijgt door vermindering stimulus

  De Canadese centrale bank verlaagt de wekelijkse aankoop van staatsobligaties van 4 naar 3 miljard Canadese dollar, omdat de economie sneller herstelt dan verwacht. Ze zegt ook dat ze de rente wellicht al in de tweede helft van 2022 zal verhogen in plaats van in 2023. Die boodschap van de centrale bank deed de Canadese dollar met ruim één procent stijgen. In oktober verlaagde de centrale bank al een eerste keer haar obligatieaankopen, van 5 naar 4 miljard Canadese dollar per week.

 • Weinig zwarte managers bij Goldman Sachs

  Niet direct koersbepalend, maar wel een cijfer dat tot nadenken stemt. Goldman Sachs heeft voor het eerst bekendgemaakt hoeveel van zijn managers (‘executives’) een zwarte huidskleur hebben. Van de 1.548 managers die bij de bank werken zijn dat er precies 49: 24 mannen en 25 vrouwen.

  Goldman Sachs maakte het cijfer bekend in zijn duurzaamheidsrapport. ‘Er ligt nog een lange weg voor ons, maar ik zal van deze inspanningen een persoonlijke prioriteit maken’, zegt CEO David Solomon in de inleiding tot het rapport.

 • Wall Street vindt weg naar boven

  Na een uur handel staan er winstcijfers op de borden in New York. Na twee neerwaartse sessies voor de Dow Jones en de S&P500 lijken beleggers het welletjes te vinden.

  Toch zijn er sectoren die duidelijk in de min blijven. De toename van het aantal coronabesmettingen weegt op de reissector en de zwakke resultaten van Netflix doen vrezen voor de andere techwaarden die binnenkort rapporteren. Niettemin staat de Nasdaq intussen op 0,3 procent winst.

 • Licht lagere start in New York

  De Dow Jones trappelt na één minuut ter plaatse, de S&P500 zakt 0,1 procent. De Nasdaq Composite gaat 0,3 procent lager. De kwartaalcijfers die Netflix dinsdag na de slotbel van Wall Street bekendmaakte, waren deels een tegenvaller. Het aandeel zakt 7,7 procent.

 • Concurrenten snoepen mobiele klanten af van Verizon

  Verizon Communications heeft in het eerste kwartaal 178.000 mobiele klanten verloren. Dat zijn er gevoelig meer dan verwacht (121.700). De Amerikaanse telecomgroep zag klanten overstappen naar de concurrentie. T-Mobile US en AT&T zetten promotiecampagnes op om klanten bij te winnen. De inspanningen die de telecombedrijven doen om hun netwerk aan te passen aan 5G spelen mee bij de keuze van consumenten.

  Omzetmatig presteerde Verizon iets beter dan verwacht. De omzet kwam 4 procent hoger uit op 32,9 miljard dollar. Analisten hadden 32,46 miljard verwacht volgen Refinitiv.

  In februari vond in de VS een veiling van golflengtes plaats die geschikt zijn voor 5G. De veiling werd gewonnen door AT&T, Verizon en T-Mobile die samen 78 miljard dollar betalen. Om zijn deel te betalen haalde Verizon in het vierde kwartaal 12 miljard dollar op en in maart nog eens meer dan 31 miljard dollar.

 • Wall-Street-futures: 'zoek het maar uit'

  We werpen een blik op de Amerikaanse futures. En die lijken te zeggen: 'Zoek het maar uit met je hogere beurzen in Europa.' De Dow zou ter plaatste trappelen bij opening, maar de S&P500 en de Nasdaq zouden met 0,2 procent dalen.

 • Zwak kwartaal voor Baker Hughes

  De coronapandemie en de lagere vraag naar olie die daar het gevolg van is, woog in het eerste kwartaal op de resultaten van Baker Hughes . De leverancier van uitrusting en diensten voor de ontginning van olievelden zag de omzet met 12 procent dalen tot 4,8 miljard dollar. Tegenover het vierde kwartaal viel de aangepaste bedrijfswinst met 42 procent terug tot 270 miljoen dollar, maar jaar op jaar was er een stijging met 13 procent.

  Baker Hughes blijft echter optimistisch. ‘Als we vooruitkijken naar de rest van 2021 blijven we voorzichtig optimistisch dat de wereldeconomie en de vraag naar olie zullen herstellen van de impact van de wereldwijde pandemie’, zegt voorzitter en CEO Lorenzo Simonelli in een persbericht.

 • Wat gebeurt er in Brussel?

  U leest een uitgebreid verslag daarover: hier

  ©BELGA

 • Nieuwe kapitaaloperatie op til bij Hamon

  Het water staat Hamon (weer) aan de lippen en een nieuwe kapitaalverhoging dringt zich op. Dat blijkt uit de - herhaaldelijk uitgestelde - jaarresultaten van de Waalse fabrikant van industriële schoorstenen.

  Zoals te vrezen was, zijn de jaarcijfers niet schitterend. De coronapandemie eiste haar tol en woog op de orderinname, de omzet en het nettoresultaat. Hamon realiseerde 15,2 procent minder omzet in 2020 en zag het bestellingvolume met 14,6 procent krimpen. Het nettoverlies neemt toe van 28,3 miljoen tot 42,7 miljoen euro.

  42,7
  Fors nettoverlies voor Hamon
  Door de coronapandemie is de omzet van Hamon vorig jaar met 15,2 procent gedaald en is het nettoverlies aangezwollen tot 42,7 miljoen euro.

  Door dit forse verlies had Hamon eind 2020 een negatief eigen vermogen van -18,8 miljoen euro. Het nettoactief is gedaald tot minder dan een kwart van het maatschappelijk kapitaal. Tegelijkertijd is de netto financiële schuld met 14,5 procent toegenomen tot 88,8 miljoen euro.

  Om de toestand wat recht te trekken is een princiepsakkoord ondertekend door meerderheidsaandeelhouder Sogepa (51,2%, Waals Gewest) en de bankpartners over een kapitaalverhoging van 15 miljoen euro die volledig door Sogepa is onderschreven. De banken laten ook voor 25 miljoen euro aan vorderingen vallen. Daarnaast wordt voor 4,2 miljoen euro aan schulden, toegekend door de banken en Sogepa, omgezet in aandelen Hamon.

  Voorwaarde voor dit alles is dat de obligatiehouders instemmen met een verlenging van de looptijd van de obligatielening tot januari 2035 en dat de aandeelhouders op een BAV instemmen met de schuldconversie.

  Als de obligatiehouders niet akkoord gaan, komt er geen kapitaalverhoging van 15 miljoen euro, kan Hamon in ernstige kasstroomproblemen belanden en komt de bedrijfscontinuïteit van Hamon in gevaar, waarschuwt het persbericht.

  De notering van het aandeel is sinds 26 maart opgeschort en dat blijft zo tot de beslissing van de obligatiehouders bekend is.

 • Barco krijgt fanmail

  Analist Kris Kippers van Degroof Petercam verhoogt zijn advies voor Barco van 'houden' naar 'kopen' en laat het koersdoel stijgen van 21,50 naar 23 euro. 'De resultaten waren iets beter dan verwacht. Het is heel goed te zien dat de vraag langzaam toeneemt, zoals het bedrijf voorzag. Het orderboek is erg sterk en dat geeft een gunstig beeld voor de toekomst. Onlangs haalde Barco nog een belangrijk order binnen van de bioscoopgroep IMAX. Dat toont dat het langetermijnpotentieel voor de bioscoopbranche goed is.'

  'De wereldwijde economie heropent. Dat zou goed zijn voor Barco's ClickShare-oplossing, een belangrijke margetoevoeger', vervolgt de analist. 'Ook voorzien we dat de vraag vanuit de bioscoopbranche tegen het einde van het jaar terugkomt. Dan moeten vervangingen en verbeteringen worden uitgevoerd.'

  Barco wint 6,7 procent.

  We voorzien dat de vraag vanuit de bioscoopbranche tegen het einde van het jaar weer terugkomt
  Kris Kippers
  Analist bij Degroof Petercam

 • '5,1 miljoen aan eenmalige meevallers bij Orange Belgium'

  We meldden eerder al dat de brutobedrijfswinst bij Orange Belgium een stuk hoger uitkwam dan verwacht door de analistenconsensus (zie post 7u15). Analist Ruben Devos van KBC Securities zegt dat dat vooral het resultaat is van eenmalige effecten.

  'De beter dan verwachte winst is te danken aan 5,1 miljoen euro aan eenmalige meevallers. Zo werden 3,5 miljoen minder kosten geboekt in het eerste kwartaal die waarschijnlijk later in het jaar terugkomen. Denk aan reclame- en promotiekosten. Daarnaast had Orange een eenmalige meevaller uit roaminginkomsten.'

  'De cashflow was beter dan verwacht, onder andere door een afname van 20 miljoen euro van de post debiteuren. Dat komt vermoedelijk omdat in maart vorig jaar meer klanten om betalingsuitstel vroegen wegens de pandemie. Daardoor is de vergelijkingsbasis wat makkelijker.'

  Orange Belgium wint 0,5 procent.

 • FSMA waarschuwt voor forexopleidingen

  De FSMA waarschuwt voor ondernemingen die opleidingen aanbieden in België om te leren traden in complexe financiële instrumenten zoals forexderivaten. ‘Aanbiedingen van instrumenten op forex via het internet zijn erg risicovol en fraudegevoelig: wie belegt in instrumenten op forex loopt het risico zijn volledige inleg te verliezen’, zegt de FSMA.  In het waarschuwingsbericht vermeldt de FSMA deze websites die zich richten op Belgische klanten: SmartCapitale.fr, Edu4traders.com en tradehouseeurope.com.

 • Super League-sisser zet voetbalaandelen hak

  De aandelen van Europese voetbalclubs staan stevig onder druk nu omstreden plannen om een elitecompetitie op te richten in duigen vallen. Door forse kritiek van supporters en de Britse regering trokken zes Engelse clubs al de stekker uit het idee. Alleen de Spaanse en Italiaanse clubs blijven over.

  Juventus  daalt 10 procent in Milaan. Manchester United  daalde gisteren al 6 procent in New York. Beide clubs waren fors gestegen toen de plannen van de Super League bekend raakten. Borussia Dortmund , dat geen deel uitmaakte van de Super League, levert 2 procent in.

  De clubs die de Super League nog niet officieel hebben verlaten (Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, AC Milan, Inter en Juventus) laten in een statement weten dat ze 'stappen zullen overwegen om het project te hervormen'.

 • MdxHealth meldt aanhoudende groei van testvolumes

  MdxHealth , de producent van diagnostische tests kende een blijvende groei van zijn testvolumes over het eerste kwartaal. Vooral de test voor prostaatkanker ConfirmMDx was succesvol met een groei van 6 procent tot 3.913 eenheden. Het bedrijf rapporteerde een totale omzet van 5,1 miljoen dollar (-14% op jaarbasis, maar +23% tegenover het vierde kwartaal). Op de balans kwam er in januari 30 miljoen dollar vers kapitaal bij, wat financiële bewegingsruimte zou geven tot half 2022.

  In een reactie herhaalt KBC Securities het koopadvies en het koersdoel van 1,25 euro. Het aandeel blijft stabiel op 1,15 euro. 

 • 'Negatieve trend bij Barco lijkt voorbij'

  ING-analist Marc Hesselink zegt dat het negatieve momentum bij Barco voorbij lijkt. 'Met een sterke performantie van Entertainment en Healthcare lijkt de negatieve trend doorbroken. Het is echter te vroeg om de ommekeer bij ClickShare af te kondigen.'

  Te vroeg om de ommekeer bij ClickShare af te kondigen.
  Marc Hesselink
  Analist bij ING

 • Nigeria en Zuid-Afrika houden Heineken recht

  De volumedruk bij Heineken  bleek minder erg dan gevreesd. De Nederlandse brouwer verkocht 50,3 miljoen hectoliter bier in het eerste kwartaal. Dat is bijna ongewijzigd tegenover vorig jaar (op like-for-likebasis, dus gecorrigeerd voor nieuwe of afgestoten bedrijven). De verkoop stijgt sterk in Afrika en Azië, maar in Europa is er een scherpe volumedaling (-9,7 procent). Nigeria en Zuid-Afrika zetten de sterkste groei neer, ondanks een alcoholverbod in januari en het paasweekend in Zuid-Afrika. 

  'We zien in deze cijfers echter geen kiemen voor een echt duurzaam herstel', zegt ING-analist Reginald Watson die zijn verkoopadvies voor de brouwer herhaalt.

  Heineken wint 4,4 procent in Amsterdam. Sectorgenoot AB InBev profiteert mee en is met een winst van 2,7 procent de uitblinker in de Bel20.


 • Adviesverhoging voor Barco

  Analist Guy Sips van KBC Securities verhoogt zijn advies voor het aandeel Barco van 'houden' naar 'opbouwen' en laat het koersdoel staan op 22 euro. 'We zijn tevreden met de sterker dan verwachte ordergroei in het eerste kwartaal. We zullen onze verwachtingen voor de omzet op korte termijn opwaarts bijstellen. Nu gaan we in ons model uit van een omzet van 387,9 miljoen in het eerste halfjaar. Maar Barco hint erop dat de omzet vergelijkbaar zal zijn met die van het eerste semester van 2020, zo'n 407 miljoen euro.'

  'Healthcare zag herstel door een geleidelijke terugkeer van de investeringen in gezondheidszorg en de sterkere vraag naar digitale oplossingen in operatiekamers',vervolgt de analist. 'Daarnaast verwachten we dat ook de vraag naar ClickShare zal verbeteren wanneer de lockdownmaatregelen verlicht worden en kantoren weer heropenen.' Barco wint 5,8 procent.

  De vraag naar ClickShare zal verbeteren wanneer de kantoren heropenen.
  Guy Sips
  Analist bij KBC Securities

 • Wat doen de buitenlandse aandelen?

  Heineken klimt met meer dan 4 procent tot 95,9 euro, de hoogste koers in een jaar. De bierbrouwer groeide in Afrika en Azië ondanks de coronamaatregelen.

  ASML , de Nederlandse chipbouwer legt uitstekende cijfers voor en schiet omhoog met 4,5 procent. (Zie post van 7u45)

  ASMI koopt 100 miljoen euro aan eigen aandelen na zeer goede resultaten. De Nederlandse chipmachinebouwer profiteert van de toegenomen vraag naar productiecapaciteit in de chipsector. De orders stegen vorig kwartaal met 8 procent. De verwachting is dat ze blijven stijgen.

  Carrefour zag zijn omzet met 4,2 procent groeien. Vooral in Brazilië presteert de supermarkt sterk. Het koopt voor een half miljard euro aan eigen aandelen. Het aandeel stijgt met 3 procent op de Franse beurs. (zie post van 7u37)

  Juventus , de Italiaanse voetbaltopper ziet zijn aandeel even snel de dieperik in storten als het omhooggeschoten was. De Super League lijkt er niet te komen door protest van de fans. Het aandeel zakt 10 procent op de beurs van Milaan. 

 • 'Verbetering orderboek is duidelijk positief'

  Analist Christophe Beghin van Kempen reageert op de resultaten van beeldvormer Barco (zie post 7u39). 'De resultaten waren in lijn met de verwachtingen. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020 zijn de verkopen in het eerste kwartaal met 12 procent gedaald door de zwakkere prestatie in Enterntainment als gevolg van seizoenseffecten en de verlengde lockdowns.'

  'Maar dat het orderboek aandikte tot 351 miljoen euro, een toename van 25 procent, was duidelijk positief. We willen er echter op wijzen dat het orderboek niet alleen de verkopen voor het tweede kwartaal reflecteren, maar ook voor het derde kwartaal.'

  'We herinneren eraan dat Barco hoopte op een snel herstel voor zijn ClickShare-producten in het tweede kwartaal van 2021. Maar de verlengde lockdowns in veel regio's en het verplichte thuiswerken onderdrukken een fors herstel in de vraag naar ClickShare.' 

  Beghin handhaaft zijn houdenadvies en koersdoel van 18 euro. Barco stijgt met 8,3 procent.

 • 'Hoger bod op Orange Belgium niet uitgesloten'

  Het beurshuis Kempen reageert enthousiast op de kwartaalcijfers van Orange Belgium . Zowel de groei van het aantal abonnees als de brutobedrijfswinst, die de operator in het betere boekhoudknutselwerk EBITDAal noemt, valt beduidend hoger uit dan de consensusverwachting. 'Maar deze cijfers zijn niet zichtbaar in het huidige bod van 22 euro per aandeel', zegt analist Emmanuel Carlier.

  De sterke aangroei van de abonnees en de winststijging zien we niet gereflecteerd in het huidige bod op Orange Belgium.
  Emmanuel Carlier
  Analist Kempen

  Ook al noemt het Franse moederhuis haar bod op Orange Belgium 'definitief', toch sluit de analist een 'extra zoetmaker' in de komende weken niet uit. Zeker na het aanhoudende protest van aandeelhouders. 'Ook een volledig nieuw en hoger bod (12 maanden na de afronding van het huidige aanbod), behoort tot de mogelijkheden', schrijft hij.

  Kempen blijft bij een waarde voor Orange Belgium van 27 euro per aandeel.

  Ebi-what now?

  Orange Belgium introduceerde in 2019 het mondvol 'EBITDAaL'. Het gaat nog altijd om de winst vóór rentelasten, belastingen en afschrijvingen. Maar wel ná leasekosten. Dat is een gevolg van de nieuwe boekhoudregel (IFRS16), die bedrijven verplicht hun leaseschulden op de balans te nemen.

 • ASML, ster op het Damrak

  We kunnen nu al zeggen wie de grote winnaar is in Amsterdam. ASML schiet 5 procent hoger na puike cijfers. 

  Lees hier meer over de resultaten van ASML. 

 • Bel20 opent hoger

  De Brusselse hoofdgraadmeter start met een winst van 0,5 procent. 

  Orange Belgium heeft nog geen openingskoers. De telecommer boekt meer winst dan verwacht (zie post 7u15)

  Barco klimt 8,3 procent. De beeldvormer ziet herstel na een zwaar coronajaar (zie post 7u39)

  WDP zakt 0,1 procent. De logistieke vastgoedspeler ziet de winst nochtans met bijna 12 procent stijgen (zie post 7u31)

 • Dogecoin keldert met een vijfde

  De dogecoin scheerde de voorbije dagen hoge toppen, maar keldert vandaag 18 procent tot 33 dollarcent. In zijn recentste vlog waarschuwde collega Bas van der Hout dat de koersexplosie niet houdbaar was, wegens pump & dump-praktijken bij grote beleggers. 

  Bekijk het hier: 

  Bas van der Hout

 • Update futures: groener

  De Euro Stoxx 50 is op weg naar een 0,4 procent hogere opening volgens de recentste stand van de beurzen. 

 • Randstad klopt prognoses | België onder de lat

  De Nederlandse uitzendgroep Randstad zag de omzet in het eerste kwartaal met 2,1 procent stijgen tot 5,53 miljard euro. Randstad realiseerde een brutowinst van 1 miljard euro, of een brutomarge van 19,2 procent. Analisten dachten volgens Bloomberg aan een iets lagere omzet (5,47 miljard) en een iets lagere marge (19,1%). 

  De organische omzetgroei kwam uit op 6 procent, met dank aan sterke prestaties in Nederland (+9%) en Italië (20%). In België (door Randstad samengenomen met Luxemburg) was er een groei van amper 1 procent. Analisten hadden voor Nederland op een groei gemikt van 4,4 procent en voor België op een groei van 2 procent. 

 • Akzo Nobel ziet winst verdubbelen | Aandeleninkoop van 1 miljard euro

  De Nederlandse verfreus Akzo Nobel - bekend van onder meer het merk Dulux - zag de omzet in het eerste kwartaal met 10 procent aandikken. Doordat de groep fors beknibbelde op de kosten is er onderaan de resultatenrekening een nettowinst van 217 miljoen euro. Dat is een pak meer dan verwacht (170,5 miljoen euro) en ongeveer het dubbele van vorig jaar. 

  Op 27 april start Akzo Nobel een nieuw aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro. 

  AkzoNobel wordt geleid door de Belgische CEO Thierry Vanlancker.

  De volgende maanden moeten we de hogere grondstoffenprijzen counteren door prijsinitiatieven en kostencontrole.
  Thierry Vanlancker
  CEO Akzo Nobel

 • ASML scoort boven de lat | Ziet omzetgroei van 30 procent in 2021

  De cijfers van de Nederlandse chipmachinbouwer ASML  rollen binnen en die zijn goed. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 2,6 procent tot 4,36 miljard euro. Die omzet ligt duidelijk boven de eerdere prognose van het bedrijf (een omzet tussen 3,9 en 4,1 miljard), maar ook hoger dan de analistenverwachting van 4 miljard.

  De brutomarge kwam uit op 53,9 procent. Ook die was een stuk hoger dan de brutomarge die analisten voorzagen van 50,6 procent. Het bedrijf verwachtte eerder maar een marge tussen 50 en 51 procent.

  In 2021 verwacht ASML een omzetgroei van 30 procent. Dat is een scherpere doelstelling dan de eerdere prognose van 'dubbelcijferige groei'. 

 • Barco ziet herstel

  Barco haalde in het eerste kwartaal van dit jaar voor 229 miljoen euro nieuwe orders binnen. 'Het orderboek wijst op een herstel en onze concurrentiekracht.' De omzet van Barco kreeg het voorbije kwartaal een tik en daalde met 27 procent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. 

  Verrassend is die omzetdaling niet, aangezien vorig jaar de eerste twee maanden - behalve in China – coronavrij waren. Dat Barco het voorbije kwartaal voor 229 miljoen euro nieuwe orders wist binnen te halen, wijst er evenwel op dat er beterschap op komst is. Het cijfer ligt wel nog 10 procent onder dat van vorig jaar maar is al drie kwartalen in stijgende lijn en ligt ook bijna 40 miljoen euro boven de gemiddelde analistenverwachting.

  Lees hier meer!

  Ik ben tevreden met die cijfers.
  Jan De Witte
  CEO van Barco

 • Carrefour koopt voor half miljard euro eigen aandelen

  Carrefour maakt een vergelijkbare omzetgroei over het eerste kwartaal bekend van 4,2 procent. Vooral Brazilië (+11%) presteerde sterk. Opvallend: de Franse supermarktketen maakt een inkoopprogramma van eigen aandelen bekend voor 500 miljoen euro in 2021.  

  De huidige marktomstandigheden bieden ons de kans om een inkoop van eigen aandelen aan te kondigen.
  Alexandre Bompard
  CEO Carrefour

 • Europese beurzen op weg naar licht hogere opening

  De Euro Stoxx 50 opent naar verwachting met een winst van 0,2 procent, na het verlies van 2 procent gisteren. 

 • WDP ziet winst met bijna 12 procent stijgen

  De logistieke vastgoedspeler WDP komt net met cijfers. De EPRA-winst steeg in het eerste kwartaal met 11,9 procent en de winst per aandeel kwam 7,9 procent hoger uit op 0,24 euro. De bezettingsgraad steeg licht tot 98,8 procent. 

  Verder bevestigt WDP zijn prognose voor de EPRA-winst in 2021. Die stijgt volgens het bedrijf met 7 procent tot 1,07 euro per aandeel. 'Op basis van die verwachtingen voorzien we een vergelijkbare toename van het brutodividend tot 0,86 euro per aandeel', klinkt het. 

  WDP profiteert als speler in het logistieke vastgoed van de boomende e-commerce als gevolg van de coronapandemie. Met zijn pakhuizen vormt WDP een belangrijke schakel in de weg die producten afleggen van de fabriek tot de naarstig online shoppende consument. 

 • Orange Belgium boekt meer winst dan verwacht

  Orange Belgium komt zojuist met cijfers over het eerste kwartaal. De omzet zakt met 1 procent naar 330,4 miljoen euro, iets slechter dan de analistenprognose van 331,9 miljoen. De brutobedrijfswinst steeg met 12,8 procent tot 70,1 miljoen euro. Dat was dan weer een stuk beter dan de consensusverwachting van 64,4 miljoen.

  Het bedrijf wist vooral te profiteren van een sterkere afname van diensten door consumenten. 'De commerciële performantie bleef stevig ondanks een omgeving met meer concurrentie en de aanhoudende coronamaatregelen die de maximumcapaciteit van de winkels beperkte', zegt het bedrijf. 

  De afname van diensten door bedrijven daalde met een stevige 16 procent als gevolg van de coronacrisis.

  Ondanks de uitdagingen hebben we sterke commerciële en financiële resultaten.
  Xavier Pichon
  CEO van Orange Belgium

  Volg hier onze verslaggeving. 

 • Bitcoin en Doge? Het is nu Safemoon!

  Oh... als we het dan toch over crypto's hebben, dan hebben we nog even een leuk filmpje voor u. Want particuliere cryptobeleggers gebruiken hun forse winsten op Doge om in een nieuwe munt te investeren: Safemoon. Hier speciaal voor u de gemiddelde Safemoon-analist: 

 • Crypto steeds meer mainstream

  Betalen met crypto wordt steeds normaler. De betalingsdienst PayPal maakt het nu ook mogelijk om via zijn Venmo-app cryptomunten te kopen en aan te houden:

  Op dit moment zijn cryptocurrencies volop in het nieuws wegens de forse prijsbewegingen. Gisteren meldden we nog dat de Dogecoin na een rally van 400 procent in zeven dagen nu groter is dan de autobouwer Ford. Hier nog even de bizarre prijsstijging in beeld:

  Dogecoin

 • Straks: ASML

  De Nederlandse chipproducent ASML komt straks met cijfers over het eerste kwartaal. Het bedrijf voorziet zelf een omzet tussen 3,9 en 4,1 miljard en een brutomarge tussen 50 en 51 procent. Analisten lijken die prognoses serieus te nemen en verwachten 4 miljard omzet en een brutomarge van 50,6 procent. De winst per aandeel zou volgens het analistenleger uitkomen op 2,59 euro.

  Voor wie zich afvraagt hoe ASML aan zo'n hoge marge en hoge waardering (koers-winstverhouding 2021: 48) komt: het bedrijf is praktisch monopolist op het gebied van fotolithografische EUV-chipmachines, de enige die de allerkleinste chips van 3 en 5 nanometer kunnen maken.

 • Beleg in de wereld van morgen

  Met themafondsen kunnen beleggers inspelen op trends die onze leefwereld stilaan hertekenen. Maar let op: beleggen in de thema’s van morgen is geen garantie voor een bovengemiddeld rendement.

  Collega Peter Van Maldegem neemt u mee in de wereld van deze themafondsen in dit stuk.

  In 2030 zullen er meer elektrische wagens zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor.
  ROBECOSAM

 • Netflix ziet groeitempo halveren

  De streamingdienst Netflix zag de aangroei van zijn abonnementen in het eerste kwartaal afnemen tot 13,6 procent op jaarbasis. In de voorgaande kwartalen lag die groei tussen 22 en 27 procent. De winstmarge zat wel op een recordhoogte.

  De groeivertraging komt niet helemaal onverwacht na een jaar waarin de vele lockdowns aanzetten tot bingewatchen. In 2020 zag Netflix zijn klantenbasis fors aangroeien, met een recordgroei van 27,3 procent in het tweede kwartaal.

  Meer lezen? klik hier

 • ASMI spuwt cash

  ASMI kwam gisteren met cijfers. De Nederlandse chipmachinebouwer ASMI profiteert volop van de ongeziene vraag naar productiecapaciteit in de chipsector. Dat levert een stevig orderboekje en royale winstmarges op. Ook komt er een forse lading cash binnen, waarmee ASMI zijn aandeelhouders in de watten gaat leggen.

  Lees hier meer.

  100 miljoen
  Inkoop eigen aandelen
  ASMI gaat voor 100 miljoen euro eigen aandelen inkopen.

 • Vandaag: Barco, Orange Belgium en WDP

  In Brussel geraakt het resultatenseizoen op toeren met een update van Barco en resultaten van WDP en Orange Belgium . Terwijl de wereld smeekt om meer halfgeleiders komt in Amsterdam de chipmachinemaker ASML met cijfers – en vermoedelijk met een barstensvol orderboek. Ook geeft de bierbrouwer Heineken inzage in het eerste kwartaal.

 • Beleggers bezorgd om nieuwe besmettingen

  Goedemorgen allen! De beurzen gaan wereldwijd lager nu beleggers een pauze inlassen in de heropeningsrally. De oorzaak? Stijgende besmettingen. Wereldwijd begint het aantal infecties weer op te lopen en daardoor nemen beleggers winst na de forse stijgingen van de afgelopen weken. Nadat de  Europese beurzen gisteren met flinke verliezen sloten, gingen ook de Amerikaanse beurzen lager. Tevens staan de futures op de belangrijkste graadmeters in de VS staan deze ochtend in het rood. 

  Ook de Aziatische beurzen gaan stevig lager. De Japanse Nikkei225 zakt 2,2 procent, de Hongkongse Hang Seng beweegt 1,6 procent lager en de Koreaanse Kospi zakt 1,6 procent. 

  De Europese futures voorzien dan wel weer een licht hogere opening van 0,2 procent voor de Europese beurzen, waarbij dus moet worden opgemerkt dat Europa gisteren met een min van 2 procent sloot. 

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud