1. Markten Live
 2. Live blog

Qrf op vers dieptepunt dag voor resultaten

De Europese beurzen ruilden eerder verlies voor winst, met dank aan de opmars van de bankaandelen. De Bel20 profiteerde mee dankzij ING. Qrf zakte in de aanloop naar de halfjaarcijfers naar een vers dieptepunt.
 • Blik op morgen

  Morgen is het uitkijken naar de resultaten van Qrf. Het aandeel sloot vandaag op een vers dieptepunt. Lees onze preview hier. Verder hebben we cijfers van Agfa-Gevaert, Picanol en Tessenderlo. Tot morgen !

  ECONOMIE/FINANCIEN
  Verenigde Staten:
  Verkoop bestaande woningen juli, 16 uur
  Federal Reserve: notulen vergadering van 1 augustus, 20 uur

  BEDRIJVEN
  Belgie:
  Agfa-Gevaert: halfjaarresultaten, 7.45 uur
  Picanol: halfjaarresultaten, 8 uur
  Qrf: halfjaarresultaten, 17.45 uur
  Tessenderlo Group: halfjaarresultaten, 8 uur

  China:
  Geely Auto (Volvo): resultaten eerste halfjaar 

  Nederland:
  Adyen: resultaten tweede kwartaal
  Van Lanschot Kempen: resultaten eerste halfjaar, 7.30 uur

 • Amerikaanse democrate ziet politici en rechters liever niet beleggen

  De senator Elizabeth Warren stelt voor individuele aandelen te verbieden voor beleggingsportefeuilles van rechters, politici en andere hoge functionarissen van de overheid. Zo wil ze belangenvermenging tegengaan bij machthebbers die cruciale beslissingen nemen over beursgenoteerde bedrijven. Recent nog werd Republikeins parlementslid Chris Collins opgepakt op verdenking van insider trading. Collins was bestuurslid bij het Australische biotechebdrijf Innate Immunotherapeutics. Hij had in het verleden al nonchalant opgeschept dat hij enkele van zijn vrienden rijk had gemaakt via Innate.

 • Bel20 sluit met 0,3 procent winst

  Toppers in Brussel: Curetis (+5,3%), Nyrstar (+4,7%) en Orange Belgium (+3,8%).
  Floppers: IBA (-2,1%), Kiadis Pharma (-3,2%) en Viohalco (-4,9%).

 • Zwakke dag voor Flow Traders

  In Amsterdam valt de koersdaling op bij de marktmaker in trackers Flow Traders . Het beurshuis Morgan Stanley herhaalde zijn verkoopadvies met een koersdoel van 20,1 euro. Morgan Stanley wijst erop dat de handel in trackers in Europa in de maand juli met 16 procent afnam op maandbasis. Juli is traditioneel een wat zwakkere maand. Maar ook op jaarbasis was er in Europa een krimp van 3 procent. De resultaten van Flow Traders worden vooral bepaald door de handel in Europese trackers.

 • We zoomen dieper in op het en masse speculeren op een daling van de goudprijs. Lees het hier.

 • Belgen somberder over economie

  De indicator van het Belgische consumentenvertrouwen is in augustus gedaald naar -3 punten, tegenover 0 punt in juli. Daarmee is de stijging van vorige maand  ongedaan gemaakt, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De Belgen werden duidelijk somberder over de  economische vooruitzichten en vrezen meer dan een maand geleden een stijging van de werkloosheid. De beoordeling van de eigen financiële situatie verslechterde lichtjes, maar de consumenten denken dat ze wat meer zullen kunnen sparen.

 • Wall Street opent met lichte winst

  De Dow Jones  opende zonet met een winst van 0,2 procent. Wall Street kan dus voor de vierde dag op rij hoger afsluiten.

  Toll Brothers , de bouwer van luxe-huizen, trekt mooi hoger na beter dan verwachte resultaten en een verhoging van de omzetprognose. 'We zien millennials terug huizen kopen. We zien groei in de markt van nieuwe woningen de komende jaren', zei CEO Robert Toll.

  De aankondiging van JP Morgan om een gratis beleggingsapp te lanceren (zie post 13u43), haalt onlinebrokers zoals Charles Schwab en E-Trade onderuit.

 • TomTom schuift op richting realtime kaarten

  De Nederlandse gps specialist TomTom heeft in één maand voor het eerst 1,5 miljard wijzigingen doorgevoerd aan zijn digitale kaarten. Dat betekent dat TomTom liefst 570 updates doorvoert per seconde. 'De tijd tussen een wijziging in de echte wereld en een wijziging in onze databank wordt veel korter', zegt het Belgische directielid Alain De Taeye. 'We zitten een stap dichter bij real-time kaarten.'

  Het beurshuis ABN AMRO beschouwt het persbericht in de eerste plaats als een marketingmededeling. 'Maar het toont ook aan hoe moeilijk het is om kaarten te maken. Het heeft HERE en TomTom meer dan 20 jaar en Google Maps meer dan 10 jaar gekost voor ze stonden waar ze vandaag staan. Deze drie bedrijven samen hebben in 1,5 miljard euro geïnvesteerd in Onderzoek & Ontwikkeling.' Er zijn in de sector nieuwe kapers op de kust zoals Apple Maps en DeepMap Inc. 'Maar wij geloven dat TomTom het verst staat in kaarten maken', besluit ABN AMRO.

 • Familie Frère zit op 687 miljoen cash

  De Waalse miljardair Albert Frère en zijn familie zitten op 687 miljoen euro cash. Dat meldt de website derijkstebelgen.be op basis van de jaarrekening van de holding Frère-Bourgeois over 2017. Die jaarrekening is zonet op de Balanscentrale van de Nationale Bank verschenen. Frère-Bourgeois is de topholding van de familie, waarmee bijvoorbeeld de beursgenoteerde holding GBL wordt gecontroleerd. Frère-Bourgeois heeft 4,6 miljard euro eigen vermogen en is schuldenvrij. Albert Frère is inmiddels 92 jaar.

 • Groeimarktcrisis weegt op 'avocado/hipster-IPO'

  Je weet dat het crisis is als zelfs de hofleverancier van millennials/hipster food niet op de beurs raakt. Het Peruviaanse Camposol heeft zijn geplande beursintroductie in New York uitgesteld, laat financieel directeur Andres Colichon in een interview met persbureau Bloomberg weten. 

  Avocados zijn synoniem geworden met millennials. Een Australische miljardair, Tim Gurner, kreeg vorig jaar de hoon (en toorn) van de natie over zich toen hij suggereerde dat millennials wat minder moesten zagen over de het peperdure vastgoed in Sydney. Mochten ze wat minder overprijsde avocadotoast eten, dan zouden ze perfect een optrekje kunnen permitteren. 

 • BHP Billiton slikt grote afwaardering op Amerikaanse olieactiva

  Terwijl de Europese beurzen gemiddeld 0,8 procent hoger trekken, staat de Londense Footsie-index op licht verlies.

  Dat heeft onder meer te maken met de koersdaling bij mijngroep BHP Billiton . De mijnreus maakte een jaarwinst bekend van 3,71 miljard dollar, een stuk  minder dan verwacht (6,68 miljard dollar). Het is ook minder dan het boekjaar daarvoor (5,89 miljard dollar). De winstdaling heeft alles te maken met 5,2 miljard dollar aan uitzonderlijke afschrijvingen in de Amerikaanse olie- en gasdivisie. De onderliggende winst - zonder die eenmalige items - kwam uit op 8,9 miljard dollar.

  BHP Billiton zegt dat de bedreigingen voor de wereldwijde economische groei zijn toegenomen door protectionisme.

 • ING en AB InBev stuwen Bel20

  De Bel20 heeft de voorzichtige winst uitgebouwd tot een intussen degelijke plus van 0,6 procent, naar 3.808 punten. Dit dankzij twee zwaargewichten die samen een kwart van de marsrichting bepalen: AB InBev verstevigt dankzij de insideraankopen 1,2 procent naar 88,12 euro, ING vertaalt recente koopadviezen na de eerder koersval - onder meer van UBS maandag - in 1,5 procent winst naar 11,85 euro. 

 • JPMorgan deelt gratis beurstransacties uit

  Kostenbewuste kleine beleggers hebben weer iets om vrolijk over te worden. Eerder deze maand kwam de fondsenreus Fidelity al met de eerste indextrackers zonder lopende kosten.

  De Amerikaanse zakenbank JPMorgan is van plan om binnenkort klanten minstens 100 gratis trades op hun effectenrekening te geven in hun eerste jaar als klant. Een opmerkelijke zet voor een tradingplatform voor kleine beleggers dat tot 24,95 dollar commissie opstreek voor online beurstransacties. De app van JPMorgan staat nu al bij miljoenen gezinshoofden op de smartphone, en kan dus klanten lokken uit een grote, bestaande visvijver.

 • Met een van 's werelds grootste beleggers gaat het nog steeds goed

 • De stand rond de lunch

  Op het middaguur heeft de Bel20 voor de tweede dag op rij een winst van 0,5 procent op het koersenbord geschilderd. De grootste stijgers zijn Sofina (+2,3%) en zwaargewichten AB InBev (+1,6%) en ING (+1,5%).

  Top Flop
  Curetis+3,20%Bone Therapeutics-1,54%
  Global Graphics+2,97%Thrombogenics-1,60%
  Greenyard+2,71%Asit Biotech-1,67%
  Orange Belgium+2,54%Zenitel-2,07%
  Sofina+2,30%Kiadis Pharma-2,84%
  Quest for Growth+1,94%Genkyotex-3,40%
  Spadel+1,82%Connect Group-4,92%

  Een beknopte versie van deze liveblog staat ondertussen hier te blinken:

 • Goudshorters hebben voor het eerst sinds 2001 de bovenhand

  De goudprijs herstelt een beetje van de recente klappen, maar blijft hardnekkig onder de 1.200 dollar per ounce. UBS merkt op dat uit de recentste meldingen van de derivatenwaakhond CFTC shorters nu voor het eerst sinds april 2001 de bovenhand hebben op beleggers die 'long' zitten en dus à la hausse speculeren. Netto beloopt de shortpositie nu zo'n 1,1 miljoen ounce. 

  ©UBS

  'Het aantal shortposities in goud zit op een record', merkt UBS-stratege Joni Teves op. 'We zagen dit niet aankomen maar shorters zijn duidelijk aangemoedigd door de sterkte van de dollar en trekken zich weinig aan van de toenemende spanningen in de wereldhandel en geopolitieke risico's.'

  ©Bloomberg

 • AB InBev helpt Bel20 in de plus

  De stevige insideraankopen (zie post van 8u17) kunnen tellen als signaal: het aandeel AB InBev herstelt 1,3 procent naar 88,18 euro. En aangezien de biergigant na Engie (12,4%) met 12 procent het invloedrijkste aandeel in de Brusselse beursbarometer is, ruilt de Bel20 het eerdere kleine verlies nu in 0,2 procent winst naar 3.795 punten. 

  ©BELGA

 • Qrf zakt naar nieuw dieptepunt

  Qrf , de specialist in winkelvastgoed in stadscentra, zakt 1 procent naar 18,95 euro. Dat is een vers diepterecord. Pro memorie: Qrf trok in december 2013 tegen 25 euro naar de beurs en noteert nu dus bijna een kwart onder dat peil. 

  In een vooruitblik op de resultaten - woensdag nabeurs - knipt KBC Securities het koersdoel stevig bij van 24,5 naar 20,5 euro. Dat is een korting van 10 procent op de netto-actiefwaarde van ongeveer 23 euro per aandeel, terwijl de meeste beursgenoteerde vastgoedgroepen tegen een (forse) premie noteren. 

  Door de expansie in Nederland zullen de huurinkomsten nog stijgen, maar analisten analisten Jan Opdecam en Alexander Makar stippen aan dat er onderliggend geen groei of zelfs een krimp is van de huurinkomsten. Dit als gevolg van de crisis in 'bakstenen' winkels en bijhorende druk op de huurprijzen.

  Bovendien zit Qrf in een conflict verwikkeld met zijn belangrijkste huurder, kledingketen H&M, wat bepaald niet goed is voor het beleggersvertrouwen. KBC vat de weinig florerende toestand samen: 'Er is geen marge voor nieuwe investeringen en er is cash nodig voor toekomstgerichte investeringen in panden in Leuven en Antwerpen. Dat zal nog meer druk zetten op de winst per aandeel en het dividend in boekjaar 2019. En bij de huidige lage koers is een kapitaalverhoging  of een inbreng in natura weinig waarschijnlijk.'

  De analisten verwachten een winst per aandeel van slechts 1,33 euro over boekjaar 2019, waarmee het huidige dividend (1,35 euro per aandeel) niet langer gedekt zou zijn. 

 • Degroof Petercam verhoogt koersdoel Montea

  Degroof Petercam is best te spreken over het halfjaarrapport van Montea . Nog vóór de telefonische conferentie met het management verhoogt analist Jean-Marie Caucheteux het koersdoel van 48 naar 50 euro, bij een 'bijkopen'-advies. 'Het koersdoel impliceert een premie van 61 procent ten opzichte van de netto-actiefwaarde per aandeel, nog altijd een stuk minder dan de 100 procent premie waartegen WDP noteert', luidt het. 

  Ook ING-analist Jaap Kuip stipt aan dat de doelstelling om de portefeuille tegen eind dit jaar tot meer dan 800 miljoen euro uit te breiden nu al zo goed als gerealiseerd is, louter met de projecten die al in de pijplijn zitten. 

 • Deutsche Bank knipt Telenet (beetje) bij

  Deutsche Bank is ietsje minder enthousiast over Telenet . Het koersdoel voor de telecom- en mediagroep zakte van 67 naar 62 euro, maar advies blijft gelet op het opwaarts potentieel tegenover de huidige beurskoers logischerwijs op 'kopen'. Net als Proximus en Orange Belgium heeft het aandeel in 2018 zwaar te lijden onder de dreiging van een nieuwe speler op de Belgische markt, extra concurrentie waar minister van Telecom Alexander De Croo via de spectrumveiling volgend voorjaar op aanstuurt. 

  'Wij denken dat een vierde telecomspeler in België geen steek houdt, maar erkennen dat het sentiment over de Belgische telecomaandelen negatief zal tot er een beslissing is', luidt het.

 • De bodemrente van Xior

  Na de telefonische analistenconferentie met Xior over de degelijke halfjaarcijfers handhaaft KBC Securities het advies op 'houden', met koersdoel 35 euro.

  Analisten Jan Opdecam en Alexander Makar zoomen in op een opvallend aspect van het halfjaarrapport: de beheerder van studentenkoten is er niet alleen in geslaagd om de gemiddelde rente op de schulden tot 1,76 procent te verminderen, van 1,86 procent een jaar eerder. Bovendien is de eerste aflossing van 30 miljoen euro nu pas in het vierde kwartaal van 2020, wat de groep flink wat ademruimte geeft om de snelle expansie in de Nederlandse studentensteden voort te zetten. 

 • Europese beurzen starten met verlies

  De openingsbel: de Bel20 start met 0,4 procent en noteert op 3.776 punten. Ook de Europese beurzen openen met bescheiden verlies. Echt grote bewegingen zijn er niet bij gebrek aan echt richtinggevend nieuws: geen enkele Bel20'er beweegt meer dan 1 procent in deze of gene richting. 

 • Vlakke start voor Europese beurzen

  De Europese lijken het na de remonte van gisteren wat rustiger aan te gaan doen: de futures wijzen op een vrij vlakke tot iets lagere start voor de Bel20 en de Euro Stoxx50 .

  ©AFP

 • De Venezolaanse hyperinflatie in één beeld

  Dat de regering aangekondigd heeft vijf nullen te schrappen, verandert niets aan de hyperinflatie in Venezuela. En die hyperinflatie kun je in één beeld samenvatten:

 • Grootaandeelhouder AB InBev koopt bij

  De beurskoers van AB InBev heeft wat moeite om te herstellen, maar de Braziliaanse grootaandeelhouders van de biergigant blijven er duidelijk alle vertrouwen in hebben. Uit de insidertransacties op de site van beurswaakhond FSMA blijkt dat BRC, één van de controvevehikels boven de multinational, vorige week meer dan 1 miljoen stuks bijkocht voor 88 miljoen euro

 • Berenberg: 'Autosector heeft het beste gehad'

  In een lijvig rapport over de autosector is Berenberg bepaald somber over de branche. 'Tot 2017 werd de autosector gesteund door een combinatie van goedkope kredieten, kostendeflatie, onderinvesteringen en gunstige wisselkoersen. Die cyclus loopt op zijn laatste benen', stellen de auto-analisten van het beurshuis. 

  Berenberg wijst onder meer op een sterke terugloop van de cashflow, die 'in sommige gevallen zelfs de dividenden niet meer dekken'. 'Dit jaar zal het eerste jaar sinds 2012 zijn waar de bedrijfswinsten zullen afnemen', klinkt het nog. 

  Het mag niet verbazen dat de aandelenadviezen die sombere visie weerspiegelen: BMW , Fiat Chrysler en Renault halen nog nipt een 'houden'-advies, maar Daimler , Volkswagen , Peugeot , General Motors en Ford staan collectief op de verkooplijst. 

 • Montea heeft eindejaarsdoel al in de zomer beet

  Over het halfjaarrapport van de logistieke speler leest u hier meer. 

 • Trump roept dollarklim halt toe

  Goedemorgen! We starten met de dollar. De euro boekt een remonte tegenover de greenback. De reden is niet ver te zoeken: Donald Trump, die het vorige week nog in een tweet over 'our cherished dollar' had, jaagt via een interview de dollar onderuit. 

  In een interview met Reuters laat de Amerikaanse president weten 'niet opgezet' te zijn met het beleid van renteverhogingen van Fed-voorzitter Jerome Powell. De Fed zou beter 'wat meer helpen'. Tegelijk herhaalt Trump het verwijt aan Europa en China, die hun munten zouden 'manipuleren'. 

Meer uit Markten Live

Tijd Connect