1. Markten Live
 2. Live blog

Jongste beurstelg knalt voor tweede dag op rij

Acacia Pharma, de eerste en voorlopig enige Brusselse beursgang van het jaar, schoot 4 procent hoger en eindigde boven de introductieprijs na een koopadvies van Degroof Petercam. Wall Street was goedgeluimd dankzij sterke resultaten van onder meer Goldman Sachs en Netflix.
 • Volle agenda morgen

  Bedankt voor het lezen, we ronden hier af.

  De agenda van morgen, met in eigen landen onder meer Barco's eerstekwartaalomzetcijfers en enkele algemene aandeelhoudersvergaderingen. In de VS is het uitkijken naar het Beige Book dat richting geeft aan het monetair beleid van de Federal Reserve.

  ECONOMIE/FINANCIEN

  Europa:
  - ACEA: auto-inschrijvingen maart, 8 uur

  Verenigd Koninkrijk:
  - Inflatie maart, 10.30 uur

  Verenigde Staten:
  - IMF: halfjaarlijks rapport over financiele stabiliteit
  - Federal Reserve: Beige Book (conjunctuurrapport), 20 uur

  BEDRIJVEN

  Belgie:
  - Ablynx: overnamebod aan 45 euro per aandeel door Sanofi. Tot 4 mei.
  - ASIT biotech: jaarresultaten 2017
  - Barco: trading update eerste kwartaal, 7.30 uur
  - Picanol: algemene vergadering, 11 uur
  - Proximus: algemene vergadering, 10 uur
  - Retail Estates: inschrijving op kapitaalverhoging. 5 aandelen geven recht op 1 nieuw, tegen 65 euro. Tot 23 april.

  Luxemburg:
  - RTL Group: algemene vergadering

  Nederland:
  - ASML: resultaten eerste kwartaal , 7 uur
  - Heineken: resultaten eerste kwartaal, 8 uur

  Verenigde Staten:
  - Alcoa: resultaten eerste kwartaal, nabeurs
  - American Express: resultaten eerste kwartaal, nabeurs
  - Morgan Stanley: resultaten eerste kwartaal, 13 uur

 • Brussel sluit 0,8 procent hoger

  De Europese aandelen wonnen dinsdag gemiddeld 0,9 procent.

   

  De grootste stijgers in Brussel:

  Option    +15,25%
  Xior    +4,69%
  Econocom    +3,60%
  Avantium    +3,30%
  Sioen    +3,17%
  Fluxys Belgium    +3,01%
  EVS    +2,50%

  De grootste dalers:

  Connect Group    -1,79%
  Van de Velde    -1,96%
  Global Graphics    -1,96%
  ASIT Biotech    -2,47%
  Keyware    -2,94%
  IBA    -2,97%
  Hamon    -4,05%

 • Goldman Sachs speelt winst kwijt in analistencall

  Mede dankzij de frenetieke beurshandel afgelopen kwartaal rapporteerde financiële reus Goldman Sachs voorbeurs goede resultaten. Daarop steeg het aandeel bij de opening van Wall Street meer dan 1 procent hoger.

  Maar ondertussen zakt het aandeel 0,8 procent, eerder was dat zelfs -1,9 procent.

  Ook zonder de volatiele beurshandel had Goldman een sterk kwartaal neergezet en wel dankzij de genomen maatregelen om de groei aan te zwe, aldus financieel directeur Marty Chavez.

  Over de investeringen in technologie kon Chavez de analisten echter niet geruststellen. Die uitgaven zaten afgelopen kwartaal 14 procent in lift tot 2,5 miljard dollar. De hogere uitgaven gingen onder meer naar het digitale bankiersplatform en de computingdiensten die nodig zijn om de hele zaak te runnen.

 • Melexis komt in vizier van Wall Street-huizen

  Het New Yorkse beurshuis Cowen, dat een lange traditie heeft in technologiewaarden, begint de opvolging van Melexis  met een ‘houden’-advies.

  Over de Belgische ontwerper van autosensoren hebben de analisten niets dan lof, maar ze vinden het aandeel aan de dure kant.

 • Koopadvies stuwt Twitter hoger

  Twitter  wint bijna 6 procent.

  De microblogsite, die op dit moment wereldwijd moeilijk toegankelijk is, krijgt steun van Morgan Stanley dat zijn advies optrekt van 'verkopen' tot 'houden'. Het koersdoel gaat van 28 naar 29 dollar.

 • Toplonen gewikt en gewogen

  Streepje reclame. Hebt u onze rangschikking van de best verdienende CEO's (Bel20) al bekeken. Klik hier door.

  De rangschikking is gebaseerd op een indicator die aangeeft hoe het salaris van de CEO zich verhoudt tot de beurswaarde, het balanstotaal, de winst en het aantal medewerkers van de onderneming in 2017. Hoe hoger de score, hoe meer de CEO zijn salaris waard is.

  ING-topman Ralph Hamers wint nipt voor Carlos Brito van AB InBev.

 • Wall Street start 0,9 procent hoger

  Goldman Sachs verzilvert puike kwartaalcijfers met een winst van 1,4 procent. United Health schiet 4 procent hoger na het verhogen van zijn verwachtingen.

  Ook Netflix overtuigde in het eerste kwartaal, het aandeel schiet 7 procent hoger.

 • IMF waarschuwt voor groeivertraging na 2019

  De lenteprognoses voor de wereldeconomie van het Internationaal Monetair Fonds zijn binnen.

  Voor dit en volgend jaar blijft de groeiverwachting 3,9 procent - na de verhogingen begin dit jaar. Vorig jaar groeide de wereldeconomie met 3,7 procent.

  Vanaf 2020 zou de groei vertragen, waarschuwt het IMF. En wel door groeiende protectionisme, spanningen op politiek en handelsvlak en de afnemende steun voor globalisering van de economie. De VS krijgen een veeg uit de pan.

 • Amerikaanse futures: groen

  De futureshandel toont dat traders rekenen op stijgingen van ruim een half procent tot 0,8 procent op de Amerikaanse aandelenbeurzen.

  Met dank aan de goede kwartaalcijfers van onder meer Goldman Sachs en Netflix. Die laatste schiet in de voorbeurshandel 7 procent omhoog.

  ©AFP

 • Goldman mist Goldilocks niet

  Dat de goeie sfeer op de beurzen in het eerste kwartaal zoek ging - het Goudlokjes-scenario weet u nog - is geen probleem voor Goldman Sachs . De zakenbank zag zijn nettowinst (+27%) en omzet (+25%) beide met (ruim) een kwart opveren dankzij de verhoogde activiteit op de tradingafdeling. De omzet uit aandelenhandel steeg met 38 procent naar 2,3 miljard dollar. De totale omzet bedroeg 10 miljard dollar op drie maanden, een pak meer dan de verwachte 8,7 miljard. De winst per aandeel bedroeg niet 5,67 dollar (de analistenconsensus) maar wel 6,95 dollar. Vorig jaar was dat nog 5,15 dollar.

 • J&J blaakt van gezondheid

  Johnson & Johnson , het grootste gezondheidsbedrijf ter wereld, kon de verwachtingen van Wall Street-analisten overtreffen met de kwartaalcijfers die voorbeurs in de VS verschenen. Er kwam een omzet van 20 miljard dollar op drie maanden uit de bus, terwijl 19,5 miljard werd verwacht. De jaarprognose van het bedrijf mocht hoger, naar 81 à 81,8 miljard dollar.

  De winst bedroeg 2,06 en niet de verwachte 2 dollar per aandeel. De vooruitblik (8 à 8,2 dollar over het hele boekjaar) veranderde niet. In de buitenbeurshandel tussen institutionele beleggers gaat het aandeel hoger.

 • UnitedHealth verhoogt prognose

  UnitedHealth Group , de grootste Amerikaanse ziekteverzekeraar, heeft in het eerste kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet kwam 13,3 procent hoger uit op 55,19 miljard dollar, vooral door expansie in Zuid-Amerika. De gezuiverde nettowinst bedroeg 3,04 dollar per aandeel. Analisten rekenden volgens Thomson Reuters op een omzet van 54,86 miljard dollar en een nettowinst van 2,89 dollar per aandeel.

  UnitedHealth trekt zijn winstverwachting voor het hele jaar op van 12,30-12,60 dollar tot 12,40-12,65 dollar per aandeel.

 • Russische beurs veert op

  Russische aandelen beleven hun beste dag in een week, nu de kans kleiner is geworden dat de VS een nieuw rondje sancties lanceren. De MOEX Russia, de voornaamste index uitgedrukt in roebel, stijgt 1,5 procent. Tot de sterkste stijgers behoren Sberbank (+5,5%) en Noriisk Nickel (+2,5%).

  Beide aandelen kregen vorige week zware klappen, net als de hele Russische markt trouwens, als gevolg van Amerikaanse sancties. President Trump wou toen Russische bedrijven treffen die mogelijk betrokken waren bij de chemische aanval in Syrië.

  Eind vorige week voerden Amerikanen, Britten en Frankrijk dan precisiebombardementen uit op doelwitten in Syrië. Volgens de Washington Post zou Trump na die aanvallen een plan voor bijkomende sancties tijdelijk bevroren hebben. Hij zou pas nieuwe sancties goedkeuren als een nieuwe gebeurtenis daartoe aanzet.

 • Duits beleggersvertrouwen negatief

  De ZEW-index valt terug van 5,1 punten een maand geleden naar -8,2 punten nu. Op twee maanden tijd gingen er 26 punten af, dat is de scherpste daling sinds midden 2016. Het cijfer geeft aan hoe grote beleggers naar de toekomst kijken. De index wijst voor de eerste keer sinds het Brexit-referendum (midden 2016 dus) op een negatief sentiment.

 • Bel20 bouwt verder op dagwinst

  De koerswinst van de Brusselse beursindex is ondertussen verdubbeld tot ruim 0,4 procent. Geen enkel aandeel zakt.

 • Brussels jongste stoomt door

  Voor de tweede dag op rij kan de beurskoers van Acacia Pharma er een flinke schep bovenop doen. Het aandeel was de eerste en voorlopig enige nieuwkomer op Euronext Brussel in 2018.

  Gisterochtend begon Degroof Petercam met de opvolging van het aandeel, en het advies luidde 'kopen'. De collega's van de analist van dienst hadden enkele weken eerder bij de beursgang geassisteerd. Het koersdoel bij Degroof bedraagt 4,8 euro, gevoelig meer dan de introductieprijs van 3,6 euro waar de koers al een tijdje onder blijft. Alleen institutionele beleggers konden intekenen op de uitgifte, kleine garnalen mochten pas kopen op de beurs. Dat bleek geen ramp: er is al genoeg kans geweest om het aandeel goedkoper op te pikken. Na het koopadvies ging de koers weer boven 3,6 euro.

 • Quest houdt 11 miljoen bij

  Iets meer dan de helft (53%) van de aandeelhouders van Quest for Growth heeft gekozen voor een keuzedividend in nieuwe aandelen. Daardoor moet de enige beursgenoteerde privak van België minder van de winst uitkeren. Door die unieke status is Quest verplicht 80 procent van de nettojaarwinst met aandeelhouders te delen. Quest zelf kiest zelfs uitdrukkelijk voor 90 procent. Bij de transactie van dit jaar vloeide er uiteindelijk 11,3 miljoen euro minder uit het bedrijf dan het geval was geweest als iedereen voor cash had gekozen.

  Dit was de eerste keer dat een keuzedividend tot de opties behoorde. De uitgifteprijs van de nieuwe aandelen bedroeg 7 euro. Per vijf aandelen kon iedereen dus kiezen voor een extra aandeel, het brutodividend bedroeg immers 1,54 euro. Netto blijft daar 1,52 van over omdat het grootste deel van de winstuitkering van een privak onbelast blijft. Het restbedrag kregen aandeelhouders natuurlijk in cash.

  Wie volledig voor cash ging krijgt dat bedrag vandaag gestort. De 1,6 miljoen nieuwe aandelen verschijnen ook in de effectenrekening van de respectievelijke eigenaars, en kunnen dus meteen verhandeld worden. Het recht op een dividend ging begin deze maand al van de koers af.

  Onderliggend is Quest for Growth eigenlijk een beleggingsfonds met een sterke focus op small en midcaps, maar ook niet-beursgenoteerde bedrijven. Wanneer de beleggingsportefeuille meer waard is op 31 december dan 365 dagen eerder, volgt er een dividend, anders niet. Dat maakt de winstuitkering behoorlijk volatiel. Na 2015 - het op een na beste jaar ooit - was er een superdividend, na 2016 was er geen dividend.

 • Openingsbel

  In de vroege handel wint de Bel20 0,2 procent. Aperam is voorlopig de sterkste stijger, UCB hinkt achterop.

 • Melexis? "Houden"

  Het Amerikaanse beurshuis Cowen begint met de opvolging van de Belgische chipfabrikant Melexis met een 'houden'-advies en een koersdoel van 85 euro. Dat brengt de drie types adviezen in balans, althans volgens de rangschikking die Bloomberg bijhoudt. Melexis heeft nu drie koopadviezen, drie houden-adviezen en drie verkoopadviezen.

  Als we elk koersdoel precies even veel gewicht toekennen, wat waarschijnlijk de invloed op het aandeel van sommige analisten over- of onderschat, eindigt het gemiddelde koersdoel op 81,69 euro. Doorgaans is het advies belangrijker dan het koersdoel, maar de verdeeldheid schept in dit geval ook weinig klaarheid. De beurskoers van Melexis steeg dit jaar al 7 procent.

 • Europese futures: groen

  De ochtendlijke handel voor de openingsbel wijst op groene cijfers op de Europese beurzen. De grote indexen zouden zo'n 0,3 procent tot een half procent moeten winnen. Enkel de beurs van Londen blijft stabiel, nu het Britse pond verder opklimt naar het hoogste peil tegenover de (verzwakkende) dollar, sinds de pandoering na het Brexit-referendum midden 2016.

 • Luxe-dividend

  De Franse luxegroep LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) noteert vandaag zonder recht op een dividend van 3,4 euro. Het aandeel begint aan de beursdag met een achterstand van 1,2 procent.

 • Wall Street opnieuw op winst sinds Nieuwjaar

  Sinds gisteravond kan de S&P500-index weer een jaarwinst voorleggen. De brede kapitalisatiegewogen index won 0,16 procent sinds de laatste handelsdag van 2017, maar legde wel een hobbelig parcours af.

  Europa schoot in januari minder sterk hoger, en viel minder scherp terug in de eerste dagen van februari. Het herstel is voorlopig ook zwakker, dit is de STOXX Europe 600:

  En zo staat de Brusselse beurs er ondertussen voor:

 • Netflix boomt (nog steeds)

  ©Photo News

  Netflix is dit jaar met een spurt van meer dan 60 procent veruit het best presterend aandeel van de Nasdaq100, de korf steraandelen van de Amerikaanse technologiebeurs. Het jongste kwartaalrapport bevat voer voor zowel die-hard fans als die-hard critici, al zullen deze laatsten na de verschroeiende rit tot nog toe in 2018 te druk bezig zijn met hun wonden te likken.

  De wereldmarktleider in comakijken verpulverde over het eerste kwartaal opnieuw zowel de eigen prognoses als die van het leger Wall Street-analisten. Netflix strikte het voorbije kwartaal 7,4 miljoen nieuwe abonnees, zeg maar de bevolking van Vlaanderen én Brussel samen.


  Zo'n verschroeiende groei heeft echter een prijskaartje. Een leger van intussen 125 miljoen abonnees tevreden houden, dat vergt originele televisieseries. Véél series. Zoals 'O Mecanismo', de Braziliaanse serie over het 'Lava Jato'-corruptieschandaal. En koken kost geld: CEO Reed Hastings waarschuwt dat Netflix dit jaar 3 à 4 miljard cash zal bloeden de cash drain nog 'verschillende jaren' zal duren. 

  De kans is klein dat beleggers over zo'n detail zullen vallen. Waarschijnlijk zal de focus ook dinsdag liggen op de verbluffend sterke groei en het even verbluffend sterke tempo waartegen Netflix de hele televisiesector op zijn kop aan het zetten is. 

  Nog op de beleggersagenda dinsdag:
  - Donald Trump zet met twee verse benoemingen bij de Federal Reserve de centrale bank steeds meer naar zijn hand, terwijl de Amerikaanse president tegelijk 'zijn' centraal bankiers via een tweet liet verstaan dat ze best niet té enthousiast de rente verhogen.

  - Het Internationaal Monetair Fonds maakt zijn lenteprognoses voor de wereldeconomie bekend- Bedrijfseconomisch wint op Wall Street het 'cijferseizoen' vaart, met kwartaalcijfers van onder meer zakenbank Goldman Sachs en farmareus Johnson & Johnson (voorbeurs) en IT-groep IBM (nabeurs).

 • Goeiemorgen

  ©AFP

  We beginnen aan de beursdag met Chinese BBP-data die vannacht verschenen. Met een groei van 6,8 procent werden de verwachtingen ingelost. De Aziatische beurzen doen het kalmpjes aan: de beursindex van Tokio en Hong Kong blijft nagenoeg stabiel, in Shenzhen gaat er een half procent af.

  Later vandaag brengt de Japanse premie Shinzo Abe een bezoek aan Donald Trump, op zijn golfresort in Mar-a-Lago (Florida). Abe blijft twee dagen, en zal op de grasvlakte waarschijnlijk aandringen op een vrijstelling van de staal- en aluminiumtarieven. Als grootste bondgenoot van de VS in Azië was het moeilijk om te slikken dat de EU wel een speciale behandeling kreeg maar Japan niet.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content