1. Markten Live
 2. Live blog

Rally hapert in Europa

De Europese beurzen verloren een half procent, en kregen geen impuls van Wall Street, dat maandag gesloten bleef. In Brussel staat de recordrally van Umicore op pauze.
 • Agenda

  ECONOMIE/FINANCIEN
  China: Shanghai: beurs gesloten wegens Chinees Nieuwjaar
  Duitsland: Beleggersvertrouwen (ZEW) februari, 11 uur
  Eurozone: Consumentenvertrouwen februari, 16 uur

  BEDRIJVEN
  Belgie: Dalenys: uitkoopbod door Natixis tegen 9 euro per aandeel. Tot en met 23 februari.
  Duitsland:
  - Covestro: resultaten vierde kwartaal, 7 uur
  - Deutsche Boerse: resultaten vierde kwartaal
  Verenigd Koninkrijk: HSBC Holdings: resultaten vierde kwartaal 
  Verenigde Staten:
  - Home Depot: resultaten vierde kwartaal 2017/2018, 12 uur
  - Wal-Mart Stores: resultaten vierde kwartaal 2017/2018, 13 uur

 • Kwartaalverslag Retail Estates

  Nabeurs rollen de cijfers van Retail Estates binnen:

 • Bel20: -0,5%

  De Europese beurzen diepten hun verliezen uit in de namiddag. De Brusselse beurs eindigt een half procent lager. Onder andere KBC , Colruyt , Solvay en Sofina doken alsnog onder nul.

  Top Flop
  Option+33,70%Biocartis-1,93%
  PCB+8,84%Umicore-2,12%
  Spadel+7,27%Curetis-2,31%
  Sapec+7,26%Kinepolis-2,35%
  Mithra+4,01%Econocom-2,35%
  Asit Biotech+3,01%Agfa-Gevaert-2,48%
  Leasinvest+2,55%Connect Group-2,65%

 • Ratingverhoging voor (schuld) Delhaize

  De kredietbeoordelaar Moody's trekt de rating van Ahold Delhaize een trapje op, van BAA2 naar BAA1. 'We verwachten dat Ahold Delhaize zijn winst kan blijven optrekken dankzij de synergieën die voortkomen uit de fusie, ondanks hevige competitie in zowel de VS als België,' becommentarieert analist Vincent Gusdorf het oordeel. 'We verwachten dat het bedrijf het dividendbeleid en de financiering van mogelijke overnames zal aanpassen om de huidige schuldratios te behouden.'

  Moody's rekent erop dat de bedrijfswinst (EBITDA) de komende twee jaar telkens met 6 procent zal stijgen, mede dankzij de efficiëntiewinsten van de samensmelting tussen Ahold en Delhaize. 'De omstandigheden in de VS zijn moeilijk, maar het marktaandeel van de merken van Ahold Delhaize blijft overeind of groeit zelfs. De prestaties in Nederland zullen sterk blijven, en eventuele teleurstellingen in België of Griekenland compenseren.'

 • De grootste cashberg

  'We willen cashneutraal worden,' stelde de financieel directeur van Apple in een conference call na de verschijning van de jaarresultaten. 'Momenteel hebben we netto 163 miljard euro cash, dat willen we ooit op nul krijgen.'

  Velen zitten te wachten op het extraatje dat Apple pas onthult bij de volgende resultatenpublicatie: hoe zet het zijn buitenlandse cash aan het werk? ©REUTERS

  Het was geen passage die zomaar passeerde, komend van het bedrijf met de grootste beurswaarde ter wereld. Nu de buitenlandse cashberg niet langer vast zit in het buitenland door een veel gunstiger belastingtarief om het naar de VS te halen, wil Apple uiteindelijk even veel schulden als cash hebben. De CFO van Apple liet wel in het midden hoe hij 'cashneutraal' wil worden, waar die enorme som naartoe zal vloeien en hoe lang dat mag duren. 'Daarover vertellen we meer na de volgende resultatenpublicatie (in april).'

  Niemand die zo lang wil wachten natuurlijk, en dus gingen een paar whizzkids aan het cijferen. Volgens UBS heeft elke realistische optie aandeelhouderswinst tot resultaat. Volgens de investeringsbank rekent Wall Street kan Apple ieder jaar simpelweg ieder jaar 10 procent van zijn aandelen opkopen tot in 2021. Dat zou de winst per aandeel met bijna een derde doen stijgen. Een andere optie is een minder agressief inkoopprogramma, gecombineerd met een sappige dividenduitkering. Dat is volgens de analisten van dienst het scenario waar Wall Street nu op rekent.

  'Waar je niet op moet rekenen is dat Apple een ander groot Amerikaans bedrijf koopt,' klinkt het duidelijk. 'Dat zou een cultuurclash teweegbrengen, dat heeft Apple tot dusver altijd vermeden. Minieme overnames zijn wel mogelijk.'

  Een dramatische verhoging van de schulden is onwaarschijnlijk. Schulden aangaan was in het verleden vooral een manier om niet aan de buitenlandse bankrekeningen te raken en tegelijk de aandeelhouders tevreden te houden.

 • Wall Street...

  ... houdt de deuren gesloten, brengen we u nog een laatste keer in herinnering.

  ©Photo News

 • Olieprijs weer boven 65 dollar

  De prijs van een vat Brent-olie stijgt vandaag met 0,4 procent tot 65,12 dollar. Het is bijna twee weken geleden dat de olieprijs nog boven 65 dollar uitkwam. De oplopende spanning in het Midden-Oosten en de klim van de aandelenmarkten van vorige week liggen volgens Commerzbank aan de basis. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu dreigde zondag met rechtstreekse actie tegen Iran.

  Een olieraffinaderij in Huizhou in de Chinese provincie Guangdong ©REUTERS

 • ‘Stabiel dividend Cofinimmo is positief'

  Analisten Kai Klose en Tina Munda van Berenberg veranderen niets aan hun advies (houden) en koersdoel (108 euro) voor Cofinimmo nadat de vastgoedvennootschap de jaarresultaten publiceerde. Die waren bijna zoals ze hadden verwacht. Ze zijn blij dat de strategie om meer te investeren in gebouwen voor gezondheidszorg vruchten begint af te werpen en verwachten dat Cofinimmo nog meer dergelijke investeringen zal doen, bij voorkeur in Duitsland en Nederland.

  Voor het lopende jaar verwacht Cofinimmo amper winstgroei, maar die groei zal in de komende jaren versnellen wanneer investeringen die in de pijplijn zitten, zijn voltooid, menen de Berenberg-analisten. Ze zijn ook tevreden dat het dividend voor het derde jaar op rij stabiel blijft op 5,50 euro.

 • De toestand

  Na de middag staan de Europese beurzen op een fractie verlies. De Bel20 noteert precies 0,1 procent lager dan de slotkoers op vrijdagavond. Een stroomstoot van Wall Street hoeven we niet te verwachten, want daar genieten traders van een lang weekend.

  Top Flop
  Option+32,88%Zenitel-1,43%
  Spadel+7,27%Agfa-Gevaert-1,57%
  Sapec+5,61%Genkyotex-1,78%
  PCB+4,08%Celyad-1,98%
  Mithra+3,75%Kinepolis-2,35%
  Asit Biotech+3,01%Umicore-2,49%
  Bone Therapeutics+2,76%Curetis-2,89%

 • Het overzicht van de Brusselse beurs

  ... leest u hier.

 • Bekaert en het Amerikaanse staalbeleid

  Sterkste stijger in de Bel20 is momenteel Bekaert . De Zwevegemse groep zit op dezelfde trein als de aandelen van andere staalproducenten of –verwerkers die in de Verenigde Staten eigen fabrieken hebben. Op die manier kunnen ze ontsnappen aan de stevige importheffingen waarmee president Trump dreigt.

  Vrijdag formuleerde het Amerikaanse ministerie van Handel de aanbeveling om de import van staal en aluminium vanuit China en andere landen sterk te beperken door het opleggen van algemene en landspecifieke tarieven en brede importquota.

  Andere Europese stijgers in de staalsector zijn het Finse Outokumpu en ArcelorMittal .

 • Beurzen spelen winsten kwijt

  De Europese beurzen zijn hun openingswinsten kwijtgespeeld en noteren licht lager. Ze kunnen het herstel van vorige week – dat vandaag nog een vervolg kreeg in Tokio – dus niet doortrekken. Onder meer autobouwers en consumentenbedrijven staan onder druk. Reckitt Benckiser waarschuwde voor margedruk (zie eerdere post) en Daimler heeft last van berichten dat de Duitse autobouwer ook sjoemelsoftware zou gebruikt hebben om te slagen voor Amerikaanse uitstoottesten.

  In Brussel noteert de Bel20 momenteel 0,1 procent lager. Het grootste verlies in de index is voor Umicore , dat na de sterke jaarresultaten, de aankondiging van bijkomende investeringen in batterijmaterialen, een flitsende kapitaalverhoging en mogelijke interesse van Samsung nog steeds dicht bij een recordkoers noteert.

 • Reckitt Benckiser gaat onder de lat door

  De Britse fabrikant van consumentenartikelen Reckitt Benckiser presteerde in 2017 zwakker dan verwacht en gaf bovendien ontgoochelende vooruitzichten. Resultaat: een flinke afstraffing op de beurs van Londen.

  Reckitt Benckiser maakt onder meer de Durex-condooms. ©ANP XTRA

  De producent van Durex-condooms, Lysol-desinfectans en het verkoudheidsmiddel Mucinex rapporteerde over 2017 een vlakke vergelijkbare omzetgroei, in lijn met de eigen verwachting. De aangepaste winst per aandeel van 316,9 pence bleef echter onder de gemiddelde analistenprognose (318,9 pence) en de aangepaste operationele winstmarge verzwakte met 70 basispunten tot 27,1 procent.

  Voor 2018 schuift Reckitt Benckiser een vergelijkbare omzetgroei van 2 à 3 procent naar voor en waarschuwt het concern dat de marges onder druk zullen blijven. Concrete margevooruitzichten gaf het management niet.

 • Degroof Petercam geeft Fagron hoger koersdoel

  Analist Frank Claassen van Degroof Petercam gaf Fagron onlangs een koopadvies. De motieven daarvoor waren een combinatie van verschillende elementen: versnelling van de organische groei, margeverbetering en gezonde vrijekasstroomgeneratie in combinatie met een aantrekkelijke waardering. Nu gaat hij nog een stapje verder en trekt hij zijn koersdoel op van 13 tot 14,5 euro op basis van twee berekeningen: de som der delen en de verdisconteerde kasstroom (DCF).

  Fagron is snel hersteld van de crisis in 2015, merkt Claassen op, en is nu klaar voor een volgende fase: versnelling van de groei. Daartoe werd een nieuwe CEO aangesteld, Rafael Padilla, en die heeft al succesvol uitgebreid in Brazilië.

  De analist ziet de organische groei nu versnellen tot rond 5 procent ('mid-single digit'). Hij verwijst naar structurele groeimotoren als de vergrijzing, naar de nieuwe fabriek in Wichita, de Amerikaanse grondstoffenactiviteit die de bodem heeft bereikt, de gestage groeivooruitzichten in Europa, en naar innovaties en verbeterende economische omstandigheden in Brazilië. Hij ziet ook ruimte voor verdere margeverbetering.

  De gezonde kasstroomgeneratie heeft bovendien ruimte geschapen om weer een dividend te betalen en overnames te doen die Fagrons positie van marktleider versterken. Bij overnames worden doorgaans geen hoge multiples betaald en er zijn ook synergievoordelen mogelijk. Als extraatje ziet Claassen trouwens ook Fagron zelf als een potentiële overnameprooi.  

 • Degelijk jaar voor Euronext

  De beursuitbater boekte vorig jaar 22,5 procent meer winst dan in 2016, 241,3 miljoen euro om precies te zijn. De toename is vooral te danken aan een uitzonderlijke meerwaarde. De bedrijfswinst van Euronext ging slechts 3 procent hoger, wat te maken heeft met de erg kalme beurzen.

 • Koersen weer in orde

  De koersen op onze Markten Live-pagina zijn weer in orde. Een technische storing bij onze dataleverancier was de oorzaak.

  De Europese beurzen blijven licht hoger noteren met 0,3 procent nieuws voor de EuroStoxx50 en 0,4 procent voor de Bel20 . De beste prestaties in de index komen van Ageas en Galapagos . Op de brede markt staat Bone Therapeutics bij de sterkste stijgers.

 • Europese beurzen openen hoger

  De Europese beurzen laten in de eerste handelsminuten beperkte winsten optekenen. De EuroStoxx50 stijgt 0,3 procent. Hoe Brussel het doet, is momenteel niet duidelijk want we hebben dataproblemen. We houden u op de hoogte.

 • Noble Group waarschuwt voor miljardenverlies

  De in moeilijkheden verkerende grondstoffentrader Noble Group uit Singapore verwacht over 2017 een verlies te lijden tussen 4,78 en 4,98 miljard dollar. Moeilijke marktomstandigheden zouden de oorzaak zijn.

  Om te overleven werkt Noble Group volop aan de omzetting van 3,4 miljard dollar aan schulden in aandelen. Vorige maand kondigde de groep een deal aan met zijn schuldeisers waardoor de schuldenlast zou gehalveerd worden. De schuldeisers zouden zo 70 procent van Noble Group in handen krijgen, terwijl bestaande aandeelhouders hun gezamenlijk belang zien krimpen tot 10 procent.

 • Hogere beurzenstart op til

  De Europese beurzen zullen hoger van start gaan, afgaand op de stand van de futures. De future op de EuroStoxx50 staat 0,3 procent in de plus. De beurzen boekten vorige week wereldwijd herstel na de zwaarste verkoopgolf in twee jaar. Vandaag kan de handel wel vrij kalm zijn. De Chinezen vieren Nieuwjaar en Wall Street is dicht om President's Day te vieren.

  Traders aan het werk op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©REUTERS

 • Siemens brengt gezondheidstak naar de beurs

  Het is nu officieel: Siemens gaat door met de (eerder aangekondigde) beursgang van Siemens Healthineers, zijn gezondheidsdivisie. Een minderheidsbelang dat kan oplopen tot 25 procent zal worden verkocht, wat tot 10 miljard euro kan opbrengen. De operatie, een van de grootste ooit op de beurs van Frankfurt, is voorzien in de eerste helft van het jaar, mits de marktomstandigheden gunstig zijn.

  De verkoop van een minderheidsbelang van Siemens Healthineers kadert in een grondige herstructurering van het Duitse concern onder leiding van topman Joe Kaeser. Hij combineerde in 2017 de windenergie-activiteiten van Siemens met die van het Spaanse Gamesa, en momenteel worden de treinbouwactiviteiten samengevoegd met die van het Franse Alstom.

 • Galapagos stap verder in eczeem-onderzoek

  Galapagos en MorphoSys hebben onlangs de resultaten voorgesteld van een Fase 1-studie met het potentiële geneesmiddel MOR106 voor de behandeling van eczeem. Dat gebeurde op de American Academy of Dermatology (AAD) Meeting in San Diego.

  Uit het onderzoek kwam naar voor dat MOR106 goed werd verdragen en er na 12 weken voor alle doseringen samen een verbetering van 72 procent merkbaar was. Galapagos en zijn partner gaan dan ook door met de klinische testen en plannen een Fase 2-onderzoek te starten in de eerste helft van 2018.

 • Bone heeft voldoende patiënten voor Allob-onderzoek

  Bone Therapeutics heeft de recrutering van patiënten afgerond voor het Fase 2a-onderzoek rond het gebruik van zijn allogeen beendercelproduct Allob bij 'spinal fusion'. Bij 'spinal fusion' of spondylodese worden twee of meer ruggenwervels aan elkaar vastgezet om scheve toestanden te corrigeren of om rugpijn weg te nemen.

  Aan het onderzoek van Bone nemen nu 32 patiënten deel. De volledige resultaten van het onderzoek, inclusief een opvolgingsperiode van 12 maanden, worden midden 2019 verwacht. Uit tussentijdse resultaten bleek al dat Allob duidelijk hielp om botweefsel aan te maken, wat voor de betrokken patiënten resulteerde in minder pijn en meer dagdagelijkse bewegingsvrijheid.

 • Wegen turbulente markten op groei en vertrouwen?

  Zowel de Amerikaanse als de Europese beurzen hebben een goede week achter de rug. Wall Street veerde zelfs zo krachtig op dat de S&P500 zijn beste week sinds begin 2013 beleefde. In Brussel bedroeg de weekwinst 1,7 procent na forse verliezen (4,6% en 2,4%) in de voorgaande weken. Net als andere beurzen is de lange periode van relatieve rust nog even zoek.

  Beleggers krijgen woensdag een eerste indicatie van de impact van de turbulente markten op de economische groei en het ondernemers- en consumentenvertrouwen in de eurozone. Economen kijken hiervoor naar de PMI-indicator, een maatstaf van groei in de privésector. Ze verwachten dat de graadmeter in februari met 0,6 punt daalt naar 58,2 . De indicator bereikte in januari het hoogste peil in 12 jaar. Economen voorspellen  ook een lager ondernemers- en consumentenvertrouwen.

 • Tokio & co trekken opgaande lijn door

  Na de uitstekende prestaties van de Amerikaanse beurzen vorige week - waarbij de Dow Jones 4,25 procent won, de S&P500 4,3 procent en de Nasdaq 5,3 procent - gaan de Aziatische beurzen nog even door op dit elan. Althans de beurzen die open zijn, want in Hongkong, Shanghai, Shenzhen en Taiwan ligt de handel stil. De Chinezen vieren immers Nieuwjaar en op het vasteland trekken ze daarvoor een hele week uit.

  In Tokio boekte de Nikkei225 een winst van 2 procent. De yen steeg niet verder door en daar profiteerden grote bedrijven van. Bij de stijgers vatten onder meer robottenmaker Fanuc, de kledingketen Fast Retailing en autobouwer Toyota Motor post. De handel was wel dun, wat met de feestdagen in China en de VS te maken heeft.

  Ook in Sydney en Seoel gaan de indexen hoger, al zijn de winsten daar een stuk kleiner.

  De Chinezen vieren dezer dagen Nieuwjaar. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud