1. Markten Live
 2. Live blog

Rally in de remmen op Wall Street

De Europese beurzen zetten de nieuwe week sterk in, maar in New York ging het veel minder. In Brussel trekt Lotus Bakeries een spurt na resultaten die vooral de stevige cashflow onderstrepen.
 • De agenda van dinsdag


  BEDRIJVEN
  Duitsland:
  - Metro: resultaten vierde kwartaal, 7.15 uur
  - ThyssenKrupp: resultaten eerste kwartaal 2018/2019, 7 uur
  - X-FAB: resultaten vierde kwartaal, 17.45 uur
  Frankrijk: Kering: jaarresultaten 2018
  Japan: Nissan Motor: resultaten derde kwartaal 2018/2019, 8 uur
  Nederland: Randstad: resultaten vierde kwartaal
  Verenigde Staten: Under Armour: resultaten vierde kwartaal, 13 uur

 • Slotbel Europa

  De Bel20 eindigt 0,7 procent hoger, net onder de 3.500 punten.

  TopstijgingFlopdaling
  Genkyotex+4,35%Celyad-2,23%
  Lotus Bakeries+4,31%Umicore-2,29%
  Bpost+3,56%Dexia-2,64%
  Greenyard+3,18%Sipef-3,29%
  Econocom+3,15%MDxHealth-4,31%
  Hamon+2,99%Nyrstar-4,37%
  Kinepolis+2,59%Bone Therapeutics-7,60%

 • Rode cijfers in New York

  Na een weinig overtuigende start op Wall Street, zakt de Dow Jones-index intussen in het rood. De Nasdaq worstelt met het nulpunt en ook de S&P500 verkent sinds een paar seconden negatief terrein.

 • Noorse overnamespeculatie voor Ordina

  Op de beurs van Amsterdam stuwt overnamespeculatie de IT-dienstverlener Ordina  naar de top van het koersenbord. Analisten wijzen als mogelijke koper naar de Noorse sectorgenoot Visma. Die kondigde deze ochtend een kleinere overname bij onze noorderburen aan: het softwarebedrijf Roxit. 

  ‘De Noren lijken verder te willen groeien in Nederland, en namen eerder al de HR-cloudspecialist Raet over. Omdat Roxit zich met zijn software vooral richt op gemeenten en semi- overheden, is de denkstap naar Ordina - dat ook sterk staat bij de overheden - als volgende prooi snel gemaakt’, stelt analist Martin Crum van IEX.

  Ordina is bovendien net als veel sectorgenoten een pak goedkoper geworden. Sinds de zomer verloor de IT-groep een kwart van haar waarde. Met een beurskapitalisatie onder 150 miljoen euro en de gunstige vooruitzichten die het management na het derde kwartaal had geuit, is het bovendien een hapklare brok voor belagers, oordelen analisten.

 • Flash crash voor Zwitserse frank

  We gaan in dit artikel dieper in op de flash crash die afgelopen nacht plaatsvond. 

 • Zinkprijs glijdt weg

  Grondstoffenhandelaren richten de laatste dagen hun pijlen op de prijs voor zinkconcentraat. De metaalprijzen gaan doorgaans hoger als er goed nieuws komt over het handelsconflict dat de VS en China achter zich proberen te laten. Dat het al even geleden is dat er goed nieuws kwam uit de onderhandelingskamers, weegt op de verwachtingen voor de wereldwijde economische groei dit jaar. De Amerikaanse president Trump maakte al duidelijk dat hij zijn Chinese evenknie Xi Jinping niet zal ontmoeten voor 1 maart.

  Daarbij komt dat de dollar, waarin alle belangrijke grondstoffenprijzen worden uitgedrukt, al sinds begin deze maand in de lift zit. Tegenover de euro kwam er 2 procent bij.

  Een dalende zinkprijs is treft natuurlijk één Belgisch aandeel meer dan de anderen. Nyrstar heeft het zo moeilijk om zijn schuldenberg onder controle te krijgen dat het eind 2018 contracten verkocht om cash in het laatje te krijgen. Dat bracht 82 miljoen euro op, maar de ontginner en smelter van zink is nu wel minder verzekerd tegen een daling van zijn eindproduct.

 • Bone Therapeutics op dieptepunt

  In dit artikel gaan we dieper in op het dieptepunt voor Bone Therapeutics.

 • Amerikaanse futures: groen

  Uit de ochtendlijke handel kunnen we al opmaken dat de aandelenbeurzen in New York straks positief openen. Futurestraders rekenen op stijgingen van 0,4 procent voor de grote indices.

 • Topman Lotus Bakeries gelooft in groeipotentieel van speculoos

  Is Lotus Bakeries voorbereid op een harde brexit? Want een groot deel van de natuurlijke snacks wordt in het VK gemaakt en het is een belangrijke markt voor speculoos.

  CEO Jan Boone: 'We zijn voorbereid op een harde brexit, al geniet die zeker niet onze voorkeur. We exporteren producten van het VK naar Europa en omgekeerd. Als het VK protectionistischer wordt, is dat misschien in het voordeel van onze natuurlijke snacks en in het nadeel van onze speculoos. Het is een soort van natuurlijke hedge.'

  'Wanhopen is niet nodig, want we hebben heel wat ervaring met exporteren. We kunnen overweg met ingewikkelde exportformulieren. We gaan niet op grote schaal voorraden opslaan, maar we zijn wel voorbereid. Als er vertragingen ontstaan aan de douane, speelt het in ons voordeel dat onze producten niet vers zijn en een jaar lang goed blijven.'

 • CEO Sequana Medical: 'Als we succesvol zijn, komt er een kapitaalverhoging'

  We spreken verder over het beursdebuut van Sequana Medical met de CEO, Ian Crosbie, van het bedrijf in dit artikel.

 • Roebel stijgt na ratingverhoging

  De Russische munt en obligaties stijgen maandag lichtjes omdat kredietbeoordelaar Moody's vrijdag nabeurs de rating van Rusland heeft gepromoveerd van rommelstatus naar kwaliteit. 'De ratingverhoging weerspiegelt de positieve impact van het beleid van de voorbije jaren op de overheidsfinanciën en de dalende kwetsbaarheid van het land voor nieuwe sancties en andere externe schokken', zegt Moody's.

  De roebel is sinds begin 2019 gestegen tegenover alle andere munten, omdat de VS sommige sancties tegen Rusland hebben verlicht. Bovendien profiteert de munt van de grotere risicoappetijt van beleggers. Met rating Baa3 heeft Rusland nu bij Moody's dezelfde score van kredietwaardigheid als Italië, Zuid-Afrika en Hongarije. Ook Standard & Poor's en Fitch, de twee andere belangrijke kredietbeoordelaars, geven Rusland een kwaliteitsrating.

 • Stand van zaken op Brusselse beurs

  Klik hier door naar het overzicht. Met focus op Lotus Bakeries en Umicore, beide groeibedrijven. Maar bij de koekjesbakker kost de groei een pak minder dan bij de materiaaltechnologiegroep. 

  Brussel staat in lijn met de andere Europese beurzen 0,7 procent hoger. 

 • Barco krijgt hoger koersdoel

  Kepler Cheuvreux reageert daarmee op de goede slotkwartaalcijfers van Barco  vorige week die het aandeel naar het hoogste peil in twintig jaar duwden. 

  Het koersdoel gaat van 125 naar 145 euro. Het advies blijft 'kopen'. 

 • Zwakke januari voor Mercedes

  Bouwer van luxe-auto's Mercedes-Benz zag zijn verkopen in januari 6,7 procent teruglopen. In Duitsland, Europa en de VS liep de daling op tot meer dan 11 procent. In Azië bleef de daling beperkt tot 1,3 procent. 

  In China daarentegen, de grootste afzetmarkt van Mercedes, steeg de verkoop met bijna 5 procent. 

  Ondanks de slechte jaarstart gelooft de autofabrikant dat hij met hernieuwde modellen (CLA, GLE en B) opnieuw een recordjaar kan neerzetten, met andere woorden beter doen dan de recordomzet in 2018. 

  Mercedes-moeder Daimler   rapporteerde vorige week een daling van zijn kwartaalwinst (ebit) met 22 procent. Daimlers aandeel verloor sinds de piek in maart 2015 50 procent van zijn waarde. Beleggers vrezen dat de autosector een verkooppiek heeft bereikt, terwijl de autobouwers meer moeten investeren in emissietechnologie, batterijen en betere software om te concurreren met nieuwe spelers.

  Melexis

  Cijfers als die van Mercedes verklaren waarom de Ieperse chipfabrikant Melexis  , hofleverancier van de autofabrikanten, door een moeilijke periode gaat. Maar die is volgens topvrouw Françoise Chombar maar tijdelijk, getuige dit interview van vorige week: 'We zweten deze dip uit.'

 • 'Geen renteverhoging ECB vóór december 2020'

  Vergeet een Europese renteverhoging in 2019, zelfs 2020 wordt een moeilijke. Dat stelt Marc de-Muizon, econoom van Deutsche Bank. 'We verwachten niet langer de eerste rentestap van de Europese Centrale Bank in maart 2020, maar wel in december 2020. Dit deels door de somberder economische outlook en deels door de heel trage stijging van de inflatie richting de doelstelling. Volgens ons zal de kerninflatie pas laat in 2020 weer naar 1,5 procent stijgen, van 1,1 procent nu.'

  Pro memorie: Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, gaf eerder al aan dat gelet op de verzwakking van de economie en de hardnekkig lage inflatie een eerste renteverhoging mogelijk tot 2020 uitgesteld kan worden. Nu luidt het officieel nog dat de rente tot 'na de zomer' van 2019 op nul gebetonneerd blijft. 

  ECB-voorzitter Mario Draghi ©REUTERS

 • 'Vanaf volgend jaar aanzienlijke vrije kasstromen bij Lotus Bakeries'

  Degroof Petercam handhaaft voor Lotus Bakeries  zijn 'zacht' koopadvies ('add') en koersdoel van 2.650 euro. Analist Fernand De Boer looft de duidelijke strategie met groei van zowat 5 procent. Hij ziet de vrije kasstroom de komende jaren flink toenemen na de investering van meer dan 100 miljoen euro in verschillende projecten en de overname van Kiddylicious.

  'Dit jaar zullen de kapitaalinvesteringen opnieuw hoog zijn door de finalisatie van de fabrieken in de VS en Zuid-Afrika. Vanaf 2020 zullen de investeringen lager liggen. In combinatie met de aanhoudende groei van 5 procent en de stabiele marges zal dit vanaf volgend jaar voor aanzienlijke vrije kasstromen zorgen. Dit maakt tegelijkertijd een verdere verhoging van het dividend én externe groei mogelijk', besluit De Boer. 

 • Alweer tegenslag voor horrorproject zeesluis Ijmuiden

  Alweer slecht nieuws voor de bouwers van het zeesluiscomplex in het Nederlandse IJmuiden. Het horrorproject van het consortium tussen VolkerWessels en BAM dreigt opnieuw vertraging op te lopen. Nu dreigt de Zuid-Koreaanse bouwer van de deursluizen, Geosung Tech, beslag te laten leggen op de net aangekomen deuren.

  Geosung liet aan het Financieele Dagblad weten dat het zwaar in de clinch ligt met OpenIJ, de naam van het consortium, over bepaalde meerkosten bij de bouw en de al opgelopen vertraging. Het consortium vorderde eerder al 7,3 miljoen euro terug. Volgens de Koreanen kunnen de Nederlanders niet tegelijk de deuren in ontvangst nemen én geld terugvorderen.

 • Lotus Bakeries krijgt koopadvies

  Guy Sips van KBC Securities trekt zijn advies voor Lotus Bakeries  op van 'houden' naar 'opbouwen' na de goede jaarcijfers van de koekjesbakker. Het koersdoel blijft 2.700 euro.

  De analist ziet stevige groei weggelegd voor Lotus Biscoff en Spread. 'De penetratie zat in 2018 in de lift dankzij sterke groei in onder meer de VS, het VK en China.  Dat maakt dat er nog veel groeipotentieel overblijft.' Sips stipt daarbij aan dat Lotus Biscoff gradueel grotere markten als de VS en het VK verovert. In de tweede jaarhelft start de Amerikaanse fabriek zijn activiteiten op.

  De analist verwacht voorts dat Lotus openstaat voor doelgerichte overnames die de groeistrategie zullen versterken.

 • Britse groei lager dan verwacht

  De Britse economie is in het vierde kwartaal slechts met 0,2 procent gegroeid. Dat is minder dan de 0,3 procent waar economen op rekenden.

  Vooral de maand december was ontstellend zwak met krimp van 0,4 procent. Dat is de zwakste maandprestatie sinds een meerderheid van de Britten er voor koos de Europese Unie te verlaten.

  Over heel 2018 groeide het Britse bbp met 1,4 procent. De Bank of England verwacht voor 2019 een verdere vertraging tot 1,2 procent.

 • Lager koersdoel voor Umicore

  Deutsche Bank verlaagt zijn winstverwachtingen voor 2019 én het koersdoel voor Umicore  met 5 procent. Het koersdoel gaat van 39 naar 37 euro. 

  De materiaalgroep temperde vrijdag de verwachtingen voor het huidig boekjaar. 

  De analisten van Deutsche Bank baseren hun aanpassingen op de hogere kosten ten gevolge van capaciteitsuitbreidingen, de hogere r&d-kosten, de uitgebreide sluiting (voor onderhoud) van de 'bovengrondse mijnbouwer' in Hoboken tijdens de eerste jaarhelft en de aanhoudende druk op de recyclagetak. 

  Het beurshuis verwacht voor dit jaar een winstgroei (ebit) van 14 procent, voor volgend jaar 20 procent. Het aandeel is volgens de analisten fair gewaardeerd tegen 20,6 keer de verwachte winst (2019). Het advies blijft 'houden'. 

 • Sequana Medical voorzichtig hoger

  Op zijn eerste beursdag breekt Sequana Medical voorlopig geen potten. Het bedrijf maakte weinig enthousiasme los bij beleggers en trok tegen 8,50 euro naar de beurs, aan de onderkant van de prijsvork (8,50 - 9,00 euro). Na een tiental minuten stond de koers op 9 euro, maar intussen is hij teruggevallen tot 8,00 euro.

  Sequana Medical maakt pompjes die mensen met een bepaalde leveraandoening verlichting brengen en weer toelaten een normaal leven te lijden.

 • 'Deutsche Post mag postzegelprijs optrekken'

  Net als Brussel   zitten ook de andere Europese beurzen in de lift. 

  Frankfurt, Parijs, Londen en Amsterdam winnen 0,6 à 0,7 procent.

  Een opvallende stijger in Frankfurt is Deutsche Post   dat ruim 2 procent aantrekt. Volgens de Duitse pers zal de regering het licht op groen zetten voor een hoger dan verwachte toename van de postzegelprijs van 80 naar 85-90 cent. De extra inkomsten moeten de afname van het briefvolume en de hogere kosten compenseren. 

 • Nyrstar stelt jaarvergadering uit tot eind juni

  Nyrstar  houdt op 14 maart een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Voornaamste agendapunt is artikel 23 van de bedrijfsstatuten bijspijkeren. Dat artikel bepaalt nu dat de jaarlijkse gewone aandeelhoudersvergadering elk op de 'derde donderdag van april' - dit jaar dus op 18 april - plaatsvindt. Dat wordt veranderd in 'de laatste dinsdag van juni', 25 juni dus. 

  Een verrassing is het uitstel niet: samen met de stevige winstwaarschuwing over 2018 liet Nyrstar begin deze maand ook weten dat de aandeelhouders voor de volledige jaarcijfers geduld zullen moeten oefenen tot de uiterste wettelijke deadline van 30 april. En dus heeft het weinig zin de aandeelhouders op 18 april te laten vergaderen over cijfers die er nog niet zijn. 

  Nyrstar verloor vorige week door de winstwaarschuwing nog eens een derde van zijn al gedecimeerde beurswaarde

 • Bel20 start half procent hoger

  Grootste stijgers zijn Bpost (+1,4%) en Aperam (+1,2%).

  Enkel Ontex en Argenex verliezen licht terrein. 

  Lotus Bakeries wint ruim 2 procent. Exmar gaat 3 procent hoger. 

  Enkel Shurgard en Crescent doen nog beter met een winst van 5 procent. 

  Onderaan bengelen Cenergy en Bone Therapeutics met respectieve verliezen van 9,4 en 4,4 procent.

 • CEO Exmar: 'We waren bijna dood, maar we zijn weer springlevend'

  We kunnen u voorts het weekendinterview met Nicolas Saverys aanraden over de heropstanding van Exmar  .

 • Duitse indicator wijst op zwakkere wereldeconomie

  De indicator van het wereldwijd economisch klimaat van het Duitse ifo-instituut is voor de vierde keer op rij gedaald. In het eerste kwartaal zakte de indicator 2,2 punten dieper tot -13,1 punten. Zowel de inschatting van de huidige toestand als de vooruitzichten zijn duidelijk verslechterd.

  De verzwakking is vooral merkbaar in de mature economieën, in het bijzonder in de Verenigde Staten en de Europese Unie. In de groeilanden blijft het economisch klimaat na twee zwakkere kwartalen nu stabiel.

 • Bonden Proximus zien geen basis voor onderhandelingen

 • Naar hogere start in Europa

  De Europese beurzen zullen hoger van wal steken, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,4 procent hoger.

  Voorbeurs is het rustig in Europa, met amper bedrijfsresultaten. Nabeurs komt Michelin met jaarcijfers.

 • Op de planning deze week

  Het zwaartepunt ligt op donderdag met de jaarcijfers van onder meer KBC en Telenet, beide Bel20-bedrijven.  

  De Bel20 tekende vorige week zijn eerste weekverlies van het jaar (-1%) op.

  Reden voor het verslechterde sentiment waren de slechte economische vooruitzichten. Zo knipte de Europese Commissie in de groeiraming voor de eurozone voor 2019 en stelde ook de Bank of England (BoE) haar groeiraming voor het Verenigd Koninkrijk bij.

  Ook enkele bedrijven drukten zich zeer voorzichtig uit voor het jaar 2019. Zo meldde Umicore bijvoorbeeld dat de crisis in de autosector op de resultaten van 2019 zal gaan drukken.

  Deze week moet blijken of de Bel20 zich kan herpakken onder een lading economisch- en bedrijfsnieuws.

  1. Hoeveel last heeft de Britse economie van de brexit

  Vandaag publiceert het Brits bureau voor de statistiek cijfers over de economische groei in het vierde kwartaal. Economen verwachten 0,3 procent groei, tegenover 0,6 procent in het derde kwartaal. De aanhoudende onzekerheid over de brexit drukt de bedrijfsinvesteringen en de economische groei.

  De Japanse autobouwer Nissan deelde deze week mee dat hij een investering in Sunderland schrapt. Het Verenigd Koninkrijk verlaat normaal eind maart de Europese Unie. Een brexit zonder akkoord zou wellicht een recessie veroorzaken.

   2. Hoeveel groeit de Duitse economie?

  Duitsland publiceert donderdag cijfers over de economische groei in het vierde kwartaal. Economen voorspellen dat de economische activiteit met 0,1 procent is gegroeid na een krimp van 0,2 procent in het derde kwartaal. Daarmee ontsnapt Duitsland aan een recessie.

  De daling in de economische activiteit in het derde kwartaal was onder meer te wijten aan uitzonderlijke factoren. Zo daalde de autoproductie in Duitsland fors, omdat de industrie worstelde met nieuwe emissienormen. De lage waterstand op de Rijn, als gevolg van de droogte, hinderde de scheepvaart. De afkoeling van de Chinese economie en de onzekerheid over de brexit hadden en hebben nog steeds een negatieve invloed op de groei.

  3. Zal Telenet groeien in 2019?

  Donderdagmorgen om klokslag 7 uur verwachten we de cijfers van Telenet. KBC Securities maakt zich op voor een omzetdaling van 0,8 procent, maar een stijging van de brutobedrijfswinst (ebitda) van 8,2 procent.

  Voor 2019 verwacht het analistenleger een stabiele omzet en een stabiele ebitda. ING slikte het koopdadvies voor Telenet in. 'Telenet heeft door zijn premiumprijzen en zijn hoog marktaandeel in Vlaanderen het meest te verliezen aan 'cord cutting'. Lees: de kabel afgooien en online tv kijken.

  4. Is het eind in zicht voor de KBC's rentezorgen?

  Ook bank-verzekeraar KBC komt donderdag om 7 uur met resultaten voor de laatste drie maanden van 2018. Ondanks moeilijke marktomstandigheden slaagde KBC er in het derde kwartaal in om de rente-inkomsten op te krikken, maar de marges blijven onder druk.

  De inkomsten uit de verkoop van beleggingsproducten slonken, en aangezien de beursmalaise in het vierde kwartaal is de kans groot dat die dalende trend niet is gestopt. Analisten verwachten een stabiele jaarwinst van 2,6 miljard euro.

 • Lotus Bakeries trekt dividend fors op

  De maker van Lotus-speculuus, Nakd-fruitrepen en Dinosaurus-koeken  betaalt zijn aandeelhouders voor boekjaar 2018 29 euro dividend per aandeel. Dat is bijna de helft meer (+48,7 procent) dan het dividend van 2017.

  Lotus betaalt nu een derde van zijn recurrente nettowinst aan zijn aandeelhouders. 'Dat levert ons een juiste balans op tussen een degelijke vergoeding voor aandeelhouders en het herinvesteren van de winst in de onderneming', zegt CEO Jan Boone.

  Lotus' omzet steeg vorig jaar met 6,2 procent tot 556,4 miljoen euro. De recurrente brutobedrijfswinst ging eveneens bijna 6 procent hoger tot 110,4 miljoen euro. 

  De nettowinst trok 5 procent aan tot 67,9 miljoen euro.

  Klik hier door naar het volledige artikel. 

 • Euronext verhoogt bod op beurs van Oslo

  De biedstrijd om de beurs van Oslo is nog niet gestreden. Eind januari overtroefde Nasdaq de pan-Europese beurs met een bod van 152 kronen, maar nu slaat Euronext terug. De uitbater van de beurzen van Parijs, Amsterdam, Brussel, Lissabon en Dublin heeft nu 158 kronen per aandeel veil. Dat is een premie van 44 procent ten opzichte van de slotkoers van Oslo Børs op 17 december. Euronext heeft tegelijk de aanvaardingsperiode voor zijn bod met 4 weken verlengd tot 11 maart.

  Euronext zegt voor zijn bod al toezeggingen te hebben gekregen van 50,5 procent van de uitstaande aandelen Oslo Børs. De beloofde steun was net het zwakke punt van het bod van Nasdaq, dat op 35,1 procent bleef steken.

 • Chinese beurzen op winst

  Goedemorgen! De Chinese beurzen waren vorige week gesloten om uitgebreid Nieuwjaar te kunnen vieren. Bij heropening veren ze op, waarbij onder meer de gokaandelen sterk presteren. De beurs van Shanghai gaat 1 procent hoger, Shenzhen 2,5 procent en Hongkong 0,2 procent.

  Het blijft onzeker of de Verenigde Staten en China tegen de deadline van 1 maart een nieuw handelsakkoord zullen bereiken. Later deze week ontmoet de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin wel de Chinese vicepremier Liu He in Peking, maar president Trump heeft steeds gezegd dat alleen hij en zijn evenknie Xi een echte deal kunnen sluiten. En zo’n ontmoeting zit er voor 1 maart niet meer in.

  De aandelen van casino’s uit Macao schieten hoger nadat bleek dat de Chinezen tijdens hun week vakantie massaal gokjes waagden. ’s Werelds grootste gokstad kreeg bijna 900.000 Chinezen over de vloer, 26 procent meer dan vorig jaar, maakte de dienst voor toerisme van Macao bekend. In 2018 groeide het goktoerisme tijdens de Nieuwjaarsweek met 12 procent. Op de beurs van Hongkong laten aandelen als Galaxy Entertainment, Sands China en SJM Holdings winsten van 2 tot meer dan 3 procent optekenen.

  Elders in Azië wint Seoel 0,6 procent en zakt Sydney 0,2 procent. De beurs van Tokio is dicht wegens een feestdag.

  Een blackjacktafel in een casino in Macao ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud