1. Markten Live
 2. Live blog
live

Spectaculaire heropstanding van Nyrstar en MDxHealth

Twijfels over de wereldeconomie hielden de Europese beurzen dicht bij het nulpunt. Berichten over een extra krediet van de grootaandeelhouder joegen Nyrstar fors hoger.
 • Op de agenda volgende week

  We wensen u een fijn weekend, met deze blik op de belangrijkste afgespraken komende week:

  Koelt Europese economieverder af?

  Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert vrijdag zijn maandelijkse indicator van de economische groei in de eurozone. Economen voorspellen dat de zogenaamde PMI-indicator in november heel lichtjes afbrokkelt naar 53 punten. Ze verwachten wat lagere groei in de dienstensector.

  In oktober zakte de graadmeter van de groei met 1 punt naar 53,1 punten, het laagste peil sinds september 2016. Een score boven 50 punten wijst op een stijging van de activiteit in de privésector, en omgekeerd.

  De aanhoudende onzekerheid over de brexit en de bezorgdheid over Italië wegens op de economische activiteit in de monetaire unie. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. De olieprijs en de euro zijn de jongste maand duidelijk gedaald en kunnen de Europese economie wat meer zuurstof geven. Goedkopere olie verhoogt de koopkracht van de gezinnen en een zwakkere eenheidsmunt versterkt de concurrentiekracht van exporterende bedrijven.

  Voorspelt OESO wereldwijdegroeivertraging?

  De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) publiceert woensdag nieuwe vooruitzichten voor de wereldeconomie. De economische denktank van 36 doorgaans rijke landen voorspelde in september 3,7 procejnt groei in 2019, evenveel als in 2018 en 0,1 procentpunt meer dan in 2017.

  Maar sindsdien zijn de economische conjunctuur en vooruitzichten verslechterd. Er werden de jongste weken tegenvallende cijfers gepubliceerd over de economische groei in Europa, de aandelenmarkten kregen in oktober wereldwijd klappen, de bezorgdheid over Italië neemt toe en de onzekerheid over de brexit houdt aan.

  Ziet CFE nog steeds beterschap  in de tweede jaarhelft? 

  Vrijdag voorbeurs publiceert zowel de bouw- en baggergroep CFE als de moedergroep Ackermans een trading update over het derde kwartaal. CFE zag in de eerste jaarhelft de ebitda met 10 procent terugvallen ondanks een forse omzetgroei (+27%). CFE verwees naar eenmalige elementen en beloofde een herstel van de ebitda in de tweede jaarhelft.

  De groep boven DEME vertegenwoordigt circa een derde van de portefeuille van Ackermans. Andere belangrijke activa zijn private banking (Delen, Bank J. Van Breda) en Vastgoed/rusthuizen (Extensa, Leasinvest RE...). De investeringsmaatschappij zei in de zomer dat de verschillende activiteiten ‘goed gepositioneerd’ zijn voor het volledige jaar.

 • Bel20 vlagt 0,1 procent hoger af

  De slotbel: de Bel20 eindigt 0,1 procent, Nyrstar boekte een heropstanding van 52 procent.

 • Draghi: 'Rente kan desnoods langer op nul blijven'

  U leest er hier meer over. 

 • De spectaculaire remonte van Nyrstar

  Donderdagavond was Nyrstar  op weekbasis nog de grootste daler van de Brusselse beurs. Op dit ogenblik is de zinkspecialist de grootste stijger. Logisch: nu de vele shorters in het aandeel stilaan hun winst veilig stellen naarmate het aandeel herstelt, wint de heropstanding vaart: het aandeel schiet nu 59 procent hoger naar 1,38 euro. 

  Iets minder spectaculair, maar toch: ook MDxHealth zet een punt achter de steile neergang van de voorbije weken. De specialist in prostaatkankertests trekt een spurt van 16,4 procent naar 1,61 euro. 

 • Nvidia-klap duwt heel Wall Street in het rood

  Op Wall Street start de Dow Jones  met een minusje van 0,4 procent. Opvallend is vooral het verlies voor de chipsector. Dé hoogvlieger van de branche, Nvidia , kwam gisteren nabeurs met tegenvallende resultaten

  Beleggers zijn duidelijk 'not amused': het aandeel, vorig jaar één van de absolute hoogvliegers op Nasdaq, duikt 20 procent in het rood naar 163 dollar. 

 • Weidmann pleit voor terugkeer naar 'normaal' beleid ECB

  Voor Bundesbank-voorzitter en ECB-bestuur Jens Weidmann mag het huidige uitzonderliijke soepele beleid van de Europese Centrale Bank niet 'het nieuwe normaal' worden. Sinds maart 2015 kocht de Europese Centrale Bank voor 2.547 miljard euro schulden op, wat de balans tot een recordpeil deed aanzwellen.

  De Europese Centrale Bank is van plan die stimulus in december te laten uitdoven, ook al is de Europese economie duidelijk aan een vertraging toe. Voor Weidmann is het nu welletjes geweest, laat hij op een bankiersconferentie in Frankfurt duidelijk weten. 'Inkopen van overheidsschulden zijn een legitiem instrument, maar in de context van de eurozone alleen in uitzonderlijke omstandigheden om een deflatoire spiraal af te wenden. Een terugkeer naar een slankere balans in normale tijden zou de Europese Centrale Bank helpen om weer marge te creëren om latere noodsituaties het hoofd te bieden'. 

 • Qrf op vers dieptepunt

  Een opvallende daler op de Brusselse beurs is Qrf , dat nog eens 2,3 procent afbrokkelt en op een diepterecord van 15,20 euro is aanbeland. Op basis van het dividend van bruto 1,35 euro over boekjaar 2017 noteert de specialist in binnenstadswinkels nu tegen een rendement van bijna 9 procent.

  -40%
  Dieptepunt
  Qrf noteert nu 10 euro of 40 procent onder de intekenprijs van eind 2013

  Maar over de duurzaamheid van dat dividend heersen grote twijfels, als gevolg van de algemene crisis in de 'bakstenen' retail en het aanslepende conflict met de belangrijkste huurder H&M. Zelfs negen maanden ver in het boekjaar durfde Qrf zich deze in de update niet uitspreken over het dividend

  Qrf noteert nu bijna 10 euro of 40 procent onder de intekenprijs van december 2013, 25 euro. 

 • 'Diabetesepidemie is een kans voor ABInBev'

  Het beurshuis Berenberg heeft een vrij dystopische visie op de aanstormende diabetesepidemie en ABInBev kan ervan profiteren. Volgens Berenberg zal het aantal diabetespatiënten verdubbelen tegen 2025 waardoor de sociale voorzieningen in Europa onbetaalbaar dreigen te worden. Dat leidt tot regulering van de voedsel- en drankindustrie zoals de tabakindustrie in het verleden meemaakte, zegt analist Asad Farid.

  Dat schept kansen voor ABInBev. Volgens Farid zullen producenten van natuurlijke zoetstoffen met een laag caloriegehalte en brouwers van suikerhoudende alcohol profiteren. Maar liefst 4 van de 20 Amerikaanse biermerken van ABInBev vallen in de categorie 'zeer laag caloriegehalte' van Berenberg. Vooral het merk Michelob Ultra springt in het oog. De brouwer zet het merk in de markt als een gezond alternatief. 

 • Nyrstar verteert rapport ABN Amro

  Door de koerswinst van vandaag staat Nyrstar weer op het peil van voor het analistenrapport dat het 50 procent lager stuurde. Sinds dinsdagavond bedraagt de winst van het aandeel 110 procent. 

 • 'Polen kan Atenor een boost geven'

  De vastgoedgroep Atenor maakte gisteren bij de kwartaalupdate bekend dat het een investering doet in Duitsland. Een goede stap volgens KBC Securities die positief is over de Centraal- en Oost-Europese markt. 'Die markt is een sterke winstdrijver,' klinkt het. 'Atenor kan nog meer profiteren van het momentum en de liquiditeit in de markt door de investering in Polen

  Atenor dingt mee naar een Europese aanbesteding. De Europese Unie heeft 100 vierkante meter aan ontwikkelden terreinen nodig voor Europese instellingen. Volgens KBCS is Atenor een van de belangrijkste kandidaten voor de aanbesteding via haar site The One die 30.000 vierkante meter herbergt. 

 • Europese beurzen terug bij af

  Na de mooie openingswinsten is het sentiment in Europa opnieuw gekeerd. De meeste indices zweven nu rond het nulpunt. 

  De mediasector is de grootste stijger in Europa door de beter dan verwachte resultaten van de mediagroep Vivendi . De Franse sectorgenoot Bolloré stijgt. De techsector doet het niet goed. Zwakke vooruitzichten van chipbedrijven Nvidia en Applied materials doen opnieuw vragen rijzen over de gezondheid van de chipindustrie.

 • Aandeelhouders Nyrstar keuren voorschotregeling goed

  Op een uitzonderlijke algemene vergadering werd de voorschotregeling, waarbij de zinkspecialist krediet krijgt van de Nederlandse grondstoffenhandelaar politus in ruil voor toekomstige zinkproductie, goedgekeurd. 

  Voor het tweede agendapunt -een verandering in de datum van de gewone jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de derde donderdag van april naar de laatste dinsdag van april - waren niet genoeg aanwezigen. 

 • Lager koersdoel voor Sioen

  Het beurshuis Berenberg verlaagt het koersdoel voor Sioen van 33,5 naar 31 euro. Het wijst daarvoor naar de beslissing van het management om de oudste productielijn van de geotextielafdeling van de hand te doen. Daardoor valt een stuk van de productiecapaciteit weg wat zal wegen op de omzet. 

  Daarnaast verlaagt Berenberg de schattingen voor de brutowinstmarge voor 2018 van 50 naar 49,3 procent. Die zal lager uitvallen door de schommelingen van de olieprijs en tijdelijke transportproblemen door het lage waterniveau van de Rijn. 

  Berenberg handhaaft wel een overtuigd koopadvies. Het looft de innovatiedrang en winstgevendheid van Sioen. Het beurshuis verwacht een sterk vierde kwartaal voor de Coatingdivisie door een goedgevuld orderboek. De omzet van de kledingdivisie zal afhangen van het weer in de laatste drie maanden van het jaar. Een late winter kan de vraag drukken.

  Het koersdoel impliceert een rendement van 32 procent. 

 • Belgische inflatie in oktober: 3,2%

  De Belgische consumentenprijzen stegen in oktober met 3,2 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat die ook door de Nationale Bank gebruikt worden. Deze cijfers verschillen van de cijfers die gebruikt worden voor de berekening van de loonindexering. 

  De inflatie in de eurozone bedroeg op jaarbasis 2,2 procent.

 • Muziektak boost Vivendi

  Aandelen van het mediaconcern Vivendi stijgen na beter dan verwachte resultaten. De muziektak deed het goed.

  De omzet van het bedrijf steeg in het derde kwartaal met 5,5 procent tot 3,38 miljard euro. Analisten gingen uit van 3,3 miljard. 

  Vooral Universal Music Group, de muziektak van de groep, scoorde goed. Het profiteerde van hits van de rapper Drake, het laatste album van Paul McCartney en de soundtrack van Mamma Mia!. Vivendi maakte bekend dat het een deel van de tak wil verkopen. 

  Het beurshuis Raymond James reageerde positief op de resultaten. 'Vivendi verschuift haar strategie dit jaar van agressieve overnames naar een rationele herschikking van de portefeuille en de beloning van aandeelhouders.

 • De rollercoaster Nyrstar in beeld

  Nyrstar heeft er woelige dagen opzitten.

 • Deutsche Bank trekt koersdoel KBC op

  Deutsche Bank trekt het koersdoel voor KBC op van 76 naar 77 euro. De nettowinst van de bank lag 4 procent hoger dan de voorspellingen van DB. KBC slaagde er ook in om in het derde kwartaal de doelstelling van een CET1 kapitaalratio van 16 procent te bereiken. 

  DB wijst erop dat de ratio in het vierde kwartaal met 7 basispunten zal verbeteren door de verkoop van non-performante leningen in Ierland. DB handhaaft bijgevolg het koopadvies. 

 • 'No big deal voor Gimv'

  Cédric Duinslaeger van KBC Securities reageert op de mogelijke overname van Groupe Claire door Gimv . 'We vinden het een interessant domein om in te investeren. Zeker omdat het verouderde Franse drinkwaternetwerk aan vervanging toe is,' zegt hij. 'Maar omdat de omzet van Groupe Claire maar 50 miljoen euro bedraagt, verwachten we geen grote impact op de netto-actiefwaarde van Gimv.'

  Hij stipt aan dat de overname is in de strategie van Gimv om in te zetten op smart cities, toepassingen om steden leefbaarder te maken. Die tak maakt intussen zowat 16 procent uit van de portefeuille van Gimv, schat Duinslaeger. 

 • MDxHealth herstelt

  Nadat MDxHealth gisteren 17 procent verloor na een kritisch analistenrapport gaat het nu 7 procent hoger. 

 • Europa gaat hoger

  Stevige openingswinsten in Europa. De Stoxx Europe 600 gaat 0,6 procent hoger. De Bel20 wint 0,7 procent. 

 • Nyrstar opent fors hoger

  Het nieuws over de mogelijke reddingsboei van Trafigura geeft het aandeel van Nyrstar vleugels. Het is voorlopig de grootste stijger met 12 procent.

 • Gooit Trafigura reddingsboei naar Nyrstar?

  Volgens het persbureau Bloomberg onderhandelen de grondstoffenhandelaar Trafigura en enkele banken om nieuwe financiering te voorzien voor Nyrstar . Dat zou de zieltogende zinksmelter opnieuw wat zuurstof geven. De aandelen en obligaties van Nyrstar staan onder druk omdat het bedrijf een schuld van 340 miljoen euro die afloopt in september 2019 niet zou kunnen terugbetalen.

  Trafigura, Nyrstars grootste aandeelhouder, zou een kredietfaciliteit toekennen aan Nyrstar om de werkingskosten van het bedrijf te dekken. De lening zou een stuk groter zijn dan de kredietfaciliteit van 250 miljoen euro die Trafigura nu al toekent. 

  Lees hier meer.

 • Bitcoincrash doet chipmaker Nvidia pijn

  Nvidia stuurde sombere vooruitzichten uit door de crash van cryptomunten. U leest het hier

 • Fed pauzeert renteverhogingen mogelijk in 2019

  De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank liet verstaan dat een pauze in de reeks renteverhogingen volgend jaar mogelijk is wanneer bepaalde risico's zich voordoen. Hoewel Powell optimistisch is over de Amerikaanse economie ziet hij drie gevaren opdoemen: een afkoelende buitenlandse vraag, uitdovende fiscale stimulus en een vertraagde economische impact van de renteverhogingen van de Fed.

  De Fed trekt volgende maand naar verwachting voor de vierde keer dit jaar de rente op. Powell gaf aan dat de volatiliteit op de beurzen geen reden is om daarvan af te zien.

 • Aziatische chipaandelen in de ramsj

  De chipsector in Azië zit nog maar eens in het verdomhoekje. De sector verliest minstens 8 miljard dollar aan beurswaarde nadat chipbedrijven Nvidia en Applied Materials teleurstellende vooruitzichten de wereld instuurden. Nog maar eens een teken dat de vraag naar servers, pc's en mobiele telefoons afneemt.

  'Op korte termijn beginnen de gevolgen van een zwakke vraag in de eindmarkt zich te manifesteren,' zegt Amir Anvarzadeh, strateeg bij Asymmetric Advisors, aan het persbureau Bloomberg. 'De verwachtingen zijn nog altijd te hoog ondanks de recente dalingen op de beurs.'

  Nvidia worstelde met de inzinking van de cryptovaluta die de ontmijning van die munten onder druk zette. Om crypto's te ontmijnen zijn supercomputers nodig met veel chips omdat de activiteit enorm veel rekenkracht vergt. Applied Materials gaf aan dat de chipindustrie expansieplannen op de lange baan schuift omdat de vraag naar elektronica afzwakt. 

  SoftBank, dat een belang heeft in Nvidia, en Taiwan Semiconductor Manufacturing zijn grote dalers. 

 • ABN Amro deelt groter stuk van de winst uit

  ABN Amro is van plan om in de toekomst een groter stuk van de winst uit te keren als dividend. Nu bedraagt de pay-out ratio 50 procent. Daarnaast wil de bank ook haar structuur vereenvoudigen. Dat werd bekendgemaakt bij aanvang van een beleggersdag. 

  Het concern bestaat nu nog uit ABN AMRO group en ABN AMRO Bank. De onderneming bekijkt of het de delen kan samenvoegen. 

 • Gimv wil het Franse Group Claire overnemen

  Gimv voert exclusieve onderhandelingen over de overname van een meerderheidsbelang in het Franse Groupe Claire, een producent van toebehoren voor het drinkwaternet. 

  Groupe Claire ontwerpt, ontwikkelt en levert de apparatuur voor de aansluiting, meting van verbruik en het beheer van drinkwaterstelsels. De groep ontwikkelt gespecialiseerde oplossingen op maat van zijn klanten, waaronder watermaatschappijen, overheden, gespecialiseerde distributeurs en aannemers van openbare werken. 

  De investering van Gimv moet Groupe Claire toelaten om zijn verdere groeiambities te realiseren, zeker nu er een grote nood is om het verouderde Franse drinkwaternet versneld te vernieuwen.

 • Goeiemorgen!

  Het Britse pond stabiliseert tegenover de euro nadat de munt gisteren een klap kreeg van 1,8 procent. Het pond had het moeilijk door de regeringscrisis in het VK waar tal van ministers hun ontslag indienden uit onvrede met het brexitakkoord. Ook Britse bankaandelen werden bij het groot huisvuil gezet.

  In Azië is het plaatje vandaag gemengd. De Nikkei verliest 0,6 procent, Shanghai wint 0,7 procent. De handelszorgen bepalen het gemoed. Later deze maand vindt een G20top plaats waar de leiders van China en de VS elkaar zullen ontmoeten. De Amerikaanse handelsgezant Wilbur Ross drukte gisteren de hoop op een snelle handelsdeal met China evenwel de kop in.

  Aziatische chipaandelen hebben het moeilijk na ontgoochelende cijfers van de chipfabrikant Nvidia die de vrees voor het einde van de chipcyclus weer aanwakkert.

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Tijd Connect