Advertentie

Recticel 20 miljoen meer waard na 'milde' boete

Na Turkije greep ook Zuid-Afrika in om de rand te stutten, maar beleggers zagen die eerste renteverhoging in zes jaar als een signaal voor een nieuwe verkoopgolf. In Brussel werd Recticel 20 miljoen meer waard na hoger na een relatief 'milde'boete van 27 miljoen.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.55 uur: We ronden met de mededeling dat u vanavond uiteraard het rentebesluit van de Federal Reserve én de resultaten van Facebook op deze webstek kunt volgen. In de Wall Street-spiegel kunt u intussen lezen dat hefboomfondsbeheerder Daniel Loeb (foto) stilaan Ben Bernanke naar de kroon steekt als invloedrijkste stem. Tot morgen!

17.40 uur: De Europese beurzen zijn dicht. De verliezen, die in de namiddag opliepen tot anderhalf procent, werden tegen het slot nog de helft kleiner. Maar de bezorgdheid over de groeilanden en hun impact op de groei van de wereldeconomie bleef groot. De EuroStoxx50 eindigde met 0,8 procent verlies, de brede StoxxEurope600 zakte 0,6 procent.

De Bel20 ging 0,75 procent lager de dag uit. Grootste procentuele verliezers waren KBC (-1,9%), Delhaize (-2,1%) en Umicore (-2,1%). Recticel eindigde 11,2 procent hoger nu de onzekerheid over de kartelboete is verdwenen en de boete al bij al meevalt. Ook Galapagos (+7,1%) eindigde in de bovenste gelederen.

17.36 uur: Vodafone schoot kort voor de slotbel 1,3 procent hoger door geruchten dat AT&T mogelijk toch interesse zou hebben in de Britse telecomgroep.

Whether #AT&T are or aren't interested in $VOD they can't do anything for six months now anyway— Michael Hewson (@mhewson_CMC) 29 Jan 2014

17.33 uur: Italië wil tussen nu en 2016 32 miljard euro besparen door een vermindering van de uitgaven. Het is de bedoeling het geld te gebruiken om de belastingdruk te verminderen. Dat zei Carlo Cottarelli, regeringscommissaris verantwoordelijk voor uitgavencontrole, tijdens een rondetafel in Rome. Hij wees er op dat de fiscale druk in Italië hoger is dan in andere eurolanden en de concurrentiekracht van het land vermindert.  

17.11 uur:  De Spaanse economie lijkt het ergste achter de rug te hebben. Als de export van olijfolie een voorbeelfunctie heeft, dan zit het wel snor. Uit voorlopige cijfers van het ministerie van Landbouw blijkt dat er in het eerste kwartaal van de lopende campagne (de maanden oktober t.e.m. december 2013) 33 procent meer olijfolie werd uitgevoerd dan een jaar eerder en 23 procent meer dan het gemiddelde van de vier laatste campagnes (oogstperioden). Het maandgemiddelde voor de export bedroeg bovendien 79.030 ton en dan is een record.  

El aceite español bate su record de #exportaciones | bit.ly/1fn1Frn...

16.50 uur: Recticel klimt in een sombere markt 10 procent na een Europese boete van 27 miljoen euro. We proberen wat toelichting te geven op Bear & Bull, met een streepje Kylie Minogue om het licht verteerbaar te maken.

16.35 uur: Galapagos laat weten dat het Fase 2-onderzoek met het potentiële geneesmiddel GLPG0634 ter behandeling van de ziekte van Crohn van start is gegaan. Het bedrijf gaat 20 weken lang de werkzaamheid en de veiligheid van het medicijn nagaan bij 180 patiënten. Als het onderzoek succesvol blijkt, krijgt Galapagos een mijlpaalbetaling van 50 miljoen dollar van AbbVie. De eerste resultaten worden in het tweede kwartaal van 2015 verwacht.

16.13 uur: Onze middagchat met marktenstrateeg Philippe Gijsels (BNPP Fortis) ging voor een goed deel over de groeilanden en hun impact:

Chat met strateeg Philippe Gijsels over groeilanden en hun impact


15.49 uur: Beleggers spuwen Yahoo en Boeing uit. Bij het internetbedrijf Yahoo valt de nieuwe omzetdaling in het vierde kwartaal duidelijk niet in de smaak, evenmin als de voorzichtige omzetprognose. Yahoo krijgt een klap van 7,3 procent.

Bij Boeing gaat er door de tegenvallende winstprognose voor 2014 4,7 procent van de koers.

De goede cijfers van Dow Chemical, het hogere kwartaaldividend en het verdrievoudigde aandeleninkoopprogramma kunnen dan weer op applaus rekenen: het aandeel wint bijna 6 procent.

15.33 uur: In New York volgen de beurzen de Europese trend: lager dus. Na enkele minuten zakt de Dow Jones al 0,8 procent.

U.S. stocks tumble at the open amid concerns about earnings and emerging markets. Dow skids 139 points. cnnmon.ie/bkgnews...

15.17 uur: De malaise op de beurzen is weer compleet. Het verlies van de Euro Stoxx 50 is opgelopen tot 2 procent, de brede Stoxx Europe 600 zakt 1,4 procent. Grote concerns die internationaal actief zijn, krijgen het hard te verduren. Siemens zakt 5 procent, Philips 4,2 procent, Volkswagen 3,1 procent.

De Zuid-Afrikaanse renteverhoging, de eerste in zowat 6 jaar, deed de beurzen de duikvlucht inzetten.

Ook de Hongaarse forint staat trouwens onder druk. Maar in Budapest zijn ze voorlopig niet van plan in actie te komen.

HUNGARIAN CENTRAL BANK DOESN'T PLAN TO COMMENT ON HUF PLUNGE. After South Africa, smart— zerohedge (@zerohedge) 29 Jan 2014

15.08 uur: De Belgische economie is in het vierde kwartaal met 0,4 procent gegroeid tegenover het derde kwartaal. Dat is de grootste sprong sinds het eerste kwartaal van 2011. Jaar op jaar bedroeg de bbp-groei 0,9 procent, zo blijkt uit de eerste flashraming van het INR en de Nationale Bank.

Over heel 2013 zou de Belgische economie volgens een eerste voorlopige raming met 0,2 procent zijn gegroeid.

14.56 uur: De démarche van de centrale bank van Zuid-Afrika haalt niets uit: de rand zakt verder weg. Ook andere munten van groeilanden verzwakken opnieuw. Het effect van het  'zwaar geschut' dat ze hadden bovengehaald, lijkt uitgewerkt.

Investeerders blijven hun geld wegtrekken uit groeilanden, zeker nu in de Verenigde Staten een nieuwe stap in de afbouw van de stimulusprogramma van de Fed wordt verwacht.

14.48 uur: Na India, Brazilië en Turkije verhoogt nu ook Zuid-Afrika de rente. De South Africa Reserve Bank heeft het rentetarief op 5,5 procent gezet tegen 5 procent voorheen. Het is de eerste renteverhoging in het land sinds juni 2008. Bedoeling is de verdere daling van de rand een halt toe te roepen.

Een week geleden durfde geen enkele econoom te voorspellen dat Zuid-Afrika aan de rente zou raken. De Zuid-Afrikaanse economie heeft het immers moeilijk door de vertragende wereldvraag en stakingen in de cruciale mijnbouwsector. Daar staat tegenover dat een zwakkere rand de inflatie aanwakkert, zodat de inflatiedoelstelling van 3 tot 6 procent in gevaar komt.

14.36 uur: Nog even terugkomen op Thrombogenics en Jetrea. We maakten om 7.45 uur al melding van het jaarrapport van Novartis, en dan vooral de opmerkelijke passage over prijsdruk in het VK voor het stermiddel van het biotechnologiebedrijf.

Concreet: de NICE (National Institute for Health and Care Excellence), die in het VK advies geeft over welke geneesmiddelen terugbetaald moeten worden, zou dat voor Jetrea enkel toegelaten hebben nadat Novartis instemde met een prijsverlaging. Novartis heeft via dochter Alcon de rechten op Jetrea, met uitzondering van de VS waar Thrombogenics het middel zelf commercialiseert.

Thrombogenics laat nu weten dat er geen sprake is van een korting voor Jetrea. 'Dat mag dan misschien wel het geval zijn voor Xolair en Lucentis, maar het is uiteraard niet het geval voor Jetrea', zegt woordvoerder Wouter Piepers. 'De prijs in het VK is op hetzelfde niveau als in de rest van Europa.' Thrombogenics gaat Alcon en Novartis op de vingers tikken en om een rechtzetting vragen.

14.29 uur: Boeing deed in het vierde kwartaal beter dan verwacht, maar de prognose voor 2014 valt tegen. In het vierde kwartaal bedroeg de winst per aandeel (volgens de GAAP-normen) 1,61 dollar tegen 1,28 dollar een jaar eerder. De omzet steeg met 7 procent tot 23,8 miljard dollar. De hogere cijfers zijn te danken aan een groter aantal opgeleverde vliegtuigen. Analisten hadden een wpa van 1,57 verwacht en een omzet van 22,74 miljard.

Voor 2014 schuift Boeing een winst per aandeel (zonder een aantal pensioenuitgaven) naar voor van 7-7,2 dollar. In 2013 was er 7,07 dollar winst per aandeel. Analisten hadden op een hoger cijfer gehoopt: 7,46 dollar gemiddeld, berekende Bloomberg.

Boeing profit jumps 26 percent as commercial aircraft sale rises reut.rs/Muctde...— Reuters BusinessVerified account (@ReutersBiz) 29 Jan 2014

14.17 uur: Dat er nu eindelijk duidelijkheid is bij Recticel - en dat het boetebedrag niet te hoog is - zorgt voor opluchting: bij de hervatting van de handel veert het aandeel 5,3 procent op.

13.55 uur: De notering van Recticel wordt om 14.15 uur hervat, laat de FSMA weten. Volgens analisten valt de boete al bij al mee.

13.50 uur: De resultaten van Dow Chemicals mogen er zijn. Het grootste Amerikaanse chemieconcern (in termen van omzet) boekte in het vierde kwartaal 963 miljoen dollar nettowinst. Een forse verbetering tegenover een jaar eerder, toen er 716 miljoen dollar verlies was. De geschoonde nettowinst per aandeel bedraagt 65 cent en dat is beduidend meer dan waar analisten op rekenden (43 cent volgens Bloomberg).

Dow heeft bovendien dubbel goed nieuws in petto voor zijn aandeelhouders: het kwartaaldividend stijgt van 32 tot 37 cent en het aandeleninkoopprogramma wordt uitgebreid van 1,5 tot 4,5 miljard dollar.

In de voorbeurshandel schieten de aandelen alvast 4,5 procent omhoog.

13.10 uur: Op de beurs van Milaan zakt Fiat 6,3 procent tot 7,07 euro. De resultaten over het vierde kwartaal waren een teleurstelling wegens tegenvallende verkopen in Latijns-Amerika, waar het Fiat-merk een van de marktleiders is. De cijfers vormen een bewijs dat groeilanden als Brazilië in snel tempo hun elan verliezen.

De kwartaalwinst van Fiat belandde op 931 miljoen euro. Dat is weliswaar beter dan de 887 miljoen van het jaar voordien, maar analisten hadden op een stijging tot 1,15 miljard euro gerekend. De Europese activiteiten waren verlieslatend. Fiat wil bovendien zijn cash reserveren om het resterende belang van Chrysler te kopen. Daarom schrapt de autobouwer zijn dividend.

CEO Sergio Marchionne kondigde ook aan dat de groep voortaan als Fiat Chrysler Automobiles (FCA) door het leven zal gaan. De administratieve hoofdzetel verhuist naar Nederland, de hoofdnotering komt in New York met een tweede notering in Milaan.

.fastFT: Fiat and Chrysler become... Fiat Chrysler Automobiles (yawn) on.ft.com/1ewRPiE...

12.54 uur: Het effect van de Turkse schoktherapie op de lira lijkt grotendeels uitgewerkt, al blijft de munt wel iets sterker dan dinsdag.

 

12.47 uur: Goed nieuws voor de Spaanse arbeidsmarkt: Seat schept 450 (tijdelijke) banen in de fabriek in Martorell. Aanleiding is de sterke vraag naar de León en de Ibiza.

12.24 uur: Irak wil zijn olieproductiecapaciteit tegen 2020 verdrievoudigen. Als het land daarbij de OPEC-quota met de voeten treedt, zou de olieprijs sterk kunnen dalen. Iran gaat intussen bij Irak te rade om zich voor te bereiden op het ogenblik dat de sancties tegen het land wegvallen. Samen zouden Irak en Iran de machtspositie van Saudi-Arabië als belangrijkste OPEC-land kunnen ondergraven.

Iraq and Iran plot oil revolution in challenge to Saudi Arabia read.bi/1mWEvsG...

12.16 uur: Beleggers zijn duidelijk erg ontgoocheld over Fiat. Het aandeel zakt 4,3 procent. 

De Italiaanse autobouwer, die onlangs de controle over Chrysler heeft verworven, schrapte zijn dividend en verlaagde zijn winstprognose voor 2014. De afkoeling van de markten in Latijns-Amerika vreet aan de winst.

Later vandaag maakt Fiat nog bekend waar de fusiegroep Fiat-Chrysler haar hoofdkwartier zal vestigen.

12.11 uur: De beurswinsten in Europa zijn grotendeels verdwenen. De Bel20 staat zelfs opnieuw lichtjes in het rood, vooral door Umicore en GDF Suez. 

After initial move higher in equity markets, gains starting to dissolve as Turkish Lira starts to weaken again. $EURTRY #stocks— Michael Hewson (@mhewson_CMC) 29 Jan 2014

 

11.57 uur: We weten waarom de notering van Recticel opgeschort is. Een aantal schuimrubberproducenten, waaronder Recticel, krijgen van de Europese Commissie een boete van samen 114 miljoen euro wegens prijsafspraken. Voor Recticel loopt de boete op tot ongeveer 39 miljoen euro. Dat is een zware dobber, zeker voor een bedrijf dat niet veel winst boekt. Het eerste halfjaar van 2013 leverde zelfs een verlies van 10 miljoen op.

11.51 uur: Wat denken analisten van de Turkse schoktherapie? Zal ze werken? Mogen we nog meer dergelijke ingrepen verwachten?

What the analysts think of Turkey's aggressive rate hike on.wsj.com/1iKo6dk...— WSJ MoneyBeatVerified account (@WSJMoneyBeat) 29 Jan 2014

11.46 uur: De Duitse bondskanselier Angela Merkel legt momenteel in de Bundestag een regeringsverklaring af van haar grote coalitie. Daarin pleit ze voor het handhaven van de Duitse en Europese waarden in een concurrentiële wereld. Ze toont zich ook opnieuw voorstander van een taks op financiële transacties.

Merkel wil ook dat de muntunie verdiept wordt door er een echte economische unie aan te koppelen.

*MERKEL SAYS `QUANTUM LEAP' NEEDED TO FIX EURO INTEGRATION more sci-fi

11.31 uur: Bij Petercam herhalen ze hun koopadvies en koersdoel van 10 euro voor Econocom. Het IT-dienstenbedrijf maakte dinsdag zijn jaarcijfers bekend en die waren 'solide'. Bovendien werd de guidance voor 2014 herhaald: het wordt opnieuw een jaar van organische groei in termen van omzet en rebit. De waardering van het aandeel is 'undemanding', meent het beurshuis.

11.20 uur: De resultaten van Fiat zijn aan het binnenlopen. En komen lager uit dan verwacht. Fiat gaat ook geen dividend uitkeren.

#Fiat Says Q4 Trading Profit, Including Chrysler, 931 Mln Euros Vs Analyst Consensus Of 1.15 Bln Euros

Foto AFP

Foto AFP

10.36 uur: In december zakte volgens de jongste cijfers van de ECB de kredietverlening in de eurozone met 2 procent, een nieuw record sinds de start van de muntunie. De kredietverlening aan bedrijven tuimelde jaar op jaar zelfs 3 procent. Barre cijfers die aangeven dat de economie van de eurozone lang nog niet rijp is voor de duurzaam herstel en de kredietverlening nog altijd verstopt is. Slotsom: de druk op de Europese Centrale Bank om met een initiatief te komen – bijvoorbeeld via een soort opkoop van herverpakte bedrijfskredieten - blijft onverminderd hoog.

10.13 uur: 'We zullen in de loop van de dag een persbericht sturen', is de reactie bij Recticel. Een concrete timing is er nog niet. Ook over de inhoud van het persbericht zegt het bedrijf niets. Mogelijk heeft het te maken met een doorbraak in een Europees kartelonderzoek waarbij Recticel betrokken was.

Dat onderzoek werd in 2010 gestart en hangt sindsdien als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Recticel. Het is ook de reden waarom de aandelenkoers al jaren achterblijft. 

 

09.54 uur: De handel in Recticel is opgeschort, op vraag van het bedrijf zelf. 

 

09.53 uur: Op de webstek van beleggersvereniging VFB floepte net in de jongste editie van de Beste Belegger - met ook een interview met Galapagos-CEO Onno Van de Stolpe - een interessante analyse online. Wim Lewi, zelfstandig analist bij ValueScan, stelt vast dat Nyrstar stilaan even veel obligatie- als aandeelhouders telt.

Bizar genoeg is Nyrstar nu tegen een fractie van de aandelenkoers meer waard dan toen de zinkspecialist in 2007 tegen 20 euro van Umicore werd afgesplitst. Met dat verschil dat het gros van de ondernemingswaarde nu uit schulden ipv aandelen bestaat.

En dan is de logische vraag: is het nu interessantst obligatie- dan wel aandeelhouder te zijn van de zinkspecialist? Volgens Lewi vertegenwoordigt het aandeel nu louter nog een ‘optiewaarde op een reddingssceneario’. En net als bij bijvoorbeeld Imtech en Electrawinds staan de belangen van aandeel- en obligatiehouders dan vaak diametraal tegenover elkaar.

Lewi bestempelt alleszins het expansieplan van 550 miljoen euro dat Nyrstar in het najaar van 2013 aankondigde om de smelters om te vormen tot een soort ‘Hoboken Umicore’-achtige recyclagebedrijven als ‘onrealistisch’, omdat het volstrekt niet duidelijk is wie dat zal betalen. Alleszins is het slecht nieuws voor de obligatiehouders, omdat het de financiële buffers zal aanvreten.

We raden u de volledige analyse aan, maar de conclusie van Lewi is dat op dit ogenblik geen enkel papier van Nyrstar aantrekkelijk is omdat de slecht getimede overnames en investeringen van 2011 voor een schuldensneeuwbal gezorgd hebben (zie grafiek). Lewi vat samen: ‘Ik zou in ieder geval obligaties boven aandelen kiezen, maar aan 94 procent van de nominale waarde noteren die ook niet bepaald goedkoop’.9.39 uur: De Financial Times heeft naar aanleiding van de laatste Fed-vergadering vandaag onder leiding van Ben Bernanke een overzicht gemaakt van de Bernanke-jaren. Een overzicht in sprekende grafieken, met de explosie van de balansen van de centrale banken als opmerkelijkste feit:

 

9.32 uur: UBS start de opvolging van Galapagos met een koopadvies en een koersdoel van 21 euro. Conclusie van het rapport: wie momenteel aandelen koopt, betaalt enkel voor de twee verst gevorderde projecten van Galapagos en krijgt de rest er voor niets bij. Een overzicht van de waarde die UBS plakt op alle onderzoeksprojecten van Galapagos (klik om te vergroten):

 

 

9.30 uur: De grootste koersbeweging op Euronext Brussel.

 

9.28 uur: De winsten op de Europese beurzen lopen op tot meer dan 1 procent. De Bel20 wint 1,2 procent tot 2.936 punten. Alle aandelen in de index staan op winst.

 

08.50 uur: Analist Matthias Maenhaut van ING is duidelijk enthousiast over Arseus, de Belgische leverancier van producten en diensten aan de farmaceutische sector. 'Now we can really get it on', bloklettert hij. Conclusie: een koopadvies en een koersdoel van 30 euro.

 

08.24 uur: De 'onzichtbare man' die aan het hoofd staat van het fonds dat de Chinese buitenlandse cashreserves beheert, heeft onverwacht ontslag genomen. Zhu Changhong stond aan het hoofd van het fonds, dat een slordige 3.800 miljard dollar aan overheidsfondsen beheert. Hij werd zo'n 4 jaar geleden weggeplukt bij 's werelds grootste obligatiefondsbeheerder Pimco.

Sindsdien overtuigde hij, in de functie van 'chief investment officer', zijn superieuren om meer te investeren in aandelen, bedrijfsobligaties en vastgoed. Voor zijn komst had het fonds een voorkeur voor de veilige Treasuries, Amerikaans schuldpapier. Zijn bijnaam van 'onzichtbare man' dankt hij aan het feit dat hij er tot dusver in geslaagd is om zichzelf nooit te laten fotograferen. 

 

8.07 uur: De vaste afspraak met Tom Simonts (KBC Securities). Het overzicht van de advieswijzigingen voor Benelux-aandelen. Let vooral op het nieuwe Buy-advies van UBS voor Galapagos.

 

Goldman says: #Solvay= Neutral #Umicore= Sell. Dat weten we ook alweer. UBS geeft #Galapagos 'kopen' (KD €21) Barclays= nt wild van #Philips— Tom Simonts (@TSimonts) 28 Jan 2014

 

8.04 uur: De jaarcijfers van Novartis zelf dan. De omzet steeg met 2 procent tot 15 miljard dollar. De nettowinst daalde met 4 procent tot 1,20 dollar per aandeel, iets onder de gemiddelde analistenverwachting (1,21 dollar per aandeel).

 

7.54 uur: Het jaarrapport van Novartis is binnen. snel het persbericht doorzocht op Jetrea, het medicijn van Thrombogenics dat Alcon (Novartis) verdeelt in Europa. Slechts één passage in het persbericht heeft het over Jetrea en veel wijzer over de toekomstige inkomsten worden we daar niet van. Novartis herhaalt gewoon nog eens dat het middel een positieve evaluatie heeft gekregen van de instanties in het VK en Duitsland:

 

Alcon received positive recommendations in UK and Germany for Jetrea. The National Institute for Health and Care Excellence (NICE) recommended Jetrea(ocriplasmin) to treat eligible patients suffering from symptomatic vitreomacular adhesion and vitreomacular traction when associated with macular hole. The German Federal Joint Committee (G-BA) has also concluded that Jetrea provides significant added benefit to VMT patients.

 

In het uitgebreide jaarverslag heeft Novartis het meermaals over Jetrea. Maar deze passage over de druk op de prijzen in de farmaceutische sector is toch wel interessant:

 

These ongoing pricing pressures affect all of our businesses that rely on reimbursement, including Pharmaceuticals, Alcon, Sandoz, and Vaccines and Diagnostics.

For example, in 2013, the UK’s National Institute for health and Clinical Excellence (NICE) recommended against the UK NhS funding the use of our products Jakavi (myelofibrosis) and Afinitor (advanced breast cancer indication).

NICE did recommend the funding of the use of our products Xolair (allergic asthma), Lucentis (diabetic macular edema indication) and Jetrea (vitreomacular traction), but only after we offered significant price discounts.

 

7.45 uur: De Aziatische beurzen hebben positief gereageerd op de rentebeslissing in Turkije. De Japanse Nikkei-index ging meer dan 2 procent omhoog. Elders waren de winsten wel beperkter. Ook de Aziatische munten kenden een goede dag. De Koreaanse won herstelde bijvoorbeeld 1 procent na de aankondiging van een onverwachte verbetering van de lopende rekening van het land. Die tekende de voorbije maand een surplus op van 6,4 miljard dollar.

 

7.41 uur: De Turkse lira steeg met meer dan 3 procent tegenover de euro na de rentebeslissing. Sinds de aankondiging van de noodvergadering maandagmiddag is de lira al met bijna 10 procent in waarde gestegen. (grafiek van lira intraday sinds begin januari)

 

7.27 uur: De Turkse centrale bank had met de aankondiging van een noodvergadering al aangegeven dat ze de daling van de Turkse lira wou afremmen. Gisteravond werd duidelijk welke maatregelen ze in petto had. Een renteverhoging van jewelste:

 

Turkije remt val lira met renteverdubbeling bit.ly/1fbdXSY...— De Tijd (@tijd) 28 Jan 2014

 

De Aziatische beurzen reageerden positief op het nieuws:

 

MT CarolinCNBC Turkish delight for Asian markets. Nikkei +2.3%, Shanghai up 0.4%, Hang Seng rebounding frm 5 m low ahead of Chinese holiday— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) 28 Jan 2014

 

Maar de renteverhoging zal zonder twijfel een aanzienlijke impact hebben op de economische groei in het land. UBS verlaagt alvast de prognose voor de bbp-groei in 2014 van 3 naar 2 procent.:

 

Turkey's steep rate hike will slow domestic economic growth to 2% from forecasted 3% this year: UBS cnb.cx/1nh6B4D...— CNBCWorldVerified account (@CNBCWorld) 28 Jan 2014

 

7.25 uur: Het nieuws van gisteravond:

Econocom gaf voorlopige jaarcijfers vrij. Een omzetgroei van 15 procent. En een prognose van 2 miljard euro omzet en 100 miljoen euro bedrijfswinst in 2014.

De omzet van Yahoo daalde in het vierde kwartaal. Ook de prognose voor het lopende kwartaal was geen hoogvlieger.

 

Yahoo stock drops with cloudy outlook ti.me/1i99KjL...— TIME.comVerified account (@TIME) 28 Jan 2014

 

7.23 uur: Een korte vooruitblik op de dag: 

Het zwaartepunt van de dag ligt vandaag na de sluiting van de Europese beurzen, om 20 uur. Dan maakt de Federal Reserve zijn rentebesluit bekend. Wellicht zal de Fed aankondigen dat de maandelijkse inkopen van overheidsobligaties en hypotheekgelinkte effecten zullen dalen van 75 tot 65 miljard dollar. Dat ondanks het feit dat de Amerikaanse economie in december veel minder nieuwe jobs creëerde dan verwacht. De centraalbankiers lijken er echter van overtuigd dat het economisch herstel zich doorzet.

Het is overigens de laatste keer dat de Fed vergadert onder leiding van Ben Bernanke. Op 1 februari geeft hij de voorzittershamer door aan Janet Yellen. Het wordt haar taak de komende maanden het monetair beleid verder te normaliseren. Wellicht wordt het stimulusprogramma tegen het einde van het jaar helemaal stopgezet.

Intussen raast de resultatentrein voort. Woensdag zijn in Europa onder meer Fiat, Novartis en Scania aan de beurt en in Japan komt Canon met kwartaal cijfers. In de Verenigde Staten gaat de aandacht voorbeurs vooral naar Dow Chemical en Boeing, en na de sluiting van Wall Street naar Facebook en Qualcomm.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud