Recticel incasseert stevige tik

Met kerstavond in het vooruitzicht sluiten de meeste beurzen vandaag iets vroeger. ©AFP

De Brusselse beurs kabbelde richting Kerstmis. Met uitzondering van Recticel, dat na een forse winstwaarschuwing een stevige tik incasseerde.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

14.30 uur: We sluiten deze liveblog en wensen u met veel plezier een fijne kersttweedaagse. Geniet ervan!

14.00 uur: Euronext Brussel gaat kerstavond in met verlies. De Bel20 sluit de ingekorte handelsdag af met een verlies van 0,4 procent op 3.306,87 punten. Dit waren de belangrijkste stijgers en dalers op de Brusselse beurs.

13.30 uur: Nu de Amerikaanse centrale bank gestopt is met geld bijprinten, wil ze meer dan ooit werk maken van de recyclage van oude en versleten dollarbriefjes. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal vernietigt de Federal Reserve jaarlijks meer dan 5.000 ton aan versleten of kapotte dollarbriefjes. De 'greenbacks' die uit circulatie worden gehaald werden tot voor kort door de versnipperaar gehaald om daarna op een vuilnisbelt te worden gedumpt. Maar door extra inspanningen van de Amerikaanse centrale bank wordt vandaag 90 procent van die versleten briefjes gerecycleerd. Je kan de oude briefjes zowat overal terugvinden: als brandstof voor energiecentrales, in sommige afgewerkte producten en zelfs in bepaalde types kunstmest.

The Fed recycles 90% of old bills to make new currency http://t.co/3y1siV3cfA pic.twitter.com/xlBEb30O3U— Wall Street Journal (@WSJ) December 24, 2014

12.35 uur: Econocom stijgt intussen meer dan 6 procent. Kabouter Management, dat onlangs een belang van 5 procent in het bedrijf heeft opgebouwd, benadrukt in een gesprek met collega Jan De Schamphelaere dat het bedrijf ondergewaardeerd is. 

11.25 uur: De politieke onrust in Athene laat zich ook voelen op de financiële markten. Zo klimt de Griekse driejaarsrente weer boven 10 procent.

.@fastFT: Greek 3-year bond yields back above 10% http://t.co/pvx9h2zMd2— Financial Times (@FinancialTimes) 24 december 2014

 

11.20 uur: De kerstavondhandel vertaalt zich traditioneel in minieme handelsvolumes. Zo gaat Eckert & Ziegler bij een minieme handel van 50 stuks 4,5 procent hoger.

11.10 uur: De toppers en floppers op de Brusselse beurs zien er als volgt uit:

10.10 uur: De IT-dienstengroep Econocom stijgt met 2,1 procent tot 6,10 euro. CEO Bruno Lemaistre heeft buiten de beurs om voor 2,2 miljoen euro 400.000 aandelen aangekocht. Dat blijkt uit een mededeling van de Belgische beurswaakhond FSMA. Lemaistre kocht de aandelen aan 5,5 euro, 10 procent onder de huidige beurskoers van Econocom.

9.10 uur: Analist Bernard Hanssens van Bank Degroof verlaagt zijn advies voor Recticel van 'Accumulate' naar 'Hold' en snijdt fors in zijn koersdoel voor Recticel: van 8 euro naar 5,25 euro. 'Deze winstwaarschuwing illustreert hoe kwetsbaar Recticel is voor een forse stjiging van de grondstofprijzen,' zegt Hanssens. 'Ze zet ook nog eens in de verf hoe moeilijk de business in te schatten is voor zowel het management al de beleggers.' 

Wim Hoste van KBC Securities verlaagt eveneens zijn koersdoel, van 8 naar 7 euro. Hij behoudt wel zijn 'Accumulate'-advies. 'Deze winstwaarschuwing is natuurlijk een erg onaangename verrassing. Ook al zijn bepaalde factoren die hiertoe hebben geleid tijdelijk van aard,' klinkt het. 'Maar we blijven ervan overtuigd dat Recticel laag is gewaardeerd. En als het bedrijf vooruitgang boekt met de geplande verkoop van zijn autodivisie zou het risico om bepaalde financiële afspraken met de banken niet te halen, opgelost zijn.' 

9.05 uur: Brussel is deze ochtend met het verkeerde been uit bed gestapt: de Bel20 staat kort na opening 0,3 procent lager op 3.309,08 punten. Sterkste daler is AB InBev .

8.54 uur: Zo had Pairi Daiza het natuurlijk ook kunnen doen. De Italiaanse politie is dinsdag binnengevallen in een circus omdat het honden na een behoorlijk mislukte make-over aan het publiek probeerde te slijten als panda's. Of iemand werkelijk zou geloven dat dit panda's kunnen zijn betwijfelen we. Maar oordeel vooral zelf: 

A circus in Italy has been closed after trying to pass off two dogs as pandas http://t.co/arCuOX6yhl pic.twitter.com/q6R1IvOoez— Rebecca (@bookworm1979) December 23, 2014

 

8.38 uur: Groupe Flo , de Franse restaurantketen die wordt gecontroleerd door Ackermans & van Haaren en Albert Frères Nationale Portefeuillemaatschappij, heeft een akkoord met zijn banken bereikt over een herschikking van de schulden. Groupe Flo wordt niet langer verplicht om bepaalde financiële ratio's te halen die waren vastgelegd voro 2014 en 2015. In ruil wordt er gesleuteld aan bepaalde kredietvoorwaarden en mag Groupe Flo over de boekjaren 2015 en 2016 geen dividend uitkeren. In de jaren daarop mag dat dividend niet meer dan een derde van de winst bedragen.

8.15 uur: De vastgoedgroep Vastned Retail Belgium wil zich meer toeleggen op winkelvastgoed op toplocaties in de binnenstad. Daarom verkoopt het bedrijf nu 14 winkelpanden in onder andere Tongeren, Vilvoorde en La Louvière. De verkoop levert Vastned Retail Belgium net geen 36 miljoen euro op. 

7.36 uur: Korte dienstmededeling van Ablynx . Het biotechbedrijf meldt dat het Biotech Value Fund minder dan 3 procent van het kapitaal bezit. 

7.29 uur: Dankzij de sterker dan verwachte  Amerikaanse groeicijfers voor het derde kwartaal klom Wall Street dinsdag naar een all time high. De Dow Jones eindigde 0,4 procent hoger op 18.024,17 punten. Dat gaf ook de Aziatische beurzen een duw in de rug. In Hongkong noteerde de MSCI Asia Pacific Index 0,6 procent hoger.

7.00 uur: Welkom bij Marktenlive! Met kerstavond in het vooruitzicht belooft het een rustig dagje te worden op Euronext Brussel, dat vandaag al om 14 uur de deuren sluit. Niet dat er helemaal niets te beleven zal zijn. Zo wordt het zeker uitkijken naar de koersreactie van Recticel.

De specialist in schuimrubber en isolatie gaf dinsdag voor de tweede keer in twee maanden een winstwaarschuwingRecticel verlaagde anderhalve maand geleden al eens zijn winstprognose (rebitda) van '10 procent groei' naar 'meer dan 5 procent groei'. Ook dat blijkt nu te hoog gegrepen. De omzetprognose van 1 à 2 procent groei blijft grotendeels overeind, maar de winst zal dit jaar ongeveer 12 procent krimpen. In plaats van 3,6 miljoen euro extra rebitda zal het dus 8,7 miljoen minder worden. Een verschil van 12 miljoen euro.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud