1. Markten Live
 2. Live blog

Rentehoop jaagt beurzen hoger

De beurzen waren na een tweede lezing van het Amerikaans jobrapport gunstiger gemutst. De hoop stijgt immers op een rentedaling. Sombere analistenrapporten wogen op Umicore en Bpost.
 • We gaan het hierbij laten. Fijn weekend !

 • Euronext bezit 97,7 procent van de beurs van Oslo

  Euronext laat weten dat het nu 97,7 procent van de aandelen van de beurs van Oslo in handen heeft. Vermits Euronext de kaap van 90 procent heeft overschreden, moet de groep conform de Noorse wetgeving nog een verplicht bod doen op de overige aandelen. Dat bod loopt tot 28 juni.

  In de strijd om Oslo won Euronext de strijd van Nasdaq.  

 • Bel20 wint 0,5 procent

  De Bel20 is na een volatiele sessie afgesloten met een winst van halve procent.

  Toppers in Brussel: Solvay (+2,3%), ASIT (+2,9%) en Hamon (+7,9%).

  Floppers: Jensen (-3,5%), Warehouses (-4,7%) en Bpost (-11,8%).

 • Barnes & Noble schiet hoger na bod

  Het deed al de ronde, maar nu is het nieuws officieel: de bekende Amerikaanse keten van boekenwinkels Barnes & Noble  verdwijnt van de beurs en wordt overgenomen door het al even bekende hefboomfonds Elliott Management van Paul Singer. Dat maakten beide partijen vrijdag bekend.

  Elliott legt 6,50 dollar per aandeel op tafel, helemaal in cash, wat Barnes & Noble waardeert op 683 miljoen dollar (606 miljoen euro), inclusief de overname van schuld. De prijs komt neer op een premie van 43 procent boven op de gemiddelde koers van het aandeel de voorbije tien dagen.

  Lees hier ons volledig artikel.

 • Beleggers krijgen taks op kapitaalvermindering TomTom terug

  Belgische beleggers moesten op de recente kapitaalvermindering van de Nederlandse navigatiespecialist TomTom geen roerende voorheffing betalen. Dat heeft de fiscus meegedeeld aan Febelfin, de koepel van de Belgische banken.

  De meeste Belgische aandeelhouders van TomTom hebben echter al roerende voorheffing betaald omdat de banken de taks inhielden. Ze deden dat op advies van Febelfin, omdat het volgens de koepel niet duidelijk was of de uitkering al dan niet belastingvrij was. De meeste banken voeren gewoon een correctie uit, waardoor de klant niets moet doen.

  Lees hier ons volledig artikel.

 • Wall Street opent hoger

  De Dow Jones  is zonet een halve procent hoger geopend. Beleggers laten zich niet van de wijs brengen door het zwakker dan verwachte Amerikaanse jobrapport. De hoop stijgt nu op een rentedaling.

 • Beurslieveling Beyond Meat knalt voorbeurs hoger

  Het aandeel van Beyond Meat , de Amerikaanse fabrikant van vleesloze burgers, is sinds de beursgang vorige maand al verviervoudigd en zo meteen zal er nog eens een stuk bijkomen. In de voorhandel gaat de koers bijna 30 procent hoger na goede kwartaalcijfers en vooruitzichten. De handel zal wellicht op een nieuw record openen.

  Beyond Meat maakte donderdagavond bekend dat de omzet in het eerste kwartaal met 215 procent is gestegen, tot 40,2 miljoen dollar (35,6 miljoen euro). Dat was meer dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf is wel nog verlieslatend (6,6 miljoen dollar in het eerste kwartaal) maar verwacht over het volledige boekjaar uit het rood te komen. Bovendien voorspelt het een jaaromzet van meer dan 210 miljoen dollar. Ook dat is meer dan verwacht. Vorig jaar ging het nog maar om 88 miljoen.

 • Jobcreatie in VS daalt fors

  De Amerikaanse economie heeft in mei slechts 75.000 banen gecreëerd, tegenover 224.000 in april. Dat zegt het ministerie van Arbeid. Economen hadden 175.000 extra arbeidsplaatsen voorspeld. Ook de uurlonen stijgen minder dan verwacht.

  De tegenvallende cijfers van de arbeidsmarkt vergroten de kans dat de Amerikaanse centrale bank de rente verlaagt. Daarom dalen de dollar en de langetermijnrente.

  Lees hier ons volledig artikel. 

 • Saoedi-Arabië doet olieprijs stijgen

  In Londen stijgt de prijs van een vat Brent-olie voor de tweede dag op rij. Er komt 1,5 procent bij tot 62,59 dollar.

  Op een conferentie in Sint-Petersburg zei de Saoedische minister van Energie, Khalid al-Falih, dat een olieprijs van 60 dollar te laag is om investeringen in de sector aan te moedigen. Hij wil de Saoedische productie echter niet verhogen om een lage olieprijs te compenseren.

  Het ziet er dus naar uit dat Saoedi-Arabië aanstuurt op een verlenging van het productieplafond binnen de OPEC, waartoe ook enkele andere olielanden (o.m. Rusland) zich hebben aangesloten. Binnen de OPEC zou een akkoord hierover binnen handbereik zijn; met de andere producenten moet nog gepraat worden.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... focust vandaag op Umicore en Bpost, en kunt u hier lezen.

 • Marel maakt Amsterdams debuut

  Het IJslandse bedrijf Marel noteert vanaf vandaag ook op Euronext Amsterdam. Marel maakt machines voor de verwerking van vlees, vis en kip, en had al een notering in Reykjavik.

  De introductiekoers in Amsterdam was vastgelegd op 3,70 euro. Even voor 13 uur wordt Marel verhandeld tegen 3,95 euro, dus 6,8 procent hoger. De beursoperatie levert Marel 370 miljoen euro op.

 • UBS zet Solvay op kopen

  UBS verhoogt de rating voor Solvay van 'neutraal' naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 103 tot 105 euro.

  De Belgische chemiegroep noteert met een grote korting tegenover sectorgenoten en de komst van een nieuwe CEO, Ilham Kadri, opent mogelijkheden om te herstructureren, meent analist Ben Gorman. Hij heeft specifiek de bijdrage van Solvay aan de auto- en de luchtvaartsector geanalyseerd. De verwachtingen voor de brutobedrijfswinst (ebitda) die daaruit voortvloeien voor de periode 2019-2021, liggen 4 procent hoger dan de consensus. 

 • Kepler start opvolging Materialise

  Kepler Cheuvreux omschrijft Materialise als een wereldwijde referentie voor AM-software en -diensten, waarbij AM staat voor 'additive manufacturing'. AM is een nieuwe benadering van productie die toelaat op grote schaal klantgericht te produceren, de complexiteitskosten sterk vermindert en de termijn om iets op de markt te brengen ook sterk inkort. In die zin kan AM een nieuwe industriële revolutie ontketenen, menen de analisten.

  Eind vorig jaar schoot het aandeel Materialise plots omhoog, zodat een historisch hoge verhouding tussen bedrijfswaarde en omzet (EV/sales) werd bereikt die 70 procent boven de sector uittorende en 'deconnecteerde van de fundamentals'. Sindsdien is het aandeel 30 procent gedaald en is de verhouding risico/beloning beter in evenwicht.

  Kepler Cheuvreux start de opvolging daarop met een 'houden'-advies. Vanuit waarderingsstandpunt wachten ze op een beter instappunt en een nieuwe versnelling van de groei. Hun koersdoel zetten de analisten op 15,5 dollar.

 • Goldman Sachs over Bpost

  Bpost is de pineut van de dag op Euronext Brussel nadat het Belgische post- en pakjesbedrijf een verkoopadvies kreeg aangesmeerd van Goldman Sachs. Het aandeel verloor al tot 9,5 procent.

  Het rapport van Goldman Sachs hebben we niet in handen gekregen, maar Bloomberg geeft er wel enkele krijtlijnen van. Het Amerikaanse beurshuis vindt Bpost niet langer aantrekkelijk wegens de 'gemengde uitvoering en volatiele operationele prestaties'. Het volume brievenpost blijft dalen en sectorgenoten zijn sterker aanwezig in de pakjesvervoermarkt.

  Volgens de analisten van Goldman Sachs wordt het moeilijk voor Bpost om zijn prognose voor 2019 te halen en zal de winstgroei tot in 2021 een gevecht zijn.

  In het persbericht over het eerste kwartaal zei topman Koen Van Gervan dat Bpost op schema zit om dit jaar een genormaliseerde bedrijfswinst (ebit) van meer dan 300 miljoen euro te realiseren.

  ©Photo News

 • ING halveert koersdoel Aperam

  ING laat zijn koersdoel voor Aperam zakken van 50 tot 25 euro en blijft bij een ‘houden’-advies. De halvering van het koersdoel is vooral een aanpassing aan de huidige toestand en een gevolg van de opvolging door een andere analist.

  Stijn Demeester beschouwt Aperam als een solide bedrijf in de Europese roestvrijstaalsector, maar is van mening dat de verhouding tussen risico en beloning min of meer in evenwicht is (dat het aandeel vrij correct geprijsd is dus, red.). Hij geeft hiervoor drie redenen:

  1. de vrij sombere macro-economische vooruitzichten in Europa en meer en meer ook in Brazilië
  2. onzekerheid rond de efficiëntie van de Europese maatregelen om de instroom van staalproducten in te perken (via quota en een heffing van 25 procent als die overschreden worden)
  3. de aanhoudende dreiging van goedkope import.
 • Grote deal voor NN Group

  De Nederlandse verzekeraar en vermogensbeheerder NN Group neemt voor 416 miljoen euro de activiteiten niet-leven (dus de schadeverzekeringen) van Vivat over. Het koopt de activiteiten van Athora dat recent Vivat in handen kreeg. Met deze deal versterkt NN Group zijn positie in niet-leven in Nederland en zijn ook synergievoordelen mogelijk.

  ‘Een goede deal’, meent Jason Kalamboussis van KBC Securities, die grotendeels met cash gefinancierd wordt en geen impact heeft op het aandeleninkoopprogramma. Hij handhaaft zijn advies (bijkopen) en koersdoel (41 euro).

 • Avantium zwakt ambities af

  In plaats van een fabriek met een capaciteit van 50.000 ton bioplastics mikt Avantium nu op een eenheid van 5.000 ton. Het bedrijf zoekt daarvoor 150 miljoen euro.

 • Positieve beurzen in Europa

  Zoals verwacht gaan de Europese beurzen goedgemutst van start. de Euro Stoxx 50 stijgt 0,5 procent in de eerste handelsminuten. In Brussel blijft de winst van de Bel20 beperkt tot 0,2 procent. Vooral Umicore (lager koersdoel van Morgan Stanley) weegt op de index.

  Buiten de Bel20 valt het verlies van Bpost  (verkoopadvies van Goldman Sachs) op.

 • De winnaars en verliezers van de handelsoorlog

  'Trade wars are good and easy to win' zei de Amerikaanse president Trump eens. Volgens economen zijn er geen winnaars bij handelsoorlogen, maar een handelsconflict kan er wel voor zorgen dat bepaalde landen meer gaan exporteren. Tot deze 'winnaars' behoort de VS echter niet.

  China is in de handelsoorlog in ieder geval een duidelijke verliezer. Hieronder is te zien dat het handelstekort van de VS met China in het eerste kwartaal op het laagste peil staat sinds maart 2014:

  Handelstekort van de VS met China fors gedaald.

  Maar het verlies van China maakt van de VS nog geen winnaar. Want hoewel de laatste cijfers aangeven dat het handelstekort van de VS met de wereld krimpt, zien we dat dit enkel komt doordat zowel de import als de export daalt. Zo krimpt de export in het land het hardst in drie jaar.

  Er zijn echter wel landen die hun export flink zien stijgen door het conflict. Veel Amerikaanse bedrijven zoeken namelijk naar alternatieven voor de goedkope Chinese producten. Dit doen ze in landen als Vietnam en Maleisië:

  Winnaars van de handelsoorlog.

 • Notering Beluga wordt hervat

  De notering van Beluga wordt straks om 11.30 uur hervat. Beluga, een investeringsmaatschappij uit Erembodegem (Aalst), noteert op de dubbele fixingmarkt. De notering was sinds 20 mei opgeschort.

  Beluga liet gisteren in een persbericht weten dat het de divisie Belovo-Columbus (productie en handel van eieren) nagenoeg volledig heeft verkocht. Alle activa gaan over naar het nieuw opgerichte bedrijf Belovo Health and Nutrition, dat grotendeels in handen is van Vincent Poujardieu en zijn familie. Zij bezitten 119 aandelen, Beluga heeft 1 aandeel.

  Door deze transactie neemt het eigen vermogen van Beluga met ongeveer 2 miljoen euro toe. Het bedrijf merkt op dat het voortaan wel niet langer de vaste structurele kosten van ongeveer 210.000 euro per jaar zal kunnen afschrijven.

 • Duitse industriële productie valt sterk terug

  De Duitse industriële productie is in april met 1,9 procent gedaald (maand op maand) nadat ze twee maanden op rij was toegenomen. Dat is de slechtste prestatie in bijna vier jaar. De daling is veel groter dan economen hadden verwacht: zij rekenden op -0,4 procent.

  De grootste economie van de eurozone lijdt onder de internationale handelsspanningen en de onzekerheid rond de brexit. Dat komt ook tot uiting in de export van Duitsland, die in april met 3,7 procent is teruggevallen. Het is de sterkste daling sinds augustus 2015.

  ‘Dit is een afschuwelijke start van het tweede kwartaal voor de Duitse industrie’, meent ING-econoom Carsten Brzeski. De wereldwijde handelsspanningen laten sporen na, evenals tijdelijke problemen in de autosector en de chemische industrie. Die laatste zouden nu echter van de baan moeten zijn, maar telkens weer is er een disruptieve eenmalige factor die het plaatje komt verstoren.

  Hij ziet de Duitse industrie dan ook zwalpen tussen enerzijds lage rentevoeten, hoge capaciteitsbenutting en een grote nood aan nieuwe investeringen, en anderzijds verstoring door de handelsspanningen en structurele veranderingen in de maakindustrie.

 • Hogere beurzenstart op til

  De Europese beurzen zullen positief van start gaan, geven de futures aan. Die op de Euro Stoxx 50 noteert 0,4 procent hoger.

  Donderdag eindigden de beurzen in Europa met kleine verliezen. Ze waren ontgoocheld over het rentebesluit van de ECB. De ECB zinspeelde niet op een renteverlaging, maar verschoof opnieuw de horizon voor een eventuele rente-aanpassing tot midden 2020. De bankwaarden verloren terrein, onder meer omdat de voorwaarden waartegen ze geld zullen kunnen lenen bij de ECB minder gunstig bleken dan gedacht.

  Traders aan het werk op de beursvloer van de NYSE. ©EPA

 • Morgan Stanley knipt in koersdoel Umicore

  In een rapport is Morgan Stanley behoorlijk negatief over de markt van batterijmaterialen voor elektrische auto's. Het evenwicht tussen de aanvoer van en de vraag naar kathodematerialen begint verstoord te geraken. De productiecapaciteit is op weg om tegen 2021 te verviervoudigen tegenover vorig jaar.

  Zelfs als rekening wordt gehouden met de vertraging bij de uitbouw van Umicores nieuwe productiecapaciteit, zal er meer capaciteit voor kathodematerialen bijkomen dan de vraag kan opslorpen. Morgan Stanley verwacht dat er vooral nieuwe capaciteit bijkomt in China, terwijl ook Zuid-Korea zijn productiecapaciteit zal opvoeren. De vraag naar elektrische wagens en batterijmaterialen ziet het beurshuis vooral (voor ongeveer 50 procent) uit China komen.

  De kans bestaat dat bepaalde producenten van kathodematerialen genoegen nemen met lagere prijzen en lagere marges om op die manier marktaandeel te winnen.

  Wie als belegger wil inspelen op de opkomst van elektrische wagens, kiest best voor onderschatte batterijproducenten of toekomstige technologieleiders, meent Morgan Stanley. Het beurshuis heeft onder meer een 'overweight'-advies voor LG Chem en Energy New Material.

  Voor Umicore resulteert dit alles in een verlaging van het koersdoel van 32 tot 23,50 euro. De aanpassing is ingegeven door adviesverlagingen, hogere schulden en een lagere waardering voor de activiteiten die met de elektrische auto te maken hebben. Analist Charles L. Webb verlaagt zijn ramingen voor de bedrijfswinst met 8 tot 14 procent. Hij handhaaft zijn 'underweight'-advies (verkopen).

 • Trump neemt na G20 beslissing over Chinese tarieven

  De Amerikaanse president Donald Trump neemt na de G20 een beslissing over de een mogelijke tariefverhoging voor de resterende 325 miljard dollar aan Chinese exportproducten. Dat heeft hij gisteren gezegd tegen journalisten bij een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron in Caen, Frankrijk.

  De G20 zal plaatsvinden in het Japanse Osaka op 28 en 29 juni. Trump zal bij deze bijeenkomst ook de Chinese president Xi Jinping ontmoeten.

 • Oxurion op FLORetina Meeting

  Oxurion , het Leuvense bedrijf dat zich toelegt op de behandeling van gezichtsstoornissen bij diabetici, bracht donderdag een presentatie op het tweejaarlijkse retinacongres FLORetina in Firenze. De presentatie ging over het fase 1/2-onderzoek met THR-317 ter behandeling van diabetisch maculair oedeem.

  Dit onderzoek toonde aan dat het middel veilig en efficiënt is. Momenteel loopt een fase 2-studie waarbij THR-317 in een dosis van 8 mg wordt onderzocht in combinatie met de conventionele anti-VEGF-therapie. De resultaten worden verwacht in het derde kwartaal.

 • Trump: 'De aandelenmarkt had 10.000 punten hoger kunnen staan'

  De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de Amerikaanse aandelenmarkt 10.000 punten hoger had gestaan, wanneer de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente niet had verhoogd. 

  De Fed heeft nu een erg conservatieve aanpak.
  Donald Trump
  President van de VS

  De renteverhogingen in 2018 maakten Trump woedend, waardoor hij zelfs sprak over een mogelijk ontslag van Jerome Powell, de voorzitter van de Fed.

  De Fed is onafhankelijk en trekt zich als het goed is niets aan van de ongevraagde beleidsadviezen van Trump. Wel is het zo dat Powell hintte op soepel monetair beleid wanneer de Amerikaanse economie verder verslechtert. 

  Er zijn redenen om aan te nemen dat het economisch al wat slechter gaat met de VS. Woensdag publiceerde het sociaal secretariaat ADP bijzonder zwakke cijfers over de jobcreatie in de privésector. In mei kwamen er volgens die bron slechts 27.000 banen bij in de privésector, het kleinste aantal in negen jaar. Economen hadden 185.000 extra jobs verwacht.

 • DAX maar voor 15 procent meer in Duitse handen

  De aandelen van de bedrijven die deel uitmaken van de Duitse DAX zijn voor 85 procent in buitenlandse handen. Duitse beleggers houden maar een goede 15 procent meer aan, blijkt uit volgende tabel van Commerzbank.

 • Care Property koopt zorgresidentie in Gelderland

  Nieuws van donderdagavond, maar we hadden het nog niet mee. Care Property Invest breidt zijn Nederlandse portefeuille uit met de aankoop van de zorgresidentie 'De Gouden Leeuw' in Laag-Keppel in de provincie Gelderland. Er zijn nog een aantal opschortende voorwaarden, maar CP Invest hoopt het gebouw in de tweede helft van dit jaar effectief te verwerven. De aankoopprijs bedraagt 5,6 miljoen euro.

  De zorgresidentie omvat 5 woonzorgappartementen en 14 woonzorgstudio's voor bewoners met somatische aandoeningen. Personen met een tijdelijke zorgbehoefte kunnen terecht in het woonzorghotel, dat over 17 plaatsen beschikt. Voor de exploitatie staat een onderdeel van De Gouden Leeuw Groep in op basis van een huurovereenkomst van minstens 20 jaar.

  Voor CP Invest is dit het vierde woonzorgproject in Nederland dat wordt toegevoegd aan de portefeuille.

 • UCB presenteert op EULAR 2019

  Het Belgische farmabedrijf UCB zal verschillende presentaties houden op het jaarlijkse Europese reumatologiecongres EULAR, dat van 12 tot 15 juni plaatsheeft in Madrid.

  Drie mondelinge presentaties betreffen het kandidaat-geneesmiddel bimekizumab en tonen het potentieel van dit middel om de levenskwaliteit te verbeteren van mensen die lijden aan spondylitis ankylopoetica (gewrichtsontsteking van de wervelkolom). UCB presenteert ook resultaten van het gebruik van bimekizumab gedurende 48 weken bij arthritis psoriatica, waarbij gewrichtsontsteking gepaard gaat met psoriasis.

  UCB zal tijdens diverse presentaties ook de kwaliteiten van Cimzia ter behandeling van axiale spondyloarthritis in de verf zetten.

 • Bpost krijgt eerste verkoopadvies

  Analist Matija Gergolet van Goldman Sachs heeft zijn advies voor Bpost verlaagd van 'neutraal' naar 'verkopen'. Tegelijk zakt zijn koersdoel van 10,20 tot 8,50 euro.

  Het gaat momenteel om het enige verkoopadvies voor het Belgische postbedrijf. Volgens Bloomberg zijn er voorts 4 koop- en 9 houdenadviezen voor Bpost. De koersdoelen schommelen tussen 8 en 24,20 euro.

 • Uitkijken naar het banenrapport

  Goedemorgen. De Amerikaanse beurzen zaten gisteren geprangd tussen handelszorgen en hoop op een spoedige renteknip. Het grootste deel van de dag zat er  weinig fut in. In de laatste handelsuren kwam daar verandering in toen Bloomberg schreef dat de Verenigde Staten overwogen om de importtarieven op Mexicaanse producten uit te stellen. De S&P500 eindigde met 0,6 procent winst.

  Intussen klinkt een andere klok: volgens vicepresident Mike Pence zijn de VS nog steeds van plan om volgende week tarieven op Mexicaanse import in te voeren, als zijn er wel verdere onderhandelingen gepland om de crisis te bezweren.

  De Aziatische beurzen breien daar een vervolg aan. Tokio stijgt 0,6 procent, Seoel 0,4 procent. De Chinese beurzen, inclusief Hongkong, zijn vandaag gesloten wegens het Dragon Boat Festival.

  Hoogtepunt van het Dragon Boat Festival is een roeirace tussen boten met een drakenkop op de boeg. ©REUTERS

  De gebeurtenis van de dag is het Amerikaanse banenrapport. Economen voorspellen dat er in mei 175.000 nieuwe banen zijn gecreëerd in de grootste economie van de wereld. Helemaal zeker is dat niet want de cijfers over de privésector die het sociaal secretariaat ADP woensdag vrijgaf, waren een lelijke tegenvaller.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud