1. Markten Live
 2. Live blog
live

Renteknip stuwt beurzen

De hint van Fed-voorzitter Jerome Powell op een renteverlaging, stuurt de beurzen en het goud hoger. Boomend Noorwegen gaat spectaculair tegen de globale trend in en verhoogt de rente om de inflatie in te tomen.
 • Aedifica en Care Property breiden uit

  Twee vastgoedbedrijven melden dat ze gaan uitbreiden.

  Aedifica zegt dat het twee zorgvastgoedsites in België en Nederland heeft gekocht. Het gaat om een woonzorgcentrum in Herentals (7 miljoen euro) en een pand in Noordoostpolder (3 miljoen euro). 

  Care Property Invest meldt dat het een woonzorgvoorziening, genaamd 'Villa Slijthof', in het Nederlandse Wassenaar heeft gekocht. De waarde van het pand bedraagt 5,9 miljoen euro.

 • Blik op morgen

  Wij houden het voor vandaag voor gezien. Morgen zijn we terug met het laatste beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  VRIJDAG 21 JUNI 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  - PMI-industrie en -dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) juni, 10.00 uur

  Japan:

  - Inflatie mei, 01.30 uur

  Verenigde Staten:

  - Verkoop bestaande woningen mei, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  - Connect Group: overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 14 augustus.

  - MDxHealth: buitengewone algemene vergadering

 • Wall Street flink in de plus

  We gaan dieper in op de Amerikaanse beurzen in dit artikel.

 • Bel20 sluit lager

  De Bel20 sloot vandaag met een verlies van 0,2 procent op 3.526 punten. De toppers waren Barco , Galapagos en Argenx . De floppers waren ING , Colruyt en KBC .

 • Rocket Internet schiet hoger door speculatie over delisting

  Het Duitse internetbedrijf Rocket Internet, bekend als vroege investeerder in onder meer Zalando en HelloFresh, gaat 7 procent hoger na een bericht dat CEO Oliver Samwer eraan denkt het bedrijf van de beurs te halen. Volgens Manager Magazin heeft de raad van bestuur van Rocket Internet zich over het plan gebogen. 

  Een delisting moet Samwer, die 44 procent van de aandelen controleert, ruimte geven om discreet investeringen te doen. Door de publicatieverplichtingen als beursgenoteerd bedrijf is dat nu onmogelijk. Het meest waarschijnlijke scenario is dat Rocket Internet zijn 3,6 miljard euro aan cash gebruikt om eigen aandelen in te kopen en zo het belang van Samwer tot boven 75 procent te duwen, aldus het magazine.

  Rocket Internet had gisteren een beurswaarde van 3,7 miljard euro, ruim 20 procent onder de koers van vorige zomer.

 • Boeing vliegt hoger

  Boeing stijgt met 1 procent. De vliegtuigmaker zegt met meerdere luchtvaartmaatschappijen te spreken over bestellingen voor de 737 MAX.

  IAG , de moeder boven British Airways bestelde deze week 200 van deze vliegtuigen. Hiermee deed de vliegtuigmaatschappij de eerste bestelling van het toestel sinds de crash met een vliegtuig van Ethiopian Airways eerder dit jaar. 

 • Trump: 'Iran made a very big mistake'

  De prijs van een vat Brent olie stijgt met 4 procent nadat Iran claimt een Amerikaanse 'spionagedrone' te hebben neergeschoten in de zuidelijke provincie Hormozgan. 

  De VS ontkennen dat ze een drone boven Iraans grondgebied hebben laten vliegen. De Amerikanen geven wel toe dat een drone werd neergehaald, maar volgens hen gebeurde dat in het internationaal luchtruim. Het zou om een MQ-4C Triton-drone van de Amerikaanse marine gaan. 

  President Trump reageert bij het wakker worden kort maar krachtig:

 • S&P500 op recordhoogte

  De S&P500 klimt met 1 procent tot een historisch hoogtepunt. De stijging volgt op de rentehint van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell. De hint wordt duidelijk door de markt opgepakt, want volgens de CME Fedwatch is de kans op een renteverlaging in juli nu 100 procent.

  Lees hier ons volledige artikel over het nieuwe record van de S&P500.

 • Slack krijgt referentiewaarde van 15,7 miljard dollar mee

  In afwachting van een eerste beurskoers voor Slack heeft de New York Stock Exchange al een referentiekoers van 26 dollar per aandeel meegedeeld. Dat waardeert Slack op een kleine 16 miljard dollar.

 • Wall Street wint terrein

  De Amerikaanse beurzen staan in het groen. De Dow Jones klimt 0,8 procent, de S&P500 gaat hoger met 0,9 procent en de Nasdaq vliegt met 1 procent omhoog.

  De S&P500 noteert nu aan 2.953 punten, waarmee de index op zijn hoogste punt ooit staat.

 • Amerikaanse futures wijzen op een hogere opening

  Volgens de futures gaan de Amerikaanse beurzen straks klimmen. De Dow Jones zou 0,9 procent winnen, de S&P500 dikt met 1 procent aan en de Nasdaq zou zelfs met 1,5 procent de lucht in gaan. 

 • Een potentiële groeimarkt voor Balta

  Eenvoudig zal het niet worden, maar op basis van deze foto moet het kwakkelende Balta misschien eens proberen met zijn rode lopers door te breken op de Noord-Koreaanse markt ...

 • Bank of England knipt in de prognoses ...

  ... en effent dus potentieel ook al het pad voor een renteknip. De Britse centrale bank voorspelt in haar jongste outlook nu nulgroei over het tweede kwartaal. 

 • Goldman zet opnieuw mes in koersdoel Tesla

  Het beurshuis schat de pionier in elektrische auto's nu op 158 dollar per aandeel in, van 200 dollar voorheen. De reden: een (nog) somberder inschatting van de verkoopsvolumes. Eerder kwam Morgan Stanley al met een extreem somber 'worst case scenario' voor Tesla

 • Argenx op record

  Na Galapagos eerder, noteert nu ook Argenx   met een klim van 2 procent tot 122,80 euro op een vers record. Kepler Cheuvreux startte vorige week de opvolging van het biotechaandeel met een koopadvies, het zoveelste in de rij. Het beurshuis bestempelde de Gentenaars dankzij het beloftevolle onderzoek rond de spierziekte myasthenia gravis als 'de ideale overnamekandidaat'. 

  Pro memorie: de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson trok eind vorig jaar 300 miljoen uit om in het kapitaal van Argenx te stappen, in combinatie met een samenwerking rond kankeronderzoek. 

 • Ontex nog steeds overtuigde verkooptip bij Morgan Stanley

  Ontex  veert 2,6 procent op tot 13,76 euro. Een remonte die moet afgezet worden tegen wat voorafging: sinds de zware winstwaarschuwing begin mei was de luierfabrikant zwaar afgestraft. Dinsdag sloot het aandeel met 13,05 euro op een diepterecord, bijna 40 procent onder het peil van vlak vóór de waarschuwing en 28 procent onder de intekenprijs (18 euro) bij de beursgang goed vijf jaar geleden. 

  Morgan Stanley blijft Ontex ondanks die afstraffing als één van de 'favoriete verkooptips' onder de Europese midcaps naar voor schuiven. 'Ontex heeft het moeilijk om over te schakelen van producent van witte producten naar een speler in merkproducten. De risico's zijn veelvuldig: grote concurrentie, de uitvoering van het herstructureringsplan en volatiele grondstoffen- en valutaprijzen in combinatie met lage prijszettingsmacht.' 

 • Berenberg knipt in koersdoel Greenyard

  Berenberg verlaagt het koersdoel van Greenyard  van 4,50 naar 3,50 euro. 'We houden rekening met de toegenomen nettoschulden', zegt analist Fraser Donlon. Het advies blijft 'houden'. 'Tegen een ondernemingswaarde/ebitda ratio van 8 noteert Greenyard in lijn met de sectorgenoten.' 

  Beleggers zijn vooral in afwachting van details over een nieuwe noodzakelijke kapitaalverhoging, om de balans in orde te krijgen. 

 • Moeten er nog renteverlagingen zijn?

  Neen, maar de Indonesische centrale bank voegt zich niettemin bij de minst exclusieve club ter wereld. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Dixons Carphone keldert

  Dixons Carphone , onder het merk Carphone Warehouse de grootste verdeler van elektronica en mobiele telefoons in het VK, meldt een winstdaling van 22 procent over het boekjaar 2018-2019 (dat eindigde op 27 april), gedreven door een moeilijke markt voor mobiele telefoons. Ook het huidige boekjaar kondigt zich moeilijk aan: Dixons verwacht een verdere winstdaling.

  Dixons Carphone voorziet voor het boekjaar 2019-2020 een winst van 210 miljoen pond, terwijl analisten mikten op 300 miljoen pond. 

  We gaan een moeilijk jaar tegemoet, vooral in mobiele telefoons.
  Alex Baldock
  CEO Dixons Carphone

 • Asterixdorp Noorwegen verhoogt de rente

  We hadden het zonet al over het Noorse Asterixdorp en Norges Bank stelt ons niet teleur: gouverneur Oystein Olsen verhoogt de rente tot 1,25 procent, om de inflatie af te remmen. 

 • Op komst: vloedgolf uit Frankfurt

  Om een Duitse lange rente van minus 0,3 procent steek te doen houden, zal de Europese Centrale Bank echt wel in bulk Bunds moeten opkopen. Een vloedgolf van stimulus dus. 

 • Stel uw vraag aan Marleen Vaesen (Van de Velde)

  Straks om 12 uur chatten we met Marleen Vaesen, sinds december CEO van lingeriegroep Van de Velde. Een vraag achterlaten, kan hier al. 

 • Colruyt brokkelt opnieuw af

  Na de mokerslag gisteren is er geen remonte voor Colruyt : het aandeel brokkelt 1,2 procent af naar 52,92 euro. De conferentie met het management gisteren heeft analisten niet echt kunnen verwurwen. 

  Jefferies-analist James Grzinic blijft bij zijn verkoopadvies en koersdoel van 36 euro. 'De correctie van is nog maar het begin van het wegwerken van de enorme discrepantie tussen waardering en winstvooruitzichten', luidt het.

  'Colruyt is operationeel één van meest indrukwekkende supermarktketens die we opvolgen. De concurrentiepositie is goed, de marges blijven hoog, de balans is van gewapend beton en het management blijft nauwgezet een zeer geliefd merk koesteren', zalft de analist. Om dan te slaan: 'Maar in de voorbije jaren gaat de omzetgroei ten koste van groeiende investeringen, waar een steeds kleinere toename van marktaandeel tegenover staat'. 

  Eenzelfde teneur bij KBC Securities, waar analist Alan Vandenberghe het verkoopadvies en koersdoel van 39 euro intact laat. 'Aanhoudende investeringen in de langetermijnstrategie en een moeilijker omgeving zullen ook over de afzienbare toekomst op de marges blijven wegen. Daarom blijven de huidige premie op de sectorgenoten buitensporig vinden.'

 • Bel20 opent hoger - Colruyt zakt verder

  De Bel20  opent met een winst van 0,6 procent, in lijn met de overige Europese beurzen. 

  Colruyt  zakt opnieuw 1,5 procent na de grootste pandoering sinds 1977 gisteren. 

  Nyrstar opent 3,6 procent hoger op 0,21 euro, nadat een onderzoeksbureau vaststelde dat het aandeel na de herstructurering 0,14 euro waard is. 

  Umicore  gaat op zijn elan van gisteren verder - na de succesvolle uitgifte van nieuwe obligaties - en wint 2 procent. 

  Van de Velde  stijgt 2,8 procent. Straks chatten we om 12 uur met CEO Marleen Vaesen. 

 • Belgische rente sluipt richting nulpunt

  De Belgische lange rente hervat zijn tocht richting nulpunt, nu centraal bankiers overal in de wereld - met dus uitzondering van Noorwegen - het ultrasoepele beleid nog wat soepeler maken. In de vroege handel zakt de rente 3 basispunten tot 0,10 procent. Dat is nog iets meer dan het dieptepunt op dinsdag, 0,073 procent, dat er kwam nadat ECB-voorzitter Mario Draghi er geen twijfel over liet bestaan dat er extra stimulus komt

  Een hele reeks bedrijven, waaronder Umicore, Bekaert en Gimv, maken van die extreem lage rente dankbaar gebruik om nog snel tegen bodemtarieven voor lange tijd geld op te halen. 

 • 'Fed had evengoed renteknip in Wall Street Journal kunnen adverteren'

  Op 31 juli verlaagt de Federal Reserve de rente. Dat is voor Tim Duy, Fed-watcher bij de universiteit van Oregon, een uitgemaakte zaak. 'Dat er in juli een verlaging komt is even duidelijk dan mocht de centrale bank die in een advertentie in The Wall Street Journal aangekondigd hebben', klinkt het. 

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Europese beurzen zullen circa een halve procent hoger openen, voorspellen de futures.

 • Renault in zee met Alphabet voor zelfrijdende auto's

  Renault en zijn partner Nissan kondigen een exclusieve overeenkomst aan met Waymo, dat is de afdeling van Alphabet die zich bezighoudt met zelfrijdende auto's. Bedoeling is om samen een fleet te ontwikkelen van zelfrijdende taxi's in Frankrijk en Japan. Na de lancering in deze landen, komen andere Europese en Aziatische markten aan de beurt.

  Er zijn geen verdere details bekend, zoals een lanceerdatum.

 • Colruyt, the day after

  Hamvraag vandaag is of er koersherstel komt voor Colruyt , nadat de supermarktketen gisteren in reactie op teleurstellende jaarcijfers en prognoses de grootste klap sinds de beursgang in 1977 incasseerde. 

 • Het Asterixdorp van de centralebankwereld

  De Europese Centrale Bank brengt extra stimulus in gereedheid, de Federal Reserve belooft snel een renteknip. Maar één centrale bank doet niet mee aan die race naar de bodem. Het Asterixdorp heet Norges Bank. De Noorse centrale bank vergadert vandaag over het beleid en economen verwachten dat voorzitter Oystein Olsen opnieuw de rente verhoogt, tot 1,25 procent. 

  Oystein Olsen, gouverneur van Norges Bank ©Bloomberg

  Het moet gezegd: Noorwegen is ook het Asterixdorp van de wereldeconomie. De natie van 5 miljoen zit op een collectieve spaarpot van 945 miljard euro (9.200 miljard kronen), de economie boomt door de weer florerende oliesector, met een werkloosheidsgraad van minder dan 4 procent is er zo goed als volledige tewerkstelling. Last but not least: terwijl andere centrale bankiers er maar in slagen de inflatie op te krikken, is de inflatie in Noorwegen met 2,5 procent, een cijfer dat de natte droom van Mario Draghi is, boven de doelsteling.  

  De beslissing valt om 10u30. Voor wie het Noors machtig is: u kunt de persconferentie van Olsen straks live volgen

 • Goud naar hoogste peil in vijf jaar

  Hoe meer centrale banken de rente verlagen, hoe lager de 'opportuniteitskost' om goud aan te houden. Goud levert immers geen rente op. Na de hint op een Amerikaanse rentedaling gisterenavond, gaat de goudprijs verder hoger naar 1.382 dollar per ounce. Dat is het hoogste peil in vijf jaar.

 • Japanse centrale bank houdt rente stabiel - Yen verstevigt

  De Japanse centrale bank heeft haar monetair beleid ongewijzigd gelaten, waaronder een basisrente van -0,1 procent en een doelstelling van de tienjaarsrente van 0 procent. De bank wil munitie overhouden voor diepere economische problemen.

  De houding van de Nippon Ginko staat dus in contrast met de Federal Reserve en de Europese Centrale bank die op extra stimulus hebben gehint. Het gevolg is dat de yen verstevigt tot 107,5 per dollar, dat is het hoogste peil sinds januari.

 • Onderzoeksbureau: 'Nyrstar na herstructurering 0,14 euro per aandeel waard'

  Luttele uren nadat beurswaakhond FSMA Nyrstar in een zelden gezien démarche kapittelde, heeft de zinkgroep dan toch rijkelijk laat extra informatie ter beschikking gesteld voor de aandeelhouders in de aanloop naar de - ook vaak uitgestelde - jaarvergadering van 25 juni. Onderzoeksbureau Duff & Phelps oordeelt in het rapport dat de billijke waarde rond de minus 300 miljoen euro schommelt. Na de herstructurering raamt D&P de waarde van de groep op 747 miljoen euro. 2 procent van die waarde is 15 miljoen euro of 0,14 euro per aandeel, meteen een schaars houvast voor de kleine aandeelhouder.

  Lees hier ons volledig artikel.

 • Vandaag naar de beurs: Slack

  Slack, de specialist in zakelijke chat, trekt vandaag naar Wall Street. De groep krijgt vandaag bij zijn beursdebuut een referentieprijs van 26 dollar mee. De ticker luidt 'WORK'.

  Slack trekt op een ongebruikelijke manier naar de beurs: net als bij Spotify vorig jaar gaat het om een 'direct listing'. Dat betekent dat er geen sprake is van een introductieprijs, dat er geen nieuwe aandelen worden uitgegeven en dat er geen begeleidende bankiers zijn.

  De grote vraag voor beleggers is of Slack zijn grote concurrent Microsoft met zijn platform Teams kan afhouden.

 • Aziatische beurzen op winst

  De Aziatische beurzen gaan hoger in de nasleep van de Fed-vergadering gisterenavond. Voorzitter Jerome Powell deed de deur open voor een renteverlaging in juli.

  De Japanse (+0,4%), Zuid-Koreaanse (+1,2%) en Chinese beurzen (+3,3%) trekken hoger.

Meer uit Markten Live

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n