1. Markten Live
 2. Live blog

Renteverschillen met Duitsland lopen op

De Europese beurzen kleuren rood. De renteverschillen tussen Duitsland enerzijds en Frankrijk en Italië anderzijds dikken aan. Credit Suisse plakt een 'outperform'-advies op Ahold Delhaize.
 • Slotbel

  De Bel20 gaat 0,8 procent lager de dag uit. Enige winnaar UCB (+0,03%) houdt uiteindelijk maar zéér nipt het hoofd boven water. De brede Stoxx Europe 600 verloor 0,6 procent. Hieronder de toppers en floppers op de Brusselse continumarkt.

  Top Flop
  4Energy Invest+5,38%CP Invest-1,93%
  Hamon+3,49%Celyad-2,09%
  Zenitel+2,63%Genticel-2,18%
  Asit Biotech+2,26%Econocom-2,27%
  Ablynx+1,79%Thrombogenics-2,43%
  Bone Therapeutics+1,58%Nyrstar-3,52%
  Argen-X+1,55%Fountain-3,78%

 • Tij is gekeerd

  ©Bloomberg

  Het lijkt kort voor de slotbel niet meer goed te komen met de Bel20 . Unisono met de rest van de Europese beurzen zakt de Brusselse index verder weg. Enkel UCB noteert momenteel nog met een winstje van 0,2 procent.

 • Draghi: 'Duitsland is geen manipulator van wisselkoersen'

  ©Bloomberg

  Tijdens zijn toespraak tegenover het europarlement reageerde Draghi op uitspraken van Trump-adviseur Peter Navarro. Die noemde de euro 'zwaar ondergewaardeerd', en beweerde dat de munt de facto een 'impliciete Duitse mark' was. Daar zouden de Duitsers als exporteur met een aanzienlijk handelsoverschot veel voordeel uit halen.

  'We zijn geen valutamanipulators,' zei Draghi maandag. 'Het monetair beleid in de VS en de Eurozone loopt uiteen omdat ze op verschillende punten in de economische cyclus zitten.'

 • Fillon spreekt

  ©AFP

  De geplaagde Franse presidentskandidaat François Fillon houdt momenteel een persconferentie. De vraag is of hij zijn campagne nieuw leven kan inblazen, of alle redding te laat komt. Fillon was voor het uitbreken van 'penelope-gate' de establishmentkandidaat bij uitstek die Marine Le Pen van het Front National van de macht moest houden. Zo werd alvast één extreem-rechtse dreiging weggehouden van de macht binnen Europa, maar het schandaal veroorzaakte een dijkbreuk in de populariteit van de Les Républicains-kandidaat.

 • Draghi praat euro hoger

  ECB-gouverneur Mario Draghi herbevestigde in het Europees parlement de intentie om stimulus te blijven toedienen tot de inflatie in de eurozone z'n doel bereikt. Dat doel ligt onder maar dicht bij 2 procent.

  Momenteel rukt de inflatie op doordat de gestegen olieprijs nog moet doorsijpelen in consumentenproducten. Veel economen verwachten dat dat effect binnenkort is uitgewerkt, waarna de inflatie opnieuw zal wegzakken.

  De euro  staat deze namiddag nog steeds op verlies, maar ging hoger van zodra Draghi begon te spreken.

 • Wall Street lager

  De grote indexen gaan licht lager in New York.

  • S&P500: -0,2%
  • Nasdaq: -0,2%
  • Dow Jones: -0,2%

  Er is ook goed nieuws: de Dow Jones-index blijft boven de 20.000 punten.

 • Beurzen lager door onrust over rente

  De renteverschillen (spreads) tussen Duitsland enerzijds en Frankrijk en Italië anderzijds lopen op. De klim van de Franse rente heeft te maken met zorgen over Marine Le Pen, de ultrarechtse kandidate voor de presidentsverkiezingen, die dit weekend haar campagne op gang heeft geblazen. Mocht ze winnen, dat zou ze een frexit-referendum organiseren, kondigde ze aan.

  De spread tussen de Duitse en de Italiaanse rente bedroeg op een bepaald moment 200 basispunten, maar is intussen wat teruggevallen. Het was van 2014 geleden dat het renteverschil nog zo groot was. UniCredit heeft zijn kapitaalverhoging opgestart en dat zorgt voor enige onrust.

  De Europese beurzen zakken wat dieper. Het verlies van de Euro Stoxx50 bedraagt 0,6 procent. Ook de Bel20 staat nu op verlies (-0,2%).

 • Bill Gross geeft beleggers raad

  De 72-jarige obligatiebelegger Bill Gross denkt dat de markten nog steeds mogen uitgaan van een voortzetting van het QE-beleid van de centrale banken, waardoor de rentevoeten kunstmatig laag zullen blijven. Beleggers moeten die ‘financiële methadon’ omarmen, klinkt het in zijn maandelijkse outlook. ‘Quantitative easing’- het massaal opkopen van effecten door centrale banken om zo geld in de economie te pompen – zal volgens Gross nog een tijd doorgaan, al zal de dosis de komende jaren mogelijk wel worden verminderd.

  Opmerkelijk is volgend citaat: ‘Ik zou durven opperen dat zonder QE van de ECB en de Bank of Japan de rente op tienjarig Amerikaans staatspapier vrij snel zou stijgen tot 3,5 procent en dat de Amerikaanse economie in een recessie zou wegzinken.’ 

 • Miljardairs en hun routine

  Of u er zo rijk van wordt als deze kerels, durven we niet beloven. Het helpt hen wel de dag beter door te komen - of zelfs te verlengen.

 • Europa kleurt rood

  De beurzen in Europa zijn over de middag in het rood beland. De Euro Stoxx50 zakt 0,3 procent weg, vooral onder invloed van de financiële waarden. De gigantische kapitaaloperatie bij UniCredit sleurt ook andere Italiaanse instellingen mee, evenals banken uit andere landen uit de periferie van de eurozone. Met 0,3 procent winst houdt de Bel20 het hoofd nog boven water. De Amerikaanse futures noteren vlak.

 • Koers UniCredit herberekend wegens kapitaalverhoging

  Aandachtige lezers zullen opgemerkt hebben dat de koers van UniCredit er vandaag helemaal anders uitziet dan vrijdagavond. De gigantische kapitaaloperatie is de verklaring. Collega Kurt Vansteeland legt even uit hoe de nieuwe koers - ongeveer de helft van de oude - tot stand is gekomen.

  UniCredit sloot vrijdagavond aan 26,16 euro, maar dat is niet de startkoers deze maandag. Want per vijf aandelen kun je met je voorkeurrechten intekenen op 13 nieuwe aandelen, tegen 8,09 euro per stuk. Maandagochtend had wie intekende dus geen 5 stuks meer, maar 18 stuks: 5 die 26,16 euro kostten en 13 die 8,09 kostten. Gemiddeld is dat 13,11 euro per stuk, de koers zonder de rechten met andere woorden.

  Twee trams voor een filiaal van UniCredit Banca in Milaan. ©Bloomberg

 • Wat mogen we van Fagron verwachten?

  Morgen geeft Fagron, de specialist in magistrale bereidingen, de resultaten vrij over een op zijn zachtst gezegd tumultueus 2016 vrij. Collega Jan De Schamphelaere lijst hier op waar u naar moet uitkijken. Eén zekerheid: de naam 'Wichita' zal er zeker in voorkomen.

  Soul Coughing: 'True Dreams of Wichita'

 • Marktenchat om 12 uur

  Om 12 uur start onze marktenchat met collega Serge Mampaey. Alle vragen zijn welkom, zolang het maar over de financiële markten gaat. Bijvoorbeeld, welk is het volgende aandeel dat van de beurs gaat? Ondertussen deze video die de sfeer op de markten prima weergeeft, aldus Kurt Vansteeland in zijn weekboek: 

  Ray VENTURA - Tout va tres bien Madame la Marquise

 • Kapitaalverhoging drukt op UniCredit

  De Italiaanse bank verliest 2,4 procent in Milaan. Bij UniCredit gaat vandaag een gigantische kapitaaloperatie van start. Aandeelhouders kunnen per 5 aandelen in bezit 13 nieuwe aandelen kopen tegen 8,09 euro het stuk. De hele operatie loopt tot 23 februari en moet 13 miljard euro opbrengen. In totaal worden 1.606,9 miljard nieuwe aandelen aangeboden. De hele operatie loopt tot 23 februari en moet 13 miljard euro opbrengen. Dat geld heeft UniCredit nodig om op 10 maart de coupon te kunnen betalen op een risicovolle obligatielening.

  Parallel met de kapitaalverhoging, de grootste ooit in Italië, maakte UniCredit zaterdag bekend met de vakbonden een akkoord te hebben bereikt over het schrappen van 3.900 banen in eigen land. Tegen 2019 moeten in de hele groep 14.000 banen verdwijnen.

 • BinckBank beter dan verwacht

  De Nederlandse onlinebank voor beleggers heeft in het vierde kwartaal goed gepresteerd. De aangepaste nettowinst kwam uit op 7,5 miljoen euro, wat merkelijk meer is dan de 6,5 miljoen die analisten hadden verwacht.

  Over heel 2016 behaalde Binck een aangepaste nettowinst van 31 miljoen euro, wat 45 procent minder is dan over 2015. Sterke concurrentie, een moeilijk beursklimaat en de Belgische speculatietaks zijn de verklaring. Zoals gewoonlijk geeft BinckBank geen vooruitzichten voor 2017. 

 • Credit Suisse trekt koersdoel ING fractie op

  Het koersdoel voor ING gaat van 14 naar 14,5 euro. Het advies van Credit Suisse blijft 'neutral'.

  ING is een bank van hoge kwaliteit met een goed uitgebouwd Europees retailnetwerk, maar dit zit reeds in de koers verwerkt. Het management gaf bij de publicatie van de vierdekwartaalcijfers te kennen groei voorrang te willen geven boven uitkering van dividenden. Credit Suisse verlaagt dan ook zijn raming voor de dividenden over 2017 en 2018 van respectievelijk 0,71 en 0,75 euro tot 0,68 en 0,70 euro per aandeel.

 • Credit Suisse gelooft in Ahold Delhaize

  Het Zwitserse beurshuis begint de opvolging van Ahold Delhaize met een 'outperform'-advies (wat zoveel is als een koopadvies) en een koersdoel van 24,5 euro.

  De Nederlands-Belgische retailer is een 'operationele leider' met hoge marges, een sterke vergelijkbare groei, uitstekende vrijekasstroomgeneratie en een traditie van cash-uitkering aan de aandeelhouders. Significante verborgen waarde zit er echter in de online activiteiten. Credit Suisse verwijst naar de twee online supermarktplatforms (Peapod in de VS en ah.nl in Nederland) en naar de verkoop van consumentenartikelen (via bol.com) in de Benelux. Voor deze drie verwacht het beurshuis tussen 2016 en 2020 een gemiddelde jaarlijkse groei van 19 procent.

  Credit Suisse ziet twee grote gevaren voor Ahold Delhaize: toenemende concurrentie in de VS (van Walmart en Aldi aan de onderkant en Whole Foods en Trader Joe's aan de bovenkant) en de overschakeling op kleinere winkels en online.

 • KBCS verlaagt advies voor Materialise

  KBC Securities laat zijn advies voor het 3D-printingbedrijf Materialise zakken van 'bijkopen' tot 'houden'. Tegelijk stijgt het koersdoel van 8,5 tot 9,25 dollar (Materialise noteert op Nasdaq).

  Het aandeel heeft bijzonder sterk gepresteerd sinds begin dit jaar dankzij de overeenkomst met Siemens, schrijft analist Guy Sips. 'Deze deal toonde nog maar eens aan dat Materialise een visionaire onderneming is en leiderschap heeft dat de vooruitgang van de 3D printingsector vooruit heeft gestuwd.'

  Materialise is goed gepositioneerd door de combinatie van interne technologische knowhow en industriële breedte die de kerncompetenties koppelt aan externe commerciële ervaring die ze opdoen doorheen de verschillende marktsegmenten waarin Materialise actief is. Dat zet Sips ertoe aan zijn koersdoel op te trekken.

 • Sterke Duitse fabrieksbestellingen

  In december stegen de Duitse fabrieksbestellingen met 5,2 procent tegenover de maand voordien. Toen waren ze wel 3,6 procent teruggevallen tegenover oktober. Jaar op jaar namen de fabrieksbestellingen met 7,6 procent toe. De sterke prestatie van de maand december was zowel aan binnen- als buitenlandse bestellingen te danken. Het cijfer suggereert dat de industrie in het eerste kwartaal in hogere versnelling zou kunnen schakelen, meent ING-econoom Carsten Brzeski.

 • Topman Tiffany stapt op

  De Fransman Frédéric Cumenal houdt het voor bekeken bij Tiffany. Hij verlaat de Amerikaanse juwelier minder dan twee jaar nadat hij aan het hoofd kwam te staan. Zijn vertrek volgt op teleurstellende financiële resultaten. Tiffany heeft te lijden onder de dure dollar, een daling van het luxetoerisme en lagere bezoekersaantallen in zijn winkel op Fifth Avenue. Die winkel ligt in de Trump Tower en is moeilijk bereikbaar door allerlei veiligheidsmaatregelen, massale media-aandacht en bezoek van hoge pieten.

  Cumenal wordt voorlopig vervangen door Michael Kowalski, de voormalige topman van Tiffany en huidige voorzitter van de groep. Intussen wordt een opvolger gezocht.

  De Tiffany-winkel op Fifth Avenue is moeilijk bereikbaar door de veiligheidsmaatregelen in de buurt. ©AP

 • Europese beurzen licht lager

  De Europese aandelenmarkten verliezen licht terrein in de vroege handel. Na een kwartier noteert de Euro Stoxx50 0,2 procent in de min. Vooral de beurs van Frankfurt (-0,5%) heeft het moeilijk. Euronext Brussel (+0,2%) is een van de weinige positief ogende beurzen, met dank aan het grote gewicht van de bankaandelen.

 • DHT Holdings wijst bod Frontline af

  De raad van bestuur van tankerrederij DHT Holdings heeft zondag unaniem het overnamevoorstel van Frontline van de hand gewezen. De door John Fredriksen gecontroleerde groep wou DHT overnemen via een aandelendeal en fuseren met Frontline. Volgens de raad van bestuur van DHT is het voorstel van Frontline ‘helemaal inadequaat en niet in het beste belang van DHT en zijn aandeelhouders’.

  ‘Wij geloven dat Frontlines voorstel onze onderneming substantieel onderwaardeert en een opportunistische poging is om DHT op een laag punt in de cyclus te verwerven’, zei voorzitter Erik Lind. ‘Wij zijn overtuigd dat DHT significant meer waarde zal genereren voor de aandeelhouders als een onafhakelijke onderneming dan de vooruitzichten vervat in dit voorstel.’

 • Kwart minder handel op Euronext-beurzen

  In januari werd op de Euronext-beurzen elke dag gemiddeld voor 6,458 miljard euro  verhandeld. Dat is 25,6 procent minder dan in januari 2016 en ook 10,8 procent minder dan in december, laat Euronext weten in een persbericht.

  De handel in ETF's (indextrackers) was 4,8 procent kleiner dan in de erg drukke januarimaand van 2016 en 25,7 procent kleiner dan in december.

  Eenzelfde trend bij de derivaten: 25,9 procent minder per dag dan in januari 2016 en 2,6 procent minder dan in december.

 • Vlakke start verwacht in Europa

  De Europese beurzen zullen vlak tot licht lager van wal steken, geven de futures aan. Wall Street sloot vrijdag met stevige winsten (Dow Jones +0,9%), waarbij financiële aandelen de kar trokken. Vandaag noteren de Aziatische beurzen overwegend licht hoger.

  Trump tekent een opdracht aan de minister van Financiën om de Dodd-Frank-wet te herzien. ©AFP

  Zowel in de VS als in Azië zijn de winsten indirect aan Trump te danken. De Amerikaanse president wil de Frank-Dodd-wet terugdraaien die na de kredietcrisis werd ingevoerd om uitwassen en een te risicovol beleid te vermijden. Dat vooruitzicht vuurt de aandelen van banken en verzekeraars aan.

 • Lage prijzen drukken winst Ryanair

  De lagekostenmaatschappij zag in het derde kwartaal van zijn boekjaar (oktober-december) de nettowinst terugvallen van 103 tot 95 miljoen euro. Daarmee bleef Ryanair onder de verwachting: analisten rekenden op 102 miljoen euro volgens Bloomberg.

  Oorzaak van de winstval is prijzendruk. Om concurrenten de pas af te snijden en toch klanten aan te trekken verlaagde Ryanair zijn ticketprijzen met 17 procent. Het bedrijf ziet die trend van neerwaartse prijzen aanhouden en is daarom voorzichtig in zijn vooruitzichten. Een jaarwinst van 1,3 tot 1,35 miljard euro blijft haalbaar, maar specifieker zegt Ryanair niet te kunnen zijn. Bovendien kan het minste ‘veiligheidsincident’ een impact hebben op kortetermijnboekingen en een misser opleveren wat de winstdoelstelling betreft.

  In oktober verlaagde Ryanair al zijn winstprognose met 75 miljoen dollar wegens de brexit en de verzwakking van het pond. De maatschappij herhaalde nu dat ze trager zal groeien in het VK dan ze vooraf van plan was.

 • Berenberg start opvolging Umicore voorzichtig

  Het Duitse beurshuis plakt op Umicore een houden-advies en een koersdoel van 55 euro. Dat is maar weinig boven de laatste koers (53,13 euro). De reden is de sterke stijging die de Belgische materialentechnologiegroep achter de rug heeft: sinds begin 2016 kwam er zowat een kwart bij de koers. Daardoor noteert Umicore nu tegen 21,4 keer de verwachte winst. 'Dit laat weinig ruimte voor ontgoocheling', menen analisten Sebastian Bray, Rikin Patel en James Williamson.

 • Kiadis begint Fase 3-onderzoek voor leukemiemiddel

  Het Nederlandse biofarmabedrijf Kiadis Pharma , dat zowel in Amsterdam als in Brussel noteert, is begonnen met een Fase 3-onderzoek met ATIR101, een potentieel geneesmiddel om acute leukemie te behandelen. Het werven van patiënten is gestart in Canada na goedkeuring door de Canadese gezondheidsautoriteit. Later wil Kiadis het onderzoek uitbreiden naar de VS en Europa. In totaal zouden 195 patiënten het middel toegediend krijgen verspreid over meer dan 40 ziekenhuizen.

 • Ablynx vraagt Europese toelating voor weesgeneesmiddel

  Het Gentse biofarmabedrijf Ablynx heeft bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een aanvraag ingediend om caplacizumab goed te keuren voor de behandeling van ATTP (verworven trombotische trombocytopenische purpura). Dat is een zeldzame, acute en levensbedreigende bloedstollingsziekte waarvoor momenteel geen specifiek geneesmiddel op de markt is. Caplacizumab zou het eerste geneesmiddel kunnen worden dat Ablynx op de markt brengt.

  'Dit is een zeer belangrijke gebeurtenis in de ontwikkeling van Ablynx, waarbij we ons voorbereiden om ons eerste product te commercialiseren en een volledig verticaal geïntegreerd biofarmaceutisch bedrijf te worden', zegt topman Edwin Moses in een persbericht.

 • Goedemorgen! We starten de week met een blik op de Aziatische beurzen. Die gaan bijna zonder uitzondering hoger. Vooral de financiële aandelen doen het goed, zowel banken als verzekeraars. De Amerikaanse president Trump voegde de daad bij het woord en zette eind vorige week de eerste stappen om de strengere maatregelen voor banken die na de financiële crisis werden ingevoerd, terug te draaien.

  In Tokio won de Nikkei 0,3 procent. Mitsubishi UFJ Financial Group, een van de toonaangevende Japanse banken, steeg tot zijn hoogste peil in een jaar. Traders verwachten de komende dagen een rustige handel in Tokio want op 10 en 11 februari ontmoet de Japanse premier Sinzo Abe president Trump. Ze zullen het onder meer over handel en wisselkoersen hebben.

  Uithangborden van twee Japanse banken in Tokio: Mizuho Bank en Mitsubishi UFJ. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud