1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street sluit in de plus

Wall Street sloot hoger. Tesla sprong boven de lat met kwartaalcijfers nabeurs. De Europese beurzen zijn met kleine winsten gesloten. De Bel20 won een half procent. Gekneld tussen een hogere vraag en chiptekorten trok Barco toch hoger. Bpost beleefde zijn beste beursdag in vijf maanden.
 • Winst Tesla hoger dan verwacht

  De winst van de elektrische autobouwer Tesla kwam in het derde kwartaal hoger uit dan verwacht. De winst per aandeel steeg naar 1,86 dollar terwijl de consensus rekening hield met een winst van 1,59 dollar. De omzet klom naar 13,76 miljard dollar, terwijl analisten 13,63 miljard dollar aan verkopen voorzagen. Het aandeel Tesla zakt nabeurs wel met zo'n 0,7 procent.

  Maar dat komt vooral omdat de marktverwachtingen de afgelopen weken zijn opgelopen. Sinds het publiceren van veel beter dan verwachte leveringscijfers op 2 oktober was het aandeel met ruim 10 procent gestegen. De autoproducent weet veel beter dan andere autobouwers om te gaan met het wereldwijde chiptekort. 

  Lees hier meer!

  Onze teams zijn vindingrijk met de aanbodproblemen omgegaan op een manier die ongeëvenaard is in de autosector.
  Tesla

 • Amerikaanse beurzen sluiten in het groen

  Wall Street is hoger afgesloten. De Dow Jones won 0,4 procent, de S&P500 ging 0,4 procent hoger en de Nasdaq trappelde ter plaatse.

 • Rendement van Elia's Duitse activiteiten neemt vanaf 2024 af

  De Duitse activiteiten van Elia - de netwerkbeheerder heeft 80 procent van 50Hertz in handen - zullen vanaf 2024 minder opbrengen. Dat is een gevolg van een aanpassing van de regulering in Duitsland.

  De Duitse regulator BNetzA heeft voor de volgende regulatoire periode 2024-2028 het toekomstige rendement op eigen vermogen voor alle gas- en elektriciteitsnetbeheerders vastgelegd op 5,07 procent vóór belastingen en 4,13 procent na belastingen. Dat is een verlaging tegenover het huidige rendement op eigen vermogen.

  Elia is daar niet gelukkig mee. 'De vermindering van het regulatoire rendement op eigen vermogen vindt plaats op een moment dat het investeringsvolume dient toe te nemen om de klimaatdoelstellingen sneller te kunnen behalen', klinkt het in een persbericht.

  De BNetzA moet wel nog enkele andere elementen vastleggen die het toekomstige regulatoire rendement beïnvloeden. Dat zou in de komende 15 maanden moeten gebeuren. Naast deze componenten verwacht Elia dat ook een verandering in de regelgeving de daling van het rendement op eigen vermogen deels zal compenseren. Niettemin zal het totale rendement voor de Duitse activiteiten afnemen. 

 • 'PayPal wil Pinterest overnemen'

  Volgens bronnen van het persbureau Bloomberg zou de betaalspecialist PayPal het sociale medium Pinterest mogelijk over willen nemen voor 70 dollar per aandeel, waarmee het bedrijf 39 miljard dollar waard zou zijn. Op Pinterest kunnen gebruikers foto's met elkaar delen. 

  De prijs die PayPal wil bieden ligt bijna 26 procent boven de slotkoers van dinsdag van 55,59 dollar. Het aandeel schiet dan ook zo'n 8 procent hoger tot 60 dollar. 

 • Wereldhave Belgium ziet situatie normaliseren

  Wereldhave Belgium zegt dat de situatie in winkelcentra weer terug gaat naar goede bezoekersaantallen. Daarnaast presteren de huurders weer goed. Toch daalde de bezettingsgraad wel een klein beetje van 96,2 in juni naar 96 procent eind september. Maar het invorderingspercentage van de huren is met 96,7 procent hoog. 

  Wereldhave Belgium bevestigt verder de prognose voor het nettoresultaat voor 2021 van 4,30 euro per aandeel. Verder sloot het 15 nieuwe huurovereenkomsten. In de eerste negen maanden lag de gemiddelde huur zo'n 5 procent boven de geschatte markthuur. 'In combinatie met de hoge bezettingsgraad in een uitdagende markt toont dit nog eens te meer de kwaliteit van de activa van Wereldhave Belgium', klinkt het bij het bedrijf. 

 • Bitcoin naar record

  Markten-Live-collega Bas van der Hout legt uit waarom de bitcoin naar recordhoogte stijgt. Daarnaast vertelt hij over zijn bezoek aan het Belgische parlement afgelopen dinsdag om over cryptomunten te spreken.

  Bitcoin naar record

 • Europese beurzen eindigen met winst

  De Europese beurzen kwamen pas na de middag, en dan vooral in de laatste anderhalf uur handel, wat meer op dreef. De Euro Stoxx 50 sloot 0,1 procent hoger, de bredere Stoxx Europe 600 won 0,3 procent.

  In Brussel ging de Bel20 0,5 procent vooruit tot 4.221,06 punten. Uitblinkers waren UCB (+2,2%) en AB InBev (+2,1%). Jefferies voorspelde dinsdag dat de beleggersdag op 6 december een katalysator kan zijn voor de biergroep. Onderaan in de Bel20 stonden Galapagos (-1,8%) en Aperam (-1,4%).

 • IBA lanceert onlineplatform voor protontherapie

  De Waalse fabrikant van bestralingsapparatuur IBA heeft een nieuw interactief onlineplatform rond protontherapieoplossingen voor kankerbehandeling gelanceerd. Het platform, dat Campus is gedoopt, werd dinsdag en woensdag voorgesteld tijdens een reeks webinars. IBA zal het ook presenteren op de jaarvergadering van de American Society for Radiation Oncology (Astro), waar het Waalse bedrijf van 24 tot 27 oktober aan deelneemt.

  Via Campus kunnen gebruikers informatie delen over protontherapie en op discussiefora van mening wisselen. De bedoeling is  artsen en onderzoekers nieuwe vaardigheden aan te leren waar de patiënten baat bij hebben. Bezoekers van het platform krijgen ook toegang tot het expertennetwerk van IBA.

  Via de Proteus-systemen van IBA zijn al meer dan 100.000 patiënten met protontherapie behandeld. 

 • 'Het is niet TINC's ambitie de schone slaapster van de beurs te zijn'

  We woonden vandaag de algemene vergadering bij van infrastructuurbeheerder TINC  in Berchem. Een tiental aandeelhouders waren opgedaagd en er klonk wat gemor over het rendement. 

 • Chinese aandelen in New York kennen sterke maand

  De aandelen van Chinese bedrijven die in New York noteren, zijn goed op weg hun beste maand in een jaar neer te zetten. De Nasdaq Golden Dragon China Index noteert 1,3 procent in de plus, waardoor de klim in oktober oploopt tot circa 13 procent. Als de index standhoudt of op zijn elan doorgaat, wordt het zijn beste maand sinds juni 2020.

  De mooie winsten van Chinese aandelen in New York zijn te danken aan koopjesjagers. De Nasdaq Golden Dragon China Index is dit jaar met een kwart gedaald omdat Peking de duimschroeven aanhaalt voor bedrijven in diverse sectoren, van techreuzen tot ondernemingen die privéonderwijs aanbieden.

  Goed presterende aandelen in oktober zijn onder meer het videostreamingbedrijf Bilibili en de aanbieder van online games NetEase , die in een maand tijd 18,1 en 25,5 procent duurder zijn geworden.

 • Bitcoin schiet voor het eerst boven 66.000 dollar

  De prijs van de bitcoin is voor het eerst boven 65.000 dollar uitgestegen. De digimunt krijgt rugwind sinds de lancering van de eerste Amerikaanse bitcointracker dinsdag.

 • Netflix krijgt tik door margezorgen

  Gisteren steeg het aandeel Netflix nabeurs met 2 procent, maar inmiddels noteert het aandeel 2,2 procent lager. Dat is opmerkelijk aangezien het aantal abonnees sterker dan verwacht groeide tot 214 miljoen (consensusverwachting: 213 miljoen). Mogelijk verleggen beleggers hun focus van de abonnees naar het 'type abonnees' dat is toegevoegd. 

  Want terwijl de lucratieve Noord-Amerikaanse markt hapert en een lage groeivoet heeft, ziet het bedrijf zijn leden vooral toenemen in Azië. De Aziatische landen waren goed voor ongeveer de helft van de groei in het ledenaantal. En dat is een probleem, want de abonnementsprijzen zijn in Azië een stuk lager, waardoor ook de marges daar lager zijn. 

  Daarbij was de kasstroom in het derde kwartaal negatief met 106 miljoen dollar, terwijl de groep herhaaldelijk heeft gezegd dat die tegen het eind van volgend jaar positief zou zijn. Voorts verwacht Netflix dat de kosten in het vierde kwartaal oplopen, waardoor ook de operationele marge veel lager uitkomt op 6,5 procent. In het derde kwartaal bedroeg die 23,5 procent. In ruil daarvoor krijgen gebruikers wel het 'beste kwartaal ooit' op het gebied van content. 

  We verwachten dat het vierde kwartaal de sterkste tot nu toe wordt op het gebied van content. Dat uit zich wel in grotere contentuitgaven en lagere operationele marges.
  Netflix

 • Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse beurzen zijn gestart met een plus. De Dow Jones wint 0,1 procent, de S&P500 klimt 0,2 procent en de Nasdaq veert op met 0,1 procent.

 • Verizon lokt meer gebruikers dan verwacht

  Verizon Communications wist in het derde kwartaal meer abonnees te strikken dan analisten hadden gedacht. Het waren er 429.000, terwijl de verwachting volgens FactSet op 302.300 stond. Beleggers en analisten hechten veel belang aan abonneecijfers omdat abonnementen een recurrente bron van inkomsten zijn. Net als zijn concurrenten probeerde Verizon onder meer klanten te lokken via aanbiedingen met nieuwe iPhone-modellen, met name die die 5G mogelijk maken.

  In het derde kwartaal steeg de omzet van Verizon met 4,3 procent tot 32,9 miljard dollar, iets minder dan verwacht. De gezuiverde winst per aandeel (1,41 dollar) was wel hoger dan verwacht (1,36 dollar). Verizon trekt zijn winstverwachting voor het hele jaar op van 5,25-5,35 dollar tot 5,35-5,40 dollar.

 • Naar vlakke start in New York

  De Amerikaanse beurzen gaan een vlakke opening tegemoet, signaleren de futures. De future op de Dow Jones staat 0,1 procent lager, die op de S&P500 quasi stabiel, die op de Nasdaq 0,05 procent hoger.

  In het oog te houden: Netflix (na de sterke abonneecijfers), Tesla (resultaten nabeurs), Novavax (zie post 14.23 uur) en Verizon (meer nieuwe abonnees dan verwacht).

 • Zeg niet Global Graphics, maar Hybrid Software

  Deze morgen mocht voorzitter Guido Van der Schueren op Euronext Brussel de openingsbel luiden naar aanleiding van de naamsverandering van Global Graphics in Hybrid Software . Met de nieuwe naam wil het bedrijf met hoofdzetel in het Britse Cambridge benadrukken dat ze tegenwoordig een softwarebedrijf zijn. Global Graphics nam eind 2020 Hybrid Software over, ook een bedrijf van Van der Schueren. Het fusiebedrijf stelt zich op als een totaalaanbieder van hybride oplossingen voor inkjetdruk. Aan ambities geen gebrek: op termijn wil de groep ook naar Nasdaq. 

  ©Tim Dirven

 • Novavax keldert voorbeurs

  Het Amerikaanse biotechbedrijf Novavax verliest ruim een vijfde van zijn beurswaarde in de voorbeurshandel. Volgens de nieuwssite Politico kent Novavax problemen bij de productie van zijn kandidaat-coronavaccin. De vaccins zouden qua zuiverheid niet aan de (Amrikaanse) normen voldoen. Daardoor komen meer dan 2 miljard dosissen die bestemd zijn voor arme en minder rijke landen in gevaar.

 • Bel20 primus in Europa

  Brussel is vandaag de absolute ster in beursgenoteerd Europa. Kortrijk en een Brabants gehuchtje lopen daarbij het meest in de kijker.

  U leest erover in een verse beursspiegel.

 • ING legt provisie aan voor niet-correcte rente

  ING gaat Nederlandse retailklanten die een consumentenkrediet hadden afgesloten met variabele rente een vergoeding betalen. De variabele rente zou de marktrente onvoldoende gevolgd hebben, zodat de klanten in kwestie te veel rente betaalden op hun leningen. ING reageert daarmee op rulings die het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) had afgesloten met andere banken.

  Ongeveer 10 procent van de contracten voor kredietproducten met variabele rente bij ING zouden getroffen zijn. Voor de concrete uitwerking van de vergoeding zal ING overleggen met de Nederlandse Consumentenbond.

  ING boekt een provisie van 180 miljoen euro in het derde kwartaal, voor de compensatie zelf en voor de kosten om die uit te voeren.

 • FNG: the saga continues met plots ontslag van CEO

  Het modebedrijf FNG verzeilt in nog woeliger vaarwater nu CEO Paul Lembrechts ontslag genomen heeft. Dat gebeurde abrupt op de aandeelhoudersvergadering, nadat de aandeelhouders zijn verloning niet hadden goedgekeurd.

  FNG is sedert 11 mei 2020 geschorst op de beurs door een faillissementsstrijd en aantijgingen van fraude tegen de oprichters. 

  Volg hier de verslaggeving van collega Jens Cardinaels. 

 • Hoekstra weg bij Vopak, aandeel zakt

  Na elf jaar zet Eelco Hoekstra een punt achter zijn CEO-schap bij Vopak . De raad van toezicht van het Nederlandse tankopslagbedrijf heeft Dirk Richelle als opvolger aangeduid. Hij neemt op 1 januari het roer over.

  Hoekstra gaat weg omdat hij lid wordt van de uitvoerende raad van SHV, het gediversifieerde concern van de steenrijke Nederlandse familie Fentener van Vlissingen.

  Opvolger Richelle werkt al meer dan 25 jaar bij Vopak en oefende diverse managementfuncties uit in Latijns-Amerika en Europa. Sinds 2009 maakt hij deel uit van het strategisch comité.

  Het vertrek van Hoekstra wordt negatief onthaald op de beurs: Vopak zakt 4,2 procent.

 • Beste beursdag in 5 maanden voor Bpost

  Naast Biotalys is Bpost  de vedette van de dag. Met een stijging van 4,5 procent naar 7,7 euro beleeft de Belgische post zijn beste beursdag sinds mei. De aanleiding is een rapport van Kepler Cheuvreux. 'Hoewel de briefvolumes zullen blijven dalen, zien we veel groei in de pakjesbusiness in de VS en Europa. Bpost heeft aan de huidige waardering een aantrekkelijker profiel dan sectorgenoten', aldus het beurshuis.

  Kepler herhaalt het koopadvies en verhoogt het koersdoel van 10,5 naar 11,5 euro. 

 • Crédit Suisse zet koersdoel KBC hoger

  Vooruitlopend op de derdekwartaalresultaten van KBC Groep – die op 12 november zijn gepland – verhogen  analisten Jon Peace en Mathias Peters van Crédit Suisse hun winstramingen voor dit jaar met circa 4 procent. Als gevolg daarvan klimt hun koersdoel van 70 naar 74 euro. Hun advies blijft ‘neutral’ ofwel ‘houden’.

  De hogere ramingen voor de winst per aandeel stoelen onder meer op hogere rente-inkomsten (mede dankzij de recente verhoging van de Tsjechische rente) en hogere commissies dankzij groei van het beheerd vermogen. De toename van de verzekeringspremies zal dan weer ongedaan worden gemaakt door verliezen ten gevolge van de zomerstormen.

  Voor volgend jaar verwachten de analisten een aandeleninkoopprogramma, in lijn met KBC’s beleid om kapitaal uit te keren wanneer de kapitaalratio (CET 1) boven 15,5 procent uit stijgt.

 • Euro valt licht terug na nieuws van Weidmann

 • Jens Weidmann stopt eind dit jaar als voorzitter Bundesbank

  Verrassing van formaat in Duitsland: Jens Weidmann maakte zopas bekend dat hij eind dit jaar een punt zet achter zijn mandaat als voorzitter van de Bundesbank. Hij heeft president Frank-Walter Steinmeier gevraagd op 31 december uit zijn ambt ontheven te worden.

  Weidmann verlaat de Bundesbank, die hij sinds mei 2011 voorzat, om persoonlijke redenen.

  Ik ben tot de overtuiging gekomen dat meer dan tien jaar een goede tijdmaat is om een nieuw hoofdstuk te beginnen – voor de Bundesbank maar ook voor mij persoonlijk.

  Dat schrijft Weidmann in een brief aan zijn medewerkers.

  Hier leest u meer.

 • Britse inflatie koelt lichtjes af

  De inflatie in het Verenigd Koninkrijk bedroeg in september 3,1 procent, een tikkeltje minder dan in augustus (3,2%), heeft het Office for National Statistics bekendgemaakt.

  De lichte daling zou maar tijdelijk zijn. De Bank of England (BoE) verwacht dat de stijging van de consumptieprijzen - door duurdere grondstoffen en de wereldwijde verstoring van de aanvoerketens - tegen het einde van het jaar meer dan 4 procent zal bedragen. Dat is dubbel zoveel als het streefdoel van de Britse centrale bank.

  Het is dan ook uitkijken wat de BoE volgende maand gaat doen. De financiële markten gaan ervan uit dat de bank voor het eerst sinds de pandemie toesloeg de rente gaat verhogen. De basisrente in het VK bedraagt momenteel 0,1 procent.

 • Roboticabedrijf is Oslo's grootste nieuwkomer in 20 jaar

  Alle ogen op Oslo. In Noorwegen maakt het roboticabedrijf AutoStore zijn intrede op de koerstabellen. De nieuwkomer met ticker AUTO start tegen een intekenprijs van 31 Noorse kroon (NOK) per aandeel. Het bedrijf haalt 2,7 miljard NOK (280 miljoen euro op) op en vangt een beurswaarde van 103,5 miljard NOK (10,6 miljard euro). Daarmee is het de grootste nieuwkomer in Oslo in twintig jaar. Op de tabellen van Euronext is het de grootste nieuwkomer na Universal Music Group vorige maand in Amsterdam

  AutoStore is een leider in magazijnautomatisering. De groep uit het fjordenstadje Nedre Vats helpt haar klanten ruimte te besparen en de prestaties te verhogen, terwijl ze de arbeids- en energiekosten verlaagt. Het bedrijf heeft meer dan 650 installaties in 40 landen. Lees meer in deze voorkennis van collega Bas Kurstjens. 

 • Kering baalt door Gucci-ontgoocheling

  In Parijs zakt het aandeel Kering meer dan 4 procent weg nadat de verkoopcijfers van zijn topmerk Gucci in het derde kwartaal tegenvielen. Gucci, dat in zijn eentje voor meer dan de helft van de omzet van de Franse luxewarengroep tekent, zag de omzet in het derde kwartaal met 3,8 procent stijgen. Analisten hadden  een veel forsere omzetgroei van 9,3 procent verwacht.

  Volgens Kering zijn beperkende maatregelen in Azië en Oceanië na nieuwe opstoten van de coronapandemie de oorzaak van de zwakker dan voorziene verkoop. Een bijkomende verklaring is dat consumenten mogelijk  gewacht hebben op de lancering van de nieuwe Aria-collectie door Gucci, een lancering die pas eind september plaatsvond. Het merk Gucci is sterk afhankelijk van nieuwe producten die de vraag stuwen.

  De organische omzetgroei van 12 procent voor heel Kering was wel hoger dan de 9 procent waarop analisten gemiddeld rekenen. Onder meer Saint Laurent zette een sterke prestatie neer.

 • Lonza laaft zich aan koopadvies UBS

  Een sterke stijger in Zürich: Lonza (+3%). De chemiegroep die componenten maakt voor geneesmiddelen mag bij UBS op de kooplijst met een koersdoel van 830 Zwitserse frank. 'Een supercyclus, if ever there was one', titelt het rapport. De analist ziet een dubbelcijferige omzetgroei voor het bedrijf tot ver na de huidige strategische doelstelling van 2024. Het rekent daarmee zelfs niet de groei mee van Lonza's antilichaam voor een alzheimermiddel en de componenten voor mRNA-vaccins, die extra opwaarts potentieel bieden. 

  Lonza beleeft supercyclus zonder voorgaande.
  UBS

 • 'WDP boekt robuuste resultaten'

  Een robuust kwartaal van groei. Zo typeert Francesca Ferragina van ING de kwartaalcijfers van WDP . 'De reële waarde van de portefeuille bedraagt nu 5,6 miljard, waarvan dit jaar 590 miljoen wegdraagt. Dat wijst op de kracht van de logistieke markt, vooral in België in Nederland', zegt de analiste. 'De loan-to-value (verhouding tussen de lopende kredieten en de waarde van het vastgoed, red.) is met 37,9 procent zeer degelijk.'

 • Barco werkt stevig verlies weg: 'Clickshare werkt aan comeback'

  Barco  noteerde in de eerste twintig minuten met een verlies tot 7 procent. Die dreun is omstreeks 9.25 uur volledig weggewerkt. Sommige analistenrapporten zien een zilver randje in de resultatenset van het Kortrijkse beeldvormingsbedrijf.

  We vatten enkele reacties voor u samen:

  'De draadloze vergadertool Clickshare timmert aan een comeback', leert Kepler uit de resultaten. 'Hoewel de omzetcijfers teleurstellen, lijken de onderliggende trends te bevestigen dat het 'back-to-cinema en back-to-officeherstel' intact is. Covid houdt echter langer aan dan verwacht in Azië en veroorzaakt problemen met de toeleveringsketen.' Kepler geeft een koopadvies met een koersdoel van 25 euro.

  De onderliggende cijfers tonen dat het 'back to cinema'- en 'back to the office'-herstel intact blijft.
  Kepler Cheuvreux

  'Voor ons ligt de grootste teleurstelling in Healthcare', zegt analist Guy Sips van KBC Securities. 'De verkoop wordt daar serieus geïmpacteerd door tekorten voor diagnostica- en chirurgische systemen.' Op basis van die kraptes verlaagt KBCS het koersdoel naar 20 euro bij een houdadvies. 

  'De resultaten zijn zwak, de outlook bemoedigend', schrijft Marc Hesselink van ING. 'Om deze outlook te halen, zal Barco zal in het vierde kwartaal een omzet van 250 miljoen moeten halen. Dat betekent een groei van 35 procent op kwartaalbasis en 30 procent op jaarbasis. We geloven dat het dat mogelijk is, gesteund door een rijkgevuld orderboek, maar de aanvoerkraptes vormen risico's'. ING geeft een houdadvies met koersdoel van 20 euro. 

 • Jefferies over Ontex: 'Kosteninflatie vreet besparingen op'

  In de aanloop naar de kwartaalupdate van volgende week donderdag knipt het beurshuis Jefferies (opnieuw) in de winstprognoses voor Ontex . Analist Martin Deboo verwacht nog een winst van 0,59 euro per aandeel dit boekjaar. Eerder lag de lat op 0,67 euro. Voor 2022 daalt de winstprognose van 0,90 naar 0,83 euro. 

  De schikking die Ontex voor Hypermarca ontving, is zeer welgekomen om de hoge schuld te verlichten
  Martin Deboo
  Jefferies-analist

  'Net als de rivaal Essity kampt Ontex met een ongezien kosteninflatie voor houtpulp en oliederivaten', zegt Deboo. 'Het gevolg is dat die kosteninflatie alle vroege voordelen van het in juni aangekondigde besparingsplan zal opslorpen.' 

  Toch is er ook goed nieuws, merkt Deboo op. 'De schikking die Ontex voor Hypermarcas (de niet renderende Braziliaanse overname, red.) ontving, is op 1 oktober op de bankrekening gestort en is zeer welgekomen om de hoge schuld te verlichten'. 

  De analist handhaaft zijn houdenadvies en koersdoel van 9,85 euro. 

 • Europese aandelen in de kijker | ASML | Akzo Nobel | Nestlé

  Na een halfuurtje handel ruilen de Europese beurzen hun openingsverlies voor een vlakke koers. 

  ASML  verliest 2,1 procent in Amsterdam na een lichte verlaging van zijn omzetdoel in het lopende kwartaal door een schaarste aan materialen.

  Akzo Nobel  verliest 0,7 procent in Amsterdam. De verfgigant geleid door de Belg Thierry Vanlancker voorspelt een kosteninflatie die aanhoudt tot midden volgend jaar.

  Nestlé wint 2,6 procent in Zürich. De voedingsgigant verhoogt zijn omzetverwachting voor het lopende boekjaar voor de tweede maal. 

  Deliveroo wint 2,8 procent in Londen. De maaltijdbezorger kreeg in het voorbije kwartaal 64 procent meer bestellingen.

 • Bel20 opent met lichte winst | WDP | Barco | Biotalys | Ontex

  De Bel20  ging van start met 0,2 winst naar 4.210 punten. 

  WDP  verliest 0,4 procent. De logistiekvastgoedspeler blijft zich sterken aan de boom van e-commerce

  Barco  verliest 5,2 procent. De beeldvormingsspecialist gaat gebukt onder een chiptekort.

  Biotalys  wint 6 procent. De Gentse gewasbeschermer strikt een stevige toelage uit de Bill & Melinda Gates Foundation.  

  Ontex  verliest 0,6 procent. Jefferies verlaagt de winstprognoses voor de luierproducent in het derde kwartaal. 

 • Nestlé verhoogt outlook... opnieuw

  Nestlé verhoogt voor de tweede keer zijn omzetraming. De Zwitserse voedselgigant kon in de jongste maanden zijn prijzen verhogen en de hogere inkoopkosten doorrekenen aan zijn klanten.

  De voedingsmiddelen en drankengigant boekte in de eerste maanden een 7,6 procent hogere omzet. Nestlé verwacht voor het hele boekjaar niet langer 5 tot 6 procent omzetgroei, maar gaat nu uit van 6 tot 7 procent. Het verwacht een brutomarge van 17,5 procent.

 • Europese beurzen op weg naar lichtrode start

  De futures op de Euro Stoxx 50 wijzen op een openingsverlies van 0,18 procent. 

 • Materiaalschaarste maakt ASML iets voorzichtiger

  Ook ASML  kwam met een kwartaalupdate over het derde kwartaal. De maker van chipmachines blikt terug op een vers recordkwartaal met extreme ultraviolet lithography (EUV), zowel naar omzet als naar aantal afgeleverde systemen. Het Nederlandse bedrijf had een kwartaalomzet van 5,24 miljard euro en behaalde daarop een nettowinst van 1,7 miljard. Dat is goed voor een stevige brutomarge van 51,7 procent.

  Verder meldde ASML voor krap 6,2 miljard euro aan nieuwe orders, inclusief 2,9 miljard euro voor EUV. Dat is zowat een miljard euro minder dan in het tweede kwartaal. ASML gaat ervan uit dat in het lopende kwartaal de omzet zal uitkomen tussen 4,9 miljard en 5,2 miljard euro. Analisten hadden gerekend op verkopen tussen 5,1 miljard en 5,4 miljard euro.

  We voelen matererialenschaarste en kampen met enkele vertragingen in de uitbouw van onze productiecapaciteit.
  Roger Dassen
  CFO ASML

  Aandeelhouders krijgen een interimdividend van 1,8 euro per aandeel, dat op 2 november wordt onthecht.  

  In deze video geeft CFO Roger Dassen duiding bij de cijfers. 

 • WDP: 590 miljoen papieren winst sinds Nieuwjaar

  WDP , de marktleider in logistiek vastgoed, handhaaft in de kwartaalupdate de deze zomer verhoogde jaarprognose: een courante winst per aandeel en brutodividend die met een tiende stijgen, tot respectievelijk 1,10 en 0,88 euro per aandeel. 

  Eén cijfer illustreert nog best de e-commerceboom: 590 miljoen euro. Dat is de 'papieren' meerwaarde die WDP sinds Nieuwjaar op zijn magazijnen boekt. U leest hier meer. 

  De staat van dienst zit intussen aardig in de beurskoers verrekend. Beleggers waarderen WDP nu op dik 7 miljard euro, een record. 

 • Barco gaat gebukt onder chiptekort

  De cijfers van Barco  ogen allerminst bemoedigend. De beeldvormingsspecialist kan de covidmiserie maar moeilijk van zich afschudden. De kwartaalomzet ligt op 187 miljoen euro (consensus lag op 200 miljoen euro). Het orderboek staat voor 225 miljoen euro gevuld (consensus: 237 miljoen euro). De grootste dissonant is de divisie Enterprise met een omzet van 52 miljoen (consensus 59 miljoen euro).

  Het tekort aan halfgeleiders woog op de resultaten. Lees hier meer. 

 • Biotalys strikt meerjarige beurs uit Gates-stichting

  Biotalys  krijgt de komende vier jaar 5,98 miljoen dollar (5,14 miljoen euro) uit de Bill & Melinda Gates Foundation. Daarmee zal de Gentse gewasbeschermer op zoek gaan naar nieuwe antischimmelbehandelingen. Het gaat meer bepaald om een behandeling tegen Cercospora canescens, een veroorzaker van bladvlekkenziekte die een impact kan hebben op bonen en andere groenten. 

  De ziekte is voornamelijk een gesel voor kleine Afrikaanse boeren, vaak vrouwen, die bonen verbouwen als bron van proteïnen, aldus Biotalys in het persbericht.

  Voor de koers kan de subsidie een welgekomen opkikker zijn. Biotalys hangt ongeveer 20 procent onder de intekenprijs van 7,5 euro waarmee het in juli naar de beurs trok. 

 • Toeloop voor eerste Amerikaanse bitcointracker

  De eerste handelsdag van BITO, de allereerste Amerikaanse bitcoin-ETF, was een voltreffer. De ProShares Bitcoin Strategy ETF sloot 2,6 procent hoger op 41,94 dollar. Het handelsvolume was bijna ongezien: voor ongeveer 1 miljard dollar aan stuks wisselden van hand. Daarmee is het luidens Bloomberg het op één na drukste ETF-debuut ooit. Alleen een tracker van BlackRock die inzet op de koolstofvrije econonomie deed beter. 

 • Onward tegen 12,75 euro naar de beurs

  Het medtechbedrijf Onward trekt morgen naar de Brusselse beurs tegen 12,75 euro per aandeel. Die prijs ligt pal in het midden van de vooropgestelde prijsvork. Dat betekent dat het bedrijf, dat een behandeling tegen dwarslaesie maakt, 75 miljoen euro vers kapitaal ophaalt. De introductieprijs waardeert het medtechbedrijf op 380 miljoen euro.

 • Hitserie 'Squid Game' stuwt abonneegroei Netflix

  De streamingdienst Netflix overtreft de verwachtingen van analisten door 4,4 miljoen nieuwe betalende abonnees toe te voegen. Analisten hadden maar op 3,84 miljoen nieuwe abonnees gerekend.

  Het lopende kwartaal kan het beste ooit worden, voorspelt de streamingreus, die verwijst naar de Zuid-Koreaanse hitserie 'Squid Game' in zijn brief aan de aandeelhouders. 'Een ongelofelijke 142 miljoen huishoudens keken wereldwijd naar deze serie in de eerste vier weken van de release. Het is onze nummer één in alle markten, ook de VS.'

 • Bliksemafleider? Bedrijfsresultaten!

  Goedemorgen! De resultatenstroom komt op stoom en haalt de aandacht wat weg van drie grote beleggerszorgen: een economische groeivertraging, grote opwaartse prijsdruk door stijgende energiekosten en een het afbouwen van de steun van centrale banken.

  De Aziatische beurzen noteren voor de tweede dag met winst nadat de S&P500 dinsdag dicht bij een record sloot. De Amerikaanse en Europese futures noteren relatief vlak.

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud